Wednesday, July 30, 2008

Η πτώση των αποθεμάτων έφερε πάλι πάνω από τα 126 δολ. το αργό

Η πτώση των αποθεμάτων έφερε πάλι πάνω από τα 126 δολ. το αργό

Ανάκαμψη πάνω από 3,5% παρουσίασε το αργό σήμερα ύστερα από την αναπάντεχη πτώση που σημείωσαν τα αποθέματα του την προηγούμενη εβδομάδα, αν και η ζήτηση για βενζίνη σε ΗΠΑ και Ασία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά εάν αναρριχηθεί πάλι η τιμή της σε επίπεδα ρεκόρ. Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 4,58 δολαρίων στα 126,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε διαμορφωθεί στα 122,19 δολάρια. Ανοδικά κατά 3,55% κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στα 126,28 δολάρια το βαρέλι, από τα 122,06 δολάρια χθες.

Μείωση των αποθεμάτων του αργού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, μείωση επήλθε και στα διυλισμένα αποθέματα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Απρόσμενη πτώση είχαν τα αποθέματα βενζίνης τα οποία υποχώρησαν κατά 3,53 εκατ. βαρέλια, στα 213,6 βαρέλια.

Πριν τη ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού υποχωρούσε στα 121,11 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η MasterCard έκαναν λόγο για μείωση στην κατανάλωση βενζίνης για 14η διαδοχική εβδομάδα, κατά 2,4%, στα 20,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημαντική επίδραση στη σημερινή ανοδο του αργού είχε και η στρατιωτική επίθεση της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Shell στη Νιγηρία από το Κίνημα της Απελευθέρωσης στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η διακοπή της παραγωγής στη Νιγηρία μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου, ανέφερε χθες ο Michael Fitzpatrick, υπεύθυνος της MF Global, αφού το ατύχημα που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του καναλιού τροφοδοσίας Nembe Creek, είχε αποτέλεσμα να σταματήσει την προώθηση της παραγωγής, όπως διαβεβαίωσε και η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Shell, Caroline Wittgen.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Μόνο πρόστιμο στο κόμμα του Ερντογάν

Μόνο πρόστιμο στο κόμμα του Ερντογάν

Την επιβολή οικονομικών ποινών επέβαλλε το Συνταγματικό Δικαστήριο στο κόμμα του Ερντογάν, απορρίπτοντας την αίτηση του εισαγγελέα για απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στο κυβερνών "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", επειδή αναπτύσσει ισλαμιστικές δραστηριότητες που αντιβαίνουν στη (συνταγματικά κατοχυρωμένη) αρχή της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κίλιτς.

REPORTER.GR

JPMorgan: Αγοράστε Κίνα

JPMorgan: Αγοράστε Κίνα

Πολλή ...αγάπη έχει πέσει το τελευταίο διάστημα για την αγορά της Κίνας. Από την μία ο γνωστός και μη εξαιρετέος γκουρού και μεγαλοεπενδυτής κύριος Jim Rogers δηλώνει ότι δεν έχει πουλήσει ούτε μία κινεζική μετοχή από αυτές που ξεκίνησε να αγοράζει το 1999, και να συμβουλεύει τους επενδυτές να μην εγκαταλείψουν με τίποτα την αγορά της Κίνας, και ο επίσης μεγαλοεπενδυτής κ. Mark Mobius χαρακτηρίζει «κελεπούρι» τις μετοχές της Κίνας (και της Ινδίας) αφού πραγματοποίησαν φέτος την μεγαλύτερη βουτιά παγκοσμίως, τώρα και η JPMorgan σε νέο report της φωνάζει «πουλήστε Ρωσία και Βραζιλία και αγοράστε Κίνα». Ο λόγος; Η διεθνής οικονομική βουτιά μειώνει σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου της ενέργειας και χαλαρώνει σημαντικά τον πληθωρισμό της Κίνας.

Ετσι σήμερα η JPMorgan προχώρησε σε μείωση της στάσης της για τις ρωσικές μετοχές σε underweight από neutral και επίσης συνέστησε την πώληση όλων των θέσεων που έχουν οι επενδυτές στις μετοχές εταιρειών ενέργειας της Βραζιλία όπως η Petrοleo Brasileiro καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν σημαντικότατα τόσο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας όσο και την κερδοφορίας των ρωσικών επιχειρήσεων.

Από την άλλη μεριά συστήνει δυναμική στροφή στην αγορά της Κίνας προβλέποντας δυναμικό ράλι στον τραπεζικό κλάδο και σε μετοχές όπως η Industrtial & Commercial Bank of China καθώς ο πληθωρισμός έχει πλέον κορυφωθεί στην χώρα και οι απαιτήσεις είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές.

Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, σύντομα θα δούμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό να προσελκύει τους επενδυτές στην αγορά της Κίνας με γοργούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι χθες η JPMorgan είχε αναβαθμίσει και τις ρωσικές μετοχές από «underweight» σε «neutral».

REPORTER.GR

Μείωση των αποθεμάτων του αργού κατά 100.000 βαρέλια

Μείωση των αποθεμάτων του αργού κατά 100.000 βαρέλια

Μείωση των αποθεμάτων του αργού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.Επιπλέον, μείωση επήλθε και στα διυλισμένα αποθέματα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Απρόσμενη πτώση είχαν τα αποθέματα βενζίνης τα οποία υποχώρησαν κατά 3,52 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Υποχώρησαν κατά 48% τα κέρδη της Moody’s

Υποχώρησαν κατά 48% τα κέρδη της Moody’s

Μειωμένα κατά 48% εμφανίστηκαν τα κέρδη της Moody’s Corp., μητρικής της Moody’s Investors Service, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία, η κρίση στις πιστωτικές αγορές έχει περιορίσει τη ζήτηση για ενυπόθηκα ομόλογα και εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs).

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της Moody’s, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο στα 135,2 εκατ. δολάρια από 261,9 εκατ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Παρά την πτώση τους, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν και αυτά υψηλότερα των προσδοκιών, στα 487,6 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 25%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο


Αυξημένες κατά 9.000 εμφανίστηκαν οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ADP.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση των θέσεων κατά 55.000.

Σημειώνεται ότι τα κυβερνητικά στοιχεία όσον αφορά στην αγορά εργασίας αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά 70.000.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μείωση των αιτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια κατά 14,1%

ΗΠΑ: Μείωση των αιτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια κατά 14,1%


Μειωμένες κατά 14,1% ήταν οι αιτήσεις για χορήγηση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε από την Mortgage Bankers Association, ο σχετικός δείκτης για την αγορά κατοικίας ή αναχρηματοδότηση δανείου υποχώρησε στις 420,8 μονάδες, από 489,6 μονάδες το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο υποχωρεί από τον Δεκέμβριο του 2000.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1049.09 ( 2.17%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3067.19 ( 2.14%)

Όγκος: € 4,285,522

---

FTSE 100 INDEX 5,420.70 101.50 1.91%
CAC 40 INDEX 4,400.55 80.06 1.85%
DAX INDEX 6,460.12 61.32 0.96%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,583.69 186.13 1.63%
S&P 500 INDEX 1,284.26 21.06 1.67%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,329.72 10.10 0.44%

Gas Natural: Προς υποβολή προσφοράς για τη Union Fenosa

Gas Natural: Προς υποβολή προσφοράς για τη Union Fenosa

Ανεστάλη σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Gas Natural στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς δημοσίευμα της El Mundo φέρει την ισπανική εταιρεία έτοιμη να καταθέσει προσφορά ύψους 16,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Union Fenosa.

Πρόκειται για την τρίτη προσπάθειά της να αποκτήσει μια ισπανική παραγωγό ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Gas Natural θα προσφέρει 18,33 ευρώ για κάθε μετοχή της Union Fenosa. Νωρίτερα σήμερα, η Expansion είχε αποκαλύψει ότι η προσφορά θα διαμορφωθεί σε περίπου 18 ευρώ, ενώ η Cinco Dias υποστήριζε ότι θα ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα.

