Friday, October 16, 2009

Γερμανία: Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2010


Γερμανία: Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2010

Στο 1,2% εκτιμάται ότι θα είναι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2010, υποβοηθούμενη από την ανοδο των εξαγωγών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας στα πλαίσια του διετούς outlook, ενώ το 2009 θα σημειωθεί συρρίκνωση 5%.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Karl-Theodor zu Guttenberg, οι ευκαιρίες για σταθεροποίηση της ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο θα είναι πολύ καλές, γι΄ αυτό και αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη του Απριλίου, η οποία έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2010 και συρρίκνωση 6% το 2009.

Η ανάκαμψη που θα σημειωθεί τη επόμενη χρονιά θα επιβοηθηθεί από την ανοδο των εξαγωγών και τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία, αναφέρεται μέσα στην έκθεση του υπουργείου οικονομίας της χώρας. Οι πωλήσεις προς το εξωτερικό αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,3% το 2010 ύστερα από την πτώση του 14,6% το 2009, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα θα αυξηθούν κατά 1,8%, ύστερα από την πτώση του 21,2% φέτος.

Από την αλλη μεριά, μικρό ρόλο στην ανάκαμψη θα έχει η κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τις προβλέψεις να τοποθετούν τους ανεργους μεταξύ 4 και 5 εκατ.

reporter.gr

GE: Πτώση 44% στα κέρδη του γ΄τρίμηνου


GE: Πτώση 44% στα κέρδη του γ΄τρίμηνου

Πτώση 44% παρουσίασε στην κερδοφορία του τρίτου τριμήνου η General Electric, ανατρέποντας, ωστόσο, τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα κέρδη της GE υποχώρησαν στα 2,42 δισ. δολάρια, ήτοι 23 σεντς ανά μετοχή, ωθούμενα από την κατά 87% πτώση της κερδοφορίας της GE Capital. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του τμήματος της NBC Universal, τα οποία κατέγραψαν άνοδο 13%, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την πτώση.

Ακόμη, τα έσοδά της υποχώρησαν 20% στα 37,8 δισ. δολάρια. Από τις συνεχόμενες επιχειρήσεις, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 23 σεντς ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 20 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 39,83 δισ. δολάρια.

«Παρόλο που η εταιρεία αναγνωρίζει τα σημάδια σταθεροποίησης από την πλευρά της GE Capital, το εταιρικό περιβάλλον παραμένει «σκληρό»», δήλωσε ο CEO της GE Jeff Immelt.

reporter.gr

"Βροχή" εμπορικών κέντρων, αλλά μετά την κρίση


"Βροχή" εμπορικών κέντρων, αλλά μετά την κρίση


Σαν μανιτάρια θα ξεφυτρώσουν δεκάδες νέα εμπορικά κέντρα ανά την επικράτεια, μόλις περάσει η μπόρα της κρίσης, μετατρέποντας την Ελλάδα σε... ένα απέραντο mall. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χώρα μας διαθέτει, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μία από τις μικρότερες αναλογίες τετραγωνικών μέτρων εμπορικών χώρων ανά κάτοικο, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, στάση αναμονής μέχρι να ανάψει φως στο τούνελ της κρίσης τηρούν όμιλοι και funds που έχουν επιλέξει, εν μέσω κρίσης, να παίξουν το «χαρτί» των εμπορικών κέντρων. Και αυτό, επειδή σήμερα πέραν της ταχείας διευθέτησης των ποικίλων γραφειοκρατικών ή νομικών κωλυμάτων, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα κάθε επενδυτικού project στην Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η προσέλκυση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων.

Πάντως, όπως τεκμηριώνεται και από την πρόσφατη έρευνα του οίκου Savills, η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων διανύει μόλις την πρώτη φάση της ύφεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αγορά ενδέχεται να ανακάμψει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, οπότε προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά περίπου 800 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών πολυχώρων.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Pasal Development σχεδιάζει επί της λεωφόρου Αλίμου, στον Άλιμο εμπορικό κέντρο – κτήριο καταστημάτων και εκθέσεων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 3.120 τ.μ. Η εισηγμένη επιδιώκει να παραδώσει προς χρήση το project εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Υπό ανέγερση βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο στην λεωφόρο Κηφισού που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο, έκτασης 22.000 τ.μ., με εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης το 2010.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και του εταιρικού ανασχηματισμού του ΟΣΕ που τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του mall του ΟΣΕ. Θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ και θα αποτελείται από 40.000 τ.μ. γραφειακών και εμπορικών χώρων.

Επενδύοντας στις ιδιαίτερες προοπτικές που εμφανίζει η οδός Πειραιώς, ο όμιλος Παπαθεοχάρη επιδιώκει την ανέγερση του “Πειραιώς mall”, το οποίο θα είναι μέρος του “Αθηνών Αρένα”. Θα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, υπόγειο πάρκινγκ 2.500 θέσεων και θα είναι επιφάνειας 50.000 τ.μ.

Παράλληλα, η Artume (ανήκει στο βρετανικό fund MGPA και συμμετέχει και η Prufrock) σχεδιάζει εντός του 2010 να ξεκινήσει την κατασκευή πολιτισμικού-εμπορικού κέντρο στο ακίνητο “Μουζάκη” στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν. Το project θα είναι συνολικής επιφάνειας 53.000 τ.μ. , θα διαθέτει 2.400 θέσεις στάθμευσης και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2012.

Στα Νότια της πόλης, στο Νέο Φάληρο, ο όμιλος Χαραγκιώνη σχεδιάζει την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου Aegean Park, το οποίο, βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης και θα αποτελείται από 60.000 τ.μ. Σε συνεργασία, επίσης, με τη Sonae Sierra, ο όμιλος Χαραγκιώνη προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010, το εμπορικό κέντρο στο Γαλάτσι. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ, με την επένδυση να παραμένει ακόμη στα χαρτιά λόγω γραφειοκρατικών και νομικών κωλυμάτων.

Στα Σπάτα, μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες της πρώτης φάσης του εμπορικού πάρκου της Reds στο ακίνητο της Γυαλού. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα διαθέτει μέγιστη εκμισθώσιμη επιφάνεια 53,6 στρεμμάτων. Δίπλα στο mall της Reds, σε έκταση που έχει αγοράσει η Mc Arthur Glen από τον όμιλο Ελλάκτωρ θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2010 το πρώτο εκπτωτικό πάρκο της Ελλάδας. Θα έχει έκταση 21.000 τ.μ., θα αποτελείται περίπου από 125 καταστήματα και θα διαθέτει 2.500 θέσεις στάθμευσης.

Η θυγατρική, επίσης, του ομίλου Ελλάκτωρ Reds σχεδιάζει στην Κάντζα ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, το οποίο, όμως βρίσκεται σε πρώιμη φάση. Και αυτό επειδή θα απαιτηθεί περίπου μία διετία μέχρι την απόκτηση της οικοδομικής άδειας για την απόκτηση της άδειας του εμπορικού-ψυχαγωγικού-πολιτιστικού κέντρου, 95 χιλιάδων τ.μ. με 5 χιλιάδες θέσεις στάθμευσης.

Στο Ολυμπιακό Χωριό σχεδιάζεται, επίσης, ένα ακόμη εμπορικό πάρκο, συνολικής έκτασης 52.000 τ.μ., για το οποίο έχουν υποβάλει προσφορές ο όμιλος Ελλάκτωρ, μέσω των Reds και Άκτωρ, όπως και η κοινοπραξία ΓΕΚ -J&P Άβαξ-ΒΙΟΤΕΡ.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, βρίσκονται στα “σκαριά” δύο ακόμη επενδύσεις. Πρόκειται για το εμπορικό συγκρότημα 120.000 τ.μ. στο Λαύριο που ανήκει στις Euroterra, Rebikat και Abies και για το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στο Λαύριο, τέλος, η εταιρεία Kaperoni Business Financial Group σχεδιάζει την ανέγερση ενός πολυπολιτισμικού πάρκου 230 στρεμμάτων, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Στην υπόλοιπη, τέλος, επικράτεια στη Θεσσαλονίκη το εμπορικό κέντρο του ΟΣΕ, έκτασης 1.300 τ.μ., βρίσκεται υπό κατασκευή και ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2010. Στο Ναύπλιο το συγκρότημα “Κύκνος” της Αθωνικής Τεχνικής που βρίσκεται στο οικόπεδο 21 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της “Κύκνος” αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011.

Στη Λάρισα, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η Intrakat την κατασκευή ενός ακόμη εμπορικού που ανήκει στη Vita Development και θα βρίσκεται δίπλα στο νέο ΙΚΕΑ της Λάρισας και σε κοντινή απόσταση με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, το Iasmos Park σχεδιάζει η Vita Development σε έκταση 420 στρεμμάτων στη Θράκη, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2011.

capital.gr

Petrobras: Η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης


Petrobras: Η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης


Την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων εταιρειών βάσει χρηματιστηριακής αξίας αναμένεται να καταλάβει η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, εκτοπίζοντας την China Construction Bank.

