Tuesday, January 26, 2010

Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία από την Citi


Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία από την Citi

Τρία εύλογα σενάρια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τη νέα δεκαετία παρουσιάζει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2010. Ο οίκος ξεκινά την ανάλυσή του με τα λόγια ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Γερμανίας, του Johann Wolfgang von Goethe, ο οποίος είχε πει ότι «από όλους τους ανθρώπους, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το όνειρο της ζωής».

Ωστόσο, η Citi συνεχίζει κάνοντας λόγο για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά από δύο δεκαετίες σχεδόν συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας και της εισόδου στην νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τη Citi η φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αντανακλά με τον καλύτερο τις τρέχουσες συνθήκες.

Το βασικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, σε ποσοστό 50% σύμφωνα με τον οίκο, είναι η Ελλάδα να επιτύχει τους περισσότερους μακροοικονομικούς στόχους το 2010 και να συμπληρώσει τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει με νέα ωστόσο ήπια μέτρα. Η εμπιστοσύνη αναμένεται να αποκατασταθεί εν μέρει, εντούτοις η αγορά εστιάζει στις εξελίξεις από το 2011 και μετά. Η Citi εκτιμά, ότι η όποια υπεραπόδοση της αγοράς θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εκτός και αν η ορατότητα των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών στοιχείων βελτιωθεί. Τέλος ως κερδισμένους σε αυτό το σενάριο η Citi «βλέπει» τις ΕΤΕ, Κύπρου, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΟΠΑΠ, για τις οποίες δίνει τιμές-στόχους, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το σενάριο, τα 25 ευρώ, 7 ευρώ, 14 ευρώ, 15,7 ευρώ και 18 ευρώ αντίστοιχα.

Το δεύτερο σενάριο, 30% βάσει πιθανοτήτων, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και αναφέρει ότι η Ελλάδα από τις αρχές του 2010 αποτυγχάνει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων διευρύνονται και η χώρα προσπαθεί με δυσκολία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ. Συνεπώς αναγκάζεται να λάβει πιο σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να οδηγείται σε σημαντική και παρατεταμένη οικονομική αδυναμία. Σε αυτό το σενάριο η Citi εκτιμά ότι οι κερδισμένοι θα είναι λίγοι και κυρίως εταιρείες με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα όπως η Coca-Cola, ενώ οι μετοχές που υπεραπέδωσαν από το Μάρτιο του 2009 θα δεχτούν περαιτέρω πιέσεις.

Το τρίτο και καλύτερο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τον οίκο έχει 20% πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, είναι η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους του 2010 χωρίς την εφαρμογή νέων μέτρων. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα θα εγκριθούν και θα εφαρμοστούν μέσα το έτος. Οι αγορές πλέον δέχονται πιο εύκολα την προοπτική η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2012 και η ελληνική αγορά σημειώνει σημαντική υπεραπόδοση, με πρώτες τις μετοχές που έχουν υποαποδώσει τελευταία.

capital.gr

No comments:

Share |