Tuesday, January 26, 2010

Μία "ανάσα" από τα 1.100 δολάρια ο χρυσός


Μία "ανάσα" από τα 1.100 δολάρια ο χρυσός

Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ευνόησε τα συμβόλαια του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, με αποτέλεσμα να κλείσουν υψηλότερα, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν παραδοσιακά τα μέταλλα, για προστασία των κεφαλαίων τους από το «ροκάνισμα» του πληθωρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,2% στα 1.099,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έκλεισε κατά 5,3 cents χαμηλότερα στα 3,34 δολάρια η ουγγιά.
Σε υψηλά 16 μηνών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες, από 53,6 μονάδες το Δεκέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,5 μονάδες.

Ακόμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς απέχει αρκετά από το μέσο όρο των 95 μονάδων, που θεωρούνται επίπεδα ικανοποιητικά.

reporter.gr

Πάλι κάτω από τα 75 δολάρια το αργό


Πάλι κάτω από τα 75 δολάρια το αργό

Με απώλειες έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων το αργό, υπό το φόβο των επενδυτών ότι αύριο η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση των αποθεμάτων του, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης του «μαύρου χρυσού». Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δε στάθηκε ικανή να ανακόψει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχώρησαν κατά 0,7% στα 74,71 δολάρια το βαρέλι

Την πτώση του αργού δεν ανέκοψε ούτε και η νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, από τον αναλυτή Auerbach Grayson, ο οποίος βλέπει το αργό στα 90 δολάρια μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

reporter.gr

General Motors: Φήμες για πώληση της Saab στη Spyker


General Motors: Φήμες για πώληση της Saab στη Spyker

Σε συμφωνία φέρεται να κατέληξε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors με την ολλανδική εταιρεία που κατασκευάζει πολυτελή σπόρ αυτοκίνητα, Spyker Cars, για να της πουλήσει την σουηδική θυγατρική της Saab.
Η Ολλανδική Αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές (ΕΠΑ), ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Spyker στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αναμένοντας τη δημοσίευση ανακοίνωσης από τον κατασκευαστή, που είναι ο μόνος υποψήφιος που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για την απόκτηση της Saab .
Η μετοχή της Spyker αυξήθηκε σε ποσοστό 2,84%, στα 3,91 ευρώ κατά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, αφού είχε αυξηθεί κατά 61%, στα 3,80 ευρώ, τη Δευτέρα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πώληση ομολόγων ύψους 44 δισ. δολαρίων


ΗΠΑ: Πώληση ομολόγων ύψους 44 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 44 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 2ετούς διάρκειας δημοπράτησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, με απόδοση ύψους 0,880%, η οποία θεωρείται ιστορικά η δεύτερη χαμηλότερη. Οι αγοραστές προσέφεραν 3,13 φορές περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με αυτά που ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση, χαμηλότερα όμως από τα 3,23 δολάρια/δολάριο που είχαν προσφέρει τις τέσσερις τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων 2ετούς διάρκειας.

Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες τράπεζες, συμμετείχαν κατά 43,1%, χαμηλότερα από το μέσο όρο του 42,3%, ενώ οι άμεσοι επενδυτές περιόρισαν τη συμμετοχή τους στο 10,8% σε σχέση με το μέσο όρο του 15,5%.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά 16 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Σε υψηλά 16 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο

Σε υψηλά 16 μηνών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες, από 53,6 μονάδες το Δεκέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 53,5 μονάδες.

Ακόμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς απέχει αρκετά από το μέσο όρο των 95 μονάδων, που θεωρούνται επίπεδα ικανοποιητικά.

reporter.gr

Διάψευση για νέους φόρους στα καύσιμα


Διάψευση για νέους φόρους στα καύσιμα


Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ σε δηλώσεις στο πλαίσιο του Παγκύπριου Τουριστικού Φόρουμ 2010, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Δεν ξέρω γιατί προσπαθούν όλοι με το ζόρι να επιβάλουν φόρους. Πάνω στο τραπέζι το δικό μας δεν υπάρχει θέμα επιβολής φόρων στα καύσιμα».

«Και να υπενθυμίσω», πρόσθεσε, «ότι εμείς δεν έχουμε επιβάλει οποιονδήποτε φόρο από την ημέρα που αναλάβαμε, αλλά την τελευταία φορά, οι μόνοι που έβαλαν φόρο, ήταν η κυβέρνηση του κόμματος του κ. Χριστοφόρου και από τότε δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι φόροι».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «να σας ενημερώσω ότι οι φόροι στα καύσιμα στην Κύπρο είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπονται από την ΕΕ και είναι αυτό κατ’ εξαίρεση».

«Πήραμε εξαίρεση από την ΕΕ για να έχουμε χαμηλούς φόρους στα καύσιμα, εξ ου και η λιανική τιμή των καυσίμων στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

Moody’s: H Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο της υποβάθμισης


Moody’s: H Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο της υποβάθμισης

Η έκδοση του ομολόγου χτες δε μειώνει τον κίνδυνο και άλλης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο της για μείωση του ελλείμματος, αναφέρει η Moody’s Investor Service, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Σε μια αξιολόγηση, κοιτάζουμε και την χρηματοδότηση του χρέους αλλά πάντα πιστεύαμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση,» δήλωσε σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η Sarah Carlson, ανώτερο στέλεχος του οίκου.

«Η άποψή μας δε έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα της έκδοσης. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης, και έτσι θα το παρακολουθούμε στενά,» υπογράμμισε η Carlson.

«Κοιτάζουμε τα μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως πακέτο…δεν θέτουμε συγκεκριμένες προθεσμίες,» συμπλήρωσε.

Fitch για Ελλάδα: Με "επιθετικές" προσπάθειες η μείωση του ελλείμματος

Χρειάζονται ακόμη «επιθετικές» προσπάθειες προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με δηλώσεις του David Riley της Fitch Ratings στο πρακτορείο Reuters.

Με αφορμή τη χθεσινή έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, ο Riley σχολίασε ότι «πιθανότατα η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού έφτασε ή φτάνει στο τέλος της».

«Προφανώς στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό το τέλος έρχεται με δραματικό τρόπο», προσέθεσε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στην Ιρλανδία σημείωσε ότι «αν και η βρέθηκε υπό πίεση μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από το επίπεδο ‘ΑΑΑ’, η χώρα έδειξε τη δέσμευσή της να λάβει σκληρές αποφάσεις» της οποίες η Fitch θεωρεί «αξιόπιστες».

capital.gr

Ευθύνες στην Hermes για βλάβη Χριστουγέννων


Ευθύνες στην Hermes για βλάβη Χριστουγέννων



Ευθύνες για αμέλεια αφήνει στο κατώφλι της εταιρείας Hermes το πόρισμα της κυβέρνησης για τη βλάβη στο φωτισμό του διαύλου του αεροδρομίου Λάρνακας, που έθεσε τον αερολιμένα εκτός λειτουργίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ταλαιπωρώντας χιλιάδες άτομα και οδηγώντας στην ακύρωση 22 πτήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σήμερα στη βουλή, ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαϊδης, ζητώντας από τη διαχειρίστρια εταιρεία να απαντήσει, προτού αποφασίσει το κράτος αν θα επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% του ετήσιου της τζίρου, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία μεταξύ κράτους και Hermes. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Σιακόλας, που ήταν παρόν στη σύσκεψη, απέρριψε τις ευθύνες για ολιγωρία του προσωπικού, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τη δυσλειτουργία του αεροδρομίου.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαίδης, αναφερόμενος στα ευρήματα του πορίσματος της έρευνας που διεξήχθηκε επί τόπου για τα αίτια του προβλήματος, διευκρίνισε ότι επικεντρώθηκε σε τρία σημεία.

Στο ότι άρχισε να διαφαίνεται το πρόβλημα στο διπλό κύκλωμα φωτισμού του διαύλου από τις 17/12/2009 αλλά δεν αντικατάσταθηκε το σύστημα από μέρους της εταιρείας. Στις 21 Δεκεμβρίου το πρόβλημα εξελίχθηκε στο ένα σύστημα ενώ στις 23 οριστικοποιήθηκε στο ένα σύστημα και στις 24 οριστικοποιήθηκε και στο δεύτερο σύστημα. Με βάση την έρευνα, διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε σωστή εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος από μέρους της εταιρείας, παρά το ότι χτύπησε καμπανάκι τρεις φορές. Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε την ελλιπή συντήρηση του συστήματος φωτισμού αλλά και το πεπαλαιωμένο σύστημα φωτισμού το οποίο η εταιρεία προγραμμάτιζε να αλλάξει.

Παράλληλα ο κ. Νικολαίδης επεσήμανε την παράληψη της εταιρείας στις 21/12/2009 να ενημερώσει τις υπηρεσίες για την πρώτη βλάβη του καλωδίου.

Μετά την απάντηση της εταιρείας, ο κ. Νικολαϊδης εξήγησε ότι θα γίνει στη συνέχεια η αξιολόγηση των γεγονότων και εάν προκύψει ότι επιβάλλεται η λήψη κυρώσεων εις βάρος της εταιρείας τότε θα επιβληθούν. Οι κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο προνοούν μέχρι και το 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας και την πρακτικοποίηση των μέτρων που έχει λάβει η εταιρεία ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας είπε ότι από τις 21 Ιανουαρίου απέστειλαν επιστολή στην εταιρεία με την οποία ζητούν πλήρη ενημέρωση επί του θέματος.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Hermes, Νίκος Σιακόλας, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός τονίζοντας ότι συμμερίζεται η εταιρεία πλήρως τις ανησυχίες όλων, περιλαμβανομένου και της βουλής από το περιστατικό, ενώ δεσμεύτηκε ότι λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Μεταξύ των μέτρων, είπε, είναι η πρόσληψη έμπειρου προσωπικού για να προλαμβάνει τυχόν προβλήματα και να συντηρεί τα συστήματα με ασταμάτητο ενδιαφέρον. Καθώς και η πλήρης αναβάθμιση του διαύλου φωτισμού και η αγορά εφεδρικού κινητού συστήματος φωτισμού του διαύλου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σιακόλας σημείωσε ότι η απάντηση της εταιρείας προς το υπουργείο Συγκοινωνιών θα μεταβιβαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρεία δεν αποδέχεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία από μέρους του προσωπικού.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία πόσες ώρες παρέμεινε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σιακόλας απάντησε ότι παρέμεινε από το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί.

