Wednesday, September 21, 2011

Νορβηγικό fund στη BOCY


Νορβηγικό fund στη BOCY

Σημαντικό αριθμό μετοχών της Τράπεζας Κύπρου απέκτησε από την προηγούμενη Πέμπτη το επενδυτικό κεφάλαιο Norges Bank Investment Management (NBIM) που ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

Το κεφάλαιο αγόρασε πέραν του 1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, όπως ανέφερε στη StockWatch, εκπρόσωπος της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του capital.gr.

Η κεφαλαιοποίησή του NBIM φθάνει τα $385 δισ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια της Ευρώπης.

Το NBIM διαχειρίζεται το ταμείο συντάξεων της κυβέρνησης που συχνά αναφέρεται ως το νορβηγικό ταμείο για το πετρέλαιο) και τα περισσότερα από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των νορβηγικών τραπεζών.

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998.

Η Τράπεζα έχει 82 χιλ. μετόχους εκ των οποίων μόνο η Odella Resources του Dmitry Rybolovlev έχει ποσοστό πέραν του 5%. Ο κ. Rybolovlev ελέγχει το 9,9% των μετοχών της Τράπεζας.

source: stockwatch.com.cy

Microsoft: Ενισχύει το μέρισμα κατά 25%


Microsoft: Ενισχύει το μέρισμα κατά 25%

Κατά 25% αύξησε το μέρισμα της Microsoft Corp. (MSFT) το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, επικαλούμενη τα ισχυρά της μεγέθη.

Σημειώνεται πως η εταιρεία συνηθίζει να αυξάνει τα μερίσματά της όταν βελτιώνεται η απόδοση της.

Η Microsoft ενίσχυσε το μέρισμα στα 20 σεντς, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 335,1 εκατ. δολάρια, δεδομένου του αριθμού των μετοχών.

Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη, καθώς οι εταιρείες λογισμικού έχουν επωφεληθεί από τις αυξανόμενες δαπάνες σε είδη τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις. Στα τελευταία της αποτελέσματα, η Microsoft εμφάνισε άνοδο κερδών κατά 30%, με τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό να αντισταθμίζει την αδυναμία του κλάδου των υπολογιστών.

Επιπλέον, η Microsoft ανακοίνωσε πως συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 40 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2008.

Σημειώνεται πως οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 0,3%, στα 27,07 δολάρια.




source: capital.gr

Βρετανία: Νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο


Βρετανία: Νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε στη Βρετανία για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο καθώς οι Βρετανοί πολίτες γίνονται περισσότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society, ο δείκτης της εμπιστοσύνης στη μηνιαία της έρευνα υποχώρησε στις 48 μονάδες από 49 μονάδες τον Ιούλιο. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης δείχνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν αδύναμες τους επόμενους μήνες, κάτι που θα δυσκολέψει τους λιανοπωλητές και απειλεί να εκτροχιάσει την αναιμική οικονομική ανάκαμψη.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία έδειχναν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ωστόσο η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε και από τις εκτεταμένες ταραχές και λεηλασίες στο Λονδίνο και σε άλλες αγγλικές πόλεις για τέσσερις συνεχείς ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποχώρηση της εμπιστοσύνης εμφανίζεται να είναι ήπια.

"Τα νέα σημάδια ότι η βρετανική οικονομία παλεύει να κερδίσει ορμή, οι ταραχές στις βρετανικές πόλεις και oi ανανεωμένες αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές θα οδηγούσαν σε μεγάλη επιβάρυνση της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια του μήνα", δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα που αναφέρθηκαν στις προοπτικές της οικονομίας για τους επόμενους έξι μήνες ως "καλές" παρέμεινε αμετάβλητο στο 16%, ωστόσο το ποσοστό αυτών που τις περιέγραψαν ως "κακές" αυξήθηκε στο 36% από 31%.

Το ποσοστό που αναμένει να είναι πολλές ή ορισμένες θέσεις εργασίας διαθέσιμες τους επόμενους έξι μήνες παρέμεινε αμετάβλητο στο 21%, ενώ το ποσοστό αυτών που περιμένουν να είναι διαθέσιμες λίγες ή περιορισμένες θέσεις εργασίας υποχώρησε στο 56% από 57%.

Από τα 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 13% αναμένει αύξηση του εισοδήματος στο επόμενο εξάμηνο από 12% τον Ιούλιο, ενώ το 19% περιμένει μείωση του εισοδήματος από 20% τον Ιούλιο.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε μηνών οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε μηνών οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,7% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,03 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Σημειώνεται πως το μέγεθος του Ιουλίου διατηρήθηκε στα 4,67 εκατ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των μεταπωλήσεων κατά 2,7% στα 4,8 εκατ.

Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 168.000 δολ. καταγράφοντας πτώση 5,1% σε ετήσια βάση.

Οι κατοικίες προς πώληση υποχώρησαν στα 3,58 εκατ. από 3,65 εκατ.

Το μέγεθος αυτό αντιπροσωπεύει προσφορά για διάστημα 8,5 μηνών με τον υφιστάμενο ρυθμό πωλήσεων από προσφορά 9,4 μηνών τον Ιούλιο.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 7,336 εκατ. βαρέλια στα 339,048 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,295 εκατ. βαρέλια στα 214,075 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,874 εκατ. βαρέλια στα 157,606 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 88,3% από 87% ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 86,6%.



source: capital.gr

Υποβάθμιση Bank of America, Wells Fargo, Citi από Moody΄s


Υποβάθμιση Bank of America, Wells Fargo, Citi από Moody΄s


Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Bank of America, υποβάθμισε σε "Baaa1" από "A2" προηγουμένως ο οίκος Moody΄s. Παράλληλα, υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της τράπεζας σε "Prime-2" από "Prime-1", καθώς και τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση των καταθέσεων σε "A2" από "Aa3".

To outlook των αξιολογήσεων παραμένει αρνητικό. Ο οίκος ανέφερε πως η υποβάθμιση οφείλεται στην μείωση της πιθανότητας η τράπεζα να λάβει οικονομική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση έαν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σημειώνει ωστόσο πως η κίνηση "δεν αντανακλά την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας της Bank of America, η οποία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της κεφαλαιακής της θέσης αλλά και της θέσης ρευστότητας μέσω της απομάκρυνσης μη βασικών παγίων, της αξιολόγησης και του ελέγχου του κινδύνου αλλά και την συγκράτηση της ανάληψης ρίσκου".

Στο μεταξύ, ο οίκος υποβάθμισε και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Wells Fargo, σε "A2" από "A1" προηγουμένως. Επίσης, υποβάθμισε τη διαβάθμιση για τις καταθέσεις της αμερικανικής τράπεζας στο "Aa3" από "Aa2" και διατήρησε το outllook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε "αρνητικό". Ο οίκος επικαλέστηκε τον ίδιο λόγο με την Moody΄s, ήτοι τη μειωμένη πιθανότητα παροχής στήριξης από την κυβέρνηση αν χρειαστεί.

Την ίδια τύχη είχε και η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Citigroup, καθώς υποβαθμίστηκε από τη Moody΄s σε "Prime-2" από "Prime-1". Ωστόσο, διατήρησε τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση της τράπεζας σε "A3", καθώς διαπίστωσε βελτίωση στο πιστωτικό της προφίλ αλλά και σημαντική ενδυνάμωση του προφίλ ρευστότητας τα τελευταία δύο χρόνια.



source: capital.gr

Νόμος για ανεξάρτητη διαχείριση χρέους


Νόμος για ανεξάρτητη διαχείριση χρέους

Ένα περίπου χρόνο μετά τη μεταφορά της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από την Κεντρική Τράπεζα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, είπε χθες στη Βουλή ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα ανεξαρτητοποιείται η Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, που υπάγεται σήμερα στο υπουργείο του.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή, είπε ο υπουργός.

«Το νομοσχέδιο θα ανεξαρτητοποιήσει ουσιαστικά την υπηρεσία διαχείρισης του δημόσιου χρέους που είναι μια κοινοτική μας υποχρέωση», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η διαχείριση του δημοσίου χρέους μεταφέρθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στο Υπουργείο Οικονομικών την 1η Αυγούστου 2010, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΚΤ και στους πολιτικούς της υποστηρικτές.

Ήταν μια από τις αιτίες για τη διαμάχη του Αθανάσιου Ορφανίδη με τον προκάτοχο του κ. Καζαμία, Χαρίλαο Σταυράκη.

Μάλιστα μία από τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν πρόσφατα στη βουλή αφορά την επαναφορά του δημοσίου χρέους στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Καζαμίας, που προσπαθεί να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον κ. Ορφανίδη, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν γίνεται καμία παρέμβαση από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου τώρα που η Υπηρεσία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Οικονομικών.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου φθάνει τα €11 δισ. και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του νέου υπουργού, που αναζητά μεσοπρόθεσμο δανεισμό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους για το 2011 και το 2012.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2011, το υπουργείο προσέφυγε κυρίως σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την εγχώρια αγορά, συσσωρεύοντας σχετικά μεγάλες λήξεις δανείων στους επόμενους έξι μήνες.

Το ύψος των υποχρεώσεων και οι απαγορευτικά ψηλές αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στη διεθνή δευτερογενή αγορά αναμένεται ότι θα αναγκάσουν την Κύπρο να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό, πιθανότητα από τη Ρωσία.

source: stockwatch.com.cy

FTSE: Παραμένει το ΧΑ στις ώριμες αγορές


FTSE: Παραμένει το ΧΑ στις ώριμες αγορές



Την παραμονή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ώριμων αγορών αποφάσισε πριν από λίγη ώρα ο οίκος FTSE.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day, τον ερχόμενο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση της εγχώριας αγοράς προκειμένου οι εκπρόσωποι του οίκου να εξετάσουν εάν έχουν σημειωθεί αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρουν προβλήματα, όσον αφορά στην εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για τον φόρο των κεφαλαιακών κερδών.

Έως τότε, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει -εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας- στην κατηγορία των ώριμων αγορών.



source: euro2day.gr

Fitch: Διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για τη Γερμανία


Fitch: Διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για τη Γερμανία

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση AAA για τη γερμανική οικονομία και τον χαρακτηρισμό "σταθερή" όσον αφορά την προοπτική της.

Ο οίκος έλαβε υπόψη τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη Γερμανία, τη μακρο-οικονομική διαχείριση, τις επενδύσεις και, τέλος, τη φερεγγυότητα των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Τονίζει, όμως, στο σχετικό ανακοινωθέν ότι "η επίλυση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα για τη σταθερότητα και στο μέλλον της οικονομίας της Γερμανίας".

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Σε χαμηλό τριετίας το επενδυτικό κλίμα


Γερμανία: Σε χαμηλό τριετίας το επενδυτικό κλίμα

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας υποχώρησε ο δείκτης ZEW για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εντείνει τις ανησυχίες όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στην περιοχή. Ο δείκτης υποχώρησε στις -43,3 μονάδες το Σεπτέμβριο, από -37,6 μονάδες τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν μεγαλύτερη υποχώρησή του στις -45 μονάδες.

Ο επί μέρους δείκτης του ZEW όσον αφορά τις τρέχουσες συνθήκες, «βούτηξε» στις 43,6 μονάδες, από 53,5 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν διαμόρφωσή του στις 40 μονάδες. Ο δείκτης ZEW είναι προπομπός του στενά παρακολουθούμενου δείκτη Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, τα στοιχεία του οποίου θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

source: stockwatch.com.cy

Η εταιρεία πληροφορικής HP ανακοίνωσε 525 απολύσεις


Η εταιρεία πληροφορικής HP ανακοίνωσε 525 απολύσεις

Η εταιρία πληροφορικής Hewlett Packard απολύει 525 εργαζόμενους από το τμήμα webOS, το οποίο σχεδιάζει να κλείσει στο πλαίσιο μιας εταιρικής αναδιοργάνωσης, ανέφερε χθες ένα εξειδικευμένο στην τεχνολογία ιστολόγιο στον ιστότοπο της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι «η HP θα διακόψει την ανάπτυξη των συσκευών webOS το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2011, το οποίο τελειώνει την 31η Οκτωβρίου 2011. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, το webOS Global Business Unit υφίσταται μια μείωση του προσωπικού του».

Η εταιρία, μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών παγκοσμίως, προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της στο πεδίο του λογισμικού για επιχειρήσεις.

Η HP είχε εξαγοράσει το webOS από την εταιρία Palm έναντι 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι, ελπίζοντας ότι το λογισμικό αυτό θα της επέτρεπε να ανταγωνιστεί την Apple και την Google στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των ταμπλετών και των smartphones.

