Tuesday, January 12, 2010

Στα $80 δολ. το αργό με πτώση 2,1%


Στα $80 δολ. το αργό με πτώση 2,1%


Πτώση άνω του 2% σημείωσε στις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του αργού, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 81 δολ το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει το ύψος των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών θα περιορίσει τη ζήτηση στα εμπορεύματα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,73 δολ. ή 2,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 80,79 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Δεκεμβρίου.

Το αργό τύπου Brent έχασε 1,67 δολ. ή 2,1% στα 79,30 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Οι προβλέψεις για υποχώρηση του κύματος κακοκαιρίας στις ΗΠΑ αφαίρεσαν έναν από τους βασικούς παράγοντας που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, σημάδι ότι επιθυμεί να αποσύρει την πλεονάζουσα ρευστότητα από τις αγορές λόγω των ανησυχιών για υπερθέρμανση της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε την αύξηση του ύψους των ελάχιστων αποθεματικών που οφείλουν να διακρατούν οι τράπεζες, κατά 50 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση αύξησης των αποθεματικών στην Κίνα από το Νοέμβριο όταν το Πεκίνο έλαβε απόφαση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

capital.gr

SEC: Αγωγή κατά της BofA για απόκρυψη στοιχείων της Merrill Lynch


SEC: Αγωγή κατά της BofA για απόκρυψη στοιχείων της Merrill Lynch

Αγωγή κατά της Bank of America κατέθεσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τη μη κοινοποίηση στοιχείων που αφορούσαν την τράπεζα Merrill Lynch, αναφορικά με την ψηφοφορία των μετόχων στην εξαγορά της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας.

reporter.gr

Μέρα απωλειών για το χρυσό


Μέρα απωλειών για το χρυσό

Εμπορεύματα Σημαντικές απώλειες σημείωσε ο χρυσός στη σημερινή συνεδρίαση καθώς οι ρευστοποιήσεις που σημειώνονται στις κεφαλαιαγορές διεθνώς επηρέασαν και τον κλάδο των εμπορευμάτων. Η πτώση του δολαρίου σήμερα δεν επηρέασε τις τιμές των εμπορευμάτων ως συνήθως.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,9% στα 1.129,4 δολ. η ουγγιά.
Υποχωρεί και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το δολάριο έναντι του ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4539 δολάρια από το επίπεδο των 1,4509 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4481 δολάρια.

Πρόσθετες πιέσεις άσκησε σήμερα στο δολάριο η σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ το Νοέμβριο στα 36,4 δισ. Δολάρια έναντι 33,2 δισ. Δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων σε 3ετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,490%, στα πλαίσια των τεσσάρων δημοπρασιών που διενεργεί αυτήν την εβδομάδα, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των τριών μεγάλων δημοπρασιών που διενεργήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,98 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, χαμηλότερα από το μέσο όρο των 3,02 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 38%, από 59,3% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

reporter.gr

Fed: Νέα δέσμη μέτρων για την προστάσια χρηστών πιστωτικών καρτών


Fed: Νέα δέσμη μέτρων για την προστάσια χρηστών πιστωτικών καρτών

Σε οριστικοποίηση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, προχώρησε η Federal Reserve, αποσκοπώντας στην προστασία έναντι των «άδικων» χρεώσεων και των αναπάντεχων αυξήσεων των επιτοκίων.
Οι νέοι κανόνες είχαν αρχικά εισηγηθεί από το Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο, ενώ αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα των πιστωτικών καρτών, ανέφερε η διοικήτρια της Federal Reserve, Elizabeth Duke. Μεταξύ άλλων, οι κανόνες θέτουν περιορισμούς και στις μεθόδους των χρεώσεων «διπλών ταχυτήτων».

reporter.gr

Knock out έβγαλε την Ferrero η Krafts για την Cadbury


Knock out έβγαλε την Ferrero η Krafts για την Cadbury

Αποσύρθηκε από την προοπτική εξαγοράς της Cadbury σε συνεργασία με τη Hershey, η Ferrero, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Hershey εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Cadbury, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την προσφορά της Kraft Foods.

reporter.gr

EADS: Κάμψη των ετήσιων πωλήσεων

EADS: Κάμψη των ετήσιων πωλήσεων

Τη μεγαλύτερη μείωση των ετήσιων εσόδων της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, πριν από μία δεκαετία, ανακοίνωσε η European Aeronautic, Defence & Space Co. EADS , μητρική της Airbus, εξαιτίας της υποτίμησης του δολαρίου και της καθυστέρησης στην παράδοσης των αεροσκαφών Α380.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της υποχώρησαν το 2009 στα 41,7 δισ. ευρώ από 43,27 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λουί Γκολουά. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που καταγράφεται στις ετήσιες πωλήσεις της EADS από τότε που σχηματίστηκε το 1998.

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τα λεπτομερή οικονομικά στοιχεία για το 2009 το Μάρτιο.

naftemporiki

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ έως 0,5% στο δ΄ τρίμηνο


Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ έως 0,5% στο δ΄ τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία είναι βέβαιο ότι σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, και είναι πιθανόν να ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ έως και 0,5%, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας πιθανώς να αναθεωρήσει ανοδικά και τις προβλέψεις τις για το ΑΕΠ του 2010 στο 1,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

naftemporiki.gr

Αλμούνια: «Λίγο πιο γρήγορα» η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας


Αλμούνια: «Λίγο πιο γρήγορα» η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Στην εκτίμηση πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει από την κρίση πιο σύντομα από το αναμενόμενο προέβη σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος έχει διοριστεί για τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η οικονομία θα ανακάμψει «λίγο πιο γρήγορα» από όσο περιμέναμε, αν και θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρωθούν οι χαμένες θέσεις απασχόλησης, υποστήριξε ο κ. Αλμούνια σε συνέντευξή του στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

Διευκρίνισε δε ότι περιμένει ήδη από φέτος να αρχίσει να σημειώνεται κάποια ανάκαμψη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, διότι, όπως ανέφερε, η ανάπτυξη θα είναι πολύ «αδύναμη» ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

naftemporiki

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα αποθέματα χρυσού


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα αποθέματα χρυσού


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Τα αποθέματα χρυσού και απαιτήσεων σε χρυσό του Ευρωσυστήματος παρέμειναν αμετάβλητα στα 266,919 δισ. ευρώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ στα 162,1 δισ. ευρώ την εν λόγω περίοδο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία μειώθηκαν κατά 10,1 δισ. ευρώ στα 796,4 δισ. ευρώ.

Το Ευρωσύστημα αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

capital.gr

Πιθανή παραπομπή της Ελλάδας λόγω των στατιστικών


Πιθανή παραπομπή της Ελλάδας λόγω των στατιστικών

Νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας είναι πιθανό ότι θα κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή μη αξιόπιστων στοιχείων αναφορικά με το έλλειμμα προϋπολογισμού και το χρέος, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσκείμενη στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε κινήσει ανάλογες διαδικασίες κατά της χώρας μας και το 2004, επικαλούμενη τα αναξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα, ολοκληρώνοντας τες το 2007.

“Θα υπάρξουν πιθανότατα νέες νομικές διαδικασίες... καθώς δεδομένου ότι η παροχή έγκαιρων και έγκυρων στατιστικών στοιχείων εμπίπτει στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, ανέφερε η πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανονισμών της Ένωσης από τις χώρες-μέλη.

Η Ελλάδα είχε αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008 στο 7,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 5% που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο, ενώ προέβη επίσης σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το έλλειμμα του 2009 σε περισσότερο από 12% του ΑΕΠ από 3,7% που ανακοίνωσε τον Απρίλιο.

"Στο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών, όταν η Ελλάδα δημοσίευε στοιχεία που δεν υπόκεινταν σε αμφισβήτηση, ήταν πολύ συχνά αποτέλεσμα της παρέμβασης της Eurostat στα λάθη ή την ακατάλληλη καταγραφή στοιχείων από μέρους της χώρας", ανέφερε η πηγή. Και πρόσθεσε πως η Eurostat δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα νούμερα του 2008 για το έλλειμμα ελλείψει αξιοπιστίας και πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων.

capital.gr

Obama: Σχεδιάζει να αντλήσει $120 δισ. από την εισφορά στις τράπεζες


Obama: Σχεδιάζει να αντλήσει $120 δισ. από την εισφορά στις τράπεζες

Το ποσό των 120 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να αντλήσει ο πρόεδρος Obama από την επιβολή εισφοράς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (TARP) εις βάρος των φορολογούμενων, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.

Τα έσοδα από την εισφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος και την κάλυψη των εκτιμώμενων απωλειών από το TARP, που ανέρχονται στα 120 δισ. δολάρια. Λεπτομέρειες για το σχέδιο θα περιγράφονται στο κείμενο του προϋπολογισμού χρήσης 2011 που θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων συνέβαλε στο έλλειμμα-ρεκόρ 1,4 τρισ. δολαρίων πέρυσι. Η κίνηση έρχεται καθώς οι τράπεζες της Wall Street, έχοντας ανακτήσει τις δυνάμεις τους, είναι έτοιμες να διανείμουν μεγάλα bonus. Τα τραπεζικά έσοδα έχουν ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι αποζημιώσεις για το 2009 πρόκειται να ισοφαρίσουν ή και να υπερβούν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2007.

capital.gr

ΗΠΑ: Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος


ΗΠΑ: Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος στα $36,4 δισ. το Νοέμβριο (εκτ. $34,7 δισ.)

capital.gr

Κίνα: Απόφαση Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση ελάχιστων αποθεματικών


Κίνα: Απόφαση Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση ελάχιστων αποθεματικών


Την αύξηση του ύψους των ελάχιστων αποθεματικών που οφείλουν να διακρατούν οι τράπεζες, κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Είναι η πρώτη ανακοίνωση αύξησης των αποθεματικών από όταν το Πεκίνο έλαβε απόφαση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το Νοέμβριο, σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το υψηλότερο όριο υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών, ή διαφορετικά ποσοστό καταθέσεων που οι τράπεζες οφείλουν να διατηρούν στην Κεντρική Τράπεζα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.

Τα υφιστάμενα επίπεδα ανέρχονται στο 15,5% για τις μεγάλες τράπεζες και στο 13,5% για τις μικρότερες.

Η απόφαση αντανακλά τις ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας πως η μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση θα πυροδοτήσει ενδεχομένως φούσκες στις τιμές παγίων, ενισχύοντας παράλληλα τον κίνδυνο πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν δάνεια συνολικού ύψους-ρεκόρ 9,21 τρισ. γουάν (1,3 δισ. δολάρια) τους πρώτους 11 μήνες του 2009, οδηγώντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη.

capital.gr

BP: Κορυφαίος πετρελαϊκός όμιλος της Ευρώπης


BP: Κορυφαίος πετρελαϊκός όμιλος της Ευρώπης



Την κορυφή του πετρελαϊκού κλάδου της Ευρώπης κατέκτησε η BP, μετά από τρία χρόνια, καθώς βάσει κεφαλαιοποίησης είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Η BP εκθρόνισε από την θέση αυτή την Royal Dutch Shell. Όπως σημειώνουν οι «F.T.», η άνοδος στην μετοχή της BP κατά 19% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου οδήγησε την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα 119,2 δισ. στερλίνες (περίπου 192 δισ. δολάρια). Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 8%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να διαμορφωθεί στα 118,3 δισ. στερλίνες.

euro2day.gr

Βρετανία: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Νοέμβριο


Βρετανία: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Νοέμβριο

Στα 6,8 δισ. στερλίνες (11 δισ. δολάρια) συρρικνώθηκε το Νοέμβριο το εμπορικό έλλειμμα (εξαιρουμένων των υπηρεσιών) στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σημειώνεται εδώ ότι ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, το εμπορικό έλλειμμα (εξαιρουμένων των υπηρεσιών) της Βρετανίας διαμορφωνόταν στα 7 δισ. στερλίνες.

reporter.gr

Κέρδη – ρεκόρ για τη Φέντεραλ Ριζέρβ;


Κέρδη – ρεκόρ για τη Φέντεραλ Ριζέρβ;

Κέρδη – ρεκόρ εμφάνισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2009 και σχεδιάζει να επιστρέψει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Η επιστροφή αυτή αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα κέρδη στην 96χρονη ιστορία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα στο site της εφημερίδας, σημειώνοντας πως τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από υπολογισμούς βάσει δημόσιων εγγράφων.

Όπως παρατηρεί η Washington Post, η Fed αυτοχρηματοδοτείται από τις ίδιες τις δραστηριότητές της και επιστρέφει τα κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίων στο υπουργείο ήταν το 2007 και είχε ανέλθει σε 34,6 δισ. δολάρια.

Μεγάλο μέρος των περυσινών κερδών της τράπεζας φέρεται να προήλθε από το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο τη μείωση των επιτοκίων και τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Μέχρι τα τέλη του 2009, η Fed κατείχε κρατικά ομόλογα και τίτλους που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, έναντι 497 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα», τονίζει η Washington Post.

Η εκτίμηση της Fed σχετικά με την κερδοφορία της το 2009 αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

naftemporiki

Cadbury: Νέο «όχι» στην προσφορά της Kraft


Cadbury: Νέο «όχι» στην προσφορά της Kraft

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2009 και αισιόδοξες προβλέψεις ανακοίνωσε η Cadbury, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποκρούσει την επιθετική προσφορά ύψους 10,5 δισ. στερλινών (17 δισ. δολ.) που έχει καταθέσει η Kraft Foods για την εξαγορά της.

Η βρετανική εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η «ασήμαντη» προσφορά της Kraft αποτιμά την αξία της Cadbury χαμηλότερα σε σχέση με οποιαδήποτε αντίστοιχη συμφωνία στον κλάδο και τονίζει ότι η αξία της έχει αυξηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε κατατεθεί η πρώτη προσφορά.

«Η επίδοσή μας το 2009 ήταν εξαιρετική. Εμφανίσαμε καλή αύξηση των εσόδων παρά τις πιο αδύναμες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων 80 ετών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cadbury Τοντ Στίτζερ.

Η προσφορά της Kraft σε μετρητά και μετοχές ανέρχεται σε 762 πένες ανά μετοχή, έναντι 781 πενών που έκλεισε χθες η μετοχή της Cadbury. Σήμερα άνοιξαν με πτώση 2 πενών στις 779 πένες. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, για να γίνει δεκτή η πρόταση θα πρέπει να ξεπερνά τις 800 πένες ανά μετοχή.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως οι πωλήσεις της αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5%, με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας να ανέρχεται σε 13,5% έναντι πρόβλεψης για 13,3%. Αποφασίσθηκε, μάλιστα, αύξηση του μερίσματος για τη χρήση 2009 κατά 10%.

naftemporiki

Οι μεγαλύτερες «φούσκες» όλων των εποχών

Οι μεγαλύτερες «φούσκες» όλων των εποχών

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία έχει έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες καταστροφικές «φούσκες». Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι τέτοιου είδους κρίσεις δεν συνιστούν καθόλου νέο φαινόμενο. Η ιστορία των τελευταίων πέντε αιώνων βρίθει από «φούσκες». Οι συντάκτες του CNNMoney.com συγκέντρωσαν τις σημαντικότερες εξ αυτών.

