Saturday, February 21, 2009

Λευκός Οίκος: Υπέρ ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος

Λευκός Οίκος: Υπέρ ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος


Διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα έδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, μετά τις φήμες περί επικείμενης κρατικοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων, που επέφεραν πλήγμα στις μετοχές της Bank of America και της Citigroup

«Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται σθεναρά υπέρ ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, διασφαλίζοντας την επαρκή εποπτεία του».

Nωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας Κρίστοφερ Ντοντ δήλωσε στο Bloomberg πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί να γίνουν προσωρινές κρατικοποιήσεις τραπεζών.

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό, όμως θεωρώ ότι μπορεί να συμβεί» σημείωσε. «Φοβάμαι πως ενδέχεται να χρειαστεί να προβούμε σε αυτήν την ενέργεια, τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

NAFTEMPORIKI

SEC: Έρευνα στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών

SEC: Έρευνα στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών

Η πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Mary Schapiro σχεδιάζει να διευρύνει τις έρευνες της υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστώσει αν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων διενεργούσαν αποτελεσματικού ελέγχους πριν το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ θα εστιάσει στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου των ιδρυμάτων, όπως αναφέρει η Washington Post σε σημερινό της άρθρο, επικαλούμενη αξιωματούχους της SEC.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της SEC για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κορυφαία κλιμάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στη κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των μετόχων για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων.

CAPITAL.GR

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για το Χ.Α.

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για το Χ.Α.


Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr.

Με το νέο πολυνομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της ναυτιλίας στο Χ.Α., καθώς δίνονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων τίτλων όπως μετοχές της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά και άλλων εταιρειών της Ν.Α. Ευρώπης, εισάγονται νέα προϊόντα, προβλέπεται η δημιουργία νέου κανονισμού λειτουργίας του ΣΑΤ, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του Συνεγγυητικού, ενώ τροποποιείται και η σύνθεση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεως χαρτοφυλακίου ενώ επεκτείνεται και σε εναλλακτικές αγορές η απαγόρευση κατάχρησης της αγοράς.

Αναλυτικά με βάση το πολυνομοσχέδιο:

• Συμπληρώνονται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ρυθμίσεις για το Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) με βάση και τις προβλέψεις της οδηγίας MIFID. Στόχος είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η προσέλκυση αλλοδαπών τίτλων (μετοχών της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας καθώς και μετοχών από αξιόλογες εταιρίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης).

• Προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής μετοχών αλλοδαπών εταιριών με τρόπο συμβατό με τα προβλεπόμενα σε άλλες αναπτυγμένες αγορές και προβλέπεται δημιουργία νέου Κανονισμού λειτουργίας του ΣΑΤ (ακινητοποίηση/ αποϋλοποίηση/ πιστοποιητικά κατάθεσης).

• Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση (διαλειτουργικότητα) του ΣΑΤ με κοινοτικά συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού ή μητρώα καταχώρισης.

• Ρυθμίζονται θέματα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεως Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) με σκοπό να γίνουν ελκυστικότερες.

• Επεκτείνεται και στις εναλλακτικές αγορές η απαγόρευση κατάχρησης της αγοράς (πρόκειται για «μικρά χρηματιστήρια» που δημιουργούνται μεταξύ τραπεζών ή ΕΠΕΥ).

• Εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, με αντίστοιχη πρόβλεψη που έχει γίνει πρόσφατα για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

• Τροποποιείται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ελεγχόντων και ελεγχομένων. Η ρύθμιση είναι ανάλογη με αυτή που έγινε για τη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).

• Ευθυγραμμίζεται ο τρόπος υπολογισμού των στοιχείων του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη από τις εισηγμένες εταιρίες.

Στο Σχέδιο Νόμου «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις». έχουν περιληφθεί διατάξεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση, προβλέπονται ειδικότερα:

• Μειώνεται από 2% σε 0,5% το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων του ν. 339/1976.

• Μειώνεται για τα έτη 2009 και 2010 ο συντελεστής του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στο 0,33 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις (επί της αξίας του κτίσματος) και 6 τοις χιλίοις (επί της αξίας του οικοπέδου). Επίσης, για την περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων.

• Δεν θα επιβαρύνονται για το 2009 με την εισφορά του ν. 128/1975 (που ανέρχεται σε 0,6%) τα υπόλοιπα δανείων και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τις τράπεζες προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας.

Με άλλες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου προβλέπεται ότι:

• οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ύψους 1,711 δις. ευρώ που αφορούν στη χρονική περίοδο από την καθιέρωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έως και το 2008, μπορούν να εξοφληθούν με την έκδοση ομολόγων σε 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα καθοριστεί ο τύπος των ομολόγων, η διάρκεια και οι λοιποί όροι έκδοσής τους

• Προβλέπεται, για λόγους κοινωνικούς και ίσης μεταχείρισης των οφειλετών του Δημοσίου, η άρση ή ο περιορισμός των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί σε απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, που κατέστησαν ακατάσχετες βάσει των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.3714/2008 (αύξηση του ορίου από 600 σε 1.000 ευρώ), ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις σχετικά με τη μη καταβολή του μερίσματος για το 2008 από τις τράπεζες σε μετρητά αλλά μόνο σε μετοχές καθώς και την απαγόρευση επαναγοράς των ιδίων μετοχών τους θα κατατεθούν στο παρόν σχέδιο νόμου την ερχόμενη εβδομάδα.

CAPITAL.GR

Ξεπέρασε τα $1.000 ο χρυσός

Ξεπέρασε τα $1.000 ο χρυσός


Πάνω από το επίπεδο των 1.000 δολ. ανά ουγγιά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του χρυσού για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η αβεβαιότητα για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας και οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στρέφουν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 25,70 δολ. ή 2,6% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.002,20 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 1.007,70 δολ. ανά ουγγιά ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου.

Ο χρυσός αποτελεί το μόνο μέταλλο που βρίσκεται σε ανοδικό έδαφος για το 2009 καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 13%. Το κίτρινο μέταλλο σημειώνει συνεχώς κέρδη σε ετήσια βάση από το 2000.

Ο χρυσός είχε ξεπεράσει τελευταίο φορά το επίπεδο των 1.000 δολ. τον Μάρτιο του 2007 την ίδια στιγμή που οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve για την στήριξη της οικονομίας οδηγούσαν το αμερικανικό δολάριο σε πτωτική τροχιά έναντι των ανταγωνιστών του, έως τα ιστορικά χαμηλά του Ιουλίου έναντι του ευρώ. Στις 17 Μαρτίου το μέταλλο αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 1.033,90 δολ. ανά ουγγιά.

Εξάλλου, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού, που λήγει στις 25 Φεβρουαρίου και κινείται με μικρότερο όγκο, ενισχύθηκε σήμερα κατά 25,70 δολ. ή 2,6% στα 1.001,80 δολ. ανά ουγγιά.

Αναφορικά, με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων στο Globex, το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 55 cents,ή 4% στα 14,49 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Απριλίου σημείωσε άνοδο 13,60 δολ. ή 1,8% στα 1.095,70 δολ. ανά ουγγιά.

Οριακά κέρδη 5 cents κατέγραψε το παλλάδιο Μαρτίου, ενώ ο χαλκός Μαρτίου σημείωσε πτώση 3,9% στα 1,42 δολ. η λίβρα.

CAPITAL.GR

Στο μάτι του κυκλώνα

Στο μάτι του κυκλώνα


Σε χαμηλά πολλών ετών βυθίστηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εν μέσω ανησυχιών ότι η ύφεση που βαθαίνει συνεχώς θα αναγκάσει τις τράπεζες να ζητήσουν περισσότερη κρατική βοήθεια. Το κρίσιμο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες και η αίσθηση όλων είναι ότι θα κρατικοποιηθούν με τους μετόχους να «βγαίνουν εκτός παιχνιδιού».

Στη Wall Street, ο Dow Jones [.DJI] υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας δήλωσε ότι ορισμένες προβληματικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ρίχνοντας στο «μάτι του κυκλώνα» το χρηματοοικονομικό τομέα, με τις μετοχές των Citigroup και Bank of America να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά απώλειες 36%.

«Η αγορά δεν πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί κατάλληλο μάνατζερ για τις τράπεζες», επισημαίνουν αναλυτές.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατακρημνίστηκαν σε χαμηλά έξι ετών, με τους επενδυτές να απαλλάσσονται μαζικά από μετοχές και να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει με απώλειες 3,7% στις 735,74 μονάδες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο δείκτης υποχώρησε 7,6%, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί περισσότερο από 11%.

NAFTEMPORIKI
Share |