Thursday, May 13, 2010

ΗΠΑ: Έκδοση 30ετών ομολόγων ύψους 16 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 30ετών ομολόγων ύψους 16 δισ. δολ.

Το ποσό των 16 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 30ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 4,490%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,60 δολάρια για κάθε δολάριο, υψηλότερα σε σχέση με τα 2,33 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 32,5%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 38,4%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 21,8% σε σχέση με το 12,3% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Σημάδια «κόπωσης» για το χρυσό- Πτώση 1,1%


Σημάδια «κόπωσης» για το χρυσό- Πτώση 1,1%

Σημάδια «κόπωσης» και κατοχύρωσης κερδών εμφάνισε σήμερα η αγορά του χρυσού, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής απέναντι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο χρυσός έκλεισε με σημαντικές απώλειες σήμερα, χάνοντας έδαφος από τα ιστορικά υψηλά που είχε βρεθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,1% στα 1.229,20 δολάρια η ουγγιά.
Την πτώση διεύρυνε και η νέα άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθιστώντας έτσι τα εμπορεύματα ακόμη ακριβότερα. Το ευρώ διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2549 δολάρια από το επίπεδο των 1,2614 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2587 δολάρια.

source: reporter.gr

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση του αργού- Στα 74,4 δολάρια

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση του αργού- Στα 74,4 δολάρια

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική πορεία του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας για έκτη συνεδρίαση μέσα σε επτά, έντονα ρευστοποιητικές τάσεις. Οι ανησυχίες για την δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης συνεχίζουν να υπάρχουν στην επενδυτική κοινότητα, πλήττοντας έντονα το εμπόρευμα που συνδέεται περισσότερο με τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,7% στα 74,40 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του Απριλίου στο 14%.
Την πτώση διεύρυνε και η νέα άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθιστώντας έτσι τα εμπορεύματα ακόμη ακριβότερα. Το ευρώ διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2549 δολάρια από το επίπεδο των 1,2614 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2587 δολάρια.

source: reporter.gr

Έργο 500 εκ. ευρώ Προγραμματίζει η Μονή Κύκκου με Κυπρίους και ξένους επενδυτές


Έργο 500 εκ. ευρώ Προγραμματίζει η Μονή Κύκκου με Κυπρίους και ξένους επενδυτές


Τεράστια μικτή ανάπτυξη, πρωτοφανή για την Κύπρο, προγραμματίζει για την περιοχή της Έγκωμης η Ιερά Μονή Κύκκου, σε συνεργασία με μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού καθώς και Κυπρίους. Η επένδυση θα είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιερά Μονή Κύκκου συνεισφέρει στην επένδυση με μακροχρόνια μίσθωση την αξία της γης, που είναι έκτασης 300 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Ο μεγάλος και γνωστός ανά το παγκόσμιο οίκος «Άτκινς» ετοίμασε με μεγάλη λεπτομέρεια τα σχέδια. Η «Σ» αποκαλύπτει τη γενική άποψη του έργου, χωρίς να προχωρεί στις λεπτομέρειες των επιμέρους πριν από την επίσημη παρουσίασή τους στους δημότες.
Οι Άτκινς είναι οίκος μελετητών, πολεοδόμων, σχεδιαστών, συγκοινωνιολόγων και ειδικών σε περιβαλλοντικές μελέτες, που προετοιμάζουν τα μεγάλα έργα και κάνουν τις αναγκαίες μελέτες βιωσιμότητας και λειτουργικότητας. Οι Άτκινς δημιούργησαν στη λεπτομέρειά της τη νέα ανάπτυξη στην Έγκωμη, που στο μέλλον, όπως λέγει ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, «θα γίνει το κέντρο αναφοράς ολόκληρης της Λευκωσίας».

Το έργο θα δώσει οξυγόνο ζωής

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις εντολές που έλαβαν οι σχεδιαστές, το έργο πρέπει να είναι λειτουργικό και να δώσει οξυγόνο ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Έγκωμης. Ο σχεδιασμός ετοιμάστηκε βάσει των όρων εντολής και το όραμα του εμπνευστή του έργου, που ήταν ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Όπως ο ίδιος εξήγησε στη «Σ», το μεγαλεπήβολο έργο ξεπερνά κατά πολύ τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Πολιτείας με το Κατάρ, σε μιαν άλλη περιοχή της Λευκωσίας.

