Thursday, May 12, 2011

Κίνα: Αυξάνει εκ νέου τα τραπεζικά αποθέματα η Κεντρική Τράπεζα


Κίνα: Αυξάνει εκ νέου τα τραπεζικά αποθέματα η Κεντρική Τράπεζα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε την Πέμπτη σε νέα αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης, των τραπεζικών αποθεμάτων.

Η απόφαση θα έχει ισχύ από τις 18 Μαϊου. Πρόκεται για την πέμπτη φορά που η κινεζική τράπεζα προβαίνει στη λήψη απόφασης για αύξηση του ορίου των τραπεζικών αποθεματικών από τις αρχές του έτους, σε μια νέα προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.
Η νέα αύξηση αυξάνει ταυτόχρονα τις πιθανότητες για επιβράδυνση της ανάπτυξης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Νέα αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Νέα αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο

Αύξηση 0,5% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στα 389,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Πρόκειται για τον δέκατο κατά σειρά μήνα που καταγράφεται άνοδος των λιανικών πωλήσεων. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,7%.

Η άνοδος του Απριλίου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές βενζίνης. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 0,2% - το χαμηλότερο ποσοστό ανόδου από το Δεκέμβριο.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Στις 434.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 44.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των νέων αιτήσεων στις 428.000 από 478.000 που ήταν βάσει αναθεωρημένων στοιχείων την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 4.500 αιτήσεις στις 436.750, τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2010.

source: naftemporiki.gr

ΜΡΒ: Στις 26/5 τα αποτελέσματα τριμήνου 2011


ΜΡΒ: Στις 26/5 τα αποτελέσματα τριμήνου 2011


Η Marfin Popular Bank ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνέλθει την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα Οικονομικά Αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011.



source: euro2day.gr

Βαθύ "κόκκινο" για τις ασιατικές αγορές


Βαθύ "κόκκινο" για τις ασιατικές αγορές

Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της Wall Street, στο "κόκκινο" κινήθηκαν στις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, έπειτα από τη δεύτερη μεγαλύτερη μαζική πώληση εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας, με αποτέλεσμα την αποχή από τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις- συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, απώλειες 0,85% για τον ιαπωνικό Nikkei 225 στις 9.781 μονάδες. Με πτώση 0,83% ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ που διαμορφώνεται στις 23.099 μονάδες. Στο -0,43% ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite στις 3.007 μονάδες. Σημαντικές απώλειες 1,41% για τον αυστραλιανό δείκτη S&P ASX στις 4.790 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,04% για τον δείκτη Sensex της Ινδίας στις 18.577 μονάδες.

Σε ποσοστό έως 2,3% ανέκαμψε η τιμή σποτ για το ασήμι και ο χρυσός σημείωσε άνοδο την Πέμπτη μετά τις απώλειές τους κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αποτέλεσμα του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα μέταλλα στην Ασία, και το σταθερό δολάριο να επηρεάζει την ψυχολογία της αγοράς.

Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής επηρεάστηκαν την Τετάρτη από την αδύναμη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, την αύξηση των προμηθειών σε δημητριακά και την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις, καταδεικνύοντας ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο συρρικνώνεται, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για ακόμα πιο σκληρή νομισματική πολιτική παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού της σε υψηλά επίπεδα.

Η τιμή σποτ για το ασήμι σημείωσε άνοδο έως 2,3% φθάνοντας στα 35,88 δολ. η ουγγιά, και υποχώρησε στα 35,43 δολ. η ουγγιά στις 0340 ώρα Γκρίνουϊτς. Τα αμερικανικά συμβόλαια για ασήμι υποχώρησαν 0,2% φθάνοντας στα 35,46 δολ. η ουγγιά.

Το ασήμια παρέμεινε το μέταλλο με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων, σημειώνοντας μέχρι στιγμής μέσα στο έτος άνοδο 15%, έναντι ανόδου 6%, που σημείωσε ο χρυσός. Η τιμή σποτ για χρυσό σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 1.505,19 δολ. η ουγγιά, επίσης ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα αμερικανικά συμβόλαια χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 1.505,10 δολ. η ουγγιά. Διαπραγματευτές του μετάλλου θεωρούν, ότι, τα επίπεδα των 1.490 δολ. η ουγγιά αποτελούν σταθερό σημείο στήριξης για τον χρυσό.

source: reporter.gr

"Xαστούκι" S&P σε Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς


"Xαστούκι" S&P σε Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς

Λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε και στην υποβάθμιση ττεσσάρων ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα των Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες πιστοληπτικές ικανότητες των τραπεζών σε "B/C", από «B+/B». Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές. Σημειώνεται ότι η S&P προχώρησε και στην υποβάθμιση της UBB, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την S&P, η υποβάθμιση των τραπεζών αντανακλά τον κίνδυνο που εμπεριέχει μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τον εν λόγω κλάδο, καθώς η έκθεσή τους είναι μεγάλη. Την ίδια στιγμή, ο οίκος υποστηρίζει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί "βαρίδι" για την πορεία και το χρηματοοικονομικό προφίλ της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής.

Ο οίκος αναμένει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της, γεγονός που θα επηρεάσει τα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών, με εξαίρεση την Alpha Bank, η οποία θα έχει μικρότερη επίπτωση λόγω μικρότερης έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα.

Η S&P υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει αρνητική, ενώ εκτιμά ότι η απώλεια των καταθέσεων θα συνεχιστεί. Παράλληλα, ο οίκος αποδίδει την παραπάνω υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και στις δηλώσεις της ΕΕ μέσω των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας ότι θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΕ και το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και οι καταθέσεις εξακολουθούν να κάνουν "φτερά", τότε εν μέσω σημαντικής οικονομικής ύφεσης, ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να επηρεάζεται, άρα ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση παραμονεύει, προειδοποιεί ο οίκος.

source: reporter.gr

Μειώθηκαν κατά 46% τα κέρδη της Allianz


Μειώθηκαν κατά 46% τα κέρδη της Allianz

Μείωση των κερδών της κατά 46% και των εσόδων κατά 2,2% ανακοίνωσε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ειδικότερα, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 857 εκατ. ευρώ ή 1,88 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,57 δισ. ευρώ ή 3,46 ευρώ ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα έσοδα υποχώρησαν το ίδιο διάστημα στα 2,99 δισ. ευρώ από 3,06 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 4,2% στα 1,66 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων το δολάριο


Κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων το δολάριο

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων έναντι ενός «καλαθιού» ξένων νομισμάτων καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος έχουν περιορίσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, παραμένει σήμερα ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ο βασικός δείκτης του δολαρίου, που έχει αυξηθεί περίπου 3,5% από το χαμηλό των 72,696 στο οποίο υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 75,26.

Στις 09:59 (ώρα Ελλάδ0ς), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,4198 δολάρια. Την Τετάρτη, υποχώρησε μέχρι τα 1,4172 δολάρια - τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε ο "μέγας insider" R.Rajaratnam


ΗΠΑ: Καταδικάστηκε ο "μέγας insider" R.Rajaratnam


Ο κ. Raj Rajaratnam, δισεκατομμυριούχος επενδυτής hedge fund, καταδικάστηκε για «εσωτερική πληροφόρηση», σε μια μεγάλη νίκη της αμερικανικής κυβέρνησης που προσπαθεί να διευρύνει τις έρευνες περί «διαρροών» στην Wall Street.

Μετά από 12 ημέρες, οι ένορκοι ανακοίνωσαν το πόρισμά τους, κρίνοντας ένοχο για όλες τις κατηγορίες τον πρώην επικεφαλής της Galleon Group.

Κρίθηκε ένοχος ότι απεκόμισε προσωπικό κέρδος ύψους 63 εκατ. δολαρίων μαθαίνοντας μυστικά σχετικά με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιχειρηματικές εξαγορές πριν ανακοινωθούν και κάνοντας συναλλαγές με βάση αυτές τις πληροφορίες, με πληροφορίες «insider» δηλαδή.

