Saturday, October 4, 2008

Fitch: Υποβάθμιση της αξιολόγησης για Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Fitch: Υποβάθμιση της αξιολόγησης για Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Την πιστοληπτική του αξιολόγηση για τις χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία υποβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ παράλληλα διατηρεί τις προοπτικές του σε αρνητικό επίπεδο, επικαλούμενος τα σημερινά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών των χωρών αυτών.

«Η υποβάθμιση των χωρών της Βαλτικής αντανακλά τον κίνδυνο ότι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος γενικότερα θα επηρεάσει τα μακροοικονομικά των χωρών της Βαλτικής, δεδομένων των μεγάλων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών τους που χρηματοδοτούνται από τον τραπεζικό τομέα», αναφέρει ο Εντγουαρντ Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Fitch για τις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα σταθερά καθεστώτα συναλλαγματικών ισοτιμιών των χωρών αυτών θα συνεχίσουν να υφίστανται. Οι οικονομίες των τριών αυτών χωρών έχουν επιβραδυνθεί, αν και η κάμψη της δραστηριότητας σε Λετονία και Εσθονία ήταν η μεγαλύτερη, καθώς οι δύο χώρες εισήλθαν σε τεχνητή ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.


NAFTEMPORIKI

Ερευνες για την κατάρρευση των αγορών

Ερευνες για την κατάρρευση των αγορών

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εντείνει τις έρευνες για την κατάρρευση των επενδυτικών τραπεζών και η προσοχή των αρχών έχει στραφεί στα χρεόγραφα με επιτόκιο πλειστηριασμού.

Ειδικότερα, μία έρευνα εξετάζει, εάν η Lehman Brothers παραπλανούσε τους πελάτες της, ενώ άλλες έρευνες προσπαθούν να διαλευκάνουν εάν ένα πρώην στέλεχος της UBS AG εμπλέκεται σε υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται για να διαπιστωθεί, εάν μεμονωμένα πρόσωπα έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην κατάρρευση των αγορών.

Σημειώνεται, ότι τα ομόλογα με επιτόκιο πλειστηριασμού επιτρέπουν στους επενδυτές να δανείζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο. Οι έρευνες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τον Αύγουστο του 2007, όταν τα εν λόγω χρεόγραφα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά.

Ωστόσο στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Wall Street σταμάτησε να στηρίζει τις επενδύσεις στα χρεόγραφα με επιτόκια πλειστηριασμού, με αποτέλεσμα πολλοί συναλλασσόμενοι να μην έχουν πρόσβαση σε επενδύσεις, μέσω των οποίων αντλούσαν ρευστό.

NAFTEMPORIKI

Στην εποπτεία της Fed οι «τιτάνες» της Wall Street

Στην εποπτεία της Fed οι «τιτάνες» της Wall Street


Αφού βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατάρρευση, οι «τιτάνες» της Wall Street, Goldman Sachs και Morgan Stanley κάνουν πράγματα που ούτε καν θα μπορούσαν να φανταστούν μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Προώθησαν κανονισμούς που θεωρούνται «ανάθεμα» για πολλούς υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς και επανασύνταξαν τους καταστατικούς χάρτες τους προκειμένου να μετατραπούν σε απλές εμπορικές τράπεζες. Η Morgan Stanley εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτόματων ταμειακών μηχανών εντός των χρηματιστηριακών τμημάτων της, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές.

Οπως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της κρίσης από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, είναι σαφές ότι οι τράπεζες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μέσω επιθετικών κινήσεων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα την 16η Σεπτεμβρίου, και οι δύο είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για τις παρενέργειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η οδυνηρή εξέλιξη και τελικά κυβερνητική διάσωση του ασφαλιστικού ομίλου American International Group.

Πτώση 14% σημείωσαν και οι μετοχές της Goldman. Παρά το γεγονός ότι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley αντεπεξήλθαν στην πιστωτική κρίση καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές τους, είδαν άλλους να καταρρέουν με απίστευτη ταχύτητα, μολονότι είχαν προβεί σε κινήσεις όπως αύξηση κεφαλαίου.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και αφού όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά το Σαββατοκύριακο 20/21 Σεπτεμβρίου, η Goldman κατέθεσε την αίτησή της να μετατραπεί σε τράπεζα συμμετοχών (holding).

Εάν όμως αποκτούσε αυτό το καθεστώς μόνο ο ένας από τους δύο ομίλους, τότε ενδεχομένως να κινδύνευε ο άλλος. Ετσι, αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή και οι δύο όμιλοι, εξέλιξη που αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις: το νέο καθεστώς θα υποβάλει τις δύο τράπεζες στην αυστηρότερη εποπτεία της Fed, η οποία και θα διορίζει το μόνιμο προσωπικό των δύο τραπεζών.


NAFTEMPORIKI

Χρονοδιάγραμμα για κρατικές εγγυήσεις

Χρονοδιάγραμμα για κρατικές εγγυήσεις

Υπάρχει ακόμη ένα μάθημα που θα πρέπει να πάρει η Ουάσιγκτον από την Ιαπωνία για τον τρόπο που χειρίστηκε την τραπεζική της κρίση. Αυτή τη φορά όμως το μάθημα είναι τι δεν θα πρέπει να κάνει με την ασφάλιση των καταθέσεων.

Για δέκα έτη από το 1996, το Τόκιο εγγυήθηκε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, επιβραδύνοντας την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα μέσω της προστασίας των εξασθενημένων τραπεζών.

Τώρα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέξουν να μην επαναλάβουν τα λάθη στην προσπάθειά τους να εγγυηθούν τραπεζικές καταθέσεις ύψους 250.000 έως 100.000 δολαρίων στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας. Βεβαίως, το να δοθούν εγγυήσεις στους καταθέτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς είναι σημαντικό για να αποφευχθεί πανικός.

Το ίδιο όμως σημαντικό στοιχείο θεωρείται και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η πολιτική και το χρονοδιάγραμμα που θα ορίζει πότε θα λήξει το πρόγραμμα εγγυήσεων των καταθέσεων, επειδή οι κυβερνητικές πολιτικές από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν είναι δύσκολο να αρθούν.

Το Τόκιο καθυστέρησε δύο φορές την άρση της κυβερνητικής πολιτικής δημιουργώντας έτσι μεγάλα «παραθυράκια» που ευνόησαν καταχρηστικές συμπεριφορές.

Ο περιορισμός του μεγέθους των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικές καταθέσεις καθιστούν τους αποταμιευτές περισσότερο επιλεκτικούς απέναντι στις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους και τις τράπεζες να λειτουργούν πιο προσεκτικά. Με άλλα λόγια, εάν μία χώρα θέλει να έχει έναν ισχυρό τραπεζικό τομέα, τότε θα πρέπει να αφήσει τις ασθενέστερες τράπεζες να καταρρεύσουν.


NAFTEMPORIKI
Share |