Ο μηχανικός ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, Στέλιος Στυλιανίδης, είπε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υγρασία που πήρε το σύστημα λόγω της γειτνίασης του με την Αλυκή. Υποστήριξε επίσης ότι χρειάστηκαν 13 ώρες για να διορθωθεί η βλάβη. Το σύστημα έδωσε προειδοποίηση στις 17 Δεκεμβρίου το οποίο επανήλθε στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο διευθυντής της Ηλεκτρομηχανικής Υπηρεσίας Γιώργος Λάζος, ο οποίος εργάστηκε για σειρά ετών στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναλάβει τη λειτουργία του η νέα εταιρεία, ανέλυσε ενώπιον της Επιτροπής τον τρόπο με το οποίο εργαζόταν η ομάδα του.

Είπε ότι επί 24 ώρες το 24ωρο ήταν στο πόδι τα 12 άτομα που αποτελούσαν την ομάδα, για το λόγω αυτό μπορούσαν να προλάβουν οποιαδήποτε παρόμοια προβλήματα.

Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι από την παλιά ομάδα αν και εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον να παραμείνουν στην εργοδοσία της νέας εταιρείας, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι από το πρόβλημα επηρεαστήκαν 22 πτήσεις και 2600 επιβάτες. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση να μην προκληθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, αποδίδοντας το πρόβλημα στον τρόπο αντίδρασης της μονάδας που είχε στα χέρια της τη διαχείριση του συστήματος και την αμέλεια να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, όχι στο ότι ήταν πεπαλαιωμένο το σύστημα.

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στα $1,35 τρισ. το έλλειμμα το 2010 σύμφωνα με το Κογκρέσο


ΗΠΑ: Στα $1,35 τρισ. το έλλειμμα το 2010 σύμφωνα με το Κογκρέσο

Στα 1,35 τρισ. δολ. τοποθετεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 τοποθετεί το Γραφείο Προϋπολογισμό του Κογκρέσου (CBO) των ΗΠΑ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τα 1,4 τρισ. δολ. του 2009.

Για το 2011 το CBO αναμένει το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 980 δισ. δολ. ενώ για την περίοδο 2011 – 2020, με την προϋπόθεση η δημοσιονομική πολιτική να μην αλλάξει, τα ελλείμματα θα κυμανθούν γύρω από τα 600 δισ. δολ.

Για την ανεργία η υπηρεσία του Κογκρέσου προβλέπει πως το 2010 θα διαμορφωθεί στο 10,1% και το 2011 στο 9,5% ενώ εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα φτάσει το 2,1% και το 2,4% αντίστοιχα.

capital.gr

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε 5-10 δισ. δολ. από την Κίνα


Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε 5-10 δισ. δολ. από την Κίνα

Τις λεπτομέρειες ενός διαφοροποιημένου σχεδίου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα εγκρίνει τον επόμενο μήνα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος.

"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το Ecofin θα εγκρίνει το πρόγραμμα", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτηρίζει τις υποθέσεις για πιθανή αθέτηση πληρωμών στο χρέος του ελληνικού δημοσίου "παράλογη συζήτηση".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί επικεφαλής της ελληνικής αποστολή τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ και την Ασία για την προώθηση ελληνικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. δολ. αποτιμημένα σε ευρώ, δολάρια και πιθανώς γεν, αναφέρει το δημοσίευμα του Dow. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουν ότι η περιοδεία -που περιλαμβάνει επισκέψεις στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ- θα μπορούσε να αποφέρει πέντε φορές το ποσό αυτό, αν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών.

"Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Κίνα. Υπάρχουν μεγάλα funds στην Κίνα. Για το λόγο αυτό η Κίνα θα αποτελέσει μέρος του road show", δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ προσθέτει ότι αν συμμετάσχουν κινέζοι επενδυτές το μέγεθος της έκδοσης θα πρέπει να είναι "σημαντικό... πιθανώς 5 δισ. δολ. έως 10 δισ. δολ.".

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο -επικαλούμενο άτομο με γνώση της υπόθεσης- αναφέρει ότι η Ελλάδα προωθεί ένα ποσό έως 25 δισ. ευρώ σε επενδυτές στην Κίνα.

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι ότι "τα spreads είναι υψηλότερα απ΄ ό,τι δικαιολογείται, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό (με τη χθεσινή πώληση) ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην αγορά και μπορούμε να αντλήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια".

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει επίσης ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση των ποσοστών του δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΠΑΠ, που ανέρχεται σε 34%. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφέρει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως "είναι απόλυτη ανάγκη να διευρύνουμε τη φορολογική μας βάση".