Ο 53χρονος κ. Rajaratnam αντιμετωπίζει ενδεχόμενο κάθειρξης έως 15 ετών, οταν ανακοινωθεί η ποινή του, αργότερα μέσα στην χρονιά.



source: euro2day.gr

Cisco: Πτώση 18% στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου - προχωρά σε απολύσεις


Cisco: Πτώση 18% στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου - προχωρά σε απολύσεις


Σχεδόν 4% κέρδισε η μετοχή της Cisco στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street μετά την ανακοίνωση των μεγεθών γ΄ τριμήνου, παρά την πτώση των καθαρών κερδών της τεχνολογικής εταιρείας κατά 18%. Ωστόσο τα κέρδη της μετοχής μετατράπηκαν γρήγορα σε απώλειες όταν η διοίκηση ανακοίνωσε το outlook, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη μείωση του προσωπικού.

Το blue chip κατέγραψε κέρδη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ή 33 σεντς ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο, έναντι κερδών 2,2 δισ. δολαρίων ή 37 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα έσοδα της Cisco διαμορφώθηκαν στα 10,9 δισ. δολάρια από 10,4 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 42 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 37 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 10,87 δισ. δολάρια σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet Research.

"Το τρίμηνο εξελίχθηκε όπως το περιμέναμε", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, John Chambers. "Γνωρίζουμε ήδη ποιες είναι οι προκλήσεις. Γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε".

Στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περικοπές κόστους 1 δισ. δολαρίων το 2012, που θα περιλαμβάνουν και τη μείωση προσωπικού. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν σχετικά έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι απολύσεις θα γίνουν παγκοσμίως και θα αφορούν μόνιμους αλλά και συμβασιούχους.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος αποκάλυψε ότι αναμένεται ένα αδύναμο δ΄ τρίμηνο χρήσης.



source: capital.gr

S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας


S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Πορτογαλίας


Τον κώδωνα της υποβάθμισης έκρουσε σήμερα η S&P για την Πορτογαλία. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας («ΒΒΒ-») στην περίπτωση που οι τράπεζές της δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας ή στην περίπτωση εκείνη που θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αναμένεται.

«Το ενδεχόμενο να χρειαστούν οι πορτογαλικές τράπεζες σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση (περισσότερο από 3% του ΑΕΠ) ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση της Πορτογαλίας» ανέφερε ο οίκος S&P σε ανακοίνωσή του.

«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι πιθανό να είναι υψηλότερες απ’ ό,τι αναμένεται» σημείωσε ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πορτογαλικές τράπεζες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θέσει η Τράπεζα της Πορτογαλίας».

Επιπλέον, η S&P τόνισε ότι «αν η Πορτογαλία επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, συνεχίσει να υλοποιεί τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και διατηρήσει τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν οι εξαγωγές τότε είναι πολύ πιθανό η αξιολόγηση να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα».



source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα, σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές


ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα, σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές

Αύξηση 6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 48,18 δισ. δολ. από 45,44 δισ. δολ. το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα αρχικά στοιχεία για το Φεβρουάριο είχαν δείξει έλλειμμα 45,76 δισ. δολ.


Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιανουάριο στα 47,5 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 4,6% στο ιστορικό υψηλό των 172,67 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,9% στα 220,85 δισ. δολ.

Οι εισαγωγές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο στα 27,67 δισ. δολ. από 21,13 δισ. δολ. με τη μέση τιμή ανά βαρέλι να αυξάνεται κατά 6,59 δολ. στα 93,76 δολ., ενώ ο όγκος των εισαγωγών κατέγραψε αύξηση στα 295,12 εκατ. βαρέλια από 242,37 εκατ. βαρέλια.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα υποχώρησε κατά 4% στα 18,08 δισ. δολ. με τις εξαγωγές να αυξάνονται 12,8% στα 9,52 δισ. δολ. και τις εισαγωγές 1,2% στα 27,6 δισ. δολ.


Το εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά υποχώρησε 6,3% στα 2,82 δισ. δολ., με το Μεξικό αυξήθηκε 17,2% στα 6,17 δισ. δολ., με την Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 15,6% στα 6,06 δισ. δολ. ενώ με την Ευρωζώνη διευρύνθηκε στα 8,15 δισ. δολ. από 6,23 δισ. δολ.



source: capital.gr
Share |