Tuesday, May 17, 2011

Καμπανάκι Moody’s για νέα υποβάθμιση Κύπρου


Καμπανάκι Moody’s για νέα υποβάθμιση Κύπρου

Καμπανάκι για νέα υποβάθμιση της Κύπρου κτύπησε το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος έθεσε τις αξιολογήσεις για κυπριακά ομόλογα σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (Α2) και το βραχυπρόθεσμο rating P1 της Κύπρου υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η απόφαση του οίκου ακολουθεί την τοποθέτηση του rating του ελληνικού ομολόγου (Β1) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση στις 9 Μαΐου 2011.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Moody’s εξηγούν ότι η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες τους για τα αυξημένα ρίσκα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ότι οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο λόγω:

1. Του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την οικονομία

2. Της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα

3. Της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό ιδιωτικό χρέος

4. Και των πιθανών επιπτώσεων στη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δικού της χρέους.

Ο οίκος υποβάθμισε πριν λίγο καιρό την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες επικαλούμενος την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το διαρθρωτικό χαρακτήρα των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Οι διαβαθμίσεις της Κύπρου για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις δεν επηρεάζονται από τη σημερινή πράξη του οίκου και παραμένουν στο Aaa.

Στην ανακοίνωση ο οίκος αναφέρει ότι το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Κύπρου επηρεάζεται από το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

Το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών ανέρχεται περίπου στο 650% του ΑΕΠ - εξαιρουμένων των θυγατρικών και υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών - και 925% του ΑΕΠ, εάν περιληφθούν και αυτές. Επίσης, σημειώνεται ότι
τα ανοίγματα προς την Ελλάδα είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν συμμετοχές σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και σε δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, ο οίκος θα αξιολογήσει τους κινδύνους για την κυβέρνηση σε περίπτωση που αναγκαστεί να παρέμβει για να ενισχύσει τις τράπεζες. Σε περίπτωση, υπογραμμίζεται, που η Κύπρος χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το ισολογισμό της για να στηρίξει τις τράπεζες, θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη επιδείνωση στη χρηματοπιστωτική ευρωστία της.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής του, ο οίκος θα εξετάσει την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ενδεχόμενη επέκταση της ανάγκης στήριξης των τραπεζών που θα μπορούσε να απαιτηθεί και τα διάφορα εργαλεία και επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν βοήθεια από την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σημειώνεται ότι η επανεξέταση του rating της χώρας θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των ratings των τραπεζών και θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία.

Πρώτον, την ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να απορροφούν τις ζημιές σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ανοίγματά τους σε ελληνικά ομόλογα- που εκτιμάται ότι φθάνουν περίπου το 68% του συνολικού pro forma Tier 1 capital - και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και βραχυπρόθεσμα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου. Αν και ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες διατηρούν σταθερά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, στην αναθεώρηση θα αξιολογηθεί η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών για κάθε περίπτωση χωριστά στο πλαίσιο ενός stress σεναρίου.

Δεύτερο, ο βαθμός στον οποίο η δανειοδότηση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας που αντιπροσωπεύει περίπου το 41% των συνολικών δανείων των τραπεζών μπορεί να προκαλέσει σημαντική περαιτέρω αύξηση των
μη εξυπηρετούμενων δανείων και σαν αποτέλεσμα να αποδυναμώσει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τρίτο, την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν το σημερινό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, στο πλαίσιο της μεγάλης αβεβαιότητας στην περιοχή. Όπως τονίζεται, οι βάσεις χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών έδειξαν ανθεκτικότητα, περιλαμβανομένης της εισροής ελληνικών καταθέσεων.

Επιπλέον, συνεχίζει ο οίκος, αν και οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν επί του παρόντος υψηλά επίπεδα ρευστών διαθεσίμων και είναι καθαροί δανειστές στη διατραπεζική αγορά, μια διάβρωση της εμπιστοσύνης του συστήματος θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να περιορίσει τα περιθώρια και κατ’ επέκταση την κερδοφορία.

Η αναθεώρηση θα εξετάσει επίσης το βαθμό στον οποίο περαιτέρω πίεση στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Σημειώνεται ότι οι άμεσοι δεσμοί μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας είναι περιορισμένοι. Εντούτοις, προστίθεται, πιθανές αυξήσεις στο κόστος της χρηματοδότησης και επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να δανειοδοτήσει την ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |