Monday, May 17, 2010

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι καθυστερημένες δόσεις πιστωτικών καρτών τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι καθυστερημένες δόσεις πιστωτικών καρτών τον Απρίλιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008 διαμορφώθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμής δόσεων στις πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Bank of America.
Οι καθυστερήσεις των καταναλωτικών δανείων που ξεπερνούν τις 30 ημέρες (δείκτης μελλοντικών διαγραφών) υποχώρησε στο 6,73% τον Απρίλιο, σε αντίθεση με το 7,07% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι διαγραφές κατά τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκαν στο 12,71% από 12,54% τον Μάρτιο.

source: reporter.gr

Σχεδόν σταθεροποιητικά ο χρυσός- Στα 1.228,10 δολάρια


Σχεδόν σταθεροποιητικά ο χρυσός- Στα 1.228,10 δολάρια


Με οριακά κέρδη έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μία συνεδρίαση που επικράτησε η νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Οι επενδυτές ταλαντεύτηκαν μεταξύ των ανησυχιών για τις αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες και της περεταίρω πτώσης του ευρώ, που καθιστά τα εμπορεύματα ακριβότερα για αυτούς που δε χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα τους το δολάριο.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης του χρυσού ενισχύθηκαν κατά μόλις 30 cents, ή 0,02% στα 1.228,10 δολάρια. Ο μεγάλος χαμένος για τα μέταλλα ήταν ο χαλκός ο οποίος έχασε 6,4% στα 2,92 δολάρια, καθώς η ανακοπή της οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση για το μέταλλο.
Οι κίνδυνοι των υπέρογκων δημόσιων χρεών και των επιπτώσεων τους επαναπροσδιορίζουν τους κανόνες επενδυτικών επιλογών από την αρχή λένε αναλυτές της Morgan Stanley. Μάλιστα, η Silvercrest Asset Management επισημαίνει ότι οι επενδυτές ακολουθούν την τακτική wait-and-see, ιδιαίτερα σε αγορές, όπως είναι αυτή του χρυσού, που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

source: reporter.gr

Στα 70 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό


Στα 70 δολάρια "κατρακύλησε" το αργό

Στα 70 δολάρια σταμάτησε και η σημερινή «κατρακύλα» του εργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ολοένα και εντείνονται οι ανησυχίες για τις υπερδανεισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, και την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης. Η άνοδος του αργού σχετίζεται πάντα με τις προοπτικές για την παγκόσμια κατανάλωση, καθώς είναι από τα βασικότερα «καύσιμα» της παραγωγικής διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,2% ή 1,55 δολάρια, στα 70,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα χαμηλά ημέρας στα 69,27 δολάρια. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης του αργού έχουν καταγράψει απώλειες 12%.
Οι κίνδυνοι των υπέρογκων δημόσιων χρεών και των επιπτώσεων τους επαναπροσδιορίζουν τους κανόνες επενδυτικών επιλογών από την αρχή λένε αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστούν για όσο διάστημα το δολάριο θα κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ, αναφέρουν αναλυτές, τονίζοντας ότι οι ανησυχία για το ευρώ έχει επηρεάσει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη σε όλες τις αγορές.

source: reporter.gr

Σε μισό δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το τετράμηνο!


Σε μισό δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το τετράμηνο!

Στα 504,8 εκατ. ευρώ, ήτοι 52.423 τεμάχια,.ανήλθε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τειρεσίας ΑΕ. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ανήλθαν σε αξία 176 εκατ.ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 σε 215,1 εκατ.ευρώ εκατ.ευρώ, το τρίμηνο σε 366 εκατ.ευρώ, για να ανέλθουν στο τετράμηνο σε 504,8 εκατ.ευρώ.

Παράλληλα, σε 15.719 ανήλθαν σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές και σε 138,8 εκατ.ευρώ σε αξία τον Απρίλιο του 2010, σημιεώνοντας αύξηση 4,79% σε τεμάχια και μείωση 7,94% σε αξία, σε μηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση, οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια σημείωσαν μείωση 43,3% και σε αξία μείωση 48,8%.