Τα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος δε θα περιλαμβάνουν την αύξηση φόρων αλλά την κατάργηση της αυτόνομης φορολόγησης και φοροαπαλλαγών όπως και στενότερους ελέγχους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

"Όμως, κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι τα εννοούμε στα σοβαρά", προειδοποίησε.

capital.gr

Fitch: 'Βλέπει' αύξηση 3,7% στο δανεισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το 2010


Fitch: 'Βλέπει' αύξηση 3,7% στο δανεισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το 2010

Αύξηση κατά 3,7% στα 2,2 τρισ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2010, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες καθιστά αναγκαία τη μεγαλύτερη προσφυγή τους στις αγορές.
Συγκεκριμένα, στις μεγαλύτερες εκδόσεις δανείων αναμένεται να προχωρήσουν η Γαλλία (454 δισ. ευρώ), η Ιταλία (393 δισ.), η Γερμανία (386 δισ.) και η Μεγάλη Βρετανία (279 δισ.), ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο δανεισμός θα είναι μεγαλύτερος στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, όπου θα διαμορφωθεί περίπου στο 25%.

Ακόμα, η Fitch εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων των ομολόγων το 2010, και επομένως και του κόστους χρηματοδότησης των δημόσιων ελλειμμάτων, εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και των ίδιων των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

reporter.gr

Πάνω από το 3% το ποσοστό του Warren Buffett στη Munich Re


Πάνω από το 3% το ποσοστό του Warren Buffett στη Munich Re

Στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχεται πλέον το μερίδιο του Αμερικανού επιχειρηματία Warren Buffett στην Munich Re, έπειτα από την αύξηση της συμμετοχής του πάνω από το 3% στη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Munich Re ανέφερε ότι το μερίδιο του Buffett αυξήθηκε οριακά άνω του ορίου του 3%, και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,045% στις 18 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αναλυτές επεσήμαναν ότι η συμμετοχή του Buffett έχει περισσότερο χρηματοοικονομική μορφή παρά στρατηγική, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αγοράσουν προστασία για τις ίδιες από αντασφαλιστές, δεν θα διέθεταν εύκολα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους σε συγγενείς εταιρείες.

Ο Buffett είναι ήδη ένας "βασικός παίκτης" στην παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά με την Berkshire Hathaway Inc., που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως.

capital.gr

ΔΝΤ: Ταχύτερη των εκτιμήσεων η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση


ΔΝΤ: Ταχύτερη των εκτιμήσεων η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση

Η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την κρίση πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ωστόσο προειδοποίησε πως η διαχείριση της ανάπτυξης κατά την περίοδο της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά πολύπλοκη λόγω των αποκλίσεων μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία το 2010, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει το 3,9% έναντι του 3,1% της προηγούμενης εκτίμησης, τάση η οποία εκτιμά πως θα συνεχιστεί και το 2011 καθώς προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,3% έναντι 4,2%.


Η ανάκαμψη της οικονομίας θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να προχωρήσει σε μειώσεις των εκτιμήσεων του 2010 για τις αναπτυγμένες οικονομίες.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case Shiller Νοεμβρίου


ΗΠΑ: Πτώση 0,2% του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case Shiller Νοεμβρίου

capital.gr

Ευρωζώνη: Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Πλεόνασμα εμφάνισε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η Ευρωζώνη το Νοέμβριο καθώς οι τρέχουσες μεταβιβάσεις – στις οποίες περιλαμβάνεται και η βοήθεια προς τις χώρες εκτός Ε.Ε. υποχώρησαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πλεόνασμα ανήλθε σε 0,1 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Σε εποχική προσαρμοσμένη βάση, το πλεόνασμα στο εμπόριο προϊόντων υποχώρησε στα 7 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ ενώ το πλεόνασμα στις υπηρεσίες υποχώρησε στα 2,3 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ.

Οι εισροές στην Ευρωζώνη – κέρδη από εξωτερικές επενδύσεις – διευρύνθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο το έλλειμμα στις τρέχουσες μεταβιβάσεις υποχώρησε στα 5,8 δισ. ευρώ 13,4 δισ. ευρώ.

capital.gr

Verizon: Ζημιές $653 εκατ. το δ΄ τρίμηνο λόγω έκτακτων εξόδων

Verizon: Ζημιές $653 εκατ. το δ΄ τρίμηνο λόγω έκτακτων εξόδων

Ζημιές έναντι κερδών σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Verizon Communications σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 653 εκατ. δολ., ή 23 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,24 δισ. δολ., ή 43 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 9,9% στα 27,1 δισ. δολ.. Ωστόσο εάν ληφθεί υπόψιν η εξαγορά της περιφερειακής εταιρείας Alltel τον Ιανουάριο του 2009 οι πωλήσεις εμφανίζουν αύξηση 0,2%.

Εξαιρουμένων έκτακτων γεγονότων, όπως τα έξοδα από τη μείωση του προσωπικού, την αύξηση των επενδύσεων για προσέλκυση των συνδρομητών, η εταιρεία θα είχε κέρδη 0,54 σεντς ανά μετοχή ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση της FactSet Research ανέμεναν κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση 55 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 27,32 δισ. δολ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία αύξησε τους συνδρομητές στις ασύρματες υπηρεσίες κατά 2,2 εκατ. στους 91,2 εκατ.

capital.gr

Bank of China, Construction Bank Start Curbing Credit


Bank of China, Construction Bank Start Curbing Credit

Jan. 26 (Bloomberg) -- Chinese banks have begun restricting new loans, responding to a push by regulators to contain credit after a surge in lending in the first half of this month.

Bank of China Ltd. has stopped extending new corporate loans in the Shanghai area, except for clients who have repaid earlier borrowings, said a person familiar with the matter who declined to be identified. China Construction Bank Corp.’s branch in the city has been told to screen applications for personal loans and mortgages more carefully and to stop new lending once a monthly quota is met, another person said.

