Wednesday, July 27, 2011

Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων


Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας είναι πανέτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για συζήτηση των θεμάτων που έχει εγείρει. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι αντιδεοντολογικό τα διάφορα θέματα που εγείρονται από μέρους του ΔΗΚΟ -κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα μαθαίνει από τα ΜΜΕ.



Μεταξύ συνεργατών ο διάλογος είναι απαραίτητος αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνεται διαμέσου δημοσίων μηνυμάτων και προσκλήσεων, πριν καν ενημερωθεί ο Πρόεδρος. Θα μπορούσε ο κ. Καρογιάν να επικοινωνήσει πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του κόμματός του.



Αντιδεοντολογικό είναι επίσης να ζητείται από το ΔΗΚΟ όπως τεθούν στη διάθεση του Προέδρου οι παραιτήσεις των υπουργών που προέρχονται από το Κόμμα. Βάσει του Συντάγματος οι υπουργοί διορίζονται ως άτομα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από αυτόν παύονται. Είναι οι ίδιοι οι υπουργοί που θέτουν στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή τους και όχι έπειτα από απόφαση του κόμματός τους.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, θέμα το οποίο θα συζητήσει με το ΑΚΕΛ και με το ΔΗΚΟ, αν τα κόμματα βεβαίως το επιθυμούν. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει για αύριο στις 9.30 π.μ. έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ζητήσει απ’ όλους τους Υπουργούς να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του.



Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, είχε ζητήσει από τους υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ να θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον του προέδρου Χριστόφια.



Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι προς αυτό το σκοπό «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα διαβιβάσει σήμερα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Φωτίου, «σε αναμονή της αποδοχής των προτάσεών μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι». Πρόσθεσε ότι «τονίζουμε πάντως ότι κάθε μέρα που περνά, το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται και η πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση καθίστανται όλο και πιο απομακρυσμένες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, με αγωνία ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά», προσθέτοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται».

Σήμερα, είπε, «τώρα, πρέπει να αναληφθούν σημαντικές, καταλυτικές πρωτοβουλίες και να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες για να προλάβουμε τα χειρότερα», εκφράζοντας την άποψη ότι «ενδεχομένως να μας αναμένουν χειρότερα, αν δεν δράσουμε άμεσα».

«Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του κόμματός μας έχει καλέσει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ να θέσουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που όλοι αναμένουμε», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

«Λήψη αποφάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και υπερβάσεων που απαιτούνται», ανέφερε, «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και τους θεσμούς της, στο σύστημα διοίκησης της χώρας και για να διασωθεί η οικονομία μας, να ικανοποιηθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα και να χαραχθεί μια νέα αντίστοιχη με τις περιστάσεις πορεία της χώρας μέσα από ένα νέο εθνικό ξεκίνημα με σύνεση, συναίνεση, γενναιότητα, και προ πάντων ενότητα».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο η παραίτηση των Υπουργών του ΔΗΚΟ συνιστά και αποχώρηση του κόμματος από την Κυβέρνηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «ξεκάθαρα η πρόταση μας είναι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώπιον όλων των κομμάτων», προσθέτοντας ότι «εμείς θα αναμένουμε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που είναι πρόταση εξόδου από την κρίση».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ προχώρησε σε σύντομη αναδρομή όσον αφορά στις προσπάθειες του ΔΗΚΟ για έγκαιρη λήψη μέτρων, λέγοντας ότι αυτές άρχισαν από τις συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 και κλιμακώθηκαν κατά τις συζητήσεις για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εκτοτε, είπε, «το ΔΗΚΟ συνέχισε να πιέζει για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τη διακυβέρνηση με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της οικονομίας μας». Προτάσεις, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνησή του αποδέχθηκαν και με τις οποίες συμφώνησαν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συμβουλίου των αρχηγών.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Φωτίου, η καταστροφή στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» συσσώρευσε για την οικονομία νέα προβλήματα που την οδηγούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι «η έκτακτη αυτή ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιβάλλει τη λήψη αντίστοιχης σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας μέτρων».

