Tuesday, May 17, 2011

Σαν σήμερα 219 χρόνια Wall Street


Σαν σήμερα 219 χρόνια Wall Street

Σαν σήμερα 17 Μαΐου του 1792 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο λειτούργησε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο προς 200 δολάρια το μήνα. Την ιδρυτική του πράξη υπόγραψαν 24 χρηματιστές, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχαν 68. Πρώτος του πρόεδρος ήταν ο Anthony Stockholm.
Ο πρώτος πανικός που συνέβη στο χρηματιστήριο ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1873 και τότε παρέμεινε κλειστό για 10 ημέρες. Το 1903 απέκτησε το πρώτο δικό του κτήριο στην Broad Street, αλλά μεταφέρθηκε το 1922 στο ιστορικό πλέον κτήριο του Nyse στον αριθμό 11 της Wall Street. Η χειρότερη στιγμή του ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920, όταν έσκασε βόμβα στο κτήριό του, σκοτώνοντας 33 άτομα και τραυματίζοντας 400. Το 1934 συμβλήθηκε με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Ο δείκτης Nyse Composite Index ιδρύθηκε το 1960. Η πρώτη του συναλλαγή έγινε το 1792. Το πρώτο τίκερ εισηγμένης έλαβε σάρκα και οστά το 1867. Οι πρώτοι ξένοι χρηματιστές έγιναν δεκτοί το 1977 και το 1980 δημιουργήθηκε το τμήμα παραγώγων. Το 2006 συγχωνεύθηκε με το Euronext και στη συνέχεια με την American Stock Exchange. Το 2011 ανακοίνωσε τη συγχώνευσή του με την Deutsche Boerse.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η μετοχή του υποχώρησε κατά 13%, όταν η Nasdaq OMX και Intercontinental Exchange απέσυραν την προσφορά σφήνα στην πρόταση της Deutsche Boerse.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Απρίλιο

Πτώση 10,6% σημείωσαν οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στις 523.000, ενώ οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν κατά 4%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Τα στοιχεία για τις ενάρξεις Μαρτίου αναθεωρήθηκαν πάντως προς τα πάνω στις 585.000 από 549.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των ενάρξεων κατασκευής κατοικιών τον Απρίλιο στις 575.000.

Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν τον ίδιο μήνα στις 551.000 από 574.000 που ήταν βάσει αναθεωρημένων στοιχείων το Μάρτιο.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Νέα πτώση για το δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW


Γερμανία: Νέα πτώση για το δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW

ΜΑΝΧΑΪΜ, Γερμανία (Dow Jones)—Επιδεινώθηκε ξανά το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία το Μάιο υπό το βάρος της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Το think-tank ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα στις 3,1 μονάδες το Μάιο από 7,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 3,5 μονάδες, ενώ διατηρήθηκε χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο των 26,5 μονάδων.

Ο πρόεδρος του ZEW Wolfgang Franz δήλωσε ότι το ισχυρό οικονομικό momentum που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο «δεν θα διαρκέσει».

Κίνδυνοι όπως μία κρίση στην Ευρωζώνη και οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες «θα πρέπει να αναγνωριστούν», τόνισε.





source: capital.gr

Βρετανία: Στο 4,5% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο


Βρετανία: Στο 4,5% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο 4,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη Βρετανία λόγω της ενίσχυσης του κόστους των ταξιδιών καθώς οι Βρετανοί μετακινήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η αύξηση του πληθωρισμού – έπειτα από την απρόσμενη υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα – θα ανανεώσει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για την αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,5% από 4% το Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού στο 4,2%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία η άνοδος του πληθωρισμού ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των μετακινήσεων, του φόρου κατανάλωσης του αλκοόλ και του κόστους ενοικίων κοινωνικής στέγασης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα 29%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τιμές προϊόντων όπως το αλκοόλ, ο καπνός και η ενέργεια, έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 3,7%. Ο δείκτης τιμών λιανικής υποχώρησε στο 5,2% από 5,3%.


source: capital.gr

Ο καλύτερος Απρίλης από το 2006


Ο καλύτερος Απρίλης από το 2006

Τον καλύτερο Απρίλιο από το 2006 και μια από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε φέτος η τουριστική βιομηχανία, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η περίοδος των ισχνών αγελάδων έχει περάσει.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες κινήτρων για στήριξη νέων δρομολογιών, έχουν βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία στον κλάδο, που ποντάρει πλέον σε μια από τις καλύτερες θερινές σεζόν της τελευταίας πενταετίας.

Οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο του 2011 ανήλθαν σε 199.762 σε σύγκριση με 139.658 τον Απρίλιο 2010, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 43,0%.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην ιδιαίτερα χαμηλή περσινή βάση, αλλά ξεπερνά σημαντικά τις επιδόσεις των αμέσως προηγούμενων ετών και το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch δείχνουν ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν ο καλύτερος χρόνος από το 2006 όταν οι αφίξεις έφθασαν τις 206,5 χιλ.

Τον Απρίλιο του 2001, που ήταν χρονιά ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία, οι αφίξεις τουριστών είχαν ανέλθει στις 237 χιλ.

Οι ενδείξεις που άρχισαν να δημιουργούνται για τη θερινή σεζόν έχουν αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στους ξενοδόχους.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή, αν και τα στοιχεία Απριλίου οφείλονται σε αστάθμητους παράγοντες.

«Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία πέρσι, περιόρισε τις μετακινήσεις ενώ παράλληλα, το Πάσχα πέρσι γιορτάστηκε πιο νωρίς», επεσήμανε.

Το Πάσχα γιορτάστηκε φέτος προς το τέλος Απριλίου ενώ πέρσι στις αρχές. Το 2009 το Πάσχα των Καθολικών ήταν επίσης τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, στην αύξηση του φετινού Απριλίου συνέβαλε και ο πριγκιπικός γάμος που αποτέλεσε ευκαιρία για πολλούς Βρετανούς να κάνουν πρόωρα διακοπές εκμεταλλευόμενοι τις αργίες.

Οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αύξηση 29,1% καθώς από 62.742 τον Απρίλιο του 2010 ανήλθαν σε 80.998 το Απρίλιο του 2011.

Η βελτίωση στη Βρετανική αγορά αλλάζει κάπως τα αρνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, και οι ξενοδόχοι αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης διμηνίας για να δουν αν θα ανατραπεί η περσινή κατάσταση. Κάποιοι εκτιμούν πάντως ότι η ισοτιμία με τη στερλίνα λειτουργεί ανασταλτικά στις κρατήσεις από τη Βρετανία.

Η τουριστική βιομηχανία στηρίζει τις ελπίδες της για το 2011 στις μικρότερες αγορές της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 74% τον Απρίλιο (από 10.910 σε 18.987), από την Ελλάδα κατά 34% (από 11.704 πέρυσι σε 15.668) και από τη Γερμανία κατά 31% (από 13.724 σε 17.956 φέτος).

Για το τετράμηνο του 2011, οι αφίξεις τουριστών καταγράφουν άνοδο 17,6% φθάνοντας τις 405.463 σε σύγκριση με 344.664 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 17,6%.

Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την ελπίδα η καλή πορεία του τουρισμού να συνεχιστεί.

source: stockwatch.com.cy

Ο Soros "άδειασε" τις θέσεις του σε χρυσό


Ο Soros "άδειασε" τις θέσεις του σε χρυσό


Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον χρυσό «την απόλυτη φούσκα», «άδειασε» σχεδόν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του σε χρυσό, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, το α’ τρίμηνο, πολύ πριν αρχίσει η «βουτιά» των εμπορευμάτων, η οποία αποδόθηκε εν μέρει στις αναφορές ότι ρευστοποιεί τις συμμετοχές του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με γνωστοποιήσεις προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –οι οποίες δίνουν στοιχεία για το που «στοιχηματίζουν» τα hedge funds- ο γνωστός υπέρμαχος της ανόδου της τιμής του χρυσού, John Paulson, διατήρησε τη θέση του, όμως τον Soros ακολούθησαν αρκετά άλλα μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Eric Mindich και Paul Touradji.



source: euro2day.gr

Κίνα: Αύξηση 15,2% στις άμεσες ξένες επενδύσεις τον Απρίλιο


Κίνα: Αύξηση 15,2% στις άμεσες ξένες επενδύσεις τον Απρίλιο


Αύξηση της τάξεως του 15,2% σημειώσαν οι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη διάρκεια του Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια από τα 12,52 δισ. δολάρια του Μαρτίου. Για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, οι ξένες επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 26,03% στα 38,80 δισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Στις φυλακές της νήσου Ράικερς ο Ντομινίκ Στρος Καν - Ποιοί ακούγονται για τη θέση του στο ΔΝΤ


Στις φυλακές της νήσου Ράικερς ο Ντομινίκ Στρος Καν - Ποιοί ακούγονται για τη θέση του στο ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ένας πολιτικός που είχε συνηθίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του να διαμένει σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων και να ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση των αεροπλάνων, θα φιλοξενηθεί το άμεσο προσεχές διάστημα στις διαβόητες φυλακές της πόλης της Νέας Υόρκης, στο νησί Ράικερς.

Την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν αποφάσισε η δικαστής Μελίσα Τζάκσον, που εξετάζει την υπόθεση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μανχάταν, ενώ οι συνήγοροί του ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων. Ορίστηκε νέα δικάσιμος την Παρασκευή 20 Μαΐου. Η δικαστής Μελίσα Τζάκσον είχε αρνηθεί να ορίσει εγγύηση για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, περί σεξουαλικής επίθεσης και προσπάθειας βιασμού της καμαριέρας του ξενοδοχείου που διέμενε και όρισε ως επόμενη ημέρα εμφάνισης του ενώπιον του δικαστηρίου, την Παρασκευή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γάλλου πολιτικού είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν την απόφαση για αποφυλάκιση με εγγύηση. Αν η δικαστής επιμείνει στην απόφασή, τότε ο Ντομινίκ Στρος Καν μπορεί να παραμείνει στις φυλακές της νήσου Ράικερς καθ'όλη τη διάρκεια της δίκης του.

Το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών Ράικερς, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση και στους λάτρεις των ταινιών με εγκλήματα στον κινηματογράφο, ως ο τόπος όπου κρατούνται οι ύποπτοι τέλεσης εγκληματικών πράξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, ή όπου εκτίονται σύντομες ποινές.

Το συγκρότημα, άρχισε να κτίζεται το 1930, εκτείνεται σε εμβαδό 1700 τετρ. χιλιομέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 17.000 κρατούμενους και επικοινωνεί με μία γέφυρα με την περιοχή Κουίνς, της Νέας Υόρκης.


Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ

Αναταραχή στους ηγέτες της Ευρωζώνης έφερε η απρόσμενη σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια αλλά και οι διεργασίες για την τοποθέτηση του διαδόχου του Στρος-Καν, η ευρωζώνη φαίνεται να θέλει απεγνωσμένα η θέση να παραμείνει σε ευρωπαϊκά χέρια.

Ήδη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη έχει "πολλούς λόγους" για να διατηρήσει τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην περίπτωση που ο Dominique Strauss-Kahn παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής.
"Ξέρουμε ότι μεσοπρόθεσμα, οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας... Όμως, σ' αυτή τη φάση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πούμε ότι η Ευρώπη έχει καλούς υποψηφίους", δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι "το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης απορρίπτουν την ιδέα της τοποθέτησης ενός μη Ευρωπαίου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον οποίο θα πρέπει να συνομιλούν για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν διάφορα ονόματα ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Ήδη ακούστηκε το όνομα του ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος να αναλάβει την ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι "ποσώς ενδιαφέρεται" για τη διαδοχή του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν στην κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διοίκηση της κεντρική ευρωπαϊκής τράπεζας, αποσπώντας σήμερα την κατ’ αρχήν έγκριση της υποψηφιότητάς τους από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακούγονται ακόμα έντονα τα ονόματα της υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ίσως αφήσει το υπουργείο της για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Έντονα σενάρια είχε δημιουργήσει και το όνομα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ακόμα και πριν το σκάνδαλο Στρος-Καν. Το όνομα του επανέρχεται έντονα μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο ο νυν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, από πολιτική αντιπαλότητα με τον πρώην αρχηγό των εργατικών, είχε ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα. «Ήρθε ο καιρός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητήσει τον ηγέτη του και πέραν των χωρών της Ευρώπης», είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείοντας έτσι από τη διεκδίκηση της θέσης τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Γκόρντον Μπράουν.

Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα τον Μπράουν "αρνητή του ελλείμματος", ο Κάμερον είχε τονίσει ότι οι επιδόσεις του όσο ήταν πρωθυπουργός δείχνουν πως δεν είναι ο κατάλληλος για τη θέση αυτή. Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι η άνοδος της Ινδίας και της Κίνας σημαίνει ότι έφτασε η ώρα το ΔΝΤ να αναζητήσει τον επικεφαλής του και εκτός Ευρώπης. Κατά παράδοση ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικανός.

Γεγονός είναι ότι οι νέοι οικονομικοί γίγαντες στο χώρο της παγκόσμιας αγοράς, η Κίνα και η Βραζιλία, εποφθαλμιούν τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, για να αποκτήσουν έναν πιο ισχυρό ρόλο στο κρίσιμο για την διεθνή οικονομία ταμείο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάρα πολύ εύκολο, καθώς ένα περίπλοκο σύστημα εκλογών στο ταμείο, που συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα veto, κάνει δύσκολη την τοποθέτηση στην διεύθυνση του ΔΝΤ κάποιας υποψηφιότητας που να μην προέρχεται από την αμερικανική ή την ευρωπαϊκή πλευρά.

source: reporter.gr

Καμπανάκι Moody’s για νέα υποβάθμιση Κύπρου


Καμπανάκι Moody’s για νέα υποβάθμιση Κύπρου

Καμπανάκι για νέα υποβάθμιση της Κύπρου κτύπησε το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος έθεσε τις αξιολογήσεις για κυπριακά ομόλογα σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (Α2) και το βραχυπρόθεσμο rating P1 της Κύπρου υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η απόφαση του οίκου ακολουθεί την τοποθέτηση του rating του ελληνικού ομολόγου (Β1) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση στις 9 Μαΐου 2011.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Moody’s εξηγούν ότι η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες τους για τα αυξημένα ρίσκα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ότι οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο λόγω:

1. Του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την οικονομία

2. Της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα

3. Της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό ιδιωτικό χρέος

4. Και των πιθανών επιπτώσεων στη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δικού της χρέους.

Ο οίκος υποβάθμισε πριν λίγο καιρό την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες επικαλούμενος την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το διαρθρωτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Οι διαβαθμίσεις της Κύπρου για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις δεν επηρεάζονται από τη σημερινή πράξη του οίκου και παραμένουν στο Aaa.

Στην ανακοίνωση ο οίκος αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Κύπρου επηρεάζεται από το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

Το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών ανέρχεται περίπου στο 650% του ΑΕΠ - εξαιρουμένων των θυγατρικών και υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών - και 925% του ΑΕΠ, εάν περιληφθούν και αυτές. Επίσης, σημειώνεται ότι
τα ανοίγματα προς την Ελλάδα είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν συμμετοχές σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και σε δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, ο οίκος θα αξιολογήσει τους κινδύνους για την κυβέρνηση σε περίπτωση που αναγκαστεί να παρέμβει για να ενισχύσει τις τράπεζες. Σε περίπτωση, υπογραμμίζεται, που η Κύπρος χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το ισολογισμό της για να στηρίξει τις τράπεζες, θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη επιδείνωση στη χρηματοπιστωτική ευρωστία της.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής του, ο οίκος θα εξετάσει την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ενδεχόμενη επέκταση της ανάγκης στήριξης των τραπεζών που θα μπορούσε να απαιτηθεί και τα διάφορα εργαλεία και επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν βοήθεια από την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σημειώνεται ότι η επανεξέταση του rating της χώρας θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των ratings των τραπεζών και θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία.

Πρώτον, την ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να απορροφούν τις ζημιές σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ανοίγματά τους σε ελληνικά ομόλογα- που εκτιμάται ότι φθάνουν περίπου το 68% του συνολικού pro forma Tier 1 capital - και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και βραχυπρόθεσμα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου. Αν και ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες διατηρούν σταθερά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, στην αναθεώρηση θα αξιολογηθεί η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών για κάθε περίπτωση χωριστά στο πλαίσιο ενός stress σεναρίου.

Δεύτερο, ο βαθμός στον οποίο η δανειοδότηση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας που αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των συνολικών δανείων των τραπεζών μπορεί να προκαλέσει σημαντική περαιτέρω αύξηση των
μη εξυπηρετούμενων δανείων και σαν αποτέλεσμα να αποδυναμώσει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τρίτο, την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν το σημερινό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, στο πλαίσιο της μεγάλης αβεβαιότητας στην περιοχή. Όπως τονίζεται, οι βάσεις χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών έδειξαν ανθεκτικότητα, περιλαμβανομένης της εισροής ελληνικών καταθέσεων.

Επιπλέον, συνεχίζει ο οίκος, αν και οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν επί του παρόντος υψηλά επίπεδα ρευστών διαθεσίμων και είναι καθαροί δανειστές στη διατραπεζική αγορά, μια διάβρωση της εμπιστοσύνης του συστήματος θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να περιορίσει τα περιθώρια και κατ’ επέκταση την κερδοφορία.

Η αναθεώρηση θα εξετάσει επίσης το βαθμό στον οποίο περαιτέρω πίεση στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Σημειώνεται ότι οι άμεσοι δεσμοί μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας είναι περιορισμένοι. Εντούτοις, προστίθεται, πιθανές αυξήσεις στο κόστος της χρηματοδότησης και επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να δανειοδοτήσει την ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας.

source: stockwatch.com.cy
Share |