Οι Άτκινς ετοίμασαν τα σχέδια της μικτής ανάπτυξης για την εν λόγω περιοχή της Έγκωμης, που αγγίζει τη λεωφόρο Νίκου Κρανιδιώτη και το Ιατρικό Κέντρο του Δήμου, σε κοντινή απόσταση από τον κόμβο «ΜακΝτόναλντς». Στο έργο περιλαμβάνονται ξενοδοχείο επτά αστέρων με συνεδριακό κέντρο, οικιστικές αναπτύξεις, καταστήματα, παιδότοποι, τοπιοτεχνήσεις, κήποι, κολυμβητήριο και άλλοι χώροι κοινωνικής επαφής, πολιτισμού και κουλτούρας. Η περιοχή θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα πολιτιστικής δραστηριοποίησης, λέγει ο Νικηφόρος και είναι σίγουρος ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το έργο και θα το αποδεχθεί ως δικό του. Για την υλοποίηση των σχεδίων αναμένεται να εργαστούν 8.000 περίπου άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων.

Παρουσιάστηκε στο Δήμο Έγκωμης

Η ΠΡΩΤΗ παρουσίαση του έργου έγινε στο Δήμο Έγκωμης με φωτεινές διαφάνειες και άλλες επεξηγήσεις από τους Βρετανούς σχεδιαστές και τους Ελλαδίτες συνεργάτες τους. Θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση των δημοτών, αφού ετοιμαστούν κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος θεωρεί το έργο ένα από τα σημαντικότερα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και τονίζει ότι έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να στηρίξει την οικονομία και τον τόπο.

source: sigmalive.com

Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. δολάρια για την Emirates για τη χρήση 2010


Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. δολάρια για την Emirates για τη χρήση 2010

Σε 1,1 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Emirates για το οικονομικό έτος που έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2010, σημειώνοντας αύξηση 248%, όπως ανακοίνωσε από το Ντουμπάι ο Πρόεδρος και C.E.O. του ομίλου, Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al-Maktoum.
Τα έσοδα του Ομίλου, όπως ανακοινώθηκε, παρέμειναν σταθερά, σε 12,4 δισ. δολάρια.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους του Ομίλου ανήλθε σε 9,1% από 2,6% την προηγούμενη χρονιά. Τα ταμειακά υπόλοιπα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 3,4 δισ. δολάρια, συγκρινόμενα με τα 1 δισ. δολάρια της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνοντας αύξηση 43,3%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Φυλετικές διακρίσεις στις τραπεζικές συναλλαγές


ΗΠΑ: Φυλετικές διακρίσεις στις τραπεζικές συναλλαγές

Δυσανάλογη με την οικονομική κρίση μείωση της πρόσβασης των μελών μειονοτικών κοινοτήτων σε στεγαστικά δάνεια σε σχέση με τα μέλη της κυρίαρχης λευκής κοινότητας, καταγράφει μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Ο αλόγιστος δανεισμός κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης, έδωσε το έναυσμα για τη χειρότερη στεγαστική κρίση και ύφεση από τη δεκαετία του 1930, «σκουπίζοντας» τρισεκατομμύρια δολάρια αποταμιεύσεων.

Οι δανειολήπτες στις μειονοτικές περιοχές είχαν πάρει πολλά δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά και τα οποία τελικά προκάλεσαν την κρίση καθώς πριν από τη στεγαστική φούσκα, οι τράπεζες δάνειζαν μικρά ποσά σε μειονοτικές γειτονιές αλλά κατά την περίοδο της άνθησης και με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και του κογκρέσου, είχαν ενισχύσει πολύ το δανεισμό.

Η μελέτη με τίτλο «Πληρώνοντας περισσότερο για το αμερικανικό όνειρο Νο 4», αφορά επτά πόλεις: τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας, το Κλίβελαντ του Οχάιο και το Ρότσεστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Έχει συνταχθεί από επτά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες, η «Συμμαχία για την Επανεπένδυση» της Καλιφόρνιας, η νεοϋορκέζικη «Πρόγραμμα Προάσπισης της Οικονομικής Ανάπτυξης της Γειτονιάς» και το Ίδρυμα Γουντστοκ του Σικάγου, με στοιχεία από την περίοδο 2006-8 τα οποία παρείχαν δανειστές που λειτούργησαν στο πλαίσιο του νόμου περί της «Κοινολόγησης των Στεγαστικών Δανείων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δανεισμός στις κοινότητες των εγχρώμων από το 2006 που άρχισε η κρίση των κατασχέσεων μέχρι το 2008 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μειώθηκε κατά 60,3% ενώ στις αντίστοιχες περιοχές των λευκών κατά 28,4%.

«Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένη πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια για όλους τους δανειολήπτες, αλλά στις γειτονιές των εγχρώμων, όπου η κρίση των κατασχέσεων κόστισε ακριβά, η πρόσβαση σε συμβατικά στεγαστικά δάνεια έχει μειωθεί δραματικά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις γειτονιές των λευκών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τη δανειστική λογική των τεσσάρων μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών, Bank of America Corp, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co, και Wells Fargo και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ και όλες είχαν αυξήσει την αναχρηματοδότηση των δανείων στις γειτονιές των λευκών από το 2006 μέχρι το 2008, μόνο η Citigroup και αυτή σε πολύ μικρό ποσοστό, αύξησε το δανεισμό σε μειονοτικές περιοχές.

Η πρόσφατη έκρηξη της μη ανεκτής, αποσταθεροποιητικής πίστωσης και η επακόλουθη κρίση των κατασχέσεων έχουν συνεισφέρει στο να μεγεθύνουν τα υπάρχοντα εμπόδια στη δίκαιη δυνατότητα πρόσβασης σε πίστωση για εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών που είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να καταστρέφεται», τονίζεται η μελέτη, στην οποία προστίθεται ότι «χρειάζεται αλλαγή του συστήματος για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ασυμφωνίες του, να διασφαλιστεί ότι οικογένειες και κοινότητες μπορούν να ανακάμψουν από την κρίση των κατασχέσεων και έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στο μέλλον».

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η μελέτη συνιστά τη δημιουργία μιας ισχυρής υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και επέκταση του νόμου για την «Κοινολόγηση των Στεγαστικών Δανείων», έτσι ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα των διακρίσεων στα στεγαστικά δάνεια και να εφαρμοστούν ρυθμίσεις για την παραβίαση του δίκαιου δανεισμού.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση για τέταρτη διαδοχική φορά σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων των ΗΠΑ που καταθέτουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σε μια ένδειξη πως η αγορά εργασίας ανακάμπτει σταδιακά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ, για την εβδομάδα έως στις 8 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, μειώθηκαν κατά 4 χιλ. στις 444 χιλ., μέγεθος το οποίο ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires,

Σημειώνεται πως το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 448 χιλ. από τις 444 χιλ..

Παράλληλα, για την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 9.000 στις 450.500. Το σύνολο των αιτήσεων, που διαρκούν πάνω από μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 12.000 και διαμορφώθηκε στις 4.627.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Ανάλογη των εκτιμήσεων η αύξηση στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο


Τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τριών μηνών εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης της χώρας, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάρτιο, οι τιμές είχαν αναθεωρεί σε αύξηση κατά 0,5%, χαμηλότερα από την αρχική 0,7%.

Το μέγεθος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ήταν ενισχυμένες κατά 11,1%, πτώση από τη ετήσια άνοδο του Μαρτίου κατά 11,3%.

Οι τιμές εισαγωγών πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Απρίλιο από το Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 σημείωσαν αύξηση 58,7%. Επιπλέον, οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν 1,2%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Κάμψη των κατασχέσεων τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Κάμψη των κατασχέσεων τον Απρίλιο


Σε εθνικό επίπεδο, η κίνηση διαδικασιών κατάσχεσης –παράλειψη εκπλήρωσης υποχρέωσης, προγραμματισμένος πλειστηριασμός και ανάκτηση από την τράπεζα– υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 9% σε σύγκριση με το Μάρτιο και κατά 2% σε σύγκριση με πέρσι.

Πτώση σημείωσε ο αριθμός των κατασχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, παρότι τα σπίτια επανήλθαν στην ιδιοκτησία των τραπεζών με πρωτοφανή ρυθμό, χωρίς όμως οι τράπεζες να κινούν ενέργειες κατά των οφειλετών στο βαθμό που το έκαναν ως σήμερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων RealtyTrac από την Καλιφόρνια, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές μέσα στο έτος, με τις τροποποιήσεις των ενυπόθηκων δανείων και την υψηλή ανεργία απλώς να καθυστερούν το αναπόφευκτο για την πλειονότητα αυτών των δανειστών.

Σε εθνικό επίπεδο, η κίνηση διαδικασιών κατάσχεσης –παράλειψη εκπλήρωσης υποχρέωσης, προγραμματισμένος πλειστηριασμός και ανάκτηση από την τράπεζα– υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 9% σε σύγκριση με το Μάρτιο και κατά 2% σε σύγκριση με πέρσι.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση σε ετήσιο επίπεδο μετά τον Ιανουάριο 2006 που άρχισε να παρακολουθεί τα στοχεία κατασχέσεων η RealtyTrac. «Αυτό που βλέπουμε στην ουσία είναι ότι οι τράπεζες έχουν επιβραδύνει τις διαδικασίες κατά των οφειλετών, παρότι ανακτούν τα ακίνητά τους», σχολιάζει ο Ρικ Σάργκα, ανώτατος αντιπρόεδρος της RealtyTrac.

source: naftemporiki.gr

Credit Suisse: Αξιολόγηση ελληνικών τραπεζών


Credit Suisse: Αξιολόγηση ελληνικών τραπεζών

Η Credit Suisse άρχισε την κάλυψη ελληνικών τραπεζών δίνοντας αξιολόγηση "neutral" για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και την Eurobank [EFGr.AT] .

Η Credit Suisse δίνει επίσης αξιολόγηση "underperform" για την Alpha Bank [ACBr.AT] , την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] την Emporiki και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

και "outperform" για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] .

source: naftemporiki.gr

SAP: Προς την εξαγορά της Sybase έναντι 5,8 δισ. δολαρίων

SAP: Προς την εξαγορά της Sybase έναντι 5,8 δισ. δολαρίων


Στην αγορά της μικρότερης εταιρείας κατασκευής λογισμικού, Sybase Inc, σχεδιάζει να προβεί η γερμανική SAP AG έναντι 5,8 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία που θα της επιτρέψει να διαθέσει λογιστικά και άλλα προγράμματα για «έξυπνα» τηλέφωνα.

Η εξαγορά θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην 40ετή ιστορία της SAP και δρομολογείται μετά το διορισμό του Μπιλ ΜακΝτέρμοτ και του Τζιμ Χάγκμαν Σνέιμπ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το Φεβρουάριο.

Ο βασικός ανταγωνιστής της SAP, η Oracle Corp, ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία λογισμικού που προχώρησε σε επιθετικές εξαγορές δαπανώντας συνολικά 42 δισ. δολάρια για την απόκτηση 60 εταιρειών.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα προϊόντα της SAP μπορούν να διατεθούν από όλες τις γνωστές συσκευές κινητών τηλεφώνων. Η εξαγορά της Sybase θα δώσει σε εμάς και τους εταίρους μας αυτή τη δυνατότητα», επισήμανε στο Reuters ο κ. Σνέιμπ.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο


Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα το Μάρτιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου Το Μάρτιο διευρύνθηκε περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, γεγονός που φανερώνει πως η διολίσθηση της λίρας δεν κατάφερε να ενισχύσει το βρετανικό εμπόριο.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις 7,5 δισ. λίρες από 6,3 δισ. λίρες το Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οριακή άνοδο στις 6,6 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1% στις 21,4 δισ. λίρες ενώ το Φεβρουάριο είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 9,5%. Η αύξηση είχε ως οδηγό τις πωλήσεις αργού και ενδιάμεσων προϊόντων – μηχανικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. λίρες και 133 εκατ. λίρες αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές ωστόσο σημείωσαν άνοδο 5,2% στις 29 δισ. λίρες με όλες τις κατηγορίες να εμφανίζουν άνοδο.

Ο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King δήλωσε πως αναμένει σύντομα ενίσχυση των εξωτερικού εμπορίου αν και θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει ταχύτερα.

Η ONS ανακοίνωσε επίσης πως το εξωτερικό εμπόριο με τις χώρες εκτός Ε.Ε. διευρύνθηκε στις 4,1 δισ. λίρες από 3,4 δισ. λίρες.

Συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών το έλλειμμα διευρύνθηκε στις 3,7 δισ. λίρες από 2,2 δισ. λίρες, ενώ το μόνο για τον τελευταίο κλάδο το πλεόνασμα υποχώρησε στις 3,8 δισ. λίρες από 4,1 δισ. λίρες.

source: capital.gr

BlackRock: Ψήφος εμπιστοσύνης $52 δισ. σε μετοχές του γεωργικού τομέα


BlackRock: Ψήφος εμπιστοσύνης $52 δισ. σε μετοχές του γεωργικού τομέα

Η πρόσφατη «κρίση χρέους» στην Ευρώπη κατόρθωσε να παγιδεύσει σε φαύλο κύκλο τις οικονομίες αλλά και τις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ η απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες τόσο για το μέλλον του κοινού νομίσματος, όσο και για ενδεχόμενη εξάπλωση του φαινομένου.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της ήπιας ακόμη ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές αναζητούν τις ασφαλέστερες δυνατές διεξόδους σε δοκιμασμένα επενδυτικά προϊόντα αλλά και σε «έξυπνες» επενδυτικές επιλογές.

Με γνώμονα τις προοπτικές εξέλιξης ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου, η BlackRock έρχεται να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον τομέα της γεωργίας, παρουσιάζοντας ένα νέο παγκόσμιο fund 52 δισ. δολαρίων.

Ο Desmond Cheung, ένας εκ των διαχειριστών του World Agriculture Fund της BlackRock, μιλά αποκλειστικά στο Capital.gr για τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

Κύριε Cheung, πείτε μας δυο λόγια για τα χαρακτηριστικά του BGF World Agriculture Fund και τα πλεονεκτήματά του έναντι των παραγώγων σε εμπορεύματα.

Το BGF World Agriculture Fund είναι ένα παγκόσμιο fund που επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών εμπορευμάτων και όχι απευθείας σε εμπορεύματα.

Το γεγονός ότι βασίζεται στις επιδόσεις εταιρειών πιστεύουμε ότι καθιστά το fund ελκυστικό καθώς οι εταιρείες διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εμπορικές δραστηριότητες με τους καλλιεργητές, ενώ παράλληλα αποτελούν μία πολύ ευρύτερη αγορά σε σύγκριση με τα εμπορεύματα.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα σιτηρά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από βραχυπρόθεσμους παράγοντες, τάσεις και δυναμικές, όπως για παράδειγμα ο καιρός ή εμπορικοί περιορισμοί, ενώ όταν μιλάμε για επιδόσεις εταιρειών έχουμε να κάνουμε με πιο μακροπρόθεσμους στόχους και αναλύσεις. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάμε για ανάλυση και αποτίμηση τιμών καλλιεργειών αλλά μετοχών.

Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τη BlackRock στη δημιουργία ενός fund αποκλειστικά σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον τομέα της γεωργίας και γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Πολλοί επενδυτές μας ρωτούν γιατί επιλέξαμε τον τομέα της γεωργίας, καθώς κοιτούν τις τιμές των σιτηρών και βλέπουν ότι είναι σχεδόν αμετάβλητες τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στο δείκτη S&P GSCI Agriculture θα δούμε ότι το 2009 ενισχύθηκε σε ποσοστό 50%, ενώ ο δείκτης των μετοχών υπεραπέδωσε με κέρδη 70%.

Ο λόγος που επιλέξαμε τώρα τη δημιουργία ενός τέτοιου fund είναι ότι οι τιμές δεν βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, όσο το 2007 και το 2008, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι οι προοπτικές για τα αγροτικά εισοδήματα είναι πολύ καλές. Συνεπώς κρίνουμε πολύ αισιόδοξο το κλίμα για επενδύσεις σε καλλιέργειες, σε μία χρονική στιγμή που βλέπουμε τις αναδυόμενες αγορές να μπαίνουν στην αγορά ανακάμπτοντας από την πιστωτική κρίση.

Μπορείτε να μας δώσετε λίγες λεπτομέρειες για τις εταιρείες στις οποίες επενδύει το fund, και να αναφέρετε τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσει μία τέτοια επένδυση;

Θα ήθελα να τονίσω ότι μιλάμε για εταιρείες που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα και όχι μόνο εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Το εύρος των εταιρειών κυμαίνεται από την παραγωγή λιπασμάτων, κατασκευή αγροτικού εξοπλισμού και χημικών, έως εταιρείες αποθήκευσης και συντήρησης, εμπορικές, τεχνολογικές, βιοχημικών ακόμη και εταιρείες δασοκομίας. Επίσης υπάρχουν και ορισμένες εταιρείες του κλάδου της γενετικής τροποποίησης.

