Tuesday, January 26, 2010

Βρετανία: Οριακά εκτός ύφεσης το δ΄τρίμηνο


Βρετανία: Οριακά εκτός ύφεσης το δ΄τρίμηνο

Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η βρετανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2009 βγαίνοντας από την ύφεση η οποία ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2008.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν επεκτάθηκε με ρυθμό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση σε ποσοστό 0,4% ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε 3,2%.

Η Βρετανία έγινε έτσι η τελευταία χώρα της ομάδας G7 που βγαίνει από την ύφεση, αν και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) έχει προειδοποιήσει πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι εύθραυστη και αργή με δεδομένους τους περιορισμούς στις χορηγήσεις και την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και των χρεών των νοικοκυριών.

Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετούς μήνες ακόμα, όπως και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ενώ η διαφορά μεταξύ του δυνητικού προϊόντος και του πραγματικού θα συνεχίσει να διευρύνεται.

Όσον αφορά τα δημόσια χρέη το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως θα φτάσουν το 77% του ΑΕΠ στο τέλος του δημοσιονομικού έτους που λήγει το Μάρτιο του 2014 από 40% που βρισκόντουσαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

capital.gr

No comments:

Share |