Αναφορικά με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το Απρίλιο του 2010 ανήλθαν σε τεμάχια 10.145 και σε αξία σε 15,6 εκατ.ευρώ. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους σημείωσαν μείωση 19,74% σε τεμάχια και μείωση 22% σε αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 σημείωσαν μείωση 3,18% και σε αξία μείωση 0,44%. Το πρώτο τετράμηνο του έτους οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε τεμάχια σε 41.729 και σε αξία σε 71,1 εκατ.ευρώ.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αγορές ρεκόρ σε μετοχές και ομόλογα τον Μάρτιο


ΗΠΑ: Αγορές ρεκόρ σε μετοχές και ομόλογα τον Μάρτιο

Ρεκόρ σημείωσαν οι αγορές μετοχών και τίτλων του αμερικανικού δημοσίου τον Μάρτιο η καθαρή αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 140,5 δισ. δολάρια αυξημένη κατά 47,5 δισ. δολ σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα εξακοντίστηκε στα 108,4 δισ. δολ από 48,1 δισ τον Φεβρουάριο. Από αυτά τα 28,2 δισ αφορούν αγορές από ξένες κεντρικές τράπεζες , η εθνικά επενδυτικά Funds. Οι αγορές από ιδιώτες θεσμικούς έφθασαν τα 80,2 δισ. από 47 δισ. Οι καθαρές αγορές μετοχών διαμορφώθηκαν στα 11,2 δισ μειωμένες σε σχέση με τα 13,2 δισ του Φεβρουαρίου

source: reporter.gr

BBVA και Εθνική Τράπεζα Αυστραλίας εξετάζουν κοινοπραξία στη Μ.Βρετανία

BBVA και Εθνική Τράπεζα Αυστραλίας εξετάζουν κοινοπραξία στη Μ.Βρετανία

Σε συζητήσεις για πιθανή κοινοπραξία στην τραπεζική αγορά της Μ. Βρετανίας, βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας και η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν και την κατάθεση προσφοράς, μεταξύ άλλων, για τα 318 υποκαταστήματα της Royal Bank of Scotland Group στη Μ. Βρετανία.

Όπως αναφέρεται σε ξένα δημοσιεύματα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αυστραλιανής και της Ισπανικής τράπεζας, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ενώ εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές.

Επιπλέον, η προοπτική της επέκτασης στη Μ. Βρετανία, είναι σημαντική και για τις δύο τράπεζες και ειδικά για τη BBVA, η οποία αυτή τη στιγμή έχει μόλις τρία υποκαταστήματα στη χώρα. Η NAB από την άλλη πλευρά, έχει στην κατοχή της τις Clydesdale και Yorkshire στη Μ. Βρετανία, με 340 υποκαταστήματα συνολικά.

source: capital.gr

Γερμανία: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση γραμματίων διάρκειας 12 μηνών


Γερμανία: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση γραμματίων διάρκειας 12 μηνών

Η γερμανική κυβέρνηση δημοπράτησε σήμερα γραμμάτια διάρκειας 12 μηνών ύψους 3,855 δισ. δολ. με τις συνολικές προσφορές να διαμορφώνονται σε 5,78 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 1,5 φορές, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ακολουθούν αναλυτικά οι πληροφορίες της δημοπρασίας. Τα ποσά σε παρένθεση δείχνουν τα στοιχεία της προηγούμενης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου.

Έκδοση: Γραμμάτια διάρκειας 12 μηνών
Ωρίμανση: 18 Μαΐου 2011
Δημοπρατούμενο ποσό: 4 δισ.
Ύψος προσφορών: 5,785 δισ.
Αποδεκτό ποσό: 3,855 δισ.
Συντελεστής κάλυψης: 1,5 (1,9)
Μέση απόδοση: 0,3421% (0,5675%)
Μέση τιμή: 99,65529 (99,44038)
Μέγιστη απόδοση: 0,3500% (0,5690%)
Ημερομηνία διακανονισμού: 19 Μαΐου 2010

Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι έγιναν δεκτές όλες οι προσφορές στη χαμηλότερη τιμή ενώ ικανοποιήθηκε το 70% των μη-ανταγωνιστικών προσφορών στη σταθμισμένη μέση τιμή και παρακρατήθηκε ποσό 145 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος της έκδοσης στα 4 δισ. ευρώ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Fed Empire State Μαΐου


ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Fed Empire State Μαΐου

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Μάιοο σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve Bank of New York.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε στις 19,1 μονάδες από τις 31,86 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 30.7 μονάδες.


Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 14,3 μονάδες από τις 29,49 μονάδες, ο δείκτης αποστολών φορτίων μειώθηκε στις 11,29 μονάδες από τις 32,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 22,37 μονάδες από 20,25 μονάδες.

source: capital.gr

Για κακουργήματα οι 12 γιατροί του "μαύρου" χρήματος

Για κακουργήματα οι 12 γιατροί του "μαύρου" χρήματος

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, με εκατομμύρια ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις νόμιμες αποδοχές τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, έκαψε τους γιατρούς που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuyInternational, ζημιώνοντας με αυτό τον τον τρόπο το ελληνικό δημόσια κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι γιατροί φέρονται ως αποδέκτες μιζών από «μαύρα ταμεία» της DePuy International (θυγατρική της Johnson & Johnson), για να προωθήσουν τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία και με μέλη διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων.

Οι δώδεκα γιατροί καλούνται πλέον να παράσχουν εξηγήσεις, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της δωροληψίας και της συνεργασίας σε απάτη.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά και στο αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς εντοπίστηκαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί, ενώ οι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις ενδέχεται να απαγγελθούν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς το Δημόσιο πλήρωνε έως και 30% ακριβότερα τα ορθοπεδικά είδη που επέλεγαν οι γιατροί.

Υπενθυμίζεται πως ο κατάλογος με τα ονόματα των εμπλεκόμενων γιατρών και τα στοιχεία που παραπέμπουν στις ύποπτες συναλλαγές έφτασαν στην ελληνική δικαιοσύνη από τις βρετανικές αρχές, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει η Ελλάδα.

Από τις ανακρίσεις που διενήργησαν οι Βρετανοί, αποκαλύφθηκε η λειτουργία δικτύου Ελλήνων γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και μελών των διοικήσεων των νοσοκομείων, που δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας με αντάλλαγμα ποσοστό 23-30% επί της τιμής του προϊόντος.

source: cosmo.gr

ΕΚΤ: Στα €52,401 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €52,401 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 52,401 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε 89 εκατ. ευρώ σε αγορές την Παρασκευή.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες έως 60 δισ. ευρώ τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Ήπια άνοδος του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


Μ. Βρετανία: Ήπια άνοδος του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


Ήπια άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες έως την ημέρα των εκλογών της 6ης Μαΐου, αν και το γεγονός ότι η αύξηση στην προσφορά των διαθέσιμων σπιτιών προς πώληση συνδυάστηκε με την έλλειψη στεγαστικών χορηγήσεων συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες νέας ανόδου είναι περιορισμένες, σύμφωνα με την εταιρεία Rightmove.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία της δημοσκόπηση, οι τιμές που ζήταγαν οι πωλητές το διάστημα μεταξύ 11 Απριλίου και 8 Μαΐου ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, ενώ σημείωσαν αύξηση 4,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ωστόσο η Rightmove ανέφερε ότι σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς πώληση σπιτιών την εβδομάδα πριν τις εκλογές, στο υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου του 2008.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των τιμών ήταν μικρή για το χρονικό σημείο του έτους, όπου παραδοσιακά σημειώνεται αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, Το Μάιο του 2009, οι τιμές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,4% σε μηνιαία βάση, ενώ η μέση αύξηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο την τελευταία δεκαετία διαμορφώνεται στο 1,5%.

source: capital.gr

Νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου


Νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου


Στο χαμηλότερο σημείο του απέναντι στο δολάριο την τελευταία τετραετία υποχώρησε σήμερα το ευρώ, συνεχίζοντας την πτώση του στο 1,2302 δολάριο, εξαιτίας της συνεχόμενης ανησυχίας για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης.

Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο της σχετικής ισοτιμίας από τον Απρίλιο του 2006, όταν το ευρώ είχε πέσει στα 1,2119 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η ισοτιμία του ευρώ ήταν στα 1,2365 δολάρια.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία των δημοσίων χρεών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, παρά το γιγαντιαίο σχέδιο διάσωσης 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

source: euro2day.gr

Ισχυροί τριγμοί στην Ασία


Ισχυροί τριγμοί στην Ασία


Καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν τριών μηνών υποδέχθηκαν τη νέα εβδομάδα οι ασιατικές αγορές, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα Ισπανία – Πορτογαλία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, προκειμένου να μειώσουν τα υπέρογκα ελλείμματά τους, ενισχύουν τους φόβους για παρεμπόδιση της ανάκαμψης. Απώλειες 2,7% για τον δείκτη MSCI Asia Pacific.


Το ευρώ έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου κατρακύλα, υποχωρώντας έως 0,7%, κάτω από τα 1,23 δολάρια, διαπραγματευόμενο στα 1,2235 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών. Το ιαπωνικό γιεν ενισχύεται έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων. Απώλειες 1,6% και για τη βρετανική στερλίνα. Έως 1,8% στα 70,34 δολάρια, υποχωρεί το αργό, που σημειώνει απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα.

Πτώση 1,71% για τον Topix στην Ιαπωνία. Ο Nikkei 225 έκλεισε στις 10.235 μονάδες, ήτοι απώλειες 2,17%. Στο -2,48% ο δείκτης Hang Seng στο Xονγκ Κονγκ. Ο CSI 300 στην Κίνα έκλεισε στις 2.750 μονάδες, χάνοντας 4,10%.


source: reporter.gr

Η Μεγάλη Βρετανία πιθανόν να δεχθεί έλεγχο των Hedge Funds


Η Μεγάλη Βρετανία πιθανόν να δεχθεί έλεγχο των Hedge Funds

Η νέα κυβέρνηση συναπισμού της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλάιων (hedge funds), σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.
«Ξέρουμε ότι πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας και αυτήν την έχουμε ήδη χάσει», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Συντηρητικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μίλησε την Παρασκευή με την Έλενα Σαλγάδο, την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Ecofin, για να συζητήσουν για τη θέση της Βρετανίας, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Όσμπορν φέρεται να είπε στην Σαλγάδο ότι η Βρετανία φοβάται πως η νομοθεσία αυτή θα είναι επιζήμια για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης οδηγίας.

Στο Λονδίνο γίνεται η διαχείριση περίπου του 70% των ευρωπαϊκών κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds).

Το Λονδίνο ζητούσε αρχικά τη μετάθεση της Συνόδου του Ecofin που θα διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, επειδή η κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε μόλις σχηματιστεί, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

source: reporter.gr

Κλειστά τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ της Βρετανίας λόγω ηφαιστειακής τέφρας


Κλειστά τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ της Βρετανίας λόγω ηφαιστειακής τέφρας

Λονδίνο: Τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ της Βρετανίας έκλεισαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που βρίσκεται πάνω από τη Βρετανία και δεν θα πραγματοποιούν πτήσεις μέχρι τις 09:00 ώρα Κύπρου.

Το Eurocontrol ανακοίνωσε ότι κάποιες πτήσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν από τα δύο αεροδρόμια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Από την Κυριακή οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα επεκταθεί πάνω από τη Βρετανία την Δευτέρα και την Τρίτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα με τις πτήσεις.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροδρόμια του Άμστερνταμ-Σίπχολ και του Ρότερνταμ, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά από τις 07:00 μέχρι τις 15:00 ώρας Κύπρου, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Αλλοι ολλανδικοί αερολιμένες δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το μέτρο αυτό. Ωστόσο, τα προβλήματα που θα προκύψουν από το κλεισιμο των παραπάνω αεροδρομίων, που είναι τα κυριότερα της χώρας, θα είναι σημαντικά, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Αρκετές πτήσεις προς Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία έχουν ακυρωθεί από την Κυριακή, ενώ τα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Λιντς Μπράντφορντ άνοιξαν, καθώς ήρθαν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στα βόρεια.