1634-38: Τουλίπες

Η πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» αφορούσε ένα λουλούδι. Πολλοί Ολλανδοί κατεστράφησαν οικονομικά στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν διέθεσαν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής για να αγοράσουν τουλίπες- που κόστιζαν όσο ένα σπίτι.

1720: South Sea Co.

Bρετανοί τραπεζίτες θεωρούσαν ότι η αγορά μετοχών της εταιρείας South Sea Co., που είχε το μονοπώλιο στο εμπόριο με τις αποικίες της Ισπανίας στη Νότιο Αμερική, ήταν ασφαλές στοίχημα. Η εταιρεία απέτυχε όμως να εμφανίσει κέρδη.

1848: Χρυσός 1

Η ανακάλυψη χρυσού στη Βόρεια Καλιφόρνια πυροδότησε μία μαζική μετανάστευση κερδοσκόπων στην πολιτεία.

1860-70: Σιδηρόδρομοι

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζονται σιδηρόδρομοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μετοχές των εταιρειών σιδηροδρόμων κάλυπταν κάποια στιγμή το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1890: Ποδήλατα

Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στα τέλη του 19ου έκαναν "αγώνα δρόμου" για ένα ισχυρό μερίδιο στην αγορά ποδηλάτου. Και μετά ήρθε το αυτοκίνητο....

1920: Ραδιόφωνο

Ο ενθουσιασμός για την τεχνολογία του ραδιοφώνου οδήγησε τη δεκαετία του '20 σε μία «φούσκα» αντίστοιχη με εκείνη των εταιρειών ίντερνετ το 2000.

1959: Ηλεκτρονικά

Κάθε εταιρεία με κατάληξη "-tron" στο όνομά της (Astron, Transitron) είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται στο διάστημα. Το 1962 ήρθε η ανώμαλη προσγείωση.

1974-80: Χρυσός 2

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει οι τιμές σκαρφάλωσαν από τα 100 δολ. ανά ουγκιά το 1974 στα 850 δολ. το 1980.

1980-84: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Οι κατασκευάστριες προσωπικών υπολογιστών ήταν για περίπου τέσσερα χρόνια οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι μετοχές τους όμως κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση το 1984.

1985-90: Ιαπωνία

Μία «δίδυμη φούσκα», στην αγορά ακινήτων και μετοχών, αντιμετώπισε η Ιαπωνία.

1997 - 2000: Ίντερνετ

Το γνωστό πάρτι με τις εταιρείες που είχαν κατάληξη ".com" τελείωσε το 2000.

2003 - 2007: Ακίνητα

Μια συντηρητική επένδυση έγινε το αντικείμενο κερδοσκοπίας. Όταν έσπασε η «φούσκα» πυροδότησε ντόμινο κλυδωνισμών.

2008 - σήμερα: Χρυσός 3;

Εν μέσω κρίσης οι επενδυτές έτρεξαν στο "καταφύγιο" του χρυσού. Σήμερα η τιμή του υπερβαίνει τα 1.100 δολ. ανά ουγκιά.

naftemporiki

Japan Air Plummets by Limit on Bankruptcy Speculation

Japan Air Plummets by Limit on Bankruptcy Speculation

Jan. 12 (Bloomberg) -- Japan Airlines Corp., Asia’s biggest carrier, plunged 45 percent to a record low on speculation it will file for the nation’s sixth-largest bankruptcy.

Prime Minister Yukio Hatoyama said today shareholders should take responsibility “in general” for JAL, which has been bailed out at least three times in nine years. American Airlines and TPG also increased an offer to invest in JAL or the restructured company by $300 million to $1.4 billion.

Hatoyama’s four-month-old government is set to break with the policies of Liberal Democratic Party-led administrations by allowing a court restructuring, according to three people familiar with the matter. The move will likely wipe out investors, including 1.6 million small shareholders owning about 60 percent of the stock.

“The retail pensioner, probably hoping for an LDP slice of honorable support from the government, just lost his kimono,” said Benjamin Collett, head of equities at Louis Capital Markets, Hong Kong Ltd. “Debt holders will be sweating to see what happens next on the restructuring side.”

American raised its bid to invest in JAL to help keep the carrier in the Oneworld alliance in the face of a rival offer from Delta Air Lines Inc. and Skyteam. The Japanese government has said that JAL will continue flying while restructuring.

“JAL is very important to oneworld,” American’s Chief Financial Officer Tom Horton told reporters in Tokyo today. The carrier also guaranteed JAL a $100 million boost in annual sales for three years from a proposed transpacific venture.

Delta and AMR Corp.’s American have both said that a JAL bankruptcy wouldn’t deter them from an investment.

Shares Slump

JAL, unprofitable in three of the last four years, fell by the daily limit to 37 yen at the close of trading in Tokyo. The yield on the carrier’s 2013 notes tripled last week to 52.2 percent, according to Japan Securities Dealers Association prices on Bloomberg. Japanese markets were closed yesterday for a national holiday.