Όσον αφορά τους κινδύνους, πολλοί πιστεύουν ότι τα αγροτικά εμπορεύματα είναι εκτεθειμένα σε περισσότερους κινδύνους καθώς εκτός από τις τάσεις της αγοράς, επιδρούν και άλλοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η κλιματική αλλαγή καθώς και οι επιλογές των μεγάλων καλλιεργητών ως προς το προϊόν που θα καλλιεργήσουν.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο fund, εκτός από το γεγονός ότι επενδύει σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι αποφεύγει καταστάσεις όπως καταστροφές (πλημμύρες, τυφώνες) ή περιόδους ξηρασίας και εμπορικές αναταράξεις, επηρεάζεται πολύ λιγότερο από αρνητικούς παράγοντες τοπικού ή εποχιακού χαρακτήρα.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου fund τα επόμενα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως, με χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 500 δισ. δολάρια, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για μία αρκετά μεγάλη αγορά. Το fund που ξεκινάμε είναι της τάξης των 52 δισ. δολαρίων, συνεπώς, και με την εκτίμηση ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του fund είναι πάρα πολύ καλές.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Έρευνα σε τράπεζες για παραπλάνηση οίκων αξιολόγησης


ΗΠΑ: Έρευνα σε τράπεζες για παραπλάνηση οίκων αξιολόγησης

Έρευνα σε οχτώ μεγάλες τράπεζες ξεκίνησε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης για να εξακριβώσει αν παρείχαν παραπλανητικά στοιχεία στους οίκους αξιολόγησης σε σχέση με τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων ώστε οι τελευταίοι να έχουν ευνοϊκές βαθμολογίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall street Journal, οι τράπεζες αυτές είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole και Merrill Lynch, η οποία ανήκει στην Bank of America.

Την έρευνα της εισαγγελίας θα απασχολήσουν επίσης και οι προσλήψεις υπάλληλων των οίκων S&P, Fitch και Moody’s από τις τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία των εν λόγω προϊόντων.

source: capital.gr

Στο 12,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο


Στο 12,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο

Νέα αύξηση κατέγραψε η ανεργία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 12,1%, έναντι 9,1% το Φεβρουάριο του 2009 και συγκριτικά με 11,3% τον Ιανουάριο του 2010.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 0,9%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 6,7%).



source: capital.gr

Η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει "χαλινάρια" στα hedge funds λόγω Ελλάδας και ευρώ


Η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει "χαλινάρια" στα hedge funds λόγω Ελλάδας και ευρώ



Ρυθμίσεις για τον έλεγχο της επενδυτικής λειτουργίας των hedge funds ετοιμάζει η Ευρώπη. Η πίεση στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μεγαλύτερη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ανοίξει τη διαδικασία αγοράς κρατικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης και να στηρίξει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είχε τριήμερη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για τα βήματα που δρομολογούνται στην κατεύθυνση αυτή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό «υπουργό» οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάϊντερ ανακοίνωσε ότι τα hedge Funds που δουλεύουν στην Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν ορισμένους όρους που να αποκλείουν την δυνατότητα κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Στις κινήσεις του κ. Μπαρνιέ η μεγαλύτερη αντίρρηση προέρχεται από την Μ. Βρετανία η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να δεχθεί περιορισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και Funds από το City.

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο κ. Τίμοθι Γκάϊντερ ζήτησε τα μέτρα να είναι αμοιβαίας αποδοχής και να μη έχουν «προστατευτικό» χαρακτήρα απέναντι στις αμερικάνικες επιχειρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στην ευρωζώνη η επιστροφή στο περιβάλλον της νομισματικής χαλάρωσης μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ και η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώνει συνθήκες ευνοϊκές για ανάπτυξη δραστηριότητας των κερδοσκοπικών hedge funds, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εμπειρίες.

Για τον λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί «ρυθμίσεις» οι οποίες έχουν στόχο τον έλεγχο της δραστηριότητας των Hedge Funds και κυρίως εκείνων οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος και έχουν βάλει στόχο την περαιτέρω διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

source: capital.gr
Share |