Saturday, November 21, 2009

Wind: Νέο «επεισόδιο» στην αναδιάρθρωση του χρέους


Wind: Νέο «επεισόδιο» στην αναδιάρθρωση του χρέους

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind (3,3 δισ. ευρώ) αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, όπου ο δικαστής - διαιτητής που έχει οριστεί θα καλέσει σε ακρόαση όλους τους εμπλεκόμενους.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θεωρούν ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ν. Σαουίρις έχει τελεσίδικα νικήσει.

Στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφασή του, πιθανότατα την ίδια μέρα, για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία.

Η όλη υπόθεση που πρακτικά εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών. Σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει στην Ελλάδα όπου κυρίως η πληροφόρηση προέρχεται από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θεωρούν ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ν. Σαουίρις έχει τελεσίδικα νικήσει.

Το «τρόπαιό» του, η μείωση του χρέους της Wind κατά 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ μεγάλο και υπάρχουν πολλοί χαμένοι. Μερικοί από αυτούς είναι ισχυροί και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή πίεση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Deutsche Bank η οποία έχει βρεθεί εκτεθειμένη σε πελάτες της γιατί είναι ένας από τους εκδότες των ομολογιών με μηδενική εξασφάλιση. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατηγορία των ομολογιούχων (με σύνολο ομολογιών αρχικής αξίας 1,250 δισ. ευρώ) έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Η όλη υπόθεση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν προκύψει, εξαιτίας του ύψους των ομολογιών που μηδενίζονται και όπως είναι φυσικό η όποια τελική απόφαση θα δημιουργήσει δεδικασμένο. Γι' αυτό και το ενδιαφέρον που την περιβάλλει σε συνδυασμό πάντα με τις εκτιμήσεις για το ποια θα είναι στη συνέχεια η πορεία της Wind.

Το ερώτημα του αν θα καταφέρει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της φαίνεται να μην απαντάται θετικά από το σύνολο των αναλυτών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στη σχετική με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έκθεσή της η Standard & Poors.

Ο διεθνής οίκος δεν θεωρεί ότι η ανάκαμψη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, την οποία υπόσχεται στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης η πλευρά του κ. Σαουίρις, θα επιτευχθεί, τουλάχιστον μέχρι το χρονικό διάστημα που λήγουν και οι υπόλοιπες ομολογίες (υψηλής και χαμηλής εξασφάλισης, 1,250 δισ. ευρώ και 375 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Στελέχη

Στελέχη της Wind ωστόσο θεωρούν και μεταδίδουν ότι η υπόθεση θα κλείσει χωρίς ανατροπές. Χαρακτηρίζουν τη συνέχεια με τη διαιτησία τυπική με την έννοια ότι αυτό που ελέγχεται είναι αν έχουν τηρηθεί σωστά οι διαδικασίες. Προσθέτουν ότι το ουσιαστικό της σημείο είναι το γεγονός ότι Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει πάρει με το μέρος του την πλειονότητα των ομολογιούχων πλην φυσικά των μη εξασφαλισμένων.

Όσο για την πορεία της Wind αυτό που λέγεται είναι ότι το 2010 θα αποτελέσει χρονιά εμπορικής ανάκαμψης με στόχο η εταιρεία να αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά της κέρδη τα έτη 2011-12. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ίδια τη διοίκηση κατά τη διάρκεια τηλεπικοινωνιακού συνεδρίου, το πλάνο περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές αλλά και στην εμπορική ανάπτυξη.

Στην ίδια λογική τα στελέχη της εταιρείας χαρακτηρίζουν άνευ ουσίας και τυπική την εκκαθάριση στην οποία υποχρεώνεται η Hellas 2 αφού δεν κατέβαλε ως όφειλε και μετά την παράταση του ενός μήνα το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ως τόκους στους μηδενικής εξασφάλισης ομολογιούχους.

Στα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για μετά την απόφαση της διαιτησίας περιλαμβάνεται η μεταβίβαση των μετοχών της Wind σε εταιρεία συμφερόντων της Weather Investments που έχει βασικό μέτοχο τον Αιγύπτιο επιχειρηματία.

naftemporiki

No comments:

Share |