Tuesday, March 15, 2011

Πάνω από 4 δολάρια έχασε σήμερα το αργό


Πάνω από 4 δολάρια έχασε σήμερα το αργό

Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στην αγορά ενέργειας, με το αργό να χάνει πάνω από 4 δολάρια, στον απόηχο του φόβου ότι οι εκρήξεις σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας μπορεί να προκαλέσουν μία πυρηνική κρίση και διακοπή της παραγωγής σε ολόκληρη την ιαπωνική νήσο. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στις εισαγωγές πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού έκλεισαν στα 97,18 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 4% ή 4,01 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει να υπάρξει «αξιοσημείωτη επιβράδυνση» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο το 2011 θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι υψηλές τιμές αρχίζουν να πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

«Εμπειρικά, οι κραδασμοί από τις τιμές του πετρελαίου στο παρελθόν έχουν δείξει διακριτή επίπτωση στο ΑΕΠ. Οι κραδασμοί προσφοράς έχουν την τάση να γίνονται αισθητοί μόλις λίγους μήνες αργότερα, ενώ η επίπτωση από τους κραδασμούς ζήτησης επισυμβαίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα», σημειώνεται στην έκθεση της IEA για το μήνα Μάρτιο.

«Αν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα ή εξακολουθήσουν την ανοδική πορεία τους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 ή και νωρίτερα, η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να σημειώσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση», προειδοποιεί η διεθνής υπηρεσία.

Η καινούρια εκτίμηση της IEA για την αύξηση της ζήτησης φέτος, σε σχέση με το 2010, κάνει λόγο για 1,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 10.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως.

Ως προς τη συνολική εκτίμηση της ζήτησης, η IEA αναμένει να διαμορφωθεί το 2011 στα 89,4 εκατ. βαρέλια (αύξηση 1,6% σε σχέση με την εκτίμηση για το 2010), 90.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι εκτιμούσε πριν.

Τέλος, η υπηρεσία εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Ιαπωνία μπορεί να αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, αν η ηλεκτροπαραγωγή από τους 11 πυρηνικούς σταθμούς που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αντικατασταθεί από μονάδες που καίνε αργό πετρέλαιο.

source: reporter.gr

Μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία - Σβήστηκε η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 στη Φουκουσάμα - Πανικός στο Τόκιο


Μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία - Σβήστηκε η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 στη Φουκουσάμα - Πανικός στο Τόκιο

Σβήστηκε τελικά η φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji την επιχείρηση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον αντιδραστήρα είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. Επίσης, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, μειώνονται πλέον τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσάμα, τα οποία μετά την έκρηξη είχαν φτάσει σε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία επίπεδα, ενώ ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους είχαν εντοπισθεί στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.
Αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε στο Τόκιο, ήταν πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό της κατάστασης τρόμου, είναι ότι οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι ήθελαν να έχουν αποθέματα σε περίπτωση που θα πρέπει να κλειστούν στα σπίτια τους για ημέρες.
Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας να καλέσειτους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα, πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Επίσης, σε ματαιώσεις πτήσεων προχώρησαν ή σκέφτονται να προχωρήσουν διάφορες αεροπορικές εταιρείες, λόγω της κατάστασης. Ήδη η αεροπορική εταιρία Eva Airways, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι θα ματαιώσει τις πτήσεις της προς το Τόκιο και το Σαπόρο μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη.
Προκειμένου να διασκεδάσει τον πανικό, ο Iάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχθηκε ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Tί λέει η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA. Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα). Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

source: reporter.gr

Ιαπωνία: Άνω των $159 δισ. το κόστος της ανοικοδόμησης σύμφωνα με την S&P


Ιαπωνία: Άνω των $159 δισ. το κόστος της ανοικοδόμησης σύμφωνα με την S&P


Πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία βραχυπρόθεσμα η οποία θα περιοριστεί εν μέρει από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης αναμένει η Standard & Poor΄s Ratings Services, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη των τελευταίων τριμήνων θα περιορίσουν την πτώση. Θα μπορούσε να υπάρξει μία περισσότερο μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στη μεταποιητική δραστηριότητα λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση,” αναφέρει ο αναλυτής του οίκου, Takahira Ogawa.

