Monday, January 4, 2010

Απειλή για τις φαρμακοβιομηχανίες η λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Απειλή για τις φαρμακοβιομηχανίες η λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Τα προσεχή έτη θα εκπνεύσουν περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων από ποτέ, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον Economist.

Μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων είναι η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες και η άσκηση ισχυρών πιέσεων για πτώση τιμών.

Το 2009, πωλήσεις φαρμάκων ύψους 26 δισ. δολαρίων απειλήθηκαν από τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας –ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας EvaluatePharma.

Σε αγορές όπως η Αμερική, η τιμή των φαρμάκων κάνει βουτιά 85% τον χρόνο εντός του οποίου λήγει η ισχύς του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Την ερχόμενη διετία, οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων κινδυνεύουν με πτώση 13% εξαιτίας του ανταγωνισμού. Η Big Pharma σκοπεύει να κυκλοφορήσει στην αγορά περισσότερα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας προκειμένου να προφυλαχθεί από την αναμενόμενη μείωση των πωλήσεών της.

naftemporiki

Νέα υψηλά 15 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές


Νέα υψηλά 15 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών «σκαρφάλωσαν» οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην πρώτη συνεδρίαση τυο 2010, χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία στο μακροοικονομικό μέτωπο.

Ειδικότερα, στις 1.059,05 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,3%, έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.

Πρωταγωνιστής της ανόδου τέθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Κέρδη από 1,7% έως 4,6% σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών BNP Paribas Banco Santander, Credit Suisse HSBC και UBS

naftemporiki

Τι περιμένουμε τη νέα 10ετία


Τι περιμένουμε τη νέα 10ετία

Εντονες οι αναταράξεις και αλλεπάλληλες οι εκπλήξεις τη δεκαετία που πέρασε.

Η δεκαετία που πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονες αναταράξεις και αλλεπάλληλες εκπλήξεις (στην πλειονότητά τους δυσάρεστες) για κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και επενδυτές. Ολοι ελπίζουν ότι η νέα δεκαετία θα χαρακτηριστεί από περισσότερη ηρεμία. Θα κομίσει όμως και αλλαγές -απόρροια της επώδυνης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων ετών- πολλές από τις οποίες θα αρχίσουν ήδη από το 2010.

Κοινός παρονομαστής των αλλαγών αυτών είναι ότι θα οδηγήσουν σε μικρότερα μεγέθη: μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, μικρότερες αναταράξεις, αλλά και μικρότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, όπως και μικρότερη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην οικονομία. Οι αναλυτές μιλούν με διάθεση σκωπτική για τη δεκαετία των «Τeenies», πλάθοντας ένα νέο όρο από το «10s» και την αγγλική λέξη «tiny», που σημαίνει μικροσκοπικός. Ας δούμε όμως τι ακριβώς μας περιμένει.

Τραπεζικός τομέας: Ηδη βρίσκονται στα σκαριά σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με πιο αυστηρούς όρους λειτουργίας και πιο υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το σταδιακό περιορισμό της μόχλευσης και κατά συνέπεια τη συρρίκνωση του μεριδίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην οικονομία. Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε και διάσπαση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μικρότερες επιχειρήσεις, που θα εστιάζουν είτε στην παραδοσιακή τραπεζική (καταθέσεις - δάνεια) είτε στην επενδυτική τραπεζική.

Επενδύσεις: To 2010 αλλά και στο σύνολό της η νέα δεκαετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από λιγότερη μεταβλητότητα και συγκρατημένες αποδόσεις. Οσοι στραφούν στις μετοχές, μπορούν να περιμένουν καλύτερες ημέρες σε σχέση με την περίοδο 2000-09. Ωστόσο, καθώς επιχειρήσεις αλλά και κράτη θα έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα χρέη τους, που διογκώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι προσδοκίες δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες.

Αναδυόμενες οικονομίες: Ηταν οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της περασμένης δεκαετίας. Το 2010 αναμένεται να ηγηθούν της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, «τρέχοντας» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες. Εχουν όμως μπροστά τους και μια μεγάλη απειλή: τη δημιουργία φούσκας στις αγορές μετοχών και ακινήτων τους. Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κίνας.

naftemporiki

Κατασκευές: Προάγγελος ύφεσης και το 2010


Κατασκευές: Προάγγελος ύφεσης και το 2010


Μείωση των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται και το 2010, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν σημαντική συρρίκνωση του εμβαδού αδειών οικοδομής το πρώτο δεκάμηνο.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στον αριθμό των υπό ανέγερση οικιστικών μονάδων που είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της ζήτησης για αγορά σπιτιών ή και διαμερισμάτων.

Με βάση τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκε στα 2,61 εκ. τ.μ. από 3 εκ. τ.μ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 12,4%. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η μείωση ήταν μικρότερη ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για επιδείνωση της κατάστασης που παρουσιάζει η οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής είναι ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Το δεκάμηνο του 2008 ως προς το δεκάμηνο του 2007 είχε καταγραφεί μείωση 2,4% ενώ το 2007 ως προς το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2006 είχε καταγραφεί άνοδος 5,3%.

Μειωμένες επενδύσεις στις κατασκευές αναμένονται στην Πάφο, Λάρνακα και στη Λευκωσία ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο και μικρότερη στη Λεμεσό.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Πάφο καθώς το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 34,4% στα 427,3 χιλ. τ.μ. από 651 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 27,5% έχει και η Λάρνακα που από 547,8 χιλ. τ.μ. που ήταν το περσινό δεκάμηνο, φέτος το εμβαδόν περιορίστηκε στα 396,9 χιλ. τ.μ. Μείωση 7,9% καταγράφεται και στη Λευκωσία.

Αντίθετα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο καταγράφεται αύξηση 36,9% με το εμβαδόν να φθάνει τις 244,6 χιλ. τ.μ. έναντι 178,6 χιλ. τ.μ. πέρσι. Μικρή αύξηση 2% σημειώνεται και στη Λεμεσό.

Παρά τη μείωση των εμβαδών δεκαμήνου ο αριθμός των αδειών οικοδομής καταγράφει αύξηση 1,3% το δεκάμηνο φθάνοντας τις 7.388 έναντι 7.291 πέρσι. Η αξία των αδειών αυξήθηκε κατά 1,1% στα €2.370,5 εκ. από €2.343,7 εκ. το δεκάμηνο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται όμως να ανεγερθούν 13,779 οικιστικές μονάδες έναντι 16,073 πέρσι (-14,3%).

Οκτώβριος

Όσον αφορά τον Οκτώβριο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 716 από 844 τον Οκτώβριο του 2008. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε στα €225,3 εκ. έναντι €300,7 εκ. πέρσι και το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε στις 203,3 χιλ. τ.μ. έναντι 374,6 χιλ. τ.μ. πέρσι. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1,020 οικιστικές μονάδες έναντι 2,088 πέρσι.

stockwatch.com.cy

Αφορολόγητη η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ.


Αφορολόγητη η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ.

Αφορολόγητη θα είναι η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €1 εκ. δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα των επικριτών της κυβερνητικής πρότασης για επικαιροποίηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Μετά από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα, ο Χαρίλαος Σταυράκης ξεσπάθωσε σήμερα κατηγορώντας την αντιπολίτευση για ψευδείς δηλώσεις και για λαϊκισμό.

«Μόνο το 2% των κύπριων και αυτών που η ακίνητη ιδιοκτησία ξεπερνά το €1 εκ. θα επηρεαστεί από το μέτρο της αναπροσαρμογής των τελών ιδιοκτησίας από τις τιμές του 1980, όπως υπολογίζεται μέχρι σήμερα σε τιμές του 2009 και όχι το 90% που ατυχώς υποστηρίζει η αντιπολίτευση», επεσήμανε ο κ. Σταυράκης, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

«Η αντιπολίτευση μηδενίζει και διαστρεβλώνει τα πάντα διαδίδοντας παραπλανητικά ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει το 90% των πολιτών», είπε.

«Τέτοια ψευδής παραπληροφόρηση δημιουργεί ανησυχία στην αγορά και μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού και την κατανάλωση», υπέδειξε.

Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης διαμήνυσε σε αυστηρό ύφος στην αντιπολίτευση να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη φορολόγηση των καταθέσεων των κυπρίων πολιτών προειδοποιώντας ότι θα πληγούν με τις δηλώσεις αυτές οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο και οι καταθέσεις φτωχών πολιτών.

«Είναι καταστροφική η πρόταση του ΔΗΣΥ για φορολόγηση των καταθέσεων διότι δεν θα μείνει ξένο χρήμα στην Κύπρο γιατί όλες οι καταθέσεις θα πάνε στο εξωτερικό. Επιπλέον θα πλήξει τους μικροκαταθέτες διότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι καταθέσεις αυτές ανήκουν στους συνταξιούχους και τους απλούς πολίτες στα ταμεία προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στις ασφαλιστικές εταιρείες».

Λέγοντας αυτά ο κ. Σταυράκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια «δεν θα επιτρέψει την φορολόγηση των φτωχών αλλά το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα το υποστούν εκείνοι που έχουν τεράστιες ακίνητες περιουσίες».

«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα να συγκρούεστε με το κεφάλαιο», συνέχισε αφήνοντας και πάλι αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης ότι προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο και το συσσωρευμένο πλούτο.

Όσον αφορά την πρόταση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αποποιηθούν για 2 χρόνια οι πολιτικοί αξιωματούχοι τα ωφελήματα και τις αυξήσεις τους ο κ. Σταυράκης, χαρακτήρισε λαϊκισμό αυτού του είδους τις δηλώσεις σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχουν διάφορες προτάσεις.

Μιλώντας στο ίδιο μοτίβο και ο κ. Συλικιώτης, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης για τυχόν συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις της.

«Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί από ποια θέση μιλά και τι έχει στην έννοια του», σημείωσε. «Μήπως ενδεχομένως αυτό που υποστηρίζουν για μη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας να τους ενοχλεί και τους ιδίους;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, θέλοντας να διορθώσει όπως είπε κάποιες στρεβλώσεις, εξήγησε ότι σήμερα μόνο το 1,3% πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ το 98,7% δεν πληρώνει.

«Δηλαδή η ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι €170 χιλ. με βάση τις αξίες του 1980 δεν φορολογείται ενώ με τη νέα επανεκτίμηση δεν θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία μέχρι και €1 εκ., ποσό το οποίο θα συμφωνηθεί στην συζήτηση» είπε σημειώνοντας με τη σειρά του ότι «πέραν του 80% των πολιτών δεν θα φορολογείται με την αναπροσαρμογή των τιμών».

Η φορολόγηση που θα γίνει στους λιγότερους των 2.000 ιδιοκτητών θα είναι στη βάση των πραγματικών αξιών, είπε, προσθέτοντας πως με αυτό το μέτρο θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη επειδή κάποιος που έχει ιδιοκτησία, η αξία της οποίας αυξάνεται χωρίς να πληρώνει ούτε σεντ, ενώ θα κληθεί να καταβάλει κεφαλαιουχικό φόρο για να την αναπτύξει δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε ανάπτυξη, εάν όμως καταβάλλει φόρο και για την κατοχή της περιουσίας τότε θα έχει κίνητρο να προχωρήσει σε ανάπτυξη.

Ο κ. Συλικιώτης, υπενθύμισε επίσης ότι με στόχο την ώθηση της κτηματαγοράς εκκρεμεί ενώπιον της βουλής νομοσχέδιο περί αστικού αναδασμού ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για λήψη μέτρων στα αδρανούντα οικόπεδα και για απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία ο κ. Συλικιώτης, είπε ότι και σήμερα φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έχει ανατεθεί στο κτηματολόγιο να προχωρήσει στην επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας στις πραγματικές αξίες του 2009 και εντός μερικών εβδομάδων θα επανέλθουν για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη.

stockwatch.com.cy

Darling: Προειδοποιεί για τις απότομες μειώσεις του δανεισμού της Μ. Βρετανίας


Darling: Προειδοποιεί για τις απότομες μειώσεις του δανεισμού της Μ. Βρετανίας


Η πολύ γρήγορη περικοπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Μ. Βρετανίας θα βλάψει την οικονομία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Alistair Darling, ασκώντας κριτική στα σχέδια κόμματος των Συντηρητικών για τους φόρους και τις δαπάνες.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Darling είπε πως εάν η οικονομία ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο εκείνος θα προσπαθήσει να μειώσει το έλλειμμα στο μισό μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

“Η τακτική μας, και είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτή, είναι να διασφαλίσουμε τη συρρίκνωση του δανεισμού, αλλά με τρόπο που δεν θα βλάψει την οικονομία”, ανέφερε.

Επιπλέον, κατηγόρησε το κόμμα των Συντηρητικών ότι απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας προτείνοντας ταχύτερες ενέργειες μείωσης του δανεισμού σε περίπτωση νίκης τους στις εκλογές τον Ιούνιο του 2010.

capital.gr

Citi: Έρχεται κύμα ομολογιακών εκδόσεων από την Ευρωζώνη


Citi: Έρχεται κύμα ομολογιακών εκδόσεων από την Ευρωζώνη


Εκρηκτική εκκίνηση των ομολογιακών εκδόσεων μέσα στον Ιανουάριο περιμένει η Citigroup από τις χώρες της ζώνης του ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του 2010, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η τράπεζα προβλέπει 25 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτικές ομολογιακές εκδόσεις τον Ιανουάριο που θα περιλαμβάνουν περίπου 7 δισ. ευρώ από την Ισπανία, 4 δισ. ευρώ από το Βέλγιο και άλλα 4 δισ. ευρώ από την Αυστρία σε ομόλογα διάρκειας 10 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Nishay Patel και Steven Mansell.

Προβλέπουν επίσης εκδόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από Ελλάδα και Ιρλανδία πενταετούς διάρκειας.

capital.gr

Pimco: Μειώνει την έκθεσή της σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας

Pimco: Μειώνει την έκθεσή της σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας


Στη μείωση της έκθεσής της στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας προχωρά η Pacific Investment Management, το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία επικαλούμενα έκθεση του fund για το outlook του 2010.

Ο διευθύνων σύμβουλος Paul McCulley τόνισε ότι η σχέση προσφοράς-ζήτησης για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ενδέχεται να δεχτεί πλήγμα καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν το δανεισμό τους, ενώ οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες περιορίστηκαν.

“Είναι πιθανό το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 1,4 τρισ. δολάρια αυτό το χρόνο με την Fed να απέχει από την αγορά ομολόγων για αρκετό καιρό”, σχολίασε για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο της Pimco.

“Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το πως η ισότητα προσφοράς-ζήτησης θα επιτευχθεί όταν η Fed δεν συμμετέχει στις αγορές”, πρόσθεσε.

Ωστόσο η Pimco διατηρεί ήπια “bullish” διάθεση για την έκθεσή της στα επιτόκια της Ευρωζώνης, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν διεύρυναν τη δημοσιονομική τους πολιτική τόσο επιθετικά όσο οι ΗΠΑ, ενώ η αγορά μακροπρόθεσμου χρέους από την ΕΚΤ δεν αναμένεται να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό το 2010, συμπλήρωσε ο McCulley.

capital.gr

Bernanke: Ανοικτή η Fed σε αύξηση των επιτοκίων


Bernanke: Ανοικτή η Fed σε αύξηση των επιτοκίων


Η Federal Reserve πρέπει να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να εμποδίσει νέες φούσκες στις αγορές, αν και η αυστηρότερη ρυθμιστική εποπτεία παραμένει η βέλτιστη λύση για να αποτραπεί η επανάληψη της κρίσης, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί κάποια επανάληψη της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία αποτέλεσε "πιθανώς την χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ", όπως δήλωσε.

"Αν δεν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ή αν γίνουν και αποδειχθούν αναποτελεσματικές, θα πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί στη χρήση της νομισματικής πολιτικής ως συμπληρωματικό εργαλείο", δήλωσε ο Bernanke μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της American Economic Association.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η χαλαρή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συνδυασμό με τη πλεονάζουσα ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, αποτέλεσαν τον βασικό λόγο για τη δημιουργία της στεγαστικής φούσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

capital.gr

ΕΚΤ: Στα €28,812 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €28,812 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 28,812 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ ολοκλήρωσε αγορές 70 εκατ. ευρώ την περασμένη Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου. Δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στις 30 Δεκεμβρίου.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων σε εμπορικά ή στεγαστικά δάνεια ή χορηγήσεις προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" έως 60 δισ. ευρώ σε καλυμμένα ομόλογα τόσο στη πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "και το επόμενο έτος".

capital.gr

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο δείκτης PMI μεταποίησης



Ευρωζώνη: Αμετάβλητος στις 51,6 μονάδες ο δείκτης PMI μεταποίησης

capital.gr

Goldman Sachs: Εξετάζει τη μεταφορά δραστηριοτήτων από το Λονδίνο


Goldman Sachs: Εξετάζει τη μεταφορά δραστηριοτήτων από το Λονδίνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Τις δραστηριότητες της στο Λονδίνο επανεξετάζει η Goldman Sachs Group Inc. (GS), μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά ολόκληρων τμημάτων σε άλλες χώρες για την αποφυγή καταβολής υψηλότερων φόρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, χαρακτηρίζει αναμενόμενο το ότι η τράπεζα εξετάζει τις επιλογές της λόγω του απρόσμενου φόρου στα bonus των τραπεζιτών στη Μ. Βρετανία, το νέο 50% φόρο μεγάλων εισοδημάτων και τις αυξημένες τραπεζικές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η πιο δυναμική επενδυτική τράπεζα του κόσμου ζήτησε από εσωτερική ομάδα να εξετάσει πιθανές στρατηγικές, συμπεριλαμβανόμενης εκείνης της μεταφοράς ολόκληρων τμημάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


capital.gr

Total: Εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ


Total: Εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)--Η γαλλική πετρελαϊκή Total SA εισχώρησε στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ συνάπτοντας κοινοπραξία με την αμερικανική Chesapeake Energy Corp. βάσει της οποίας θα αποκτήσει ποσοστό 25% στο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της Barnett στο Τέξας, θυγατρικής της Chesapeake. Έναντι 800 εκατ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Η Total έχει επίσης δεσμευτεί να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 1,45 δισ. δολαρίων σε περίοδο έξι ετών για τη χρηματοδότηση του 60% των μελλοντικών κεφαλαιακών δαπανών της Chesapeake για την γεώτρηση και ολοκλήρωση πηγών, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας.

Η συναλλαγή, η οποία έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2009, εξαρτάται από τις συνθήκες ολοκλήρωσης οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Total.

Η Total και η Chesapeake έχουν επίσης συμφωνήσει να ερευνήσουν από κοινού συγκεκριμένες ευκαιρίες φυσικού αερίου αργιλικού σχιστόλιθου στη Βόρεια Αμερική, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπρομέρειες.

“Η κοινοπραξία αυτή μας δίνει ισχυρή θέση σε μια ελκυστική μακροπρόθεσμη βάση στον τομέα των φυσικών πόρων με ανταγωνιστικούς όρους”, τόνισε στην ανακοίνωση η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie. “Θα δώσει τη δυνατότητα στην Total να αναπτύξει τις επιδεξιότητες της στους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες με σκοπό να επεκτείνει τις εν λόγω δραστηριότητες της σε παγκόσμιο επίπεδο”.

capital.gr

Wells Fargo: Δε θα δώσει bonus σε μετρητά στα στελέχη της για το 2009


Wells Fargo: Δε θα δώσει bonus σε μετρητά στα στελέχη της για το 2009

Στην απόφαση να μην δώσει bonus σε μετρητά στα υψηλόβαθμα στελέχη της το 2009, προχώρησε η Wells Fargo & Co.'s. Ωστόσο, η τράπεζα θα δώσει προνομοιούχες μετοχές σε τέσσερα στελέχη της, ανάμεσα στα οποία και ο πρόεδρος και CEO της John Stumpf. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος από τα στελέχη αποχωρήσει, τότε θα πληρώσει το τίμημα των μετοχών.

reporter.gr

Chinese Manufacturing Grows by Most Since April 2004


Chinese Manufacturing Grows by Most Since April 2004

Jan. 4 (Bloomberg) -- Chinese manufacturing expanded by the most in five years in December, supporting estimates that growth has accelerated to more than 10 percent in the world’s third- biggest economy.

A purchasing managers’ index rose to a seasonally adjusted 56.1, HSBC Holdings Plc and Markit Economics said today in an e- mailed statement. The measure is based on a survey of more than 400 manufacturing companies.

Today’s release may deepen concern that inflation pressures are building and parts of the Chinese economy could overheat this year. Liu Mingkang, China’s top banking regulator, said today that while asset bubbles are a threat, banks have “more than” enough capital and should extend loans to consumers and smaller businesses to sustain growth.

“China’s economy is continuing a V-shaped recovery and economic growth may have quickened to 11 percent in the fourth quarter,” said Sun Mingchun, chief China economist at Nomura Holdings Inc. in Hong Kong. “There are early signs that the economy may be entering an overheating stage,” he added, citing rising raw-material costs and company inventories at high levels.

India’s manufacturing also grew at a faster pace last month, a survey released today by HSBC and Markit showed, and the U.S. is likely to report an acceleration, economists’ forecasts showed ahead of the release of the Institute for Supply Management’s factory index, due today.

Yuan Forwards Climb

In China, yuan forwards advanced on speculation policy makers will allow the currency to resume appreciation this year. Twelve-month non-deliverable forwards rose 0.2 percent to 6.6495 per dollar as of 1:03 p.m. local time.

The benchmark Shanghai Composite Index fell 0.4%. Bonds were little changed.

China’s economy may have expanded 10.4 percent in the fourth quarter of 2009, according to the median estimate of economists, and Sun forecasts 10.5 percent growth this year. Central bank adviser Fan Gang cautioned Nov. 18 that a “double- digit” gain wouldn’t be good in 2010 amid the rising risk of bubbles in stock, real estate and commodity prices.

Inflation may become “an increasing focus” for China’s officials and “the case for tighter policy, including a stronger currency, is likely to build in coming months,” said Brian Jackson, a Hong Kong-based strategist on emerging markets at Royal Bank of Canada.

End of Deflation

Consumer prices climbed 0.6 percent in November from a year earlier, snapping a nine-month run of deflation. Retail sales in 1,000 stores rose 17.5 percent in the first three days of 2010 from a year earlier, the Ministry of Commerce said today.

Premier Wen Jiabao said Dec. 27 that China will “absolutely not yield” to pressure for currency gains as the nation holds the yuan at about 6.83 per dollar.

Today’s PMI number was the highest since April 2004, the first month of the HSBC survey. The official PMI, which was released Jan. 1 and has a different methodology, showed the biggest expansion in 20 months. In the studies, a number above 50 indicates an expansion.

Output prices rose at the fastest pace since July 2008 as companies reported rising costs for raw materials including steel, aluminum, coal and petroleum, HSBC said.

A $586 billion stimulus package, subsidies for consumer purchases and record new loans have driven the nation’s recovery from the slowest growth in almost a decade.

‘Structural Bubbles’

Liu wrote in an opinion piece in Bloomberg News today that banks should lend to “boost consumer spending, support rural development and qualified small and medium-sized enterprises, improve health care and the social-security system, and facilitate pollution reduction and energy saving.”

He cautioned that the economy faces challenges including weak export demand and the threat of “structural bubbles.”

China’s leaders pledged last month to maintain stimulus and keep a “moderate loose” monetary policy to cement a recovery, after the economy grew at the fastest pace in a year in the third quarter, expanding 8.9 percent.

Industrial companies’ profits rose 7.8 percent in the first 11 months of last year to a record 2.59 trillion yuan ($379 billion), the statistics bureau said last month.

Wuhan Iron & Steel Group, China’s third-biggest steelmaker, plans to boost production by 24 percent this year to meet rising demand from automakers, home-appliance manufacturers and builders. Skyworth Digital Holdings Ltd., a Hong Kong-listed television maker, said Dec. 2 that profit jumped 530 percent in the six months ended Sept. 30 as Chinese government subsidies spurred appliance sales.

bloomberg

Novartis to Buy Nestle’s Alcon Stake for $28.1 Billion


Novartis to Buy Nestle’s Alcon Stake for $28.1 Billion

Jan. 4 (Bloomberg) -- Novartis AG said it will buy a 52 percent stake in Alcon Inc., the world’s largest eye-care company, from Nestle SA for $28.1 billion as Chief Executive Officer Daniel Vasella expands into products for eye surgery.

Nestle will sell the stake to the Basel, Switzerland-based drugmaker for $180 a share, Novartis said today in a Hugin statement. Novartis is exercising a call option the Swiss companies agreed to in April 2008. Nestle also announced an additional share buyback worth 10 billion Swiss francs ($9.65 billion).

By raising its stake in Alcon, the maker of Opti-Free contact lens cleaners, to 77 percent, Novartis expands a portfolio of eye-care businesses including Ciba Vision and the Lucentis blindness drug, said Dieter Buchholz of Falcon Private Bank. Alcon had an operating profit margin of 35 percent in 2008 compared with Novartis’s 22 percent.

“Alcon would round off the portfolio and the deal makes sense,” said Buchholz, who manages $12 billion and owns shares of Nestle and Novartis, before the transaction was announced.

Nestle, the maker of Nescafe coffee, will have multiplied the value of its investment in Alcon by more than 100 times over 33 years. The company, based in Vevey, Switzerland, spent $280 million to buy Alcon in 1977, spokeswoman Nina Backes said. Nestle aimed to offset its risk in developing markets by expanding in the U.S. as inflation boosted food costs, according to Nestle’s Web site.

Nestle sold 23 percent of Alcon in a 2002 initial public offering for $2.2 billion. Those shares still trade on the New York Stock Exchange. Nestle divested a 25 percent stake to Novartis in July 2008 for $10.4 billion, at which time the companies concluded the option agreement on the remaining shares.

‘Better Deal’

“It is the better deal for Nestle because they bought cheaply and are selling at a good price,” Buchholz said.

Alcon fell $1.65, or 1 percent, to close Dec. 31 at $164.35 on the NYSE. Novartis has “no concrete plan” to make an offer to buy the publicly traded shares, Eric Althoff, a company spokesman, said Dec. 28. UBS AG said in a report to clients last month that it expected Novartis to bid for the remaining shares so it could reap the full cost savings from the acquisition.

Chief Executive Officer Paul Bulcke increased Nestle’s annual acquisition budget 50 percent to as much as 3 billion francs on Oct. 22.

Novartis, which had $14.2 billion of cash as of Sept. 30, probably will borrow the rest of the money it needs to buy Nestle’s stake, according to Marie Fischer-Sabatie, who follows the company for Moody’s Investors Service in Paris.

Alcon’s roots trace back to a pharmacy Robert Alexander and William Conner opened in Fort Worth, Texas, in 1945. The name is a combination of the first parts of each of their last names. The company, now based in Hunenberg, Switzerland, got 46 percent of revenue in 2008 from devices and products used in eye surgery. Its products include Opti-Free contact-lens disinfectants, treatments for eye infections and glaucoma, and machines used in cataract operations.

Novartis’s Atlanta-based Ciba Vision unit makes contact lenses and lens-care products. The company also sells the Lucentis drug to treat macular degeneration, the leading cause of blindness in people over the age of 50.

bloomberg

How many iPhones did Apple sell?


How many iPhones did Apple sell?

Apple's (AAPL) first fiscal quarter ended on Saturday, Dec. 26, front-loading the company's 2010 results with what is likely to be its biggest quarter of the year.

We won't learn the actual results until they are released later this month, but most analysts who follow the stock have already made educated guesses about how that quarter went, starting with Apple's fastest-growing product line: the iPhone.

We've gathered some of those estimates below, and will add to the list as more come in. They range from a high of 11.3 million iPhones from Broadpoint Amtech's Brian Marshall to a low of 8.17 million from JP Morgan's Mark Moskowitz.

Even at low end, that would represent a 10.8% increase from the previous record of 7.37 million iPhones, set last September.

Below the fold: The estimates (iPhone unit sales in millions).


Brian Marshall, Broadpoint AmTech 11.30
Peter Misek, Canaccord Adams 10.30
Shaw Wu, Kauffman Brothers 9.50
Yair Reiner, Oppenheimer Equity Res. 9.50
Gene Munster, Piper Jaffray 9.30
Doug Reid, Thomas Weisel 8.89
Kathryn Huberty, Morgan Stanley 8.75
Chris Whitman, Deutsche Bank 8.50
Mark Moskowitz, J.P. Morgan 8.17

cnn

ΕΠΕΙΑ: Αποδέσμευσε 2,05 εκατ. για Commercial

ΕΠΕΙΑ: Αποδέσμευσε 2,05 εκατ. για Commercial


Την αποδέσμευση των πρώτων 2,05 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς της Commercial Value στις τράπεζες Aspis Bank, Εθνική και Alpha Bank ενέκρινε στις 31/12/09 η EΠΕΙΑ προκειμένου να πληρωθούν Δημόσιο, ασφαλιστικοί οργανισμοί, ασφαλιστές, πράκτορες, αποζημιώσεις, και οι πρώτες εξαγορές συμβολαίων.

Ειδικότερα η ΕΠΕΙΑ ενέκρινε την αποδέσμευση των εξής ποσών:

- 388.563,11 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων βάση της συνημμένης κατάστασης στο Παράρτημα Α

- 108.611,19 ευρώ για την καταβολή εξαγορών ασφαλιστηρίων συμβολαίων

- 52.505,37 ευρώ για να πληρωθούν συμβόλαια που λήγουν

- 18696,80 ευρώ για εξόφληση δόσης εθελουσίας εξόδου του προσωπικού

- 948.349 ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων βάση της συνημμένης κατάστασης στο Παράρτημα Ε

- Και 26.025,48 ευρώ για πληρωμή αμοιβών για σχέσεις εργασίας

Επιπρόσθετα ενέκρινε την αποδέσμευση των εξής ποσών:

Για την πληρωμή οφειλών της Commercial Value προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ( ΙΚΑ και TEM-ΠAEEA) η ΕΠΕΙΑ με έγγραφο της προς την Εθνική Τράπεζα ζητά την αποδέσμευση συνολικού ποσού 227,7χιλ ευρώ.


Επιπλέον, ζητά από την Alpha Bank την αποδέσμευση 100 χιλ ευρώ από τους λογαριασμούς της Commercial Value, προκειμένου να πληρωθεί ο φόρος ασφαλίστρων γ΄ τριμήνου στο ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος η ΕΠΕΙΑ αποδεσμεύει 181,8 χιλ. ευρώ από λογαριασμούς της Commercial Value στην Aspis Bank προκειμένου να πληρωθούν αμοιβές τόσο του ασφαλιστικού της δικτύου όσο και των συνεργαζόμενων πρακτόρων.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day η ΕΠΕΙΑ με επιστολή της προς την Commercial ζητούσε αναγκαίες διευκρινήσεις σε πρόσφατο αίτημά της που αφορά την απεμπλοκή των λογαριασμών της προκειμένου να ερευνηθεί εάν οι συγκεκριμένες εξαγορές δεν προσκρούουν στις διατάξεις του νδ 400/70.

Επιπλέον, η ΕπΕΙΑ ζητά να της παράσχει η ασφαλιστική εταιρεία καταστάσεις που θα περιέχουν νέες αιτήσεις εξαγοράς, οι οποίες έχουν κατατεθεί, μετά τη δέσμευση, στις 21.12.09, των λογαριασμών της ασφαλιστικής εταιρείας καθώς και καταστάσεις λοιπών υποχρεώσεων της προς τρίτους από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται.

euro2day.gr

Επιμένουν Kraft Foods και Ferrero για την Cadbury


Επιμένουν Kraft Foods και Ferrero για την Cadbury


Ετοιμη η Kraft Foods να παρουσιάσει τη νέα βελτιωμένη προσφορά της για την Cadbury.

Συνέχεια στη μάχη για την εξαγορά της Cadbury αναμένεται να δοθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Kraft Foods φέρεται να είναι έτοιμη να παρουσιάσει νέα βελτιωμένη προσφορά, ενώ έντονο παραμένει και το ενδιαφέρον της ιταλικής Ferrero.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Times», η Kraft θα καταθέσει πιθανότατα εντός των επόμενων 15 ημερών νέα υψηλότερη προσφορά για τη βρετανική σοκολατοποιία. Στο δημοσίευμα δεν υπάρχουν, ωστόσο, πληροφορίες για το ύψος της νέα προσφοράς.

Εκπρόσωπος της Kraft αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων είχε προχωρήσει σε επιθετική προσφορά ύψους 10 δισ. στερλινών, την οποία όμως η Cadbury απέρριψε ως ανεπαρκή.

Η διοίκηση της βρετανικής εταιρείας φέρεται να προτιμά μια συγχώνευση με την αμερικανική Hershey ή την ιταλική Ferrero, οι οποίες ωστόσο έχουν περιοριστεί στο να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, χωρίς να έχουν προχωρήσει στην παρουσίαση προσφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας «Il Sole» 24 εκπρόσωποι της ιταλικής σοκολατοποιίας είχαν το τελευταίο διάστημα συναντήσεις τόσο με στελέχη της αμερικανικής Hershey όσο και με εκπροσώπους ομίλων ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας κοινής προσφοράς, που θα αντικρούει εκείνη της Kraft. Η Ferrero αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.

naftemporiki

Japan Air: Στα ύψη οι μετοχές

Japan Air: Στα ύψη οι μετοχές


Ανοδο ρεκόρ σημείωσαν στο Τόκιο οι μετοχές της Japan Airlines Corp., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας από πλευράς πωλήσεων της Ασίας, μετά τον διπλασιασμό της πίστωσης στα 200 δισ. γιέν [JPY=X] (2,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) από την κρατική Development Bank of Japan, περιορίζοντας τις ανησυχίες για πτώχευση.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο έως 39%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των επτά ετών και διαπραγματεύθηκαν 31% υψηλότερα στα 91 γιέν στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Η Development Bank προχωρά στον τέταρτο κατά σειρά έκτακτο δανεισμό του ιαπωνικού αερομεταφορέα από τον Νοέμβριου του 2001.

Η JAL έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από το ήμισυ των 100 δισ. γιέν, δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ο Ιάπωνας υπουργός Μεταφορών, και επιπλέον κεφάλαια ενδέχεται να βοηθήσουν την εταιρεία επιβιώσει καθώς ψάχνει νέους επενδυτές και στήριξη από κρατικό κεφάλαιο για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Οι μετοχές της αεροπορικής εταιρίας υποχώρησαν 30% τις δύο προηγούμενες ημέρες της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο εν μέσω εικασιών ότι θα προχωρήσει σε πτώχευση.

