Monday, June 1, 2009

Κέρδη 3,04% για το αργό σε υψηλό επτά μηνών

Σε υψηλά επτά μηνών διαμορφώθηκε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια ύφεση έχουν παρέλθει. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό κατέγραψε άνοδο 3,04% δολάρια ή 2,27 δολαρίων στα 68,58 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Νοεμβρίου. Κέρδη 3,83% κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ και διαμορφώθηκε στα 67,46 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μάιο η τιμή του αργού σκαρφάλωσε 30% υψηλότερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Μάρτιο του 1999, εν μέσω αισιοδοξίας για επικείμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές έχουν καταγράψει άνοδο 47% το 2009.

Η μεταποίηση στην Κίνα εμφάνισε αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα και η χώρα αύξησε τις τιμές των καυσίμων κατά 8% σήμερα. Ακόμη, ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε η κάμψη του αμερικανικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο έναντι του ευρωπαϊκού, που ενίσχυσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.

REPORTER.GR

Αύξηση ατομικού εισοδήματος στις ΗΠΑ

Αύξηση ατομικού εισοδήματος στις ΗΠΑ

Μείωση της τάξης του 0,1% εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο όταν οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγάλύτερη πτώση στο 0,2%. Πάντως το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διόρθωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για τις δαπάνες του Μαρτίου οι οποίες τώρα εκτιμούνται ότι μειώθηκαν κατά 0,3% από 0,2% που ήταν η αρχική ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, το ατομικό εισόδημα εξέπληξε θετικά καθώς αυξήθηκε κατά 0,5% σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την μεγαλύτερη αύξηση που εχει σημειώσει εδώ και 11 μήνες.

REPORTER.GR

Εκτός του Dow Jones οι General Motors και Citigroup

Εκτός του Dow Jones οι General Motors και Citigroup

Τη διαγραφή των μετοχών της General Motors και Citigroup από τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones Industrial Average των αμερικανικών blue chip αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές. Οι μετοχές των GM και Citigroup θα αντικατασταθούν στον Dow Jones Industrial Average από τις Cisco Systems και Travelers Co., αντίστοιχα από την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Οι μετοχές των εταιριών έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 90%.

Η GM, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης σήμερα στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για την αναδιάρθρωσή της και η Citigroup, που βρίσκεται εν μέσω προσπάθειας αναδιάρθρωσής της, είναι οι πρώτες εταιρίες μετά της AIG που αφήνουν το δείκτη. Αλλωστε, η πτώχευση της GM στερεί αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στη σύνθεση του δείκτη.

Ήμασταν απρόθυμοι για την αφαίρεση της Citigroup, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται εν μέσω μιας σημαντικής προσπάθειας αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μόλις η τράπεζα ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση της θα είμαστε σε θέση να επανεξετάσουμε την ένταξη της – η Citigroup αποτελεί ένα φημισμένο ίδρυμα, όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

REPORTER.GR

Τζίρος €87 εκ. για BOCY

Τζίρος €87 εκ. για BOCY


Με μεγάλη άνοδο έκλεισε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, με την Τρ. Κύπρου να βρίσκεται για μία ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στο ΧΑΚ όσο και στο ΧΑ.

Ο ΓΔ τιμών του ΧΑΚ με άνοδο 5,29% έκλεισε στις 1747,19 μονάδες και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE, στις 594,28 μονάδες και στο +5,21%. Από τις αρχές του έτους, το ΧΑΚ κερδίζει 58,6% ενώ από το χαμηλό της 6ης Μαρτίου 153% περίπου.

Η Τράπεζα Κύπρου, με άνοδο 3,07% στο ΧΑΚ έκλεισε στα €5,04 με όγκο €9,1 εκ. και στο ΧΑ που την Παρασκευή έκλεισε στο +18,5%, έκλεισε στα €5,06 με πτώση 8% και συνολικό όγκο €78,6 εκ. (πλέον εμπορεύσιμος της ημέρας). Συνολικά άλλαξαν σήμερα γύρω στα 17,5 εκ. τίτλοι της Τράπεζας, που αντιστοιχούν με το 3% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου. Την Παρασκευή άλλαξε χέρια γύρω στο 4-5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, εν αναμονή της σημερινής εισδοχής της μετοχής στο δείκτη MSCI Greece.

H Marfin σημείωσε μεγάλα κέρδη 9,6% στο ΧΑΚ ανεβαίνοντας στα €2,74 με όγκο €6,7 εκ., ενώ στο ΧΑ στα €2,74 και στο +7,45%. συγκεντρώνοντας όγκο €24,9 εκ. (τρίτος πιο εμπορεύσιμος τίτλος).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας προέβη την Παρασκευή σε πώληση 330 χιλ. μετοχών της MPB έναντι €809,4 χιλ., συνεχίζοντας τις πωλήσεις των τελευταίων ημερών.

Άνοδο 9,16% κατέγραψε και η Ελληνική η οποία έκλεισε στο €1,43 με τζίρο €2,8 εκ.

Από τους τίτλους της κύριας αγοράς, πτώση κατέγραψε μόνο η Logicom.

Ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €19,6 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 32 κινήθηκαν ανοδικά, 12 πτωτικά και 101 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Στη Σοφοκλέους, επικράτησαν επίσης ανοδικές τάσεις με το ΓΔ τιμών να κλείνει στις 2417,01 μονάδες και στο +3,85%. Ο δείκτης FTSE με άνοδο 4,19% έκλεισε στις 1264,45 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα €339,7 εκ. Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 7,59% στα €20,70, η Πειραιώς στα €8,50 και στο +5,2% ενώ κατά 9,2% ψηλότερα στα €8,90 έκλεισε και η Eurobank.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
594.28 ( 5.21%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1747.19 ( 5.29%)

Όγκος: € 19,674,571

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2417.01 ( 3.85%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1264.45 ( 4.19%)

ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη ISM Μαΐου

ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη ISM Μαΐου

Στις 42,9 μονάδες, από 40,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, αυξήθηκε ο μεταποιητικός δείκτης ISM Μαΐου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδό του στις 42,0 μονάδες.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε το Μάιο στις 51,1 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Σε υψηλά 8μήνου ο Nikkei

Σε υψηλά 8μήνου ο Nikkei

Κέρδη 1,6% κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] , σημειώνοντας ρεκόρ οκτώ μηνών μετά την εντυπωσιακή άνοδο των μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με φυσικούς πόρους λόγω της αυξημένης αισιοδοξίας για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.



Ώθηση στον ιαπωνικό δείκτη έδωσε και η αναμενόμενη υποβολή αίτησης πτώχευσης από την General Motors η οποία περιόρισε την αβεβαιότητα στην αγορά.

Άλμα έκανε η μετοχή της Konica Minolta η οποία ενισχύθηκε κατά 9,8% μετά την αναβάθμισή της στάσης της Goldman Sachs από «Ουδέτερη» σε «Αγορά».

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ιαπωνικού χρηματιστηρίου διαδραμάτισαν σύμφωνα με τους αναλυτές οι προσδοκίες ανόδου της ζήτησης στην Κίνα, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για συνεχιζόμενη επέκταση του μεταποιητικού κλάδου για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς και τις ενδείξεις σταθεροποίησης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Για την πτώχευση της GM, ο Φουμιγιούκι Νακανίσι, διευθυντής της SMBC Friend Securities, υποστηρίζει ότι «οι ενδείξεις είναι θετικές για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τα μερίδια αγοράς των οποίων θα διευρυνθούν αυτόματα [μετά την πτώχευση]».

Ισόποση άνοδο κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 912,52, ενώ ο Nikkei ανήλθε στις 9.677,73 μονάδες στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.


NAFTEMPORIKI

Ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης της GM

Ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης της GM


Ξεκίνησε και επισήμως σήμερα η διαδικασία πτώχευσης της General Motors – της επί 77 έτη μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο – με την θυγατρική της στη Νέα Υόρκη, Chevrolet-Saturn of Harlem, να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία του ομίλου, η οποία καταθέτει αίτηση προκειμένου να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Αν και η GM δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση, σύμφωνα με τη θυγατρική της, θα είναι ο οφειλέτης – διαχειριστής βάσει του Κεφαλαίου 11.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της General Motors θα επιχειρήσουν να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τις αντιπροσωπείες και τους καταναλωτές ότι μια νέα, ενδυναμωμένη εταιρεία θα προκύψει σύντομα από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.

Χθες βράδυ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παράσχει στην εταιρεία επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. δολαρίων. Η διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης θα διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της GM.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, Θα συσταθεί μία νέα εταιρεία, που θα επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οικονομικές υποχρεώσεις της οποίας θα μειωθούν στο μισό.

Το αμερικανικό δημόσιο θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα διοχετεύσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχουν το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce

Βουλγαρία: Ανακάμπτει η κατασκευαστική δραστηριότητα;

Βουλγαρία: Ανακάμπτει η κατασκευαστική δραστηριότητα;

Η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα της Βουλγαρίας το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το προϊόν του κλάδου κατασκευής κτιρίων αυξήθηκε κατά 5,2% (με αποτέλεσμα η ποσοστιαία του συμμετοχή στο σύνολο του κατασκευαστικού προϊόντος να διαμορφωθεί στο 66,8%), ενώ το προϊόν των λοιπών κατασκευαστικών δραστηριοτήτων αυξήθηκε κατά 11,9%.

