Saturday, May 23, 2009

Πάνω από τα 61,5 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία ανοδος 8,2%

Πάνω από τα 61,5 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία ανοδος 8,2%

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου σε χαμηλά τεσσάρων μηνών και της απειλής υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P. Αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε το αργό να κερδίζει ακόμη και 1,5%, τελικά έκλεισε στο +1% και στα 61,67 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε ανοδο της τάξεως του 8,2%, ενώ από την αρχή του έτους είναι κατά 37% υψηλότερα. Το πετρέλαιο τύπου brent βρίσκεται στα 60,28 δολάρια με ανοδο 0,6%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται το αμερικανικό δολάριο έναντι του ευρώ, το οποία βρίσκεται στα 1,4046 δολάρια/ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η διόγκωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" των ΗΠΑ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επενδυτές η κίνηση της Standard & Poor΄s να υποβαθμίσει το outlook της Βρετανίας σε «αρνητικό» από «σταθερό», καθώς πιθανολογείται ότι ανάλογη κίνηση θα ακολουθήσει και για την οικονομία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο έλλειμμα. Ακόμη, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστόνης, Eric Rosengren προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα είναι «αργή».

Ειδικότερα, ο Bill Gross, της Pacific Investment Management σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα στο Bloomberg TV σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα χάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA και αυτό είναι μία πιθανότητα που έχουν αρχίσει και την «βλέπουν» οι αγορές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |