Thursday, July 8, 2010

Νέες απώλειες ο χρυσός


Νέες απώλειες ο χρυσός

Μικρές απώλειες σημείωσε ο χρυσός στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς το ενθαρρυντικό outlook που έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια ανάπτυξη περιορίζει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 2,80 δολ. ή 0,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.196,10 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 1.200 δολ. για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2010, αν και προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι Σεπτεμβρίου να χάνει 13 cents ή 0,7% στα 17,87 δολ. ανά ουγγιά. Στον αντίποδα ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 2 cents στα 3,02 δολ. η λίβρα.

Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε 2,05 δολ. ή 0,7% στα 444,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα έχασε 10 δολ. ή 0,7% στα 1.516,40 δολ. ανά ουγγιά.

source: capital.gr

Κέρδη 1,9% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Κέρδη 1,9% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα

Με άνοδο σχεδόν 2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του αργού μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 1,37 δολ. ή 1,9% δολ. για να ολοκληρώσεις τις συναλλαγές στα 75,44 δολ. το βαρέλι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικάνικης Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,961 εκατ. βαρέλια στα 358,154 εκατ., με τους οικονομολόγους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν κάνει λόγο για μείωση της τάξης των 1,8 εκατ. βαρελιών.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,32 εκατ. βαρέλια στα 219,435 εκατ., διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,5 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα εμφάνισαν άνοδο κατά 0,321 εκατ. βαρέλια στα 159,697 εκατ. ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 89,8% από το 88,4% της προηγούμενης εβδομάδας.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου σημείωσε βουτιά 3,7% καθώς τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αντλήθηκαν $12 δισ. από πώληση TIPS


ΗΠΑ: Αντλήθηκαν $12 δισ. από πώληση TIPS

Το ποσό των 12 δισ. δολ. άντλησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε 10ετή ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (TIPS) και δημοπρατήθηκαν σήμερα με χαμηλότερη των εκτιμήσεων απόδοση 1,295%, υποδεικνύοντας ισχυρή ζήτηση.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,88 φορές το ποσό της προσφοράς, έναντι 2,2 φορές κατά μέσο όρο στις τελευταίες έξι παρόμοιες δημοπρασίες.

Οι έμμεσοι πλειοδότες, μια κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, απέκτησαν το 51,9% της έκδοσης, έναντι μέσου όρου 41,6% στις τελευταίες έξι δημοπρασίες.

source: capital.gr

Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €345 εκατ.


Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €345 εκατ.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους ύψους μέχρι €345 εκατ. αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου με στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η προβλεπόμενη έκδοση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με τον άτυπο ενδεικτικό (pro forma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Μαρτίου 2010 να ανέρχονται σε 12,6%, 8,4% και 11,5% αντίστοιχα.

"Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει προληπτικά την κεφαλαιακή της βάση με υψηλής ποιότητας κεφάλαιο", δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου και πρόσθεσε: "Με μια ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και το καλά τοποθετημένο δίκτυό της στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρωσία, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη στους μετόχους, τους πελάτες, και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται"

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης, πρόσθεσε: "Η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τα δύο τελευταία δύσκολα έτη, ενισχύοντας την παρουσία της και σημειώνοντας συνεχώς ικανοποιητική κερδοφορία. Με έναν ιδιαίτερα ισχυρό ισολογισμό σε ρευστά στοιχεία, οργανική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει την οικονομική της θέση όπως και τη θέση της στην αγορά παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση".

Κύριοι όροι της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης

•Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν δωρεάν σε αναλογία 1 Δικαίωμα για κάθε 1 υφιστάμενη μετοχή. Κάθε 7 Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε 2 πλήρως πληρωθείσες νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με τιμή διάθεσης €2,00 έκαστη. Τα δωρεάν Δικαιώματα Προτίμησης πρόκειται να εισαχθούν και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για ελάχιστη περίοδο 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα εξασφάλισης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας

•Η Τράπεζα θα εκδώσει μέχρι 172.630.273 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης, το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει σε μέχρι €776.836.228 διαιρεμένο σε 776.836.228 μετοχές

•Η τιμή διάθεσης των €2,00 αντιπροσωπεύσει έκπτωση 44% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 8 Ιουλίου 2010 και έκπτωση 38% στη θεωρητική τιμή της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (ex-rights price) βασιζόμενη πάνω στην πιο πάνω τιμή κλεισίματος

•Η έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας για την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σε 1.100.000.000 μετοχές και την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

•Ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων και Αξιών Λίμιτεδ (CISCO) έχει διοριστεί από την Τράπεζα ως Διευθυντής Έκδοσης για την ετοιμασία και υποβολή του Ενημερωτικού Δελτίου για την παρούσα έκδοση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου από την οποία θα αιτηθεί και την έκδοση διαβατηρίου (passporting) του Ενημερωτικού Δελτίου στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με το άρθρο 18 της Οδηγίας 2003/71/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

•Δικαιώματα Προτίμησης τα οποία δεν θα ασκηθούν από τους δικαιούχους μετόχους θα λήξουν ανεξάσκητα και δυνατόν να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά τη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας

•Οι τιμές μετατροπής των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/1018 και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου της Τράπεζας, καθώς και η τιμή άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών του Προσωπικού της Τράπεζας θα αναθεωρηθούν σύμφωνα με τους όρους έκδοσής τους εφόσον η παρούσα έκδοση δεν απευθύνεται προς τους κατόχους των αξιών αυτών. Οι σχετικές νέες αναθεωρημένες τιμές μετατροπής και άσκησης των πιο πάνω χρηματοοικονομικών μέσων θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης (ex-rights) από την τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας στο ΧΑ και το ΧΑΚ.

Σκοπός της αύξησης κεφαλαίου

•Στρατηγική επιδίωξη του Συγκροτήματος είναι η λειτουργία μέσω ισχυρότερης κεφαλαιακής βάσης σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αβεβαιότητας και αυξανόμενων απαιτήσεων για κεφαλαιακή επάρκεια από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τόσο από την αγορά όσο και από τις εποπτικές αρχές. Η προβλεπόμενη έκδοση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή, υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με τον άτυπο ενδεικτικό (pro forma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τον δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και τον δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Μαρτίου 2010 να ανέρχονται σε 12,6%, 8,4% και 11,5% αντίστοιχα

•Εξασφάλιση πρόσθετης στρατηγικής ευελιξίας στο Συγκρότημα που θα του επιτρέψει, βασιζόμενο στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό του, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά του για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές που δραστηριοποιείται

•Επιτρέπει στην Τράπεζα να διατηρεί υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση και να επωφελείται από ευκαιρίες ποιοτικών συνεργασιών

•Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας (υγιής ισολογισμός, ισχυρή ρευστότητα, υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, προοπτικές ανάπτυξης), η αύξηση κεφαλαίου δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε επιδείνωση στις εργασίες της Τράπεζας ούτε σχετίζεται με οποιαδήποτε προσομοίωση ακραίας κατάστασης (stress test)

•Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2010 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και περιορισμό των εξόδων με ικανοποιητική κερδοφορία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Ο εύρωστος ισολογισμός με ισχυρή ρευστότητα, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανοποιητική ποιότητα χαρτοφυλακίου που καταδεικνύονται στα αποτελέσματα του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010, αποδεικνύουν την ορθότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθεί το Συγκρότημα, το οποίο αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις του αρνητικού περιβάλλοντος, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία και είναι έτοιμο να επωφεληθεί από ευκαιρίες που πιθανό να παρουσιαστούν.

Πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές επιδόσεις

Στην περίοδο που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 η Τράπεζα Κύπρου διατήρησε τις οικονομικές της επιδόσεις παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Τράπεζα πορεύεται σε πραγματοποίηση δυνατών οικονομικών επιδόσεων για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 υποστηριζόμενη από συνεχείς εισροές καταθέσεων και ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης.

Η ρευστότητα του Συγκροτήματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 83%. Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου €28 δις και €33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με €27 δις δάνεια και €29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Στην Κύπρο το Συγκρότημα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς επί των συνολικών δανείων και καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Στις 31 Μαΐου 2010 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το μερίδιο αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις ανήλθε σε 27,6% και 28,2% αντίστοιχα.

Ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ενεργός αγορά, κάποια ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία Διαθέσιμων Προς Πώληση στην κατηγορία Δάνεια και Απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, άλλα Ελληνικά ομόλογα επαναταξινομήθηκαν από την κατηγορία Διαθέσιμων Προς Πώληση στην κατηγορία επενδύσεις Κρατούμενες Μέχρι τη Λήξη.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Συγκροτήματος συνεχίζουν να είναι εντός των αρχικών στόχων κερδοφορίας που έθεσε το Συγκρότημα στις αρχές του έτους (€300 εκατ. με €400 εκατ. κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2010).

Μερισματική πολιτική

Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει πιστή στη μερισματική της πολιτική συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου επανεπένδυσης μερισμάτων. Οι νέες μετοχές θα έχουν δικαίωμα σε μελλοντικές διανομές της Τράπεζας Κύπρου συμπεριλαμβανομένου και οποιουδήποτε προμερίσματος για το 2010.