Hatoyama, who ended half a century of near-continuous rule by the LDP last year, declined to comment on the possibility of JAL being delisted when speaking to reporters today in Tokyo. JAL spokeswoman Sze Hunn Yap declined to comment.

All Nippon Airways Co., Japan’s No.2 carrier, rose 4.2 percent to 295 yen, the highest since July. Skymark Airlines Inc., the nation’s largest discount carrier, jumped 19 percent.

Travel Slump

JAL, which has at least 1.5 trillion yen ($16 billion) of liabilities, has struggled because of competition from All Nippon, Skymark and bullet trains. Worldwide international air travel also likely fell about 4.1 percent last year, according to the International Air Transport Association, as the global recession sapped demand.

“Japanese airlines haven’t been doing well for a long time,” Tan Teng Boo, who oversees $300 million as managing director at iCapital Global Fund, said from Singapore. “They need some form of catalyst.” Tan said he has never owned JAL shares.

The global recession also caused General Motors Corp. and Chrysler to seek bankruptcy as consumers pared spending on job concerns. Mesa Air Group Inc., which operates flights for major U.S. carriers including Delta and UAL Corp.’s United Airlines, filed for Chapter 11 bankruptcy in the U.S. earlier this month.

Restructuring Plan

Under the proposed restructuring plan for JAL, Enterprise Turnaround Initiative of Corp. of Japan, a state-affiliated fund, will provide 300 billion yen of capital to JAL and a 400 billion yen credit line, the Yomiuri newspaper said last week. Creditors will be asked for about 350 billion yen in debt waivers and debt-for-equity swaps, the report said. An Enterprise Turnaround spokesman declined to comment.

The carrier plans to shed 13,000 jobs during a three-year restructuring by offering early retirements and shedding units, the Nikkei said today, without citing anyone. Haruka Nishimatsu, 62, chief executive of JAL since 2006, has already said he will step down.

JAL’s four biggest lenders, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Mizuho Financial Group Inc. and state-owned Development Bank of Japan were owed 429 billion yen at the end of March, according to the carrier.

Chika Togawa, a spokeswoman for Sumitomo Mitsui, wasn’t immediately available to comment. Mizuho spokeswoman Masako Shiono and Mitsubishi UFJ spokesman Takashi Takeuchi declined to comment on a possible JAL bankruptcy over the weekend. A Ministry of Finance official declined to comment today.

JAL previously won emergency loans from Development Bank under LDP administrations following the Sept. 11 terrorist attacks in 2001, the 2003 SARS outbreak and again last year as Japan suffered its worst postwar recession.

GM, the largest U.S. automaker, filed for Chapter 11 bankruptcy in June with $172.8 billion of liabilities. A U.S. government-backed restructuring allowed a smaller automaker to re-emerge the following month with about $11 billion in U.S. debt and a focus on fewer brand.

bloomberg

Κίνα: Επιβεβαιώνει πιστοληπτικές αξιολογήσεις η S&P


Κίνα: Επιβεβαιώνει πιστοληπτικές αξιολογήσεις η S&P


Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση “Α+” και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “Α-1” για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιβεβαίωσε η Standard & Poor΄s, διατηρώντας παράλληλα outlook “σταθερό”. Στο “Α+” παραμένει η αξιολόγηση μεταβιβάσεων και μετατρεψιμότητας.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας αντανακλούν τη σημαντική θέση που κατέχει στη διεθνή πιστωτική αγορά, τις ισχυρές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και το συγκρατημένο επίπεδο κυβερνητικού χρέους, σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος.

Στα θετικά, ξεχωρίζει εξάλλου, την δημοσιονομική ευελιξία της χώρας. Ο οίκος εκτιμά πως η Κίνα θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ το 2009 και το 2010, αναμένει ωστόσο συρρίκνωση έως το 2011, δεδομένης της σταδιακής απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης όσο η οικονομία θα ανακάμπτει.

capital.gr

Cadbury: Τα hedge funds αυξάνουν τα ποσοστά τους και ποντάρουν στην εξαγορά της


Cadbury: Τα hedge funds αυξάνουν τα ποσοστά τους και ποντάρουν στην εξαγορά της



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Τα hedge funds ενισχύουν τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Cadbury PLC, πεπεισμένα ότι η πρόταση της Kraft Food ύψους 10 δισ. λιρών για την εξαγορά της βρετανικής σοκολατοποιίας θα υπερκαλυφθεί είτε από μία υψηλότερη πρόταση από τον αμερικανικό κολοσσό τροφίμων ή από μία ανταγωνιστική πρόταση από την ιταλική σοκολατοποιία Ferrero ή την Hershey Co, ή και από τις δύο μαζί.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ακολουθούν μία διαφορετική άποψη και αρχίζουν να πωλούν καθώς η τιμή της μετοχής της Cadbury χάνει μέρος της δυναμικής που προκάλεσε η πρόταση της Kraft. Τον τελευταίο καιρό, η ελβετική Nestle SA απέκλεισε τον εαυτό της από τη διαδικασία, ενώ η Kraft έχει αντιμετωπίσει ισχυρές αντιδράσεις αναφορικά με τα χρηματοδοτικά της πλάνα από τον Warren Buffet, τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας – με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μετοχών της Cadbury.

Το ποσοστό των μετοχών της Cadbury που βρίσκεται στα χέρια των hedge funds έχει ανέλθει στο 20% από περίπου 15% πριν την αυγή του νέου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών hedge fund managers που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πολλοί έχουν ήδη αυξήσει τα ποσοστά τους, όπως η Eton Park, η οποία κατέχει ποσοστό 2,6%, η Paulson & Co με 2,54% και η Davidson Kempner με ποσοστό 1,13%. Άλλοι έχουν πρόσφατα αυξήσει τα ποσοστά τους όπως η Noonday Asset Management, θυγατρική της Farallon Capital Management, η οποία αύξησε το ποσοστό της στο 1,47%, από 1%, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Υπάρχουν περίπου οκτώ άλλα funds που κατέχουν ποσοστό μόλις κάτω του 1%, που είναι το όριο για γνωστοποιήσεις και ορισμένοι εξ αυτών σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι managers.

Οι συγκεκριμένοι κερδοσκόποι “αρπάζουν” μετοχές που αποδεσμεύουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η μετοχή της Cadbury έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή της μετά την επιφυλακτικότητα που εμφάνισε δημοσίως ο Buffet, για τη διευθύνουσα σύμβουλο της Kraft, Irene Rosefeld, την Τρίτη όταν είπε ότι θα ψηφίσει κατά του σχεδίου της να εκδώσει νέες μετοχές για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Cadbury και ότι θα παροτρύνει και άλλους μετόχους να ψηφίσουν “όχι”.

Η εταιρεία συμμετοχών του Buffet, Berkshire Hathaway Inc, κατέχει ποσοστό 9,4% και οι δηλώσεις του πιθανώς συνέβαλαν στην πτώση κατά 3,2% της τιμής της Cadbury την Τρίτη, λίγες μόνο πένες χαμηλότερα από την πρόταση της Kraft που αποτιμά την εταιρεία στις 765 πένες ανά μετοχή. Την Παρασκευή στις 16:00 GMT, οι μετοχές της Cadbury βρέθηκαν να υποχωρούν κατά 0,1% στις 775 πένες, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό της 23ης Νοεμβρίου στις 820 πένες.

“Ο Buffet είναι σίγουρο ότι προκάλεσε την υποχώρηση των μετοχών της Cadbury, ενισχύοντας την αξία της πρότασης της Kraft – το περιθώριο είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί από την αρχική πρόταση”, σχολίασε ένας fund manager.

Ο βετεράνος επενδυτής θα μπορούσε να παίζει ένα πονηρό παιχνίδι, πρόσθεσε.

“Ο Buffet θα μπορούσε να έχει ΄σκοτώσει΄ τη συμφωνία έως τώρα – με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις προσδοκίες και βοηθάει την Kraft να φτάσει πιο κοντά στην εξαγορά ενός πολύτιμου asset στο οποίο κάθε μακροπρόθεσμος επενδυτής θα ήθελε να συμμετέχει”, πρόσθεσε ο manager.

Άλλοι συμφωνούν ότι ήταν σχέδιο του Buffet να ωθήσει σε πτώση τις μετοχές της Cadbury, αφήνοντας τους επενδυτές με ένα δίλημμα – να πουλήσουν τώρα γιατί μία υψηλότερη πρόταση από την Kraft είναι απίθανη και να επανεπενδύσουν τα χρήματα, ή να περιμένουν για πιθανή υψηλότερη προσφορά από την Kraft το επόμενο δίμηνο.

“Η αίσθηση που έχω είναι ότι η Kraft δεν θα αυξήσει την προσφορά της πολύ πάνω από τις 820 πένες ανά μετοχή και ότι αν η Cadbury κερδίσει και διατηρήσει την αυτονομία της οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως τις 640 πένες”, τόνισε ο Jeremy Batstone-Carr, αναλυτής της Charles Stanley.

Εν τω μεταξύ, τα hedge funds παραμένουν “bullish” για τις πιθανότητες που έχουν να βγάλουν εύκολο χρήμα, υπολογίζοντας σε υψηλότερη πρόταση από την Kraft, ή μία άλλη προσφορά από την Ferrero και την Hershey.

“Παλεύουν να τα καταφέρουν – και οι δύο θέλουν τη μονάδα τσίχλας και τις δραστηριότητες σοκολάτας στις αναδυόμενες αγορές”, τόνισε ένας manager που σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό του σε άνω του 1%.