Αναλυτές χαρακτήρισαν ειρωνικό το γεγονός ότι η απόφαση της Χιούλετ Πάκαρντ να καταργήσει το τμήμα webOS οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις του πιο γνωστού προϊόντος του, της ταμπλέτας TouchPad, καθώς οι αμερικανικές αλυσίδες λιανικής έριξαν την τιμή της από τα 399 δολάρια στα 99 δολάρια.

source: stockwatch.com.cy

IMF: Στάσιμη η ανάπτυξη το 2011


IMF: Στάσιμη η ανάπτυξη το 2011


Στάσιμη αναμένεται να μείνει η εγχώρια οικονομία το 2011 σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του IMF που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,1% το τελευταίο φετινό τρίμηνο.

Στην έκθεση του World Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το IMF σημειώνει την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος υπό το βάρος της οικονομικής επιβράδυνσης των ανεπτυγμένων χωρών και της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας.

Τονίζεται ότι η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε νέα επικίνδυνη φάση καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί ενώ η δημοσιονομική κατάσταση έχει γίνει πιο αβέβαιη, ενώ η ψυχολογία έχει επιδεινωθεί και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω.

Η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να περιοριστεί στο 4% το 2011 και 2012 έναντι 5% το 2010 και της προηγούμενης πρόβλεψης του IMF για ανάπτυξη 4,3% φέτος και 4,5% το 2012.

Για τις ΗΠΑ, η εκτίμηση για την ανάπτυξη περιορίζεται πλέον στο 1,3% το 2011 και 1% το 2012, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τις προβλέψεις Ιουνίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας θα περιοριστεί στο 0,9% το 2011 και στο 1,1% το 2012 και στη Γαλλία στο 1,4% και στο 2,2% αντίστοιχα.

Στη Βρετανία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 0,9% το 2011 προτού αναρριχηθεί στο 2,6% το 2012.

Στην Ελλάδα αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας 5% φέτος ενώ για το 2012 η συρρίκνωση αναμένεται να μειωθεί στο 2%.

Στην έκθεση του το IMF προειδοποιεί ότι απότομη δημοσιονομική αναπροσαρμογή ενδέχεται να «πνίξει» την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση των προηγούμενων ετών και καλεί τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε αξιόπιστα μέτρα μεσοπρόθεσμης διάρκειας που θα πείσουν τις αγορές χωρίς να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ανάπτυξη.

Τονίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι τράπεζες όχι μόνο για να αυξηθούν οι δανειοδοτήσεις αλλά και για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις όποιες κεφαλαιακές προκλήσεις.

Στα στοιχεία που περιλαμβάνει για την Κύπρο, η έκθεση υιοθετεί τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ότι η οικονομία θα παραμείνει φέτος στάσιμη (0%), ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1%.

Το IMF προβλέπει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 7,2% φέτος από 7,7% πέρσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 7,6%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, το IMF αναμένει να φθάσει το 4% φέτος μετά το +2,6% του 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4%.

Αναμένει επίσης η ανεργία να αυξηθεί στο 7,4% φέτος από 6,4% το 2010 και για το 2012 να υποχωρήσει ελαφρά στο 7,2%.

source: stockwatch.com.cy

Ιαπωνία: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος


Ιαπωνία: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος

Πολύ μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από το αναμενόμενο κατέγραψε τον Αύγουστο η Ιαπωνία καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας ανήλθε τον Αύγουστο στα 775,3 δισ. γεν ($10 δισ.), ανατρέποντας έτσι το πλεόνασμα των 63,8 δισ. γεν που καταγράφηκε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Το εμπορικό έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το έλλειμμα 300 δισ. γεν που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Αύγουστο, στα 5,36 δισ. γεν, λόγω της αύξησης των εξαγωγών αυτοκινήτων, μηχανών και πλοίων, παρουσιάζοντας την πρώτη μηνιαία αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 19,2% στα 6,13 τρισ. γεν, σημειώνοντας αύξηση για 20ο διαδοχικό μήνα, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του αργού πετρελαίου και των υψηλότερων αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εταιρείες κοινής ωφελείας.

source: stockwatch.com.cy
Share |