Προκαταρκτικό ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Η Τράπεζα εκτιμά ότι η έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης μεταξύ Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση της λήψης όλων των σχετικών εγκρίσεων. Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευτεί στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

source: capital.gr

Κόκκινο βουλής στους φόρους εταιρειών, ακινήτων


Κόκκινο βουλής στους φόρους εταιρειών, ακινήτων



H πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής καταψήφισε πριν από λίγα λεπτά την αύξηση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, μετά από πολύωρη, ασυντόνιστη και ιδεολογικά χρωματισμένη συζήτηση.

Κατά του νομοσχεδίου για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11% ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων (26) ενώ υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ (21).

Κατά του νομοσχεδίου για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων (31) πλην του ΑΚΕΛ (16).

Προηγουμένως όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ απέρριψαν τροπολογία της ΕΔΕΚ για να φορολογούνται μόνο οι επιχειρήσεις με φορολογητέο εισόδημα πέραν των €40 χιλ.

Τα κόμματα που καταψήφισαν τα φορολογικά νομοσχέδια τόνισαν την ανάγκη διαφύλαξης της φορολογικής σταθερότητας της Κύπρου, που της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εταιρειών.

Σημείωσαν επίσης την ανάγκη να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα μέσω μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης, αντί φορολογικών μέτρων.

Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι στήριξε την ανάπτυξη με σειρά μέτρων που λήφθηκαν προς όφελος των τομέων τουρισμού και κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες του κράτους με ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών και με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, απέρριψε επίσης τις συνταγές του IMF, που όπως είπε «λατρεύεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις». Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση του ΔΗΚΟ κάνοντας λόγο για «αντιπολιτευτικές συγκυβερνητικές συνιστώσες». Είπε επίσης πως «για πρώτη φορά το ΔΗΚΟ και το κέντρο συντάσσεται κατά τέτοιο και έντονο τρόπο – πιο έντονο ακόμα και από το ΔΗΣΥ και το IMF – με το επιχειρηματικό κεφάλαιο».

Επί της ουσίας δέχθηκε πάντως ότι ψυχολογικά η αύξηση δημιουργεί ένα ερωτηματικό για τη μελλοντική φορολογία, αλλά σημείωσε πως η Κύπρος δεν επιλέγεται μόνο για το φορολογικό συντελεστή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι το κόμμα του είναι πολυσυλλεκτικό και ότι υποστηρίζει τους εργαζόμενους, υπερασπιζόμενο μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης, που θα περιορίσουν την ανεργία. Κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι θεωρεί το κέρδος ως αμαρτία, παρά το συσχετισμό του με εταιρείες και κατασκευαστές. «Θέλουμε να είμαστε το κόμμα των εργαζομένων», είπε, διερωτώμενος αν το ΑΚΕΛ θέλει να γίνει το κόμμα των ανέργων, και επομένως δημιουργεί ανεργία για να την εκπροσωπεί. Ζήτησε από το ΑΚΕΛ να ακούσει τις υπόλοιπες δυνάμεις, από και της Αριστεράς, που έχουν διαφορετικές οικονομικές προσεγγίσεις.

Το ΔΗΚΟ είπε ότι η κυβέρνηση άλλα μέτρα παρουσίασε και άλλα μέτρα έφερε στη βουλή. Κάποια από τα μέτρα αυτά «εξαφανίστηκαν», λέχθηκε, και επομένως δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να υποστηρίξει μέτρα για τα οποία δεν λήφθηκε η άποψη του κόμματος.

Λαμβάνοντας για πρώτη φορά το λόγο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της βουλής και μιλώντας για 31 λεπτά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει από την αρχή ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Τόνισε ότι η αναστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης θα προκύψει μέσω από μείωση των δαπανών, αντί των εσόδων, και μέσω της ανάπτυξης. Επέκρινε τη διαφαινόμενη «δαιμονοποίηση του κέρδους» και είπε πως πρέπει να καταλάβουν όλοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Κατέκρινε επίσης την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ ότι το ΔΗΚΟ ταυτίζεται με το κεφάλαιο και αντίκρουσε τα όσα λέχθηκαν για «αντιπολιτευτικό ΔΗΚΟ» θυμίζοντας ότι υποστήριξε με πολιτικό κόστος την πρόσφατη αύξηση στους φόρους καυσίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης και κάκισε την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης την προηγούμενη διετία. Παρά τις προειδοποιήσεις όλων, είπε, «η κυβέρνηση υποστήριζε πως η οικονομία είναι αλώβητη και δεν πρόκειται να επηρεαστεί».

Κάκισε επίσης τη στάση του προέδρου Χριστόφια που ενώ κάλεσε τις συντεχνίες, δεν κάλεσε τα κόμματα για οικονομικό διάλογο.