source: philenews.com

ΗΠΑ: Οι fund managers στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Οι fund managers στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αμερικανικά hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφουν το βλέμμα στην Ευρώπη, παρά την προοπτική εφαρμογής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου βάσει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε hedge funds, Carne Global άνοιξε τον περασμένο μήνα γραφεία στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δίνει συμβουλές σε αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία ευρωπαϊκών funds – μία όλο και πιο δημοφιλής δομή που διαφεύγει των ρυθμιστικών καταστολών – ενώ η εδρεύουσα στο Wisconsin εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Artisan Partners δημιούργησε το Δεκέμβριο μονάδα στη Μ. Βρετανία και αναμένει τη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να διενεργεί τις συναλλαγές από το Λονδίνο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις αντανακλούν τη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση τόσο των παραδοσιακών διαχειριστών κεφαλαίων όσο και των hedge funds μετά τις ισχυρές επιδόσεις της αγοράς και των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2009 και μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Πριν την οικονομική κρίση, ένα κύμα fund managers από τις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο για να διενεργούν συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές και να προωθήσουν τα κεφάλαιά τους στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Πολλοί όμιλοι έκαναν περικοπές κατά τη διάρκεια της κρίσης και μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει εκ νέου η κίνηση πέρα από τον Ατλαντικό.

«Βλέπουμε ότι Αμερικανοί managers, ιδιαίτερα μεσαίου διαμετρήματος, ψάχνουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκτός των ΗΠΑ και να καλύψουν τη διαφορά με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, στη διάθεση των Ucits (ΟΣΕΚΑ)», σχολίασε ο John Donohoe, διευθύνων σύμβουλος της Carne Global, αναφερόμενος σε ένα τύπο hedge fund που μπορεί να διατίθεται ελεύθερα σε ιδρύματα και επενδυτές κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το οποίο αγοράζεται επίσης από επενδυτές στην Ασία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.

Περίπου 200 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί σε αυτά τα hedge funds και στα Ucits σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η εταιρεία ερευνών Strategic Insight. Ενώ οι κολοσσοί των ευρωπαϊκών hedge funds, Man Group PLC, Brevan Howard Asset Management LLP and GLG Partners Inc ήταν εκείνοι που οδήγησαν στην ώθηση στα προϊόντα των ΟΣΕΚΑ τύπου hedge fund, πολύ λίγοι Αμερικανοί managers έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει τις δομές, οι οποίες έχουν κερδίσει τους επενδυτές εξαιτίας της σχετικής διαφάνειας, της ρευστότητας και του εποπτικού ελέγχου των ρυθμιστικών αρχών, σε σύγκριση με τα κοινά offshore hedge fund.

Πολλά τα funds των Ucits έχουν έδρα το Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο, όπου υπάρχουν φορολογικά πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Τρισεκατομμύρια ευρώ σε παραδοσιακές επενδυτικές στρατηγικές έχουν επίσης συγκεντρωθεί σε Ucits, ήτοι σε «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες».

Τα Ucits ιδρύθηκαν το 1985 με στόχο να καταστεί ευκολότερη η προώθηση επενδυτικών κεφαλαίων στις χώρες-μέλη τη ς Ευρωπαϊκής Ένωσης, και νωρίτερα στην τρέχουσα δεκαετία αναθεωρήθηκαν για επιτραπούν κοινές τεχνικές hedge funds, όπως το σορτάρισμα μετοχών και η χρήση παραγώγων. Ωστόσο η συγκεκριμένη δομή κέρδισε πραγματικά έδαφος στις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, από τη στιγμή που η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στο να πάρουν εγκαίρως πίσω τα χρήματά τους από τα offshore hedge funds.

Η εν λόγω δομή θεωρείται επίσης ως ένας τρόπος που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους διαχειριστές ξένων hedge funds, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών στις ΗΠΑ, στη διάθεση των offshore funds σε επενδυτές στην Ε.Ε.

Οι τελικοί κανόνες δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξετάζουν την απαγόρευση της διάθεσης hedge funds που εδρεύουν εκτός της Ε.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που η έδρα τους πληροί ορισμένα ρυθμιστικά κριτήρια. Τα σχέδια αυτά έχουν ανησυχήσει Αμερικανούς αξιωματούχους και γκρουπ hedge funds, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner ανέφερε ότι με τέτοια σχέδια γίνονται διακρίσεις.

Ο επίτροπος κοινής αγοράς και υπηρεσιών της Ε.Ε., Michel Barnier και ο Geithner μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη δήλωσαν ότι θα αποφύγουν το να καταρτίσουν κανόνες που θα ευνοούν τον κλάδο μίας χώρας έναντι της άλλης.

