Wednesday, April 11, 2012

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της η Nokia


Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της η Nokia

Ζημίες αναμένει η Nokia τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, επικαλούμενη τον έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεών της ειδικά στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κίνα.

Οι μετοχές της φινλανδικής κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων, η οποία εκτιμούσε προηγουμένως ότι θα εμφάνιζε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, υποχωρούσαν μετά την ανακοίνωση κατά 11%.

source: naftemporiki.gr

Ελλάδα: Κάλπες στις 6 Μαΐου


Ελλάδα: Κάλπες στις 6 Μαΐου

Τηλεοπτικό μήνυμα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος με αφορμή τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, με αφορμή τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

«Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να είναι στραμμένες στο χθες αλλά στο αύριο».

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από όλους να δείξουν «ευθύνη και αυτοσυγκράτηση», καθώς όπως είπε, ο προεκλογικός αγώνας επιβάλλεται να διεξαχθεί σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου. Δήλωσε ακόμη βέβαιος ότι «ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση», επιλέγοντας το δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και το δρόμο «που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ [EUR=X] ».

Τόνισε παράλληλα ότι η έναρξη της προεκλογικής περιόδου δεν σημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης σταματάει. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Κι εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε η νέα κυβέρνηση να παραλάβει κράτος σε πλήρη λειτουργία και να παραδώσουμε επεξεργασμένες εναλλακτικές επιλογές ώστε να πάρει με πληρέστερο τρόπο τις αποφάσεις της», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης διαδρομής», αναγνωρίζοντας ότι «η δυσαρέσκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις και η αγανάκτηση, είναι κατανοητές και ενίοτε δικαιολογημένες». «Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει πιεστεί έντονα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θέλω να πω σ’ αυτούς του συμπολίτες μας ότι ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», συμπλήρωσε.

Κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε να επιτελέσει «δύσκολο έργο σε περιορισμένο χρονικό διάστημα», κάτι που όπως είπε, «φέραμε σε πέρας με επιτυχία».

Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου, το οποίο και θυροκολλήθηκε το βράδυ στη Βουλή. Η Βουλή θα συνεδριάσει με την νέα της σύνθεση, το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου.

source: naftemporiki.gr

Fed: Βραδεία η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας


Fed: Βραδεία η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

"Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει τη βραδεία ανάκαμψή της, που ξεκίνησε πριν περίπου τρία έτη", επισήμανε στην 'Φαιά Βίβλο' της, σήμερα, η ομοσπονδιακή Κεντρική τράπεζα, η Fed. "Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει στο τέλος του Μαρτίου να αναπτύσσεται, όμως με έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης", αναφέρεται στην 'Φαια Βίβλο' της Fed.

Πρόκειται για μια διμηνιαία έκδοση της Fed στην Ουάσινγκτον, που καταρτίζεται αφού συλλεγούν όλα τα οικονομικά στοιχεία που παρέχουν τα υποκαταστήματά της Fed στις Πολιτείες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 198,16 δισ. δολάρια το έλλειμμα προϋπολογισμού το Μάρτιο


ΗΠΑ: Στα 198,16 δισ. δολάρια το έλλειμμα προϋπολογισμού το Μάρτιο


Συρρικνώθηκε το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πρώτο μισό της δημοσιονομικής χρήσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάρη στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μικρή μείωση των δαπανών.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως για το διάστημα των έξι μηνών έως τα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση δαπάνησε 778,99 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα συγκέντρωσε. Στο πρώτο μισό της προηγούμενης χρήσης η αντίστοιχη διαφορά είχε διαμορφωθεί στα 829,42 δισ. δολάρια.

Για το μήνα Μάρτιο, καταγράφηκε έλλειμμα της τάξης των 198,16 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά περίπου 10 δισ. δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου. Αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε πως πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα που έχει καταγραφεί ποτέ μήνα Μάρτιο. Ο ίδιος εξήγησε πως οι δαπάνες του Μαρτίου ήταν υψηλότερες φέτος εν μέρει εξαιτίας των επιπρόσθετων πληρωμών επιδομάτων που έγιναν το μήνα αυτό επειδή η 1η Απριλίου έπεσε Σαββατοκύριακο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει έλλειμμα για το μήνα Μάρτιο, της τάξης των 197,5 δισ. δολαρίων.



source: capital.gr

Fitch: Επιβεβαιώνει την πιστοληπτική διαβάθμιση "Α+" της Κίνας σε ξένο νόμισμα



Fitch: Επιβεβαιώνει την πιστοληπτική διαβάθμιση "Α+" της Κίνας σε ξένο νόμισμα


Τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας "Α+" της Κίνας σε ξένο νόμισμα, με outlook "σταθερό" και την αξιολόγηση "AA-" σε τοπικό νόμισμα επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση είναι "F1".

"Η Fitch αναμένει ότι περισσότερο χρέος θα ΄μεταναστεύσει΄ στον ισολογισμό της Κίνας όσο η μηχανή της οικονομίας προσπαθεί να δουλέψει μετά την πιστωτική κρίση της περιόδο 2009-2011, γεγονός που επηρεάζει κυρίως την αξιολόγηση σε τοπικό νόμισμα που έχει outlook ΄αρνητικό΄", λέει ο Andrew Colquhoun της Fitch.

Ο οίκος επισημαίνει εξάλλου πως το δυνατό χαρτί της Κίνας όσον αφορά την πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι τα ισχυρά δημόσια οικονομικά της.



source: capital.gr

Online αγορές: Οι Κύπριοι, τα tablets και το Ebay



Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 του συνδρομητικού εργαλείου μέτρησης και ανάλυσης online αγορών στην Κύπρο, the i report, ανακοίνωσαν η εταιρία ερευνών Evresis και η εταιρία υπηρεσιών διαδραστικού μάρκετινγκ ImarComms.

Το i report κατέγραψε την online συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή για το πρώτο τρίμηνο του 2012 με το Μάρτιο να καταγράφει την υψηλότερη αγοραστική κίνηση του τριμήνου με 53.2%, σε αντίθεση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 όπου ο Ιανουάριος ήταν αυτός που είχε καταγράψει την ψηλότερη αγοραστική κίνηση με 62.5% και ο Μάρτιος την χαμηλότερη με 55.9%. Το i report κατέγραψε ως δεύτερο σε online αγορές μήνα τον Φεβρουάριο με 52% και ως τρίτο τον Ιανουάριο με 43.4%.

Συνολικά, οι online αγορές κατέγραψαν αύξηση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 από 30.7% σε 32.1%. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 1.5% εφόσον επήλθε άμεση κάθοδος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το i report κατέγραψε συνεχιζόμενη αύξηση στην χρήση του κινητού τηλεφώνου για online αγορές από το 8.9% του προηγούμενου τριμήνου σε 10.9%. Επίσης αύξηση κατέγραψαν οι αγορές που έγιναν μέσω Tablet από 2.2% σε 4%. Το 89.9% των online αγορών έγιναν από το σπίτι και το 19.3% από το γραφείο.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 καταδεικνύουν το Μάρτιο ως τον καλύτερο μήνα των online αγορών δείχνοντας σημεία οικονομικής ανάκαμψης μετά την πτώση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τα οποία τείνουν να συνεχίσουν και στο επόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο Διευθυντής της Evresis Νικόλας Νικολάου.

Όσον αφορά τις κατηγορίες και τα είδη προϊόντων που αγοράστηκαν online, το i report κατέγραψε:
Πρώτη την κατηγορία Ειδών Ένδυσης με 35.6% με αύξηση 1.4%, με τα αθλητικά ρούχα να αυξάνονται στο 45.2% και τα ρούχα εργασίας να μειώνονται στο 70.2%.
Δεύτερη την κατηγορία ειδών υπόδησης με 14,4% και αύξηση 2.7%.
Τρίτη την κατηγορία των συσκευών τηλεφώνων με 12.4% και αύξηση 1.3%.
Η κατηγορία των Αεροπορικών Εισιτηρίων έπεσε στην τέταρτη θέση με 11.8% και σημαντική μείωση της τάξεως του 7.4%.