Η S&P εκτιμά πως το κόστος της ανοικοδόμησης θα ξεπεράσει τα 159 δισ. δολ. που καταγράφηκε το 1995 στο σεισμό του Κόμπε.

“Με δεδομένο το μέγεθος των ζημιών η αξιολόγηση της Ιαπωνίας μπορεί να επηρεαστεί εάν το χρέος αυξηθεί σημαντικά ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας πριν από το σεισμό,” προσθέτει ο Ogawa.

Σημειώνεται πως η S&P έχει αξιολόγηση AA- για την Ιαπωνία.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης κατασκευαστικών εταιρειών το Μάρτιο


ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης κατασκευαστικών εταιρειών το Μάρτιο

Μικρή άνοδο εμφάνισε το Μάρτιο ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστικών εταιρειών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB) αυξήθηκε στις 17 μονάδες -επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών – από τις 16 μονάδες που βρισκόταν στους τελευταίους μήνες

Η τελευταία φορά που οι εταιρείες εμφανίζονταν αισιόδοξες (δείκτης άνω των 50 μονάδων) ήταν τον Απρίλιο του 2006.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις τιμές εισαγωγών το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις τιμές εισαγωγών το Φεβρουάριο


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καθώς ενισχύθηκε το κόστος σε ενέργεια, βιομηχανικές παροχές και τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, η αύξηση των τιμών εισαγωγών αναθεωρήθηκε καθοδικά σε 1,3%, από το αρχικό 1,5%.

Παράλληλα, τους τελευταίους πέντε μήνες οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ σε ετήσια βάση εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 8,5%.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει μέσες εκτιμήσεις για αύξηση 0,9%.

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγών πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20,6% σε ετήσια. Οι τιμές εισαγωγών στα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση 0,8% τον περασμένο μήνα, ενώ έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% τους τελευταίους 12 μήνες έως το Φεβρουάριο.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Μάρτιο


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Μάρτιο

Συνέχισε να βελτιώνεται το Μάρτιο η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State αναρριχήθηκε στις 17,5 μονάδες από τις 15,43 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 16 μονάδες.

Ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στις 5,81 μονάδες από τις 11,8 μονάδες, ο δείκτης των αποστολών φορτίων μειώθηκε στις 1,62 μονάδες από τις 11,31 μονάδες.

Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 9,09 μονάδες από 3,61 μονάδες, ο δείκτης τιμών που πληρώθηκαν αυξήθηκε στις 53,25 μονάδες από 45,78 μονάδες ενώ των τιμών που εισπράχτηκαν σημείωσε άνοδο στις 20,78 μονάδες από 16,87 μονάδες.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του δημοσίου για τρίτο συνεχή μήνα η Κίνα τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Πωλητής τίτλων του δημοσίου για τρίτο συνεχή μήνα η Κίνα τον Ιανουάριο


Πωλητής τίτλων του αμερικανικού δημοσίου για τρίτο συνεχή μήνα ήταν η Κίνα τον Ιανουάριο παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση των πιστωτών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα μείωσε τη συμμετοχή της κατά 5,4 δισ. δολ. στα 1,155 τρισ. δολ. ενώ το Δεκέμβριο είχε πουλήσει τίτλους 4 δισ. δολ. Σημειώνεται πως η Κίνα μειώνει τη συμμετοχή της από τον Οκτώβριο όταν και είχε φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 1,175 τρισ. δολ.

Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, αύξησε τη συμμετοχή της στο ύψος ρεκόρ των 885,9 δισ. δολ. από 882,3 δισ. δολ.

Συνολικά οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τίτλους αξίας 46,5 δισ. δολ. το Νοέμβριο έναντι 54,6 δισ. δολ. το Δεκέμβριο. Εξ αυτών οι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν τίτλους 30,1 δισ. δολ. έναντι 43 δισ. δολ. το Δεκέμβριο.



source: capital.gr

Η Merkel κλείνει προσωρινά 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες


Η Merkel κλείνει προσωρινά 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 θα κλείσουν στο πλαίσιο της τρίμηνης επανεξέτασης της ασφάλειας των γερμανικών εργοστασίων και της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.