Ωστόσο, σε σχέση με το Μάρτιο του 2008 το προϊόν του κατασκευαστικού τομέα ένα ακριβώς χρόνο μετά υποχώρησε κατά 4,3%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης κατά 6,1% που καταγράφτηκε στον κλάδο κατασκευής κτιρίων.

NAFTEMPORIKI

«Πράσινο» για την πώληση παγίων της Chrysler στη Fiat

«Πράσινο» για την πώληση παγίων της Chrysler στη Fiat

Την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Chrysler σε κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι η ιταλική Fiat ενέκρινε πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ, την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Άρθουρ Γκονζάλες έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση παγίων, συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται σε ποσοστό 68% από ένα ταμείο πρόνοιας συνδεδεμένο με το εργατικό συνδικάτο United Auto Workers.

Η Fiat θα ελέγχει το 20% αυτής, ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά θα ελέγχουν το υπόλοιπο 12%.

Στην γραπτή απόφασή του, ο δικαστής Γκονζάλες αναφέρει πως η μόνη εναλλακτική επιλογή στην έγκριση της πώλησης ήταν η «άμεση ρευστοποίηση» της εταιρείας. Τονίζει, επίσης, πως μέλημά του ήταν η διάσωση της αξίας της Chrysler, ως μια συνεχούς δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στις 30 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει την πώληση και τη συμμαχία με τη Fiat εντός 60 ημερών.


NAFTEMPORIKI

KKR: Ζημίες 1,2 δισ. δολ. το 2008

KKR: Ζημίες 1,2 δισ. δολ. το 2008

Ζημίες 1,2 δισ. δολαρίων εμφάνισε η KKR & Co. – η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου των Χένρι Κράβις και Τζορτζ Ρόμπερτς – κατά τη διάρκεια του 2008, έναντι κερδών προ φόρων 815 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Πρόκειται για τις πρώτες ζημίες που ανακοινώνει η εταιρεία σε διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού συρρικνώθηκαν στα τέλη Μαρτίου κατά 11% στα 47,3 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η KKR, σημειώνοντας πως διαθέτει ρευστό 15,3 δισ. δολαρίων, διαθέσιμο για επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εξαγόρασε τον περασμένο μήνα την Oriental Brewery έναντι 1,8 δισ. δολαρίων.

Η KKR ετοιμάζεται να συγχωνευθεί με το εισηγμένο ευρωπαϊκό fund της, το KKR Private Equity Investors, και να εισάγει τις μετοχές της συνδυασμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


NAFTEMPORIKI

Οι σορτάκιδες βγήκαν οφσάιντ!

Οι σορτάκιδες βγήκαν οφσάιντ!


Oι bearish θέσεις περιορίζονται και οι σορτάκιδες διαψεύδονται όπως δείχνουν τα πράγματα, καθώς το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων επτά δεκαετιών στέλνει αδιάβαστους όλο και περισσότερους short sellers στη Wall Street. Το short selling μειώθηκε τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όσο και στον δείκτη Nasdaq στα μέσα Μαϊου, σημειώνοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα περιορισμου των short θέσεων στην αμερικάνικη αγoρά.
Συγκεκριμένα, το σορτάρισμα των μετοχών του δείκτη S&P 500 μειώθηκε κατά 1,7% και στα 9,87 δισ. δολάρια την περίοδο μεταξύ 30 Απριλίου και 15 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίο τριμήνου. Η μεγαλύτερη μείωση short θέσεων δε, παρατηρήθηκε στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τους traders να έχουν μειώσει τα «στοιχήματα» στην Microsoft και τη Cisco κατά περισσότερο από 25%.

Οπως τονίζει ο κ. Bill Frels διευθύνον σύμβουλος της Mairs & Power Inc., οι κίνδυνοι προφανώς έχουν μειωθεί στην αγορά και οι μετοχές «συμπεριφέρονται» πολυ καλά. Αξίζει να σημειώσουμε πως η μετοχή της Citigrοup παραμένει η πιο σορταρισμένη μετοχή στον δείκτη S&P 500 η οποία μάλιστα δέχεται τα τετραπλάσια στοιχήματα από την AIG.

Πάντως ο περιορισμός του σορταρίσματος και του χρημαοτοοικονομικού κλάδου είναι σημαντικός, με τις short θέσεις να έχουν μειωθεί κατά 3,2%, στα 3,37 δισεκατομμύρια μετοχές.

