Tuesday, October 2, 2012

Τι κερδίζουν Alpha Bank και Εμπορική από το deal

Τι κερδίζουν Alpha Bank και Εμπορική από το deal

Η Alpha Bank κέρδισε... στο νήμα τους άλλους δύο μνηστήρες της Εμπορικής και παράλληλα απέκτησε προβάδισμα στην ανακεφαλαιοποίηση. Η “προίκα” που συνοδεύει τη γαλλική θυγατρική -ήτοι η ανακεφαλαιοποίησή της από την Credit Agricole - σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις των τελευταίων ετών και το “ποιοτικό” χαρτοφυλάκιο καταθέσεων αποτελούν “εγγυήσεις”. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι στην ουσία η Alpha Bank, αν τελικά ολοκληρωθεί το deal, αποκτά ένα “όχημα” για την ομαλή υπερκάλυψη των κεφαλαιακών εμποδίων της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ τα κεφάλαια που θα διαθέσει η γαλλική μητρική κατεβάζουν πολύ... τον πήχη για την κάλυψη της ΑΜΚ από τους υφιστάμενους μετόχους της νέας τράπεζας.

“Αν, όπως εκτιμάται, η ανακεφαλαιοποίηση γίνει με 60% κοινές μετοχές και 40% CoCos τότε τα πράγματα θα είναι, συγκριτικά, αρκετά πιο εύκολα για το νέο αυτό σχήμα. Οι δύο διοικήσεις φαίνεται πως έχουν δώσει τα χέρια και τα σημεία που απομένουν να διευκρινιστούν δεν δείχνουν ικανά να χαλάσουν το deal”, εκτιμούν. Οι ίδιοι ωστόσο σημειώνουν ότι τα τελικά οφέλη από το επικείμενο deal δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βεβαιότητα, στην παρούσα φάση. Και αυτό γιατί εκκρεμεί κατά κύριο λόγο η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και η δημοσίευση της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock. “Το deal δείχνει από κάθε πλευρά θετικό.

Η Alpha Bank γιγαντώνεται, ενώ η Εμπορική “καθαρίζει” από το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και της δίνεται μία δυνατότητα να παραμείνει ιδιωτική τράπεζα, στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται”, συμπληρώνουν. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εμπορικής διαμορφώνονταν στο 36% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, όταν ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών κυμαίνεται περί το 15%. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η Εμπορική δεν θα μπορούσε να κινηθεί αυτόνομα, ωστόσο οι μεγάλες προβλέψεις των τελευταίων ετών, γεγονός που οφείλεται στην στρατηγική των Γάλλων, καθιστούν την Εμπορική πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι σωρευτικές προβλέψεις της Εμπορικής “αγγίζουν” τα 7 δισ. ευρώ όταν οι αντίστοιχες της Alpha Bank περιορίζονται στα 3 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί όταν οι Γάλλοι απέκτησαν την τράπεζα και είδαν την κατάσταση που επικρατούσε στις χορηγήσεις άλλαξαν τους κανόνες. Έτσι στη συνέχεια η γαλλική θυγατρική, κυρίως τα τελευταία χρόνια, έγραφε περισσότερες προβλέψεις από τις υπόλοιπες τράπεζες. “Αυτό που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το νέο σχήμα είναι ο μεγάλο λόγος δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ το 150%”, υπογραμμίζουν έμπειρα στελέχη του κλάδου.


source: capital.gr

Δίωξη κατά της JPMorgan για εξαπάτηση επενδυτών

Δίωξη κατά της JPMorgan για εξαπάτηση επενδυτών

 Η JPMorgan εξέφρασε την «απογοήτευσή» της, επειδή δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αντικρούσει τις καταγγελίες, και ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το κατηγορητήριο. Δίωξη εναντίον της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν, για εξαπάτηση επενδυτών, οι οποίοι έχασαν περισσότερα από 20 δισ. δολάρια σε ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Τα ομόλογα για τα οποία ενάγεται η αμερικανική τράπεζα είχαν εκδοθεί από την Bear Sterns, την οποία η JPMorgan εξαγόρασε το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερμαν, η Bear Sterns «διέπραξε πολλαπλές απάτες κατά την προώθηση και πώληση» των ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Στην αγωγή του, ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγορεί τη Bear Sterns ότι «απέτυχε συστηματικά να αξιολογήσει τα δάνεια», τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για τα ομόλογα, με αποτέλεσμα να περιληφθούν δάνεια για τα οποία ήταν πιθανό να μην υπάρξει αποπληρωμή τους, όπως και συνέβη αργότερα, προκαλώντας στους επενδυτές ζημιές πάνω από 20 δισ. δολάρια. Η αγωγή ζητά την απόδοση των μη καθορισθέντων κερδών από τα παραπάνω ομόλογα. Η JPMorgan εξέφρασε την «απογοήτευσή» της, επειδή δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αντικρούσει τις καταγγελίες, και ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το κατηγορητήριο.

source: naftemporiki.gr
Share |