Από πλευράς του ΕΥΡΩΚΟ, ο πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι στέλνονται λανθασμένα μηνύματα σε ξένους επενδυτές με τους φόρους και επανέλαβε τη σημασία της φορολογικής σταθερότητας.

Τα δημοσιονομικά των νομοσχεδίων

Με τα δύο νομοσχέδια η κυβέρνηση ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα €90 εκ. ετησίως, και θα πρέπει τώρα να βρει πρόσθετα έσοδα ή να προβεί σε εξοικονομήσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αναμένεται να σταθεροποιηθεί φέτος στα €1000 εκ. ή στο 6% του ΑΕΠ.

Στις 17 Ιουνίου 2010 η βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μέσω των οποίων θα εισπράξει €65 εκ. ετησίως.

source: stockwatch.com.cy

Stress tests για BOCY-MPB










Stress tests για BOCY-MPB



Δύο κυπριακές τράπεζες θα περιληφθούν στα stress tests που θα γίνουν σε 91 τράπεζες για να εξακριβωθεί κατά πόσον μπορούν να απορροφήσουν πιθανές κρίσεις.

Τα stress tests θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 23 Ιουλίου και σε αυτές θα περιληφθούν οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Marfin και έξι ελληνικές (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), σκοπός των stress tests είναι να αξιολογήσουν τη συνολική ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ΕΕ και την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν πιθανές κρίσεις αναφορικά με πιστωτικά ρίσκα και ρίσκα της αγοράς.

Επίσης έχουν σκοπό να αξιολογήσουν την εξάρτηση τους από τα μέτρα στήριξης των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται, τα tests γίνονται κατά τράπεζα χρησιμοποιώντας συμφωνημένα μακροοικονομικά σενάρια για το 2010 και το 2011 που αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μακροοικονομικά σενάρια περιλαμβάνουν ένα σύνολο βασικών μακροοικονομικών μεταβλητών (π.χ. εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργίας και δείκτη τιμών καταναλωτή) αλλά και δυσμενείς συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένα «σοκ» για τα επιτόκια ώστε να επιμετρηθεί ο κίνδυνος από την επιδείνωση της αγοράς ομολόγων.

Συνολικά το αρνητικό σενάριο υποθέτει απόκλιση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την ΕΕ σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τράπεζες που επιλέγηκαν ανά χώρα περιλαμβάνουν το 50% του τραπεζικού συστήματος σε όρους ενεργητικού. Για την ΕΕ σαν σύνολο, οι 91 τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των τραπεζικών εποπτικών αρχών και κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η CEBS έλαβε εντολή από το Συμβούλιο ECOFIN το Δεκέμβριο του 2009 να συντονίσει μια δεύτερη πανευρωπαϊκή άσκηση του τραπεζικού συστήματος (stress tests), που παρατάθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

stockwatch.com.cy

Μόνο 6 από τα 89 χρηματιστήρια του κόσμου κινούνται πάνω από τα υψηλά του 2007


Μόνο 6 από τα 89 χρηματιστήρια του κόσμου κινούνται πάνω από τα υψηλά του 2007

Τεστ πραγματικότητας: ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών αγορών κινείται πολύ χαμηλότερα από την κορυφή του 2007 – και εδώ που τα λέμε οι διεθνείς μετοχές δεν πέρασαν και λίγα τα τελευταία τρία χρόνια - υπάρχουν κάποιες, μόλις έξι, που ξεπερνούν τον «καλύτερο εαυτό» τους και διαπραγματεύονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Και οι έξι αυτοί δείκτες κατοικοεδρεύουν (χωρίς έκπληξη) στις αναδυόμενες αγορές.
Το χρηματιστηριακό τεφτέρι της Wall lStreet Journal αποδεικνύει λοιπόν την ισχυρή προτίμηση των επενδυτών σε περίοδο κρίσης, προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αναδυόμενες αγορές αλλά και οι λεγόμενες frontier markets – οι αγορές, δηλαδή, που είναι τόσο μικρές που δεν «χωρούν» καν στην κατηγορία των «αναδυόμενων» – σε μέσο όρο κινούνται 7,5% χαμηλότερα, την στιγμή που ο Παγκόσμιος δείκτης MSCI χάνει 10,8%.

Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα hedge funds των αναδυόμενων αγρών «είδαν» εισροές ύψους 17,3 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και οι frontier markets «έλαβαν» 780 εκατ. δολάρια σε ειροές.

Η συνεχιζόμενη αυτή ροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και η υπεραπόδοση αυτών, δείχνουν πως υπάρχει μία τεράστια δομική μεταστροφή στις αγορές η οποία μπορεί και να παραμείνει έτσι για ακετό διάστημ ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Jerome Booth, επικεφαλής έρευνας στην Ashmore Investment Managmenet.

