Tuesday, November 15, 2011

ΣΠΙ: Απομείωση €600 εκ. λόγω κυπριακών ομολόγων


ΣΠΙ: Απομείωση €600 εκ. λόγω κυπριακών ομολόγων

Λογιστικές απώλειες €600 εκ. θα χρειαστεί να περάσει στα βιβλία του ο Συνεργατισμός, λόγω των επενδύσεων του σε κυπριακά ομόλογα.

Αν ο Συνεργατισμός απέφυγε σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά ομόλογα, είναι εκτεθειμένος σε κυπριακά ομόλογα ύψους €1,4 δισ., ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών, Κωνσταντίνος Λύρας, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λύρα, μετά την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των ιδρυμάτων που κατέχουν ομόλογα της ευρωζώνης μέχρι τις 30/9/2011, η απομείωση σε αγοραία αξία θα είναι €600 εκ.

Με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, ο Συνεργατισμός είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κυπριακού κράτους έχοντας τα μισά περίπου από τα κυπριακά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Λύρας υπέδειξε πάντως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο Συνεργατισμός θα κάνει προβλέψεις για €200 εκ.

Τόνισε ότι τα €600 εκ. δεν είναι πραγματοποίηση ζημιάς, αλλά πρόκειται για απομείωση της αξίας των ομολόγων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έχει απαιτήσει από τα συστημικά σημαντικά ιδρύματα κάθε χώρας να δημιουργήσουν (επιπρόσθετα) ένα προσωρινό απόθε-μα κεφαλαίου «sovereign buffer», το οποίο να αντανακλά αναλόγως στις αγοραίες αξίες του δημοσίου χρέους που κατέχουν».

«Παρά το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός δεν περιλαμβάνεται στην πιο πάνω κατηγορία έχει υπολογιστεί ότι το προσωρινό απόθεμα κεφαλαίου που χρειάζεται λόγω της έκθεσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στα €627 εκ. Τονίζεται όμως παράλληλα ότι το πιο πάνω ποσό δεν αποτελεί ζημιά ούτε αναμένεται να επηρεάσει τους λογαριασμούς της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ευρωστία του Συνεργατισμού. Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας λήγει εντός του 2012 και 2013».

Ο κ. Λύρας είπε σήμερα ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη βουλή για την αμφίδρομη εγγύηση καθώς και άλλα μέτρα που θα λάβει ο Συνεργατισμός.

Πάντως ο κ. Λύρας ξεκαθάρισε ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις στα ΣΠΙ, ενώ η ρευστότητα είναι αρκούντως ικανοποιητική.

Εξάλλου η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα, που περιορίζονται στα €142 εκ. και μετά το κούρεμα στα €80 εκ.

Οι αποκαλύψεις του Κωνσταντίνου Λύρα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τα Συνεργατικά Ιδρύματα έχουν αγοράσει κυπριακά ομόλογα αξίας €1,4 δισ., από τα οποία, λόγω της απομείωσης της αξίας τους, χάνει το 42% της επένδυσης τους.

«Αν επέλθει», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «μια απομείωση της τάξης των €600 εκ. λόγω της πτώσης της αξίας των κυπριακών ομολόγων, πρόκειται για 42% μείωση της αξίας αυτών των ομολόγων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις το τραπεζικό μας σύστημα επειδή θα δεχθούμε μια διαγραφή του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%».

Επισήμανε ότι με βάση την ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Συνεργατισμός χρειάζεται €815 εκ. για να καλύψει την κεφαλαιουχική του επάρκεια, κάτι με το όποιο ωστόσο διαφώνησε ο κ. Λύρας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για λανθασμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η οποία εξανάγκασε το Συνεργατισμό να επενδύει σε κυπριακά ομόλογα, για να χρηματοδοτηθεί το κράτος.

Το υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, πίεζε τις τράπεζες αλλά και το συνεργατικό κίνημα να δανείσουν της Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «για να ξελασπωθεί η κυβέρνησή μας μπήκε στα χρέη ο Συνεργατισμός. Για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του δημόσιου τομέα, από τις καταθέσεις του κοσμάκη χάθηκαν ή θα χαθούν €600 εκ.».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι η έκθεση του Συνεργατισμού ξεπερνά τα €2,4δισ., από τα οποία το €1,9 δισ. είναι σε κρατικά ομόλογα και €500 εκ. σε δάνεια.

Υπέδειξε παράλληλα ότι κάποιοι κατηγορούσαν τις τράπεζες γιατί επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα αλλά τελικά τη νύφη την πληρώνει και ο συνεργατισμός που δεν επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα αλλά σε κυπριακά.

«Η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «υπολογίζει σε απομείωση των κυπριακών ομολόγων που μαζί με άλλα θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια χρειάζεται ενίσχυση μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης ο Συνεργατισμός».

Καταλήγοντας εξέφρασε τη στήριξη της βουλής στις προσπάθειες που θα καταβάλει ο Συνεργατισμός.

Κατά τη συζήτηση ο Κωνσταντίνος Λύρας ανέφερε ότι στόχος παραμένει η δημιουργία εύρωστων ΣΠΙ για να συνεχίσουν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Από τα 359 ΣΠΙ που υπήρχαν το 2005, είπε ο κ. Λύρας, σήμερα μειώθηκαν στα 101, προσθέτοντας ότι προσπάθεια είναι μέχρι το τέλος του 2012 ο αριθμός να μειωθεί στα 75.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |