Monday, January 18, 2010

Ντουμπάι: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η βοήθεια από το Abu Dhabi


Ντουμπάι: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η βοήθεια από το Abu Dhabi

Χαμηλότερη από το αναμενόμενο ήταν τελικά η βοήθεια που έλαβε η κυβέρνηση του Ντουμπάι, από το γειτονικό εμιράτο Abu Dhabi, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Συγκεκριμένα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Εμιράτου εξέφρασε αμφιβολίες για το πόσο το Ντουμπάι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους του, το οποίο εκτιμάται στα 80 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, οι παγκόσμιες αγορές «ταρακουνήθηκαν» όταν η Dubai World, η μεγαλύτερα κρατική εταιρεία real estate του Εμιράτου, δήλωσε στάση πληρωμών των πιστωτών της. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε φόβους για ένα ακόμη «ντόμινο» καταρρεύσεων, καθώς στην εταιρεία και στην περιοχή πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν έκθεση. Λίγο διάστημα αργότερα, η κυβέρνηση του Abu Dhabi ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο Ντουμπάι το ποσό των 10 δισ. δολαρίων.

reporter.gr

JPMorgan: Οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα το 2010


JPMorgan: Οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα το 2010

Ο ΟΟΣΑ διέρχεται μια ήπια οικονομική ανάκαμψη το 2010 με τον δομικό πληθωρισμό να διατηρείται σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, προβλέπει η JPMorgan Asset Management. Οι μετοχές αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων κατά το 2010, όπως επισημαίνεται στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της εταιρείας, την οποία συνέταξε η Global Multi-Asset Group, ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης. Επίσης, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για το 2010, με εξαίρεση την Κίνα και ορισμένες περιοχές της Ασίας.





Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής

Οι κεντρικές τράπεζες και οι αγορές φαίνεται να έχουν μια διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων. Εδώ και κάποιο διάστημα οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλούν αυξημένα επίπεδα σύσφιξης από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με τους δείκτες της Credit Suisse τα βασικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 80 έως 100 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, στις πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και στα πρακτικά των συνεδριάσεων των νομισματικών επιτροπών ουσιαστικά δεν διακρίνονται ενδείξεις ότι τα επιτόκια πρόκειται να αυξηθούν.

Σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε και ο Αντιπρόεδρος Ντόναλντ Κον, ίσως οι δύο ισχυρότεροι παράγοντες στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική θα διατηρηθεί σε χαλαρά επίπεδα. Και οι δύο αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα πλαίσια για να αναλύσουν τις τιμές των τίτλων και τις ενδεχόμενες «φούσκες». Και οι δύο επίσης κατέληξαν ότι οι «φούσκες» – υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να προσδιοριστούν ορθά – αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με ρυθμιστικά μέτρα εν συγκρίσει με τους χειρισμούς της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Κον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν αναμένει ραγδαία βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα και την ανεργία. Αν και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική προκειμένου η οικονομία των ΗΠΑ να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της δυναμικότητας, κατέστη σαφές ότι η Fed χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο παραγωγικού κενού για να κατευθύνει τις αποφάσεις της για τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της πλεονάζουσας δυναμικότητας στην αμερικανική οικονομία, το συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από οποιαδήποτε μεταβολή των βασικών επιτοκίων.

Η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να διαμορφώσει μια πολιτική που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα ζητήματα. Οι δυσκολίες ήδη γίνονται αισθητές, ενώ αναπτύσσονται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν λόγω του ισχυρού ευρώ, κάτι που οξύνει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες δεν είναι ανταγωνιστικές. Αν και δεν προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα διαμορφώσει την πολιτική της με βάση τις ανάγκες μεμονωμένων κρατών, σίγουρα δεν μπορεί και να τις αγνοήσει. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη ενδεχομένως να μην σημειώσουν την άνοδο κατά 100 μονάδες βάσης που προεξοφλούν οι αγορές.

Υπήρξε αυξημένος ενθουσιασμός στις αγορές καθώς διέβλεπαν μια σύσφιξη στις νομισματικές συνθήκες στην Κίνα, όπου η πρόσφατη δημοπρασία τίτλων τον Ιανουάριο πυροδότησε την πρώτη αύξηση στις αποδόσεις μετά από πέντε μήνες. Ένα από τα κυριότερα ζητήματα φέτος θα είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία οι κινεζικές αρχές θα αποφασίσουν να προβούν σε σύσφιξη της πολιτικής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αναλυτών, το 2010 η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει σε επίπεδα 13% έναντι των αντίστοιχων περιόδων του προηγούμενου έτους. Η πιστωτική έξαρση στην Κίνα είναι εκρηκτική και οι συνέπειές της θα απαιτήσουν κάτι παραπάνω από μια λεπτή προσαρμογή από τις αρχές. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα υπήρξαν σχετικά περιορισμένα ή διοικητικού χαρακτήρα, ενώ ασκήθηκε και ψυχολογική πίεση προκειμένου οι τράπεζες να συγκρατήσουν την αύξηση των πιστώσεων. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί τα ισχυρά μέτρα της τροποποίησης των απαιτούμενων αποθεματικών (μέσω των οποίων ελέγχεται η αύξηση των πιστώσεων) και της μεγαλύτερης ευελιξίας του νομίσματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, κατά τους επόμενους 3 έως 6 μήνες ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιέσεις για πιο επιθετική σύσφιξη, συγκράτηση της ανάπτυξης, και ανατίμηση του νομίσματος με πιο γρήγορους ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα δεν επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη στον ίδιο βαθμό με τις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη σύσφιξη στην Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, ιδιαίτερα δε στις αναδυόμενες αγορές και στα εμπορεύματα.