Ο ισπανικός κολοσσός φυσικού αερίου είχε επιχειρήσει στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία, να αποκτήσει τις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς ενέργειας της χώρας, Endesa και Iberdrola. Σε περίπτωση που καταφέρει να εξαγοράσει τη Union Fenosa θα μπορέσει να επεκταθεί στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

NAFTEMPORIKI

Υπεγράφη από τον Τζορτζ Μπους το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής αγοράς στέγης

Υπεγράφη από τον Τζορτζ Μπους το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής αγοράς στέγης

Το σχέδιο νόμου για τη στήριξη της αγοράς στέγης στις ΗΠΑ και την «ανακούφιση» 400.000 ιδιοκτητών ακινήτων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, υπέγραψε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το μέτρο για «τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στις αγορές και την παροχή καλύτερης εποπτείας επί των Fannie Mae και Freddie Mac».

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο είχε εξασφαλίσει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου, έχει ως στόχο να ενισχύσει τους δύο οργανισμούς αναχρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους, η ευρωστία των οποίων θεωρείται καταλυτική για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρόκειται να ξεπεραστεί παρά μόνο όταν σταματήσει η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στέγης.


NAFTEMPORIKI

SEC extends limits on short sales

SEC extends limits on short sales
The temporary order banning 'naked' short selling of 19 financial firms will be in effect until August 12.

WASHINGTON (AP) -- Federal regulators on Tuesday extended through mid-August a temporary order banning a certain kind of short-selling of the stocks of mortgage finance companies Fannie Mae, Freddie Mac and 17 large investment banks.

The Securities and Exchange Commission said the ban on so-called "naked" short selling will be in effect until 11:59 p.m. EDT on Aug. 12 and will not be extended.

Short sellers make a bet that a stock's price will fall so that they can profit from it. They borrow shares of the stock and sell them. If the price drops, they buy cheaper actual shares to cover the borrowed ones, pocketing the difference.

"Naked" short selling occurs when sellers don't even borrow the shares before selling them, and then look to cover positions immediately after the sale. The SEC order requires short sellers to actually borrow shares before selling them.

SEC Chairman Christopher Cox said the order was also helping prevent potential "distort and short" manipulation of stocks, which occurs when rumors and misinformation are used to drive down the price of a stock that has been sold short.

"In addition to continuing the existing order against naked short selling, the commission will continue exploring other remedies for the broader marketplace to further protect investors from 'distort and short' artists," Cox said in a statement.

The SEC said that extending the restrictions on short selling will allow regulators more time to collect and analyze data on the order's impact and effectiveness.

After ban runs out, regulators will move to draw up formal rules to provide additional protections against abusive naked short selling in the broader market, while allowing legitimate short selling, the SEC said.

Advocates for smaller banks and investment firms have been urging the SEC to expand the ban on naked short selling to cover additional financial companies.

Analysts and government regulators blamed aggressive short selling for exacerbating the recent plunge in Fannie Mae (FNM, Fortune 500) and Freddie Mac's (FRE, Fortune 500) stock, as well as that of big investment house Lehman Brothers Holdings Inc (LEH, Fortune 500).

The SEC initially announced the emergency order on July 15 after a perilous slide in shares of Fannie and Freddie, the government-sponsored companies that together hold or guarantee more than $5 trillion in home mortgages - nearly half the U.S. total.

The regulators' move followed a 13% drop in the price of Fannie shares and a 22% plunge in Freddie's on July 10, when a news report said the government had begun contingency planning in the event the companies failed. The next day, Freddie shares plummeted 33% at one point and Fannie stock lost 29% of its value.

CNN

Ευρωζώνη: Άνοδος του δείκτη PMI για τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου

Ευρωζώνη: Άνοδος του δείκτη PMI για τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου

Μειωμένες εμφανίζονται οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης για το μήνα Ιούλιο, με την πτώση τους ωστόσο να είναι μικρότερη από αυτή του Ιουνίου.

Ο σχετικός δείκτης PMI του Bloomberg ενισχύθηκε στις 46 μονάδες από τις 44 μονάδες του Ιουνίου, σύμφωνα με το PRNewswire.

Στη Γερμανία, ο δείκτης για τις λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες από 44,9 μονάδες που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


NAFTEMPORIKI

Lloyds TSB: Κάμψη κερδών κατά 63% στο α’ εξάμηνο

Lloyds TSB: Κάμψη κερδών κατά 63% στο α’ εξάμηνο

Κάμψη της τάξης του 63% εμφάνισαν τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας Lloyds TSB στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επισφαλών απαιτήσεων και των διαγραφών στον πιστωτικό τομέα.

Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 576 εκατ. στερλίνες ή 10,1 πένες ανά μετοχή, έναντι 881 εκατ. στερλινών που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν στο Λονδίνο έως και 4,9% μετά την ανακοίνωσή της θα αυξήσει το μέρισμα της περιόδου μόλις κατά 2%. Σημειώνεται ότι η Lloyds TSB αύξησε πέρυσι το μέρισμά της κατά 5%.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι επισφάλειές της αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 31% στα 1,1 δισ. στερλίνες, ενώ οι διαγραφές ενεργητικού συνδεδεμένου με τις πιστωτικές αγορές διαμορφώθηκαν σε 585 εκατ. στερλίνες.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν σήμερα το πρωί στο Λονδίνο κατά 13 πένες στις 308 πένες, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 18,5 δισ. στερλίνες.


NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,367.79 208.34 1.58%
HANG SENG INDEX 22,690.60 432.60 1.94%
CSI 300 INDEX 2,884.38 -21.25 -0.73%

Deutsche Bank: Περεταίρω διαγραφές αναμένονται για τη Citigroup

Deutsche Bank: Περεταίρω διαγραφές αναμένονται για τη Citigroup

Σε περεταίρω διαγραφές ύψους 8 δις δολαρίων ενδέχεται να προβεί η Citigroup το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Mike Mayo. Οι διαγραφές θα προκληθούν από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις ήδη κατά 22,5 δις δολάρια διαγραφών.Σε περίπτωση που αποδειχθεί αληθινό το σενάριο των περεταίρω διαγραφών, τότε ο όμιλος Citigroup, θα παρουσιάσει ζημιές το τρίτο τρίμηνο κατά 59 σεντς, διευρύνοντας στα 80 σεντς τις ζημιές ολόκληρου του έτους.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Deutsche Bank για τις ετήσιες ζημιές της Citigroup, ήταν στα 66 σεντς, ενώ η σύσταση της ήταν hold.

REPORTER.GR

Μόνο 7 από τις 17 τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές στην Ελλάδα

Μόνο 7 από τις 17 τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές στην Ελλάδα

Μόνο οι 7 από τις 17 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εμφανίζουν σχετικά αυξημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και η ΤτΕ είναι εύλογο να εμφανίζεται προβληματισμένη. Μπορεί σε αυτή την συγκυρία γενικά το τραπεζικό σύστημα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά η ΤτΕ όπως κάθε εποπτική αρχή θα πρέπει να λειτουργεί προληπτικά στην περίπτωση που η κρίση παραταθεί επ' αόριστον, συνεχιστούν τα προβλήματα ρευστότητας και υπάρξει πραγματική επιβράδυνση στην οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επίδραση της κρίσης στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών. Βέβαια τηρουμένων των αναλογιών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχει παρασάγγας από τις τράπεζες εκείνες που λόγω των κατακόρυφων απομειώσεων κεφαλαίων υποχρεώνονται άμεσα και επιτακτικά σε κεφαλαιακή ενίσχυση για να διατηρήσουν το ενεργητικό τους.

