Saturday, November 21, 2009

Goldman: Ετοιμαστείτε για year-end ράλι


Goldman: Ετοιμαστείτε για year-end ράλι


Οι επενδυτές καλό θα ήταν να προετοιμαστούν για year-end ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές, τονίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, καθώς ο Δεκέμβριος είναι εκ παραδόσεως ένας πολύ καλός μήνας όσον αφορά στις αποδόσεις.

Στην έκθεση του "Europe: Portfolio Strategy" ο διεθνής οίκος εξετάζει την πορεία των αγορών από το 1974 έως και σήμερα και αποδεικνύει ότι ο Δεκέμβριος έχει προσφέρει μέση απόδοση 1,7%, ενώ η μέση απόδοση για τους υπόλοιπους μήνες του έτους διαμορφώνεται στο 0,8%.

Το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου (πιθανώς επειδή οι επενδυτές επηρεάζονται και από το Christmas effect, όπως υποστηρίζει η Goldman) αποδεικνύεται πολύ καλό για τις μετοχικές αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία συγκεκριμένων κλάδων, του πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει την τάση να μένει πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά κατά τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα πολύ καλή πορεία ακολουθούν κυκλικοί κλάδοι αλλά και ο χρηματοοικονομικός. Επίσης, σε επίπεδο αγορών, αυτή που φαίνεται περισσότερο κερδισμένη είναι η γερμανική.

euro2day.gr

Wind: Νέο «επεισόδιο» στην αναδιάρθρωση του χρέους


Wind: Νέο «επεισόδιο» στην αναδιάρθρωση του χρέους

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind (3,3 δισ. ευρώ) αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, όπου ο δικαστής - διαιτητής που έχει οριστεί θα καλέσει σε ακρόαση όλους τους εμπλεκόμενους.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θεωρούν ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ν. Σαουίρις έχει τελεσίδικα νικήσει.

Στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφασή του, πιθανότατα την ίδια μέρα, για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία.

Η όλη υπόθεση που πρακτικά εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών. Σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει στην Ελλάδα όπου κυρίως η πληροφόρηση προέρχεται από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θεωρούν ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ν. Σαουίρις έχει τελεσίδικα νικήσει.

Το «τρόπαιό» του, η μείωση του χρέους της Wind κατά 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ μεγάλο και υπάρχουν πολλοί χαμένοι. Μερικοί από αυτούς είναι ισχυροί και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή πίεση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Deutsche Bank η οποία έχει βρεθεί εκτεθειμένη σε πελάτες της γιατί είναι ένας από τους εκδότες των ομολογιών με μηδενική εξασφάλιση. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατηγορία των ομολογιούχων (με σύνολο ομολογιών αρχικής αξίας 1,250 δισ. ευρώ) έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Η όλη υπόθεση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν προκύψει, εξαιτίας του ύψους των ομολογιών που μηδενίζονται και όπως είναι φυσικό η όποια τελική απόφαση θα δημιουργήσει δεδικασμένο. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον που την περιβάλλει σε συνδυασμό πάντα με τις εκτιμήσεις για το ποια θα είναι στη συνέχεια η πορεία της Wind.

Το ερώτημα του αν θα καταφέρει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της φαίνεται να μην απαντάται θετικά από το σύνολο των αναλυτών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στη σχετική με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έκθεσή της η Standard & Poors.

Ο διεθνής οίκος δεν θεωρεί ότι η ανάκαμψη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, την οποία υπόσχεται στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης η πλευρά του κ. Σαουίρις, θα επιτευχθεί, τουλάχιστον μέχρι το χρονικό διάστημα που λήγουν και οι υπόλοιπες ομολογίες (υψηλής και χαμηλής εξασφάλισης, 1,250 δισ. ευρώ και 375 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Στελέχη

Στελέχη της Wind ωστόσο θεωρούν και μεταδίδουν ότι η υπόθεση θα κλείσει χωρίς ανατροπές. Χαρακτηρίζουν τη συνέχεια με τη διαιτησία τυπική με την έννοια ότι αυτό που ελέγχεται είναι αν έχουν τηρηθεί σωστά οι διαδικασίες. Προσθέτουν ότι το ουσιαστικό της σημείο είναι το γεγονός ότι Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει πάρει με το μέρος του την πλειονότητα των ομολογιούχων πλην φυσικά των μη εξασφαλισμένων.

Όσο για την πορεία της Wind αυτό που λέγεται είναι ότι το 2010 θα αποτελέσει χρονιά εμπορικής ανάκαμψης με στόχο η εταιρεία να αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά της κέρδη τα έτη 2011-12. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ίδια τη διοίκηση κατά τη διάρκεια τηλεπικοινωνιακού συνεδρίου, το πλάνο περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές αλλά και στην εμπορική ανάπτυξη.

Στην ίδια λογική τα στελέχη της εταιρείας χαρακτηρίζουν άνευ ουσίας και τυπική την εκκαθάριση στην οποία υποχρεώνεται η Hellas 2 αφού δεν κατέβαλε ως όφειλε και μετά την παράταση του ενός μήνα το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ως τόκους στους μηδενικής εξασφάλισης ομολογιούχους.

Στα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για μετά την απόφαση της διαιτησίας περιλαμβάνεται η μεταβίβαση των μετοχών της Wind σε εταιρεία συμφερόντων της Weather Investments που έχει βασικό μέτοχο τον Αιγύπτιο επιχειρηματία.

naftemporiki

Ερευνα για χειραγώγηση του γιουάν


Ερευνα για χειραγώγηση του γιουάν


Εντονη κριτική εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα άσκησαν Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι δεν ασκήθηκαν αρκετές πιέσεις στην Κίνα για ανατίμηση του γιουάν.


Οι αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες να επιτρέψουν ανατίμηση του γιουάν άφησε να εννοηθεί ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Ζου Σιαοτσουάν.

Την ώρα που ο κ. Ομπάμα επέστρεψε από την επίσκεψή του χωρίς κάποια δέσμευση από την Κίνα για μεγαλύτερη ευελιξία του γιουάν, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εμπορίου ζήτησαν διεξαγωγή έρευνας για τη χειραγώγηση του κινεζικού εθνικού νομίσματος.

«Είναι ένα πιθανό, πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή σημαντικών δασμών στις εισαγωγές από Κίνα», τόνισε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τσαρλς Σούμερ.

Από την άλλη πλευρά, σε δημοσίευμα κινεζικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν αντικατοπτρίζουν την άρνηση της Ουάσιγκτον να επωμισθεί την ευθύνη για τη διόγκωση εμπορικού και δημοσιονομικού ελλείμματος.

Και οι διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Ζου Σιαοτσουάν, άφησε να εννοηθεί ότι οι αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες να επιτρέψουν ανατίμηση του γιουάν.

naftemporiki

Hershey mulls £10 billion solo bid for Cadbury - source


Hershey mulls £10 billion solo bid for Cadbury - source


PHILADELPHIA (Reuters) - U.S. chocolate maker Hershey Co is considering launching a bid of at least $17 billion (10 billion pounds) for chocolatier Cadbury Plc as it seeks to trump a hostile offer by Kraft Foods Inc, a source familiar with the matter said on Friday. Hershey has lined up deal funding from Bank of America and JP Morgan Chase & Co to make a solo offer for Cadbury, but is also still weighing a joint bid with Italy's Ferrero Spa, the source said.

iii.co.uk

Εβδομαδιαίο αλμα 2,7% για το χρυσό


Εβδομαδιαίο αλμα 2,7% για το χρυσό

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η τιμή του χρυσού, αφού για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε κέρδη στον απόηχο των ανησυχιών που έχουν αναδυθεί για την πορεία του πληθωρισμού. Οι επενδυτές, μετά τις νευρικές συνεδριάσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ανησυχούν για την διαφύλαξη των κεφαλαίων τους, προτιμώντας έτσι τοποθετήσεις που προσφέρουν ασφάλεια όπως αυτή του χρυσού. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4% στα 1.146,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 2,7%. Ο χρυσός οδεύει με κέρδη άνω των 100 δολαρίων κατά τον μήνα Νοέμβριο, ενώ από τα χαμηλά έτους που είχε σημειώσει τον Ιούλιο, βρίσκεται κατά 26% υψηλότερα. Μάλιστα, από τις 19 εβδομάδες που έχουν παρέλθει από τότε, οι 16 ήταν ανοδικές.

Αναφορικά με τα άλλα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε ελαφρά στα 18,44 δολάρια, το παλλάδιο έπεσε κατά 1,5% στα 364,35 δολάρια και η πλατίνα βρέθηκε σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, ήτοι 1.441,90 δολάρια.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, το χρυσό έχει ενισχυθεί κατά 30%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 6,2% έναντι του ευρώ. Επιπλέον, η ζήτηση για χρυσό έχει σημειώσει άνοδο 10% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4820 δολάρια από το επίπεδο των 1,4925 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4815 δολάρια.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται με την υποχώρηση που εμφανίζει η αγορά των χρηματιστηριακών δεικτών στα futures (παράγωγα) η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις μικρότερου κινδύνου.

reporter.gr

Πτώση για το αργό - Εβδομαδιαία ανοδος 0,6%


Πτώση για το αργό - Εβδομαδιαία ανοδος 0,6%

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε απώλειες η τιμή του αργού, καθώς το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Σημαντικές πιέσεις άσκησε στο πετρέλαιο και η πτώση που κατέγραψαν οι κεφαλαιαγορές, καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισε, ότι θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης.
Ειδικότερα, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 63 cents ή 0,8% στα 76,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει ακόμα και 1,6%. Σε επίπεδο εβδομάδας τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, τα οποία λήγουν σήμερα ενισχύθηκαν κατά 0,6%. Τη θέση τους παίρνουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου τα οποία υποχώρησαν κατά 0,6% στα 77,55 δολάρια. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 0,5% στα 77,22 δολάρια το βαρέλι.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4820 δολάρια από το επίπεδο των 1,4925 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4815 δολάρια.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται με την υποχώρηση που εμφανίζει η αγορά των χρηματιστηριακών δεικτών στα futures (παράγωγα) η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις μικρότερου κινδύνου.

Στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να συγκρατήσει τις τιμές του πληθωρισμού. «Δε χρειάζονται όλα τα μέτρα ρευστότητας στο ίδιο επίπεδο, όπως στο παρελθόν», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, προσθέτοντας ότι κάποιο μέτρο μπορεί να αποτελεί απειλή στην προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά και χωρίς διφορούμενες προσεγγίσεις.

reporter.gr

eBay: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Skype


eBay: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Skype

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 70% της εταιρείας διαδικτυακής τηλεφωνίας Skype ύψους 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της eBay. Η πώληση της υπηρεσίες σε ομάδα επενδυτών είχε παγώσει λόγω αγωγών που είχαν καταθέσει οι ιδρυτές του Skype Νίκλας Ζενστρομ και Γιάνους Φρίις.

Έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν τελικά οι δύο πλευρές, οι Ζενστρομ και Φριις αποκτούν ξανά μερίδιο 14% στην εταιρεία που είχαν ιδρύσει.

To 2005, η eBay είχε αγοράσει το Skype από τους δύο συνεργάτες σε μια συμφωνία που τελικά ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια.

Η νέα συμφωνία κατεβάζει την αξία της υπηρεσίας τηλεφωνίας στα 2,75 δισ. δολάρια. Η eBay διατηρεί μερίδιο 30% και το υπόλοιπο 56% πηγαίνει σε ομάδα επενδυτών (Silver Lake Partners, Canadian Pension Plan Investment Group, Andeerssen Horowitz και άλλοι).

H υπηρεσία Skype, με έδρα το Λουξεμβούργο, παρακάμπτει τα συμβατικά δίκτυα τηλεφωνίας και επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν δωρεάν ή φθηνές κλήσεις φωνής και βίντεο.

reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας σε 29 Πολιτείες τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας σε 29 Πολιτείες τον Οκτώβριο


Αύξηση παρουσίασε η ανεργία σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ενώ στην California, στο Delaware, στη South Carolina και στη Florida αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το Σεπτέμβριο αύξηση της ανεργίας είχε σημειωθεί σε 22 πολιτείες, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα κατέγραψαν και πάλι το Michigan (15,1%), η Nevada (13%) και το Rhode Island (12,9%). Ο εθνικός δείκτης τον προηγούμενο μήνα σημείωσε υψηλά 26 ετών, ανερχόμενος στο 10,2%, προκαλώντας ταυτόχρονα πτώση στην κατανάλωση, η οποία είναι η «ανάσα» της ανάκαμψης. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke ανέφερε στις 17 Νοεμβρίου ότι η ανεργία είναι πιθανόν να μειωθεί αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Εκτός από την ανοδο της ανεργίας σε 21 πολιτείες παρατηρήθηκε μείωση και των αμοιβών. Μάλιστα οι αναλυτές, αναφέρουν ότι αν δεν δεχτούν οι υποψήφιοι μείωση στην αμοιβή τους, είναι εξαιρετικά απίθανο να βρουν δουλειά. Είναι τόσο λίγες οι θέσεις και τόσοι πολλοί οι υποψήφιοι που η εύρεση εργασίας επαφίεται στην τύχη.

reporter.gr

Roubini: Είμαστε στην αρχή μιας νέας φούσκας


Roubini: Είμαστε στην αρχή μιας νέας φούσκας

Είμαστε στην αρχή μιας νέας φούσκας στις κεφαλαιαγορές, δήλωσε ο καθηγητής Nouriel Roubini, ο οποίος είχε προβλέψει την προηγούμενη κρίση, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές έχουν εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος δανεισμού επιδιδόμενοι σε μια πρωτοφανή άγρα μετοχών και εμπορευμάτων. Ο δείκτης MSCI World έχει κερδίσει από την αρχή της χρονιάς 25%, ενώ από τις 9 Μαρτίου, όταν και είχε σημειώσει τα χαμηλότερα επίπεδα έχει κερδίσει 66%. Η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί κατά 70% από την αρχή της χρονιάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του κινδύνου να βρεθεί ακόμα και στα 100 δολάρια, εξαιτίας των εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης.

reporter.gr

EKT: Προχωρά σε σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης


EKT: Προχωρά σε σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης

Στη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να συγκρατήσει τις τιμές του πληθωρισμού. «Δε χρειάζονται όλα τα μέτρα ρευστότητας στο ίδιο επίπεδο, όπως στο παρελθόν», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, προσθέτοντας ότι κάποιο μέτρο μπορεί να αποτελεί απειλή στην προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά και χωρίς διφορούμενες προσεγγίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1% και ενδέχεται να μην ανανεώσει την προσφορά 12μηνης διάρκειας δανείων με το συγκεκριμένο επιτόκιο προς τις εμπορικές τράπεζες μετά τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου.

«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης», είπε ο Trichet, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφατες χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι πιο ήπιες», αλλά «παρόλα αυτά σε αυτές τις εξελίξεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο» τα πακέτα κρατικής στήριξης.

reporter.gr

Στο 7,09% οι απώλειες σε μία εβδομάδα στο Χ.Α. - Μεγάλη βουτιά στις τράπεζες


Στο 7,09% οι απώλειες σε μία εβδομάδα στο Χ.Α. - Μεγάλη βουτιά στις τράπεζες

Μεγάλη κατρακύλα για το γενικό δείκτη του Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 2.405,61 μονάδες και με απώλειες 3,67%. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες ανήλθαν σε 7,09%, ενώ ψαλιδίστηκαν τα αρχικά κέρδη από την αρχή του χρόνου σε 34,64%, όταν πριν από ένα μήνα η άνοδος της αγοράς υπερέβαινε το 60%. Περά από τα άσχημα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, το Χ.Α. επηρεάστηκε και από τις διεθνείς εξελίξεις. Χαρακτηστικά, οι πληροφορίες για αδυναμία της Ουκρανίας να αποπληρώσει τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για το δανεισμό της, επηρέασαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη και κλάδο, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ξένες τράπεζες αποχωρούν από τη χώρα.

Στην Ελλάδα, την Παρασκευή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός, που προς στο παρόν αντιμετωπίζεται καχύποπτα από τους αναλυτές ξένων οίκων, περιμένοντας από τη κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του Χρέους, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη ρηξικέλευθρων μέτρων.