REPORTER.GR

Τρ.Κύπρου: Sell η Goldman Sachs- Σχετικά ισχυρά τα κέρδη λέει η Deutsche Bank

Τρ.Κύπρου: Sell η Goldman Sachs- Σχετικά ισχυρά τα κέρδη λέει η Deutsche Bank

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για την Τράπεζα Κύπρου σε πώληση από ουδέτερη και ενέταξε τη μετοχή στη λίστα πώλησης Pan-Europe και Pan-Europe Conviction. Σημειώνει πως η πρόσφατη άνοδος της μετοχής οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους και ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και των εσόδων χειροτερεύει.Θεωρεί απίθανη κάποια βελτίωση στο άμεσο μέλλον. Έτσι εκτιμά πως η τρέχουσα αποτίμηση δε δικαιολογείται. Πάντως αν και σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με premium έναντι των ομοειδών κατά 32% σε όρους καθαρής θέσης (χειροπιαστή), αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά 15% ενώ μειώνει κατά 3% την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010. Η τιμή στόχος των 3,60 ευρώ διατηρείται.



Από την άλλη η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση διακράτησης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 3,70 ευρώ και σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν σχετικά ισχυρά. Τα καθαρά κέρδη ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων του οίκου λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων και των υψηλότερων κερδών από συναλλαγές.

REPORTER.GR

U.K. House Prices Stop Falling for First Time in 20 Months

U.K. House Prices Stop Falling for First Time in 20 Months


June 1 (Bloomberg) -- U.K. house prices stopped falling in May for the first time in 20 months, adding to evidence the property market slump is abating, a survey of real-estate agents by Hometrack Ltd. showed.

Average prices in England and Wales held at 155,600 pounds ($251,000) after they declined 0.3 percent in April, the London- based property researcher said in an e-mailed statement today. On the year, values dropped 9.6 percent.

The U.K.’s worst recession in at least three decades may be easing as the Bank of England pumps newly-printed money into the economy. Reports last week showed that consumer confidence held at the highest level in almost a year and house prices unexpectedly jumped by the most since 2007.

“The survey shows that pricing expectations among vendors has finally re-aligned to a level that is more in line with what the current pool of purchasers are prepared to pay,” Richard Donnell, director of research at Hometrack, said in the statement. “The outlook for the economy remains far from certain. It is too early to rule out future price falls.”

The number of new buyers registering with real-estate agents to browse property rose 6 percent from April, when it increased by the same amount, Hometrack said. The percentage of the asking price achieved rose to 90.3 percent from 89.6 percent the previous month.

Six of the 10 regions tracked by the survey reported no change in house prices. In the East Midlands, the North West, the West Midlands and Yorkshire values declined 0.1 percent from the previous month.

Nationwide Building Society said last week that house prices increased 1.2 percent on the month. Banks approved 27,685 loans for house purchase in April, up 3.7 percent from May, according to British Bankers Association data, and U.K. consumer confidence matched an 11-month high in May, GfK NOP said.

Bank of England policy makers, due to meet on June 4, will refrain from expanding their money-printing plan from the current 125 billion pounds, according to all but two of 39 forecasts in a Bloomberg News survey of economists.

BLOOMBERG

"Λουκέτο" έβαλε το 20% των internet καφέ

"Λουκέτο" έβαλε το 20% των internet καφέ


Η κρίση άγγιξε και τα internet καφέ. Μέχρι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, εκτιμάται ότι το 20% των καταστημάτων internet καφέ της Ελλάδας ανέστειλε τη λειτουργία του.

Υπολογίζεται ότι, μέχρι πρότινος, λειτουργούσαν περί τα 1.000 καταστήματα internet καφέ στην Ελλάδα.

Περίπου 200 από αυτά έκλεισαν, αλλά εξαιτίας της κρίσης και άλλα εξαιτίας του προωθούμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα «φρουτάκια».

Στην αγορά κυριαρχούν τα καταστήματα in.spot, the web, gnet, bits and byte και e-global.

Η τελευταία αλυσίδα, εξαιτίας της κρίσης, «πάγωσε» τις σκέψεις για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά.

Από την άλλη πλευρά, κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς πραγματοποιεί η in.spot, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξετάζει την εξαγορά κάποιων από τις παραπάνω αλυσίδες καταστημάτων.

Έντονες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο νόμου

Πάντως, την έντονη αντίδραση του κλάδου έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου για τα ψυχαγωγικά και τυχερά παιχνίδι που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων και ταυτόχρονα, αποφυγής νέας καταδίκης από την ΕΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ηλεκτρονικών Παιγνίων της Ελλάδας ετοιμάζει νέα προσφυγή στην ΕΕ, όπως και αρκετά internet καφέ, τα οποία έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος.

«Αυτή τη περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο ‘ταφόπλακα’ για τον κλάδο των 70.000 εργαζομένων και 10.000 χιλιάδων επαγγελματιών στα ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια και internet café», αναφέρει ο πρόεδρος της
Συντονιστικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Παιγνίων στην Ελλάδα, Γιάννης Παντουβάς.

«Το νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα για τα φρουτάκια, τίποτα για την απελευθέρωση των τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών που λειτουργούν μονοπωλιακά στα καζίνο.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, αν θα πάμε στο μοντέλο της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου λειτουργούν αδειοδοτημένα καταστήματα», συμπληρώνει ο κ. Παντουβάς.
Το ισπανικό μοντέλο προβλέπει, για τον παίχτη, χαμηλά πονταρίσματα (από 20 ως 50 λεπτά), αλλά και χαμηλό περιθώριο κέρδους (ως 50 ευρώ).

Μερικώς διαχωρίζει τη θέση του, ο κ. Νίκος Γκιουζέλης, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα internet καφέ στην Ελλάδα, την in.spot.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει ποια είναι τα τυχερά από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύει, με το νέο νομοσχέδιο, την είσοδο σε internet καφέ παιδιών κάτω των 18 ετών και να μη μας επιτρέπει να λειτουργούμε μετά τις 1 τα μεσάνυχτα», επισημαίνει ενδεικτικά.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε το νόμο Ν. 3037/2002, απαγορεύοντας την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είτε αυτών που διενεργούντο αυτοτελώς σε ανεξάρτητα μηχανήματα, είτε μέσω του διαδικτύου.

Τότε, αναγκάστηκαν όλα τα καφενεία, net café, χώροι ψυχαγωγίας, ακόμα και πλοία να απομακρύνουν τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια, καθώς κάθε λογής παιχνίδι είχε «ποινικοποιηθεί», εξαιτίας του μαύρου χρήματος που διακινούταν από τα «φρουτάκια» που ανθούσαν, τη περίοδο εκείνη, σε καφενεία και λέσχες.

Αρκετοί επαγγελματικοί φορείς κατήγγειλαν το καθεστώς αυτό στην ΕΕ, η οποία καταδίκασε με ημερήσιο πρόστιμο την Ελλάδα.

Τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντάξει ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσαφηνίζει τη διάκριση μεταξύ «ψυχαγωγικού» και «τυχερού» παιχνιδιού.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Η General Motors καταθέτει τον ισολογισμό της και δεσμεύεται πως θα κλείσει 11 από τα εργοστασιά της, για να εξυγιανθεί, τονίζει το αμερικανικό δ

ΗΠΑ: Η General Motors καταθέτει τον ισολογισμό της και δεσμεύεται πως θα κλείσει 11 από τα εργοστασιά της, για να εξυγιανθεί, τονίζει το αμερικανικό δημόσιο.

Το αμερικανικό δημόσιο ανακοίνωσε πως η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της.

Το αμερικανικό δημόσιο ανακοίνωσε πως η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της.

Μία νέα εταιρεία θα συσταθεί για να επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της εταιρείας, της οποίας οι οικονομικές υποχρεώσεις θα μειωθούν στο μισό, εξήγησε τηλεφωνικώς στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα μεταγγίσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η GM επιβεβαιώνει πως, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο, θα κλείσει 11 από τα εργοστάσιά της και θα θέσει σε τεχνική ανεργία άλλα τρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί σήμερα στις 18.55, ώρα Ελλάδος, στο θέμα της ανασυγκρότησης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ αναμένεται και από το πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης η απόφαση για τη δικαστική εξυγίανση της Chrysler

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της GM Φριτς Χέντερσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη στις 19.15, ώρα Ελλάδος.

NAFTEMPORIKI

Ομιλία Ομπάμα για τη GM

Ομιλία Ομπάμα για τη GM

Όμιλία σχετικά με την αναδιάρθρωση της General Motors πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα (18:55 ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τη στιγμή που η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να κηρύξει επισήμως πτώχευση.

Οπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο ο Μπάρακ Ομπάμα θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς απ ευθείας από την τηλεόραση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της GM, Φριτς Χέντερσον, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την πτώχευση της πρώην Νο1 αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Η πολιτεία έδωσε προθεσμία στην GM έως την 1η Ιουνίου για να ανακοινώσει ένα βιώσιμο σχέδιο ανάκαμψης, στην περίπτωση που ήθελε να ευνοηθεί με χρήματα του δημοσίου.

NAFTEMPORIKI

GM to head into bankruptcy

GM to head into bankruptcy

Early morning filing planned. Obama will address nation. U.S. to put up $30B more for 60% stake - 'End of an old GM and the beginning of a new one.'


NEW YORK (CNNMoney.com) -- General Motors, the nation's largest automaker and for decades an icon of American manufacturing, stood on the brink of a bankruptcy filing and a de facto government takeover on Monday.

