Monday, October 26, 2009

Ρευστοποιήσεις στα συμβόλαια του χρυσού


Ρευστοποιήσεις στα συμβόλαια του χρυσού

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανάκαμψης του δολαρίου από τα χαμηλά 14 μηνών που είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έπληξε την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,29% στα 1.042,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά βρίσκονταν με κέρδη στα 1.060,80 δολάρια η ουγγιά. Μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει καταγράψει κέρδη 19% από την αρχή του έτους. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του ασημιού υποχώρησαν κατά 1,6% στα 17,44 δολάρια, ενώ απώλειες 1,3% σημείωσαν πλατίνα και παλλάδιο στα 1.351,60 δολάρια και 335 δολάρια αντίστοιχα.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες της τάξεως του 0,4%. Όλα εξαρτώνται από την πορεία του δολαρίου επισημαίνουν οι αναλυτές, σχολιάζοντας την παραδοσιακή αντίστροφη σχέση χρυσού-δολαρίου. Σημειώνεται εδώ ότι ο χρυσός σημείωσε για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κέρδη, ενώ το δολάριο υποχώρησε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες έναντι των βασικών διεθνώς νομισμάτων.

reporter.gr

Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%


Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%

Με τις μεγαλύτερες απώλειες το τελευταίου μήνα έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανάκαμψης του δολαρίου από τα χαμηλά 14 μηνών που είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έπληξε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων.
Ειδικότερα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, υποχώρησε 2,3% στα 78,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent υποχώρησε κατά 1,77 δολάρια, ή 2,2% στα 77,15 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως, ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες της τάξεως του 0,4%. Αναλυτικότερα, έναντι του γιέν το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,02% στα 92,06 γεν, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου ενισχύεται κατά 0,75% στα 1,01 φράγκα. Απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κατά 0,66% στα 1,4905 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα υποχωρούσε ακόμα και στα 1,4855 δολάρια, από 1,5008 δολάρια κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

ΟΠΕΚ: Βλέπει αύξηση της παραγωγής εάν το αργό φτάσει τα 100 δολ.

Σε αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου «αγγίξει» τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του καρτέλ Ζοζέ Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος, ο οποίος είναι και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, δήλωσε ότι «μια ισορροπημένη τιμή είναι πάντα καλύτερη».

Ακόμη, τόνισε ότι «τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με επίπεδα τιμών μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι», ενώ πρόσθεσε ότι η εκτίναξη της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι θα καταστήσει αναπόφευκτη την αύξηση της προσφοράς, καθώς «είναι αναγκαία η διατήρηση της ισορροπίας».

reporter.gr

Σε επιτήρηση χωρίς ανάπτυξη


Σε επιτήρηση χωρίς ανάπτυξη


• Υλοποίηση 43% των αναπτυξιακών

• Σταυράκης: Θεωρητικό «έλλειμμα 3,5-4%»

Μάταιο κινδυνεύει να αποδειχθεί το πάγωμα των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους, αφού η Κύπρος φαίνεται να οδεύει προς επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση για αποφυγή της. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε προχθές λόγο για έλλειμμα μεταξύ 3,5-4% την ίδια στιγμή που ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους αναμένεται να περιοριστεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.

Βαθμός υλοποίησης: 43%

Στις αρχές του έτους η κυβέρνηση στόχευε στη συντήρηση της ανάπτυξης με την επίσπευση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προϋπολογισμού των €1,3 δισ. Βασικός άξονας των προσπαθειών της κυβέρνησης ήταν η εκτέλεση του 85-90% των προϋπολογιζόμενων αναπτυξιακών δαπανών.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, όμως, ο βαθμός υλοποίησης μόλις που έφτασε το μισό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 εκταμιεύθηκε μόλις το 43% των χρημάτων που προορίζονταν φέτος για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή γύρω στα €550 εκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε δύσκολο από οικονομικής άποψης τόσο το 2009 όσο και το 2010, αφού η οικονομία αναμένεται να κινηθεί σε οριακά επίπεδα και άφησε να νοηθεί ότι δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η αρνητική πορεία της ανάπτυξης τρεις μήνες πριν τη λήξη του χρόνου.

Το υπουργείο εκτιμά πλέον ότι ο βαθμός υλοποίησης θα περιοριστεί φέτος κοντά στο 65%, στερώντας από την οικονομία αναπτυξιακές δαπάνες €260 εκ. ή 1,5% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ανώτερων τεχνοκρατών του υπουργείου, αυτός θα είναι ο χαμηλότερος βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού από το 2002, όταν είχε περιοριστεί στο 63%.

Αν και ο βαθμός υλοποίησης αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερος από το στοχευόμενο, σε απόλυτους αριθμούς, το ύψος των αναπτυξιακών δαπανών ενδέχεται να ξεπεράσει τα €700 εκ. του 2008, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Πρωτοχρονιά με επιτήρηση

Παρά το πάγωμα αναπτυξιακών κονδυλίων, τόσο σε επίπεδο κατασκευαστικών έργων όσο και στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της υγείας, η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει την επιτήρηση.

Το υπουργείο εμμένει στην επίσημη εκτίμηση για φετινό έλλειμμα 2,93% του ΑΕΠ, δηλαδή οριακά πιο κάτω από την οροφή του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας πριν μια χώρα τεθεί υπό επιτήρηση. Ποντάρει στο ότι το έλλειμμα του πρώτου εννιαμήνου περιορίζεται στο 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, άρχισε να κάνει ήδη λόγο για έλλειμμα 3,5-4%, αφού ο συνδυασμός του 13ου μισθού που καταβάλλεται το Δεκέμβριο αλλά και των πρόσθετων συνταξιοδοτικών επιδομάτων ύψους €57 εκ. αναμένεται να σπρώξουν το έλλειμμα πάνω από την οροφή του 3%.

«Άλλο να μπεις με ποσοστό 15% όπως η Γαλλία, ή με 12,5% όπως η Ελλάδα, ή με 8% όπως η Αγγλία. Είναι πολύ πιο εύκολο να μπεις με ποσοστό της τάξης 3,5-4% - μιλούμε πάντα θεωρητικά γιατί δεν έχουμε ακόμη τις τελικές προβλέψεις – όπου η αναπροσαρμογή που χρειάζεται η οικονομία είναι πολύ μικρότερη», είπε το Σαββάτο στο ΡΙΚ ο υπουργός Οικονομικών.

Η Κύπρος παραμένει μια από τις 7 χώρες τις ΕΕ που βρίσκονται εκτός επιτήρησης και της σχετικής διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Πολλές από τις χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση αύξησαν συνειδητά το ύψος των κρατικών δαπανών για να στηρίξουν την οικονομία, μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

stockwatch.com.cy

Μία ώρα νωρίτερα η συνεδρίαση της Wall Street αυτή την εβδομάδα


Μία ώρα νωρίτερα η συνεδρίαση της Wall Street αυτή την εβδομάδα


Στις 14:30 ώρα Ελλάδος θα ξεκινά αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της Wall Street, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της χειμερινής ώρας στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, η νέα χειμερινή ώρα θα εκκινήσει την 1η Νοεμβρίου, ημέρα από την οποία η έναρξη των συναλλαγών της αμερικανικής αγοράς θα αρχίζει και πάλι κανονικά στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

capital.gr

Παρελθόν τα McDonald’s από την Ισλανδία


Παρελθόν τα McDonald’s από την Ισλανδία


Στο κλείσιμο των των εστιατορίων McDonald’s στην Ισλανδία θα προχωρήσει έως το τέλος του μήνα η εταιρεία Lyst ehf, η οποία κατέχει το franchise στη χώρα.



Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάρρευση της κορώνας εξανέμισε τα κέρδη της εταιρείας, οδηγώντας τα κόστη στα ύψη καθώς τα περισσότερα συστατικά που χρησιμοποιούσε ήταν εισαγόμενα.


“Θα έπρεπε να αυξήσουμε τις τιμές κατά 20% για να έχουμε το περιθώριο που χρειάζεται για τα προϊόντα μας.,” ανέφερε σε συνέντευξή του ο CEO της εταιρείας, Magnus Ogmundsson.

capital.gr

ΟΠΕΚ: Αύξηση της παραγωγής αν το πετρέλαιο εκτιναχθεί στα 100 δολ.


ΟΠΕΚ: Αύξηση της παραγωγής αν το πετρέλαιο εκτιναχθεί στα 100 δολ.


Σε αύξηση της παραγωγής του θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚ κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του καρτέλ.

«Νομίζω ότι μια ισορροπημένη τιμή είναι πάντα καλύτερη», δήλωσε ο Ζοζέ Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος, ο οποίος είναι και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες βράδυ.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με επίπεδα τιμών μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι και τόνισε ότι η εκτίναξη της τιμής στα 100 δολάρια το βαρέλι θα καταστήσει αναπόφευκτη την αύξηση της προσφοράς, καθώς «είναι αναγκαία η διατήρηση της ισορροπίας».

naftemporiki

China Construction Bank: Αύξηση 19% στα κέρδη το γ΄ τρίμηνο


China Construction Bank: Αύξηση 19% στα κέρδη το γ΄ τρίμηνο


Αύξηση 19% στα κέρδη παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο η China Construction Bank Corp. σε σχέση με την αντίστοιχη περίδο του 2008.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 30,31 δισ. γουάν (4,4 δισ. δολ.) από 25,27 δισ. γουάν

Σύμφωνα με την τράπεζα τα δάνεια σε καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 879,6 δισ. γουάν από την αρχή του έτους, ενώ στον ισολογισμό της έχει στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ αξίας 109 εκατ. δολ. έπειτα από απομειώσεις ύψους 726 εκατ. δολ. Σημειώνεται πως η Bank of America Corp. κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

capital.gr

"Οικογενειακή υπόθεση" η αναχρηματοδότηση του χρέους της Wind


"Οικογενειακή υπόθεση" η αναχρηματοδότηση του χρέους της Wind


Μετά από μία ολονύκτια διαδικασία-θρίλερ απέσυραν τελικά την τελευταία στιγμή το ενδιαφέρον τους τα ιδιωτικά κεφάλαια που είχαν λάβει μέρος στη διαδικασία για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Wind. Πρόκειται για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Blackstone (που μέχρι αργά χθες το βράδυ φερόταν ως σφόδρα ενδιαφερόμενο για την υπόθεση) και TPG (η οποία είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα καταθέσει προσφορά όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του το Capital.gr, ωστόσο παρακολουθούσε στενά τη διαδικασία).

Έτσι ενδιαφερόμενοι για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Wind απέμειναν εντέλλει μόνο οι Weather Investments, ιδιοκτήτρια της Wind Hellas και συμφερόντων του Aιγύπτιου μεγιστάνα Naguib Sawiris και το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που συστήθηκε από μερίδα των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης, που φέρει την επωνυμία Alladin Capital.

Μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από την Hellas II ενώ στη συνέχεια οι δύο υποψήφιοι θα ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τη διοίκηση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να έχει συμβεί και πολύ νωρίτερα. Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, αναμένεται να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος ο Sawiris πριν την έναρξη της διαδικασίας. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hellas II, Mathew Tippets δήλωσε την Παρασκευή στο Dow Jones Newswires ότι εκτός από την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι προσφορές των ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν και «σημαντικές νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις».

capital.gr

Barclays: Εξαγορά του τραπεζικού βραχίονα της Standard Life


Barclays: Εξαγορά του τραπεζικού βραχίονα της Standard Life


Στην εξαγορά του τραπεζικού βραχίονα της Standard Life έναντι 226 εκατ. λιρών (368 εκατ. δολ.) σε μετρητά θα προχωρήσει η Barclays.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Barclays θα αναλάβει καταθέσεις ύψους 5,5 δισ. λιρών. Η τράπεζα απασχολεί περίπου 300 εργαζομένους στο Εδιμβούργο και το 2008 είχε κέρδη ύψους 9,5 εκατ. λιρών.

capital.gr

Roubini: Η υποχώρηση του δολαρίου κρύβει σημαντικούς κινδύνους


Roubini: Η υποχώρηση του δολαρίου κρύβει σημαντικούς κινδύνους


Οι περισσότεροι επενδυτές ακολουθούν την ίδια στρατηγική του δανεισμού σε δολάρια προκειμένου να προβούν σε τοποθετήσεις σε πάγια υψηλότερων αποδόσεων δήλωσε ο διάσημος καθηγητής Nouriel Roubini, γνωστός και ως "Dr. Doom" επειδή ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο Nouriel Roubini προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάκαμψη του δολαρίου ενδεχομένως να οδηγήσει σε βουτιά τις παγκόσμιες αγορές.

"Υπάρχει τεράστια ρευστότητα που κυνηγάει τοποθετήσεις", σημείωσε ο Roubini και συμπλήρωσε. "Είναι το αποκορύφωμα της πρακτικής του carry trade".

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα φθηνά κεφάλαια έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, ωστόσο το αμερικανικό δολάριο δεν μπορεί να υποχωρεί για πάντα. "Ενδεχομένως να ακολουθήσει ραγδαία πτώση των αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο όταν η πορεία του αμερικανικού νομίσματος αναστραφεί", εκτίμησε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι "αναιμική", ενώ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη από 1% έως 2% τα επόμενα δύο έτη σε σύγκριση με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Η Ιαπωνία και η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη μικρότερη του 1%, συμπλήρωσε.

"Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει μία ανάκαμψη τύπου V", δήλωσε ο Roubini και συμπλήρωσε. "Αν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις θα ακολουθήσει σημαντική διόρθωση".

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ζημιές καθώς η αγορά οικιστικών ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 30% και η αγορά εμπορικών ακινήτων έχει σημειώσει βουτιά 40% ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Αυτές οι ζημιές δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως τόσο στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα όσο και στις περιφερειακές τράπεζες, σημείωσε. "Όταν γίνει αυτό θα υπάρξουν και νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο", σημείωσε.

Τέλος σημείωσε ότι η διάσπαση μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων ενδεχομένως να είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να προλαμβάνονται ή να μετριάζονται οι συστημικοί κίνδυνοι.

capital.gr

FairPoint: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11


FairPoint: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11


Σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την χρηματοπιστωτική της αναδιάρθρωση προχώρησε η FairPoint Communications, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η εταιρεία έχει αιτηθεί στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ την ένταξή της στο κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα. Η FairPoint έχει λάβει τις δεσμεύσεις συγκεκριμένων πιστωτών που αφορούν ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 75 εκατ. δολαρίων.

Με την ένταξη της στο Κεφάλαιο 11, το εν λόγω χρέος θα μετατραπεί σε πιστωτική γραμμή διάρκειας πέντε ετών. Εξάλλου, βάσει της συμφωνίας η εταιρεία θα λάβει εξασφαλισμένο δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων. Το συνολικό χρέος θα μειωθεί σε περίπου 1 δισ. δολάρια, έναντι των υφιστάμενων υποχρεώσεων ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.

capital.gr

Nomura: Αύξηση τιμής – στόχου για τρεις ελληνικές τράπεζες


Nomura: Αύξηση τιμής – στόχου για τρεις ελληνικές τράπεζες


Σε αύξηση της τιμής – στόχου για τρεις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Nomura. Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , τη Eurobank [EFGr.AT] EFG και την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] .

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αύξησε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 30 ευρώ από 22 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Παράλληλα, αύξησε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 14 ευρώ από 6,8 ευρώ, αναβαθμίζοντας τη σύσταση σε “buy” από “reduce”, ενώ αύξησε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 10 ευρώ από 4,4 ευρώ, δίνοντας σύσταση “reduce”.

naftemporiki

Γερμανία: Εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος


Γερμανία: Εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος


Εξασθένηση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, οδεύοντας προς το Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προσδοκιών για τα εισοδήματα και της περιορισμένης διάθεσης για αγορές.

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου GfK για το μήνα Νοέμβριο μειώθηκε στις 4 μονάδες από 4,2 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη πτώση που καταγράφει από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του δείκτη στις 4,5 μονάδες, κατά μέσο όρο.

«Οι Γερμανοί είναι – όχι αναπάντεχα – ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές για τα οικονομικά τους, δεδομένων των αυξανόμενων προβλημάτων στην αγορά εργασίας», τονίζει το GfK στην ανακοίνωσή του.

naftemporiki

Επιχειρήσεις ζήμιωσαν 1.500.000.000 ευρώ λόγω Facebook και Τwitter



Επιχειρήσεις ζήμιωσαν 1.500.000.000 ευρώ λόγω Facebook και Τwitter


Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως αυτή του Twitter, κοστίζουν ετησίως στις βρετανικές επιχειρήσεις περίπου 1,38 δις λίρες λόγω σπατάλης χρόνου, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύεται στην Telegraph.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπως το Twitter και το Facebook κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 40 λεπτών εργασιακού χρόνου ανά εβδομάδα. Παράλληλα, ένας στους τρεις υπαλλήλους γραφείου ανέφεραν ότι έχουν δει εμπιστευτικά στοιχεία της εταιρείας τους, να έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μοrse, εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα, υπολογίζεται ότι το πραγματικό κόστος για την οικονομία ανέρχεται στο 1,38 δις λίρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο ημερήσιος χρόνος μπορεί να φθάνει και τη μία ώρα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν χαμηλότερα νούμερα.

Ο σύμβουλος της εταιρείας, Philip Wicks, έκανε λόγο για "μαύρη τρύπα" στην παραγωγικότητα. "Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται επαγγελματικά, αλλά οι οργανώσεις πρέπει να ξυπνήσουν" πρόσθεσε.

Τα τρία τέταρτα των εργαζομένων ανέφεραν ότι ο εργοδότης τους δεν τους έχει δώσει καμία οδηγία σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν το Twitter, αλλά το 84% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις αναφορικά με τις αναρτήσεις.

Telegraph

H Fed και το Υπουργείο Οικονομικών αλλάζουν τους κανόνες


H Fed και το Υπουργείο Οικονομικών αλλάζουν τους κανόνες


Είναι ημέρα πληρωμής στην Ουάσιγκτον: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασαν σαρωτικές αλλαγές στους κανόνες για τις αποδοχές, κυρίως για τα στελέχη σε τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Οι προτάσεις της Fed είναι ευρείες, αγγίζοντας κάθε τράπεζα, με ιδιαίτερη προσοχή για τις μεγαλύτερες, και ενδεχομένως να αγγίζουν κάθε πτυχή της δομής των αποδοχών. Οι κανόνες του Υπουργείου ισχύουν μόνο για τις επτά εταιρείες που έχουν πάρει έκτακτη βοήθεια με τα χρήματα φορολογουμένων -συμπεριλαμβανομένων των AIG, Bank of America, GM και Chrysler - αλλά μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τις μικρολεπτομέρειες των αποδοχών για μέχρι και 175 στελέχη και άομα που κερδίζουν πολλά στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Αλλά και οι δύο προσπάθειες, αν και φιλόδοξες, δείχνουν ποια μπορεί να αποδειχθεί η πιο σημαντική παράβλεψη στις προσεγγίσεις τους: οι κατευθυντήριες γραμμές της Fed παίρνουν ως δεδομένο πως η υπηρεσία θα επιτύχει εκεί όπου απέτυχε πριν, και οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών καταφεύγουν σε κάποιες από τις παλιές απόψεις περί σχέσης αμοιβής και απόδοσης που έχουν τις ρίζες τους στις πρακτικές αποδοχών πριν από την κρίση.

Ας δούμε πρώτα τη Fed. Ουσιαστικά, οι προτάσεις της -των οποίων η επισημοποίηση θα εξεταστεί από τη Fed μετά από μια περίοδο διαβούλευσης 30 ημερών- δείχνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακριβώς πως η υπηρεσία σκοπεύει να αξιολογήσει τις πρακτικές αποδοχών τους. Η ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι τα μπόνους και τα άλλα κίνητρα δεν ενθαρρύνουν τους τραπεζίτες να ριψοκινδυνεύουν υπερβολικά, θέτοντας έτσι τις τράπεζές τους σε κίνδυνο - και ίσως, στη συνέχεια, ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές δεν περιέχουν ωστόσο σκληρούς κανόνες - δεν υπάρχουν προβλέψεις για ανώτατα όρια αποδοχών ή φόρμουλες για μπόνους. Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οι πρακτικές περί αποδοχών θα πρέπει να το αντανακλούν αυτό. Σε τελική ανάλυση, οι κανόνες αφορούν την κρίση - την κρίση των ΔΣ τραπεζών όσον αφορά τον συνετό καθορισμό αμοιβών, και την κρίση των ρυθμιστικών αρχών που προσπαθούν να εντοπίσουν πρακτικές που άθελά τους ανταμείβουν τον ανεπιθύμητο κίνδυνο.

Αλλά, από πολλές απόψεις, αυτό είναι το σημείο όπου η Fed έκανε λάθος στο παρελθόν. Απέτυχε να παρατηρήσει τους πολλούς κινδύνους στους ισολογισμούς των τραπεζών, υποτίμησε τους κινδύνους από το δανεισμό subprime τίτλων και τα exotic housing securities-και όλο αυτό το διάστημα, δεν συνειδητοποίησε ότι οι πρακτικές αποδοχών ενθάρρυναν τους τραπεζίτες να παίρνουν ολοένα και περισσότερα ρίσκα. Πράγματι, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της Fed σημείωσε ότι στην πραγματικότητα, ο οργανισμός ήταν πάντα υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι οι αποδοχές δεν απειλούν την ευρωστία μιας τράπεζας. Τώρα, φαίνεται πως το εννοούν πραγματικά.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι κανόνες της Fed είναι άστοχοι. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει εμφατικά ότι δεν θα εξετάσει μόνο τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών και των εργαζομένων των οποίων οι μεμονωμένες ενέργειες θα μπορούσαν να απειλήσουν τον οργανισμό (υψηλά ιστάμενους χρηματιστές, για παράδειγμα), αλλά και “ομάδες εργαζομένων... οι οποίοι, στο σύνολό τους, μπορούν να εκθέσουν την επιχείρηση σε υψηλά επίπεδα κινδύνου. "

Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά, η Fed θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο επιτροπές να αρχίζουν να ενθαρρύνουν πολλούς νεαρούς εργαζομένους να εκδώσουν ή να αποκτήσουν επικίνδυνες υποθήκες. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι άνθρωποί της που ελέγχουν τις τράπεζες θα αναγνωρίσουν μια τέτοια διάχυτη απειλή την επόμενη φορά που θα τη δουν, και το αν οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την πολιτική βούληση ώστε να το συγκρατήσουν πριν ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Αντίθετα, οι νέοι κανόνες του Υπουργείου συνδέονται στενά με τα υψηλά κλιμάκια του εταιρικού οργανοδιαγράμματος. Αυτό δεν είναι σφάλμα αποκλειστικά του Kenneth Feinberg, του "ειδικού γνώστη” με το τεράστιο έργο της επιβολής του σεβασμού των κανόνων περί αποδοχών τους οποίους το Κογκρέσο ενέκρινε εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις πρακτικές αποδοχών των εταιρειών που διασώθηκαν από το κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η αποστολή του Feinberg στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού νόμου και κανονισμών ήταν η αστυνόμευση των αμοιβών μόνο για τα πέντε κορυφαία στελέχη και για τους άλλους 20 υψηλότερα αμειβόμενους εργαζομένους σε καθεμία από τις επιχειρήσεις που διασώθηκαν από την κυβέρνηση. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της κύριας δουλειά του -η προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι οι αποδοχές δεν θέτουν σε κίνδυνο το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να ανακτήσουν τα χρήματά τους- με παράγοντες όπως η διατήρηση βασικών στελεχών στη θέση τους και η αποφυγή υπερβολικών κινδύνων.

Αλλά ο κύριος στόχος του φαίνεται να είναι η αντικατάσταση μεγάλου τμήματος των αποδοχών με μετοχές και η αντικατάσταση των ετήσιων μπόνους με δεσμευμένες μετοχές. Σίγουρα είναι μια αρχή – η οποία απέχει πολύ από τα εγγυημένα μπόνους (τα κατήργησε συνολικά) και τα δικαιώματα προαίρεσης που δίνουν στα στελέχη ένα τεράστιο πλεονέκτημα χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις (βάσει ομοσπονδιακού νόμου αυτό έχει απαγορευτεί για τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα TARP της κυβέρνησης). Αλλά είναι ακόμη το είδος της αμοιβής που μπορεί να ενθαρρύνει τα κορυφαία στελέχη να παίρνουν υπερβολικά ρίσκα και αφήνει τους μικρότερους manager στο έλεος μιας αγοράς που δεν ελέγχουν.

“Είναι λύση που ταιριάζει σε όλους, με την κατοχή μετοχών να είναι τελικά η λύση,” λέει η Pearl Meyer, μια έμπειρη σύμβουλος και συν-ιδρύτρια της Steven Hall & Partners. Κατά τη γνώμη της, ο Feinberg αγγίζει το πρόβλημα, αλλά όχι τη λύση. Όπως και άλλοι, επισημαίνει ότι στελέχη της Bear Stearns και της Lehman Brothers είχαν πάρει πάρα πολλές μετοχές από τις επιχειρήσεις αυτές πριν καταρρεύσουν. "Το να έχει κάποιος τον πλούτο του σε μετοχές δεν αλλάζει κατ ΄ανάγκη και την άποψή του,” λέει. "Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τα περισσότερα λεφτά τους." (Αλλά δεν πήγαν πολλοί από αυτούς στο πτωχοκομείο).

