Monday, December 13, 2010

Moody΄s: Παραμένει αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών


Moody΄s: Παραμένει αρνητικό το outlook των ισπανικών τραπεζών

Το outlook για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αρνητικό καθώς η κεφαλαιοποίηση, κερδοφορία και πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές αναμένεται να παραμείνουν αδύναμα, εκτιμά η Moody΄s Investors Service.

Σε σχετική έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι κινητήριες δυνάμεις για αυτή τη συνεχιζόμενη αρνητική τάση είναι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και τα σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης.

Η οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε πτώση 4,9% του ισπανικού ΑΕΠ και σε απότομη αύξηση της ανεργίας (19,8% το Σεπτέμβριο του 2010 από 8% στα τέλη του 2007), αναφέρει μεταξύ άλλων η Moody΄s.

Η Moody΄s εκτιμά ότι "θα διατηρηθούν οι πιέσεις στην εταιρική κερδοφορία για κάποιο διάστημα, ιδίως υπό το πρίσμα της περιορισμένης πιθανότητας για ένα νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, κάτι που αναμένεται να προσθέσει πιέσεις στην ανεργία και να συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων", σημειώνει ο Alberto Postigo, συντάκτης της έκθεσης.

Ο οργανισμός αξιολόγησης υπολογίζει ότι οι ζημιές για τις ισπανικές τράπεζες θα φτάσουν τα 176 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει το μισό (88 δισ. ευρώ) μέσω απομειώσεων και αύξηση των αποθεματικών.

"Η Moody΄s εκτιμά ότι το καθαρό έλλειμμα σε κεφάλαια θα είναι της τάξης των 17 δισ. ευρώ για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αφού ληφθούν υπόψη τα ήδη δεσμευμένα κυβερνητικά κεφάλαια και άλλοι παράγοντες όπως ο σχηματισμός προβλέψεων μετά φόρων", αναφέρει ο Postigo.


source: capital.gr

No comments:

Share |