Από τους 89 διεθνείς δείκτες λοιπόν, μόνο αυτοί της Τυνησίας, της Σρι Λάνκα, της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Χιλής και της Ινδονησίας, καταγράφουν άνοδο από την ημερομηνία που οι παγκόσμιες αγορές κατέκτησαν την κορυφή, δηλαδή το 2007.

Και τα κέρδη του δεν είναι οριακά, αλλά εντυπωσιακότατα.

Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Τυνησίας κινείται 81% υψηλότερα από το 2007 και σημειώνει κέρδη 15% φέτος, ενώ αυτό της Σρι Λάνκα κερδίζει 36% από τις αρχές του χρόνου και 53% από το 2007.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας,.

Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία έκθεση ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 21.000 στις 454.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 12.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς στις 472.000 από 475.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων- που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 1.250 στις 466.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου κατά 224.000 στις 4.413.000.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Διατήρηση βασικού επιτοκίου στο 1%


ΕΚΤ: Διατήρηση βασικού επιτοκίου στο 1%

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν.

Οι 35 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν στο σύνολό τους την απόφαση επιτοκιακής πολιτικής.

Παράλληλα, η EKT διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος, Jean-ClaudeTrichet παραθέτει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, στην οποία πρόκειται να σημειώσει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει στη σύσφιξη της πολιτικής, ούτε στη μείωση των «γενναιόδωρων» πράξεων παροχής ρευστότητας μέσα στους επόμενους μήνες.

Για μία ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες οι προβολείς στρέφονται στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές αναφορικά με την ρευστότητα και τα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την ευκαιρία να δώσει μήνυμα συγκρατημένης εμπιστοσύνης προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Την ίδια στιγμή, ο Trichet θα επαναλάβει τη δέσμευση της ΕΚΤ να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα για όσο χρειαστεί με σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος», σχολιάζει ο Marco Annunziata της UniCredit Bank.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές των δαπανών στις οποίες θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη της Ευρωζώνη το 2011 θα μπορούσαν επίσης να επιφέρουν πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το outlook για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να ωθήσει την ΕΚΤ να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2011, ενώ αναλυτές της HSBC στο Λονδίνο προχωρούν ένα βήμα παραπάνω κάνοντας λόγο για αύξηση των επιτοκίων το 2012.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η συνεχόμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις τράπεζες. Γι’ αυτό το λόγο ο Trichet πιθανότατα θα υπογραμμίσει ότι το τρέχον επίπεδο πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ικανό να διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς Eonia αρκετά χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, όπως εκτιμούν αναλυτές της Unicredit.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Trichet είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί για ενδεχόμενες αλλαγές στη μεθοδολογία των stress tests τα οποία είναι σχεδιασμένα να δείξουν το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για την απορρόφηση μελλοντικών αναταράξεων. Ο Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα stress tests θα λάβουν υπόψη την προοπτική για νέα προβλήματα κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την UniCredit, οι επενδυτές πρόκειται να καθησυχάσουν όσον αφορά την υγεία των τραπεζών μόνο στην περίπτωση που τα εν λόγω τεστ διενεργηθούν ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες και συμπεριλάβουν πληροφόρηση για την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα.

Εξάλλου, για ορισμένους το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά περιφερειακών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, στη δευτερογενή αγορά είχε περιορισμένη επιτυχία. Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και μετά το πρόγραμμα.

Και απουσία αυτών των προσπαθειών, τα ακόμη υψηλότερα κόστη δανεισμού θα εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ικανότητα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, σχολίασε ο James Nixon, αναλυτής της Societe Generale για την Ευρώπη.

Ωστόσο ο Trichet αναμένεται να εμφανιστεί απρόθυμος να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

source: capital.gr

Bank of America: Υπερασπίστηκε τον τίτλο της κορυφαίας ιδιωτικής τράπεζας


Bank of America: Υπερασπίστηκε τον τίτλο της κορυφαίας ιδιωτικής τράπεζας


Τον τίτλο της κορυφαίας ιδιωτικής τράπεζας παγκοσμίως για το έτος 2009, έναντι της ελβετικής UBS AG, υπερασπίστηκε η Bank of America.

Η έντονη συρρίκνωση της κερδοφορίας του κλάδου και η μείωση των νέων κεφαλαίων από επιφανείς πελάτες δείχνουν ότι ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων παραμένει αδύναμος, σύμφωνα με μελέτη που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Bank of America, φιγουράρει στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης της Scorpio Partnership, με συνολικά πάγια που ανέρχονται στα 1,7 τρισ. δολάρια, με τη UBS, να ακολουθεί με πάγια ύψους 1,59 τρισ. δολαρίων.

Η Morgan Stanley, η οποία εκτινάχθηκε κατά τέσσερις θέσεις μετά την εξαγορά της Smith Barney που ανήκε στη Citigroup Inc, κατέλαβε την τρίτη θέση με 1,51 τρισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοσιακά άκρως επικερδής επιχείρηση του private banking αντιμετωπίζει την αισθητά χαμηλότερη κερδοφορία συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς και τη σημαντική μείωση των νέων κεφαλαίων, σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, οι Wells-Fargo & Co. και Credit Suisse Group ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, ενώ την παρθενική της εμφάνιση στη δεκάδα κάνει η Pictet & Cie, με συνολικά πάγια ύψους 243,21 δισ. δολαρίων.

source: capital.gr

ΔΝΤ: Νέες, πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία


ΔΝΤ: Νέες, πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που αντανακλά ένα, ισχυρότερο του αναμενόμενου, πρώτο εξάμηνο. Προειδοποίησε ωστόσο, πως οι αναταράξεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα ενισχύουν τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, η παγκόσμια οικονομία, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το 2010, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007. Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Για το 2011, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,3%, ανάλογα με τις εκτιμήσεις του Απριλίου.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ηγούνται της εξόδου των ανεπτυγμένων οικονομιών από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, σημειώνει το ΔΝΤ. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας βοηθούν στην προστασία της παγκόσμιας ανάκαμψης, κόντρα στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.


Το ΔΝΤ εκτιμά πως η πρόκληση είναι να βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές, χωρίς να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

«Η επαλήθευση των νέων προβλέψεων εξαρτάται από την εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, ειδικά στη ζώνη του ευρώ.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Νέα κοινοπραξία φέρεται να ενδιαφέρεται για τραπεζικά πάγια


Μ. Βρετανία: Νέα κοινοπραξία φέρεται να ενδιαφέρεται για τραπεζικά πάγια


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πρόεδρος των Lloyd’s του Λονδίνου μαζί με τον άνθρωπο που τον περασμένο χρόνο ηγήθηκε της αναθεώρησης της εταιρικής διακυβέρνησης στον τραπεζικό κλάδο στηρίζουν σχέδια ιδρυμάτων για την αγορά μίας εκ των τραπεζών που ανήκουν στους Βρετανούς φορολογούμενους, όπως μεταδίδει σήμερα το Sky News.

Ο Λόρδος Peter Levene και ο Sir David Walker στηρίζουν ένα νέο όχημα εξογορών που θα δημιουργηθεί από ιδρύματα και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ θα προσπαθήσει να εξαγοράσει μέρος του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει ο Mark Kleinman του Sky News στο blog του.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα γίνει προσπάθεια εξαγοράς είτε της Northern Rock PLC είτε τμημάτων της Lloyds Banking Group PLC, τα οποία θα πρέπει να πουληθούν ως αντάλλαγμα της κρατικής βοήθειας που έλαβαν μετά την έκτακτη διάσωση της HBOS το 2008, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πλήρεις λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η Cenkos Securities PLC και η συμβουλευτική Kinmont εργάζονται για τις προτάσεις, όπως αναφέρεται.


source: capital.gr

Γερμανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο


Γερμανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω της ενίσχυσης του μεταποιητικού κλάδου.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., εμφάνισε αύξηση 2,6% σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σεδημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 1%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 12,4%.

Στη μεταποίηση η παραγωγή αυξήθηκε 3,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ όσο αφορά τα επιμέρους στοιχεία, ξεχωρίζει η άνοδος κατά 3,2% της παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων, η κατά 4,6% αύξηση της παραγωγής κεφαλαιουχικών προϊόντων., και η αύξηση κατά 1,7% της παραγωγής κατναλωτικών προϊόντων
Στον αντίποδα, η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε 3,2%ενώ οι κατασκευές σημείωσαν πτώση 2,3%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Προς διπλασιασμό εξαγωγών


ΗΠΑ: Προς διπλασιασμό εξαγωγών

Εντός του στόχου για διπλασιασμό των εξαγωγών τους σε ορίζοντα πενταετίας βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ενίσχυση των εξαγωγών μας προσφέρει στήριγμα στην οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς», τόνισε ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την προστασία των εξαγωγέων και την άρση εμπορικών εμποδίων.

source: naftemporiki.gr

«Λουκέτο» σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα


«Λουκέτο» σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα με τα συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αντιδρούν στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Τα δύο πρώτα συνδικάτα διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 το πρωί και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί.

Απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, σύμφωνα με απόφαση της ΕΣΗΕΑ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχει αποφασίσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων.