Το σύστημα του Feinberg έχει κάποιες ανατροπές που λείπουν από τα παλιά προγράμματα αποδοχών με μετοχές. Μετοχές αντί του μισθού -μετοχές "μισθού", όπως τις αποκαλεί ο Feinberg- ανήκουν στα στελέχη από την πρώτη στιγμή, αλλά μπορούν να τις ρευστοποιήσουν μόνο στη διάρκεια τριών ετών. Για να διατηρήσουν τις μετοχές που καταβάλονται ως μπόνους, τα στελέχη πρέπει να μείνουν για τρία χρόνια, και μπορούν να τις εξαργυρώσουν μόνο όταν επιστραφούν τα λεφτά στο κράτος. Αυτό λογικά θα βοηθήσει στο να έχουν τα στελέχη μια μεσοπρόθεσμη λογική, αντί να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις βασιζόμενοι στα μπόνους που μπορεί να συνδέονται με αυτές.

Ακόμα, μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να προσαρμόσουν τα πακέτα αποδοχών κάθε στελέχους ανάλογα με τα καθήκοντά του - ιδιαίτερα για τους υπεύθυνους για συγκεκριμένες δραστηριότητες και όχι για την επιχείρηση συνολικά - και η θέσπιση ειδικών επιχειρησιακών στόχων για τη λήψη ή τη διατήρηση των αποδοχών . "Πρέπει να κάνετε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνοι - δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δύναμη της ατομικής ευθύνης και της λογοδοσίας," λέει η Meyer.

Τώρα, αυτό θα απαιτούσε πολλή δουλειά.

capital.gr

Galleon Wiretaps Rattle Hedge Funds as Insider Trading Targeted


Galleon Wiretaps Rattle Hedge Funds as Insider Trading Targeted


Oct. 26 (Bloomberg) -- First came the biggest bear market since the 1930s, then Bernard Madoff’s $65 billion Ponzi scheme and the threat of increased regulation. Now hedge funds have a new concern: getting caught on tape as the government expands its use of wiretaps to ferret out insider trading.

Prosecutors, using secretly recorded phone conversations for the first time against hedge funds, alleged Oct. 16 that billionaire Raj Rajaratnam and five others made $20 million by swapping material inside information on companies such as Hilton Hotels Corp. and Google Inc. They may charge at least 10 more people soon, people familiar with the matter said last week.

Rajaratnam, founder of New York-based Galleon Group LLC, regularly talked to hundreds of contacts, including other traders, according to people who know him. His arrest rattled hedge-fund managers, who are questioning whether legitimate discussions caught on the tapped lines will draw scrutiny, say lawyers who’ve fielded such queries. A broader worry: whose phones are being monitored as prosecutors and U.S. Securities and Exchange Commission continue their probes?

“The word wiretap strikes fear in the hearts of everyone, even the innocent,” said Brad Balter, who runs Balter Capital Management LLC, a Boston-based firm that allocates clients’ money to hedge funds.

Ross Intelisano, an attorney with Rich & Intelisano LLP in New York, said he received a call from an executive at a $1 billion hedge fund who was considering hiring a company to test his firm’s phones for listening devices. The client asked what to do if the firm found any. “Do we go to the police?” the executive asked, according to Intelisano.

The executive instructed his colleagues to be extra careful about what they say on the phone, not because they are breaking the law, but because they are fearful that any conversation about stocks could be misconstrued, Intelisano said.

Calls Aren’t Safe

“After the Bear Stearns case, e-mails aren’t safe, and now phone calls aren’t safe,” Intelisano said. “From now on, people are going to be meeting for lunch.”

Prosecutors used e-mails to build their case against former Bear Stearns Cos. hedge-fund mangers Ralph Cioffi and Matthew Tannin, who are currently on trial in Brooklyn for misleading investors about the health of two funds that collapsed in 2007. It’s the biggest trial stemming from a U.S. probe of banks and mortgage firms whose losses in subprime loans and related securities total at least $396 billion.

For hedge-fund managers whose knowledge of wiretaps may have been limited to “The Wire,” the HBO drama in which Baltimore police eavesdrop on drug dealers, electronic bugging is a new reality of their industry as U.S. Attorney Preet Bharara’s new Complex Frauds Unit targets white-collar crime.

Covering Tracks

Prosecutors said they turned to wiretaps because of the ease with which hedge funds can hide when trades were based on illegal tips. At a bail hearing on Oct. 16, Assistant U.S. Attorney Josh Klein told a judge that Rajaratnam instructed others to fabricate “e-mail trails” that would explain why they executed corrupt trades.

“There were consistent endeavors to mask” the trades, Klein said in court.

The case against Rajaratnam, 52, who said last week he is innocent, is the largest since takeover investor Ivan Boesky and investment banker Dennis Levine were convicted in a crackdown two decades ago. Thirteen people were criminally charged in a series of schemes that investigators said stretched over five years, yielded $15 million in illegal profits and also involved employees at UBS AG and Bank of America Corp.

Cooperating Witness

Rajaratnam allegedly obtained nonpublic corporate information from a ring that included a cooperating witness. That witness was identified by a person familiar with the investigation as Roomy Khan, 50, who worked for Galleon in the late 1990s. Khan couldn’t be reached for comment.

The other defendants are Rajiv Goel, who worked at Intel Capital as a director in strategic investments; Anil Kumar, who worked as a director at McKinsey & Co.; International Business Machines Corp. executive Robert Moffat; Mark Kurland, co-founder of New Castle Funds LLC, a former Bear Stearns Cos. hedge fund; and Danielle Chiesi, a former consultant at New Castle. Their attorneys have said their clients aren’t guilty.

Quadrum Capital Management LLC, a New York-based hedge-fund firm started by Richard Grodin, has been subpoenaed as part of the investigation, according to a person familiar with the matter, who asked not to be identified because the information is private. Grodin, a former portfolio manager at Steven Cohen’s SAC Capital Advisors LP, declined to comment.

The subpoena, reported Oct. 24 by the Wall Street Journal, is a request for information and doesn’t imply wrongdoing on the part of Grodin or Stamford, Connecticut-based SAC. Before Quadrum, Grodin founded Stratix Asset Management. Cho Beng Lee, identified by the Wall Street Journal as a cooperating witness in the Galleon case, worked at Stratix as well as SAC. Lee and Grodin left SAC in early 2004, according to Jonathan Gasthalter, a spokesman for SAC.

Industry Recovery

The $1.4 trillion hedge-fund industry is recovering after posting a record loss averaging 19 percent in 2008, according to data compiled by Hedge Fund Research Inc. Funds have returned 17 percent this year, the Chicago-based firm’s data show.

Confidence in the industry was shaken by the December arrest and subsequent conviction of Madoff, who victimized hedge funds and individual investors and whose fraud triggered renewed efforts by Congress and the SEC to regulate the private investment partnerships.

‘Substantial Resources’

Former federal prosecutor Steven Peikin, who headed the securities fraud unit in the U.S. Attorney’s Office in the Southern District of New York, said investigators have long relied on advanced techniques in battling white-collar crime. What’s new is the focus on hedge funds and the use of labor- intensive phone taps, he said in an interview. Last year, 84 percent of the 1,891 authorized taps were used in drug-related cases, according to a report by the Administrative Office of U.S. Courts, which provides support to the federal judicial branch.

“It’s a declaration that they want to submit substantial resources to this,” Peikin, now an attorney at Sullivan & Cromwell LLP in New York, said of the use of wiretaps. “Preet is continuing a long and proud tradition.”

Wiretaps conducted in 2008 intercepted an average of 2,707 conversations, according to the 2009 report from the U.S. courts office. Those conversations involved an average of 92 people. About one in five were incriminating.

Agents monitoring the calls are supposed to make an effort to listen and record only conversations that are related to the criminal conduct, said Eugene O’Donnell, a law professor at the City University of New York’s John Jay College of Criminal Justice.

Stop Listening

If the subjects start talking about unrelated topics, agents are supposed to stop listening, though they will check back every few minutes, said O’Donnell, who is a former state prosecutor and has worked with wiretaps.

“In this type of investigation the lines won’t be easy to discern,” between criminal and innocent conversations, he said, since much of the talk will involve company news and opinions on stocks.

Rajaratnam’s phones were tapped starting in March 2008. Over time, O’Donnell said the agents probably reduced the number of conversations they recorded once they determined that certain people weren’t party to the alleged crime.

Hedge-fund managers won’t have to wonder forever whether they’ve been captured on tape, lawyers said. Once the wiretap is completed, those who were recorded and aren’t targets of an investigation are notified by mail. Suspects may get a visit from federal agents.

bloomberg

Moffat’s Galleon Arrest Stuns IBMers Who Recall Sumo Suit, Kilt


Moffat’s Galleon Arrest Stuns IBMers Who Recall Sumo Suit, Kilt


Oct. 26 (Bloomberg) -- Bob Moffat, the International Business Machines Corp. executive arrested in the Galleon insider trading case, used to start meetings with trivia about “This Day in History.” He’d ask if anyone knew what day it was, and then rattle off a few notable events.

On Oct. 16, Moffat had his own day in history when he was arrested in what federal prosecutors are calling the biggest insider-trading scheme involving hedge funds. The 53-year-old executive is accused of leaking information about the earnings of IBM and Sun Microsystems Inc. and a restructuring of Advanced Micro Devices Inc. to Danielle Chiesi, a consultant for New Castle Funds LLC.

A 31-year-veteran of IBM, Moffat headed the personal- computer division, helped sell that unit off, reduced the number of suppliers the company used and, until he was put on temporary leave on Oct. 19, was senior vice president overseeing the mainframe, server and storage-device businesses. Before his arrest, he was among the candidates to succeed Sam Palmisano, 58, as chief executive officer of the world’s largest computer- services company, according to people familiar with IBM’s thinking.

Moffat was not aware of the insider trading mentioned in the federal criminal complaint, nor did he financially benefit from the alleged activity, said Kerry Lawrence, his attorney.

“It’s our view that Bob did not commit any crimes or disclose any information that would lead to him having criminal liability,” Lawrence said.

‘It’s All a Mistake’

“This guy is the most honest, hardest-working IBMer, true- blue worker you will ever meet in your life,” said Joe Formichelli, a former colleague of Moffat’s in IBM’s PC unit who is now retired. “I don’t know how he got tangled up in this mess. I want to believe it’s all wrong, it’s all a mistake. I will never believe it until he’s found guilty.”

The complaint, which quotes from wiretap transcripts, describes Chiesi, 43, as a friend of Moffat’s. It relates a call on August 22, 2008, during which the two discuss a tentative and secret agreement by AMD to spin off its manufacturing operations into a joint-venture backed by AMD and the Abu Dhabi government. IBM had signed a technology licensing agreement with the new entity, Moffat said in the complaint. Chiesi asked him what the chances were that the AMD restructuring deal would fall apart.

“Zero,” Moffat allegedly said. “I see no way that it doesn’t get done.”

‘My IBM Guy’

According to the complaint, Moffat said the transaction, which would also draw a major investment in AMD from an Abu Dhabi sovereign wealth fund, would close in six to eight weeks. The complaint said that Chiesi and Rajaratnam discussed how the deal would boost AMD’s stock.

Moffat later allegedly fed Chiesi insider information about Sun, which IBM was in discussions to acquire. On Jan. 26, Chiesi called a cooperating witness to discuss what she had learned from Moffat who, according to the complaint, was conducting due diligence on Sun.

“My IBM guy said that he thinks they’re gonna beat the quarter,” Chiesi allegedly said, referring to Sun’s forthcoming earnings announcement.

New Castle and Galleon, both based in New York, lost money on their investments in AMD, whose restructuring was announced in October 2008. New Castle made a $900,000 profit on its purchases of Sun stock prior to that company’s announcement in January, of earnings that topped analysts’ expectations. The firm made a $500,000 profit selling IBM stock bought prior to that company’s earnings announcement, also in January, according to the complaint.

‘Very Surprising’

Shaw Wu, a technology analyst at Kaufman Bros. LP in San Francisco, said he couldn’t square the news of Moffat’s arrest with the archetypal IBM executive he last saw in July, at a company analyst day.

“It was very surprising,” said Wu. “He’s a company man, very careful with his answers. He knows where the line is.”

Moffat, approached for comment at his Ridgefield, Connecticut, home on Oct. 19, came to the door in jeans and a t- shirt and accompanied by a dog. He declined to comment.

IBM spokesman Edward Barbini declined to comment for this story.

Alan Kaufman, the attorney for Chiesi, said in an interview after her arrest that his client was “shocked” at her arrest and will plead innocent.

The company won’t have leadership disruptions in the hardware group, New York-based Barclays Capital Inc. analyst Ben Reitzes wrote in an Oct. 19 note, citing a meeting with Rodney Adkins, Moffat’s replacement.

‘Iron Dutchman’

Before his IBM career, Moffat was known as the “Iron Dutchman” for his stamina as a middle-distance runner. Moffat attended Union College, where the sports teams are known as the Dutchmen, and ran on the track team, according to the Schenectady, New York school’s online magazine. He won three New York state championships in the indoor 600-yard event, as well as the National Collegiate Athletic Association Division III 400-meter outdoor championship with a time of 46.8 seconds.

He graduated with a degree in economics in 1978 and, according to the Web site, was awarded the Joseph Daggett Prize in 1978, given by Union to seniors for conduct and character.

Later that year he took a job in the finance department of IBM, and began working his way up the corporate hierarchy. He earned an MBA in information systems in 1982 from Iona College in New Rochelle, New York, according to a school spokeswoman.

Palmisano

In the 1990s, he worked with Palmisano, who ran the personal systems group, which includes PCs and computer servers. The two struck up a close relationship, said a person who served with Moffat in the PC division in Raleigh, North Carolina.

“Bob was one of these guys who could get things done, and Sam knew that,” said the person, who declined to be identified. “Sam relied on Bob.”

In 2000, Palmisano became chief operating officer, and Moffat was promoted to head up the PC division, which had lost money for more than two years as the dot-com bust sapped consumer sales.

To boost employee morale, according to a former colleague, he once told workers in the Raleigh office that if the division turned a profit in one quarter, he would wear a kilt at a company event. When it did, he kept his promise. He once dressed up in a sumo-wrestler suit at a conference. While onstage at an another event, he tore up a speech a communications executive had written, saying he preferred to speak off-the-cuff.

Cost-Cutting

“He was a likeable guy,” said the person. “And very effective at looking at cutting costs.”

By the end of 2000, he had helped cut $1 billion from the PC business.

“There’s no tears being shed for his arrest,” said Lee Conrad, national coordinator for Johnson City, New York-based Alliance@IBM, an IBM worker group. “He’s been responsible for thousands of job cuts. He seemed to symbolize the model, ‘Greed is good.’”

Palmisano, who became CEO in 2002, charged Moffat with consolidating the company’s network of suppliers to further cut costs. Moffat started by trimming inventory and manufacturing expenses by giving faster data to parts suppliers and by standardizing parts across different products. He later helped orchestrate the $1.75 billion sale of the remaining PC businesses to China’s Lenovo Group Ltd. in 2005.

‘Huge Coup’

In 2008, Palmisano elevated Moffat to senior vice president of the systems and technology group, the job he had until last week. The unit had $19 billion in revenue that year.

By August 2008, according to the criminal complaint, Moffat began feeding insider information to Chiesi.

In September, Chiesi discussed the value of Moffat’s IBM information with Rajaratnam.

“As long as he’s there, I need those f-----g numbers,” Chiesi said, according to the complaint. “I need to be right on this stock. He’s a huge coup for me, having him at IBM.”

The former track star lives with his wife, Amor, in an 8,000-square foot colonial home bought in 2002. The couple has four children -- three sons and a daughter. His oldest son ran track for the University of North Carolina at Chapel Hill, and his daughter played softball for Georgetown University. Moffat owned about $3 million in IBM stock as of August, according to Bloomberg data.

“It’s so out-of-character,” said Formichelli of the insider-trading allegations against Moffat. “You want to say, ‘No, not Bob.’ I don’t think he’s the kind of guy who would take a pencil home.”

bloomberg

ING: Διασπά μονάδες ασφαλειών & τραπεζικής


ING: Διασπά μονάδες ασφαλειών & τραπεζικής


Σε διάσπαση των μονάδων ασφαλειών και αυτών των τραπεζικών υπηρεσιών προχωρά η ING, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιοργάνωσης αλλά και σε συμφωνία με την Κομισιόν.

Στόχος του ομίλου να μετατραπεί "σε μικρότερη αλλά λειτουργική" τράπεζα, με επικέντρωση στις ευρωπαϊκές αγορές, εντός της επόμενης τετραετίας.

Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε έγκαιρη αποπληρωμή του 50% της βοήθειας που έχει λάβει από το ολλανδικό δημόσιο, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7,5 δισ. ευρώ στην οποία προχωρά.

euro2day.gr

Citigroup-BofA: Πλήρωσαν $618 εκατ. σε στελέχη



Citigroup-BofA: Πλήρωσαν $618 εκατ. σε στελέχη


Το συνολικό ποσό των 618 εκατ. δολαρίων έκαστη «μοίρασαν» οι Citigroup και Bank of America στα κορυφαία στελέχη τους το 2008, χρονιά κατά την οποία είχαν δεχθεί συνολική κρατική βοήθεια ύψους 90 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Kenneth Feinberg, υπεύθυνο του αμερικανικού υπ. Οικονομικών για τις αμοιβές των τραπεζιτών αλλά και την «διακίνηση» των κρατικών κεφαλαίων, η Citigroup προσέφερε 309,2 εκατ. δολάρια σε έκαστο εκ των 21 «μεγαλοστελεχών» της κατά τη διάρκεια του 2008. Αντίστοιχα 13 κορυφαία στελέχη της Bank of America έλαβαν το ποσό των 227,8 εκατ. δολαρίων έκαστος.

Ο κ. Feinberg δεν κατονόμασε τα στελέχη των δύο τραπεζών που έλαβαν τα παραπάνω ποσά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει υπόψη του στην «καταμέτρηση» πρόσωπα τα οποία έχουν, πλέον, αποχωρήσει από τις δύο τράπεζες.

euro2day.gr

Βελτιωμένα κέρδη για τις τράπεζες στο γ' τρίμηνο


Βελτιωμένα κέρδη για τις τράπεζες στο γ' τρίμηνο


Το ζήτημα της απεμπλοκής από την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των φθηνών κεφαλαίων που παρέχει -οι εγχώριοι όμιλοι έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ- υφίσταται πάντως για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα προκύψει με έμφαση εντός του 2010.

Οι θετικές τάσεις του εξαμήνου αναμένεται να επιβεβαιωθούν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των τραπεζικών ομίλων. Σε ετήσια βάση, η σύγκριση παραμένει σαφώς αρνητική και υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ η συνολική κερδοφορία του εννεαμήνου, με πτώση της τάξης του 45% με 50% έναντι του εννεαμήνου 2008.

Ως ενθαρρυντικές εξελίξεις στο τρίτο τρίμηνο καταγράφονται η έως τώρα πορεία των επισφαλειών, η μείωση του κόστους χρήματος και η βελτίωση, έστω και μικρή, των τραπεζικών εργασιών. Η σταθεροποίηση στις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης και η βελτίωση της πορείας των κεφαλαιαγορών λειτουργεί, επίσης, ενισχυτικά στα οικονομικά αποτελέσματα.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η θέση των τραπεζών όσον αφορά στη χρηματοδότησή τους, καθώς έχουν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ σταθερά καθοδικά κινείται το euribor. Αρα είναι σαφής η μείωση του κόστους κεφαλαίων από τις καταθέσεις, αλλά και από τις αγορές όπου τα spreads δανεισμού μειώνονται επίσης και βρίσκονται στο μισό από ό,τι το Μάιο. Το ζήτημα της απεμπλοκής από την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των φθηνών κεφαλαίων που παρέχει -οι εγχώριοι όμιλοι έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ- υφίσταται πάντως για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα προκύψει με έμφαση εντός του 2010.

Ικανοποιητική είναι η εξέλιξη των επισφαλειών με πρόβλεψη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σταθεροποίηση των προβλέψεων. Ηδη, στα δύο πρώτα τρίμηνα, οι τράπεζες προχώρησαν σε υψηλές προβλέψεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, και αναμένεται ότι θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους από το 2010, αλλά και πάλι, η ποιότητα ενεργητικού είναι ο αστάθμητος παράγοντας και για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει πολύ αυστηρή. Η κεντρική τράπεζα αναμένει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9% για το τέλος του έτους, αν και οι τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο επίπεδο του 7%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευφορία στις αγορές θα συμβάλει και στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ως προς την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων και από τις αγοροπωλησίες χρεογράφων, ενώ προκύπτουν στο ίδιο διάστημα και έκτακτα έσοδα από πωλήσεις ιδίων μετοχών: Alpha Bank [ACBr.AT] και Eurobank [EFGr.AT] διέθεσαν αντιστοίχως το 2,31% και το 5,15%, έναντι 115 εκατ. ευρώ και 265 εκατ. ευρώ.

Οι ημερομηνίες

Στις 3 Νοεμβρίου, ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου η Εμπορική και, στις 4, η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] . Για τις 12 Νοεμβρίου, έχει ορίσει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου η Atebank, στις 19 η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , στις 23 η Εθνική και στις 24 η Eurobank, ενώ δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το οικονομικό ημερολόγιο οι άλλες τράπεζες.

Οι συνθήκες βελτιώνονται

Μικρή βελτίωση καταγράφουν οι τραπεζικές εργασίες, με τις συνθήκες να έχουν καλυτερεύσει τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα συγκρατηθεί στο 4%, με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ. Στα αποτελέσματα θετικά επιδρά η ανατιμολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζεται, όπως και η συγκράτηση στο κομμάτι των δαπανών. Για φέτος, ο στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι η μηδενική αύξηση του κόστους, με μικρή αύξηση το 2010.

Ο περιορισμός των δαπανών είναι σημαντική παράμετρος και επιτρέπει στις τράπεζες να αξιοποιήσουν πλήρως στα αποτελέσματα την ανοδική πορεία των εσόδων, καθώς, πέρα από τα χρηματοοικονομικά κέρδη, υπάρχει αύξηση στα λειτουργικά έσοδα, μέσω της έστω μικρής ανάκαμψης των καθαρά τραπεζικών εργασιών.

naftemporiki

Aspis bank: Ενδιαφέρον για την εξαγορά έως του 60% από 2 Eλληνες και 3 ξένους


Aspis bank: Ενδιαφέρον για την εξαγορά έως του 60% από 2 Eλληνες και 3 ξένους


Στους 2 πλέον ανέρχονται οι Έλληνες που ενδιαφέρονται για την εξαγορά έως και του 60% της Aspis bank ενώ διερευνητικά κινούνται και 3 ξένα funds. Μέσα στις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Aspis Bank και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο όσον αφορά την έλευση στρατηγικού επενδυτή.

Τα ερωτήματα όμως που θέτει η αγορά είναι πολλά:

Πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι;

Με βάση πρώτες πληροφορίες ενδιαφέρον για την Aspis Bank έχουν εκδηλώσει δύο Έλληνες ενδιαφερόμενοι και 3 ξένοι όχι τράπεζες αλλά κατά βάση funds. To ενδιαφέρον των δύο Ελλήνων εκ των οποίων ο ένας φέρεται να είναι ο Βίκτωρας Ρέστης εφοπλιστής και ο βασικός μέτοχος της FBBank με ποσοστό 51%, φαίνεται ότι είναι ζωηρό. Επίσης αξιόλογο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων funds τα οποία ζητούν ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της Aspis μέσω της Eurobank που είναι ο ανάδοχος της αύξησης κεφαλαίου.

Τι ποσό θα πωληθεί;

Μπορεί να πωληθεί έως και το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank. Προφανώς και ο νέος μέτοχος θα θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας δηλαδή πάνω από 51%. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον, τους όρους της αύξησης αλλά και τις συμφωνίες που θα υπάρξουν με την Commercial Value η οποία κατέχει το 40% της Aspis bank. Η Commercial Value μπορεί να μην ασκήσει τα δικαιώματα της και να τα εκχωρήσει στον στρατηγικό επενδυτή, αλλά προφανώς μπορεί και να τα ασκήσει ανάλογα και με το ποσοστό που είναι διατεθειμένος ο νέος στρατηγικός επενδυτής να αποκτήσει.

Πότε θα υλοποιηθεί η αύξηση;

Στα μέσα Νοεμβρίου, θα υλοποιηθεί η αύξηση με την έκδοση 128 εκατ μετοχών με σχέση 2 νέες για κάθε 1 παλαιά με στόχο να αντληθούν 120 εκατ ευρώ περίπου.

reporter.gr

Credit Suisse: Ελληνικές πρωτιές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


Credit Suisse: Ελληνικές πρωτιές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


Τις Εθνική και EFG Eurobank [EFGr.AT] τοποθετεί, μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της, η Credit Suisse σε πρόσφατη έκθεσή της για τον κλάδο των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ο οίκος προχωρά σε αναθεώρηση των αναμενόμενων κερδών ανά μετοχή, για το 2011, τα οποία είναι σημαντικά αυξημένα τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του, όσο και σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπόλοιπων αναλυτών.


Μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, η Credit Suisse τοποθετεί τις Santader, BPM, UBS EFG Eurobank, DnB και την Εθνική.