Στο μεταξύ, το Λονδίνο συνεχίζει να προσελκύει διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά την κριτική από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τους πολιτικούς ότι τα φορολογικά και ρυθμιστικά του γίνονται υπερβολικά απεχθή. Η Vanguard Group Inc από το Valley Forge της Pennsylvania, έχει προσελκύσει περίπου 1 δισ. δολάρια σε νέα βρετανικά και ιρλανδικά funds, μετά τη δημιουργία μονάδας στη Μ. Βρετανία τον περασμένο χρόνο, εν μέρει για να εκμεταλλευτεί μία άλλη αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία, στον τρόπο με τον οποίο διατίθενται τα funds.

Η Vanguard διαχειρίζεται περίπου 1,1 τρις. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Artisan Partners από το Milwaukee, ενοικίασε χώρο τον περασμένο μήνα στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου για να εγκαταστήσει τη νέα της βρετανική μονάδα, μετά την παρουσίαση ενός νέου παγκόσμιου μετοχικού fund το Μάρτιο. Ο όμιλος, με 48,6 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, είναι κυρίως γνωστός στη χώρα για την αγορά σημαντικών ποσοστών μέσων των επενδυτικών της funds σε εταιρείες που υποαποδίδουν, όπως την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας QinetiQ Group PLC και της εταιρείας πιστωτικής αξιολόγησης Experian PLC, ωστόσο δεν είχε παρουσία στη Μ. Βρετανία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη κίνηση , καθώς η αίτηση προς τις ρυθμιστικές αρχές της Μ. Βρετανίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτές της Fitch Ratings για τον κλάδο των αμοιβαίων τόνισε στο πλαίσιο παρουσίασης τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη αποτελεί το επόμενο φυσιολογικό βήμα για τους ομίλους των ΗΠΑ που αναζητούν νέες πηγές επενδυτικών κεφαλαίων, και ότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνεχίσουν επίσης να αποτελούν χαρακτηριστικό του κλάδου.


source: capital.gr

Τρ. Κύπρου: Έγκριση για αύξηση συμμετοχής στη Banca Transilvania


Τρ. Κύπρου: Έγκριση για αύξηση συμμετοχής στη Banca Transilvania

Την έγκριση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Banca Transilvania σε μέχρι 20% έλαβε το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση συμμετοχής στην Banca Transilvania υπόκειται και σε έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στην οποία το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει υποβάλει σχετική αίτηση.

Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο 2009 το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου απέκτησε το 9,99% της Banca Transilvania. Αν και όταν εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις το Συγκρότημα θα δύναται, αν υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία, να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του σε μέχρι 20%.

source: capital.gr

Τουρκία: Πτώση της ανεργίας στο 14,4% το α΄τρίμηνο


Τουρκία: Πτώση της ανεργίας στο 14,4% το α΄τρίμηνο

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (Dow Jones) – Πτώση στο 14,4% από 14,5% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου σε σχέση με το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,1% την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 21,267 εκατ. τους τρεις πρώτους μήνες ενώ ο αριθμός των ανέργων σε 3,563 εκατ. Οι απασχολούμενοι σε μη αγροτικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 826.000 σε ετήσια βάση ενώ στο αγροτικό κλάδο κατέγραψαν άνοδο 662.000.

Εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 17,5% το πρώτο τρίμηνο του 2010 από 19,3% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Για ολόκληρο το 2009, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 21,28 εκατ. ενώ ο αριθμός των ανέργων σε 3,47 εκατ.

source: capital.gr

Οι 30 κορυφαίες επιλογές μετοχών της Credit Suisse παγκοσμίως


Οι 30 κορυφαίες επιλογές μετοχών της Credit Suisse παγκοσμίως


Για δεύτερη φορά φέτος, οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ράλι οδηγούμενου από κυκλικούς τίτλους, αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Μαΐου η Credit Suisse.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των spreads και CDS της Ελλάδας και άλλων κρατών της Ευρωζώνης πυροδότησε ένα sell-off στις μετοχές, αν και τελικά η ενδυναμωμένη κερδοφορία και η πορεία του οικονομικού κύκλου «επιβλήθηκαν» και οδήγησαν τις αγορές σε άνοδο περίπου 12% μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.

