Saturday, May 23, 2009

Τρ. Κύπρου: Κέρδη 1,6 εκατ. στη Ρουμανία

Τρ. Κύπρου: Κέρδη 1,6 εκατ. στη Ρουμανία

Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 28 Μαΐου



Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της καταγράφει στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Τράπεζα Κύπρου στη Ρουμανία, καθώς η τοπική θυγατρική της έχει ενισχύσει τα κέρδη της σε ποσοστό άνω του 80%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξεταζόμενο διάστημα τα κέρδη της έφτασαν τα 1,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για το σύνολο του 2008 είχαν ανέλθει σε 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 η ρουμανική θυγατρική είχε παρουσιάσει ζημίες, καθώς ήταν και η πρώτη χρονιά δραστηριοποίησής της στην τοπική αγορά.

Η Τράπεζα Κύπρου, που θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 28 Μαΐου, έχει προϋπολογίσει πως φέτος θα κατορθώσει να διπλασιάσει τον όγκο καταθέσεων που θα προσελκύσει στα καταστήματά της στη Ρουμανία. Οι καταθέσεις της στο τέλος του 2008 έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο πεδίο των χορηγήσεων προβλέπεται διψήφιο ποσοστό αύξησής τους για το 2009.


Ενεργητικό
Παράλληλα, από το τέλος του 2008 και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει διευρυνθεί και το ενεργητικό της τράπεζας στη Ρουμανία σε ποσοστό άνω του 4% εκπεφρασμένο σε lei (το τοπικό νόμισμα).

Η διοίκηση της τράπεζας έχει στόχο τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων καταστημάτων σε Βουκουρέστι, Μπρασόβ, Πλοέστι και Κωστάντζα. Στη ρουμανική αγορά η τράπεζα έχει δημιουργήσει και εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιήσει το δίκτυο καταστημάτων για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διεθνούς παρουσίας της, η Τράπεζα Κύπρου εκτός από τη Ρουμανία έχει επεκταθεί και στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την πρώτη να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για τη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ, κύριος στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση των δεικτών ρευστότητας. Τα ομόλογα έχουν εκδοθεί από την Katoikia I Mortage finance Plc, εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η έκδοση διοργανώθηκε από τη Barclays Capital. Η πιστοληπτική διαβάθμιση των ομολογιών έγινε από τον οίκο Moody’s.

IMERISIA.GR

''Γύρισμα'' του Dubai το ''πακέτο'' της MPB

''Γύρισμα'' του Dubai το ''πακέτο'' της MPB

Σε γύρισμα μετοχών της Dubai Investment Group αποδίδεται το «πακέτο» της Marfin Popular Bank που πέρασε στις 5:06 στην τιμή των 2,75 ευρώ ανά μετοχή. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ήτοι 43.309.267 τεμάχια και η συνολική της αξία διαμορφώθηκε σε 119.100.484 ευρώ.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 61,5 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία ανοδος 8,2%

Πάνω από τα 61,5 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία ανοδος 8,2%

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου σε χαμηλά τεσσάρων μηνών και της απειλής υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P. Αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε το αργό να κερδίζει ακόμη και 1,5%, τελικά έκλεισε στο +1% και στα 61,67 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε ανοδο της τάξεως του 8,2%, ενώ από την αρχή του έτους είναι κατά 37% υψηλότερα. Το πετρέλαιο τύπου brent βρίσκεται στα 60,28 δολάρια με ανοδο 0,6%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται το αμερικανικό δολάριο έναντι του ευρώ, το οποία βρίσκεται στα 1,4046 δολάρια/ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η διόγκωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" των ΗΠΑ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επενδυτές η κίνηση της Standard & Poor΄s να υποβαθμίσει το outlook της Βρετανίας σε «αρνητικό» από «σταθερό», καθώς πιθανολογείται ότι ανάλογη κίνηση θα ακολουθήσει και για την οικονομία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο έλλειμμα. Ακόμη, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστόνης, Eric Rosengren προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα είναι «αργή».

Ειδικότερα, ο Bill Gross, της Pacific Investment Management σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα στο Bloomberg TV σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα χάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA και αυτό είναι μία πιθανότητα που έχουν αρχίσει και την «βλέπουν» οι αγορές.

REPORTER.GR

H κρίση χτύπησε το Playboy! Πωλείται έναντι 300 εκατ. δολαρίων!

H κρίση χτύπησε το Playboy! Πωλείται έναντι 300 εκατ. δολαρίων!

Η 56άχρονη πια Playboy Enterpises, η αυτοκρατορία των του Hugh Hefner που ιδρύθηκε το 1953, φαίνεται πως ψάχνει για αγοραστή έναντι περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η New York Post, και δεν βρίσκει! Οι υπεύθυνοι λέγεται πως έχουν προσεγγίσει μάλιστα τα κορυφαία funds Apollo Capital Partners και Providence Equity Partners, τα οποία όμως δεν έχουν συγκινηθεί τόσο ώστε να καταθέσουν προσφορά εξαγοράς. H κρίση έχει στείλει την κεφαλαιοποίηση της Playboy στα 100 εκατομμύρια δολάρια και κανένας ακόμη δεν φαίνεται πρόθυμος να πληρώσει ένα τέτοιο μεγάλο premium για να πάρει από τα χέρια του 83άχρονου Hefner την διάσημη εταιρεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Hefner έχει το 70% της εταιρείας και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Wells Capital με 10% και ακολoυθεί η Fidelity με 7%.

Η Playboy έχει πιεστεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και έχει προχωρήσει σε τεράστιες μειώσεις στα κόστη. Το α’ τρίμηνο του 2009 η εταιρία σημείωσε ζημιές 13,7 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 4,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρισυ. Τα έσοδα της ψαλιδίστηκαν στα 61 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο από 78,5 εκατ. το α’ τριμηνο 2008.

Η κόρη του Ηefner μάλιστα αποχώρησε από την θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας τον Ιανουάριο και μόλις την περασμένη εβδομάδα έκοψε τελείως και επίσημα τους δεσμούς της με την επιχείρηση αφού αποχώρησε και από το διοικητικό συμβούλιο την ημέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

REPORTER.GR

Johnson & Johnson: Συμφωνία εξαγοράς της Cougar έναντι 1 δισ. δολ.

Johnson & Johnson: Συμφωνία εξαγοράς της Cougar έναντι 1 δισ. δολ.


Σε μια κίνηση ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της με νέα ογκολογικά φάρμακα, η Johnson & Johnson συμφώνησε να εξαγοράσει την Cougar Biotechnology, έναντι περίπου 1 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η J&J ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά 43 δολαρίων για κάθε μετοχή της παρασκευάστριας ογκολογικών φαρμάκων. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ενέκριναν το deal.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο και σύμφωνα με τις εκιτμήσεις της J&J θα ενισχύσει τα συνολικά ανά μετοχή ετήσια κέρδη της κατά 2 σεντς.

CAPITAL.GR

John Davison Rockefeller: Ένα αμερικανικό όνειρο!

John Davison Rockefeller: Ένα αμερικανικό όνειρο!

Ο Τζον Ντεϊβισον Ρoκφέλλερ δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο Αμερικάνο βιομήχανο και φιλάνθρωπο που κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του και φυσικά μία αμύθητη περιουσία, αν και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πραγματοποιώντας το δικό του αμερικανικό όνειρο.



Ο Ροκφέλλερ γεννήθηκε το 1839 στο Ρίτσφορντ της Νέας Υόρκης από Γερμανοεβραίους γονείς. Τα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο Cleveland Central High School και από την ηλικία των 16 ετών άρχισε να εργάζεται. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε για ένα διάστημα ως λογιστής, αλλά το ανήσυχο επιχειρηματικό του πνεύμα τον ωθούσε στο να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση. Δεν άργησε να συγκεντρώσει ένα αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει και το 1850 ίδρυσε μαζί με τον Μόρις Κλαρκ την πρώτη του εταιρεία, η οποία ασχολείτο με γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και είδη οικιακής χρήσης.

Η εταιρεία δεν πήγαινε άσχημα αλλά δεν απέδιδε όσο θα επιθυμούσε ο Ροκφέλλερ, με αποτέλεσμα το 1862 ακούγοντας για μία πιο οικονομική λύση διύλισης του αργού πετρελαίου που ακολουθούσε ο Σάμιουελ Άντριους, πούλησε το μερίδιό του από την εταιρεία που είχε δημιουργήσει με τον Κλαρκ και το επένδυσε σε μία νέα επιχείρηση με τον Άντριους, την οποία ονόμασαν Standard Oil.




Το κυριότερο πρόβλημα για την επιτυχία της εταιρείας ήταν να μειώσουν το υψηλό κόστος μεταφοράς του πετρελαίου στα διυλιστήρια που βρίσκονταν στο Κλήβελαντ. Ο Ροκφέλλερ κλείνοντας μία αποκλειστική συνεργασία με την εταιρεία σιδηροδρόμων κατάφερε να μειώσει το κόστος μεταφοράς και να αποκτήσει τεράστια έσοδα από τις πωλήσεις. Μέσα σε λίγο χρονικά διάστημα η Standard Oil βρέθηκε να μονοπωλεί την αγορά του Κλίβελαντ και αφού ο Ροκφέλλερ εξαγόρασε το μερίδιο του Άντριους, έστρεψε την προσοχή του στην απόλυτη κυριαρχία της βιομηχανίας πετρελαίου σε ολόκληρη την Αμερική. Σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο όλων των διυλιστηρίων του Πίτσμπουργκ, της Νέας Φιλαδέλεφειας και της Βαλτιμόρης και μέχρι το 1890, είχε δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τραστ του κόσμου, καθορίζοντας τις τιμές που ο ίδιος επιθυμούσε και τους δικούς του όρους στις επιχειρήσεις.

Η κυριαρχία του κράτησε μέχρι την άνοδο στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών του Θέοντορ Ρούσβελτ, ο οποίος μέσα στην προεκλογική του εκστρατεία είχε θέσει στόχο τη μείωση των μονοπωλιακών εταιρειών. Ο Ρούσβελτ θέτοντας σε λειτουργία το Sherman Anti - Trust Act κατάφερε να αντιμετωπίσει το μονοπώλιο του Ροκφέλλερ στην πετρελαϊκή βιομηχανία και το 1911 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την διάλυση της Standard Oil σε μικρότερες εταιρείες, οι οποίες θα ήταν ανεξάρτητες και θα λειτουργούσαν ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνέπιπτε με την σκληρή κριτική που ασκούσε ο Τύπος στον Ρόκφελλερ για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε, είτε σε σχέση με την συμπεριφορά του προς τους εργαζομένους των εταιρειών του, είτε σε σχέση με δωροδοκίες πολιτικών και δικαστικών που λεγόταν ότι διέπραττε σε ορισμένες περιπτώσεις. Από τους μεγαλύτερους πολέμιούς του ήταν οι δημοσιογράφοι Χένρι Ντίμαρεστ Λόυντ και Ίντα Τέιρμπελ, οι οποίοι εξέδιδαν ιστορίες σε σχέση με την αυτοκρατορία του πετρελαίου την οποία εμπορευόταν ο Ρόκφελλερ.

Ο Ροκφέλλερ ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, δαιμόνιος και ακούραστος. Μετά την επίσημη απόσυρσή του από τις επιχειρήσεις του έστρεψε το ενδιαφέρον του στο φιλανθρωπικό έργο. Ως αφοσιωμένο μέλος της εκκλησίας των Βαπτιστών ακόμα και στα πρώτα χρόνια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δεν παρέβλεπε να προσφέρει όσα χρήματα είχε την δυνατότητα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Με την γιγάντωση της περιουσίας του, το φιλανθρωπικό του έργο μεγάλωσε και αυτό. Το 1892 δημιούργησε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο για το οποίο ξόδεψε πάνω από $80 εκατ. Επίσης, ήδη το 1880 είχε ιδρύσει το κολλέγιο Spelman στην Ατλάντα. Σε συνεργασία με τον γιο του, Τζον Ντ. Ροκφέλλερ Τζούνιορ δημιούργησε μεγάλα φιλανθρωπικά ινστιτούτα, συμπεριλαμβανομένου του Rockefeller Institute for Medical Research στη Νέα Υόρκη (1901), το οποίο μετονομάστηκε σε Rockefeller University, το General Education Board (1902) και το Rockefeller Foundation to 1913. Οι ευεργεσίες του Ροκφέλλερ κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα $500 εκατ.