Οπως αναφέρει ο οίκος, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τις μακροπρόθεσμες τάσεις των αποτελεσμάτων βελτιώνονται, οι επενδυτές αναμένεται να εκτιμήσουν όλο και περισσότερο τις τράπεζες βάσει των εξορθολογισμένων κερδών και όχι βάσει της πορείας του ενεργητικού τους.

H CSFB αναφέρει ότι, αν και συνήθως δεν προχωρά σε αναθεώρηση της κερδοφορίας, ώστε να έχει σημαίνουσα βαρύτητα στις αξιολογήσεις της, οι επιφυλάξεις της για τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού, για τις μελλοντικές θεσμικές απαιτήσεις σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και για τη γενικότερη απομόχλευση τον κλάδο, δεν επηρεάζουν την εκτίμησή της ότι τα κέρδη για το 2011 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 33% κατά μέσο όρο.

Αναφέρει ακόμη ότι πολλές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές όσον αφορά στις νέες εκτιμήσεις των κερδών τους και ότι το 34% των τραπεζών, που καλύπτει, διαπραγματεύεται σήμερα με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω του 7,5 με βάση τα κέρδη για το 2011 (ο μέσος όρος για τον ευρύτερο κλάδο είναι 8,5 έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου 10,3). Μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να υπεραποδώσουν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά για το επόμενο διάστημα, η CSFB τοποθετεί τις Santader, BPM, UBS, EFG Eurobank, DnB και την Εθνική (για όλες δίνει σύσταση «Outperform»). Αντίθετα, για τις Commerzbank RBS, SEB, Bankinter, SHB και Banco Popolare (σε όλες εκτιμά υποαπόδοση «Underperform») αναμένει χαμηλότερες επιδόσεις.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναμένει αναμορφωμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2011 για τη Eurobank 1,83 ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,07 ευρώ και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 1,23 ευρώ. Για την Alpha Βank, αντίστοιχα, εκτιμά 1,91 ευρώ, έναντι 1,26 ευρώ και 1,45 ευρώ και για την Εθνική ο οίκος σημειώνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2011 θα φτάσουν τα 3,73 ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,81 ευρώ και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 2,99 ευρώ. Για τη δε Πειραιώς, σημειώνει κέρδη 1,49 ευρώ, έναντι 1,27 ευρώ και 1,23 ευρώ αντίστοιχα και για την ΑΤΕ βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 στο 0,24 ευρώ από 0,19 ευρώ και 0,13 ευρώ, που είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Ο οίκος, επίσης, αναφέρει ότι η Εθνική διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πλεονάσματα κεφαλαίων σε σχέση με τις υποχρεώσεις της, το οποίο διαμορφώνεται στα 2,75 δισ. ευρώ, όταν για την Alpha Bank [ACBr.AT] είναι 1,28 δισ. ευρώ και το ΤΤ 256 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, διαπιστώνει έλλειμμα στην Εμπορική 1,4 δισ. ευρώ, στην ΑΤΕ 296 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 605 εκατ. ευρώ και τη Eurobank 175 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στις τιμές - στόχους, επαναλαμβάνει τα 2 ευρώ για την ΑΤΕ, τα 14,7 ευρώ για την Alpha Bank, τα 11,5 ευρώ για τη Eurobank, τα 4 ευρώ για την Εμπορική, τα 28 ευρώ για την Εθνική, τα 11 ευρώ για την Πειραιώς και τα 5,85 ευρώ για το ΤΤ.

naftemporiki

Lloyds: Προς νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Lloyds: Προς νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Η βρετανική Lloyds Banking Group Plc σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 22,5 δισ. λιρών (37 δισ. δολ.) προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να αντιμετωπίσει της ζημιές από την εξαγορά της HBOS, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει στη διάθεση νέων μετοχών έως 11,5 δισ. λίρων ενώ τα υπόλοιπα 11 δισ. λίρες θα καλυφθούν από την έκδοση νέων ομολόγων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η βρετανική κυβέρνηση, που κατέχει το 43% της Lloyds, δεν έχει αποφασίσει αν θα εξασκήσει τα δικαιώματα για συμμετοχή στην αύξηση με την αγορά μετοχών έως 5 δισ. λιρών.

capital.gr

Wind Hellas: Τρεις οι ενδιαφερόμενοι, αναμένεται η αξιολόγηση


Wind Hellas: Τρεις οι ενδιαφερόμενοι, αναμένεται η αξιολόγηση


Τρεις ήταν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την αναδιάρθρωση του χρέους της Wind Hellas, σύμφωνα με πηγές στο Λονδίνο, αλλά και δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων. Ειδικότερα, προσφορές κατέθεσαν το επενδυτικό ιδιωτικό κεφάλαιο Weather Investments του Αιγύπτιου μεγιστάνα Naguib Sawiris (που ήδη ελέγχει το σύνολο της Wind Hellas), το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone αλλά και το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που συστήθηκε από μερίδα των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης, που φέρει την επωνυμία Alladin Capital.

Εκτός από την ελληνική εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet, η οποία με ανακοίνωση προς το Χ.Α. έθεσε εαυτόν εκτός της διαδικασίας, οι υπόλοιποι δυο ενδιαφερόμενοι που είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές (Apax Partners και Texas Pacific Group), απέφυγαν να καταθέσουν προσφορές στη δεύτερη, δεσμευτική φάση, αλλά πηγές από τραπεζικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία αναφέρουν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης με έντονο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να «ξαναμπούν» στη διαδικασία σε επόμενη φάση. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Apax κατέχει ήδη ένα ποσοστό της τάξης του 5% της εταιρείας Weather investments, ποσοστό που αγόρασε πέρυσι το καλοκαίρι. Επίσης τα επενδυτικά κεφάλαια Madison Dearborn Partners Inc. και TA Associates Inc. κατέχουν από κοινού ένα ποσοστό 5% της Weather Investments.

Ουσιαστικά εντός της εβδομάδος, θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των δεσμευτικών προσφορών και θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος υποψήφιος, που θα γίνει δεκτός από το Δ.Σ. της εταιρείας Hellas II προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους. Ωστόσο, πιο σημαντική θεωρείται η επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς ο «νικητής» της φάσης των δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να έρθει σε απ’ ευθείας συνομιλίες με τους κατόχους secured bonds της Wind που επίσης θα δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να έχει συμβεί και πολύ νωρίτερα. Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, αναμένεται να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο ίδιος ο Sawiris πριν την έναρξη της διαδικασίας. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hellas II, Mathew Tippets δήλωσε την Παρασκευή στο Dow Jones Newswires ότι εκτός από την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι προσφορές των ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν και «σημαντικές νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις».

capital.gr

GDP Probably Grew as Stimulus Took Hold: U.S. Economy Preview



GDP Probably Grew as Stimulus Took Hold: U.S. Economy Preview


Oct. 25 (Bloomberg) -- The economy in the U.S. probably grew in the third quarter at the fastest pace in two years as government stimulus helped bring an end to the worst recession since the 1930s, economists said before reports this week.

The world’s largest economy grew at a 3.2 percent pace from July through September after shrinking the previous four quarters, according to the median estimate of 65 economists surveyed by Bloomberg News. Other reports may show sales of new homes and orders for long-lasting goods increased.

Americans flocked to auto showrooms and real-estate offices last quarter to take advantage of government programs such as “cash-for-clunkers” and tax credits for first-time homebuyers. Growing demand caused stockpiles to keep falling, which will prompt companies to rev up assembly lines and help sustain the recovery into 2010 even as unemployment climbs.

“The recovery is off to a decent but unspectacular start,” said Joe Brusuelas, a director at Moody’s Economy.com in West Chester, Pennsylvania. “While another large drawdown in inventories will be a drag on third-quarter growth, it sets the stage for a longer and stronger upturn in manufacturing.”

The Commerce Department’s report on gross domestic product is due Oct. 29. The four consecutive decreases through the second quarter marks the longest stretch of declines since quarterly records began in 1947. The economy shrank 3.8 percent in the 12 months to June, the worst performance in seven decades.

Stocks Climb

Stocks have rallied as earnings at companies from Caterpillar Inc. to Morgan Stanley topped estimates. Profits exceeded expectations at about 80 percent of the companies in the Standard & Poor’s 500 Index that have released results, according to Bloomberg data. That marks the highest proportion in data going back to 1993. The S&P 500 closed at a one-year high on Oct. 19.

Consumer spending last quarter probably jumped at a 3.1 percent annual rate from the previous three months, the biggest gain since the first quarter of 2007, the GDP report is also projected to show.

September readings on household purchases, due from the Commerce Department on Oct. 30, may show the quarter ended on a soft note after the Obama administration’s car incentive expired the month before. Spending probably fell 0.5 percent last month as car sales slowed after jumping 1.3 percent in August, the biggest gain since 2001.

