Wednesday, July 30, 2008

Η αγορά κατοικίας αύξησε το χρέος των ισπανικών τραπεζών

Η αγορά κατοικίας αύξησε το χρέος των ισπανικών τραπεζών

Οι εντεινόμενοι κλυδωνισμοί στην ισπανική αγορά κατοικιών και στεγαστικών δανείων αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ποσό που δανείστηκαν από την ΕΚΤ οι ισπανικοί πιστωτικοί όμιλοι -άλλοτε από τους πλέον συνετούς στη Γηραιά Ηπειρο- τριπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο στα 47 δισ. ευρώ. Για το χρέος αυτό ορίζονται, μάλιστα, ως εγγύηση στηριζόμενα σε ενεργητικό ομόλογα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε., η αύξηση του δανεισμού των πιστωτικών ομίλων στην Ισπανία είναι η ταχύτερη στην Ευρώπη, με την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία να ακολουθούν.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στη ραγδαία αύξηση των επισφαλών στεγαστικών δανείων, με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ισπανικές τράπεζες. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings «παρατηρούνται ορισμένες ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στην ισπανική και την αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, όπως η ταχύτατη ανάπτυξή τους τα προηγούμενα χρόνια».

Οι ισπανικές τράπεζες προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες με πιο ελαστικούς όρους δανεισμού, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την άνθιση της αγοράς στέγης. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη, όπως και στις ΗΠΑ.

Η Ισπανία βεβαίως δεν είναι η μοναδική πρόκληση για τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο 65χρονος διοικητής της ΕΚΤ έρχεται αντιμέτωπος με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των δύο τελευταίων ετών στην Ευρωζώνη και την εκτίναξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Η ισπανική οικονομία, ωστόσο, ίσως δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των 15 μελών της Ευρωζώνης.

«Η ισπανική αγορά αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή εξαιτίας της ραγδαίας κάμψης στη ζήτηση από Ευρωπαίους, που στρέφονταν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ισπανία για αγορά εξοχικών κατοικιών», σχολιάζει ο Γκιλς Μοέκ, αναλυτής της Bank of America


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |