Saturday, November 24, 2012

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch



Σε υποβάθμιση των ratings των τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε ο οίκος Fitch μετά την υποβάθμιση της χώρας την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκαν τα rating χρηματοοικονομικής ευρωστίας και support ratings floors se BB- από BB. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, οι υποβαθμίσεις των τραπεζών αντανακλούν την πεποίθηση του οίκου ότι η ικανότητα του κράτους να τις στηρίξει έχει αποδυναμωθεί λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών προοπτικών και της αυξημένης αβεβαιότητας αναφορικά με το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που οδήγησαν και στην υποβάθμιση της χώρας.

Ο οίκος στις εκτιμήσεις του ενσωματώνει το γεγονός ότι η τάση του κράτους να στηρίξει τις τρεις τράπεζες παραμένει ισχυρή λόγω της σημασίας τους στην εγχώρια οικονομία αλλά και το γεγονός ότι συζητείται η στήριξη από την τρόικα μετά το αίτημα της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 για χρηματοοικονομική βοήθεια.

Το outlook για τα ratings χρηματοοικονομικής ευρωστίας είναι αρνητικό.

Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings έχουν επιβεβαιωθεί στο Β και 3 αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή τα ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Λαϊκής έχουν υποβαθμιστεί σε c από ccc αντίστοιχα αντανακλώντας την πεποίθηση του οίκου ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν στήριξη.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι δύο τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ενέσεις κεφαλαίου και ότι αυτές θα δοθούν είτε από το κράτος είτε από τις διεθνείς αρχές προκειμένου να αποκατασταθούν τα επίπεδα κεφαλαίου και η εμπιστοσύνη.

Οι ελλείψεις κεφαλαίου, σημειώνεται, προκύπτουν από τις καθαρές ζημιές που αναμένονται το 2012 λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο ενώ περαιτέρω ανάγκες προκύπτουν από το ανεξάρτητο stress test δανείων που διενεργείται από την τρόικα και τις κυπριακές αρχές ως προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης.

Ο οίκος έχει επίσης υποβαθμίσει το rating βιωσιμότητας της Ελληνικής Τράπεζας σε cc από ccc αντανακλώντας την πεποίθηση του οίκου ότι η στήριξη της τράπεζας είναι πιθανή. Ο οίκος αμφισβητεί την ικανότητα της τράπεζας να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς στήριξη καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε περαιτέρω επιδείνωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου και των συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο, προστίθεται, έκτακτη στήριξη μπορεί να δοθεί και στην HB εάν χρειαστεί.

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρεται στη στενή διασύνδεση των κρατικών και τραπεζικών κινδύνων στην Κύπρο τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην πρόοδο με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αυξάνει τον κίνδυνο για το πρόγραμμα στήριξης.

Το αρνητικό outlook δείχνει ότι ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της χώρας ή οποιαδήποτε αλλαγή που μειώνει την πιθανότητα διεθνούς στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Με την αύξηση κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα να είναι περιορισμένη, ο οίκος πιστεύει ότι η υποστήριξη θα προέλθει από την κυβέρνηση η οποία θα λάβει βοήθεια από τις διεθνείς αρχές για να το πράξει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τέλος του πρώτου εξαμήνου, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της Λαϊκής και Κύπρου ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο της Κεντρικής Τράπεζας (8%) ανερχόμενο σε 4,4% και 5,1%, αντίστοιχα. Για την Ελληνική, ανήλθε στο 8,3%.

Επιπρόσθετα από την κρατική στήριξη ύψους €1,8 δισ. στη Λαϊκή, οι Fitch θεωρούν ότι οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια τουλάχιστον €4 δισ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι κυρίως επικεντρωμένες στη Λαϊκή και σε λιγότερο βαθμό στην Τράπεζα Κύπρου. Η BOCY, σημειώνει, ζήτησε βοήθεια €730 εκ. από €500 εκ. που εκτιμούσε τον Ιούνιο λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα €6 δισ. κάτω από πιο ακραίο σενάριο του οίκου. Τονίζεται ότι οι ανάγκες κεφαλαίων προκύπτουν από τη σημαντική έκθεση στην Ελλάδα κυρίως όσον αφορά τα δάνεια αλλά και από την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών στην Κύπρο. Τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά δάνεια έχει η Λαϊκή (44% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου εξαμήνου) και ακολουθεί η Τρ. Κύπρου με 34% και η HB με 17%.

Η έκθεση στο ελληνικό χρέος έχει μειωθεί μετά τις προβλέψεις του 2011 και ανέρχεται μεταξύ €8 εκ. για την Ελληνική και φθάνει μέχρι τα €279 εκ. για τη Λαϊκή.

Τονίζεται ότι τα ratings βιωσιμότητας της Τ. Κύπρου και Λαϊκής μπορεί να μειωθούν στο f. 

source: stockwatch.com.cy
Share |