Η Ferrero είχε συνομιλίες τόσο με τη Hershey όσο και με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group για την κατάθεση κοινής πρότασης στην Cadbury, όπως ανέφεραν στο Dow Jones Newswires πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση για το αν θα προχωρήσουν σε πρόταση αναμένεται να ληφθεί κοντά στις 19 Ιανουαρίου, που είναι η διορία της Kraft να καταθέσει τελική πρόταση εξαγοράς για την Cadbury, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Cadbury δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένη αναφορικά με την βάση των μετόχων της ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν έχει δει σημαντική αλλαγή στη βάση των μετόχων. “Η λίστα των μετόχων μας έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό σταθερή από τότε που μας προσέγγισε η Kraft, ενώ δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική μεταβολή στα hedge funds ή στους arbitrageurs τις τελευταίες εβδομάδες”, τόνισε εκπρόσωπος της Cadbury, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


capital.gr

Η Κίνα αρχίζει την έξοδο από τα μέτρα στήριξης


Η Κίνα αρχίζει την έξοδο από τα μέτρα στήριξης


(Bloomberg) – H κίνηση της Κίνας να αυξήσει το κόστος των γραμματίων τριών μηνών θα οδηγήσει πιθανότατα στην πρώτη αύξηση επιτοκίων της χώρας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έως το Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 5,85% μέχρι το τέλος του έτους από 5,31%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 15 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 8 Ιανουαρίου. Η έρευνα έγινε αφού η κεντρική τράπεζα πούλησε στις 7 Ιανουαρίου γραμμάτια σε υψηλότερο επιτόκιο για πρώτη φορά σε 19 εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Wen Jiabao μπορεί να διατηρήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού το τρέχον έτος σε λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα, διότι θέλει να εξασφαλίσει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να στηρίξουν μια "σχετικά γρήγορη" ανάπτυξη ενώ θα διαχειρίζονται τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ανέφερε σε δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα μετά από μια ετήσια συνάντηση εργασίας.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για την αντοχή της ανάκαμψης," είπε ο Ken Peng, ένας οικονομολόγος της Citigroup Inc στο Πεκίνο. Οι "υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τον πληθωρισμό, αλλά θα δουν πώς αυτός θα εξελιχθεί πριν ασχοληθεί με τα επιτόκια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους."

Οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν στον απόηχο της κίνησης της κεντρικής τράπεζας, μετά τις αναταράξεις στις 7 Ιανουαρίου. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,5% στις 123,93 στις 3:10 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, μετά την πτώση 0,6%. Ο Shanghai Composite Index έκλεισε κατά 0,1% μετά από πτώση 1,9%, που στηρίχθηκε στις Bank of China Ltd και Industrial & Commercial Bank of China Ε.Π.Ε.

Συντελεστής υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών

Μαζί με υψηλότερα επιτόκια και την αύξηση του συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, προβλέπεται πως οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν την ανατίμηση του γουάν αυτό το έτος, κάτι το οποίο εμπόδιζαν από τον Ιούλιο του 2008.

Το ποσοστό των καταθέσεων που οι μεγάλες τράπεζες υποχρεούνται να διαθέτουν ως αποθεματικά, ενδέχεται να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης στο 16% ήδη από το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 11 οικονομολόγων. Το νόμισμα της Κίνας ενδέχεται να ενισχυθεί σχεδόν 3% σε 6,63 ανά δολάριο από το τέλος του έτους, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν 7,5 τρισεκατομμύρια σε νέα δάνεια σε γουάν, όπως δείχνουν οι προβλέψεις.

Κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2009 οι αξιωματούχοι επέτρεψαν νέα τραπεζικά δάνεια ρεκόρ ύψους 9,21 τρισεκατομμυρίων γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), ένα κύμα πίστωσης που τροφοδότησε τις δαπάνες για κατασκευές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η εγχώρια ζήτηση βοήθησε στην αντιμετώπιση αυτού που οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ήταν η πρώτη ετήσια πτώση των εξαγωγών σε εικοσιπέντε χρόνια.

Χρονοδιάγραμμα των κινήσεων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,58% κατά το τρίτο τρίμηνο, και ακόμα 27 μονάδες βάσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Έχουν διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους σε χαμηλά πενταετίας ύστερα από πέντε μειώσεις κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2008.

Στις 7 Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε τρίμηνα γραμμάτια 60 δισεκατομμυρίων γουάν με απόδοση 1,3684 τοις εκατό, 4 μονάδες βάσης υψηλότερα από την πώληση της περασμένης εβδομάδας, είπε σε μια δήλωση.

Το Daiwa Institute of Research και η Royal Bank of Scotland, είπαν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική πιο γρήγορα. Το Daiwa προβλέπει αύξηση του επιτοκίου κατά 27 μονάδες βάσης και αύξηση του συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών συντελεστή κατά 50 μονάδες βάσης από τον επόμενο κιόλας μήνα.

"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφαρμόζουν αθόρυβα μια στρατηγική εξόδου και ανοίγουν το δρόμο για τις αυξήσεις επιτοκίου,” δήλωσε ο Kevin Lai, ένας οικονομολόγος της Daiwa στο Χονγκ Κονγκ. "Αυτό είναι λογικό, διότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να εκτιναχθεί κατά τους προσεχείς μήνες."

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι τιμές καταναλωτή κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκαν 1,6% το Δεκέμβριο μετά από μια αύξηση 0,6% το Νοέμβριο, είπε σε ένα ερευνητικό σημείωμα την προηγούμενη εβδομάδα ο Qing Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ασία. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Κίνα ενδέχεται να προχωρήσουν αυτό το έτος εξ΄ αιτίας της "πολύ χαλαρής" νομισματικής πολιτικής, είπε Wang.