Η κεφαλαιοποίηση της Petrobras ανήλθε στα 208 δισ. δολάρια, καθώς οι προνομιούχες μετοχές της έχουν ενισχυθεί 2,7% από τις 9 Οκτωβρίου, ενώ άνοδο 3,5% έχουν σημειώσει οι κοινές της μετοχές. Την ίδια στιγμή η κεφαλαιοποίηση της China Mobile, της κορυφαίας τηλεφωνικής εταιρείας, ανέρχεται στα 203,1 δισ. δολάρια, ενώ στα 203,1 δισ. δολάρια διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της China Construction Bank, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% της βιομηχανικής παραγωγής


ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% της βιομηχανικής παραγωγής

Ενισχύθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,7% το Σεπτέμβριο, μετά το +1,2% του Αυγούστου με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της παραγωγής κατά 0,2%.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί σε ποσοστό 6,1%.

capital.gr

Citigroup: Εξετάζει IPO στη Βραζιλία


Citigroup: Εξετάζει IPO στη Βραζιλία


ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ (Dow Jones) – Η Citigroup Inc. (C) εξετάζει το ενδεχόμενο αρχικής δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο για τη μονάδα της στη Βραζιλία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Valor Economico.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές κοντά στην υπόθεση, σημειώνει ότι τα σχέδια της τράπεζας βρίσκονται ακόμα σε αρχικά στάδια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς για ολόκληρη τη μονάδα της Λατινικής Αμερικής, που περιλαμβάνει τις Citibank SA, τη μονάδα της Citigroup στη Βραζιλία και τη μεξικανική μονάδα Banamex.

"Η τράπεζα δεν σχολιάζει φήμες τις αγοράς", δήλωσε εκπρόσωπος της Citibank SA.

Η Citibank SA αποτελεί την 10η μεγαλύτερη τράπεζα στην Βραζιλία με βάση τα πάγια που ανήλθαν στα 42 δισ. ρεάλ (24,7 δισ. δολ.) στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με την κατάταξη της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας.

Μια πιθανή δημόσια εγγραφή έρχεται σε μια εποχή έντονου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στην Βραζιλία, περιλαμβανόμενου του τραπεζικού τομέα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Banco Santander Brasil SA (SANB11.BR), η μονάδα της ισπανικής τράπεζας Banco Santander SA (STD, SAN.MC) στην Βραζιλία, άντλησε 14,1 δισ. ρεάλ από τη δημόσια εγγραφή της. Ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο μέχρι σήμερα για το 2009.

capital.gr

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο


Στις 69,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan τον Οκτώβριο, από 73,5 τον προηγούμενο μήνα, βάσει των ενδιάμεσων εκτιμήσεων. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 72 μονάδες. Σημειώνεται ότι το επίπεδο του Σεπτεμβρίου ήταν το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2008.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 72,1 μονάδες, έναντι 73,4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 67,6 μονάδες από 73,5.

capital.gr

Halliburton: Πτώση 61% στα καθαρά κέρδη

Halliburton: Πτώση 61% στα καθαρά κέρδη


Η Halliburton Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά κέρδη στο γ΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. δολ. ή 29 cents ανά μετοχή, από 672 εκατ. δολ. ή 74 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,59 δισ. δολ. από 4,85 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 26 cents ανά μετοχή με έσοδα 3,43 δισ. δολ.

capital.gr

BofA: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη γ΄ τριμήνου


BofA: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη γ΄ τριμήνου


Ζημιές ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η Bank of America, καθώς δεν έχει καταφέρει να αποσοβήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που την ώθησαν να λάβει δύο φορές οικονομική ενίσχυση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι ζημιές της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 1,2 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, πριν τα μερίσματα των προνομιούχων μετοχών. Ωστόσο, οι ζημιές που αντιστοιχούν στους κοινούς μετόχους, διαμορφώθηκαν στα 2,24 δισ. δολάρια, ή 26 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών ύψους 704 εκατ. δολαρίων ή 15 σεντς ανά μετοχή, του β΄ τριμήνου του 2008. Τα μεγέθη ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι τοποθετούσαν τις ζημιές στα 21 σεντς ανά μετοχή.

Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδά της Bank of America ενισχύθηκαν στα 26,04 δισ. δολάρια από 19,6 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο του 2008. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται στο 12,46%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 11,42 δισ. δολάρια από 11,64 δισ. δολάρια.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πιστωτικό κόστος παραμένει υψηλό.

capital.gr

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου


Ευρωζώνη: Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου


Σε μεγαλύτερο των εκτιμήσεων έλλειμμα διαμορφώθηκε το εμπορικό ισόζύγιο της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, από υψηλό επτά ετών πλεόνασμα τον Ιούλιο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης Eurostat, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο ακολουθώντας το πλεόνασμα ύψους 12,3 δισ. ευρώ του Ιουλίου και καταγράφοντας για πρώτη φορά έλλειμμα από τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν έλλειμμα 3 δισ. ευρώ.

capital.gr

Morgan Stanley: Νέες τιμές-στόχοι για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Morgan Stanley: Νέες τιμές-στόχοι για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Προτιμώμενη τράπεζα από τις ελληνικές παραμένει η Alpha Bank για την Morgan Stanley, ενώ παράλληλα ο οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική, αναβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank και διατηρεί σύσταση για Τράπεζα Πειραιώς, σε έκθεση με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2009.

Αναλυτικά, η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση “overweight” για την Alpha Bank και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 15,5 ευρώ καθώς εκτιμά ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από την πορεία ανάκαμψης του κλάδου, λόγω της έκθεσής της σε επιχειρηματικά δάνεια, της χρηματοδοτικής της θέσης και του γεγονότος ότι επηρεάστηκε αρνητικά από τον ανταγωνισμό στα επιτόκια καταθέσεων στο δ΄ τρίμηνο του 2008.

Αναφορικά με την Eurobank ο οίκος εκτιμά ότι θα εμφανίσει επιδείνωση της ποιότητας των παγίων της στα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο “βλέπει” πιο θετικά την κεφαλαιακή της θέση ενώ διατηρεί λιγότερο “bearish” διάθεση για ορισμένες λειτουργίες της στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία, γεγονός που επιτρέπει να εστιάσει στις μακροπρόθεσμες προοπτικές κερδών. Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση σε “overweight” από “underweight” και δίνει τιμή-στόχο 13,5 ευρώ, από 7 ευρώ.

Εξάλλου, η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύσταση για την ΕΤΕ σε “equalweight” από “overweight” ενώ αυξ΄ναει την τιμή-στόχο στα 27 ευρώ. Ο οίκος θεωρεί ότι η αγορά υπερεκτιμά τις προοπτικές αύξησης των περιθωρίων ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά υποτιμά το κόστος κινδύνου των λειτουργιών της ΕΤΕ στην Τουρκία και συνεπώς υπερεκτιμά την διατηρησιμότητα της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η λιγότερο προτιμώμενη τράπεζα για τη Morgan Stanley η οποία διατηρεί σύσταση “equalweight” και δίνει νέα τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, αναφέροντας ότι το βασικό πρόβλημα της τράεπζας είναι η σχετικά χαμηλή κερδοφορία του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

capital.gr

Αυτοκίνητα: Αλλού «τρέχουν», εδώ με όπισθεν


Αυτοκίνητα: Αλλού «τρέχουν», εδώ με όπισθεν


Ανάκαμψη παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων την ίδια στιγμή που στην κυπριακή αγορά η κρίση όσο πάει γίνεται πιο βαθιά. Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν τη θετική επίδραση των μέτρων που έλαβαν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών τους και της αγοράς εργασίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ACEA, οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρώπη συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών (βλέπε γράφημα). Οι εγγραφές των καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,3%, κάτι που αποδίδεται σύμφωνα με την ACEA στα γενναιόδωρα σχέδια απόσυρσης αρκετών χωρών της ΕΕ.

Οι εγγραφές έφθασαν το 1,4 εκ. από 1,3 εκ. το Σεπτέμβριο του 2008. Το Σεπτέμβριο οι χώρες που σημείωσαν αύξηση στις εγγραφές ήταν οι Γερμανία (21%), Ισπανία (18%), Αυστρία (17,9%), Γαλλία (14%), Ηνωμένο Βασίλειο (11,4%) και Ιταλία (6,8%).


Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αλλά όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μείωση στις εγγραφές των καινούριων οχημάτων ανήλθε στο 45,2% τον Αύγουστο.