Προοπτική της Οικονομίας

Οι δείκτες της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency Team) άρχισαν να στρέφονται καθοδικά, αν και υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των τάσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Εξάλλου, τα δεδομένα οικονομικής έκπληξης επίσης κινήθηκαν καθοδικά για τις περισσότερες οικονομίες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τους δείκτες της Citigroup. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη οικονομία με θετικά και ανοδικά δεδομένα οικονομικής έκπληξης.

Το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να βασίζεται σε μια ήπια οικονομική ανάκαμψη για τον ΟΟΣΑ κατά το 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το 2010 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,6% στις ΗΠΑ, στο 1,2% στην ευρωζώνη, στο 1,2% στη Βρετανία, και στο 1,4% στην Ιαπωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη και με τα στοιχεία του παρελθόντος που υποδεικνύουν ότι η δεύτερη χρονιά μετά από μια κρίση στο τραπεζικό σύστημα τείνει να χαρακτηρίζεται από οικονομική ανάπτυξη κάτω των τάσεων. Η ιστορία διδάσκει ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται σε επίπεδα άνω των τάσεων κατά το τρίτο έτος. Σημειώνεται ότι η προοπτική αυτή είχε διατυπωθεί σε επίσημες οικονομικές προβλέψεις στη Βρετανία, οι οποίες όμως είχαν γενικά αντιμετωπισθεί με περιφρόνηση.

Το σενάριο για ανάπτυξη κάτω των τάσεων το 2010 συμπίπτει με μια ευρεία εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής συνηγορούν υπέρ αυτής της απόψεως. Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι ανησυχίες ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με δραματικά αργούς ρυθμούς υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας της εργασίας δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ στο να καθορίσει τιμές (pricing power) και ότι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους είναι σχετικά εύρωστα σε αυτή τη φάση του κύκλου της οικονομίας. Δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης πλεονάζουσας δυναμικότητας, εκτιμάται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ συγκρατημένος για δύο έως τρία χρόνια. Εξάλλου, πολύ λίγες είναι οι ενδείξεις ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κινήθηκαν ανοδικά σε ανησυχητικό βαθμό.

Κέρδη & Αποτιμήσεις

Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας (που ορίζεται ως ο λόγος των θετικών προς τις αρνητικές αναθεωρήσεις) έχει φθάσει σε ανώτατα επίπεδα σε αρκετές περιοχές και αγορές, κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, από τις 24 αγορές που παρακολουθούμε, μόνο οι 14 βλέπουν σήμερα βελτίωση της κεκτημένης ταχύτητας σε διάστημα ενός μήνα και 13 κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, 23 από τις 24 αγορές έχουν εμφανίσει βελτιωμένη κεκτημένη ταχύτητα κατά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ενδεχομένως να αναμένεται μια συσσώρευση ή αντιστροφή. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι οι θετικές αναθεωρήσεις υπερισχύουν των αρνητικών σε 20 από τις 24 περιπτώσεις, ενώ σε ορισμένες από αυτές η διαφορά είναι μεγάλη. Επιπλέον, τα θεμελιώδη στοιχεία εξακολουθούν να εμφανίζονται θετικά για τα εταιρικά κέρδη, δεδομένης της αδυναμίας των αγορών εργασίας να καθορίσουν τιμές.

Σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του IBES, αναμένεται αύξηση στα παγκόσμια κέρδη της τάξης του 29% το 2010 και του 21% το 2011, ενώ οι προβλέψεις διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα και για τις ΗΠΑ. Πρόκειται πράγματι για μια αισιόδοξη εικόνα, αλλά από το 1871 έχουν υπάρξει επτά περιπτώσεις όπου για δύο συναπτά έτη σημειώθηκε αύξηση των κερδών που ξεπερνούσε το 20% για τον δείκτη S&P, τρεις από τις οποίες ήταν μετά το 1945 (το 1947/48, το 1987/88, και το 2003/04). Τείνουμε, συνεπώς, να αποδεχθούμε αυτές τις εκτιμήσεις, αν και έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ως προς τις προβλέψεις για το 2011.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούν τα κέρδη ανά μετοχή για τον S&P 500 στα $77 το 2010 και στα $93 το 2011. Κατά το κλείσιμο του δείκτη για το 2009, στην αγορά ο λόγος τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη 12μήνου διαμορφώνεται στο 14,5Χ, συγκρινόμενος με έναν μέσο όρο 25ετίας της τάξης του 15,2Χ. Βάσει των εκτιμήσεων για το 2011, η αγορά τοποθετείται σε επίπεδα 11,9Χ, κάτι που υποδεικνύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στην αμερικανική αγορά βρίσκονται σε καλή θέση και ότι μια επάνοδος στον μέσο όρο των αποτιμήσεων θα έφερνε τον δείκτη οριακά πάνω από τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2010.

Εάν ωστόσο ληφθεί υπόψη ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αγορά των ΗΠΑ δεν είναι φθηνή και απαιτούνται αρκετά χρόνια με σημαντική αύξηση της κερδοφορίας για να ευσταθούν οι σημερινές αποτιμήσεις. Μια απλή μέθοδος που χρησιμοποιούν ορισμένοι επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές αξίας είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων σημαντικά χαμηλής αποτίμησης όταν ο δείκτης τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη 5ετίας φθάσει σε επίπεδα 5Χ ή χαμηλότερα. Εάν ληφθούν υπόψη οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη για το 2010 και το 2011, προκειμένου η αγορά μετοχών των ΗΠΑ να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλής αποτίμησης βάσει αυτής της μεθόδου θα πρέπει να σημειωθεί μια μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της τάξης του 33% για την τριετία 2012 έως 2014. Συνεπώς, τα κέρδη που καταγράφηκαν στο τέλος του 2009 θα πρέπει να αυξάνονται κατά 30% ετησίως για την επόμενη πενταετία προκειμένου οι αμερικανικές μετοχές να χαρακτηρισθούν «φθηνές» σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο. Επισημαίνεται ότι, κατά τα τελευταία 130 έτη, υπήρξε μόνο μία 5ετής περίοδος κατά την οποία η ετήσια αύξηση των κερδών ήταν άνω του 30%. Συγκεκριμένα, ήταν η πενταετία έως το 1926, όταν οι ΗΠΑ έβγαιναν από την αποπληθωριστική ύφεση του 1920/21. Σύμφωνα με μια άλλη προσέγγιση, τη μέθοδο Shiller (με 10ετή κυκλική προσαρμογή), ο S&P κινείται σε επίπεδα P/E (τιμής προς κέρδη) 20,3Χ, δηλαδή 24% υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της τάξης του 16,4Χ. Εν ολίγοις, εάν δεν υπάρξει μια υπέρμετρη ανάκαμψη της κερδοφορίας που να επισκιάζει τις εκτιμήσεις που επικρατούν σήμερα, οι μετοχές των ΗΠΑ εμφανίζονται μάλλον ακριβές σε σχέση με τα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό ότι οι μετοχές εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα. Με τον απλό γνώμονα της διαφοράς στον λόγο κέρδη ανά μετοχή προς χρηματιστηριακή τιμή, το λεγόμενο Earnings Yield της αγοράς, οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή θέση ως προς τη σχετική τους αποτίμηση. Πράγματι, οι μετοχές θα έπρεπε να ανέβουν 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα και οι αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης για να φέρουν ακραίες αποτιμήσεις παρόμοιες με εκείνες του 1994, του 2000 και του 2007. Ασφαλώς οι αγορές θα αντιδρούσαν υποχωρώντας πολύ πριν οι αποδόσεις φθάσουν σε τέτοια επίπεδα, αλλά το παράδειγμα δείχνει απλώς ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω άνοδο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κρατικά ομόλογα φαίνεται να είναι η κακώς αποτιμημένη κατηγορία επένδυσης, παρά τις αποδόσεις που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (μεταξύ 0,7% και 1,6% στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη) και βρίσκονται, ως επί το πλείστον, σαφώς κάτω από τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα ομόλογα θα ήταν, κατά συνέπεια, ευάλωτα εάν η οικονομική δραστηριότητα κατά το 2010 κινηθεί με ταχύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς και βελτιωθεί η ζήτηση για πιστωτικούς τίτλους από τον ιδιωτικό τομέα.

Αγορές

Το 2009 χαρακτηρίστηκε από μια επιθετική νομισματική χαλάρωση, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν χρηματοπιστωτική «καταστροφή» κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αφού όμως αποκλείσθηκε αυτό το σενάριο καταστροφολογίας, οι αγορές κινήθηκαν ανάλογα, ωθούμενες από έναν συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια αναθεώρηση των αγορών. Η στρατηγική για το 2010, ωστόσο, αναμένεται να μην είναι τόσο σαφής. Ειδικότερα, παραμένει το ερώτημα ως προς τον βαθμό αλλά και τη χρονική στιγμή που θα επέλθει αλληλεπίδραση του θετικού κυκλικού στοιχείου με τα αρνητικά διαρθρωτικά ζητήματα. Η χρονιά αυτή προβλέπεται να είναι πιο δύσκολη και μια διόρθωση της τάξης του 15%-20% κατά τη διάρκεια του έτους δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα κατά το 2010. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν σχετικά ισχυρά δεδομένα κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς θα εξελίσσεται η αναδόμηση του κύκλου των αποθεμάτων, αν και η διαμόρφωση της τελικής ζήτησης εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να είναι συζητήσιμη. Οι μετοχές, ωστόσο, αναμένεται να ανταποκριθούν καλά στα βελτιούμενα στοιχεία για την κερδοφορία και την οικονομία, και οι θετικοί αυτοί παράγοντες είναι πιθανόν να υπερισχύσουν (τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα) έναντι των ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τη ρευστότητα.

Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας εξακολουθούμε να έχουμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων, διατηρώντας τις θέσεις μας στις αναδυόμενες αγορές, καθώς είναι οι περιοχές που εξακολουθούν να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη. Διατηρούμε επίσης αυξημένες θέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ασίας, ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία, και μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη πλην Βρετανίας και στην Αυστραλία.

Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών το ευρώ έναντι της στερλίνας


Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών το ευρώ έναντι της στερλίνας

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι της στερλίνας, με φόντο το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.



Ειδικότερα, το ευρώ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,6% έναντι της στερλίνας, στις 87,82 πένες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, παρέμενε σταθερό έναντι του δολαρίου, στα 1,4380 δολάρια.

Σημειώνεται πως ο όγκος των συναλλαγών είναι περιορισμένος σήμερα, καθώς οι αμερικανικές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

reporter.gr

ΧΑ: "Καπνός" 2,5 δισ. ευρώ από την Εθνική


ΧΑ: "Καπνός" 2,5 δισ. ευρώ από την Εθνική


Συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες και οι δύο μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν αρκούν για να περισώσουν την υποχώρηση του FΤ20 και του Γενικού Δείκτη.

Σχεδόν οι μισές από τις συναλλαγές των 105 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν πραγματοποιηθεί πριν από λίγο, στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ υψηλός τζίρος σημειώνεται και σε Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular, Κύπρου, ΑΤΕ-ΤΤ ενισχύοντας την εκτίμηση περί συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων στον κλάδο.


Το αποθαρρυντικό είναι, πως η διόρθωση για παράδειγμα της μετοχής της Εθνικής (στα 16,6-16,7 ευρώ) συνεχίζεται μετά το απογοητευτικό σερί των 5Χ5 πτωτικών συνεδριάσεων. Προσώρας στην Εθνική γίνεται μία προσπάθεια να μαζευτεί κάπως η προσφορά, η τιμή έχει υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά ακόμη και στα 16,15(!) ευρώ αλλά μετά βίας συντηρείται στα 16,7 ευρώ.

Και δεν είναι δα και λίγο, μέσα σε 5-7 συνεδριάσεις η Εθνική να υποχωρεί περισσότερο από 20% χάνοντας σε αποτίμηση πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Και αν η εικοτολογία για την ρευστοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της θέσης που είχε η Εκκλησία της Ελλάδος είναι βάσιμη, το πρόβλημα στην Εθνική, στις τράπεζες παραμένει στους ξένους.

Η… πρόβλεψη για στασιμότητα διαρκείας (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της HSBC θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.


Η μετοχή της Alpha Bank στα 7,43 ευρώ (-4,6%), της Eurobank στα 7,38 ευρώ (-2,3%) παραμένουν σε εξαιρετικά αρνητική- και από τεχνικής πλευράς- κανάλι χωρίς να…υστερούν οι υπόλοιπες του κλάδου. Είναι ενδεικτικό, πως μία προσπάθεια που καταβλήθηκε γύρω στις 12.30 να "μαζευτεί" κάπως ο κλάδος και ο Ftse20, έφερε τον 20άρη προς τις 1.070-1.075 μονάδες αλλά πέραν αυτού…λίγα πράγματα.

Η επιστράτευση της ΔΕΗ (στα 13,06 με 0,46%), του ΟΠΑΠ (στα 14,60 με 1,96%) και οι προσπάθειες στην Εθνική δεν σώζουν και πολύ την κατάσταση, καθώς ο Γενικός Δείκτης παραμένει εδώ και ώρα κατά 1,6-1,8% χαμηλότερα πέριξ των 2.100 μονάδων.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ο Μυτιληναίος "κινδυνεύει" να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 5 ευρώ (5,03 ), η Μετκα συγκριτικά καλύτερα κρατάει στα 9,98 ευρώ, ενώ υποχωρούν μέχρι 3,4% Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΟΗ αλλά και Τιτάν, Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Βιοχάλκο στα 3,79 ευρώ (αποτίμηση 756 εκατ. ευρώ!!!) ενώ η εικόνα δεν είναι καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ.

Στα χαμηλά η σχέση ανοδικών-καθοδικών (30/133) με ελάχιστες εξαιρέσεις από τα μικρομεσαία και τους ΟΠΑΠ-ΔΕΗ από τον Ftse20 να αντιδρούν. Στον αντίποδα… έξη λεπτά για να μηδενίσει εντελώς η Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (αν είναι δυνατόν με εκατομμύρια ευρώ μέσω τραπεζών να έχουν χαθεί στην πηγάδα του, Λαναρά σέρνοντας στην αφάνεια και την απαξίωση συνολικά τον κλάδο, ήμαρτον) διορθώνει η Ελφίκο στα 1,28 ευρώ, η Λανακάμ στα 1,11 ευρώ, ενώ ΑΕΓΕΚ, Τζιρακιάν, Ευρωπαική Πίστη, Ξυλεμπορία χάνουν περισσότερο από 4%.

Στα αξιοσημείωτα η κατά 6,2% υποχώρηση της μετοχής του ΟΛΠ στα 14,20 ευρώ με συναλλαγές μόλις 1.095 τεμαχίων (στις 13.55) αξίας 15.505 ευρώ…τι άλλο να πει κανείς!

euro2day.gr

Standard Life Investments: Δε στηρίζει προσφορά ύψους 850 πενών για την εξαγορά της Cadbury


Standard Life Investments: Δε στηρίζει προσφορά ύψους 850 πενών για την εξαγορά της Cadbury

Πάνω από τις 900 πένες ανά μετοχή οφείλει να είναι η τιμή εξαγοράς της Cadbury, σύμφωνα με δήλωση του David Cumming, μέλους του ΔΣ της Standard Life Investments, η οποία φαίνεται να καταψηφίζει μία ενδεχόμενη νέα προσφορά της Kraft Foods, εάν αυτή διαμορφωθεί ανάμεσα στις 800 με 850 πένες.
Σημειώνεται ότι ο Cumming, ο οποίος κατέχει λιγότερο από το 1% των μετοχών της Cadbury, θεωρεί ότι η Kraft Foods θα παρουσιάσει νέα προσφορά για την εξαγορά της Cadbury πριν την εκπνοή της προθεσμίας την Τρίτη.

Επιπλέον, τόνισε ότι η η Kraft χρειάζεται την Cadbury για να επιταχύνει την επέκταση της σε κατηγορίες προϊόντων με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η σοκολάτα και η τσίχλα, και σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Ασία.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Cadbury δε χρειάζεται το «deal» και γι’ αυτό το λόγο η Kraft θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερη τιμή για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μετόχων .

reporter.gr

DB: "Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μεγαλύτερη της Ρωσίας και της Αργεντινής"


DB: "Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μεγαλύτερη της Ρωσίας και της Αργεντινής"


Ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνες της Ρωσίας και της Αργεντινής, ενώ η Ευρώπη θα κινδύνευε να εισέλθει σε έναν «άγριο κύκλο» μετάδοσης του προβλήματος, σύμφωνα με τον Jim Reid της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δείχνουν το πώς η Ελλάδα διαθέτει διπλάσιο χρέος από ό,τι διέθεταν η Ρωσία και η Αργεντινή μαζί, όταν πτώχευσαν το 1998 και το 2001 αντίστοιχα. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία διαθέτουν επίσης επίπεδα χρεών που ενδέχεται να τις καταστήσουν ευάλωτες, όπως προκύπτει από το ίδιο δημοσίευμα.

“Οι αριθμοί που αφορούν το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις πτωχεύσεις της Ρωσίας και της Αργεντινής», σχολίασε ο Jin Reid, επικεφαλής στρατηγικής της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Αν η κατάσταση της Ελλάδας συνεχίσει να επιδεινώνεται, η Ευρώπη «κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα κύκλο μετάδοσης των προβλημάτων παρόμοιο με ό,τι είδαμε στο χρηματοοικονομικό κλάδο πριν την εφαρμογή των κυβερνητικών διασώσεων», τόνισε.

Το υφιστάμενο χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 254 δισ. ευρώ, έναντι 51 δισ. ευρώ που διέθετε η Ρωσία όταν πτώχευσε και 57,2 δισ. ευρώ τα οποία η Αργεντινή δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει.

capital.gr

Japan Air Said to Near Delta Deal, Dropping American

Japan Air Said to Near Delta Deal, Dropping American

Jan. 18 (Bloomberg) -- Japan Airlines Corp., facing possible bankruptcy this week, may drop partner American Airlines for an accord with Delta Air Lines Inc., according to two people familiar with the situation.

Delta is unlikely to take a stake in JAL and will only pay costs resulting from the switch, said the people who declined to be identified as the talks are private. The U.S. carrier earlier offered JAL $300 million in compensation for lost sales as part of a package designed to lure the Tokyo-based airline into its SkyTeam from American’s Oneworld.

Atlanta-based Delta has sought a tie-up with JAL to access the carrier’s networks in Japan and China. A state-affiliated fund is due to announce a turnaround plan for JAL tomorrow, which will likely include seeking court protection, three people familiar with the matter said earlier this month.

“Delta should be the first priority for JAL,” said Yasuhiro Matsumoto, an analyst in Tokyo at Shinsei Securities Co. “JAL will be able to reduce more unprofitable international routes” through cooperation with Delta than American.

Delta and JAL intend to apply by mid-February for antitrust immunity to cooperate on transpacific routes, pending a final decision by JAL’s incoming management, said the two people. JAL posted a 131 billion yen ($1.4 billion) first-half loss.

American, Delta

JAL hasn’t yet decided between an accord with Delta or American, said spokesman Kojiro Waki. Delta spokeswoman Ryoko Matsumoto said talks with JAL are on-going. She declined to comment further.

American spokeswoman Mary Frances Fagan said suggestions JAL would switch to Delta were “unsubstantiated.” The carrier is “eager” to submit a venture plan it has worked on with JAL for some months to the appropriate regulators as soon as possible, she said by e-mail. The plan guarantees JAL $300 million of revenue over the next three years, she said.

Delta and its SkyTeam partners in November proposed a $1 billion package to JAL, including buying a $500 million stake. Delta also offered to cover lost sales and to provide $200 million in financing. American and partner TPG have offered to invest $1.4 billion in JAL.

JAL fell 29 percent, or 2 yen, to a record low close of 5 yen as of the end of trading in Tokyo today. The stock has tumbled 93 percent this month. The yield on JAL’s 10 billion yen in 2.94 percent notes due 2013 reached 69.7 percent on Jan. 15 from 15.6 percent on Dec. 30, according to Japan Securities Dealers Association prices on Bloomberg. The notes yielded about 9.5 percent a year ago.

JAL, Delta Talks

JAL and Delta executives confirmed the plans at a Jan. 15 meeting in Tokyo, the people said. All Nippon Airways Co., Japan’s No. 2 carrier, has applied for antitrust immunity to cooperate on Japan-U.S. routes with Star Alliance partners, UAL Corp.’s United Airlines and Continental Airlines Inc.

American has said that Delta and JAL would struggle to win approval to cooperate on U.S.-Japan routes, as their market share would be too large. At present, the market is about equally divided among SkyTeam, Oneworld and Star.

Should JAL choose Delta, they would have 58 percent of service including flights from beach locations such as Hawaii, Delta has said. American has said its share would shrink to 6 percent without Japan Air.

