Thursday, August 9, 2012

Ο Α. Φιλίππου στο πηδάλιο της Λαϊκής

Ο Α. Φιλίππου στο πηδάλιο της Λαϊκής

Ο Ανδρέας Φιλίππου διορίστηκε σήμερα πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, προς αντικατάσταση του Μιχάλη Σαρρή, που παραιτήθηκε αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει «ότι ο κ. Μιχάλης Σαρρής παραιτήθηκε από τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Σαρρή για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε προς την Τράπεζα». «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ομόφωνα ως Μη Εκτελεστικό Πρόεδρό του τον κ. Ανδρέα Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου διετέλεσε επί σειρά ετών Πρώτος Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ό κ. Φιλίππου είναι chartered accountant και έχει εργαστεί στο γενικό λογιστήριο, στο υπουργείο Οικονομικών και επί 37 χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα. Αφυπηρέτησε από την ΚΤ το 2003 από τη θέση του Πρώτου Ανώτερου Διευθυντή. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών (1981-1993) και επαναδιορίστηκε το 2003. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής επί Κίκη Λαζαρίδη. Ο κ. Σαρρής διορίστηκε στο ΔΣ της Τράπεζας το Δεκέμβριο του 2011, μετά τις ραγδαίες διοικητικές αλλαγές που επέφερε η αποχώρηση του μη εκτελεστικού προέδρου Ανδρέα Βγενόπουλου. Ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο της άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για κάλυψη μέρους των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας λόγω των ζημιών €3,6 δισ. που κατέγραψε. Οι προσπάθειες είχαν ανεπιτυχή κατάληξη καθώς η Τράπεζα άντλησε μόλις €3 εκ. από τα €1800 εκ. που αναζητούσε, και κρατικοποιήθηκε. Η αποχώρηση Σαρρή φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως μετά την αποτυχία της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής και την κρατικοποίησή της.

 Ο κ. Σαρρή είχε ταχθεί δημόσια τον Απρίλιο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, υπέρ της ανανέωσης της θητείας του πρώην διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη. Ο κ. Φιλίππου είναι ένας από τους σύμβουλους που διόρισε στο τέλος Μαΐου η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διατάγματος κρατικοποίησης της. Το ΔΣ ελέγχεται σήμερα από το κυπριακό δημόσιο. Η αποχώρηση Σαρρή συζητήθηκε την Τρίτη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, και παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις του υπουργού, προέκυψε τελικά σύμπλευση στο ζήτημα. Σε γραπτή του δήλωση ο Μιχάλης Σαρρής αφήνει αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την αποχώρηση του. «Ανέλαβα τη θέση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας στις αρχές του 2012, σε δύσκολους καιρούς για την Τράπεζα, κατόπιν πρόσκλησης από τους τότε μετόχους και με την προτροπή και σύμφωνη γνώμη των Αρχών», σημειώνει.

 «Πρόσφατα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μου εξέφρασε προφορικά την επιθυμία του όπως αποχωρήσω από τα καθήκοντα μου αυτά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτει. «Εφόσον αυτή είναι η επιθυμία του επόπτη και του κύριου μετόχου της Τράπεζας – που από τις 30 Ιουνίου 2012 είναι η Κυπριακή Δημοκρατία – τότε, ασφαλώς, θα τη σεβαστώ. Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω σχόλια. Λυπούμαι μόνο που αυτή η εξέλιξη δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μας από τη θέση αυτή σε μια δύσκολη περίοδο για το μέλλον όλων μας, που ήταν και ο μοναδικός λόγος που αποδέχτηκα τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας. Ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική μας συνεργασία και το προσωπικό και τους πελάτες της Τράπεζας για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν. Εύχομαι κάθε καλό για την Τράπεζα και τον τόπο μας», καταλήγει.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση κατέγραψε τον Ιούνιο ο αριθμός των Αμερικανών εργαζομένων που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 6.000 στις 361.000 για την εβδομάδα έως τις 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση κατά 5 χιλ.

Οι αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 28 Ιουλίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα στις 367.000 από το αρχικό επίπεδο των 365.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 2.250 στις 368.250 αιτήσεις. Παράλληλα, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 53.000 στα 3.332.000 αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 28 Ιουλίου.

source: capital.gr

Ελλάδα: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία

Ελλάδα: Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία

Στο 23,1% εκτοξεύτηκε το Μάιο η ανεργία έναντι 22,6% τον Απρίλιο και 16,8% τον ίδιο μήνα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταγράφουν ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ για την οικονομία της χώρας μας, η οποία πλέον σε ποσοστά ανεργίας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από την Ισπανία. Σε απόλυτους αριθμούς, οι απασχολούμενοι το Μάιο ήταν 3.816.912 άτομα έναντι 1.147.372 των ανέργων και 3.361.131 του μη ενεργού πληθυσμού.

Από το Μάιο του 2011 έχουμε μία μείωση της τάξης του 7,7% στα απασχολούμενα πρόσωπα (320.540) ή 0,02% από τον περασμένο Απρίλιο (593). Μέσα σε ένα μήνα 34.141 άτομα (αύξηση 3,1%) πέρασαν στην ανεργία, ενώ από το Μάιο του 2011 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 311.041, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 37,2%. Σε σχέση με το Μάιο του 2011 οι οικονομικά ανενεργοί, δηλαδή εκείνοι που ούτε εργάζονται ούτε ψάχνουν εργασία, αυξήθηκαν κατά 0,3% (11.170) και σε σχέση με τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 306 άτομα ή 0,01%. s

ource: ant1iwo.com

Barclays: Σε ύφεση έως το 2014 η κυπριακή οικονομία

Barclays: Σε ύφεση έως το 2014 η κυπριακή οικονομία

Η πιθανότητα απευθείας εμπλοκής του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα αποτελέσει κλειδί για την αποφυγή του κουρέματος τύπου PSI στην περίπτωση που ισχύσει ένα απαισιόδοξο σενάριο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, αναφέρει σε έκθεση της για την κατάσταση στην Κύπρο η τράπεζα Barclays.

Η έκθεση εξηγεί ότι η ανάγκη για κούρεμα του κυπριακού χρέους θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες. Πρώτον την ικανότητα του κράτους να εκτελέσει το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεύτερο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κράτος καθώς θα βοηθήσει στη μείωση των εκροών κεφαλαίων και τρίτο η απόφαση συμμετοχής του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το μέγεθος του κρατικού χρέους.

Η Barclays εκτιμά ότι η Κύπρος θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική στήριξη ύψους €10,6-18,4 δισ. επιπρόσθετα από το ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. μέχρι το 2016 ώστε να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος ύψους €6,1 δισ. και να φτάσουν τα τραπεζικά κεφάλαια το απαιτούμενο επίπεδο καθώς και να καλυφθούν πιθανές απώλειες των δανειακών χαρτοφυλακίων λόγω της εσωτερικής (στον κατασκευαστικό τομέα) και εξωτερικής (στην Ελλάδα) έκθεσης.

Το μέγεθος και η μορφή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, σημειώνει η τράπεζα.

Εάν το δημοσιονομικό κόστος της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και οι πιθανές τραπεζικές απώλειες απορροφηθούν από τον ΕΣΜ, με την ενοποίηση της ΕΚΤ ως τραπεζικής εποπτικής αρχής, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το δημόσιο χρέος της χώρας από το να φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να οξύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τη διατηρησιμότητα του και να ενεργοποιήσουν πιθανές εκροές κεφαλαίων.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τράπεζες και το κράτος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη για την κυπριακή οικονομία καθώς θα συνοδεύεται από τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα οποία παρά τη συνεχή διόρθωση, εξακολουθούν να φαίνονται υπερτιμημένα.

Η κυπριακή οικονομία πριν την κρίση

Η τράπεζα αναφέρεται στις οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο πριν από την κρίση κάνοντας λόγο για υψηλή ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και σταθερότητα στα δημοσιονομικά εντοπίζοντας ωστόσο εξωτερικές και εσωτερικές αδυναμίες με τη μορφή του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, της ψηλής πιστωτικής ανάπτυξης, της φούσκας των ακινήτων και τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τα θεμελιώδη της Κύπρου σε σχέση με άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση ήταν, διαχρονικά, καλύτερα, αναφέρει.

Ταυτόχρονα σημειώνει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χαμηλής εταιρικής φορολογίας και των διακρατικών συμφωνιών με χώρες στρατηγικής σημασίας, στοιχεία τα οποία προσέφεραν στήριξη στις ψηλές κεφαλαιακές εισροές.

Ύφεση μέχρι το 2014

Χωρίς να υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση η Barclays εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρηθεί σε ύφεση μέχρι το 2014, οπόταν και αναμένεται η οικονομία να ανακτήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+1,0%), αναφέρει η τράπεζα.

Όσον αφορά τις προσδοκίες της για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κύπρο, παραμένουν χαμηλές για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση για ακίνητα θα υποφέρει από τη μειωμένη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα», σημειώνεται, ενώ η προοπτική περαιτέρω μειώσεων στις τιμές κατοικιών είναι πιθανό να κρατήσει τη διάθεση για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η συμβολή του τομέα εξαγωγών είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσει αδυναμία προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε θέση να εγγυηθούν ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η αποκλιμάκωση στους οικονομικούς κλάδους και η δημοσιονομική εξυγίανση που πιθανό να ζητηθεί υπό την αιγίδα ενός προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πιθανό να κρατήσει μειωμένες τις δυνατότητες ενίσχυσης της ζήτησης.

Η Barclays προτείνει επίσης μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις συντάξεις, τους μισθούς, τον ανταγωνισμό στον τομέα των αγαθών και υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα της φορολογίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει ψηλές ανάγκες χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια, σημειώνει η Barclays, ενώ το ενδεχόμενο να χρειαστεί κούρεμα του χρέους της δεν είναι ακόμα σαφές σε αυτό το στάδιο.

Το αν θα χρειαστεί κούρεμα του χρέους θα εξαρτηθεί από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το μέγεθος των πιθανών ακάλυπτων απωλειών σε δανειακά χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας.

source: stockwatch.com.cy
Share |