Η Merkel επίσης τόνισε ότι ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy να προσθέσει το ζήτημα των προτύπων της διεθνούς πυρηνικής ενέργειας στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών του γκρουπ των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων κρατών στη Γαλλία το Νοέμβριο.

Η Merkel ανακοίνωσε χθες την τρίμηνη επανεξέταση και την αναβολή των σχεδίων παράτασης της ζωής των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας, καθώς η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία γίνεται όλο και πιο σοβαρή.



source: capital.gr

Ιαπωνία: Κεφαλαιακή "ένεση" $245 δισ. από την κεντρική τράπεζα


Ιαπωνία: Κεφαλαιακή "ένεση" $245 δισ. από την κεντρική τράπεζα


Το ποσό των 20 τρισ. γεν ($245 δισ.) διοχέτευσε σήμερα Τρίτη η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στις αγορές χρήματος σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κίνηση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο για να εξασφαλίσει πως οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση από εταιρείες και νοικοκυριά.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ενισχυμένος ο αριθμός των απασχολούμενων στο δ΄ τρίμηνο του 2010


Ευρωζώνη: Ενισχυμένος ο αριθμός των απασχολούμενων στο δ΄ τρίμηνο του 2010


Ενισχυμένος σε ετήσια βάση για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών εμφανίζεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη από τις προσλήψεις που πραγματοποίησαν στο διάστημα αυτό Γερμανία και Γαλλία.

Ειδικότερα, η απασχόληση βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,3% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2009 και σε ποσοστό 0,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε επίπεδο έτους από το τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Στο σύνολο του 2010, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη υποχώρησε 0,5%, στους 144,8 εκατ., σε σύγκριση με πτώση 1,8% το 2009.

Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός τομέας της οποίας οδηγεί την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ, η απασχόληση ενισχύθηκε 1% στο δ’ τρίμηνο, στη Γαλλία 0,7% και στην Ιταλία 0,3%.

Αντίθετα στην Ισπανία, όπου η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα διπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε 1,3%.



source: capital.gr

-17% οι πωλήσεις σαλούν


-17% οι πωλήσεις σαλούν

Νέα βουτιά κατέγραψαν το Φεβρουάριο οι πωλήσεις ιδιωτικών σαλούν ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι το 2011 θα συνεχιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά τα τελευταία χρόνια.

Οι προσδοκίες που δημιούργησαν οι τελευταίοι μήνες του 2010 για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς διαψεύδονται, καθώς η λήξη του σχεδίου απόσυρσης παλαιών οχημάτων φαίνεται να σπρώχνει την αγορά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, παρά τη χαμηλή περσινή βάση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΟΕΒ και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών που επεξεργάστηκε η StockWatch, το Φεβρουάριο του 2011 οι εγγραφές ιδιωτικών σαλούν αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 16,6% σε σχέση με πέρσι στις 2.241 έναντι 2.688 το Φεβρουάριο του 2010.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εγγραφές των καινούριων οχημάτων μειώθηκαν κατά 15,7% στις 1.104 από 1.309 τον περσινό Φεβρουάριο.

Η μείωση στα μεταχειρισμένα ανήλθε στο 17,5% με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1137 από 1.379.

Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, στις εγγραφές των καινούργιων οχημάτων την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 16,8% είχε τον Ιανουάριο η Nissan καθώς είχε 185 από το σύνολο των 1104 καινούριων οχημάτων.

Ακολουθεί η Mitsubishi με 9,1% (101 εγγραφές), η Toyota με 8,5% (94 εγγραφές) και η Volkswagen με 7% (77 εγγραφές).

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα, το 20,1% ή 229 από το σύνολο των 1.137 εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων ήταν Toyota.

Ακολουθεί η Mercedes με 19,7% (224 εγγραφές), η Suzuki με 10,9% (124 εγγραφές) και η BMW με 10,8% (123 εγγραφές).

Αναφορικά με το σύνολο των εγγραφών ιδιωτικών σαλούν, την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου κατέχει η Toyota (323 εγγραφές ή 14,4% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν τα Mercedes με 287 εγγραφές (12,8% μερίδιο αγοράς), τα Nissan (256 ή 11,4%) και τα BMW με 191 ή 8,5%.

source: stockwatch.com.cy

Οι τύχες της οικονομίας στα χέρια των γυναικών


Οι τύχες της οικονομίας στα χέρια των γυναικών

Η Deloitte, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, δημοσίευσε αναφορά της σχετικά με τις γυναίκες εργαζόμενες και καταναλώτριες, με τίτλο “The Gender Dividend: Making the Business Case for Investing in Women”, η οποία καταδεικνύει ότι η επένδυση στις γυναίκες αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Παράλληλα, διοργάνωσε ένα ωριαίο διαδικτυακό πάνελ συζήτησης με συμμετέχουσες γυναίκες-ηγέτες από όλο τον κόσμο σχετικά με την στρατηγική επένδυση επιχειρήσεων και κρατών στις γυναίκες.



Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, τόσο ως εργαζόμενες όσο και ως καταναλώτριες. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτούμε πως όσο περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας, τόσο ανεβαίνει το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η μισή αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και το ένα τέταρτο της οικονομικής ανάπτυξης στην ίδια περιοχή από το 1995, οφείλονται στην μείωση του χάσματος ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. Στη Λατινική Αμερική, οι γυναίκες συνέβαλαν στη μείωση των ποσοστών φτώχειας σε νοικοκυριά δύο ατόμων από 40% το 2007, σε 26% σήμερα.



Ωστόσο, σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική μέριμνα αναφορικά με την ίση μεταχείριση των δύο φύλων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολλά ταλέντα μένουν αναξιοποίητα, και κυρίως οι γυναίκες, πράγμα το οποίο δημιουργεί ποικίλα προβλήματα. Σύμφωνα με την αναφορά, οι γυναίκες είναι αναγκαίες στις επιχειρήσεις εξαιτίας τού ότι ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται, και ως εκ τούτου η απώλεια του εργατικού δυναμικού είναι συνεχής. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες αποτελούν το 45% του εργατικού δυναμικού, ενώ περισσότερο από το 50% των αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών ανήκουν στο γυναικείο φύλο. Η κατάσταση στον εργασιακό χώρο είναι διαφορετική καθώς μόνο το 11% των στελεχών επιχειρήσεων είναι γυναίκες, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 20% λίγο μετά το 2035. Επίσης, μολονότι το 45% του συνόλου των διδακτορικών διπλωμάτων ανήκουν σε γυναίκες, μόνο το 18% των υψηλόβαθμων ερευνητών είναι γυναίκες. Η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα εντείνεται και από το γεγονός ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες, με την ελπίδα να βρουν καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες.



Σήμερα, οι γυναίκες ελέγχουν περίπου 20τρις δολάρια από τις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες με αυξητικές τάσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 28τρις μέχρι το 2014. Την ίδια στιγμή, ο γυναικείος πληθυσμός είτε λαμβάνει είτε επηρεάζει το 80 % των αγοραστικών αποφάσεων ανά τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών με εξαψήφιο αριθμό εσόδων παρουσιάζει διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανδρών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το φαινόμενο αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ωστόσο, το 50% των γυναικών νιώθουν ότι οι εταιρείες τροφίμων και προϊόντων υγείας δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες τους. Οι εταιρείες δεν έχουν την τεχνογνωσία έτσι ώστε να μπορούν να κατανοούν τις ανάγκες των γυναικών στις μέρες μας. Υπάρχουν αρκετές διαφορές στην αγοραστική συμπεριφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτή η έλλειψη γνώσης για τη γυναικεία αγοραστική συμπεριφορά μπορεί να αποκατασταθεί με την πρόσληψη περισσότερων γυναικών σε εταιρείες με απώτερο σκοπό την αύξηση των κερδών τους.