Απεργούν επίσης, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Συμπαράσταση στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , καλώντας τα μέλη τους σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων. Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι υπάλληλοι της Βουλής. Οι ανάγκες του Κοινοβουλίου θα καλυφθούν με προσωπικό ασφαλείας.

Μετ' εμποδίων οι μεταφορές

Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν στις μεταφορές καθώς στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία και τρόλεϊ

Στον ΟΣΕ θα εκτελεστούν μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Προαστιακού.

Δεμένα στα λιμάνια από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα μείνουν τα πλοία λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία, ενώ θα απεργήσουν και οι λιμενεργάτες.

Στάσεις εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Λόγω της στάσης εργασίας θα υπάρξουν αλλαγές και ματαιώσεις πτήσεων.

Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).

Και η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της.. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).

source: naftemporiki.gr

Αναβαθμίζει σύσταση για ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse


Αναβαθμίζει σύσταση για ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse


Σε «market weight» από «underweight» αναβαθμίζει τη σύσταση της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse, λέγοντας πως, μεταξύ άλλων παραγόντων, ο κίνδυνος ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης ή αναδιάρθρωσης ευρωπαϊκού χρέους, εκτός Ελλάδος, είναι υπερεκτιμημένος.

Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι τα πιστωτικά spreads έχουν διευρυνθεί σε σχέση με τις «αισιόδοξες» αποτιμήσεις στις αρχές του έτους και πλέον τιμολογούνται με πενταετές σωρευτικό ποσοστό χρεοκοπίας 28% σε σύγκριση με τα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ ή ελαφρώς υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 25%.

«Αυτό έχει σημασία δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν την υψηλότερη αρνητική συσχέτιση με τα πιστωτικά spreads”, τονίζει ο οίκος. Και προσθέτει: «Σε τι βαθμό αυτά τα spreads βρίσκονται σε επίπεδα δίκαιης τιμής, εκτιμούμε πως η όποια ανησυχία για τον κλάδο έχει εξανεμιστεί»

source: capital.gr

Τράπεζα της Γαλλίας: Μειώνει στο 0,4% τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου


Τράπεζα της Γαλλίας: Μειώνει στο 0,4% τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου


ΠΑΡΙΣΙ (DowJones)– Σε αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο 0,4% από την προηγούμενη πρόβλεψη του 0,5%, προέβη η Τράπεζα της Γαλλίας, μετά τη δημοσίευση της έρευνάς της σχετικά με τον κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών τον Ιούνιο.

Η βιομηχανική δραστηριότητα ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο συγκριτικά με το Μάιο, καθώς όλοι οι κλάδοι παρουσίασαν βελτίωση, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και του εξοπλισμού μεταφορών, σημείωσε η Τράπεζα. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς στις 100 μονάδες τον Ιούνιο από τις 101 το Μάιο.

Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών δεν παρουσίασε διακυμάνσεις κατά τον Ιούνιο παραμένοντας στις 97 μονάδες, ενώ το outlook για τη δραστηριότητα του κλάδου στο βραχυπρόθεσμο διάστημα υποδεικνύει μια μικρή αύξηση, σύμφωνα με την Τράπεζα. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο αυξήθηκε, με πολύ μικρότερους, ωστόσο, ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που παρατηρήθηκαν το Μάιο.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα του δείκτη τιμών κατοικιών Halifax


Μ. Βρετανία: Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα του δείκτη τιμών κατοικιών Halifax


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία καθώς η αύξηση των ακινήτων προς πώληση τους τελευταίους μήνες ανακούφισε τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Halifax.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% τον Ιούνιο από το Μάιο με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στις 166.203 λίρες, ενώ το Μάιο είχε σημείωσει πτώση 0,5%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η μέση τιμή για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο ήταν κατά 6,3% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το Μάιο είχε καταγράψει πτώση σε ετήσια βάση της τάξης του 6,9%.

Αναλυτές ανέμεναν οι τιμές κατοικιών να σταθεροποιηθούν σε μηνιαία βάση τον Ιούνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

«Η πτώση του Ιουνίου συνεχίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης των τιμών κατοικιών που ξεκίνησε στις αρχές του έτους μετά την ήπια ανάκαμψη των τιμών σε μεγάλο τμήμα του 2009», σημείωσε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax. «η τάση αυτή είναι ανάλογη με τις εκτιμήσεις μας ότι οι τιμές κατοικιών θα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στο σύνολο του 2010».

Οι τιμές κατοικιών ωθήθηκαν υψηλότερα το 2009, παρά την αδυναμία της οικονομίας, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων. Η αύξηση των ακινήτων προς πώληση συνέβαλε στην ανάκτηση της ισορροπίας μεταξύ αγοραστών και πωλητών τους τελευταίους μήνες, αν και το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων συνεχίζει να στηρίζει τη ζήτηση, τόνισε ο Ellis.

source: capital.gr

Airport Hotel με συμβόλαιο 99 ετών


Airport Hotel με συμβόλαιο 99 ετών



Την ενοικίαση της γης που εφάπτεται του αεροδρομίου Λάρνακας για 70 μέχρι 99 χρόνια συζητά εδώ και ένα χρόνο με την κυβέρνηση ο όμιλος Σιακόλα, για τη δημιουργία ξενοδοχείου πολυτελείας και πολυκέντρου. Στα αιτήματα του ομίλου, που όπως έγραψε χθες η StockWatch περιλαμβάνεται και η άδεια για λειτουργία καζίνο, είναι να μην χρειάζεται η εξασφάλιση πολεοδομικών αδειών ή αδειών οικοδομής.

Η πολυσύνθετη ανάπτυξη που προτείνει ο όμιλος Σιακόλα, που ως γνωστό συμμετέχει στη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Hermes Airports, θα αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων που θα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νέου αεροδρομίου, το οποίο θα εφάπτεται και θα συγκοινωνεί με το νέο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο στη βάση του οποίου διεξάγεται η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας, το οποίο έχει τεθεί υπόψη της StockWatch, το έργο θα περιλαμβάνει:

• Ξενοδοχείο πολυτελείας με 6 ορόφους, σε χώρο 8 χιλ. τ.μ. με 130-150 δωμάτια, που θα απευθύνεται κυρίως σε business πελάτες
• Χώρο Entertainment, Leisure, Culture, Tourist and Commercial Center που θα είναι σε 3 επίπεδα, σε συνολικό εμβαδόν 55 χιλ. τ.μ.
• Η έκταση της γης του χώρου θα είναι γύρω στις 22 χιλ. τ.μ.
• Χώρους εμπορικής εκμετάλλευσης γύρω στα 34 χιλ. τ.μ.
• Στεγασμένο χώρο στάθμευσης για 200 ταξί, για να ικανοποιηθεί πάγιο αίτημα των οδηγών ταξί
• 2 χιλ. επιπρόσθετους χώρους στάθμευσης, που μαζί με τους υφιστάμενους θα φθάνουν τις 4,5 χιλ.

Το κόστος της επένδυσης φθάνει τα €200 εκ. εκ των οποίων τα €83 εκ. αφορούν την κατασκευή του κτιρίου, τα €100 εκ. τον εξοπλισμό και την επίπλωση και τα €18 εκ. την κατασκευή του εξοπλισμού του ξενοδοχείου.

Υπολογίζεται ότι στο έργο θα γίνουν επενδύσεις άλλων €15 – 20 εκ. από τους χρήστες των διαφόρων καταστημάτων.

Τώρα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του πολύμορφου έργου που προτίθεται να αναλάβει η εταιρεία LALS Airport Landside Development, θα είναι ως εξής.

Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει εκτός από το καζίνο, που είναι το βασικό αίτημα του ομίλου Σιακόλα, χώρους υποδοχής και εστίασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, πισίνα, υπηρεσίες spa και πανοραμικό εστιατόριο.

Στο επίπεδο του Entertainment, (ψυχαγωγία) θα λειτουργεί πολυκινηματογράφος, εστιατόρια, καφετερίες, παιδότοπος και άλλα.

Στο επίπεδο Cultures, (πολιτισμός) προνοείται η δημιουργία θεάτρου, αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, προβολής της ιστορίας και πολιτισμού της Κύπρου σε διάφορες γλώσσες.

Στο επίπεδο του Tourist, θα οργανώνεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία προσφορά τουριστικών πακέτων, με ειδικές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια, παραμονή στα ξενοδοχεία της Λάρνακας, περιηγήσεις στα αξιοθέατα της Κύπρου και άλλα.

Στο Leisure, θα περιλαμβάνει το Καζίνο εφόσον εγκριθεί και εξασφαλιστεί η άδεια από την κυβέρνηση, πισίνα και spa.

Και στο Commercial Center (Εμπορικό Κέντρο), θα βρίσκουν οι επισκέπτες πολυκαταστήματα για όλες τις ανάγκες. Μέσω των καταστημάτων αυτών θα δοθεί η ευκαιρία σε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν χώρους και να δημιουργήσουν το δικό τους κατάστημα.

Η εταιρεία δεσμεύεται επίσης όπως μέσα σε 24 μήνες, από τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών και ανάθεσης του έργου, ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα αφού η εταιρεία διαθέτει όλες τις εξειδικευμένες μελέτες όπως αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή και όλες τις άλλες απαραίτητες μελέτες.

source: stockwatch.com.cy
Share |