Monday, December 13, 2010

Αναβάθμιση εκτιμήσεων για γερμανική οικονομία από RWI


Αναβάθμιση εκτιμήσεων για γερμανική οικονομία από RWI

Βερολίνο (Dow Jones) – Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί προς το τέλος του έτους και λογικά θα πρέπει να συνεχιστεί και στο επόμενο, αλλά η κρίση χρέους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επιβράδυνση του αμερικανικού real estate μπορεί να θέσει κινδύνους για την ανάπτυξη, σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό think tank.

«Η ανάκαμψη στη Γερμανία συνεχίζει να είναι ισχυρή, δηλώνει το RWI, ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά ινστιτούτα ερευνών. Αλλά αναμένεται να φανεί, πώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η κρίση στο αμερικανικό real estate θα εξελιχθεί περαιτέρω.

Υπάρχει κίνδυνος ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ζητήσουν διάσωση, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη σταθερότητα της ευρωζώνης, προειδοποίησε το ινστιτούτο.

Επίσης, η κρίση του real estate στις ΗΠΑ συνεχίζεται, και η υψηλή ανεργία θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση και να περιορίσει την επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας περισσότερο από ό,τι αναμένεται, πρόσθεσε το RWI.

Το RWI αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2010 στο 3,7% από το 3,4% που ήταν οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ενώ για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,2% το Σεπτέμβριο.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 4,7% το 2009.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης, και τα μέτρα ενοποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από το αναμενόμενο 3,4% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το Ινστιτούτο.

Το 2009 η Γερμανία είχε έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 3%.

Η γερμανική ανάκαμψη θα γίνει εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση καθώς μια ήπια –μόνο- επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ η εγχώρια γερμανική ζήτηση διευρύνεται, τη στιγμή που η ανεργία υποχωρεί, δηλώνει το RWI.


source: capital.gr

JP Morgan: Σε φούσκα εξελίσσεται η αγορά κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ


JP Morgan: Σε φούσκα εξελίσσεται η αγορά κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ

Σε φούσκα εξελίσσεται η αγορά κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τη JP Morgan, εν μέσω διαμάχης μεταξύ της αυξημένης ρευστότητας και των κυβερνητικών προσπαθειών για την επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας.

Η αξία του οικιστικού real estate προς το ΑΕΠ, έχει υπερβεί το ιστορικό υψηλό του Χονγκ Κονγκ των 3,13 φορών το 1997, και ίσως εκτιναχθεί στις 3,5 φορές του χρόνου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου για αύξηση 15% στις τιμές κατοικιών το 2011.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αύξηση των τιμών των assets ή η ρευστότητα αναμένεται να διοχετευθεί περισσότερο στο real estate και λιγότερο σε άλλους κλάδους. Η διαμάχη μεταξύ των πολιτικών και της ρευστότητας θα συνεχιστεί στους επόμενους 9-12 μήνες», επισημαίνεται στην ανάλυση του οίκου.

Το Χονγκ Κονγκ τον προηγούμενο μήνα κλιμάκωσε μια διαμάχη που έχει διάρκεια ένα χρόνο και αφορά στον περιορισμό της ανάπτυξης των τιμών των κατοικιών με πρόσθετους φόρους και τακτικές, μια ημέρα αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός των assets μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία της πόλης.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 από την A&P


ΗΠΑ: Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 από την A&P

Αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ κατέθεσε η Great Atlantic & Pacific Tea. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αλυσίδα του σουπερμάρκετ, η οποία λειτουργεί 395 καταστήματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση 800 εκατ. δολ. από η οποία θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα σκοπεύει να συνεχίσει και να επιταχύνει τα πιο βασικά στοιχεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του δομικού και λειτουργικού κόστους.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Νέα πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


Μ. Βρετανία: Νέα πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove

Σημαντική πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών της Μ. Βρετανίας, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ανησυχιών των καταναλωτών για την αγορά εργασίας και τις αυστηρές συνθήκες στα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rightmove που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι ανωτέρω παράγοντες, σε συνδυασμό με άλλους, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών της τάξης του 5% κατά μέσο όρο το 2011, ανέφερε η Rightmove.

Σύμφωνα με το δείκτη Rightmove, που μετράει την τιμή στην οποία ένα ακίνητο διαφημίζεται προς πώληση και όχι την τελική τιμή που πωλείται, οι τιμές κατοικιών στα μέσα Δεκεμβρίου υποχώρησαν σε ποσοστό 3% σε μηνιαία βάση, ενώ εμφανίστηκαν ενισχυμένες κατά 0,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το μήνα Νοέμβριο, οι τιμές κατοικιών, σύμφωνα με την Rightmove, κατέγραψαν πτώση 3,2% σε μηνιαία βάση και άνοδο 1,2% σε ετήσια βάση.


source: capital.gr

Έσοδα ρεκόρ για τις τράπεζες της Wall την περίοδο 2009-2010


Έσοδα ρεκόρ για τις τράπεζες της Wall την περίοδο 2009-2010

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, ανακάμπτοντας μετά τις κυβερνητικές ενισχύσεις, αναμένεται να συμπληρώσουν το 2010 την καλύτερη διετία στην επενδυτική τραπεζική και το trading, ενώ τα αποτελέσματα μόνο του 2010 που αναμένεται να είναι τα δεύτερα υψηλότερα στην ιστορία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 για τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες – Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. και Morgan Stanley – με βάση τα έσοδα από υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής και trading αναμένεται να είναι καλύτερο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα λόγω των εργασιών αναδοχής και του μεγαλύτερου όγκου στο trading μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ακόμη και αν αυτό το τρίμηνο είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο, τα έσοδα των τραπεζών θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο έτος εκτός από το 2009.

Η εκτόξευση των εσόδων ακολουθεί τη συνδυασμένη οικονομική βοήθεια των 135 δισ. δολ. προς τις πέντε τράπεζες μέσα από το πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP) αλλά και τον δανεισμό δισεκατομμυρίων από τις έκτακτες διευκολύνσεις της Federal Reserve στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Από τότε, οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια και τις αγορές χρεογράφων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Οι πέντε τράπεζες εμφάνισαν έσοδα 93,7 δισ. δολ. στο εννεάμηνο του 2010 από συμβουλευτικές υπηρεσίες και παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή και από trading σε μετοχές και ομόλογα, ποσό σχεδόν 10% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 όταν τα έσοδα για το έτος έφτασαν τα 127,8 δισ. δολ.


source: capital.gr

Η ρωσική VTB Bank εκδίδει ομόλογα σε ρενμίνμπι


Η ρωσική VTB Bank εκδίδει ομόλογα σε ρενμίνμπι


Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας θα γίνει η πρώτη εταιρία αναδυόμενης οικονομίας που εκδίδει ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα, σε μια ακόμη απόδειξη της αυξανόμενης παρουσίας της Κίνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η VTB Bank σκοπεύει να εκδώσει τριετή ομόλογα ύψους 1 δισ. ρενμίμπι, που αναμένεται να φέρουν επιτόκιο περίπου 3,125%, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Είναι λίγες ακόμη οι ξένες εταιρίες που έχουν εκδώσει ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα, αλλά η τάση κλιμακώνεται.

Πριν την ρωσική τράπεζα VTB Bank, εξέδωσαν ομόλογα σε γουάν η McDonald’s τον Αύγουστο και η Caterpillar τον περασμένο μήνα, στο Χονγκ Κονγκ.

source: euro2day.gr

Moody΄s: Παραμένει αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών


Moody΄s: Παραμένει αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών

Το outlook για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αρνητικό καθώς η κεφαλαιοποίηση, κερδοφορία και πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές αναμένεται να παραμείνουν αδύναμα, εκτιμά η Moody΄s Investors Service.

Σε σχετική έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι κινητήριες δυνάμεις για αυτή τη συνεχιζόμενη αρνητική τάση είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και τα σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης.

Η οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε πτώση 4,9% του ισπανικού ΑΕΠ και σε απότομη αύξηση της ανεργίας (19,8% το Σεπτέμβριο του 2010 από 8% στα τέλη του 2007), αναφέρει μεταξύ άλλων η Moody΄s.

Η Moody΄s εκτιμά ότι "θα διατηρηθούν οι πιέσεις στην εταιρική κερδοφορία για κάποιο διάστημα, ιδίως υπό το πρίσμα της περιορισμένης πιθανότητας για ένα νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, κάτι που αναμένεται να προσθέσει πιέσεις στην ανεργία και να συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων", σημειώνει ο Alberto Postigo, συντάκτης της έκθεσης.

Ο οργανισμός αξιολόγησης υπολογίζει ότι οι ζημιές για τις ισπανικές τράπεζες θα φτάσουν τα 176 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει το μισό (88 δισ. ευρώ) μέσω απομειώσεων και αύξηση των αποθεματικών.

"Η Moody΄s εκτιμά ότι το καθαρό έλλειμμα σε κεφάλαια θα είναι της τάξης των 17 δισ. ευρώ για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αφού ληφθούν υπόψη τα ήδη δεσμευμένα κυβερνητικά κεφάλαια και άλλοι παράγοντες όπως ο σχηματισμός προβλέψεων μετά φόρων", αναφέρει ο Postigo.


source: capital.gr

Εξαγορά στην ενέργεια 1,3 δισ. δολαρίων από General Electric


Εξαγορά στην ενέργεια 1,3 δισ. δολαρίων από General Electric

H General Electric συμφώνησε να εξαγοράσει την Wellstream Holdings, τη βρετανική εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών με επίκεντρο την Βραζιλία, έναντι 800 εκατ. στερλίνων (1,3 δισ. δολαρίων).

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά της εταιρείας στον συγκεκριμένο κλάδο φέτος.

Οι μέτοχοι της Wellstream θα λάβουν 786 πένες ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένου και ειδικού μερίσματος 6 πενών ανά μετοχή, ανακοίνωσε η General Electric, βελτιώνοντας την προσφορά των 755 πενών που κατέθεσε τον Οκτώβριο.

Η πρόταση είναι 29,1% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Wellstream στις 20 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν η βρετανική εταιρεία ανακοινώσει ότι έχει λάβει προτάσεις.

Η εξαγορά της Wellstream ενισχύει τη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric, Jeffrey Immelt, να τονώσει τις βιομηχανικές δραστηριότητες, τη στιγμή που συρρικνώνει τη μονάδα χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.



source: capital.gr

Κατεβάζουν τα ρολά στο δημόσιο


Κατεβάζουν τα ρολά στο δημόσιο


Την μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011 από τη βουλή επέλεξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατέλθουν σε απεργία, αντιδρώντας με τον πλέον έντονο τρόπο στις προτάσεις για συγκράτηση των μισθολογικών τους αυξήσεων και επιβολής φορολογιών, προειδοποιώντας παράλληλα με κλιμάκωση των μέτρων. Σε σημερινή έκτακτη συνεδρία η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ, αποφάσισε να κατέλθουν τα μέλη της συντεχνίας σε μονοήμερη απεργία στις 16 Δεκεμβρίου «ως πρώτο μέτρο αντίδρασης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντεχνίας, «στο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε μονομερώς για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Αναφέρεται επίσης ότι την ίδια μέρα, 16 Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί στις 10 το πρωί έκτακτο συνέδριο «για να αποφασίσει κλιμάκωση των μέτρων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, η Κεντρική Γραμματεία της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει «την έντονη απαρέσκεια της για τα προωθούμενα μέτρα τα οποία θεωρεί ως αντιλαϊκά, άδικα και ετεροβαρή αφού πλήττουν κατά κύριο λόγο το βιοτικό επίπεδο των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών ομάδων του πληθυσμού, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και το συσσωρευμένο πλούτο αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές και τους άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους που το αποφάσισαν».

Η Κεντρική Γραμματεία θεωρεί «πρόκληση να ανατιμολογείται το νερό και να φορολογούνται πρόσθετα τα τρόφιμα και τα φάρμακα με κόστους που θα κληθούν να επωμιστούν οι συνταξιούχοι και ο απλός κόσμος και οι εργαζόμενοι, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες και αυτοί που φοροκλέπτουν και φοροδιαφεύγουν αποστερώντας το δημόσιο από εκατομμύρια έσοδα να συνεχίζουν να παραμένουν αλώβητοι».

Επίσης η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα «να σεβαστούν έστω και τη δωδεκάτη τον κόσμο της εργασίας και να εγκαταλείψουν πρακτικές φαλκίδευσης ζωτικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων με νομοθετικές ρυθμίσεις που παραβιάζουν τα εργατικά θέσμια και προειδοποιούν ότι τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αναπόδραστα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με οδυνηρές συνέπειες για τα ευρύτερα συμφέροντα του τόπου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΠΑΣΥΔΥ καταδικάζει «ανεπιφύλακτα και τη νεοφανή και πρωτόγνωρη τακτική για περικοπές στα μισθοδοτικά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων του δημοσίου στο σύνολο τους, με την κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς διαβούλευση στους θεσμοθετημένους μηχανισμούς συζήτησης και ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων».

«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν απροκάλυπτη υπόσκαψη στο θεσμό του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας που αποτέλεσε διαχρονικά θεμέλιο σταθερής προόδου και ανάπτυξης στον τόπο μας», καταλήγει η ΠΑΣΥΔΥ.


source: stockwatch.com.cy
Share |