Tuesday, May 29, 2012

Λαϊκή: Κέρδη €55 εκ. το τρίμηνο

Λαϊκή: Κέρδη €55 εκ. το τρίμηνο

Κέρδη €54,8 εκ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2012 η Λαϊκή Τράπεζα έναντι κερδών €71 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 22,8 %. Τα κέρδη της τράπεζας αποδίδονται κυρίως στην είσπραξη €79,4 εκ. από την επιστροφή φόρων λόγων του κουρέματος των ομολόγων έναντι πληρωμής €8,3 εκ. πέρσι. Λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα οι προβλέψεις της Λαϊκής αυξήθηκαν κατά 51,4% φθάνοντας τα €118,7 εκ. από €78,4 εκ. πέρσι.

Τα έσοδα της τράπεζας από τόκους και προμήθειες είναι μειωμένα, ενώ μειωμένα είναι και τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα. Επίσης, τα αποτελέσματα του 2011 περιλάμβαναν κέρδη €53,2 εκ. από την πώληση θυγατρικών εταιρειών έναντι €2,9 εκ. φέτος. Έσοδα, Έξοδα Το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε σε €247 εκ. έναντι €317 εκ. καταγράφοντας ετήσια μείωση 22,1%. Αναπροσαρμοσμένα για το κέρδος από την πώληση θυγατρικών εταιρειών ήταν 7,5% χαμηλότερα. Σε τριμηνιαία βάση, πάντως, αυξήθηκαν κατά 25%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν 2% σε ετήσια βάση και 14% σε τριμηνιαία βάση στα €177 εκ. αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους (ΝΙΜ) ανήλθε σε 2,38% αυξημένο κατά 46 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της προσπάθειας για ανατιμολόγηση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις περιοχές που ο Όμιλος έχει παρουσία. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα €40 εκ. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες. Μείωση 26,1% σημείωσαν και τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Όμιλος για τον εξορθολογισμό των δαπανών έχει αρχίσει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα το πρώτο τρίμηνο 2012 ανήλθαν σε €148 εκ., μειωμένα κατά 6% σε ετήσια βάση και 16% σε τριμηνιαία βάση. Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το πρώτο τρίμηνο 2012 ανήλθε σε €89 εκ., έναντι €97 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2011 και €103 εκ. το τέταρτο τρίμηνο 2011. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα σε τριμηνιαία βάση μειώθηκε από 89,4% το τέταρτο τρίμηνο 2011 σε 60% το πρώτο τρίμηνο 2012. Η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών και ο εκτεταμένος έλεγχος του κόστους αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Ομίλου και αναμένεται να αποφέρει βελτιωμένα αποτελέσματα και τα επόμενα τρίμηνα.

Τα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις ύψους ανήλθαν στα €96 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2012 έναντι €21 εκ. το τέταρτο τρίμηνο 2011 και €107 εκ. το α΄ τρίμηνο 2011, αναπροσαρμοσμένα για το κέρδος από πώληση θυγατρικών εταιρειών. Προβλέψεις Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 51,4% στα €118,7 εκ. από €78,4 εκ. πέρσι. Το πρώτο τρίμηνο 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 16,0%, αυξημένος σε σχέση με 13,9% στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Μεγέθη, δείκτες Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε μείωση 5% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €24,3 δισ. στις 31 Μαρτίου 2012. Οι καταθέσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε τριμηνιαία βάση σε €20 δις το α’ τρίμηνο 2012, παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 16%, κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά. Εξελίξεις πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης Η τράπεζα αναφέρεται και στις εξελίξεις για το πλάνο κεφαλαιουχικής της ενίσχυσης. Το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,8 δισ. μέσω δικαιωμάτων προτίμησης, έχει εγκριθεί και περιλαμβάνει όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αναδοχή της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους €738 εκ., περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου και η ανταλλαγή του δευτεροβάθμιου κεφαλαίου ύψους €415 εκ., ήδη διανύει την περίοδο έκφρασης ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Η διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου του Ομίλου έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 9% μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού σε ετήσια βάση. Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης στο σύνολό του, αναμένεται να διαμορφώσει το σύνολο των αναμορφωμένων εποπτικών κεφαλαίων σε €2,6 δισ. στις 31 Μαρτίου 2012. Αντίστοιχα ο αναμορφωμένος δείκτης κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΑΤ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,2%, ενώ ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 10,2% και ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων σε 10,3%, καθιστώντας την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου πλήρως σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις της ΕΑΤ.

