Monday, April 11, 2011

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το χρυσό


Νέο ιστορικό ρεκόρ για το χρυσό

Σε νέο ιστορικό υψηλό «σκαρφαλώνουν» τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του χρυσού, με «φόντο» τον προβληματισμό που προκαλεί η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία και παρά τις ήπιες απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Νωρίτερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου διαπραγματευόταν στα 1.478,00 δολάρια η ουγκιά, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 4,4 δολάρια σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, στα 1.469,7 δολάρια η ουγκιά.

Έντονα ανοδικά κινείται και το προθεσμιακό συμβόλαιο στο ασήμι, με την τιμή του να φθάνει νωρίτερα τα 41,975 δολάρια η ουγκιά, κέρδη που αυτή τη στιγμή περιορίζονται ελαφρά στα 41,125 δολάρια/ ουγκιά.



source: capital.gr

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για ΗΠΑ-Ιαπωνία το ΔΝΤ


Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για ΗΠΑ-Ιαπωνία το ΔΝΤ

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Οι μεσοπρόθεσμες στρατηγικές μείωσης του ελλείμματος στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, στερούνται αξιοπιστίας, αναφέρει το ΔΝΤ στο World Economic Outlook, το οποίο θα ανακοινωθεί επισήμως σήμερα το απόγευμα στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg επικαλούμενο τον αξιωματούχο αναφέρει πως στο report το ΔΝΤ θα επισημαίνει ότι ενώ η πιθανότητα μιας διπλής οικονομικής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία έχει υποχωρήσει, τα ρίσκα για την οικονομική ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που τα σοκ από την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων και ιδίως του πετρελαίου, έχουν εμφανιστεί ως νέο ρίσκο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, θα αντιστοιχούν σε περίπου 3%-5% του ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμη, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τη Γερμανία για το 2011 και 2012, επισημαίνοντας τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και την πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος καθώς και στην υποχώρηση της ανεργίας.



source: capital.gr

Έντονες αντιδράσεις για το «όχι» των Ισλανδών



Έντονες αντιδράσεις για το «όχι» των Ισλανδών


«Όχι» για δεύτερη φορά ψήφισαν οι Ισλανδοί στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης σχετικά με το εάν πρέπει να αποζημιωθούν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί που διατηρούσαν καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στην ηλεκτρονική ισλανδική τράπεζα Icesave του ομίλου Landsbanki που κατέρρευσε.

Τόσο η βρετανική όσο και η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους από την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στο οποίο καταψηφίστηκε η πρόταση αποζημίωσης των απαιτήσεων με ποσοστό 60%.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος», υπογράμμισε η πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ σε δήλωσή της στην κρατική τηλεόραση.

Το ζήτημα παραπέμπεται στην Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ, το ευρωπαϊκό όργανο εμπορίου που εποπτεύει τη συνεργασία της Ισλανδίας με την Ευρωπαϊκής Ένωση. «Κατά την εκτίμησή μου, η διαδικασία θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενάμισι χρόνο τουλάχιστον», δήλωσε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών, Στεινγριμουρ Σιγκφουσον.

Η Βρετανία και η Ολλανδία, πάντως, σκοπεύουν να ξεκινήσουν δικαστική διαμάχη με την Ισλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να ασκήσουν βέτο στην αίτηση της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

sourc: naftemporiki.gr

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η BoJ


Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την οικονομία η BoJ

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομία προχώρησε η Bank of Japan σε επτά από τις εννέα περιοχές που εξετάζει στη χώρα, στην τριμηνιαία έκθεσή της.

Η υποβάθμιση αποτυπώνει τα προβλήματα στην παραγωγή που σημειώθηκαν μετά από το σεισμό που έπληξε τη χώρα πριν από ένα μήνα.

«Οι επιφυλακτικές απόψεις για την οικονομία, έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές, κυρίως αποτυπώνοντας τα προβλήματα στην περιοχή μετά από το σεισμό της 11ης Μαρτίου», αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Η ισχυρά πληγείσα περιοχή Tohuku ανακοίνωσε «σημαντικές ζημιές για την οικονομία από το σεισμό, δημιουργώντας προβλήματα στις κοινωνικές υποδομές καθώς και στις επιχειρηματικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις», αναφέρει η Boj, στην έκθεσή της που είναι αντίστοιχης σπουδαιότητας με την Beige Book της Fed στις ΗΠΑ.

Οι άλλες περιοχές επίσης ανακοίνωσαν επιφυλακτικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι οι επιδράσεις από το σεισμό άρχισαν να γίνονται εμφανείς, κυρίως στην παραγωγική πλευρά, ή ότι η οικονομία άρχισε να εμφανίζει σημάδια στασιμότητας, εξαιτίας των διακοπών στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς και λόγω του επιφυλακτικού καταναλωτικού κλίματος.



source: capital.gr

Βρετανία: Στο 10% θέλει το Tier 1 των τραπεζών η Τραπεζική Αρχή


Βρετανία: Στο 10% θέλει το Tier 1 των τραπεζών η Τραπεζική Αρχή

Η βρετανική ανεξάρτητη τραπεζική επιτροπή, συστήνει στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να διατηρήσουν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο περίπου 10%, και να εφαρμόσουν αξιόπιστα προγράμματα.

Σύμφωνα με το ενδιάμεσο report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η επιτροπή σταμάτησε να αναζητά την πλήρη διάσπαση των λιανικών και investment banking δραστηριοτήτων, ενώ ζήτησε από την Lloyds να πουλήσει περισσότερα υποκαταστήματα από ό,τι σχεδίαζε.

Ο John Vickers, πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, προχωρά στις συγκεκριμένες συστάσεις σε report που στόχο έχει να διασφαλίσει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα σε ενδεχόμενη νέα κρίση και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι απαιτήσεις της ΒοΕ δεν ήταν επαχθείς για τις τράπεζες. "Σίγουρα, δεν είναι τόσο σκληροί οι όροι όσο περίμεναν κάποιοι. Πρόκειται για καλά νέα για τις τράπεζες, πλήν ίσως της Lloyds", αναφέρει ο Christopher Wheeler, αναλυτής της Mediobanca.

Δύο από τα μεγαλύτερα βρετανικά πιστωτικά ιδρύματα, οι Barclays και HSBC Holdings, έχουν απειλήσει με μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, εάν τους ζητηθεί να διαχωρήσουν από το ενεργητικό τις μονάδες investment banking.

Στο report επισημαίνεται πως τα σχέδια της επιτροπής θα βοηθήσουν το Λονδίνο ενισχύοντας τις τράπεζες. "Οι πιο ευέλικτες τράπεζες είναι βασικές στο να διατηρήσουν τη θέση του Λονδίνου ως το κυρίαρχο οικονομικό κέντρο παγκοσμίως, και όχι απειλή σε αυτό".



source: capital.gr

Στα 80 δισ. ευρώ το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία



Στα 80 δισ. ευρώ το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία


Στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαμορφωθεί το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία, όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕE στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας.


Στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαμορφωθεί το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία, όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕE στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας.

Το «πακέτο» θα κλειδώσει επισήμως στις 16 Μαΐου. Η πρώτη δόση θα μπορούσε να απελευθερωθεί εντός 10 ημερών, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το μερίδιο των χωρών της ευρωζώνης θα κινείται στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από το Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΔΝΤ . Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Στρος Καν, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ευρωπαίων για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Πορτογαλία.


Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση της χώρας. Και οι δύο, τόνισε ο κ. Ρεν, «έχουν απόλυτη επίγνωση της ευθύνης τους για την υπέρβαση των δυσκολιών και θα δραστηριοποιηθούν για το καλό της Πορτογαλίας και των πολιτών της αλλά και για την δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ τόνισε ότι το αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια υποβλήθηκε «πολύ καθυστερημένα», εκτιμώντας ότι η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Προειδοποίησε δε ότι η κατάσταση στη χώρα «δεν εξελίσσεται καλά». «Δεν είμαι βέβαιος αν μπορούμε να εμπιστευθούμε την πολιτική ικανότητα της ηγεσίας της, για την εφαρμογή ενός προγράμματος στο οποίο θα έχει δεσμευτεί», ανέφερε ο Μποργκ.

Ο Φιλανδός ομόλογός του Γιέρκι Κατάινεν εκτίμησε από την πλευρά του ότι «το νέο πακέτο λιτότητας που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Πορτογαλία, θα είναι πολύ πιο σκληρό από εκείνο που καταψήφισε η Βουλή».

source: naftemporiki.gr

BHP Billiton: Εξετάζει την υποβολή προσφοράς $49 δισ. για την Woodside Petroleum


BHP Billiton: Εξετάζει την υποβολή προσφοράς $49 δισ. για την Woodside Petroleum


Την υποβολή προσφοράς 49,14 δισ. δολ. για την εξαγορά της αυστραλιανής Woodside Petroleum εξετάζει η BHP Billiton, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δημοσίευμα των Sunday Times.

Συγκεκριμένα, η BHP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Royal Dutch Shell για την ανταλλαγή του 24% της δεύτερης στην Woodside με περιουσιακά της στοιχεία. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας η BHP θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του υπόλοιπου μετοχικού κεφαλαίου της Woodside. Σύμφωνα με τους Sunday Times οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά τα εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται.



source: capital.gr
Share |