Το επονομαζόμενο «ασθενές φύλο» αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα επιβίωσης των κρατών. Η αύξηση των γεννήσεων βοηθά στην ανάπτυξη των κρατών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, χρειάζεται η βοήθεια του κράτους απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες. Σύμφωνα με την έρευνα, η ρωσική πρακτική να επιχορηγεί τις γεννήσεις έχει αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα. Η λύση φαίνεται να βρίσκεται στο σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο υποστηρίζει τις οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς, με αποτέλεσμα την αύξηση των γεννήσεων και τη συνεπακόλουθη διατήρηση σταθερών οικονομιών στην Ευρώπη.

source: monopoli.gr

Ιαπωνία: Ρευστότητα 8 τρισ. γεν από την κεντρική τράπεζα


Ιαπωνία: Ρευστότητα 8 τρισ. γεν από την κεντρική τράπεζα

Ρευστότητα συνολικού ύψους 8 τρισ. γεν (98 δισ. δολ.) διοχέτευσε σήμερα στην αγορά χρήματος η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Παρόλ' αυτά, η παρέμβασή της δεν κατάφερε να μετριάσει τις επενδυτικές ανησυχίες, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei [.N225] να σημειώνει «βουτιά» 10,6% στη σημερινή συνεδρίαση.

Συνολικά η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διοχετεύσει 23 τρισ. γεν για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εάν προσμετρηθεί και η ρευστότητα που διέθεσε στο τραπεζικό σύστημα τη Δευτέρα, ύψους 15 δισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

Στα 7,8 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα το Φεβρουάριο


Στα 7,8 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα το Φεβρουάριο


Στα 7,8 δισ. δολάρια διαμορφώνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα το Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, αν και είναι χαμηλότερες από τις επενδύσεις του Ιανουαρίου, των 10 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 17,82 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 27% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.



source: capital.gr

Έχασε 18 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία σε δύο ημέρες η Tokyo Electric


Έχασε 18 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία σε δύο ημέρες η Tokyo Electric


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών διαμορφώνονται οι μετοχές της Tokyo Electric Power, καθώς φαίνεται ότι κλιμακώνεται η κρίση από τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως η πτώση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, έχει οδηγήσει σε απώλειες 18 δισ. δολαρίων της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής.

Η σημερινή έκρηξη στο πυρηνικό της εργοστάσιο Fukushima Dai-Ichi, 135 μίλια (220 χιλιόμετρα) βόρεια του Τόκιο, ήταν αυτή που κλιμάκωσε τις πιέσεις προς τις μετοχές της ενεργειακής εταιρείας, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την κατάρρευση και στους τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου, πλημμυρίζοντάς τους με θαλασσινό νερό για να τους ψύξουν.

Η Tokyo Electric αναμένεται να αντιμετωπίσει υψηλές απώλειες από τους αντιδραστήρες και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εμφανίσει κέρδη για τα επόμενα δέκα χρόνια, δηλώνει ένας fund manager της Chibagin Asset Management.




source: capital.gr

Πυρηνική... "τήξη" για τον Nikkei – "βουτιά" 1.015 μονάδων (-10,55%)


Πυρηνική... "τήξη" για τον Nikkei – "βουτιά" 1.015 μονάδων (-10,55%)


Με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τα τέλη του 2008 -και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009- ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο δείκτης Nikkei, που «έχασε» 1.015 μονάδες ή 10,55%.

Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 14%, μία πτώση που έπεται των χθεσινών απωλειών 6,18%, ενώ στο -9,47% έκλεισε ο ευρύτερος δείκτης Topix, που χθες είχε υποχωρήσει 7,49%.

Αθροιστικά για το διήμερο, οι απώλειες αυτές είναι οι χειρότερες στην ιστορία της ιαπωνικής αγοράς.

Το sell-off στο χρηματιστήριο του Τόκιο προκλήθηκε μετά από τη νέα έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα, και συγκεκριμένο στον αντιδραστήρα Νο. 2 του Fukushima Daiichi. Είχαν προηγηθεί εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο. 1 και Νο. 3, ενώ πυρκαγιά που φαίερατ να ξέσπασε στον αντιδραστήρα Νο. 4 αναφέρθηκε ότι τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν μετοχές και δείκτες, μετά από ανακοίνωση των αρχών για σοβαρή διαρροή ραδιενέργειας, που οδήγησε το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού να ενημερώσει μέσω SMS τους πολίτες που κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Η ζώνη έως τα 20 χλμ. είχε εκκενωθεί από το Σάββατο. Παράλληλα, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εύρους 30 χλμ. αποφάσισε να επιβάλει ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες, η Toshiba Corp. υποχώρησε 19,5%, η Hitachi Ltd. έκλεισε στο -12,6%, η Sumitomo Metal Industries Ltd. υποχρεώθηκε σε πτώση 15,9% και η Aiful Corp. υποχώρησε 18,4%. Νέο limit-down στο -25% για τη μετοχή της TEPCO.

Μόνο σήμερα, το Tokyo Stock Exchange απώλεσε 364 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, ενώ από την Παρασκευή έχουν «εξανεμιστεί» 660 δισ. δολάρια. Το TSE είναι η μεγαλύτερη από τις έξι κύριες χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας. Στο σύνολό τους, έχουν απολέσει από την Παρασκευή 704 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν στο σύνολό τους ασιατικές αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 3,27%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί 1,92%, ο Shenzhen Composite υποχωρεί 1,83% και ο CSI 300 καταγράφει απώλειες 2,34%.

Σοβαρές απώλειες 3,35% και για τον δείκτη Taiex στην Ταϊβάν, στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχωρεί 2,40%, ενώ πτωτικά σε ποσοστό 2,11% κινείται ο αυστραλιανός S&P/ASX 200.

Απώλειες έως και άνω του 3% κατέγραφε νωρίτερα ο δείκτης Sensex στην Ινδία, που αυτή τη στιγμή υποχωρεί 1,09%, σε 2,47% διαμορφώνονται οι απώλειες του Straits Times στη Σιγκαπούρη, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες σε Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ.

Σε επίπεδο-ρεκόρ τα ιαπωνικά CDS

Το κόστος των ιαπωνικών CDS πενταετίας εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την περαιτέρω κλιμάκωση της πυρηνικής κρίσης.

Τα πενταετή συμβόλαια αυξήθηκαν 27 μονάδες βάσης στις 125 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη UBS. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα ιαπωνικά CDS από το 2004.

Ο πρωθυπουργός Naoto Kan απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία καθώς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας αυξάνεται στο εργοστάσιο Fukushima Dai-Ichi της Tokyo Electric Power, 135 μίλια (220 χιλιόμετρα) βόρεια του Τόκιο.

Η κατεστραμμένη πυρηνική εγκατάσταση από το σεισμό και το τσουνάμι, επλήγη από δύο εκρήξεις και μια πυρκαγιά σήμερα, ενώ διοχετεύεται θαλασσινό νερό για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διαρροή ραδιενεργού υλικού.

«Ένα σχετικά κανονικό πρωινό, έδωσε τη θέση του στον πανικό στις αγορες CDS μετά από τη συνέντευξη Τύπου του Kan», δήλωσε ο Chris Viol, credit analyst της UBS.

Περίπου 140.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων, διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, αναφέρει το πρακτορείο Kyodo.



source: capital.gr

Η Ιαπωνία ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή


Η Ιαπωνία ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή

Μία ανάσα πριν την πυρηνική καταστροφή φαίνεται πως είναι η Ιαπωνία. Οι φόβοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενισχύθηκαν μετά την απελευθέρωση απευθείας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών υλικών, έπειτα από δύο ακόμη πυρηνικά συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Την έκρηξη στον αντιδραστήρα 2, που κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα, και την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4