A bankruptcy petition will be filed at 8 a.m., according to a source with direct knowledge of the bankruptcy proceedings.

President Obama will address the nation shortly before noon on Monday to explain the rationale for the filing and his hopes that this is the best route for a turnaround, two officials close to the situation told CNN.

"Today will rank as another historic day for the company -- the end of an old General Motors and the beginning of a new one," the administration stated in documents released Sunday.

Chapter 11 bankruptcy will aim to help GM emerge with only its more profitable plants, brands, dealerships and contracts. Unprofitable plants, contracts and other liabilities that the company can no longer afford would be left behind.

The rescue of GM is being led by an unlikely coalition of the U.S. and Canadian governments and the company's employees and creditors.

The Obama administration will commit another $30 billion on top of the $19.4 billion it has already given GM to cover its losses and fund its operations.

The U.S. government will get a 60% equity stake in the new company after restructuring, as well as $8.8 billion in debt and preferred stock.

A trust established to fund health care benefits for retirees of the United Auto Workers union will own 17.5%, and get the right to purchase another 2.5% of the company. The governments of Canada and Ontario will lend $9.5 billion and receive 12% of the equity in the new GM.

Finally, bondholders who lent GM $27 billion will forgo much of what they are owed and instead get a 10% share of the new company plus the right to secure another 15%.

In addition, investors who own 54% of those bonds have agreed to not fight plans for a quick bankruptcy. The deal could make it easier for GM to restructure by neutralizing some of the opposition to a bankruptcy filing.

The ripple effect
But for GM, the bankruptcy filing will be just the beginning of a major overhaul aimed at creating a much smaller company.

As part of the reorganization, GM is expected to cut 20,000 jobs and close about a dozen plants by the end of 2010. The company has already said it will slash 40% of its network of 6,000 retail dealerships by next year and drop four of its brands -- Hummer, Saab, Saturn and Pontiac.

The impact of GM's bankruptcy, which follows a Chapter 11 filing by Chrysler on April 30, will ripple across the nation to dealers, suppliers and other businesses large and small that work in the sector.

The company, once the country's largest private sector employer, has only a fraction of its former staff. Its 80,000 hourly and salaried U.S. employees are half the number it had as recently as 2001.

Nearly 500,000 U.S. retirees, as well as more than 150,000 of their family members, depend on GM health insurance and pension plans. Retirees will see cuts in their health care coverage, although the company's underfunded pension plans are not expected to be affected by a bankruptcy filing.

In addition, some 300,000 employees at GM dealerships will be affected, as well as hundreds of thousands of workers at auto parts makers and other GM suppliers whose jobs depend on the company's survival.

Road to bankruptcy
The government takeover -- even one that aims to be temporary -- marks a dramatic turn for century-old GM, which has been brought to a whisper of insolvency by plummeting auto sales and huge losses.

General Motors (GM, Fortune 500) has reported losses of more than $90 billion since 2005, while its share of the U.S. market has dropped to 19% from more than 40% in 1980.

The company and Treasury Department officials, under the direction of Obama, have been negotiating for weeks with creditors and the UAW.

But months of complicated talks and court fights remain.

While most of the company's major bondholders have agreed to drop their fight in return for the stake in the company, many small bondholders vowed to fight the reorganization plan, arguing they deserved a larger stake in the company. They argued that Treasury and the union trust fund got too large a stake in the company given their losses.

But it is likely that GM's stock will not be publicly traded for at least 6 to 18 months. Current GM stockholders will see their holdings in the company completely wiped out by the bankruptcy filing.

GM stock closed trading Friday at 75 cents a share. Adjusted for stock splits, it marked the first time the stock finished at that level since 1932.

Taxpayers would make back the money loaned to GM if shares of the new company increase dramatically in value someday following a successful bankruptcy.

A senior administration official said Sunday that the government is only taking a majority stake in order to try to recapture some of the money that is being provided to GM -- and not to exert control over the company or make decisions on what cars to make or how to make them.

"It is not something we sought or desired. It's a necessary outcome," he said.

The government would try to get back as much money as possible but would also sell its stake as soon as possible, the official said. "There's a natural tension between those two goals."

Many experts have questioned whether the government will be able to recapture its investment in the next few years. GM will still be contending with weak demand for autos and competition from much stronger rivals such as Toyota Motor (TM) and Ford Motor (F, Fortune 500).

Administration officials said they would not be making decisions about directors, although they will be consulted about new board members. Chief Executive Fritz Henderson, who got the job earlier this year when the government forced Rick Wagoner out of the top job, is expected to stay in place, according to an administration official.

Several administration officials said they believe this latest cash infusion will be enough to see the company back to once again being a competitive company, although they would not rule out additional help if the company continued to struggle.

CNN

Ποια χαρτιά ευνοούν οι αλλαγές στον MSCI Greece

Ποια χαρτιά ευνοούν οι αλλαγές στον MSCI Greece



* Ο αναλυτικός πίνακας με τα νέα ειδικά βάρη και τις ροές κεφαλίων των βασικών ελληνικών μετοχών στους επιμέρους διεθνείς δείκτες του MSCΙ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Οι αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου στο δείκτη MSCI Greece αναμένεται να προκαλέσουν καθαρές εισροές 164 εκατ. δολάρια από παθητικά funds.

Μεγάλη κερδισμένη φαίνεται να είναι η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ακολουθούν 3Ε, ΔΕΗ και MIG.

--- Οι αλλαγές στον MSCI Greece

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας οι ελληνικές μετοχές παρουσιάζουν εμφανή συσχέτιση με τις αναδυόμενες αγορές και δείχνουν εξαιρετικά «ανθεκτικές» σε οποιαδήποτε τάση για διόρθωση.

Τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν και οι αναμενόμενες καθαρές εισροές συνολικά 164 εκατ. ευρώ από παθητικά funds ως απόρροια της τελευταίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της ΜSCΙ που τίθενται σε ισχύ με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 29/5/2009.

Οι ροές αυτές αφορούν αποκλειστικά στις μετοχές που απαρτίζουν τον βασικό δείκτη ΜSCΙ Greece και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Global Ρortfolio Τrading Strategies της Citi αλλά και στοιχείων της MSCI, άμεσα κερδισμένη είναι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που εισέρχεται για πρώτη φορά στον βασικό δείκτη (ΜSCΙ Greece) με εισροές 167 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεταβολές στη στάθμιση (free-float) των ΟΤΕ, Coca Cola, ΗΒC, ΔΕΗ, Αlpha Βank, ΜΙG, ΕΛΠΕ και Πειραιώς οδηγούν σε οριακές εισροές ή εκροές.


Ειδικότερα, καθώς τις 12 μετοχές του ΜSCΙ Greece παρακολουθεί το 76% των διεθνών κεφαλαίων, οι ροές κεφαλαίων με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI έχουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα (4.699.863 δολ.), ΟΠΑΠ (2.657.270 δολ.), OTE (-18.723.572 δολ.), Coca Cola Hellenic (20.610.855 δολ.), ΔΕΗ (12.581.102 δολ.), EFG Eurobank (1.381.639 δολ.), Αlpha Βank (-11.648.615 δολ.), ΜΙG (10.574.039 δολ.), ΕΛΠΕ (-17.395.894 δολ.), Πειραιώς (-8.877.034 δολ.), Κύπρου (167.154.000 δολ.) και Τιτάν (598.128 δολ.).

Με βάση και τη νέα εισαγωγή στον δείκτη MSCI Greece της Τράπεζας Κύπρου αλλά και τις διαφοροποιήσεις στη στάθμιση της κεφαλαιοποίησης, τα επιμέρους ειδικά βάρη των μετοχών του εν λόγω δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC και της MSCI, διαμορφώνονται -στην ουσία από την προσεχή Δευτέρα- ως εξής: Εθνική (Mkt Cap factor 100%) με 25,5%, ΟΠΑΠ (Mkt Cap factor 70%) με 13%, Alpha Bank (Mkt Cap factor 85%) με 8,31%, OTE (Mkt Cap factor 50%) με 7,79%, Coca Cola Hellenic (Mkt Cap factor 50%) με 7,37%, Κύπρου (Mkt Cap factor 95%) με 7,27%, EFG Eurobank (Mkt Cap factor 60%) με 7,11%, Πειραιώς (Mkt Cap factor 90%) με 7,08%, Marfin Investment Group (Mkt Cap factor 85%) με 6,45%, ΔΕΗ (Mkt Cap factor 50%) με 4,89%, Τιτάν (Mkt Cap factor 75%) με 3,16% και ΕΛΠΕ (Mkt Cap factor 30%) με 2,06%.

Σημειωτέον ότι η ΜΡΒ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ θα συμπεριληφθούν στον ΜSCΙ Small Cap Ιndex, απ’ όπου διαγράφονται η Βασιλόπουλος, η Ρroton, η Εμπορική και η Εuromedica, αλλά οι ροές κεφαλαίων σε αυτήν την κατηγορία των δεικτών είναι σχετικά περιορισμένες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 70% των κινήσεων των παθητικών funds συνήθως λαμβάνει χώρα πριν και κατά την ημέρα αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων να έχει είδη ολοκληρωθεί.

---Οι εκτιμήσεις για την διεθνή ανάκαμψη

Μετά την απώλεια 36 τρισ. δολαρίων τους προηγούμενους 15 μήνες, η οποία οδήγησε τις μετοχές παγκοσμίως να χάσουν τα 2/3 της αξίας τους, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων το τελευταίο δίμηνο αποκατέστησε μόλις το 1/4 των απωλειών των ανεπτυγμένων αγορών και το 1/3 των αναδυόμενων χρηματιστηρίων (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Καθώς οι φόβοι για επανάληψη των γεγονότων της Ύφεσης του 1930 εξαφανίστηκαν, τα χρηματιστήρια το τελευταίο δίμηνο σημείωσαν ένα «ράλι ανακούφισης» ως αντίδραση στις μαζικές παρεμβάσεις των Αρχών αλλά και αντανακλώντας την αίσθηση ότι η δριμύτητα της ύφεσης μειώνεται και η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εδραιώνεται.

Η βίαιη άνοδος των μετοχών, πάντως, δείχνει να ενσωματώνει προσδοκίες για το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας οικονομικής ανάκαμψης, οι οποίες ίσως αποδειχτούν πρώιμες, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αποδυναμωθεί από τη σταδιακά φθίνουσα επιρροή των κρατικών παρεμβάσεων και την απαιτούμενη μείωση της χρήσης δανείων στην κατανάλωση αλλά και στην επένδυση.

Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μας προειδοποιούν να μη βασιζόμαστε στην προσδοκία μιας ταχείας και σταθερής ανάκαμψης:

1. Μας περιμένει μια περίοδος αρκετών ετών με μείωση της δανειακής εξάρτησης τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα νοικοκυριά.

2. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να παραμείνει για χρόνια σε κατάσταση κεφαλαιακής στενότητας και αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική παροχή δανείων θα είναι πιο συγκρατημένη, γεγονός που θα περιορίσει την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3. Οι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα έχουν λυγίσει υπό το βάρος των υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις και αυτό θα επηρεάσει το οικονομικό τοπίο από το 2010, καθώς φέτος η δημοσιονομική τόνωση θα είναι αναπόφευκτη.

--- Ποιοι αντέδρασαν

Σε γενικές γραμμές, η ανοδική κίνηση των μετοχών περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους τους τίτλους που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες κατά το 2008 και στις αρχές του 2009, δηλαδή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις «κυκλικές» εταιρείες (εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από την οικονομική συγκυρία). Η μετακίνηση από τις αμυντικές μετοχές στις πιο επιθετικές ήταν μάλιστα από τις πιο βίαιες σε μέγεθος και ταχύτητα στη μεταπολεμική ιστορία.

Αν και τα «χαμηλά» του Μαρτίου εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα αποτελέσουν τελικά και τα «χαμηλά» της τελευταίας καθοδικής αγοράς (bear market), ίσως οι φωνές που θέλουν τα χρηματιστήρια να έχουν μπει ήδη σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market) να εμπεριέχουν και το στοιχείο της υπερβολής.

Η μαζική μετακίνηση στις κυκλικές εταιρείες οφείλεται εξάλλου σε μεγάλο βαθμό στους τεχνικούς παράγοντες και λιγότερο στην πεποίθηση ότι η οικονομία βρίσκεται στον προθάλαμο μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών αλλά και οι διαγραφές των στοιχείων του ενεργητικού ενδέχεται να δυσαρεστήσουν τις αγορές, με δεδομένες τις βελτιωμένες προσδοκίες που ήδη ενσωματώνουν, ενώ τα εταιρικά κέρδη έχουν ακόμα περιθώρια υποχώρησης προτού βρεθούν στο κατώτερο σημείο τους, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των περιθωρίων κέρδους εν μέσω της ισχυρότερης μεταπολεμικής ύφεσης αποτελούν «ευσεβείς πόθους».

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή του οικονομικού κύκλου η εμπιστοσύνη διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, όπως η επενδυτική ψυχολογία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές. Κατά τους προσεχείς μήνες, λοιπόν, οι επενδυτές θα παλινδρομούν μεταξύ των προσδοκιών για μια ανάκαμψη σχήματος V και του φόβου ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος προτού σημειωθεί ουσιαστική ενίσχυση της τελικής ζήτησης.

Παρά τις επιφυλάξεις, πάντως, η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει βελτιωθεί και έτσι, αν και μετά το ράλι μία περίοδος σταθεροποίησης θα ήταν ευπρόσδεκτη, εκείνοι που ψάχνουν μία ευκαιρία να αγοράσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ίσως τελικά και να απογοητευτούν. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δημιουργήσουν ψευδή αίσθηση υπερβολικής ευφορίας σχετικά με την πιθανότητα μιας ταχείας ανάκαμψης, τότε ίσως η πτώση των μετοχών να απογοητεύσει εκ νέου.


EURO2DAY.GR
Share |