Thursday, July 8, 2010

Κόκκινο βουλής στους φόρους εταιρειών, ακινήτων


Κόκκινο βουλής στους φόρους εταιρειών, ακινήτων



H πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής καταψήφισε πριν από λίγα λεπτά την αύξηση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, μετά από πολύωρη, ασυντόνιστη και ιδεολογικά χρωματισμένη συζήτηση.

Κατά του νομοσχεδίου για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11% ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων (26) ενώ υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ (21).

Κατά του νομοσχεδίου για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων (31) πλην του ΑΚΕΛ (16).

Προηγουμένως όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ απέρριψαν τροπολογία της ΕΔΕΚ για να φορολογούνται μόνο οι επιχειρήσεις με φορολογητέο εισόδημα πέραν των €40 χιλ.

Τα κόμματα που καταψήφισαν τα φορολογικά νομοσχέδια τόνισαν την ανάγκη διαφύλαξης της φορολογικής σταθερότητας της Κύπρου, που της δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εταιρειών.

Σημείωσαν επίσης την ανάγκη να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα μέσω μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης, αντί φορολογικών μέτρων.

Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι στήριξε την ανάπτυξη με σειρά μέτρων που λήφθηκαν προς όφελος των τομέων τουρισμού και κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες του κράτους με ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών και με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, απέρριψε επίσης τις συνταγές του IMF, που όπως είπε «λατρεύεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις». Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση του ΔΗΚΟ κάνοντας λόγο για «αντιπολιτευτικές συγκυβερνητικές συνιστώσες». Είπε επίσης πως «για πρώτη φορά το ΔΗΚΟ και το κέντρο συντάσσεται κατά τέτοιο και έντονο τρόπο – πιο έντονο ακόμα και από το ΔΗΣΥ και το IMF – με το επιχειρηματικό κεφάλαιο».

Επί της ουσίας δέχθηκε πάντως ότι ψυχολογικά η αύξηση δημιουργεί ένα ερωτηματικό για τη μελλοντική φορολογία, αλλά σημείωσε πως η Κύπρος δεν επιλέγεται μόνο για το φορολογικό συντελεστή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι το κόμμα του είναι πολυσυλλεκτικό και ότι υποστηρίζει τους εργαζόμενους, υπερασπιζόμενο μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης, που θα περιορίσουν την ανεργία. Κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι θεωρεί το κέρδος ως αμαρτία, παρά το συσχετισμό του με εταιρείες και κατασκευαστές. «Θέλουμε να είμαστε το κόμμα των εργαζομένων», είπε, διερωτώμενος αν το ΑΚΕΛ θέλει να γίνει το κόμμα των ανέργων, και επομένως δημιουργεί ανεργία για να την εκπροσωπεί. Ζήτησε από το ΑΚΕΛ να ακούσει τις υπόλοιπες δυνάμεις, από και της Αριστεράς, που έχουν διαφορετικές οικονομικές προσεγγίσεις.

Το ΔΗΚΟ είπε ότι η κυβέρνηση άλλα μέτρα παρουσίασε και άλλα μέτρα έφερε στη βουλή. Κάποια από τα μέτρα αυτά «εξαφανίστηκαν», λέχθηκε, και επομένως δεν μπορεί το ΔΗΚΟ να υποστηρίξει μέτρα για τα οποία δεν λήφθηκε η άποψη του κόμματος.

Λαμβάνοντας για πρώτη φορά το λόγο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της βουλής και μιλώντας για 31 λεπτά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει από την αρχή ολοκληρωμένο πρόγραμμα, και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Τόνισε ότι η αναστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης θα προκύψει μέσω από μείωση των δαπανών, αντί των εσόδων, και μέσω της ανάπτυξης. Επέκρινε τη διαφαινόμενη «δαιμονοποίηση του κέρδους» και είπε πως πρέπει να καταλάβουν όλοι τους κανόνες του παιχνιδιού. Κατέκρινε επίσης την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ ότι το ΔΗΚΟ ταυτίζεται με το κεφάλαιο και αντίκρουσε τα όσα λέχθηκαν για «αντιπολιτευτικό ΔΗΚΟ» θυμίζοντας ότι υποστήριξε με πολιτικό κόστος την πρόσφατη αύξηση στους φόρους καυσίμων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης και κάκισε την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης την προηγούμενη διετία. Παρά τις προειδοποιήσεις όλων, είπε, «η κυβέρνηση υποστήριζε πως η οικονομία είναι αλώβητη και δεν πρόκειται να επηρεαστεί».

Κάκισε επίσης τη στάση του προέδρου Χριστόφια που ενώ κάλεσε τις συντεχνίες, δεν κάλεσε τα κόμματα για οικονομικό διάλογο.

Από πλευράς του ΕΥΡΩΚΟ, ο πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι στέλνονται λανθασμένα μηνύματα σε ξένους επενδυτές με τους φόρους και επανέλαβε τη σημασία της φορολογικής σταθερότητας.

Τα δημοσιονομικά των νομοσχεδίων

Με τα δύο νομοσχέδια η κυβέρνηση ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα €90 εκ. ετησίως, και θα πρέπει τώρα να βρει πρόσθετα έσοδα ή να προβεί σε εξοικονομήσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αναμένεται να σταθεροποιηθεί φέτος στα €1000 εκ. ή στο 6% του ΑΕΠ.

Στις 17 Ιουνίου 2010 η βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μέσω των οποίων θα εισπράξει €65 εκ. ετησίως.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |