Tuesday, November 15, 2011

ΣΠΙ: Απομείωση €600 εκ. λόγω κυπριακών ομολόγων


ΣΠΙ: Απομείωση €600 εκ. λόγω κυπριακών ομολόγων

Λογιστικές απώλειες €600 εκ. θα χρειαστεί να περάσει στα βιβλία του ο Συνεργατισμός, λόγω των επενδύσεων του σε κυπριακά ομόλογα.

Αν ο Συνεργατισμός απέφυγε σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά ομόλογα, είναι εκτεθειμένος σε κυπριακά ομόλογα ύψους €1,4 δισ., ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών, Κωνσταντίνος Λύρας, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λύρα, μετά την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των ιδρυμάτων που κατέχουν ομόλογα της ευρωζώνης μέχρι τις 30/9/2011, η απομείωση σε αγοραία αξία θα είναι €600 εκ.

Με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, ο Συνεργατισμός είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κυπριακού κράτους έχοντας τα μισά περίπου από τα κυπριακά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Λύρας υπέδειξε πάντως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο Συνεργατισμός θα κάνει προβλέψεις για €200 εκ.

Τόνισε ότι τα €600 εκ. δεν είναι πραγματοποίηση ζημιάς, αλλά πρόκειται για απομείωση της αξίας των ομολόγων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έχει απαιτήσει από τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα κάθε χώρας να δημιουργήσουν (επιπρόσθετα) ένα προσωρινό απόθε-μα κεφαλαίου «sovereign buffer», το οποίο να αντανακλά αναλόγως στις αγοραίες αξίες του δημοσίου χρέους που κατέχουν».

«Παρά το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός δεν περιλαμβάνεται στην πιο πάνω κατηγορία έχει υπολογιστεί ότι το προσωρινό απόθεμα κεφαλαίου που χρειάζεται λόγω της έκθεσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στα €627 εκ. Τονίζεται όμως παράλληλα ότι το πιο πάνω ποσό δεν αποτελεί ζημιά ούτε αναμένεται να επηρεάσει τους λογαριασμούς της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ευρωστία του Συνεργατισμού. Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας λήγει εντός του 2012 και 2013».

Ο κ. Λύρας είπε σήμερα ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη βουλή για την αμφίδρομη εγγύηση καθώς και άλλα μέτρα που θα λάβει ο Συνεργατισμός.

Πάντως ο κ. Λύρας ξεκαθάρισε ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις στα ΣΠΙ, ενώ η ρευστότητα είναι αρκούντως ικανοποιητική.

Εξάλλου η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα, που περιορίζονται στα €142 εκ. και μετά το κούρεμα στα €80 εκ.

Οι αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Λύρα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τα Συνεργατικά Ιδρύματα έχουν αγοράσει κυπριακά ομόλογα αξίας €1,4 δισ., από τα οποία, λόγω της απομείωσης της αξίας τους, χάνει το 42% της επένδυσης τους.

«Αν επέλθει», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «μια απομείωση της τάξης των €600 εκ. λόγω της πτώσης της αξίας των κυπριακών ομολόγων, πρόκειται για 42% μείωση της αξίας αυτών των ομολόγων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις το τραπεζικό μας σύστημα επειδή θα δεχθούμε μια διαγραφή του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%».

Επισήμανε ότι με βάση την ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Συνεργατισμός χρειάζεται €815 εκ. για να καλύψει την κεφαλαιουχική του επάρκεια, κάτι με το όποιο ωστόσο διαφώνησε ο κ. Λύρας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για λανθασμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η οποία εξανάγκασε το Συνεργατισμό να επενδύει σε κυπριακά ομόλογα, για να χρηματοδοτηθεί το κράτος.

Το υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, πίεζε τις τράπεζες αλλά και το συνεργατικό κίνημα να δανείσουν της Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «για να ξελασπωθεί η κυβέρνησή μας μπήκε στα χρέη ο Συνεργατισμός. Για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του δημόσιου τομέα, από τις καταθέσεις του κοσμάκη χάθηκαν ή θα χαθούν €600 εκ.».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι η έκθεση του Συνεργατισμού ξεπερνά τα €2,4δισ., από τα οποία το €1,9 δισ. είναι σε κρατικά ομόλογα και €500 εκ. σε δάνεια.

Υπέδειξε παράλληλα ότι κάποιοι κατηγορούσαν τις τράπεζες γιατί επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα αλλά τελικά τη νύφη την πληρώνει και ο συνεργατισμός που δεν επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα αλλά σε κυπριακά.

«Η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «υπολογίζει σε απομείωση των κυπριακών ομολόγων που μαζί με άλλα θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια χρειάζεται ενίσχυση μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης ο Συνεργατισμός».

Καταλήγοντας εξέφρασε τη στήριξη της βουλής στις προσπάθειες που θα καταβάλει ο Συνεργατισμός.

Κατά τη συζήτηση ο Κωνσταντίνος Λύρας ανέφερε ότι στόχος παραμένει η δημιουργία εύρωστων ΣΠΙ για να συνεχίσουν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Από τα 359 ΣΠΙ που υπήρχαν το 2005, είπε ο κ. Λύρας, σήμερα μειώθηκαν στα 101, προσθέτοντας ότι προσπάθεια είναι μέχρι το τέλος του 2012 ο αριθμός να μειωθεί στα 75.

source: stockwatch.com.cy

Noble: Στα 3-9 τρισ. κ.π. τα κοιτάσματα


Noble: Στα 3-9 τρισ. κ.π. τα κοιτάσματα

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας κυμαίνονται μεταξύ 3 με 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με τη πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας να φθάνει το 60%, ανακοίνωσε σήμερα η Noble Energy Inc. σε διάσκεψη με αναλυτές.

Ο αριθμός που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία είναι χαμηλότερος από τις ποσότητες που εκτιμάται ότι διαθέτει το διπλανό Λεβιάθαν, του Ισραήλ, που φθάνει τα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αλλά και το Ταμάρ, που υπολογίζεται σήμερα ότι διαθέτει 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Είναι επίσης χαμηλότερος από τα 10 τρισεκατομμύρια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση που υπήρχε για το οικόπεδο 12.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο


Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις λιανικής και τροφίμων ενισχύθηκαν 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 397,67 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει αύξηση 0,1%.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων των αυτοκινήτων και των καυσίμων οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,7%, άνοδος η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν αύξηση 0,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Εξαιρουμένων των πωλήσεων του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών, οι συνολικές πωλήσεις εμφανίζουν άνοδο 0,6%, έναντι εκτίμησης για μηδενική μεταβολή.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε θετικό έδαφος ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Σε θετικό έδαφος ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Νοέμβριο


Σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το Μάιο ανήλθε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Federal Reserve Bank.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 0,61 μονάδες από τις -8,48 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις -1,5 μονάδες.

Ο δείκτης των παραγγελιών υποχώρησε στις -2,07 μονάδες από τις 0,16 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αποστολών ενισχύθηκε στις 9,43 μονάδες από τις 5,33.

Ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις -3,66 μονάδες από τις 3,37.



source: capital.gr

Ισπανία: Άντλησε 3,17 δισ. ευρώ από έντοκα με αυξημένο επιτόκιο


Ισπανία: Άντλησε 3,17 δισ. ευρώ από έντοκα με αυξημένο επιτόκιο


Με υψηλότερο επιτόκιο δανείστηκε στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας.

Ειδικότερα, η Ισπανία πραγματοποίησε την Τρίτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 και 18 μηνών, όπου και άντλησε το ποσό των 3,17 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η Ισπανία άντλησε 2,6 δισ. ευρώ από πώληση εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 μηνών, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,022% έναντι του 3,608% που ήταν στη δημοπρασία της 18ης Οκτωβρίου. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 18η Νοεμβρίου του 2011.

Παράλληλα, άντλησε 557 εκατ. Ευρώ μέσω πώληση εντόκων διάρκειας 18 μηνών. Το επιτόκιο εδώ διαμορφώθηκε στο 5,32%, έναντι του 3,856% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 18 Νοεμβρίου του 2011.



source: capital.gr

Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW


Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – ΟΙ γερμανικές οικονομικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο καθώς οι κυβερνητικές κρίσεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα καθώς και τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπληξαν σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών, γνωστό ως ZEW.

Ο δείκτης ZEW υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα στις -55,2 μονάδες από την μη αναθεωρημένη μέτρηση του -48,3. Οι ειδικοί που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν υποχώρηση στις -52 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 34,2 μονάδες σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Οκτωβρίου, στις 38,4 μονάδες. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 31,5 για το Νοέμβριο.



source: capital.gr

Στα ύψη τα κέρδη της Burberry


Στα ύψη τα κέρδη της Burberry

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 117,2 εκατ. στερλίνες από 83,1 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα.

«Αλμα» 41% σημείωσαν τα κέρδη της βρετανικής Burberry κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας και το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης της εταιρείας στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 117,2 εκατ. στερλίνες από 83,1 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και έκτακτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 26% στα 162 εκατ. στερλίνες, έναντι 160,3 εκατ. στερλινών που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί πως οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 29% στα 830 εκατ. στερλίνες.

Οι εταιρείες πολυτελών ειδών έχουν δει τον τζίρο τους να ενισχύεται σημαντικά χάρη στην ισχυρή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά στην Κίνα.

source: naftemporiki.gr

Αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,2%


Αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,2%

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,2% εμφάνισε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κοινοτική στατιστική αρχή Eurostat

Στην άνοδό του συνέβαλαν η Γαλλία και η Γερμανία, ωστόσο η επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών και η στάσιμη καταναλωτική ζήτηση υποδηλώνουν πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ σύντομα.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν στο 0,2% την αύξηση του ΑΕΠ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία και τη Γαλλία διαμορφώθηκαν το εν λόγω διάστημα σε 0,5% και 0,4%, αντίστοιχα.

source: naftemporiki.gr

Αύξηση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία



Αύξηση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία

Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκαν κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα για να δείξουν μία αύξηση της τάξεως του 0,3%.

Σε προσαρμοσμένη ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο και κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Αύξηση 0,4% εμφάνισε το ΑΕΠ και στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έναντι μείωσης 0,1% που είχε σημειώσει το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.


source: naftemporiki.gr

Απότομη συρρίκνωση κυπριακής οικονομίας


Απότομη συρρίκνωση κυπριακής οικονομίας

Συρρίκνωση παρουσίασε η κυπριακή οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,6% έναντι αύξησης 1,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

EasyJet : Μπουμ 61% στα κέρδη


EasyJet : Μπουμ 61% στα κέρδη

Εντυπωσιακή αύξηση στα κέρδη της που ανήλθε στο 61% κατέγραψε η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπη, EasyJet Plc., αποδεικνύοντας ότι ολοένα και περισσότεροι επιβάτες προτιμούν τις εταιρείες χαμηλού κόστους για τα αεροπορικά τους ταξίδια.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η αύξηση στα κέρδη της εταιρείας προέκυψε από την προσέλκυση περισσότερων επιβατών της business class και την επέκτασή εκτός Η. Βασιλείου.

Τα κέρδη πριν τη φορολογία για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα £248 εκ. σε σχέση με £154 εκ. το προηγούμενο έτος, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία που εδρεύει στο Λούτον.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα £241 εκ.

source: stockwatch.com.cy
Share |