Sunday, April 11, 2010

Σε 3-5 χρόνια οι φόροι ακινήτων


Σε 3-5 χρόνια οι φόροι ακινήτων

Σε δεύτερη θητεία φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση για ολοκλήρωση των αλλαγών που επιδιώκει να κάνει στο σύστημα φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, τοποθέτησε σήμερα την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των τιμών ακινήτων σε 3-5 χρόνια, τονίζοντας, ότι η πρόταση για φορολόγηση βάσει σημερινών τιμών – αντί τιμών του 1980 – στοχεύει στη διόρθωση της αδικίας που γίνεται σε βάρος των φορολογουμένων.

Ο κ. Συλικιώτης ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη τύπου για τα δύο χρόνια θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια, επεσήμανε ότι υπάρχουν ακίνητα των οποίων η αξία ξεπέρασε τις 25 φορές από την τιμή του 1980 ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και τέλη στη βάση της εκτίμησης της 1/1/1980.

«Είναι δίκαιο ένας που έχει ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας από €10 εκ. σήμερα να ξεπερνά τα €500 εκ. και να πληρώνει με τιμές του 1980, δηλαδή €1300 ετησίως ως φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένα ποιους επηρεάζει το μέτρο, ο υπουργός είπε ότι το μέτρο θα απευθύνεται σε αυτούς που η ακίνητη ιδιοκτησία τους έχει πολλαπλασιαστεί από το τις τιμές του 1980.

Επιπλέον τόνισε εμφαντικά ότι «υπάρχουν περιοχές που φορολογούνται ή πληρώνουν τέλη ως οικόπεδα και άδεια χωράφια, ενώ σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αναπτύξεις και πολυκατοικίες».

«Σε αυτό τον τόπο», συνέχισε, «πρέπει επιτέλους να άρουμε αδικίες και στρεβλώσεις».

Κληθείς επίσης να διευκρινίσει πως το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στα επιπρόσθετα μέτρα που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αφού η επανεκτίμηση τοποθετείται σε 3-5 χρόνια, απάντησε:

«Επεξεργαστήκαμε μεταβατικές προτάσεις στη βάση της μελέτης που έχει κάνει το τμήμα κτηματολογίου μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση. Τις μεταβιβάσαμε στον υπουργό Οικονομικών που θα κάνει το διάλογο και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους γύρω από αυτό το θέμα».

Πολεοδομική Αμνηστία

Όσον αφορά τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την Πολεοδομική αμνηστία ανέφερε ότι είναι έτοιμα και θα τεθούν ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου στην ερχόμενη συνέδρια του, ενώ μέχρι τις 20 Απριλίου αναμένεται να οδηγηθεί στη βουλή για συζήτηση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εγκριθούν πριν τη λήξη της βουλής για τις θερινές διακοπές.

Τίτλοι Ιδιοκτησίας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα αποτελέσματα από την απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης πολεοδομικού ελέγχου που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών από τον περασμένο χρόνο ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση κατά 10% περίπου των εκκρεμοτήτων των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μέχρι σήμερα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοέλεγχου μέσα σε δύο χρόνια έχουν εξεταστεί 2338 πολεοδομικές άδειες, ενώ η πλειοψηφία τους έχει αποκτήσει και άδεια σε λιγότερο από ένα μήνα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το μέτρο ισχύει για αναπτύξεις μέχρι 8 κατοικιών ή πολυκατοικιών μέχρι 10 διαμερισμάτων, ενώ σύντομα θα επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες αναπτύξεις.

Τοπικά Σχέδια

Όσον αφορά το δεκαετές πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2012-2021) επεσήμανε ότι «μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αρκετές νομοθεσίες για συμπλήρωση της ιεραρχίας των σχεδίων ανάπτυξης, αναμένονται τώρα οι σχετικές τροποποιήσεις ώστε για πρώτη φορά να προχωρήσει το σχέδιο Νήσος Κύπρος, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ενιαία χωροταξική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο».

Παράλληλα, ανέφερε, προχωρεί και η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων της Λευκωσίας Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αθηαίνου και Δερύνειας.

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την ακύρωση του πολεοδομικού σχεδίου της Λευκωσίας με την τροποποίηση του τοπικού σχεδίου 2003 και έχει διοριστεί το κοινό συμβούλιο το οποίο σύντομα ξεκινά εργασία. Στο κοινό συμβούλιο συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, Πολεοδομία, το ΕΤΕΚ, το ΚΕΒΕ και όλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στόχος είναι η κατάργηση της Δήλωσης Πολιτικής και αντικατάσταση της με τα Τοπικά Σχέδια σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, συνέχισε προχωρήσαμε σε δραστική αύξηση των οικονομικών πόρων με τους οποίους το Κράτος ενίσχυσε τις Τοπικές Αρχές.

«Συγκεκριμένα, τη διετία 2008-2009 διαθέσαμε €170,4 εκ. ως κρατική χορηγία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, €173,9 εκ. ως οικονομική βοήθεια προς τους Δήμους και τις Κοινότητες για την εκτέλεση σειράς μεγάλων πολεοδομικών έργων υποδομής, όπως επίσης και επιχορήγηση άλλων προγραμμάτων στις Κοινότητες και €133,2 εκ. μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων για έργα στις Κοινότητες.

Παράλληλα, μειώσαμε διάφορες υποχρεώσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα για προώθηση και υλοποίηση μεγαλύτερων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, μετά από σωστή και αποτελεσματική δική μας καθοδήγηση, οι Τοπικές Αρχές αξιοποιούν πλήρως τα διαθέσιμα προς την Κύπρο Κοινοτικά Κονδύλια, είτε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» που στοχεύει στην αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου, είτε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας)».

Ειδικότερα για έκδοση τίτλων ακίνητης ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες είπε ότι το έργο ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Απριλίου.

«Η έκδοση τίτλων για 1000 μονάδες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο προχωρεί, ενώ για 1577 μονάδες που αντιμετωπίζουν πολεοδομικά προβλήματα θα μεταβιβαστούν στους δικαιούχους εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα με ευθύνη των δικαιούχων».


source: stockwatch.com.cy

Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5%


Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5%

Ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010 με επιτόκιο σταθερό περίπου 5%, για δάνεια τριετούς διάρκειας, αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Στο παραπάνω ποσό θα προστεθούν και τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη.

Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.»

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για την πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Η σημερινή απόφαση δίνει εντολή στην Επιτροπή μαζι με την ΕΚΤ και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ να κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για διμερή δάνεια, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης και του Eurogroup.

Τη Δευτέρα η ρύθμιση των λεπτομερειών

Τη Δευτέρα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πολύ σημαντική απόφαση


Γ. Παπακωνσταντίνου: Σημαντική απόφαση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.

«Το μήνυμα σήμερα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των χωρών έχει, ήδη, αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε λέγοντας:

«Η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων μηνών και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ελλάδα».

Ικανοποίηση Μπαρόζο για τη συμφωνία

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν σήμερα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συντονισμένης βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

«Με τη σημερινή συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», τονίζει ο κ. Μπαρόζο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

ΚΚΕ: Αγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων

«Ο λαός πρέπει να έχει ξεκάθαρο ότι αυτό που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους οργανισμούς των κερδοσκόπων, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να δανειστεί για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, είναι το τι θα εισπράξουν και αυτοί από τη νέα άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων: Τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη δραστική μείωση συντάξεων και μισθών, την απελευθέρωση απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο λαός έχει καθήκον να μην επιτρέψει να καταδικαστούν αυτός και τα παιδιά του στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

ΛΑ.Ο.Σ.: Απ΄το ολότελα...

«Σοβαρή αλληλεγγύη απʼ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απʼ ό,τι αυτοί δανείζονται», σχολιάζει ο ΛΑ.Ο.Σ. .

«Η περίπτωσή τους», όπως επισημαίνει ο ΛΑ.Ο.Σ., «θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απʼ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα…»

ΣΥΡΙΖΑ: Eπιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας

Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμά επίσης ότι ο «μηχανισμός αυτός, πέραν των άλλων, εισάγει τη λογική του ΔΝΤ στην ευρωζώνη και δεν είναι ικανός να προστατεύσει ούτε το ευρώ [EUR=X] [EUR=X] αλλά ούτε και τη χώρα μας από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών. Το μόνο που φαίνεται με βεβαιότητα να επιφέρει είναι νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων.

source: naftemporiki.gr

Retail Sales Probably Increased in March: U.S. Economy Preview


Retail Sales Probably Increased in March: U.S. Economy Preview


April 11 (Bloomberg) -- Sales and confidence probably climbed, manufacturing accelerated and home construction rebounded, making a lasting U.S. expansion more likely, economists said before reports this week.

Retail purchases increased 1.2 percent in March, the biggest gain in four months, according to the median estimate of 65 economists surveyed by Bloomberg News before Commerce Department figures on April 14. Merchants from Target Corp. to Saks Inc. benefitted last month from an early Easter, better weather and a pickup in hiring.

“What we’ve seen in recent months is a broadening of the recovery that, in our view, already makes it self-sustaining,” said Dean Maki, chief U.S. economist at Barclays Capital Inc. in New York. “One of the main reasons consumer spending improved pretty dramatically in the first quarter is simply that income growth is improving.”

The biggest increase in payrolls in three years may be a harbinger of additional gains as employers become more certain sales will grow, which in turn will further lift wages and buying power. Another report this week is projected to show the recovery isn’t stoking inflation, one reason Federal Reserve policy makers will probably keep interest rates low for months.

Auto dealers were among retailers seeing the biggest jump in demand last month as industry data showed car sales rose to an 11.8 million annual pace, the highest rate since August, when the government’s cash-for-clunkers plan was in effect.

Broad-Based Gain

Excluding autos, retail sales probably increased 0.5 percent after a 0.8 percent gain the prior month, according to the survey.

Chain stores last month turned in their best year-over-year performance since 1999, industry figures showed last week. Gap Inc., Saks and TJX Cos. posted March sales gains that exceeded analysts’ estimates as warm weather and improving job prospects encouraged shoppers.

Payrolls increased by 162,000 in March, the third gain in five months, according to figures from the Labor Department. The jobless rate, which hasn’t risen since reaching a 26-year high of 10.1 percent in October, was 9.7 percent for a third month.

Home Depot Inc., the largest U.S. home-improvement retailer, is among companies hiring. The Atlanta-based merchant is adding store jobs for the first time in four years.

“We made a very conscious decision this year to hire,” Chief Executive Officer Frank Blake said in an April 6 interview. “The fourth quarter was more positive than we anticipated.”

Less Pessimism

Households may be feeling less pessimistic as a result. The Reuters/University of Michigan preliminary index of consumer sentiment for April probably rose to 75, the highest level since January 2008, according to the survey median. The figures are due April 16.

Manufacturing, which comprises about 12 percent of the economy, continues to expand. A Fed report April 15 may show production at factories, mines and utilities climbed 0.7 percent in March, the ninth straight gain, after increasing 0.1 percent the previous month, according to the survey.

Reports from the Fed’s district banks in New York and Philadelphia on April 15 are projected to show factories in those regions expanded at a faster pace this month.

Stocks have recovered from a January slump as evidence mounts the economic recovery is broadening. The Standard & Poor’s 500 Index has increased 11 percent since the end of January, climbing on April 9 to the highest level since September 2008.

Bigger Deficit

As demand recovers, imports are on the rise. The trade deficit probably widened to $38.5 billion in February from $37.3 billion the prior month, according to the survey median before an April 13 report from the Commerce Department.

Housing, the industry at the center of the worst recession since the 1930s, may be slow to recover as foreclosures climb.

Builders probably broke ground on 610,000 homes at an annual rate last month, up 6.1 percent from February when blizzards stalled work in parts of the eastern and southern U.S., the survey median showed. The April 16 report may also show building permits, an indicator of future construction, dropped.

President Barack Obama in November extended a tax credit of as much as $8,000 for first-time homebuyers, and expanded it to some current owners in a bid to underpin the market. The extension covers closings through June as long as contracts are signed by the end of April.

Finally, the cost of living in March may have increased 0.1 percent in March after no change the previous month, according to the survey median ahead of the Labor Department’s report on April 14. Excluding food and energy, the so-called core index may have also climbed 0.1 percent, matching the February gain.

The Fed on April 14 will issue its report on regional economic activity, known as the Beige Book, which policy makers use to help formulate monetary policy. Their next interest-rate announcement will be on April 28.



Bloomberg News

================================================================
==
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
==
Federal Budget $ Blns 4/12 March -191.6 -62.0
Import Prices MOM% 4/13 March -0.3% 1.0%
Import Prices YOY% 4/13 March 11.2% 11.7%
Trade Balance $ Blns 4/13 Feb. -37.3 -38.5
CPI MOM% 4/14 March 0.0% 0.1%
Core CPI MOM% 4/14 March 0.1% 0.1%
CPI YOY% 4/14 March 2.1% 2.4%
Core CPI YOY% 4/14 March 1.3% 1.2%
Retail Sales MOM% 4/14 March 0.3% 1.2%
Retail ex-autos MOM% 4/14 March 0.8% 0.5%
Retail exauto/gas MOM% 4/14 March 0.9% 0.6%
Business Inv. MOM% 4/14 Feb. 0.0% 0.4%
Initial Claims ,000’s 4/15 10-Apr 460 440
Cont. Claims ,000’s 4/15 3-Apr 4550 4600
Empire Manu. Index 4/15 April 22.9 24.0
Ind. Prod. MOM% 4/15 March 0.1% 0.7%
Cap. Util. % 4/15 March 72.7% 73.3%
Philly Fed Index 4/15 April 18.9 20.0
NAHB Housing Index 4/15 April 15 16
Housing Starts ,000’s 4/16 March 575 610
Building Permits ,000’s 4/16 March 637 627
U of Mich Conf. Index 4/16 April P 73.6 75.0
================================================================
==

source: bloomberg.com

Soros Says Pound Devaluation Is Option for Next U.K. Government


Soros Says Pound Devaluation Is Option for Next U.K. Government

April 10 (Bloomberg) -- Billionaire investor George Soros said the next U.K. government after the May 6 election should decide whether to allow a further devaluation of the pound to rebalance the economy and assist the recovery.

Britain “has more room to use exchange rate adjustments as a way of adjusting the economy” than do nations that use the euro, he said in an interview yesterday in Cambridge, England. “It’s a question for the next government to decide. It has a number of options, of which a currency depreciation is one.”

The pound has dropped about 25 percent on a trade-weighted basis since the start of 2007, making exporters’ goods less expensive overseas. Bank of England policy makers are counting on sterling’s weakness to aid the recovery and rebalance the economy away from domestic spending at a time when the nation faces a record budget deficit.

“It’s a question now of, if you now cut the budget deficit and borrow less, you could probably keep the currency, raise the interest rate, you could keep the currency from going down,” he said. “Britain, by having kept out of the euro, has that option of allowing the exchange rate to adjust.”

Soros made $1 billion in 1992 betting against the pound. In January 2009, a month when the pound reached as low as $1.3506, he said that a bet on its decline “was one of the positions we carried,” though the “risk-reward was no longer clear” after it dropped below the $1.40 level. Sterling was at $1.5367 at the close in London yesterday.

‘Difficult Situation’

Soros said that history shows Britain still has room to borrow more to bolster its public finances. Its debt levels have been higher, and Japan’s 10-year borrowing costs are about 1.5 percent even after its debt load swelled, he said.

“Probably Britain is not at the limit of its borrowing capacity,” he said. Still, “Britain is in a very difficult situation.”

At about 12 percent of gross domestic product, the U.K. deficit rivals that of Greece. Net debt climbed to 60.3 percent of GDP in February.

“It has had a really serious jump in its indebtedness because its had to take over the debt of the banks that are in trouble and also the financial industry’s a very large part of the economy,” Soros said.

Soros Fund Management LLC manages about $25 billion. The firm increased its investment in SPDR Gold Trust, the world’s largest exchange-traded fund for the metal, by 152 percent in the fourth quarter. Soros told Reuters in an interview in January that he didn’t trade himself.

Soros was attending a conference organized by the Institute for New Economic Thinking in Cambridge.

source: bloomberg.com

Germany Said to Accept EU Loan Compromise for Greece

Germany Said to Accept EU Loan Compromise for Greece

April 11 (Bloomberg) -- Germany is prepared to give Greece loans at below-market interest rates, dropping its opposition to subsidies as European finance ministers meet to discuss the terms of a lifeline for the debt-stricken nation, a European government official said.

The loans would be priced above the rate charged by the International Monetary Fund, which would also participate in a European Union-led rescue, said the person, who spoke on condition of anonymity. Such an arrangement would satisfy German demands that Greece shouldn’t be given subsidized loans, the person said. Greece may receive loans for between 20 billion euros ($27 billion) and 25 billion euros at a rate of about 5 percent, Die Welt reported today, without citing anyone.

German resistance to subsidized loans threatened to hold up efforts to agree on a rescue package for Greece, whose bonds plunged last week. With German Chancellor Angela Merkel balking at the use of taxpayers’ funds, her government has said that the EU should stick to a March 25 agreement that credit to Greece should be at “non-concessional” rates.

“They have to be given some help from Europe or the IMF at concessional rates,” billionaire investors George Soros said in an April 9 interview on Bloomberg Radio in Cambridge, England. “It is a make or break time for the euro and it’s a question whether the political will to hold Europe together is there or not.”

Terms of Agreement

The European Commission said in an e-mailed statement that there will be a news conference today in Brussels at about 4 p.m. local time, following a teleconference of eurogroup finance ministers. The eurogroup also includes European Central Bank President Jean-Claude Trichet. Ministers may today agree to the formula for calculating the loans, the European government official said.