Ορισμένοι τραπεζίτες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν την ΤτΕ να τους έχει ζητήσει να λάβουν μέτρα για την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω του 11,2% που ήταν και εκτιμάται στο 10,8% με 11% με βάση πρώτες εκτιμήσεις έναντι 10,4% που ήταν στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Αναλύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι σαφές ότι τράπεζες όπως η Alpha , ATE, Κύπρου (ενισχύθηκε πρόσφατα ), Marfin , Attica Bank , Proton bank, FBBank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. θα χρειαστούν στομέλλον ενίσχυση. Βέβαια η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν περιορίζεται μόνο σε αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές , μπορεί να υλοποιηθούν προγράμματα αυξήσεων κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές μέσω της έκδοσης τίτλων υβριδικών ή μειωμένης εξασφάλισης ενώ μπορεί να υπάρξει ενίσχυση και με έμμεσους τρόπους όπως η ενίσχυση των διαγραφών στα προβληματικά δάνεια ή η μείωση των στοιχείων ενεργητικού , κοινώς επιβράδυνση συνειδητή στα δάνεια. Στα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω MTNs προγραμμάτων ή καλυμμένων ομολογιών.

Σε επίπεδο ρευστότητας που δεν σχετίζεται με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν συνολικά από πάσης φύσεως εκδόσεις , private placement , commercial paper , καλυμμένες ομολογίες κ.α,. περί τα 18 δις ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε περιπτώσεις όπως η ΑΤΕ όπου το κράτος ελέγχειποσοστό 77% θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου;

Στην ΑΤΕ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των κεφαλαίων της κατά 200 εκατ ευρώ με την καθαρή θέση να ανέρχεται στα 1,3 δις ευρώ. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια κίνηση σταθμό για τα χρονικά της να διαγράψει στο α΄ τρίμηνο 55 εκατ ευρώ προβληματικά δάνεια και σωρευτικά τα τελευταία 4 χρόνια 2,2 δις ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου στην ΑΤΕ π.χ. είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ωστόσο σχεδιάζεται άμεσα υλοποίηση έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισηςύψους 250 εκατ ευρώ το οποίο προσμετράτε στο tier II των κεφαλαίων. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών μέσα στους επόμενους 18 μήνες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πάσης φύσεως αυξήσεων των κεφαλαίων τους κατά 3 έως 4 δις ευρώ.

Πέραν της διεθνούς κρίσης που αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο άρα υποχρεώνει τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια και η Βασιλεία ΙΙ υποχρεώνει τις τράπεζες να διαθέτουν ισχυρότερη κεφαλαιακή διάρθρωση. Στην Ελλάδα μόνο δύο τράπεζες εμφανίζονται να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στην δεύτερη διαβάθμιση καθώς όλες οι υπόλοιπες θα ενταχθούν μάλλον στην τρίτητην standard και καμία στην πρώτη την advance.

REPORTER.GR

Η αγορά κατοικίας αύξησε το χρέος των ισπανικών τραπεζών

Η αγορά κατοικίας αύξησε το χρέος των ισπανικών τραπεζών

Οι εντεινόμενοι κλυδωνισμοί στην ισπανική αγορά κατοικιών και στεγαστικών δανείων αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ποσό που δανείστηκαν από την ΕΚΤ οι ισπανικοί πιστωτικοί όμιλοι -άλλοτε από τους πλέον συνετούς στη Γηραιά Ηπειρο- τριπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο στα 47 δισ. ευρώ. Για το χρέος αυτό ορίζονται, μάλιστα, ως εγγύηση στηριζόμενα σε ενεργητικό ομόλογα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε., η αύξηση του δανεισμού των πιστωτικών ομίλων στην Ισπανία είναι η ταχύτερη στην Ευρώπη, με την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία να ακολουθούν.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στη ραγδαία αύξηση των επισφαλών στεγαστικών δανείων, με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ισπανικές τράπεζες. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings «παρατηρούνται ορισμένες ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στην ισπανική και την αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, όπως η ταχύτατη ανάπτυξή τους τα προηγούμενα χρόνια».

Οι ισπανικές τράπεζες προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες με πιο ελαστικούς όρους δανεισμού, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την άνθιση της αγοράς στέγης. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη, όπως και στις ΗΠΑ.

Η Ισπανία βεβαίως δεν είναι η μοναδική πρόκληση για τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο 65χρονος διοικητής της ΕΚΤ έρχεται αντιμέτωπος με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των δύο τελευταίων ετών στην Ευρωζώνη και την εκτίναξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Η ισπανική οικονομία, ωστόσο, ίσως δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των 15 μελών της Ευρωζώνης.