Ταυτόχρονα, το spread στα ελληνικά ομόλογα «ξέφυγε» πάνω από τις 180 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο συνδέεται, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, τόσο με την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις που σχετίζονται με τη κρίση, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τρισέ ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά ανοίγματα θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις αγορές.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών και μάλιστα με μεγάλους όγκους. Απώλειες 6,88% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, στα 9,20 ευρώ με 2,345 εκατ. τεμάχια, 5,84% για την Alpha, στα 9,83 ευρώ με 6,455 εκατ. τεμάχια (πτώση 29,17% για το δικαίωμα στην αμκ!), 5,76% για την ETE με κλείσιμο στα 22,08 ευρώ με 3,496 εκατ. τεμάχια και 3,56% για την Πειραιώς, στα 10,30 ευρώ και όγκο 1,770 εκατ. τεμάχια.

Από τα 306 εκατ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. την Παρασκευή περίπου τα 220 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, άλλα 35 εκατ. ευρώ έγιναν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ταμπλό «μοιράστηκε» κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της αγοράς ήταν απογοητευτική, καθώς με απώλειες έκλεισαν 184 μετοχές, έναντι 37 που ενισχύθηκαν και 80 που έμειναν αμετάβλητες.

Πήγασος Sec.

"Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης", αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "έχει προσεγγίζει υποτιμημένες ζώνες τιμών μετά από αρκετό χρονικό διάστημα απειλώντας με διάσπαση τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών φαινόμενο που έχει να παρατηρηθεί από τον φετινό Ιούνιο.Σε ανοδικές αγορές το βέλτιστο σημείο εισόδου στην αγορά είναι η περιοχή που ορίζεται από την διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου (2.440) έως την περιοχή του απλού κινητού μέσου (2.220). Το πρώτο σκέλος της ανόδου εκτιμούμε ότι «οφείλει» να είναι βίαιο ώστε να αποτρέψει συντηρητικούς παίκτες να εισέλθουν στην αγορά όπως οφείλει να ξεκινήσει από κάποιο απρόβλεπτο σημείο χαμηλής ή μέτριας τεχνικής σημασίας. Σε δεύτερο χρόνο θα μας απασχολήσει η έξοδος από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που διέρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς και η ένταση των συναλλαγών στο ξεκίνημα αυτής της κίνησης".

Emporiki Bank

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα κριθεί - πιθανότατα - αν ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα ή αν θα επιταχυνθεί η πτώση, σχολιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Kαι μάλιστα προσθέτει ότι οι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες κινούνται πλέον σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών.

- Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά, καθώς μόλις στη πρώτη συνεδρίαση έχασε την στήριξη των 2.600 -2.580μ, υποχωρώντας - με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών - μέχρι τις 2.474,12μ, από όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιδράσει ανοδικά. Την Παρασκευή σημειώθηκε νέο χαμηλό (τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που γραφόταν το άρθρο) στις 2.433,38μ.

- Η κίνηση αυτή ήταν χειρότερη από τις εκτιμήσεις μας, καθώς από τα δύο πτωτικά σενάρια που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν πραγματοποιήθηκε αυτό που συνδυαζόταν με μείωση του όγκου των συναλλαγών και εκτόνωση των πιέσεων μέχρι τις 2.500μ, αλλά το δεύτερο που περιλάμβανε διάσπαση των στηρίξεων σε συνδυασμό με αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σύμφωνα με αυτό, ο ελάχιστος στόχος προσδιορίζεται στις 2.450μ και η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 2.420μ. Αν προσεγγισθεί αυτή η περιοχή τιμών με σημαντική μείωση του όγκου των συναλλαγών, σε σύγκριση με τον όγκο της 16ης Νοεμβρίου, τότε είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και ενδεχομένως οι 2.420μ να αποτελέσουν το χαμηλότερο επίπεδο για τις επόμενες εβδομάδες.

- Στην περίπτωση που διασπασθούν οι 2.420μ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.340μ (ασθενής), 2.309μ (ασθενής) και 2.276μ (ισχυρή). Αν η διάσπαση των 2.420μ συνοδευτεί από σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τότε δύσκολα θα αποφευχθεί η προσέγγιση των 2.275μ.

reporter.gr
Share |