source: stockwatch.com.cy

Ισπανία: Προς συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο β΄ τρίμηνο

Ισπανία: Προς συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο β΄ τρίμηνο Μαδρίτη

(Dow Jones) – Τα πρόσφατα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις στις κατασκευές, υποδεικνύουν μια συνεχή υποχώρηση στο ισπανικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο της bulletin. Η κεντρική τράπεζα επισήμανε την πτώση κατά 2% των ταξινομήσεων αυτοκινήτων τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο και πτώση 17% τον Απρίλιο στις προσλήψεις εργατών στις κατασκευές, ως ένδειξη της οικονομικής εξασθένισης.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 9,8% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση. Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, ενώ και η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι και το β΄ τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο.

source: capital.gr

Σε χαμηλό 17 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο

Σε χαμηλό 17 μηνών ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Μάιο

 Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών σημείωσε το Μάιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο μηνιαίος πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,2% από το +0,2% ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στο -0,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,9% από 2,1% ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στο 2%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των δεικτών Case-Shiller το Μάρτιο

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των δεικτών Case-Shiller το Μάρτιο

Υποχώρησαν το Μάρτιο οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών, κλείνοντας το πρώτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006 σύμφωνα με τους δείκτες Case-Shiller της Standard & Poor΄s. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι τιμές σημείωσαν νέα χαμηλά, υποχωρώντας 2% από το προηγούμενο τρίμηνο και 1,9% σε ετήσια βάση. Οι τιμές υποχωρούν περίπου 35% από την κορυφή το β΄ τρίμηνο του 2006. Ο δείκτης Case-Shiller γα τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε πτώση 2,8% το Μάρτιο από ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε σε ποσοστό 2,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης των 10 περιοχών σημείωσε μικρή πτώση 0,1%, ενώ ο δείκτης των 20 περιοχών ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος. "Αν και έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση σε ορισμένες περιοχές, οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν ανακάμψει", σχολίασε ο David Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής της S&P για τους δείκτες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

Μεγάλη πτώση σημείωσε το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 64,9 μονάδες το Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 68,7 μονάδων τον Απρίλιο όπως ανακοίνωσε το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board. Η αρχική μέτρηση του Απριλίου ήταν στις 69,2 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί πλέον για τρεις διαδοχικούς μήνες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις 70,3 μονάδες το Μάιο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε βουτιά στις 45,9 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 51,2 μονάδων. Ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα σε διάστημα έξι μηνών υποχώρησε στις 77,6 μονάδες από 80,4 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Χρεοκόπησε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf

ΗΠΑ: Χρεοκόπησε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές (άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ) υπέβαλε η νομική εταιρεία Dewey & Leboeuf LLP κίνηση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία εταιρείας του κλάδου στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Dewey & Leboeuf έκανε γνωστό πως οι προσπάθειες εξεύρεσης συνεργάτη για συγχωνεύει απέτυχαν και πλέον ζητάει την άδεια των αρχών για να προχωρήσει σε ρευστοποίησή της. Η εταιρεία, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ, έχασε πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος των 300 σχεδόν συνεργατών της λόγω ανησυχιών για τις πληρωμές και τα υψηλά της χρέη.

Η Dewey στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα ζητήσει από τους 90 εναπομείναντες υπαλλήλους της να παραμείνουν στην εταιρεία ώστε να βοηθήσουν στη ρευστοποίηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

source: capital.gr
Share |