Σήμερα όμως, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας σε κάποια κομμάτια της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης είναι πολύ εντονότερη και απαιτεί μία γενικότερη επαναξιολόγηση και μείωση του ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών, αναφέρει η έκθεση της Credit Suisse. Αυτό μάλιστα, όπως σημειώνεται, βοηθά να ερμηνευτεί παράλληλα και το εύρο και η ένταση του sell-off που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Επιπλέον, επισημαίνει η έκθεση, οι αγορές πρέπει να αφομοιώσουν γεγονότα όπως η οικολογική καταστροφή στη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ, τη σύσφιξη των πολιτικών σε αναδυόμενες αγορές και κυρίως στην Κίνα, καθώς και τους αυξανόμενους φόβους για τις συνέπειες των θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, ωστόσο θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει να εστιάζει σε θετικά στοιχεία, όπως τα ισχυρά κέρδη των αμερικανικών εισηγμένων (79% όσων έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις), οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κύκλος της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας διανύει έναν μία πειστική φάση ανάκαμψης ή οι ισχυροί από άποψη ρευστότητας εταιρικοί ισολογισμοί.

Στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει η έκθεση, η Credit Suisse είχε αφαιρέσει από το «top-30» πιο ριψοκίνδυνες μετοχές, όπως των Gazprom και MTS, τις οποίες αντικατέστησε με μετοχές που εμφανίζονταν σχετικά λιτότερο ριψοκίνδυνες, όπως των Kraft και CVS. Αντιστοίχως, σε κλαδικό επίπεδο, είχε μειώσει την έκθεσή της στον μεταλλευτικό κλάδο και αναβάθμισε τον κλάδο της υγείας από underweight σε neutral.

«Αυτές οι κινήσεις έδειχναν ότι ήμασταν τοποθετημένοι για μία πλαγιοκαθοδική κίνηση τη αγοράς περισσότερο, και λιγότερο για ένα απότομο sell-off».

Από το τότε χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse τη χειρότερη επίδοση εμφάνισαν η ΒΡ, λόγω της γνωστής διαρροής πετρελαίου από πλατφόρμα της εταιρείας, η BNP Paribas, με πτώση της μετοχής σε ποσοστό περίπου 18% λόγω των ανησυχιών για την έκθεσή της στο ελληνικό και ισπανικό χρέος και η Henderson Land, λόγω της απόφασης των κινεζικών αρχών να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας.

Για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες, η Credit Suisse προχωρά σε αλλαγές στη λίστα με τις 30 κορυφαίες επιλογές της σε μετοχές, αφαιρώντας 4 τίτλους που έχουν υποαποδόσει και προσθέτοντας ισάριθμους τίτλους που δείχνουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα.

Μετοχές που αφαιρούνται

Henderson Land - Υποαποδίδει από τότε που προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο, κυρίως λόγω μίας σειρά μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές στην Κίνα, με σκοπό να ελεγχθεί η άνοδος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατοικίας.

BNP Paribas - Τα καλά αποτελέσματα επέτρεψαν την αφαίρεση της μετοχής από το «top-30» σε βελτιωμένα επίπεδα. Η μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους και θα μπορούσε να αποδειχθεί ευάλωτη, αν η παρούσα κατάσταση διατηρηθεί.

Carnival - Εμφάνισε μία από τις τέσσερις χειρότερες επιδόσεις και πλέον η CS προχωρά σε κατοχύρωση κερδών, ιδίως μετά την αναθεώρηση της σύστασης σε hold από buy.

Imperial Tobacco - Η μετοχή βρίσκεται πλέον εκτός του επενδυτικού μας ορίζοντα, ενώ υποαποδίδει του κλάδου της τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Μετοχές που προστίθενται

Halliburton - Όπως και η BP, η μετοχή έχει υποστεί μεγάλο sell- off λόγω της πρόσφατης περιβαλλοντικής καταστροφής. Εμφανίζει θετικό momentum κερδοφορίας και σύμφωνα με την τιμή-στόχο που θέτουμε έχει περιθώριο ανόδου 40%.

Metro - Αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε buy λόγω της αδυναμίας του ευρώ, καθώς περίπου το 50% των εσόδων της προέρχεται από αναδυόμενες αγορές.

UBS - Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν καλά και υποδηλώνουν ότι πράγματι διαμορφώνεται μία εικόνα μεταστροφής. Ενδεχομένως να είναι ευάλωτη απέναντι στην αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, αλλά ταυτόχρονα έχει μικρή ή και καθόλου έκθεση απέναντι σε Ελλάδα και Ισπανία.