Όσον αφορά τις ιστοσελίδες και τα online shops απ’ όπου έγιναν οι αγορές, το i report κατέγραψε το Ebay να παραμένει το πρώτο με 46.6% και αύξηση 2.4%, δεύτερο ακολουθεί το Amazon με 14.7% και μικρή αύξηση 0.3%, και τρίτο το Asos με 9.2% και σημαντική μείωση 8.3%. Τέταρτη ακολουθεί η Cyprus Airways με 5.2% και πέμπτη η Aegean που ανέβηκε στο 4.6%. Επίσης από τα υπόλοιπα online shops, το i report κατέγραψε ανάμεσα στα Top Ten μεταξύ άλλων - το Booking.com, τo Eshop και το Net-A-Porter με 3.2%, και το ioffer με 2.6%.

«Το i report κατέγραψε μια πολύ διαφορετική εικόνα από το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2011 με σημαντική μείωση στις αγορές υπηρεσιών αναψυχής και άνοδο στις αγορές πρώτης ανάγκης με τον κύριο λόγο ώθησης το χαμηλότερο κόστος. Ενδιαφέρον είναι και η εμφάνιση αγορών από νέες ιστοσελίδες που πληρούν κατά κράτος αυτά τα κριτήρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλη την αλλαγή σκηνικού οι online αγορές συνεχίζουν την αυξητική τους τάση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ImarComms Περικλής Έλληνας.

source: sigmalive.com

Αύξηση δραστηριότητας Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών


Αύξηση δραστηριότητας Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών




Ύστερα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, η αγορά των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών (ΑΔΕ) εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης μετά και την ολοκλήρωση αριθμού συμφωνιών που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η έκθεση IPO Watch της PwC για το πρώτο τρίμηνο του 2012 διαπιστώνει ότι συνολικά 58 ΑΔΕ συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου €2,3 δις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σύγκριση με €0,9 δις το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και €3 δις το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η μέση αξία των ΑΔΕ ανήλθε στα €50 εκ. σε σύγκριση με €17 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και €39 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Οι πέντε μεγαλύτερες ΑΔΕ συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 86% της συνολικής αξίας των ΑΔΕ του τριμήνου και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Η έναρξη εργασιών της Ziggo στο Άμστερνταμ, ενός ολλανδικού παροχέα καλωδιακών υπηρεσιών που στηρίζεται σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και της DSKH στη Ζυρίχη, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στο μάρκετινγκ, κυριάρχησαν στις αγορές ΑΔΕ στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας συνολικά €1,5 δις, ποσό που αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών εσόδων κατά την διάρκεια της περιόδου. Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών πράξεων, το NYSE Euronext και το ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Exchange ηγήθηκαν των ευρωπαϊκών αγορών ΑΔΕ, συγκεντρώνοντας €975 εκ. και €681 εκ. αντίστοιχα.

Παρά το ότι η δραστηριότητα παραμένει υποτονική σε σύγκριση με ιστορικά επίπεδα, οι προοπτικές για μελλοντικές ΑΔΕ προδιαγράφονται αισιόδοξες όπως διαπιστώνεται από τα ενθαρρυντικά επίπεδα διαπραγμάτευσης αριθμού πρόσφατων εκδοτών και την ανανεωμένη σταθερότητα που φαίνεται να επικρατεί στην αγορά.

Η αγορά ΑΔΕ των ΗΠΑ κατέγραψε ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του 2012, με 44 ΑΔΕ να συγκεντρώνουν έσοδα ύψους €4,4 δις, καταγράφοντας αύξηση 33% στον αριθμό των ΑΔΕ από 33 το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στις αγορές των ΗΠΑ παρατηρείται επίσης ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους εκδότες μετά τις ΑΔΕ, που μεταφράζεται σε θετικές αποδόσεις για το 80% των ΑΔΕ του τριμήνου.