The so-called cash-for-clunkers program offered buyers discounts of as much as $4,500 to trade in older cars and trucks for new, more fuel-efficient vehicles. The plan boosted sales by about 700,000 vehicles, according to a Transportation Department estimate.

Homebuyer Credit

The administration’s $787 billion stimulus package, signed into law in February, included an $8,000 tax credit for first- time homebuyers that expires at the end of November.

New-home sales last month increased 2.6 percent to an annual pace of 440,000, the highest level since August 2008 and reflecting the boost from the credit, according to economists surveyed. The Commerce Department’s report is due Oct. 28.

Lawmakers in Washington are debating an extension of the credit through June, and are discussing expanding it to all buyers under an income cap.

A report from S&P/Case-Shiller home-price index due Oct. 27 may show home values in 20 U.S. metropolitan areas declined in the year ended August at the slowest pace since January 2008, according to the survey median.

More Orders

Orders for durable goods rose 1 percent in September, economists project the Commerce Department will report Oct. 28. A gain would be the fourth in the last six months and indicates companies are starting to invest in new equipment.

Business spending and housing “stand ready to provide the oomph necessary to generate continued optimism until consumer activity stabilizes,” said Guy LeBas, chief fixed-income strategist at Janney Montgomery Scott LLC in Philadelphia.

Optimism among U.S. consumers in October is forecast to rise even as unemployment probably also increased, economists said. The Conference Board’s confidence index, due Oct. 27, climbed to 53.5 from 53.1, according to the survey median.

The economy will likely grow at a 2.4 percent annual rate from October through December, according to a Bloomberg survey earlier this month. GDP will also expand 2.4 percent next year and 2.8 percent in 2011, the survey showed, compared with an average of 3.4 percent growth over the past six decades.

“This has been the mother of all recessions in our working lifetime,” Jim Owens, Caterpillar’s chief executive officer, said on a conference call last week. The Peoria, Illinois-based company, the world’s largest producer of backhoes and bulldozers, predicted on Oct. 20 that sales may rise as much as 25 percent next year.



Bloomberg Survey

===============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
===============================================================
Case Shiller Monthly YO 10/27 Aug. -13.3% -11.9%
Case Shiller Monthly In 10/27 Aug. 144.2 144.9
Consumer Conf Index 10/27 Oct. 53.1 53.5
Durables Orders MOM% 10/28 Sept. -2.6% 1.0%
Durables Ex-Trans MOM% 10/28 Sept. -0.3% 0.8%
New Home Sales ,000’s 10/28 Sept. 429 440
New Home Sales MOM% 10/28 Sept. 0.7% 2.6%
Initial Claims ,000’s 10/29 17-Oct 531 525
Cont. Claims ,000’s 10/29 10-Oct 5923 5915
GDP Annual QOQ% 10/29 2Q A -0.7% 3.2%
Personal Consump. QOQ% 10/29 2Q A -0.9% 3.1%
GDP Prices QOQ% 10/29 2Q A 0.0% 1.3%
Core PCE Prices QOQ% 10/29 2Q A 2.0% 1.4%
Pers Inc MOM% 10/30 Sept. 0.2% 0.0%
Pers Spend MOM% 10/30 Sept. 1.3% -0.5%
PCE Deflator YOY% 10/30 Sept. -0.5% -0.5%
Core PCE Prices MOM% 10/30 Sept. 0.1% 0.2%
Core PCE Prices YOY% 10/30 Sept. 1.3% 1.3%
Employ Costs QOQ% 10/30 3Q 0.4% 0.4%
Chicago PM Index 10/30 Oct. 46.1 48.7
U of Mich Conf. Index 10/30 Oct. F 69.4 70.0
===============================================================

bloomberg

Lender Capmark Financial Group Files for Bankruptcy


Lender Capmark Financial Group Files for Bankruptcy

Oct. 25 (Bloomberg) -- Capmark Financial Group Inc., the lender owned by firms including Goldman Sachs Group Inc. and KKR & Co., filed for bankruptcy protection after posting a second- quarter loss of about $1.6 billion.

The company listed consolidated debt of $21 billion and consolidated assets of $20.1 billion as of June 30 in Chapter 11 documents filed today in U.S. Bankruptcy Court in Wilmington, Delaware. Forty-three affiliates also sought protection.

Capmark is one of the largest U.S. commercial real estate finance companies, with more than $10 billion in originations, according to Moody’s Investors Service. The company, formerly known as GMAC Commercial Holding Corp., services more than $360 billion of debt.

The Horsham, Pennsylvania-based company has struggled as the default rate on commercial mortgages held by U.S. banks more than doubled to the highest since 1994. Capmark said on Sept. 2 that it may reorganize under Chapter 11 of the bankruptcy code.

A called placed to Joyce Patterson, a spokeswoman for Capmark in Philadelphia, was answered by a prerecorded message saying that the phone had been disconnected.

$7.1 Billion

According to today’s court documents, $7.1 billion is owed by the company and its units to the 30 largest creditors without collateral backing their claims.

The three biggest are Citibank N.A., as administrative agent under the $5.5 billion credit agreement, with a claim of $4.6 billion; Deutsche Bank Trust Company Americas, as trustee for the 5.875 percent senior notes and the floating senior notes due 2010, with claims of $1.2 billion and $637.5 million, respectively; and Wilmington Trust FSB, as successor trustee for the 6.3 percent senior notes due 2017, with a claim of $500 million, according to court papers.

On Sept. 2, Capmark also said it struck a deal with Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. and Leucadia National Corp. to sell its loan servicing and mortgage business to the companies for as much as $490 million.

The company had its senior unsecured ratings lowered to C from Caa1 by Moody’s Investors Service Inc. after the announcement of the potential sale, its release of the operating results and its restructuring efforts, according to a Sept. 9 credit opinion issued by Moody’s.

“Unsecured lenders and bondholders, either in a default or restructuring scenario, would experience substantial losses,” Moody’s said in the opinion. The C rating reflects the potential loss severity, according to the report.

KKR, the New York-based private-equity firm run by Henry Kravis and George Roberts, wrote their investment in Capmark down to zero as of March 31 of this year, according to data provided by its publicly traded investment vehicle.

The case is: In re Capmark Financial Group Inc., 09-13684, U.S. Bankruptcy Court, District of Delaware (Wilmington).

bloomberg

Jeffry Picower, Madoff Investor, Found Dead at Home

Jeffry Picower, Madoff Investor, Found Dead at Home

Oct. 25 (Bloomberg) -- Jeffry Picower, the philanthropist alleged to have withdrawn more than $7.2 billion from Bernard Madoff’s investment company, was found dead today at his home in Palm Beach, Florida, according to police. He was 67.

Picower’s wife Barbara told dispatchers at 12:09 local time that she had “just found her husband at the bottom of their swimming pool” at their residence at 1410 South Ocean Blvd., police said. He was taken to Good Samaritan Hospital, where he was pronounced dead at 1:30, the police said.

“As standard operating procedure in any drowning, the Palm Beach Police Department is conducting an investigation into Mr. Picower’s death,” police said in a statement.

Picower’s attorney, William Zabel, didn’t immediately respond to a call and e-mail seeking comment.

Picower benefited more from Madoff’s $65 billion Ponzi scheme than any other investor, according to Irving Picard, the lawyer liquidating Madoff’s investment business. Picard sued Picower, his foundation and related entities, claiming they withdrew more than $7.2 billion over 20 years, including more than $5 billion in fake profits.

Picower said he was a victim of Madoff’s fraud rather than a beneficiary, as Picard claimed in his civil complaint in bankruptcy court in New York.

Huge Returns

“Rather than recognizing Mr. Picower and the other defendants as victims of Madoff’s fraud, the trustee instead casts them as villains in history’s largest Ponzi scheme,” Picower said in a court filing July 31 seeking dismissal of Picard’s complaint.

The complaint claims Picower, his Palm Beach-based foundation, and several related defendants should have known that the annual returns they were getting from Madoff -- including some allegedly as high as 950 percent -- were the result of fraud. Picower had said those figures are wrong.

Picard said that Picower received more than $2.4 billion from the fraud during the past six years alone, and that his accounts “were riddled with blatant and obvious fraud.”

Madoff, 71, pleaded guilty in March and was sentenced on June 29 to 150 years in prison for using money from new clients to pay earlier investors. Picard is suing Madoff’s biggest investors and beneficiaries, including offshore hedge funds.

Among the institutions that benefited from Picower’s giving were the Massachusetts Institute of Technology, which used a $50 million donation from Picower in 2002 to fund a brain-research center under Nobel prize-winner Susumu Tonegawa.

bloomberg
Share |