Πολλά από τα σημεία-κλειδιά στην εξέλιξη της πυρηνικής κρίσης που είχαν επισημανθεί από τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες έχουν πλέον ξεπερασθεί, τμήμα των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό και οι κάτοικοι μίας περιοχής ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων έλαβαν οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας εμφανίζεται πλέον χειρότερη από το δυστύχημα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, ωστόσο δεν είναι ακόμη αντίστοιχη με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986. Οι γειτονικές χώρες μπορεί να είναι οι πρώτες που θα σημάνουν συναγερμό για διαρροή ραδιενεργών ουσιών, όπως συνέβη στο Τσερνόμπιλ. Στην περίπτωση της ιαπωνικής κρίσης, ο συναγερμός θα προέλθει πιθανότατα από την Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Ηδη τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε και στη δραματική έκκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού που ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε μία ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τη Φουκουσίμα να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.



Ένα πέπλο αγωνίας καλύπτει και την ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τόκιο αυξήθηκαν τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται πρόβλημα». Μάλιστα σήμερα, οι άνεμοι πνέουν προς νότια κατεύθυνση, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα Τόκιο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους της πόλης. Πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σε αυτό το κλίμα, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους σήμερα Τρίτη, όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Ρόιτερς που το επισκέφθηκε.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην πόλη Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, όπου τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι πλέον 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.



=================


Δύο νέες εκρήξεις στη Φουκουσίμα, αυξημένη η ραδιενέργεια στο Τόκιο


Ο πυρηνικός εφιάλτης δείχνει να μην έχει τέλος στην Ιαπωνία, καθώς σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο νέες εκρήξεις στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Tokyo Electric Power Co., στη Φουκουσίμα, με τη ραδιενέργεια να απειλεί ακόμη και το Τόκιο.

Την ίδια ώρα 50 ηρωικοί μηχανικοί της Tepco δίνουν μάχη με τη ραδιενέργεια, ρισκάροντας τη ζωή τους για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στους «λαβωμένους» αντιδραστήρες.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 2 – είναι ο τρίτος αντιδραστήρας που δέχεται πλήγμα από την Παρασκευή- ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στον κλειστό λόγω συντήρησης αντιδραστήρα 4.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια έχει φτάσει σε επιβλαβή επίπεδα, καθώς η νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Tepco φαίνεται πως προκάλεσε ρήγμα στο κέλυφος ενός αντιδραστήρα, για πρώτη φορά από την Παρασκευή.

Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 ίσως προκλήθηκε από έκρηξη υδρογόνου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ιαπωνικές αρχές στην ΙΑΕΑ. Ο εν λόγω αντιδραστήρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας πριν το σεισμό, για εργασίες συντήρησης, ωστόσο οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων δεν είχαν απομακρυνθεί και υπάρχουν φόβοι για έκκληση ραδιενέργειας.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο την IEA, υπάρχει πυρκαγιά σε δεξαμενή αναλωμένων καυσίμων του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο ξεπερνούν κατά πολύ τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διαρροής περισσότερης ραδιενέργειας».


=================


Japan braces for potential radiation catastrophe

FUKUSHIMA, Japan (Reuters) - Japan faced potential catastrophe on Tuesday after a quake-crippled nuclear power plant exploded and sent low levels of radiation floating toward Tokyo, prompting some people to flee the capital and others to stock up on essential supplies.

Prime Minister Naoto Kan urged people within 30 km (18 miles) of the facility north of Tokyo to remain indoors and conserve power amid the world's most serious nuclear disaster since the Chernobyl disaster in Ukraine in 1986.

As concern about the crippling economic impact of the nuclear and earthquake disasters mounted, Japanese stocks fell as much as 14 percent before ending down 9.5 percent, compounding a slide of 7.6 percent the day before. The two-day fall has wiped some $620 billion off the market.

The French Embassy in Tokyo warned in an 0100 GMT advisory that a low level of radioactive wind could reach the capital -- 240 km (150 miles) south of the plant -- in about 10 hours.

Radiation levels in the city of Maebashi, 100 km (60 miles) north of Tokyo were up to 10 times normal levels, Kyodo news agency said. Only minute levels were found in the capital itself, which so far were "not a problem", city officials said.