Το εννιάμηνο του 2009, η πτώση στις συνολικές εγγραφές νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη περιορίστηκε στο 6,6%.

Οι νέες εγγραφές μειώθηκαν στα 10,9 εκ. από 11,7 εκ. το εννιάμηνο του 2008. Στην Κύπρο η μείωση οκταμήνου φθάνει το 39,5% καθώς εγγράφηκαν 16.998 νέα αυτοκίνητα, έναντι 28.095 την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικό πρόβλημα στις εγγραφές το εννιάμηνο του 2009 αντιμετωπίζουν οι Ιρλανδία (-63%), Φινλανδία (-38,8%), Δανία (-33,1%), Πορτογαλία (-30,4%) και Ισπανία (-28,6%).

stockwatch.com.cy

Βγενόπουλος: Πάνω από όλα το κοινωνικό συμφέρον


Βγενόπουλος: Πάνω από όλα το κοινωνικό συμφέρον

Η Marfin Investment Group (MIG) «θα συνεχίσει να βάζει το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το βραχυχρόνιο επιχειρηματικό συμφέρον όσο διαρκεί η οικονομική κρίση» δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Ανδρέας Βγενόπουλος κατά την τελετή επίσημης έναρξης της λειτουργίας της νέας εταιρείας, Οlympic Air.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βγενόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας, πως ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στηρίξει την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής αγνοώντας μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ευχαρίστησε επίσης τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Επεσήμανε δε ότι το κατόρθωμα της Olympic Air δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την συμπαράσταση και τη σκληρή δουλειά των πέντε χιλιάδων εργαζομένων της, «πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την παλαιά Ολυμπιακή, οι οποίοι απαρνήθηκαν προνόμια, αργομισθίες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για να ενταχθούν στη νέα εταιρεία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Σιμιγδαλάς υπογράμμισε ότι η Olympic Air αποτελεί μια αξιόπιστη και φιλική προς τον πολίτη εταιρεία που θα πετάει σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, υποβλήθηκαν αρχικά 43.000 αιτήσεις που οδήγησαν στην επιλογή των 5.000 εργαζομένων. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας της, σήμερα, η Olympic Air πραγματοποιεί 180 πτήσεις ημερησίως σε 51 προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταφέροντας περισσότερους από 10.000 επιβάτες, με ένα στόλο 24 αεροσκαφών.

Στόχος της εταιρείας είναι την άνοιξη του 2010, να διαθέτει στόλο 32 αεροπλάνων από τα οποία τα περισσότερα θα είναι καινούργια ή με ελάχιστα χρόνια πτήσης.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

stockwatch.com.cy

BofA: "Εγκαταλείπει" μισθό και μπόνους ο Lewis


BofA: "Εγκαταλείπει" μισθό και μπόνους ο Lewis


Ο επικεφαλής της Bank of America, κ. Kenneth Lewis δεν πρόκειται να λάβει ούτε τον ετήσιο μισθό του αλλά ούτε και το «παραδοσιακό» μπόνους για το 2009, ευθυγραμμιζόμενος με αντίστοιχη απαίτηση των αμερικανικών αρχών.

«Ο κ. Lewis αισθάνεται ότι είναι προς το συμφέρον της Bank of America να μην εμπλακεί σε κάποια σύγκρουση με θέμα τις αποδοχές του», υποστήριξε ο κ. Robert Stickler, εκπρόσωπος Τύπου της Bank of America.

Σημειώνεται ότι ο κ. Kenneth Feinberg, ο οποίος έχει διοριστεί από το αμερικανικό δημόσιο προκειμένου να ελέγχει τα επίπεδα των αποδοχών στελεχών τραπεζικών ομίλων που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια, είχε καταθέσει ανάλογου τύπου πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Lewis δεν θα έπρεπε να λάβει «ούτε σεντ» για το σύνολο του 2009.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Lewis είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους επικεφαλής στην Wall Street, καθώς το 2008 είχε ετήσιες απολαβές 7,4 εκατ. δολαρίων, αν και σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τα 15,7 εκατ. δολάρια που «κέρδισε» το 2007.

euro2day.gr

Lloyds: Πώληση μονάδας real estate προς.. £1


Lloyds: Πώληση μονάδας real estate προς.. £1



Την πώληση της εταιρίας real estate Halifax προς μία... στερλίνα στην LSL Property Services ανακοίνωσε η Lloyds Banking Group, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε απώλειες 360 θέσεων εργασίας.

Η πώληση εντάσσεται στο πρόγραμμα απέκδυσης μη κεντρικών μονάδων της Lloyds, πρόγραμμα το οποίο έχει επιβάλλει το βρετανικό Δημόσιο, με δεδομένο ότι κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η συμφωνία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2010, ενώ η LSL Property Services θα καταστεί η κορυφαία εταιρία real estate στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει σε "συγχώνευση" των υποκαταστημάτων της Halifax στις δικές της μονάδες (Your Move, Reeds Rains και InterCounty), γεγονός στο οποίο οφείλεται και η απώλειες των 360 θέσεων εργασίας.

euro2day.gr

Κίνα: Δημοσιονομικό έλλειμμα 97 δισ. γουάν το Σεπτέμβριο


Κίνα: Δημοσιονομικό έλλειμμα 97 δισ. γουάν το Σεπτέμβριο

Δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 97 δισ. γουάν εμφάνισε η Κίνα το Σεπτέμβριο – για δεύτερη φορά φέτος – σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα δημοσιονομικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 33% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο φέτος, και διαμορφώθηκαν στα 561 δισ. γουάν. Τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 32,9% – η μεγαλύτερη άνοδος του 2009 – στα 658 δισ. γουάν.

Το κινεζικό υπουργείο είχε ανακοινώσει έλλειμμα 60,5 δισ. γουάν το Μάρτιο. Το έλλειμμα για το πρώτο εννεάμηνο ανήλθε στα 632 δισ. γουάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

naftemporiki

Γκρίνσπαν: Το ρούβλι δεν μπορεί να γίνει αποθεματικό νόμισμα


Γκρίνσπαν: Το ρούβλι δεν μπορεί να γίνει αποθεματικό νόμισμα


Το ρωσικό ρούβλι απέχει πολύ από το να γίνει ένα αποθεματικό νόμισμα, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.

«Αυτή τη στιγμή το ρούβλι δεν έχει καμία προοπτική να γίνει αποθεματικό νόμισμα, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από έναν δείκτη, το κόστος του πετρελαίου», δήλωσε ο Γκρίνσπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Η Μόσχα ασκεί πιέσεις προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο και προωθεί τη μεγαλύτερη διεθνή χρήση του δικού της νομίσματος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε πως το ρούβλι εμφανίζει ήδη «τα σημάδια» πως έχει γίνει ένα τοπικό αποθεματικό νόμισμα.

naftemporiki

Ποιοι παίρνουν τα μεγάλα έργα


Ποιοι παίρνουν τα μεγάλα έργα


Σε τέσσερις εταιρείες μοιράστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής κατασκευαστικής πίττας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έλαβαν τα δύο τρίτα των κονδυλίων για τα οποία υπογράφτηκαν το 2009 συμβόλαια για οικοδομικά και οδικά έργα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε άλλες δώδεκα κατασκευαστικές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στα υπογραφέντα κονδύλια έλαβε η εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου, που θα εισπράξει από ένα μόλις έργο ποσό €21,5 εκ., δηλαδή το 21% της φετινής κατασκευαστικής πίττας. Το έργο αφορά τη διαπλάτυνση του οδικού δικτύου παρά το ΓΣΠ και τα συμβόλαια υπογράφτηκαν την Τρίτη, με τις κατασκευαστικές εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν το Νοέμβριο και να διαρκέσουν 28 μήνες.

Το μεγαλύτερο αριθμό έργων έλαβε είτε μόνη είτε με κοινοπραξίες η εταιρεία Iacovou Brothers, που έχει σημαντικό μερίδιο €19,6 εκ. ή 19,1% στα υπογραφέντα κονδύλια του 2009.

Στα έργα που ανέλαβε η εταιρεία περιλαμβάνεται η περιοδική συντήρηση του οδικού δικτύου εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας (€1,8 εκ.), η περιοδική συντήρηση δρόμων στην επαρχία Λευκωσίας (€3,8 εκ.), η κατασκευή του βόρειου παρακαμπτηρίου Πάφου (€5,5 εκ.), η κατασκευή του δρόμου κοντά στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου (€2,7 εκ.), το ογκολογικό της Λευκωσίας (€1 εκ.) και το ασφάλτωμα του αυτοκινητόδρομου Α3 (€0,7 εκ.). Η εταιρεία θα αναλάβει επίσης μέσω κοινοπραξιών τη συντήρηση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της Κύπρου και του οδικού δικτύου της επαρχίας Λεμεσού.