Ο Τζον Ντ. Ροκφέλλερ ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα, παρά τα όσα του καταλογίζονταν και κατάφερε να αξιοποιήσει ένα μέρος της τεράστιας περιουσίας του για τους πολίτες της Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου. Δεν αγαπούσε την δημοσιότητα και κανείς θα τον χαρακτήριζε τσιγκούνη στην προσωπική του ζωή. Ένας μοναδικός επιχειρηματίας που κατάφερε κυρίως μόνος του να γίνει από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και να αφήσει μία τεράστια κληρονομιά μέσω του φιλανθρωπικού του έργου.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές λέγεται ότι στόχος του ήταν να κάνει $100.000 και να ζήσει 100 χρόνια. Τελικά, κατάφερε να πραγματοποιήσει περίπου και τους δύο στόχους του αφού απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών από αρτηριοσκλήρωση.


CAPITAL.GR

Φλόριντα: Κατάσχεση της ΒankUnited FSB

Φλόριντα: Κατάσχεση της ΒankUnited FSB


Στην κατάσχεση της ΒankUnited FSB στη Φλόριντα προχώρησαν, την Πέμπτη, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πτώχευσης τράπεζας φέτος στις ΗΠΑ, πωλώντας την σε κάποιες από τις πιο ισχυρές εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στον κόσμο.

Εταιρείες, περιλαμβανομένων των WL Ross & Co., Carlyle Group, Blackstone Group και Centerbridge Partners, προσέφεραν κεφάλαιο αξίας 900 εκατ. δολαρίων για τη διάσωση της τράπεζας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη τράπεζα της Φλόριντας.

Η κατάρρευση εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) περί τα 4,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο δαπανηρή πτώχευση τράπεζας στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της IndyMac Bank τον Ιούλιο, η οποία κόστισε στην FDIC περίπου 11 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Στη βαθύτερη ύφεση από το 1980 έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας

Βρετανία: Στη βαθύτερη ύφεση από το 1980 έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας



Στη βαθύτερη ύφεση από το 1980 έχει διολισθήσει η βρετανική οικονομία, καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν δραστικά τις δαπάνες τους. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 4,1% σε ετήσια βάση και 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 ετών κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο και οι δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς υποχώρησαν 1,2%. Στο μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής τα αναθεωρημένα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση 5,5%. Αν και η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς (-6,2%), πρόκειται για την πιο απότομη κάμψη από το 1955.

Ο μόνος τομέας της οικονομίας, που είχε θετική συμβολή στην ανάπτυξη ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και το χειρότερο στάδιο της ύφεσης έχει μάλλον ήδη περάσει, η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα στηριχθεί πιθανότατα σε εύθραυστες βάσεις.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων και των επιβαρύνσεων των πιστωτικών καρτών

ΗΠΑ: Μείωση των επιτοκίων και των επιβαρύνσεων των πιστωτικών καρτών




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις των πιστωτικών καρτών, κάτι που συνιστά νίκη για τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους χειμαζόμενους από την ύφεση καταναλωτές.

Ο νόμος αναμένεται ωστόσο να πλήξει τα κέρδη μεγάλων εκδοτριών καρτών όπως η Citigroup Inc, η Bank of America Corp, η JPMorgan Chase & Co και η Capital One Financial Corp. Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της ροής πιστώσεων προς τους καταναλωτές, καθώς θα είναι πιο δύσκολο για αυτές να ορίσουν τα επιτόκια στη βάση του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι πελάτες τους.

«Με το νόμο αυτό θέτουμε σε εφαρμογή μερικές μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής που αποσκοπούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στο Λευκό Οίκο

«Δεν πρόκειται να δώσουμε στους ανθρώπους ελεύθερη πρόσβαση και αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα ζουν ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν και θα πληρώνουν ό,τι χρωστούν. Αλλά αναμένουμε επίσης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργήσουν με το ίδιο αίσθημα ευθύνης όπως ο αμερικανικός λαός», είπε.

Ο νόμος αποτελεί την κορωνίδα της αντίδρασης εναντίον της βιομηχανίας πιστωτικών καρτών έπειτα από χρόνια ελεύθερων επιτοκίων και επιβαρύνσεων και επιθετικά προγράμματα μάρκετινγκ που έχουν προκαλέσει την οργή των καταναλωτών, δήλωσαν αναλυτές.

Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση που ολοκληρώνεται από τον Ομπάμα στην προσπάθειά του να επαναδιατυπώσει τους κανόνες που διέπουν τις τράπεζες και τις αγορές, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι καταναλωτές και οι επενδυτές και να αποτραπεί άλλη μία πιστωτική κρίση.

NAFTEMPORIKI
Share |