"The possibility of further radioactive leakage is heightening," a grim-faced Kan said in an address to the nation. "We are making every effort to prevent the leak from spreading. I know that people are very worried but I would like to ask you to act calmly."

There were two explosions on Tuesday at two of the reactors at the nuclear facility after days of frantic efforts to cool them. Japan told the U.N. nuclear watchdog a spent fuel storage "pond" was on fire and radioactivity was being released "directly" into the atmosphere.

Levels of 400 millisieverts per hour had been recorded at the plant, the government said. Exposure to over 100 millisieverts a year is a level which can lead to cancer, according to the World Nuclear Association.

Japan announced a 30-km no-fly zone around the reactors.

Despite pleas for calm, residents rushed to shops in Tokyo to stock up on supplies. Don Quixote, a multi-storey, 24-hour general store in Roppongi district, sold out of radios, flashlights, candles and sleeping bags.

In a sign of regional fears about the risk of radiation, China said it was strengthening monitoring of the area and Air China said it had canceled flights to Tokyo.

Several embassies advised staff and citizens to leave affected areas. Tourists cut short vacations and multinational companies either urged staff to leave or said they were considering plans to move outside Tokyo.

"I'm scared. I'm so scared I would rather be in the eye of a tornado," said 10-year-old Lucy Niver of Egan, Minnesota, who was on holiday in Japan. "I want to leave."

Winds over the nuclear facility were blowing slowly in a southwesterly direction that includes Tokyo but will shift westerly later on Tuesday, a weather official said.

Japanese media have became more critical of Kan's handling of the disaster and criticized the government and nuclear plant operator TEPCO for their failure to provide enough information on the incident.


source:

protothema.gr
capital.gr
reuters.com

ΔΝΤ: Πράσινο φως για την εκταμίευση των 4,1 δισ. ευρώ


ΔΝΤ: Πράσινο φως για την εκταμίευση των 4,1 δισ. ευρώ


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα τον τρίτο έλεγχο της οικονομικής απόδοσης της Ελλάδος σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ) (Stand-By Arrangement) με την Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της εξέτασης επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ποσού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων μονάδων Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης ή περίπου 4,1 δισ. ευρώ, φέρνοντας τις μέχρι σήμερα εκταμιεύσεις της ΔΕΔ στο ύψος των 12,725 μονάδων Ειδικού Δικαιώματος Ανάληψης ή περίπου 14,6 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης που εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος ενός συλλογικού χρηματοδοτικού πακέτου σε συνεργασία με χώρες μέλη της Ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια Ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί σε διάστημα τριών ετών. Το πακέτο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που αναλογούν σε περισσότερο από 3.200 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.

Οι υποκείμενες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων σκοπών του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρει το ΔΝΤ.

Μετά τις συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κύριος Τζων Λίπσκι, Πρώτος Υποδιευθυντής και Αναπληρωτής Πρόεδρος, ανέφερε:

"Το πρόγραμμα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των σκοπών του. Η απόδοση παραμένει κοντά στα προγραμματισμένα επίπεδα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, οι μονάδες του εργατικού κόστους μειώνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Σε γενικές γραμμές, έχει επιτευχθεί ένα μέτρο σταθεροποίησης.

Θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποκείμενες μεταρρυθμίσεις κατά την προσεχή περίοδο. Αν και ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 επιτεύχθηκε, η στρατηγική της υπό-εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων και των υπερβολικών εξόδων σε υπό-εθνικά επίπεδα, δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Για να στηριχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στερεή βάση, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής του βάρους της προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στη διαδικασία αυτή είναι ευπρόσδεκτος. Η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2011 για την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης απόκλισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για απομόχλευση και αναδιοργάνωση με οργανωμένο τρόπο. Η κεφαλαιακή υποστήριξη μέσω του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμη για βιώσιμες τράπεζες, αν χρειαστεί.

Οι Αρχές είναι αξιέπαινες για την αφοσίωση τους σ’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία".


source: capital.gr
Share |