Σημαντικό κομμάτι της «πίττας» των κατασκευαστικών έργων λαμβάνει και η Medcon, που έλαβε έξι συμβόλαια, εκ των οποίων το ένα με τους Iacovou και τη Cybarco. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο είναι αυτό που υπογράφτηκε πρόσφατα για το δρόμο Καλού Χωριού – Ζωοπηγής (€6,7 εκ.), ενώ άλλα μεγάλα έργα αφορούν το δρόμο προς τη μαρίνα Αγίας Νάπας (€2,6 εκ.), την περιοδική συντήρηση δρόμων εντός δημοτικών ορίων Λεμεσού (€1,5 εκ.) και των δρόμων της επαρχίας Πάφου (€1,9 εκ.).

Το τέταρτο μεγαλύτερο κομμάτι της κατασκευαστικής «πίττας» έλαβε η εταιρεία Παναγίδης, με δύο συμβόλαια αξίας €11,3 εκ., αυτό της αεροπορικής πτέρυγας της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο ύψους €7,9 εκ. και της βελτίωσης του δρόμου Πλατρών – Προδρόμου ύψους €3,3 εκ.

Συμβόλαιο €11,3 εκ. έλαβε και η κοινοπραξία Lois Builders, Phoenix Construction και Εργοδυναμική Πατρών, για τη βελτίωση του δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας.

Το υπόλοιπο της κατασκευαστικής «πίττας» μοιράστηκαν άλλες έντεκα εταιρείες.

Αν και η χρονιά πλησιάζει στο τέλος, η εικόνα της κατανομής των κατασκευαστικών έργων ενδεχομένως να αλλάξει σημαντικά από την έκβαση των διαδικασιών για μεγάλα projects.

Το μεγαλύτερο φετινό συμβόλαιο, αυτό της διαπλάτυνσης του δρόμου μεταξύ των κόμβων ΓΣΠ και Αλάμπρας, αναμένεται να υπογραφτεί πριν το τέλος του χρόνου, όταν ξεκαθαρίσει η προσφυγή της εταιρείας Atlas Pantou κατά της κατακύρωση του έργου των €32 εκ. υπέρ της κοινοπραξίας Cybarco και Iacovou Brothers. Στη φάση αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται και το έργο διασύνδεσης του λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου, που θα κοστίσει €24 εκ.

stockwatch.com.cy

Barclays: Σε συζητήσεις για εξαγορά 135 υποκαταστημάτων της Monte Paschi


Barclays: Σε συζητήσεις για εξαγορά 135 υποκαταστημάτων της Monte Paschi


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε συζητήσεις βρίσκεται η Barclays PLC (BCS) για να αγοράσει 135 υποκαταστήματα της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI), ωστόσο η συμφωνία δεν είναι σίγουρη, όπως ανέφερε πρόσωπο προσκείμενο στην υπόθεση.

“Εξετάζουν τα στοιχεία των παγίων, καθώς η Ιταλία αποτελεί ελκυστική αγορά για αυτούς”, είπε το ίδιο πρόσωπο στο Dow Jones Newswires.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, με έδρα τη Σιένα, εξετάζει την πώληση 150 υποκαταστημάτων, έπειτα από την εξαγορά της Banca Antonveneta. Σημειώνεται πως 15 έχουν ήδη πωληθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, υπάρχει μια μικρή λίστα τραπεζών που ενδιαφέρονται για τα πάγια, αλλά η ζητούμενη τιμή αποτελεί το δύσκολο σημείο για το κλείσιμο οποιασδήποτε συμφωνίας.


capital.gr

IBM: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη γ΄ τριμήνου


IBM: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη γ΄ τριμήνου

Αύξηση 14% στα καθαρά της κέρδη ανακοίνωσε η IBM Corp. για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. δολ. ή 2,40 δολ. ανά μετοχή από 2,8 δισ. δολ. ή 2,04 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα υποχώρησαν 7% και διαμορφώθηκαν στα 23,6 δισ. δολ. από 25,3 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters έκαναν λόγο για κέρδη 2,38 δολ. ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 23,86 δισ. δολ.

Η εταιρεία παράλληλα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο του έτους στα 9,85 δολ. ανά μετοχή από 9,70 δολ. ανά μετοχή προηγουμένως.

capital.gr
Share |