Under the terms of the March accord, Europe would provide more than half the loans and the IMF the rest, which would be triggered if Greece runs out of fund-raising options. UBS AG economists estimate Greece will need to seek emergency funding to make bond payments and cover debt refinancing of more than 20 billion euros in the next two months.

The yield on Greek 10-year bonds surged 60 basis points this past week, driving it to a record 7.364 percent on April 8. Any IMF loans to Greece may cost around 3.26 percent. The premium investors demand to buy Greek 10-year bonds instead of German bunds jumped to 442 basis points April 8, before sliding to 398 basis points a day later.

The euro, which has dropped about 6 percent against the dollar this year, rose 1 percent to $1.35 on April 9 as speculation about an aid package mounted.

German Resistance

Overcoming German resistance to subsidized loans came amid mounting speculation that that a bailout was imminent. UBS said it could come this weekend after Fitch Ratings cut Greece’s debt rating to BBB-, just one level above junk. Greek Prime Minister George Papandreou has argued that he needed below-market borrowing costs to cut EU’s-biggest budget deficit.

Greek Finance Minister George Papaconstantinou said April 9 that Greece isn’t seeking EU aid and would meet its goal of cutting the deficit from about 13 percent last year, more than 4 times the EU limit, to 8.7 percent this year.

Greece needs to raise 11.6 billion euros to cover debt that is maturing before the end of May and plans to sell bonds to U.S. investors in the coming weeks. The country’s debt agency plans to offer 1.2 billion euros of six-month and one-year notes tomorrow.

Confidence ‘Undermined’

Greece’s long-term foreign and local currency issuer default ratings were on April 9 cut two levels to BBB-, the same level as Bulgaria and Panama, from BBB+ by Fitch Ratings. The outlook is negative, Fitch said, citing delays in agreeing to an aid package.

“The lack of clarity regarding the mechanism for timely external financial support may have hindered Greece’s access to market finance at affordable cost and hence further undermined confidence in the capacity of the government to meet its fiscal targets,” Fitch said in an e-mailed statement.

The Athens benchmark stock index rose for the first day in four on April 9 amid speculation that an aid package would soon be agreed. It fell 5 percent this week.

EU leaders, including French President Nicolas Sarkozy and Herman Van Rompuy, president of the 27-nation bloc, expressed their readiness to provide aid two days ago.

“A support plan has been agreed and we are ready to activate at any moment to come to the aid of Greece,” Sarkozy said.

source: bloomberg.com

Επιστροφή στη δραχμή προτείνουν αναλυτές του Λονδίνου

Επιστροφή στη δραχμή προτείνουν αναλυτές του Λονδίνου

Δραστικές λύσεις, όπως δομική αλλαγή της Ένωσης προς όφελος των εργαζομένων ή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ με εκτεταμένο δημόσιο έλεγχο της οικονομίας, προτείνονται σε μελέτη μαρξιστών οικονομολόγων στης Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που υφίσταται η Ευρωζώνη.


Βάσει της μελέτης, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις διεξόδου για τις χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ως πρώτη, που όπως επισημαίνεται αποτελεί τη χειρότερη λύση, παρατίθεται η λιτότητα που θα προσφέρει σταθεροποίηση, επιβάλλοντας όμως τεράστιο κόστος στους εργαζομένους. Σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της πρότασης στη χώρα μας, θα δημιουργείτο μεγαλύτερη πόλωση.

Εν συνεχεία σημειώνεται η λύση του “καλού ευρώ” που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δημοσιονομική χαλάρωση, διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μεταβίβαση πόρων από τους έχοντες στους μη έχοντες, προστασία της απασχόλησης και στήριξη των μισθών. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα συναντούσε τεράστια πολιτικά προβλήματα και ενδεχομένως να συνεπάγετο πτώση της αξίας του ευρώ.

Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί την πιο ριζοσπαστική πρόταση, καθώς δια της υποτίμησης θα υπήρχε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Βέβαια, μία τέτοια λύση θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα αδύνατη την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.

Ο δραστικός και κοινωνικός μετασχηματισμός θα συνέβαλε σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης της χώρας. Ουσιαστικά θα πρέπει υπάρξει βιομηχανική πολιτική και αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και να επιτευχθεί ουσιαστική επανίδρυση του κράτους, όπου θα επικρατεί η διαφάνεια, ο δημοκρατικός έλεγχος και θα επιτευχθεί ουσιαστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

source: cosmo.gr
Share |