Delta flies to 23 cities from Tokyo, including nine year- round in the U.S., and Asian markets such as Beijing and Shanghai. American and JAL now jointly market flights between Tokyo and five U.S. cities, plus 15 Pacific destinations.

Delta has said its SkyTeam alliance would provide JAL with 3.2 million passengers a year, compared with the 400,000 the Asian carrier gets now from American.

Government-affiliated Enterprise Turnaround Initiative Corp. of Japan will make a final decision on what assistance to provide to JAL tomorrow, Transport Minister Seiji Maehara said last week.

bloomberg

KBC: Πουλάει θυγατρική προσδοκώντας σε 1,5 δισ. ευρώ

KBC: Πουλάει θυγατρική προσδοκώντας σε 1,5 δισ. ευρώ


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)--Η μονάδα private banking της KBC Group NV (KBC.BT), την οποία η βελγική εταιρεία έχει θέσει προς πώληση, έχει "κεντρίσει" το ενδιαφέρον ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank AG (DB), Credit Suisse Group (CS) και Societe Generale SA (GLE.FR), σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Η KBC ευελπιστεί να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ από την πώληση, την οποία διαχειρίζεται η JP Morgan, σύμφωνα με τη La Tribune.

Άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες είναι οι HSBC Holdings PLC (HBC), Barclays PLC (BCS), Credit Agricole SA (ACA.FR), Julius Baer Holding AG (BAER), Vontobel Holding AG (VONN.EB) και EFG International AG (EFGN.EB), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προκαταρκτικές προσφορές για τη μονάδα, η οποία διαθέτει ενεργητικό υπό διαχείριση περίπου 50 δισ. ευρώ, λήγουν μέσα Φεβρουαρίου.

capital.gr

Τα 8 top-picks της HSBC για το 2010


Τα 8 top-picks της HSBC για το 2010


Για «τριπλό» ελληνικό έλλειμμα κάνει λόγο η HSBC Global Research σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2010, στην οποία εκτιμά ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα αποτελέσει έναν από τους κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τη χρηματιστηριακή αγορά.

Το τριπλό αυτό έλλειμμα συνίσταται στο δημοσιονομικό (μη βιώσιμη βάση του προϋπολογισμού», στο εξωτερικό (διάβρωση της ανταγωνιστικότητας) και στο έλλειμμα αξιοπιστίας (ιστορικό δημοσιονομικών επιδόσεων και στατιστικά στοιχεία).

Η HSBC εκτιμά ότι οι διακυμάνσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα διατηρηθούν, όσο η ορατότητα για δημοσιονομικά παραμένει περιορισμένη, σημειώνει ωστόσο πως «δεν είναι όλα μαύρα» καθώς δεν πρόκειται για κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

Για την ελληνική οικονομία, η έκθεση προβλέπει συρρίκνωση με ρυθμό 0,5% το 2010 σε ετησιοποιημένη βάση και ανάπτυξη 0,9% το 2011, έναντι ανάπτυξης 1,2% και 1,3% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη. Προβλέπει επίσης υποχώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε 9,2% επί του ΑΕΠ το 2010 και σε 7,1% το 2011, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 119,6% επί του ΑΕΠ φέτος και σε 122,6% το 2011, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει σε 8,5% το 2010 και σε 8,3% το 2011.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2010 θα εξελιχθεί σε έναν «πόλεμο» μεταξύ των επιπέδων ρίσκου που θέτουν τα μακροοικονομικά στοιχεία και των εταιρικών κερδών.

Για το α’ εξάμηνο του έτους η HSBC διατηρεί «αμυντική» στάση, αναζητώντας ισχυρά franchises, με καλή «ορατότητα» και ισχυρούς ισολογισμούς. Οι προοπτικές της αγοράς σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν αδύναμες, επισημαίνει ο οίκος, ενώ σε επίπεδο εταιρική κερδοφορίας αναμένει μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 9% (για το σύνολο του 2009, έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση κατά 6%). Εξαιρουμένης ωστόσο της ΔΕΗ, η μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή για τις εταιρείες που καλύπτει ο οίκος εκτιμάται σε 23%.

Τα top-picks του οίκου είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τρ. Κύπρου, Jumbo, Ελλάκτωρ, Intralot, METKA, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και EXAE.



Μετοχή Τιμή-Στόχος (€) Σύσταση
ΟΠΑΠ 23,0 Overweight
Τράπεζα Κύπρου 6,5 Overweight
Jumbo 11,2 Overweight
Ελλάκτωρ 8,0 Overweight
Intralot 5,1 Overweight
ΜΕΤΚΑ 13,0 Overweight
ΓΕΚΤΕΡΝΑ 9,7 Overweight
ΕΧΑΕ 10,6 Overweight

capital.gr

Swiss Re: Συμφωνία αντασφάλισης με την Berkshire Hathaway ύψους $1,26 δισ.

Swiss Re: Συμφωνία αντασφάλισης με την Berkshire Hathaway ύψους $1,26 δισ.


Σε συμφωνία αντασφάλισης με την Berkshire Hathaway, του Warren Buffet κατέληξε η Swiss Re σε ένα deal που θα την βοηθήσει να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ελβετικός όμιλος.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα λάβει προμήθεια εκχώρησης της τάξης των 1,3 δισ. ελβετικών φράγκων (1,26 δισ. δολάρια), η οποία περιλαμβάνει την αντασφάλιση ενός ανανεώσιμου σε ετήσια βάση συμβολαίου με την Berkshire Hathaway Life Insurance.

