Saturday, January 5, 2008

Στο 3,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο 3,1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% το Δεκέμβριο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ πάνω από το «ταβάνι» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσε προάγγελο νέας αύξησης επιτοκίων. Ωστόσο, δεδομένων των προβλέψεων για επιβράδυνση των ευρωπαϊκών ρυθμών ανάπτυξης ως συνέπεια της πιστωτικής κρίσης αλλά και μιας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της μέσα στο 2008.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ», σχολίασε ο Χάουαρντ Άρτσερ, οικονομολόγος στην Global Insight, επισημαίνοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, τα αρνητικά μηνύματα από τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της τελευταίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Υπηρεσίες

Η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δυο τρίτα της οικονομίας της, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 53,1 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 54,1 του Νοεμβρίου, ενώ αποθαρρυντικά ήταν και τα επιμέρους στοιχεία για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης:

Ο ΡΜΙ της Γερμανίας σημείωσε αρνητικό ρεκόρ 34 μηνών, ενώ ο ιταλικός υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, το όριο δηλαδή που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ ο πληθωρισμός δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να ακολουθήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας αποκλείει και το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων.

Όπως σχολίασε ο Μάικλ Χιουμ, αναλυτής της Lehman Brothers, «ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός δυσκολεύοντας την ΕΚΤ, η οποία προς το παρών τηρεί στάση αναμονής».

IMERISIA.GR

Ανησυχίες made in USA

Ανησυχίες made in USA

Τα απροσδόκητα υποτονικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στις μετοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού, ωθώντας σε αρνητικό κλείσιμο το ΧΑ παρά τα αρχικά του κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας στις 15:30 ώρα Ελλάδος, το Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μόλις 18.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 70.000 θέσεων που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, ενώ παράλληλα ο δείκτης ανεργίας των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 5% (από 4,8% το Νοέμβριο) για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δυο χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως μια ακόμα ένδειξη επιβράδυνσης της αμερίκανικής οικονομίας, μετά την ύφεση στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με συνέπεια σημαντική πτώση του Dow Jones.

«Δεν είναι τόσο ο μικρός αριθμός νέων θέσεων απασχόλησης, όσο η μεταβολή του δείκτη ανεργίας, η οποία είναι ασυνήθιστα μεγάλη μέσα σε έναν μόλις μήνα», σχολίασε ο Κέβιν Λόγκαν, αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Νέα Υόρκη.

Βουτιά

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Η Wall Street ξεκίνησε με απώλειες περίπου 1% ενώ ανάλογη μεταβολή κλίματος σημειώθηκε και στη Γηραιά Ήπειρο.

Αρχικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη για πρώτη φορά ύστρερα από τρεις ημέρες, με οδηγό τις εταιρείες των κλάδων ενέργειας και εξόρυξης.

Στη συνέχεια, όμως, τα αρνητικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν ως συνέπεια τα κέρδη αυτά να εξανεμιστούν και οι μετοχές να περάσουν σε αρνητική περιοχή, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

Το αρνητικό κλίμα δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ούτε η ανακοίνωση των στοιχείων για τη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης ISM σημείωσε μικρή πτώση στις 53,9 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 54,1 του Νοεμβρίου, επίδοση ελαφρώς καλύτερη από τις 53,5 μονάδες που ανέμενε κατά μέσο όρο η αγορά.

Απώλειες στο ΧΑ

Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάσαν και την ελληνική αγορά, η οποία αρχικά εκινείτο υψηλότερα χάρη στο «φούσκωμα» του τραπεζικού κλάδου (άνω του 1%). Μέχρι το μέσον της σημερινής συνεδρίασης όλες σχεδόν οι τράπεζες ανέβαιναν.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ενισχυμένες μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις μεγάλων ευρω-τραπεζών που έχουν εκτεθεί στη δίνη των subprime. Διότι θεωρείται ότι -σε αντίθεση με αυτές- θα ευνοηθούν περιφερειακές τράπεζες (όπως οι ελληνικές που «παίζουν» στην γύρω περιοχή) και πιθανόν οι μετοχές τους να υπερ-αποδώσουν μέσα στην κρίση.

Ωστόσο, τα δυσμενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ψαλίδισαν τα κέρδη των τραπεζών, όπως οι ΑΛΦΑ , και ΕΤΕ . Οι τελευταίες δεν κατόρθωσαν να σώσουν την παρτίδα για το ΧΑ, όπως ούτε άλλωστε και η άνοδος των ΕΛΠΕ , και της ΕΕΕΚ ( 31,00€ 1,64%) .

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 5.112,22 μονάδες με απώλειες 0,41%.

IMERISIA.GR

Η «χειραγώγηση» των κερδών

Η «χειραγώγηση» των κερδών


Στο χώρο των επιχειρήσεων, τη σπουδαιότερη έκφανση της δημιουργικής λογιστικής συνιστά η χειραγώγηση των κερδών (earnings management).

Τα εταιρικά κέρδη είναι σίγουρα το πιο αξιοπρόσεκτο μέγεθος των οικονομικών καταστάσεων αφού καταδεικνύουν το βαθμό στον οποίο μια επιχείρηση έχει αναμιχθεί με προσθετικές της αξίας της δραστηριότητες και δίνουν το στίγμα που εξυπηρετεί την απευθείας ανακατανομή πόρων στις κεφαλαιαγορές.

Στην πραγματικότητα άλλωστε η θεωρητική αξία της μετοχής μιας εταιρείας δεν είναι παρά η παρούσα αξία των μελλοντικών κερδών. Αυξανόμενα κέρδη αντιπροσωπεύουν αύξηση στην εταιρική αξία, ενώ μειούμενα κέρδη σηματοδοτούν μείωση της εταιρικής αξίας. Δεδομένης της σημασίας των κερδών δεν είναι περίεργο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τις διοικήσεις των εταιρειών σχετικά με το πως δημοσιοποιούνται.

Στην Ελλάδα, η εμπειρική διερεύνηση του βαθμού «χειραγώγησης» των κερδών αποτελεί ενδιαφέρον ζήτημα αν λάβει κανείς υπόψη του τα συμπεράσματα πρόσφατων διεθνών μελετών σύμφωνα με τις οποίες, η «ωραιοποίηση» των αποτελεσμάτων είναι συχνότερο φαινόμενο σε χώρες με χαμηλή προστασία των επενδυτών και ασθενή εφαρμογή των νόμων.

Στη βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι όταν πρόκειται για τη διαπίστωση της έκτασης του earnings management: η μέθοδος μέτρησης του ύψους των διαφοροποιούμενων ή μη κανονικών δεδουλευμένων (discretionary or abnormal accruals) μιας επιχείρησης και η μέθοδος εντοπισμού ασυνεχειών στις κατανομές συχνοτήτων των κερδών πλήθους επιχειρήσεων.

Εδώ παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα εφαρμογής της δεύτερης μεθόδου σε ευρύ δείγμα ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους Burgstahler και Dichev, που πρώτοι εφάρμοσαν αυτή τη μεθοδολογία, οι managers ωραιοποιούν την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων, με κύριο σκοπό να αποφύγουν τη δημοσίευση:

α) ζημιών στο τέλος της εκάστοτε διαχειριστικής χρήσης και

β) αρνητικών μεταβολών στα κέρδη από τη μια διαχειριστική χρήση στην άλλη.

Τούτο δε μπορεί να απεικονιστεί σε ιστογράμματα συχνοτήτων με την καταγραφή ασυνήθιστα μικρού αριθμού επιχειρήσεων με οριακές ζημιές και αρνητικές μεταβολές κερδών σε αντιδιαστολή με την παρουσία ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με οριακά κέρδη και θετικές μεταβολές αυτών.

Αυτή η κατάσταση ωστόσο δημιουργεί μια ασυνέχεια στις κατανομές των αποτελεσμάτων χρήσης γύρω από το σημείο μηδέν που ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως ένδειξη earnings management και του οποίου η έκταση μπορεί να μετρηθεί μέσω ενός απλού τυπικού στατιστικού ελέγχου (t-test).

Θέλοντας να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα εξετάσαμε τις κατανομές συχνοτήτων των λειτουργικών αποτελεσμάτων (ΛΑ), των μεταβολών των ΛΑ, των αποτελεσμάτων προ φόρων (ΑΠΦ) και των μεταβολών των ΑΠΦ όλων των ΑΕ και ΕΠΕ για την τριετία 2002-2004.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά στο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωτίστως ενδιαφέρονται για την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΑΠΦ και λιγότερο τα ΛΑ. Έτσι, ίσως όχι τυχαία, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων (5.627) με (οριακές) λειτουργικές ζημιές από -1 ευρώ έως -5.583 ευρώ (για τον προσδιορισμό του εύρους χρησιμοποιήθηκε ο τύπος των Freedman-Diaconis 2(IQR)n-1/3) είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων (4.976) με (οριακά) λειτουργικά κέρδη από 1 ευρώ έως 5.583 ευρώ, η κατάσταση στην περίπτωση των ΑΠΦ αντιστρέφεται, αφού οι επιχειρήσεις με οριακά κέρδη προ φόρων είναι περισσότερες από τις επιχειρήσεις με οριακές ζημίες προ φόρων (5.292 έναντι 5.058).

Όσον αφορά στις μεταβολές των παραπάνω μεγεθών από έτος σε έτος διαπιστώνεται επίσης κάτι που μάλλον αποτελεί κοινό μυστικό: πως οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να εμφανίζουν διαχρονική αύξηση και όχι μείωση των αποτελεσμάτων τους. Και πάλι λοιπόν ο αριθμός των επιχειρήσεων με οριακά θετικές μεταβολές των ΛΑ (4.714) και των ΑΠΦ (5.712) είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων με οριακά αρνητικές μεταβολές αυτών των μεγεθών (4.581 και 3.741 αντίστοιχα) με τη στατιστικά σημαντικότερη διαφορά να παρατηρείται στην περίπτωση των μεταβολών των ΑΠΦ.

Ύστερα από αυτά, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να παρουσιάζουν ωραία εικόνα στον ισολογισμό τους (κερδοφόρες χρήσεις και διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό μεταβολής των κερδών) χωρίς όμως να καταβάλλουν υψηλούς φόρους, καταφεύγουν στην άσκηση δημιουργικής λογιστικής δημοσιεύοντας οριακά κέρδη προ φόρων.

Μια δε βαθύτερη ανάλυση των παραπάνω θα οδηγούσε κάποιον στη διαπίστωση πως το βασικό συστατικό στη συνταγή του «μαγειρέματος» αποτελούν οι λογαριασμοί εκτάκτων εσόδων και εξόδων που μεσολαβούν μεταξύ των ΛΑ και των ΑΠΦ, γεγονός που εκτός των άλλων ίσως αξίζει της προσοχής των ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρχών της χώρας.

Αρθρο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Π. ΚΟΥΜΑΝΑΚΟΥ*

* Ο Δρ. Ευάγγελος Κουμανάκος εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , είναι διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κατέχει διδακτορικό στη Χρηματοοικονομική Λογιστική (koumanak@upatras.gr)

NAFTEMPORIKI.GR
Share |