Monday, February 15, 2010

Πρόταση για ελεγκτικές αρμοδιότητας της Eurostat

Πρόταση για ελεγκτικές αρμοδιότητας της Eurostat


Με στόχο τη βελτίωση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε, μετά από πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού παρέχοντας ελεγκτικές αρμοδιότητες στη Eurostat.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία προβλέπονται, εφόσον εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση από το Συμβούλιο, συχνότερες επισκέψεις αντιπροσωπειών της Eurostat στα κράτη μέλη ενώ όταν θα εντοπίζονται ειδικότερα προβλήματα, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θα μπορεί να διενεργεί στο εν λόγω κράτος μέλος πρόσθετες επισκέψεις μεθοδολογικού χαρακτήρα.

Τέλος, θα ζητείται από τα κράτη μέλη να παρέχουν πρόσβαση στη Eurostat σε πληροφορίες που αφορούν την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

source: euro2day.gr

Juncker: "Παράταση" έως το Μάρτιο για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα


Juncker: "Παράταση" έως το Μάρτιο για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα


"Πίστωση χρόνου" έως το Μάρτιο δίνουν στην Ελλάδα με δημόσιες δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο των εργασιών του ECOFIN, πριν ζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

"Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αξιόπιστο και να μειώσει κατά 4% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010", δηλώνει ο προεδρεύων του Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας θα εξεταστεί το Μάρτιο», δήλωσε ο ίδιος, τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα αναλάβει «αποφασιστική δράση αν αυτό απαιτηθεί» και εξέφρασε την πρόθεση του Λουξεμβούργου να προχωρήσει ακόμη και σε διμερή στήριξη της Ελλάδας αν χρειαστεί.

«Αν διαπιστώσουμε παρεκκλίσεις έως τα μέσα Μαρτίου, τότε θα ζητήσουμε τη λήψη επιπροσθέτων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο J.C. Juncker επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα σταθούν αλληλέγγυες στην Ελλάδα σε περίπτωση που τα μέτρα λιτότητας αποδειχθούν ανεπαρκή για τη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή μίας πιθανής παρέμβασης της Ε.Ε., λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να συζητηθεί δημοσίως κάτι τέτοιο.

«Δε θέλουμε να διαταράξουμε τις αγορές. Έχουμε έτοιμα αρκετά ‘εργαλεία’ και θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κύρια ευθύνη βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

«Η Ελλάδα οφείλει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4% εντός του 2010, όπως υποσχέθηκε», σημείωσε ο Juncker «και αν τα πρόσφατα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αν η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, τότε οι Ευρωπαίοι θα σταθούν στο πλευρό της, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους ώστε να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να πείσουν τις αγορές».

"Η Ελλάδα να δράσει πρώτη"

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα "αν χρειαστεί" εξέφρασε τη Δευτέρα και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Josef Proell, υπογραμμίζοντας σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι "η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δράσει πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης περί ευρωπαϊκής στήριξης".

Ο ίδιος ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν απαιτούνται επιπλέον περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό και ότι το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων θα εξεταστεί σε 1-2 μήνες. «Συμφωνώ με την άποψη ότι η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη να δράσει», δήλωσε ο Proell. «Δεδομένου του ελλείμματος του προϋπολογισμού της η Ελλάδα πρέπει να δράσει πρώτη, και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ‘τιτάνιο καθήκον’ να το περιορίσει στο 3% του ΑΕΠ έως το 2012.

"Σαφής η θέση της Ε.Ε."

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan, δήλωσε ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστη σαφής κατά τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας». «Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε. έκαναν σαφή τη θέση τους», ανέφερε, «και θα έχουμε μία σφαιρική και ειλικρινή συζήτηση».

"Δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα"

Δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin τη Δευτέρα, που να αφορά λεπτομερές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Elena Salgado.

Απών από την αυριανή συνεδρίαση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Δεν θα παραστεί στις αυριανές εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο Schaeuble θα επιστρέψει για προσωπικούς λόγους από τις Βρυξέλλες στη Γερμανία αργότερα σήμερα.

source: capital.gr

Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές, κλειστή η Wall Street


Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές, κλειστή η Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας μικρές απώλειες στην έναρξη των συναλλαγών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εργασίες των ECOFIN και Eurogroup.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε ήπια, καθώς στη Wall Street δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.

Σε δηλώσεις του σε ξένα μέσα ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, σχολίαζε νωρίτερα ότι «η αγορά αναμένει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν να χειριστούν το ζήτημα της Ελλάδας».

«Η πολιτική στήριξη έχει κάποιο νόημα, αλλά οι αγορές ίσως πρέπει πρώτα να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σχολίασαν σε ξένα μέσα αναλυτές της Deutsche Bank.

Σε επίπεδο μετοχών, ξεχώρισαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό τα κέρδη των British Airways και Iberia, μετά την ανακοίνωση της American Airlines το Σάββατο ότι οι αμερικανικές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ενέκριναν προκαταρκτικά τα σχέδια για συνεργασία μεταξύ των τριών αερομεταφορέων στις υπερατλαντικές πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σημαντικά κέρδη σημείωσε και ο τίτλος της γερμανικής TUI AG, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε περιορισμό ζημιών για το α’ τρίμηνο χρήσης, στα 102,8 εκατ. ευρώ από 155,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών της TUI υποχώρησε κατά 15%, στα 2,95 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει σταθερά λειτουργικά έσοδα στον κλάδο του τουρισμού και μείωση του λειτουργικού κόστους σε βασικές της εργασίες. «Οι κρατήσεις στις κυριότερες τουριστικές αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η διοίκηση της TUI.

Στους πανευρωπαϊκούς δείκτες, ο DJ Stoxx 600 έκλεισε στις 241,02 μονάδες, με άνοδο 0,37%, ενώ ο DJ Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,61%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κινήθηκε επίσης ανοδικά, κατά 0,35%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε με κέρδη 0,49% στις 5.167,47 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,19%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο 0,28%.

Κέρδη 0,67% και για τον IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,41% ενισχύθηκε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 0,38%.

Θετικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες, με τον RTS στο +0,07% και τον Micex στο +1,10%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,53%.

source: capital.gr

Διευκρινίσεις για τα περί δανεισμού της Ελλάδας από την Goldman Sachs ζητά η ΕΕ

Διευκρινίσεις για τα περί δανεισμού της Ελλάδας από την Goldman Sachs ζητά η ΕΕ

Διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα για τυχόν συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς σχετικά, μετά το δημοσίευμα των New York Times που έκανε λόγο για «συγκαλυμμένα» δάνεια της Wall Street στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απάντησε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς.

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, το απέφυγε σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα, αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».

source: naftemporiki

Bharti Offers $10.7 Billion for Zain African Assets

Feb. 15 (Bloomberg) -- Bharti Airtel Ltd., South Asia’s biggest mobile-phone company, offered $10.7 billion to buy most of Zain’s African assets, a deal that would create one of the largest emerging-markets wireless carriers.

Kuwait’s Mobile Telecommunications Co., or Zain, and India’s Bharti will hold exclusive negotiations until March 25, the companies said in statements today. The proposal doesn’t include Zain’s Morocco or Sudan businesses and is subject to due diligence and regulatory approval. Bharti fell as much as 9.6 percent in Mumbai trading, the most since Oct. 6.

Bharti’s third attempt to enter Africa highlights billionaire Chairman Sunil Mittal’s ambitions to expand overseas as competition intensifies at home, where call rates have fallen to less than a penny a minute. Zain’s African business would give Bharti access to an estimated 42 million customers across 15 African countries from Nigeria to Uganda.

“Domestic growth is slowing and Bharti has been looking at expanding in Africa,” said Nishna Biyani, an analyst at Prabhudas Lilladher. “On the face of it, it looks expensive but it depends on the amount of debt Bharti will acquire.”

There’s no guarantee the transaction will be completed, according to the statements. France’s Vivendi SA, owner of Maroc Telecom, walked away from buying Zain’s African assets in July, saying the purchase didn’t fit “its usual criteria of profitability and financial discipline.”

Zain Shares Suspended

Zain shares were suspended from trading in Kuwait. They last traded on Feb. 11 when they advanced 3.9 percent to 1,080 Kuwaiti dinars. The stock has soared 23 percent in the last week, giving the company a market value of 4.64 billion Kuwaiti dinars ($16 billion).

Senjam Raj Sekhar, vice president of communications at Bharti, didn’t reply immediately to an e-mailed request for further comments on the acquisition plan.

Bharti’s offer is “very expensive” based on valuation multiples, Macquarie Group Ltd. Regional Head of Telecoms Research-Asia Shubham Majumder wrote in a note to clients today. Zain’s Africa unit is unprofitable and its business outlook is “significantly inferior” to top African phone operator MTN Group Ltd., according to the report. For Zain, saddled with $4.6 billion of debt, the sale highlights the difficulty of generating profits in the African markets, according to the report.

Enterprise Value

The offer values Zain’s African assets at more than 10 times their estimated earnings before interest, taxes, depreciation and amortization, according to Macquarie. That compares with multiples of 6.3 for Bharti, 4.2 for MTN Group and 4.8 for Vodacom Group Ltd., Majumder wrote.