Η αεροπορική εταιρεία αντιτίθεται στη χρεοκοπία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Asahi επικαλούμενη συνέντευξη του προέδρου της, Χαρούκα Νισιμάτσου. Επίσης η εταιρεία ενδέχεται να έχει την ευκαιρία ανάπτυξης εάν αλλάξει τις συμμαχίες της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Delta Air Lines Inc., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο προσφέρθηκε να αγοράσει μερίδιο στην JAL και να την προσελκύσει στην SKyTeam με στόχο την πρόσβαση στα δίκτυα της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η American Airlines και η TPG έχουν κάνει επίσης προσφορά για τη διατήρηση της JAL στη συμμαχία της Oneworld.

Η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε ζημίες 63,2 δισ. γιέν την οικονομική χρήση που λήγει τον Μάρτιο – τρίτη μη κερδοφόρα χρονιά σε σύνολο τεσσάρων – καθώς τα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης. Η εταιρεία χρωστούσε έως τον Ιούλιο στους μεγαλύτερους δανειστές της τουλάχιστον 529 δισ. γιέν.

Σημειώνεται ότι και η All Nippon Airways Co. κάνει σκέψεις για την εξαγορά της δραστηριότητας διεθνών πτήσεων της JAL, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yomiuri την 1η Ιανουαρίου, επικαλούμενη πηγές. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 5,2%.

Το 2009 οι μετοχές της JAL σημείωσαν απώλειες 68%, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών μετοχών που απαρτίζουν τον Nikkei [.N225] 225. Οι μεγαλύτερες δανείστριες της εταιρείας είναι οι: Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Mizuho Financial Group Inc. και η Development Bank.

naftemporiki

Mε άνοδο 1,03% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Mε άνοδο 1,03% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 108,35 μονάδων, ποσοστό 1,03%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.654,79 μονάδες.

naftemporiki

Κάμψη πωλήσεων επισπεύδει εκπτώσεις


Κάμψη πωλήσεων επισπεύδει εκπτώσεις

Πρόωρες εκπτώσεις άρχισαν να προσφέρουν μεγάλα καταστήματα στα αστικά κέντρα αφού η μουδιασμένη κίνηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες βδομάδες στην αγορά, έχει εντείνει τις δυσκολίες των επιχειρήσεων του κλάδου δίνοντας το έναυσμα για επίσπευση των προσφορών. Οι προσδοκίες των καταστηματαρχών και των μεγάλων stores ότι η πληρωμή του 13ου μισθού θα τόνωνε την κατανάλωση, έδωσαν χώρο σε μεγάλες εκπτώσεις που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο μέσο των γιορτών.

Η κατάσταση που παρατηρείται στην αγορά φαίνεται να ενθάρρυνε το Υπουργείο Εμπορίου να επισπεύσει την περίοδο των ξεπουλημάτων κατά ένα περίπου μήνα. Ενώ συνήθως τα ξεπουλήματα αρχίζουν στις αρχές Φεβρουαρίου, φέτος θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν διπλάσια περίοδο, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στις πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού και ψέγουν τις κινήσεις μερίδας των καταστημάτων που ξεκίνησαν πρόωρα – και παράνομα, κατά την άποψη τους – τις εκπτώσεις.

Οι εκτιμήσεις τους διαφέρουν από αυτές του Υπουργού Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, που κάνει λόγο για αύξηση στις πωλήσεις, επικαλούμενος στοιχεία της εταιρείας πιστωτικών καρτών JCC.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι η κρίση συνεχίζει να ταλανίζει το λιανικό εμπόριο «με τις πωλήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο να είναι μειωμένες πέραν του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου κυρίως στο τομέα της ένδυσης και της υπόδησης».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη ούτε οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν έδωσαν την αναμενόμενη τονωτική ένεση στην αγορά με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο να ξεκινήσει η περίοδος εκπτώσεων νωρίτερα.

«Εκτός από την αγορά τροφίμων και παιχνιδιών το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο παρέμεινε μουδιασμένο καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο», ανέφερε.

Επιπλέον ο κ. Κουρσάρης συνέστησε στους καταναλωτές να προσέχουν τις λεγόμενες προσφορές εκτός περιόδου εκπτώσεων αφήνοντας να νοηθεί ότι οι μειώσεις για συγκεκριμένα προϊόντα είναι επί πλασματικών τιμών.

Τόνισε επίσης ότι το ύψος του προστίμου το οποίο σήμερα ανέρχεται μέχρι τα €1700, δεν είναι αποτρεπτικό για τους παρανομούντες και ότι εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΒΕΚ ενώπιον του υπουργείου Εμπορίου για αύξηση του προστίμου.

Από μέρους του ο πρόεδρος του συνδέσμου Ένδυσης και Υπόδησης Λάκης Ζωίδης, επέκρινε τα μεγάλα καταστήματα τα οποία παρανομώντας ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα τις εκπτώσεις γεγονός που πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις.

stockwatch.com.cy
Share |