JP Morgan - Μία από τις ηγέτιδες παγκόσμιες τράπεζες σήμερα και, παρά τις σαφείς ανησυχίες για τις σχεδιαζόμενες θεσμικές αλλαγές στον κλάδο, ακόμη μπορεί να επωφεληθεί από την βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και τη δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές.

Το "top-30" της Credit Suisse
(Με επενδυτικό ορίζοντα 1 έως 6 μήνες)


source: capital.gr

Volcanic ash: fresh wave of UK flight disruption spreads south


Volcanic ash: fresh wave of UK flight disruption spreads south


Flights were cancelled across large parts of Britain today as the continuing disruption from the volcanic ash cloud reignited tensions between airlines and the aviation safety watchdog.

Air traffic controllers imposed a no-fly zone in northern England, including Manchester, Liverpool, Carlisle, Doncaster, Humberside and East Midlands airports, all airports in Northern Ireland and some Scottish airports, until at least 1am tomorrow. Tonight Birmingham and Norwich airports were added to the no-fly zone as the latest cloud from Iceland drifted south.

The Civil Aviation Authority said airports in the south-east could be affected tomorrow, and that the threat from the cloud would last until at least Tuesday – when 11,000 British Airways cabin crew are due to embark on 20 days of strikes.

Nats, the national air traffic controller, had warned that a high-density volcanic ash cloud, deemed dangerous under new safety guidelines established by the CAA, was drifting towards UK airspace. The transport secretary, Philip Hammond, urged travellers to phone airlines or airports to check on the changing situation, and the Met Office launched five-day ash cloud forecasts online, which showed the southern tip of the cloud hitting the south coast of England by midday tomorrow.

Airlines reacted angrily to the latest grounding, with Sir Richard Branson of Virgin Atlantic calling the closure of Manchester airport "beyond a joke". He accused air traffic chiefs of overreacting and called on the government to intervene to "avoid doing further unnecessary damage to the UK economy and lives of travellers". A six-day closure of UK and European airspace last month cost the aviation industry an estimated £2.1bn, with BA calling the shutdown scandalous.

Today Branson sided with his rival, saying test flights by airlines, aircraft and engine manufacturers had shown no evidence that planes could not continue to fly safely. "It is obviously dangerous to fly through the mouth of a volcano, as has been demonstrated time and time again on television by what happened to the BA plane [a flight that almost crashed in Indonesia in 1982]," said Branson. "However, the volcano is hundreds of miles away from the UK. Over 1,000 flights took off from France last week in similar conditions to that which exist in Manchester today without encountering any problems or showing any levels of ash concentration. We need strong leadership to intervene."

EasyJet, one of Europe's largest short-haul carriers, said the CAA was overreacting. "We have operated more than 20,000 flights since the skies reopened and we have detected no problems on any flights. So the current approach seems over-cautious."

The CAA's chief executive, Andrew Haines, has accused the aviation industry of "a fantastic piece of buck-passing" by blaming safety regulators for years-old volcanic ash guidelines that stated "avoid avoid avoid" when aeroplanes encounter smoke plumes. The original rules had been drawn up after consultations with aircraft and engine manufacturers, who had to be persuaded to rewrite the guidelines over a frantic 96-hour period last month.

Under previous rules the ash cloud now over the UK would have grounded all flights in the UK, Ireland, Belgium, Holland, Denmark, northern France and northern Germany. However, the new regime marks only pockets of the UK and Ireland as no-go areas. Airlines have also criticised the computer model the Met Office uses to predict ash movement.

A CAA spokesman said regulators could not change safety guidelines without the industry's assistance. "It is up to the airlines and their engine suppliers to come up with a new safety level. If it meets safety standards we will implement it. We do not have the engines and the test facilities – they do. The ball is in their court."

Forecasters expect changing winds to take ash from the Eyjafjallajokull volcano away from Britain. The cloud is expected to drift near London tomorrow before leaving UK airspace on Wednesday.

One safety expert warned that the airspace closures could continue for years, or as long as the Eyjafjallajökull volcano continues to erupt.

"It could become a way of life for us and there is nothing we can do about it," said David Learmount, operations and safety editor of Flight International magazine. "There is no technology on the horizon that will make airplanes and engines less susceptible to this stuff. We can only get better at detecting it so you can literally navigate through it, like a man walking through a forest."

source: guardian.co.uk
Share |