«Η ισπανική αγορά αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή εξαιτίας της ραγδαίας κάμψης στη ζήτηση από Ευρωπαίους, που στρέφονταν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ισπανία για αγορά εξοχικών κατοικιών», σχολιάζει ο Γκιλς Μοέκ, αναλυτής της Bank of America


NAFTEMPORIKI

ArcelorMittal: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο

ArcelorMittal: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο


ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ArcelorMittal, μετά την αύξηση των τιμών αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 5,84 δισ. δολ. ή 4,19 σεντς ανά μετοχή από 2,72 δισ. δολ. ή 1,97 δολ. ανά μετοχή το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κατά μέσον όρο τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 4,11 δισ. δολάρια.

Ο πλανήτης ενδέχεται να αντιμετωπίζει το πρώτο έλλειμμα χάλυβα σε δεκαετίες εξ αιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης επενδύσεων όταν το μέταλλο διαπραγματευόταν σε χαμηλότερες τιμές, δήλωσε τον Ιούνιο ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Lakshmi Mittal.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι αυξάνει τις τιμές για κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα αποτέλεσμα της «έντονης ζήτησης» και ότι θα γίνουν και άλλες αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα εξ αιτίας «των περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών».

Η εταιρεία έκανε εξαγορές στην Αφρική, τη Ρωσία και της ΗΠΑ πέρυσι στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει την επάρκειά της σε άνθρακα πλέον του 15%. Τον Ιούνιο αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία παραγωγής άνθρακα της Αυστραλίας Macarthur Coal Ltd. Στο 20%. Επίσης η ArcelorMittal το τελευταίο δίμηνο συμφώνησε να αγοράσει δύο εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Δυτικής Βιρτζίνια, την Concept Group και την Mid Vol Coal Group.

Η ΑrcelorMittal, που δημιουργήθηκε το 2006 όταν η Mittal Steel Co. αγόρασε την Arcelor σε μία συμφωνία ύψους 38,3 δισ. δολ., παρήγαγε το 2007 116,4 εκατ. μετρικούς τόνους χάλυβα, σχεδόν το ίδιο με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Iron and Steel Institute. Η ιαπωνική Nippon Steel η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, παρήγαγε την ίδια χρονική περίοδο 35,7 εκατ. μετρικούς τόνους.

NAFTEMPORIKI

Coca - Cola 3Ε: Επιβεβαίωση ενδιαφέροντος για τη Socib

Coca - Cola 3Ε: Επιβεβαίωση ενδιαφέροντος για τη Socib


Τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανή εξαγορά της εταιρείας Socib S.p.A., δεύτερου μεγαλύτερου εμφιαλωτή της The Coca-Cola Company στην Ιταλία, επιβεβαίωσε χθες η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Εψιλον). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία εν ευθέτω χρόνο θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για την πιθανή εξαγορά.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση 2% της βιομηχανικής παραγωγής

Ιαπωνία: Μείωση 2% της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕΙΩΘΗΚΕ τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μετά την παγκόσμια συρρίκνωση που ώθησε χαμηλότερα τις εξαγωγές για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2% από τον Μάϊο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 2,8%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 37 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας θα μειωθεί 1,7%.

Οι μεγαλύτερες ξένες αγορές της Ιαπωνίας επλήγησαν από τις αγορές πιστώσεων εξ αιτίας της ύφεσης στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ ενώ οι υψηλότερες τιμές κατοικιών έκαναν τους καταναλωτές διστακτικούς να δαπανήσουν. Η Toyota Motor Corp. και η Honda Motor Co., οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, αναθεώρησαν προς τα κάτω αυτόν τον μήνα τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις του 2008, καθώς περιορίζεται η ζήτηση αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Το γιέν [JPY=X] σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 108,07 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 9:22 π.μ. στο Τόκυο από 108,06 πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

NAFTEMPORIKI
Share |