New Delhi-based Bharti’s move mirrors efforts by other phone companies seeking growth in emerging markets as profits slide in their home markets. Vivendi, owner of French mobile operator SFR, said Nov. 13 it gained control of Brazil’s GVT (Holding) SA, after its $4.18 billion offer topped Spanish company Telefonica SA’s $4 billion bid.

Newbury, England-based Vodafone Group Plc made acquisitions in India, Turkey and Qatar to make up for slumping demand in its main European markets. In 2008, it took control of South Africa’s Vodacom Group Ltd.

All operators are “in the same process” of finding growth in emerging markets, said Emmanuel Soupre, who helps manage about $15.6 billion at Neuflize OBC in Paris.

Zain bought Celtel International for $3.4 billion in 2005 to expand into 13 African countries, including Kenya and Nigeria, the continent’s most populous nation. The company has more than 40 million subscribers in Africa, about 62 percent of its client base. More than half of its $7.4 billion of annual sales in 2008 came from Africa, according to Bloomberg data.

Zain’s African units have not just been coveted by Vivendi. In the past year, Luxembourg-based Millicom International Cellular SA said it would be interested in some of Zain’s assets.

MTN Chief Executive Officer Phuthuma Nhleko said Aug. 27 that it may consider buying Zain’s Africa units if “there were no regulatory problems.”

At $10.7 billion, Bharti would be paying about $250 for each of Zain’s 42 million African customers, excluding Sudan and Morocco. When Vodafone Group paid $10.7 billion in May 2007 to buy a controlling stake in India’s Hutchison Essar Ltd., it valued each Indian subscriber at about $720.

Competitive Indian Market

Since then, India’s mobile phone market has grown more competitive, as newcomers including Japan’s NTT DoCoMo Inc. and Norway’s Telenor ASA have started services, bringing the total number of mobile-phone operators in India to 11, prompting Bharti to look outside of the world’s second-fastest-growing mobile-phone market for opportunities to increase profit growth.

“My only worry is that there is this dangerous trend of Indian companies trying to buy overseas assets at any cost,” said R.K. Gupta, portfolio manager and managing director at Taurus Asset Management in New Delhi. “If you get a company at cheap valuation or fair cost it’s O.K., but if you pay aggressively it’s going to affect profitability for years.”

Bharti’s purchase of Zain assets would be the second- largest overseas acquisition by an Indian company, after Tata Steel Ltd. paid $12.9 billion for U.K.-based steelmaker Corus Group Ltd. in 2007. Mittal failed twice to buy MTN Group.

“I have no doubt that this is an operationally sensible decision, as Bharti can probably cut costs even further than Zain” said G.V. Giri, an analyst with IIFL Capital Ltd. in Mumbai. “Bharti does need to come up with that sort of cash, and that could lead to some weakness in the stock for a while.”

Kohli Heads Expansion

The company announced a $300 million bid on Jan 12 to buy a 70 percent stake in the Bangladeshi assets of Abu Dhabi-based Warid Telecom, adding 2.92 million subscribers. The following day, it named Chief Executive Officer Manoj Kohli, 51, to a new role to head overseas expansion. Kohli hung up when contacted Feb 12, and hasn’t replied to a request for comment.

For Zain’s main shareholders, led by the Kharafi Group, the transaction would end an almost yearlong effort to sell the company as a whole or in parts.

“This sale will surely affect Zain Africa and whatever is left in the Middle East,” said Hajjaj Bu Khudour, an independent Kuwaiti economist. “It will devalue Zain.”

He said whatever profit is made from selling most of the African assets won’t compensate for Zain’s investment in the market to fund expansion.

Previous attempts to sell the group or some of its assets have failed. Saad al-Barrak resigned as Zain’s chief executive officer this month after delays in the proposed sale of the company by the Kharafi Group, Zain’s second-largest shareholder.

Kharafi announced in September it signed a preliminary agreement to sell a 46 percent stake in Zain, valued at $13.7 billion, to a group led by India’s Vavasi Group and Malaysian billionaire Syed Mokhtar Al-Bukhary. At the time, the sellers and buyers pledged to complete the deal in four months.

source: bloomberg

Ντουμπάι: Καμία καινούργια πρόταση για Dubai World


Ντουμπάι: Καμία καινούργια πρόταση για Dubai World

Το εμιράτο του Ντουμπάι και η Dubai World δεν έχουν παρουσιάσει επίσημη πρόταση στους πιστωτές σε σχέση με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της κρατικής εταιρείας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει στους πιστωτές αρκετό χρόνο για να μελετήσουν το επιχειρηματικό πλάνο της Dubai World και να αναλύσουν πιθανές μελλοντικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, διευκρίνισε ο ίδιος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νωρίτερα το Zawya Dow Jones μετέδωσε ότι η Dubai World ενδεχομένως να προσφέρει στους πιστωτές της 60 cents στο δολάριο μετά από εφτά χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους της που φτάνει τα 22 δισ. δολ.

Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι γνώρισε βουτιά 3,5% σήμερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Ιανουαρίου.

source: capital.gr

Βρετανία: "Σωτήρια η μη ένταξη στην ευρωζώνη"


Βρετανία: "Σωτήρια η μη ένταξη στην ευρωζώνη"

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία θα ήταν διπλάσιo αν ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αποφάσιζε την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το Centre for Economic and Business Research (CEBR) του Λονδίνου.

Το CEBR χρησιμοποίησε το δικό του οικονομικό μοντέλο για να υπολογίσει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Μπλερ υπέγραφε την ένταξη της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.

Από τους υπολογισμούς προκύπτει πως η ανάπτυξη θα ήταν ελαφρά μεγαλύτερη ανάμεσα στο 1998 και το 2006, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε και με τον πληθωρισμό.

Όμως μετά το 2006, η οικονομική ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, υποστηρίζει το CEBR. "Το ΑΕΠ θα είχε μειωθεί κατά 7% και όχι 5% και η ανεργία θα έφτανε περίπου το 15%", τονίζει.

Η ανεργία στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας έπεσε στο 7,8%.

"Τα εύσημα για την απόφαση αυτή (μη ένταξης της Βρετανίας στην ευρωζώνη) πρέπει να αποδοθούν στον Γκόρντον Μπράουν", επισημαίνει το CEBR.

Ο Μπράουν ήταν υπουργός Οικονομικός από το 1997 ως το 2007 επί πρωθυπουργίας Μπλερ και θεωρείται δικό του έργο η απόφαση να παραμείνει η Βρετανία εκτός ζώνης ευρώ.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε πως η χώρα του με το να μην ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ διατήρησε μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με άλλες χώρες.


source: capital.gr

UBS: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι θέσεις short απέναντι στο ευρώ


UBS: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι θέσεις short απέναντι στο ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχουν φτάσει οι θέσεις short έναντι του ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να σημειώνουν ήδη περαιτέρω άνοδο, σχολιάζει τη Δευτέρα ο αναλυτής της UBS, Gareth Berry, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο ίδιος αποδίδει την κίνηση αυτή στην «αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας» και σχολιάζει ότι «η αγορά δεν δείχνει να έχει δεύτερες σκέψεις για τη λήψη θέσεων short απέναντι στο ευρώ».

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται τη Δευτέρα με απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου, για τέταρτη συνεχή ημέρα, υποχωρώντας νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, στα 1,3576 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή υποχωρεί 0,08% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,3613 δολάρια.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της Commerzbank

Το ευρώ έχει βρεθεί σε καθοδικό κανάλι από τα μέσα Ιανουαρίου, επιταχύνοντας τις απώλειές του σε σχέση με τα υψηλά του Δεκεμβρίου, σχολιάζει σε τεχνική ανάλυση για το ευρώ η αναλύτρια της Commerzbank, Karen Jones.

Η ίδια προσδιορίζει το επίπεδο των 1,3462 δολαρίων ως το επόμενο σημείο στήριξης για το ευρώ, ενώ αποκλείει περαιτέρω υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έως και τα επίπεδα των 1,3405 δολαρίων, 61,8% χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα της ισοτιμίας της περιόδου 2008-2009.

Σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση, η Jones εντοπίζει ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,3725, 1,3850 και 1,3910 δολαρίων.

source: capital.gr

Le Figaro: Βαρύτατη φορολογία στις offshore εταιρείες σχεδιάζει η Γαλλία


Le Figaro: Βαρύτατη φορολογία στις offshore εταιρείες σχεδιάζει η Γαλλία

Βαρύτατη φορολογία θα επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση σε εταιρείες που διαθέτουν οποιουδήποτε είδους εγκαταστάσεις σε 18 χώρες, οι οποίες θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Figaro.

Παράλληλα, το 95% των φορολογικών απαλλαγών στα μερίσματα που καταβάλλονται από τις θυγατρικές στις μητρικές εταιρείες θα καταργηθούν εάν η θυγατρική είναι εν λειτουργία σε μια από τις χώρες που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Γαλλίας.

Στον κατάλογο με τις χώρες τις οποίες η γαλλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «μη συνεργάσιμες» περιλαμβάνονται πολλές νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς, αρκετά νησιά του Ειρηνικού το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες.

Η οικονομική εφημερίδα Les Echos έγραψε ότι η συναίνεση της τελευταίας στιγμής από Χιλή, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ουρουγουάη, Μπαχάμες και Βανουάτου εξαίρεσαν τις χώρες αυτές από τη μαύρη λίστα.

Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να αποδεσμευτεί από τους καταλόγους των φορολογικών παραδείσων που τηρεί ο «Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».

source: naftemporiki
Share |