Η Swiss Re ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα ελευθερωθούν έως και 300 εκατ. ελβετικά φράγκα κεφαλαίου. “Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την στρατηγική της Swiss Re αναφορικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας”, τόνισε ο Christian Mumenthaler, επικεφαλής του ομίλου στους τομείς ζωής και υγείας.

capital.gr

ΔΝΤ: Αντιμέτωπες με το σενάριο της ύφεσης "double-dip" ορισμένες χώρες


ΔΝΤ: Αντιμέτωπες με το σενάριο της ύφεσης "double-dip" ορισμένες χώρες


Ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να διολισθήσουν και πάλι σε ύφεση αν αποσύρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn.

Η ανάκαμψη της ιδιωτικής ζήτησης και των συνθηκών στις αγορές εργασίας αποτελούν αναγκαίες συνθήκες πριν οι κυβερνήσεις ξεκινήσουν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, σημείωσε ο Dominique Strauss-Kahn, ενώ επισήμανε ότι το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες στη κάθε χώρα.

"Η ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες παραμένει υποτονική", συμπλήρωσε. "Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη".

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για ορισμένες χώρες.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης πολύ νωρίς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα βρεθούν χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους επανεμφάνισης της ύφεσης.

"Θα ήταν δύσκολο να βρουν νέα εργαλεία", δήλωσε ο Strauss-Kahn μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

"Οι καλύτεροι δείκτες είναι η ιδιωτική ζήτηση και η ανεργία... Στις περισσότερες χώρες, η ανάπτυξη βρίσκει στήριξη στις κυβερνητικές πολιτικές. Για όσο διάστημα η ιδιωτική ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή να αντισταθμίσει την ανάγκη της κυβερνητικής στήριξης, οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα τους", σημείωσε.

Ωστόσο επανέλαβε ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πιο ισχυρός απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας να οδηγούν την "κούρσα".

capital.gr

U.K. Home Seller Prices Rise in Supply Squeeze, Rightmove Says


U.K. Home Seller Prices Rise in Supply Squeeze, Rightmove Says


Jan. 18 (Bloomberg) -- U.K. home sellers raised asking prices in January as demand to buy new property outstripped the supply of homes for sale, Rightmove Plc said.

Average asking prices in England and Wales climbed 0.4 percent from the previous month to 222,261 pounds ($362,000), the U.K.’s biggest property Web site said in a statement today. From a year earlier, they increased 4.1 percent, leaving them 8.3 percent lower than the peak in May 2008.

Doubt about the economic outlook and limited mortgage availability is discouraging Britons from putting their property on the market, Rightmove said. Prime Minister Gordon Brown and Conservative leader David Cameron are tapping voter concern on the economy as they campaign to win the general election, which must be held by June.

“Buyers have little choice in popular areas, and while this continues sellers have a window of opportunity to obtain a higher price and a speedier sale,” Miles Shipside, commercial director of Rightmove, said in the statement. “The limited supply of sellers is being outstripped by buyer demand but we predict there will be more forced selling later in the year.

Six of 10 regions tracked by Rightmove showed price increases, led by a 4.8 percent gain in the North West. Asking prices in London are up 2.3 percent, led by a 7 percent jump in Westminster.

Rightmove said the number of properties available for sale per estate agent fell to 63 this month, the lowest in two years.

A shortage of new properties being built is also constraining supply and supporting prices. New home sales in Britain won’t return to their 2007 peak for another five to seven years, Mark Clare, chief executive officer at U.K. homebuilder Barratt Developments Plc, said last week.

“While there are political and economic clouds on the horizon, there are signs that we are in for an active spring before the storm breaks later in the year,” Shipside said.

The ruling Labour party trails the opposition Conservatives by 13 points, according to a Populus poll for the Times in a survey that ended Jan. 10.

bloomberg

Αρχιεπίσκοπος: Προς ενοικίαση τα ακίνητα Εκκλησίας

Αρχιεπίσκοπος: Προς ενοικίαση τα ακίνητα Εκκλησίας


Στην ενοικίαση αδρανούσας γης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ανάπτυξη της από ιδιώτες στρέφεται η κυπριακή Εκκλησία, με στόχο να αξιοποιήσει με το μέγιστο δυνατό τρόπο την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναλύει τα πλάνα της Εκκλησίας για περεταίρω ανάπτυξη της περιουσίας της, που πριν κάποια χρόνια είχε λεχθεί ότι ανερχόταν σε «κάποια δισεκατομμύρια».

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η Εκκλησία «δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός και σημειώνει ότι «πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η αειφόρος ανάπτυξη» για να διατηρηθεί η ισχύς της κυπριακής Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, σταχυολογεί τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία για αξιοποίηση της περιουσίας της, δίδοντας έμφαση στον κλάδο των ακινήτων.

«Μια επένδυση στην οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει πλέον η Εκκλησία είναι η μακροχρόνια ενοικίαση των εκτάσεων γης που διαθέτει, στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να του δοθεί η πρωτοβουλία να κάνει και εκείνος τις επενδύσεις του», αναφέρει.

Η κυπριακή Εκκλησία θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κύπρο, μετά το κυπριακό κράτος. Μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνει και παραθαλάσσιες εκτάσεις, είναι εκτιμημένο με τιμές του 1980.

Μέχρι πρόσφατα, η Εκκλησία αξιοποιούσε η ίδια την ακίνητη της περιουσία. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτό θα αλλάξει. «Αντί να κτίσουμε εμείς ένα εστιατόριο, μια ξενοδοχειακή μονάδα, ένα τουριστικό χωριό ή κλινική θα ενοικιάζουμε μακροπρόθεσμα ακίνητα σε ιδιώτες και να εισπράττουμε ένα καλό ενοίκιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και πρόνοια για αύξηση στη βάση του τιμαρίθμου ώστε να μην αχρηστεύεται μέσα στο χρόνο η συμφωνία», ανέφερε στη συνέντευξη του στη StockWatch.

Μιλά επίσης για τους κανόνες που έχει εισαγάγει για καλύτερη διαχείριση των ακινήτων της Εκκλησίας, όπως την κατάρτιση τριμελούς επιτροπής που στηρίζει τις τιμές εκποίησης ή αγοράς ακίνητης περιουσίας σε ανεξάρτητες εκτιμήσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά επίσης για τις επενδύσεις που έχει η Εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τρ. Κύπρου. Θεωρεί τις τράπεζες «καλή επένδυση» και δεν αποκλείει αύξηση της συμμετοχής, δεδομένης της στενότητας των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν στην Κύπρο. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο τραπεζών, παραπέμπει διακριτικά στα διοικητικά τους συμβούλια, ενώ αποκλείει τις όποιες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας μιλά επίσης για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στέλνει μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι αν θέλει να εισπράξει, θα πρέπει να προσεγγίσει εκ νέου την Εκκλησία.

Η Εκκλησία παρουσιάζεται επίσης υποστηρικτική των προσπαθειών της κυβέρνησης να φορολογήσει τα ακίνητα με τρέχουσες τιμές, αντί τιμές του 1980. «Ότι θα ισχύει για όλο τον κόσμο θα ισχύει και για την Εκκλησία. Δεν μας ενοχλεί η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης. Ότι θα πληρώνει ο ιδιώτης θα πληρώσουμε και εμείς. Δεν ζητούμε εξαίρεση από τον κανόνα παρόλο που τονίζω και πάλι ότι την Εκκλησία την καλύπτει το Σύνταγμα. Αν θέλουμε πληρώνουμε, αλλά εμείς θα πληρώνουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά επίσης για τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο οικονομικής ύφεσης που περνά η Κύπρος. Αναλύει τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία για να στηρίξει την κοινωνία χωρίς να παραλείπει να σχολιάσει τις επιδράσεις της κρίσης στα οικονομικά της Εκκλησίας. «Ακόμη και το παγκάρι της Εκκλησίας έχει πληγεί γιατί οι πιστοί ανάβουν κερί με λιγότερα χρήματα».

Σχολιάζει τέλος τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν βλέπει να «υπάρχουν περιθώρια για μια καλή λειτουργική λύση που να μπορεί ο λαός μας για να ζήσει στη γη των πατέρων του». Αντίθετα, βλέπει προσπάθειες τουρκοποίησης της Κύπρου.

stockwatch.com.cy

Αισθητή ανάκαμψη νέου business


Αισθητή ανάκαμψη νέου business



Σημαντική αύξηση παρουσίασαν προς το τέλος του 2009 οι εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση του κλάδου διεθνών υπηρεσιών. Παράγοντες του κλάδου τονίζουν πως το 2010 θα είναι ένας ακόμα δύσκολος χρόνος, αφού οι κραδασμοί της διεθνούς ύφεσης συνεχίζουν να επηρεάζουν την εγχώρια οικονομία.

Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα έπειτα από αρκετούς μήνες καταγραφής πτώσης.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν το Δεκέμβριο του 2009 τις 1.614 από 1.465 το Δεκέμβριο του 2008, καταγράφοντας αύξηση 10,2%.

Το Νοέμβριο του 2009 οι εγγραφές είχαν σημειώσει ετήσια αύξηση 4,5%, ενώ τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί μείωση 16,7%.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην περσινή χαμηλή βάση αλλά δείχνει πως τα χείριστα για τον κλάδο έχουν περάσει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Νίκο Συρίμη, «δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2010 όσον αφορά την πορεία των λογιστικών εργασιών. Θα εξαρτηθεί από την πορεία βασικών οικονομιών της ΕΕ».

Ως αποτέλεσμα της αύξησης Δεκεμβρίου, η μείωση στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών για ολόκληρο το 2009 περιορίστηκε στο 33,8%.

Οι αιτήσεις για εγγραφές περιορίστηκαν στις 16.231 από 24.536 πέρσι. Από τις 16.231 αιτήσεις για εγγραφές, εγγράφηκαν 16.101 εταιρείες.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος του 2009 στις 221.089. Το 2008 το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών ανήλθε στις 207,614 και το 2007 περιορίστηκε στις 184,133.

stockwatch.com.cy

Google denies leaving China, sees talks


Google denies leaving China, sees talks


SHANGHAI (Reuters) - Google Inc enters a second week of high stakes brinkmanship with China's government, amid speculation the firm has decided to pull out of the world's biggest Internet market over cyber-spying concerns. Google, the world's most popular search engine, said last week it was thinking about quitting China after suffering a sophisticated cyber-attack on its network that resulted in theft of its intellectual property.

iii.co.uk
Share |