China’s benchmark stock index fell to a three-month low today on concern a government clampdown on lending will slow the world’s third-largest economy. Credit Suisse Group AG said in a note today that a countrywide lending halt that started Jan. 19 may trigger a “meaningful” decline in manufacturing.

“This round of quantitative tightening seems to be more serious than we thought after Beijing was shocked by the lending figures in the first two weeks of this year,” Credit Suisse economist Dong Tao wrote in the report. “We would not be surprised if banks imposed a monthly lending quota, as against a quarterly quota in 2008.”

The central bank has also moved to curb credit, ordering banks on Jan. 12 to raise the ratio of deposits they hold in reserve, limiting the amount of cash available for lending. The People’s Bank of China has also instructed lenders including China Citic Bank Corp. to boost their reserve ratios by an additional 0.5 percentage point, Reuters reported last week.

Lending Cap

Shares in Bank of China slipped 3.4 percent to close at HK$3.68 in Hong Kong today, the lowest since Aug. 19. Construction Bank fell 2.9 percent to HK$5.95, the lowest since Sept. 3.

Chinese banks advanced 1.45 trillion yuan ($212 billion) of loans in the first 19 days of this month, the 21st Century Business Herald reported today, without citing anyone. That’s equivalent to 19 percent of the CBRC’s full-year target.

The China Banking Regulatory Commission last week said lenders that failed to meet any of more than a dozen regulatory requirements have been told to limit lending. The watchdog said not all banks have been asked to rein in credit.

“Five major banks we have contacted today all suggested they received instruction from banking regulators last week to slow down new lending, but not stop new lending,” HSBC Holdings Plc economist Hongbin Qu said in a note today.

China will cap new credit at 7.5 trillion yuan this year, down from a record 9.59 trillion yuan last year, according to CBRC Chairman Liu Mingkang.

Capital Pressure

Lenders in the country are under pressure to raise money after last year’s credit surge weakened their capital and the industry regulator imposed tougher guidelines for financial buffers. Bank of China, the nation’s third-largest lender by market value, announced Jan. 22 that it will sell 40 billion yuan of convertible bonds and may raise additional capital by selling new shares.

Bank of China’s new lending in the first 20 days of January was “relatively large,” according to an e-mailed statement from the lender on Jan 20. The company said it will try to balance loans between months and quarters and that it needs to pay more attention to the structure of credits.

China Construction Bank’s Beijing-based spokesman Yu Baoyue wasn’t immediately available. A Bank of China spokesman declined to comment.

bloomberg

Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Βρετανίας


Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Βρετανίας

Αρκετοί Έλληνες και Κύπριοι συγκαταλέγονται για μια ακόμη φορά μέσα στους πλουσιότερους «Βρετανούς», από τους οποίους οι πέντε πλουσότεροι είναι 3 Έλληνες και 2 Κύπριοι.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει ο κ. Άλκης Δαυίδ, με περιουσία που εκτιμάται στο 1,2 δις. στερλίνες. Ο κ. Δαυίδ είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Στις επιχειρήσεις του συγκαταλέγονται η διαδικτυακή πύλη «Film On», η οποία είναι επιχείρηση Video-on demand, εταιρία παραγγής κινηματογραφικών ταινιών «111 pictures» ενώ είναι ιδιοκτήτης και του μεγαλύτερου πρακτορείου μοντέλων της Μ. Bρετανίας, «Independent Models».

Δεύτερος, με περιουσία 750 εκατ. στερλινών είναι ο κ. Φίλιππος Νιάρχος, τρίτη η οικογένεια Χατζηιωάννου, με επικεφαλής το Στέλιο Χατζηιωάννου, με περιουσία 564 εκατ. στερλίνες. Υπενθυμιζεται ότι ο κ. Χατζηιωάννου έχει ιδρύσει την Easygroup, η οποία έχει σημαντικά μερίδια στην Easyjet, easyvan, easycruise και easy pizza.

Tέταρτος στη λίστα φέρεται ο κ. Μιχάλης Κωνσταντίνου Λεμός, με περιουσία 550 εκατ. στερλίνες, γιος του κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή, Κωνσταντίνου Λεμού. Πέμπτος, με περιουσία 425 εκατ. στερλίνες βρίσκεται ο κ. Χρ. Λάζαρης ο οποίος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία.

reporter.gr

Πρεμιέρα αύριο για το νέο gadget της Apple


Πρεμιέρα αύριο για το νέο gadget της Apple

Αύριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου τεχνολογικού προϊόντος της Apple και η αγωνία κορυφώνεται μεταξύ των καταναλωτών και των ανταγωνιστών. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει, ωστόσο, η ονομασία με την οποία το νέο gadget θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Βροχή «πέφτουν» τα στοιχήματα για την πιθανή ονομασία του νέου «παιδιού» της Apple που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε εφημερίδες και βιβλία, που βλέπουμε τηλεόραση και παίζουμε βιντεοπαιχνίδια.

Ένας Ιρλανδός bookmaker διοργανώνει στοιχήματα για την ονομασία του νέου προϊόντος, προσφέροντας αποδόσεις ανάλογα με τις πιθανότητες που έχει το κάθε όνομα. Πιο πιθανά θεωρούνται το «iSlate» και το «iPad», ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση –βάσει αποδόσεων– έρχονται τα «iTablet» και «iPage».

Μυστήριο καλύπτει, επίσης, και τις δυνατότητες που θα έχει το νέο προϊόν, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτει της λειτουργίες ενός e-reader –για να ανταγωνιστεί το Kindle, θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα διαθέτει οθόνη αφής, όπως το iPhone.

naftemporiki

Τα άσχημα νέα για την Toyota συνεχίζονται


Τα άσχημα νέα για την Toyota συνεχίζονται



Τα άσχημα νέα δεν έχουν τέλος για την Toyota. Ακόμη και τα περίπου 29,6 δισ. δολάρια σε μετρητά (έως τις 30 Σεπτέμβρη) που έχει η εταιρεία φαίνεται να μην βοηθούν. Στις 21 Ιανουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί οικειοθελώς 2,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα μάρκας Toyota για να διορθώσει ένα πεντάλ του γκαζιού που κολλάει. Αυτή η ανάκληση ακολουθεί την αντίστοιχη 4,2 εκατομμυρίων οχημάτων Toyota και Lexus για τη διόρθωση προβλημάτων με πατάκια που κολλούσαν στο γκάζι, ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία. Οι ανακλήσεις συνέβησαν εν μέσω ισχυρισμών από ορισμένους ιδιοκτήτες οχημάτων πως είτε τα πατάκια ή το πεντάλ γκαζιού έκαναν το αυτοκίνητο να πηγαίνει απροσδόκητα εμπρός, προκαλώντας ατυχήματα.

Οι δικηγόροι των εναγόντων ήδη προετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Αλλά για την Toyota, η μεγαλύτερη ζημία θα μπορούσε να γίνει στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Ακόμη και αν τα προβλήματα με τις ανακλήσεις των μοντέλων είναι σπάνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Toyota, αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων και ντροπιαστικών ανακλήσεων. Από την πλευρά της, η Toyota εξηγεί στο δελτίο τύπου της ότι «η κατάσταση είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί όταν ο μηχανισμός του πεντάλ φθαρεί και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το πεντάλ του γκαζιού μπορεί να πατιέται πιο δύσκολα, καθυστερεί να επανέλθει ή στη χειρότερη περίπτωση να κολλήσει σε θέση ανάμεσα. Η Toyota εργάζεται γρήγορα για να την αντιμετώπιση του προβλήματος. "Αυτή είναι η λίστα των αυτοκινήτων που ανακαλεί: 2009-2010 RAV4, 2009-2010 Corolla, Matrix 2009-2010, 2005-2010 Avalon, 2007-2010 Camry, 2010 Highlander, 2007 -- 2010 Tundra, 2008-2010 Sequoia.

Η Toyota ανακαλεί οικειοθελώς τα αυτοκίνητα για να αποφύγει μείζονα προβλήματα ή πιθανά ατυχήματα. Η εταιρεία είναι γνωστό πως χειρίζεται καλά τις ανακλήσεις. Αλλά το πιο πιεστικό πρόβλημα για την Toyota είναι ότι αυτές οι ανακλήσεις και τα προβλήματα με την ποιότητα μπορεί να απειλήσουν τη φήμη που έχει η εταιρεία σε θέματα ποιότητας. Η εικόνα της μεγάλης αξιοπιστίας είναι το θεμέλιο της επιτυχίας των πωλήσεών της. Παρ΄ όλα τα προτερήματά της, η Toyota δεν είναι γνωστή για να το styling ή τις μεγάλες επιδόσεις. Οι φίλοι της Toyota εκτιμούν την ποιότητα της εταιρείας, την μηχανική και την τεχνολογία καυσίμων.

Η ποιότητα έπρεπε να είναι δεδομένη. Και όταν τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται, η Toyota υποσχεθεί ότι θα επανόρθωνε γρήγορα. Τον Ιούλιο του 2006, ο πρώην Πρόεδρος της Toyota Katsuaki Watanabe υποκλίθηκε βαθιά σε ένδειξη απολογίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η εταιρεία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων ποιότητας, να εξετάσει την εξυπηρέτηση των πελατών και τις δαπάνες. Μετά την ραγδαία επέκταση της Toyota κατά τη δεκαετία του ΄90 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας, φαίνεται ότι πως είχε χάσει τον έλεγχο ορισμένων από τις βασικές αρχές που την έκαναν μια τόσο μεγάλη εταιρεία. Ο Watanabe προσπαθούσε να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα.