Με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει στην αγορά των ΗΠΑ και κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία που προδιαγράφονται στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι ενδείξεις είναι θετικές για τις προοπτικές ΑΔΕ για το υπόλοιπο του 2012, φτάνει να μην προκύψει περαιτέρω αντίκτυπος από την κρίση της Ευρωζώνης που έπληξε τον κλάδο το 2011.


source: kathimerini.com.cy

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής το Μάρτιο


Βρετανία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής το Μάρτιο


Οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία σημείωσαν άνοδο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους για το Μάρτιο, ενώ περισσότερες θέσεις εργασίας έγιναν διαθέσιμες σε διάφορους κλάδους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει αργά.

Η βρετανική ένωση λιανεμπόρων ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 1,3% ενώ οι εκτιμήσεις δεν ανέμεναν κάποια μεταβολή, από την πτώση 0,3% που σημειώθηκε το Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής της ένωσης, Stephen Robertson, δήλωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής το Μάρτιο έλαβαν ώθηση από τον απροσδόκητα ζεστό καιρό, που ενθάρρυνε τους Βρετανούς να προχωρήσουν σε αγορές ειδών ρουχισμού και αγαθών για εξωοικιακές δραστηριότητες.



source: capital.gr

Ισπανία: Πτώση 5,1% στη βιομηχανική παραγωγή


Ισπανία: Πτώση 5,1% στη βιομηχανική παραγωγή

Σε μηνιαία βάση, η παραγωγή σημείωσε μείωση 3% έναντι μείωσης 2,5% τον Ιανουάριο.

Νέα πτώση 5,1% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τον Ιανουάριο είχε υποχωρήσει κατά 4,3%.

Σε μηνιαία βάση, η παραγωγή σημείωσε μείωση 3% έναντι μείωσης 2,5% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή υποχώρησε σε μηνιαία βάση σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, πλην της ενέργειας.

source: naftemporiki.gr

Ξεπέρασε τα 600 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Apple


Ξεπέρασε τα 600 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Apple

Οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού ανήλθαν την Τρίτη μέχρι τα 644 δολάρια, έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 500 δολαρίων μόλις το Φεβρουάριο.

Πάνω από τα 600 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε η αξία της Apple (έστω και για λίγο) για πρώτη φορά στην ιστορία της, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της ως η αμερικανική εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού ανήλθαν την Τρίτη μέχρι τα 644 δολάρια, έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 500 δολαρίων μόλις το Φεβρουάριο. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν ενισχυθεί σχεδόν 60%.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Apple ανακοίνωσε καθαρά κέρδη - ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ αποκάλυψε πως στα τέλη της χρονιάς διέθετε ρευστότητα ύψους 97,6 δισ. δολαρίων.

source: naftemporiki.gr

Σε πορεία ύφεσης η Γαλλία


Σε πορεία ύφεσης η Γαλλία

Ολοταχώς προς την ύφεση πορεύεται η γαλλική οικονομία. Στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Γαλλίας παραδέχεται ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το α' τρίμηνο και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,1%. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση παρέμεινε στις 95 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου.

Ειδικά ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τις υπηρεσίες κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών. Πτωτικά συνεχίζει να κινείται και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για το σύνολο της Ευρωζώνης, υποχωρώντας τον Απρίλιο στις -14,7 μονάδες, από -8,2 μονάδες το Μάρτιο. Υποχώρηση κατέγραψε ακόμα και ο σχετικός δείκτης για τη γερμανική οικονομία (στις -1 από 7 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα). Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι το Φεβρουάριο οι εξαγωγές της Γερμανίας προς οικονομίες εκτός Ευρωζώνης κατέγραψαν νέα αύξηση (1,6%). Ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές (3,9%), με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να περιοριστεί σε 13,6 δισ. ευρώ.

source: stockwatch.com.cy

Large Aceh quake triggers Indian Ocean tsunami warning


Large Aceh quake triggers Indian Ocean tsunami warning

The quake triggered a tsunami warning across the Indian Ocean region.