"Η χθεσινή αύξηση των αποδόσεων ήταν μόνο η αρχή", δήλωσε ο Ben Simpfendörfer, ένας οικονομολόγος με την Royal Bank of Scotland στο Χονγκ Κονγκ. Προβλέπει ότι ο συντελεστής υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών μπορεί να αλλάξει αυτό το τρίμηνο και τα επιτόκια τους επόμενους τρεις μήνες.

Επειδή οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν το δανεισμό τους κατά την έναρξη του έτους, η πώληση των γραμματίων χθες είναι ένα μήνυμα προς αυτές "να μην το παρακάνουν", δήλωσε ο Alaistair Chan, ένας οικονομολόγος για τη Moodys Economy.com στο Σίδνεϊ. "Τα πράγματα θα δυσκολέψουν με διάφορους τρόπους," συμπεριλαμβανομένης της χρησιμοποίησης του επιτοκίου αναφοράς και του απαιτούμενου συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών για τις τράπεζες, είπε.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει αυτό το μήνα να εκδίδει οδηγίες προς τις τράπεζες σχετικά με το πόσο πίστωση μπορούν να παρέχουν, όπως δήλωσε στις 8 Ιανουαρίου. Οι νέες πιστώσεις μπορεί να μειωθούν σε λιγότερο από 2,6 τρισεκατομμύρια γουάν κατά το πρώτο τρίμηνο από 4,58 τρισεκατομμύρια γουάν κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έγραψε σε ένα σημείωμα ο Shi Lei αναλυτής της Bank of China.

Ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας, Zhou Xiaochuan επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι οι επενδύσεις σε τομείς με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και σε περιττά έργα υποδομής μπορεί να απειλήσουν την ποιότητα των δανείων των τραπεζών.

Η Κεντρική Τράπεζα θα επιβλέψει τις πιστώσεις επιδιώκοντας να αποφευχθεί η αστάθεια του δανεισμού, δήλωσε ο Zhou σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της China Finance η οποία ανήκει στην κεντρική τράπεζα. Οι επενδύσεις σε πλεονάζοντα project ή σε βιομηχανίες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν να "θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα των δανείων των τραπεζών," είπε ο Ζhου.

capital.gr

Ανησυχίες για άρση τραπεζικού απορρήτου


Ανησυχίες για άρση τραπεζικού απορρήτου


Ανησυχίες προκαλεί στους τραπεζίτες η διευκόλυνση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικούς κάτοικους Κύπρου, αφού ενδέχεται να οδηγήσει σε αναλήψεις καταθέσεων και διαφυγή τους στο εξωτερικό. Το μέτρο για άρση του απορρήτου, που αποτελεί μέρος του πακέτου από τα 22 μέτρα που ενέκρινε το Δεκέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αποτέλεσε το επίκεντρο της ενημέρωσης που έγινε χθες σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες μέλη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) από το διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και μέλος του Συμβουλίου της ΟΕΒ Βάσος Σιαρλής καθώς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Marfin και μέλος του Συμβουλίου της ΟΕΒ Παναγιώτης Κουννής, δήλωσαν στη StockWatch ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι εάν σπάσει το τραπεζικό απόρρητο για τους Κυπρίους υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέτες να διοχετεύσουν τις καταθέσεις τους με ευκολία από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλες χώρες που δεν επιτρέπουν το σπάσιμο του απορρήτου.

Ανέφεραν επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών.

Ανάλογη ρύθμιση για το απόρρητο υπάρχει από τον Ιούλιο του 2008 για ξένους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, όταν η βουλή ενέκρινε τη σχετική νομοθεσία η οποία επιτρέπει το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η παροχή πληροφοριών στο διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων όταν αυτός το απαιτεί για σκοπούς συμμόρφωσης με τις διατάξεις των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η κυβέρνηση στοχεύσει σε εισαγωγή αντίστοιχου μέτρου για κατοίκους Κύπρου θεωρώντας την πρόσβαση του ΤΕΠ σε τραπεζικούς λογαριασμούς ως απαραίτητο εργαλείο για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Άλλα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής περιλαμβάνουν την παρακράτηση αμυντικής εισφοράς στα ενοίκια που καταβάλλονται από νομικά πρόσωπα, τη φορολόγηση δανείων που λαμβάνουν διευθυντές εταιρειών και την απαγόρευση της αφαίρεσης από το φορολογητέο εισόδημα εξόδων που δεν δικαιολογούνται (π.χ. για αγορά σκάφους).

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίτας, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα μελετήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και μετά θα καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της.

Συμφώνησε με τους τραπεζίτες ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου ελλοχεύει ο κίνδυνος καταθέσεις να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Στην ενημέρωση του στα μέλη του συμβουλίου της ΟΕΒ, το ΤΕΠ ανέφερε ότι μόνο το 45% των νομικών προσώπων υποβάλλουν αίτηση στο φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα που το μεγαλύτερο ποσοστό υποβάλλει τις αιτήσεις του.

Στις υπόλοιπες εταιρείες περιλαμβάνονται μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι και άλλα παρόμοια επαγγέλματα, στα οποία θα στοχεύει κυρίως το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου.

stockwatch.com.cy
Share |