Ο νέος CEO Akio Toyoda έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες αυτές. Σε περίπτωση που η Toyota δεν χειριστεί σωστά το θέμα αυτό, η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα ποιότητας στη δεκαετία του ΄70. Τα προβλήματα αυτά έδωσαν στους καταναλωτές λόγους να κοιτάξουν άλλες εταιρείες, δίνοντας την ευκαιρία στις Toyota, Honda και Datsun - που έγινε Nissan στις αρχές της δεκαετίας του ΄80- να καταλάβουν μια θέση στην αγορά των ΗΠΑ. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε την Toyota. Η εταιρεία δεν είναι ούτε κατά διάνοια στην κατάσταση που ήταν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ στη δεκαετία του ΄80. Αλλά αν συνεχιστούν οι ανακλήσεις, η Toyota θα μπορούσε να χτυπηθεί από μια ανακάμπτουσα Ford ή φιλόδοξους παίκτες όπως οι Hyundai-Kia και Volkswagen. Ακόμη και η General Motors παρουσιάζει κάποια σημάδια σταθερότητας. Όλες αυτές οι εταιρείες προχωρούν μπροστά τη στιγμή ακριβώς που η Toyota βρίσκεται σε στασιμότητα.

capital.gr

Γερμανία: Στις 95,8 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιανουάριο


Γερμανία: Στις 95,8 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιανουάριο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Ifo, δείχνοντας πως η ανάκαμψη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Σύμφωνα με το Ifo, ο δείκτης ανήλθε στις 95,8 μονάδες τον Ιανουάριο από τις αναθεωρημένες 94,6 μονάδες το Δεκέμβριο, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 95,1 μονάδες.

Σημειώνεται πως αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 και δείχνει πως η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε επίπεδα που υπήρχαν πριν από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και πριν από την κρίση των αγορών που προκάλεσε την βαθύτερη παγκόσμια ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

«Η τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση των εταιρειών έχει βελτιωθεί. Με δεδομένο το επιχειρηματικό outlook για το επόμενο μισό του έτους οι εταιρείες που ρωτήθηκαν είναι περισσότερες αισιόδοξες από ότι προηγουμένως», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn. «Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς», πρόσθεσε.

Ο δείκτης συνδυάζει τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες συνθήκες και για τις μελλοντικές προσδοκίες. Ο δείκτης τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στις 91,2 μονάδες από τις 90,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες ανήλθε στις 100,6 μονάδες από τις 98,9.

Επιπλέον, το κλίμα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό κλάδο βελτιώθηκε εμφανώς, σύμφωνα με το Ifo.

Τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κάνουν λόγο για μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο, κάπως καλύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους δείκτες.


capital.gr

Βρετανία: Οριακά εκτός ύφεσης το δ΄τρίμηνο


Βρετανία: Οριακά εκτός ύφεσης το δ΄τρίμηνο

Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η βρετανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2009 βγαίνοντας από την ύφεση η οποία ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2008.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν επεκτάθηκε με ρυθμό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση σε ποσοστό 0,4% ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε 3,2%.

Η Βρετανία έγινε έτσι η τελευταία χώρα της ομάδας G7 που βγαίνει από την ύφεση, αν και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) έχει προειδοποιήσει πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι εύθραυστη και αργή με δεδομένους τους περιορισμούς στις χορηγήσεις και την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και των χρεών των νοικοκυριών.

Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετούς μήνες ακόμα, όπως και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ενώ η διαφορά μεταξύ του δυνητικού προϊόντος και του πραγματικού θα συνεχίσει να διευρύνεται.

Όσον αφορά τα δημόσια χρέη το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως θα φτάσουν το 77% του ΑΕΠ στο τέλος του δημοσιονομικού έτους που λήγει το Μάρτιο του 2014 από 40% που βρισκόντουσαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

capital.gr

Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία από την Citi


Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία από την Citi

Τρία εύλογα σενάρια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τη νέα δεκαετία παρουσιάζει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2010. Ο οίκος ξεκινά την ανάλυσή του με τα λόγια ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Γερμανίας, του Johann Wolfgang von Goethe, ο οποίος είχε πει ότι «από όλους τους ανθρώπους, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το όνειρο της ζωής».

Ωστόσο, η Citi συνεχίζει κάνοντας λόγο για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά από δύο δεκαετίες σχεδόν συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας και της εισόδου στην νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τη Citi η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αντανακλά με τον καλύτερο τις τρέχουσες συνθήκες.

Το βασικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, σε ποσοστό 50% σύμφωνα με τον οίκο, είναι η Ελλάδα να επιτύχει τους περισσότερους μακροοικονομικούς στόχους το 2010 και να συμπληρώσει τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει με νέα ωστόσο ήπια μέτρα. Η εμπιστοσύνη αναμένεται να αποκατασταθεί εν μέρει, εντούτοις η αγορά εστιάζει στις εξελίξεις από το 2011 και μετά. Η Citi εκτιμά, ότι η όποια υπεραπόδοση της αγοράς θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εκτός και αν η ορατότητα των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών στοιχείων βελτιωθεί. Τέλος ως κερδισμένους σε αυτό το σενάριο η Citi «βλέπει» τις ΕΤΕ, Κύπρου, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΟΠΑΠ, για τις οποίες δίνει τιμές-στόχους, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το σενάριο, τα 25 ευρώ, 7 ευρώ, 14 ευρώ, 15,7 ευρώ και 18 ευρώ αντίστοιχα.

Το δεύτερο σενάριο, 30% βάσει πιθανοτήτων, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και αναφέρει ότι η Ελλάδα από τις αρχές του 2010 αποτυγχάνει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται και η χώρα προσπαθεί με δυσκολία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ. Συνεπώς αναγκάζεται να λάβει πιο σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να οδηγείται σε σημαντική και παρατεταμένη οικονομική αδυναμία. Σε αυτό το σενάριο η Citi εκτιμά ότι οι κερδισμένοι θα είναι λίγοι και κυρίως εταιρείες με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα όπως η Coca-Cola, ενώ οι μετοχές που υπεραπέδωσαν από το Μάρτιο του 2009 θα δεχτούν περαιτέρω πιέσεις.

