Saturday, July 10, 2010

Χ.Α.: Εβδομαδιαία κέρδη 5,27%


Χ.Α.: Εβδομαδιαία κέρδη 5,27%

Με θετικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τομών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.527,62 μονάδες, καταγράφοντας μικρή άνοδο της τάξης του 0,17%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε κέρδη 5,27%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,78 εκατ. ευρώ.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια θετική τάση στην αγορά η οποία

συνεχίστηκε και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης», δήλωσε στο Reuters ο Νίκος Γαλούσης επικεφαλής στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

Όπως πρόσθεσε, «στο τελευταίο διάστημα της συνεδρίασης είχαμε κάποιες ρευστοποιήσεις και απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες μετά την αύξηση κεφαλαίου από την Κύπρου».

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου υποχώρησε 5,56% στα 3,4 ευρώ μετά τα νέα ότι σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους έως 345 εκατ. ευρώ, ενώ και η Marfin Popular Bank απώλεσε 4,40%.

Ειδικότερα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,16%. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν κατά 0,30% και κατά 0,64%, αντίστοιχα.

Απώλειες ύψους 0,69% παρουσίασε ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των stress tests των τραπεζών.

Ενδεικτικά, πτώση 0,68% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank [ACBr.AT] , ενώ κατά 0,83% και κατά 1,42% ενισχύθηκαν οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank [EFGr.AT] , αντίστοιχα.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 84 κατέγραψαν άνοδο, 89 υποχώρησαν και 50 παρέμειναν αμετάβλητες.

source: naftemporiki.gr

Eβδομαδιαία άνοδος 5% στη Wall Street


Eβδομαδιαία άνοδος 5% στη Wall Street


Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην Wall στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν αναμονή της έναρξης των εταιρικών ανακοινώσεων β’ τριμήνου. Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τους δείκτες της Wall.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανοίγει ο χορός των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες εταιρίες στη Wall.

Ο αμερικανικός κολοσσός Alcoa είναι η πρώτη εταιρία που θα ανακοινώσει αποτελέσματα β’ τριμήνου και θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες οι JP Morgan, Bank of America, Intel και General Electric.

Από πλευράς αναλυτών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν παρόλο που δεν έχουν κοπάσει οι ανησυχίες για την δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αύξηση του βασικού της επιτοκίου ενώ θεαματική άνοδο στην απασχόληση ανακοίνωσαν τόσο ο Καναδάς όσο και η Αυστραλία.

Στον αντίποδα, η απροσδόκητη μείωση 0,3% στις πωλήσεις χονδρικής στις ΗΠΑ έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές- η πρώτη μετά από έντεκα συναπτούς μήνες- ενίσχυσε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαικές αγορές έκλεισαν με εβδομαδιαία άνοδο 5,4% -η μεγαλύτερη του έτους σε εβδομαδιαία βάση- καθώς φαίνεται να εξανεμίζονται οι φόβοι για τυχών δυσάρεστα αποτελέσματα από τα stress tests των ευρωπαικών τραπεζών ή τουλάχιστον, η ΕΚΤ δείχνει έτοιμη να επέμβει όπου και αν αυτό χρειαστεί.


Άνοδος σχεδόν 5,5% την εβδομάδα για την τιμή του πετρελαίου στα 76,05 δολ./βαρέλι με τον ενεργειακό κλάδο να στηρίζει την άνοδο στη Wall. Κέρδη 2,1% για την μετοχή της Chevron ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή της Exxon Mobil.

Σημαντικά κέρδη άνω του 4% για τη μετοχή της Google μετά την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της από την κυβέρνηση της Κίνας

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε ενισχύεται 1,4% στα 23,51 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο 4,5% στα 2,52 δολάρια. Κέρδη 2,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,07 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,58% στις 10.197,65 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,72% στις 1.077,94 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,97% στις 2.196,45 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,54% υψηλότερα στις 5.132,94, ο DAX 0,49% στις 6.065,32 μονάδες, ενώ ο CAC 0,49% στις 3.555,53 μονάδες.

source: euro2day.gr

Γερμανία:Εγκριση αυστηρότερων τραπεζικών κανόνων


Γερμανία:Εγκριση αυστηρότερων τραπεζικών κανόνων


Η Άνω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε τα μέτρα με τα οποία θα ρυθμίζονται πιο αυστηρά οι υψηλού κινδύνου συναλλαγές και τα μπόνους των στελεχών των τραπεζών.

Αναλυτικά, η Bundesrat ψήφισε το νόμο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο, θα υπάρχει μερική απαγόρευση στις λεγόμενες ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις (naked short selling), δηλαδή στην πώληση τίτλων που δεν κατέχουν ή δεν έχουν δανειστεί οι επενδυτές..

Στο μέλλον οι επενδυτές- κερδοσκόποι θα επιτρέπεται να συναλλάσσονται με μετοχές, ομόλογα, ασφαλίσεις δανείων που έχουν στην κατοχή τους ή έχουν δανειστεί. Επιπλέον οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να καταγράφουν τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Επιπλέον ψηφίστηκε από την Άνω Βουλή ο περιορισμός της καταβολής μπόνους στα τραπεζικά στελέχη.

source: euro2day.gr

Ωθηση στην οικονομία μέσω Μουντιάλ


Ωθηση στην οικονομία μέσω Μουντιάλ



Η έκβαση του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Ισπανίας και Ολλανδίας, που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής την Κυριακή, 11 Ιουλίου, δεν θα προσδώσει μόνο γόητρο στον νικητή, αλλά θα δώσει και ώθηση στην οικονομία της νικήτριας χώρας, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι.

Οπως αναφέρει ο Hein Schotsman, οικονομολόγος της ABN Amro Bank NV και συντάκτης της έκθεσης με τίτλο «Soccernomics 2010» (Οικονομία του ποδοσφαίρου 2010), η επικράτηση στον τελικό είτε της Ισπανιας είτε της Ολλανδίας θα μεταφραστεί σε μια αύξηση της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα τους.

Οι Ολλανδοί καταναλωτές, όπως τονίζει είναι παραδοσιακά συγκρατημένοι, αλλά μια νίκη της εθνικής ομάδος θα προκαλούσε καταναλωτική ευφορία που θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία.

Η μεγαλύτερη Ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας, Heineken NV ανακοίνωσε ότι η επιτυχία της Ολλανδίας στο παγκόσμιο κύπελλο και ο καλός καιρός αύξησαν τις πωλήσεις μπίρας. Ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της ισπανικής οικονομίας κάνουν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 0,3 τοις εκατό, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Miguel Sebastian, έκανε αναφορά στις θετικές επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της χώρας του μια ενδεχόμενη επικράτηση της εθνικής ομάδας στον τελικό, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe.

«Οι οικονομολόγοι θα αναθεωρούσαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το ισπανικό ΑΕΠ, εάν η Ισπανία κατακτούσε το τρόπαιο», δήλωσε ενώ επεσήμανε και την ώθηση στην εσωτερική καταναλωτική δαπάνη σε περίπτωση ισπανικής επικράτησης

. Τις απόψεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο οικονομολόγος της Caixa Catalunya της Βαρκελώνης, Javier Segura, ο οποίος, αν και πιστεύει ότι η κατάκτηση του μουντιάλ από την Ισπανία θα ωφελούσε την εικόνα της Ισπανίας διεθνώς, δεν θα είχε ουσιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ποσοστό ανεργίας 20 τοις εκατό ενώ έχει προβεί στις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών τα τελευταία 30 χρόνια.

Πάντως, κατά το παρελθόν, η κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου από την Ιταλία το 2006 είχε σαν αποτέλεσμα η ABN Amro να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία από 0,3 σε 1,3 τοις εκατό, με την ιταλική οικονομία να κλείνει τελικά με άνοδο ρεκόρ εξαετίας της τάξης του 2 τοις εκατό, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

source: naftemporiki.gr

Ανανεώθηκε η άδεια της Google στην Κίνα


Ανανεώθηκε η άδεια της Google στην Κίνα

Παραμένει, όπως όλα δείχνουν, στην Κίνα η Google καθώς οι κινεζικές αρχές ανανέωσαν την άδεια λειτουργίας του αμερικανικού κολοσσού, αποτρέποντας μια πιθανή αποχώρησή του από τη μεγαλύτερη Διαδικτυακή αγορά στον κόσμο.

Παραμένει, όπως όλα δείχνουν, στην Κίνα η Google καθώς οι κινεζικές αρχές ανανέωσαν την άδεια λειτουργίας του αμερικανικού κολοσσού, αποτρέποντας μια πιθανή αποχώρησή του από τη μεγαλύτερη Διαδικτυακή αγορά στον κόσμο.

«Η Κίνα ανανέωσε την άδειά μας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Google. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση ανανέωσε την άδεια ICP και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες διαδικτυακής αναζήτησης και τοπικά προϊόντα στους χρήστες μας στην Κίνα», συμπλήρωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε αυτομάτως να ανακατευθύνει τους χρήστες στο αντίστοιχο site της στο Κονγκ Κονγκ, στο οποίο δεν υπάρχει λογοκρισία, επικαλούμενη τις ενδείξεις ότι το Πεκίνο δεν θα ανανέωνε την άδεια λειτουργίας της (Internet Content Provider) αν συνέχιζε να το κάνει αυτό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έρικ Σμιντ τόνισε, πάντως, χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για ανανέωση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας.

source: naftemporiki.gr
Share |