The Pacific Tsunami Warning Center said it was not yet known whether a tsunami had been generated, but advised authorities to "take appropriate action".

The region is regularly hit by earthquakes. The Indian Ocean tsunami of 2004 killed 170,000 people in Aceh.

The US Geological Survey, which documents quakes worldwide, said the Aceh quake was centred 33km (20 miles) under the sea about 495km from Banda Aceh, the provincial capital.

It was initially reported as 8.9 magnitude but was later revised down to 8.7 by the USGS.

The tsunami warning said quakes of such a magnitude "have the potential to generate a widespread destructive tsunami that can affect coastlines across the entire Indian Ocean basin".

The tremor was felt as far away as Singapore, Thailand and India.

The Thai office of disaster management said people along the west coast of Andaman province should heed warnings and evacuate.

Reuters reports that people in the region were making their way to higher ground, but quoted Indonesian officials as saying there had been no immediate reports of damage of rising water levels in Aceh.

The BBC's Karishma Vaswani in the Indonesian capital Jakarta says there were reports of the ground shaking for up to five minutes. Contact with people in the immediate area around the quake has not been possible so far, says our correspondent.

Indonesia straddles the Pacific Ring of Fire, a zone of major seismic activity.

source: bbc.co.uk

Προβληματισμός Fitch για rating Κύπρου


Προβληματισμός Fitch για rating Κύπρου

Στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιόλογης Fitch βρίσκεται από χθες η πιστοληπτική ικανότητα του κυπριακού δημοσίου.

Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος από τους τρεις που διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου σε επίπεδα πάνω του junk.

Τον Ιανουάριο οι Fitch υποβάθμισαν την Κύπρο σε BBB- με αρνητικό ορίζοντα, περιμένοντας τις εξελίξεις στις τράπεζες και στα δημοσιονομικά.

Σε περίπτωση που ο οίκος υποβαθμίσει – το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου, όπως αναμένεται - την Κύπρο σε junk, τα κυπριακά ομόλογα δεν είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για λήψη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε η Ελλάδα και η Πορτογαλία και η ΕΚΤ χαλάρωσε τα κριτήρια αποδοχής ομολόγων ως εξασφαλίσεις.

Τα στελέχη του οίκου είχαν χθες επαφές με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, και για άλλη μια φορά ρίχνουν το βάρος της ενημέρωσης τους στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες που λόγω του ελληνικού κουρέματος χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια.

Τα δημοσιονομικά επίσης βρίσκονται στο μάτι των Fitch διότι θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα, ενώ η κυβέρνηση έχει προβεί σε χαλαρώσεις παραχωρώντας πασχαλινό επίδομα, αντισταθμιστικά μέτρα, αύξηση των υπερωριών και ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας.

Χθες το κλιμάκιο των Fitch συναντήθηκε και με την Τρ. Κύπρου και το διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πάνο Πασιαρδή.

Σήμερα πραγματοποιεί επαφές στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίς το πρωί το κλιμάκιο θα συναντηθεί με τον υπουργό Βάσο Σιαρλή και αμέσως μετά, με τα διάφορα τμήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Θα συναντηθεί επίσης με τη Λαϊκή Τράπεζα και τον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών Κωνσταντίνο Λύρα, προτού αναχωρήσει το βράδυ από την Κύπρο.

source: stockwatch.com.cy

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Best Buy


Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Best Buy

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μπράιαν Νταν, επικεφαλής της Best Buy, μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρονικών αγαθών διεθνώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η παραίτηση δεν ήταν αποτέλεσμα διαφωνιών αλλά αμοιβαίας συμφωνίας πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει η ηγεσία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Η Best Buy αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό και έχει αποτύχει στους στόχους πωλήσεων.

source: stockwatch.com.cy
Share |