Το τρίτο και καλύτερο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τον οίκο έχει 20% πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, είναι η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους του 2010 χωρίς την εφαρμογή νέων μέτρων. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα θα εγκριθούν και θα εφαρμοστούν μέσα το έτος. Οι αγορές πλέον δέχονται πιο εύκολα την προοπτική η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012 και η ελληνική αγορά σημειώνει σημαντική υπεραπόδοση, με πρώτες τις μετοχές που έχουν υποαποδώσει τελευταία.

capital.gr

Ζημιές 40 εκατ. στερλίνες για την Εκκλησία της Αγγλίας λόγω Tishman Speyer

Ζημιές 40 εκατ. στερλίνες για την Εκκλησία της Αγγλίας λόγω Tishman Speyer

Σε 40 εκατ. στερλίνες διαμορφώνονται οι ζημιές της Εκκλησίας της Αγγλίας από την επένδυσή της στο project της Tishman Speyer στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Εκπρόσωπος των Επιτρόπων της Εκκλησίας της Αγγλίας επιβεβαίωσε τα στοιχεία, λέγοντας ότι η επένδυση έγινε τον Ιούνιο του 2007 και ότι αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής αξία των παγίων που διαχειρίζονται οι Επίτροποι, με την τελευταία να ανέρχεται σε 4,4 δισ. στερλίνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Tishman Speyer αποφάσισε να επιστρέψει στους πιστωτές της τα κτιριακά συγκροτήματα του Μανχάταν Peter Cooper Village και Stuyvesant Town, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

capital.gr

Apple Earnings Rise 50% on Holiday Demand for Macs


Apple Earnings Rise 50% on Holiday Demand for Macs

Jan. 25 (Bloomberg) -- Apple Inc. reported a 50 percent jump in first-quarter profit, buoyed by holiday orders for the Macintosh computer. Sales of the iPhone missed some analysts’ estimates.

Net income rose to $3.38 billion, or $3.67 a share, from $2.26 billion, or $2.50, a year earlier, Apple said today in a statement. Sales increased to $15.7 billion. The company said it changed the way it accounts for iPhone sales, which means the figures aren’t comparable to analysts’ estimates.

Chief Executive Officer Steve Jobs added iMac desktops in October to spur holiday demand and started selling the iPhone in China, the world’s biggest mobile-phone market. Apple said it sold 8.7 million iPhones and 3.36 million Macs in the quarter. Gene Munster, an analyst with Piper Jaffray & Co. in Minneapolis, said investors were looking for almost 8.8 million iPhones and 3.1 million to 3.2 million Macs.

“The Mac number looked good and was impressive,” said Shaw Wu, an analyst at Kaufman Bros. in San Francisco. “IPhone shipments were light.” Some investors were looking for as many as 10 million, he said.

Sales this quarter will be $11 billion to $11.4 billion and profit will be $2.06 to $2.18 a share, Apple said.

Apple, based in Cupertino, California, rose $5.33 to $203.08 today in Nasdaq Stock Market trading. The shares were halted in extended trading.

Tablet Computer

“The new products we are planning to release this year are very strong, starting this week with a major new product that we’re really excited about,” Jobs said in the statement.

Apple also said it sold 21 million iPod media players. That includes the redesigned iPod Nano, a device that has a video camera and was unveiled by Jobs in September. Munster estimated Apple would sell 20.1 million iPods.

Apple has been recording sales of the iPhone using a subscription-accounting approach, spreading out sales over a 24 month period. In September, the Financial Accounting Standards Board approved a change in rules that lets companies record revenue earlier from products that combine software and hardware, such as the iPhone.

Tablet Anticipation

Apple will follow today’s earnings report with a product event on Jan. 27. The company plans to unveil a tablet computer, a person familiar with the matter said earlier this month. Analysts have speculated for at least a year that Apple is working on a version of its iPod Touch with a larger screen, which would let people watch movies, play music, read books and surf the Internet.

Such a device should capitalize on customer interest and developer enthusiasm for the iPhone and iPod Touch, said Barry Jaruzelski, a partner with Booz & Co. in New York. Apple has sold more than 50 million iPhones and Touch players, and more than 125,000 developers have created at least 100,000 applications for the devices.

Anticipation for the tablet has helped lift Apple’s stock, which closed at a record of $215.04 on Jan. 19, the day after the company sent out invitations to the event.

The holiday shopping season has been Apple’s biggest sales quarter for the past four years, and the iPhone and Mac together accounted for more than 60 percent of revenue in the period ended in September.

Munster had estimated Apple would sell 9.3 million iPhones and 3.1 million Macs.

Apple was the No. 5 personal-computer marker in the U.S. in the fourth quarter of 2009, according to research firm IDC in Framingham, Massachusetts. The company’s market share rose to 7.4 percent from 7 percent a year earlier, IDC said.

The iPhone 3G S was the No. 2 smartphone in the U.S. in the third quarter, behind Research In Motion Ltd.’s BlackBerry Curve, according to NPD Group Inc. in Port Washington, New York.

bloomberg
Share |