Οπως επίσης γνωρίζετε, κατέληξε, «η λήψη αυτών των συμπληρωματικών μέτρων αποτελεί μέρος της δέσμης των συνολικών προτάσεων (πέντε σημεία) που καταθέσαμε για την έξοδο από την κρίση».


source: politis.com.cy

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκανα λόγο για πτώση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,296 εκατ. βαρέλια στα 354,025 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για πτώση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,022 εκατ. βαρέλια στα 213,478 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 3,385 εκατ. βαρέλια στα 151,845 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 88,3% από 90,3% την προηγούμενη εβδομάδα, επίπεδο στο οποίο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει.



source: capital.gr

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από S&P


Υποβάθμιση της Ελλάδας και από S&P

Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε σε "CC", από "CCC" προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επικαλούμενος την πιθανότητα η χώρα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποιες τουλάχιστον από τις υποχρεώσεις της. Το outlook της αξιολόγησης είναι "αρνητικό".

Παράλληλα, η S&P επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "C". Το recovery rating παραμένει στο "4", υποδηλώνοντας πιθανότητα 30%-50% ανάκτησης του αρχικού κεφαλαίου από τους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων των τίτλων που υπόκεινται σε μείωση 20% της καθαρής ονομαστικής αξίας, όπως εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IFF).

Έχοντας μελετήσει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, η S&P κατέληξε πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε "επιλεκτική χρεοκοπία" βάσει της δικής της μεθοδολογίας αξιολόγησης.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση ως μία προβληματική συναλλαγή, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιθανό ότι θα επιφέρει ζημιές στους εμπορικούς πιστωτές. Επίσης, ο οίκος σημειώνει πως ο σκοπός της ανταλλαγής/μετακύλισης του χρέους είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια όμως, ο προβληματικός δανειολήπτης δεν μπορεί -απουσία ανακούφισης από το χρέος- να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο και εντός προθεσμίας.



source: capital.gr

Εντελώς μόνος ο Χριστόφιας


Εντελώς μόνος ο Χριστόφιας

Την παραίτηση τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια έθεσαν οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ, Χρίστος Πατσαλίδης και Αντώνης Πασχαλίδης «ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που όλοι αναμένουμε» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτή η ενέργεια εκλαμβάνεται ως μοχλός πίεσης προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, για «τη λήψη αποφάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και υπερβάσεων που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και τους θεσμούς της, στο σύστημα διοίκησης της χώρας και για να διασωθεί η οικονομία μας, να ικανοποιηθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα και να χαραχθεί μια νέα αντίστοιχη με τις περιστάσεις πορεία της χώρας μέσα από ένα νέο εθνικό ξεκίνημα με σύνεση, συναίνεση, γενναιότητα, και προ πάντων ενότητα».

Επίσης το ΔΗΚΟ επιδιώκει με αυτή του την απόφαση να προωθήσει τη λήψη των συμπληρωματικών μέτρων (πέντε σημεία) «τα οποία αποτελούν μέρος της δέσμης των συνολικών προτάσεων που καταθέσαμε για την έξοδο από την κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος θα διαβιβάσει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.




Αυτούσια η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

"Προτού ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος αναφερθεί στις δραματικές εξελίξεις που αφορούν την οικονομία μας, θα ήθελα να σας θυμίσω τις προσπάθειες που κατέβαλε το ΔΗΚΟ προκειμένου να ληφθούν και να εφαρμοστούν έγκαιρα μέτρα που θα θωράκιζαν την οικονομία μας και θα απέτρεπαν τους κινδύνους υπαγωγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Όπως όλοι γνωρίζετε, οι προσπάθειες μας αυτές καταβάλλονται από πέρσι το καλοκαίρι ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011 και κλιμακώθηκαν κατά τις συζητήσεις ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Έκτοτε το ΔΗΚΟ συνέχισε να πιέζει για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τη διακυβέρνηση με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της οικονομίας μας.

Μετά από επανειλημμένες και συστηματικές συζητήσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνησή του αποδέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που καταθέσαμε, με τις οποίες μάλιστα συμφώνησαν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συμβουλίου των αρχηγών.

Δυστυχώς, η καταστροφή στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σώρευσε για την οικονομία μας νέα προβλήματα που την οδηγούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η έκτακτη αυτή ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιβάλλει τη λήψη αντίστοιχης σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας μέτρων.

Όπως επίσης γνωρίζετε, η λήψη αυτών των συμπληρωματικών μέτρων αποτελεί μέρος της δέσμης των συνολικών προτάσεων (πέντε σημεία) που καταθέσαμε για την έξοδο από την κρίση .

Θα ήθελα με την ευκαιρία να δηλώσω ότι βρισκόμαστε σε αναμονή της αποδοχής των προτάσεών μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι. Τονίζουμε πάντως ότι κάθε μέρα που περνά, το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται και η πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση καθίστανται όλο και πιο απομακρυσμένες.

Διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, με αγωνία ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Σήμερα, τώρα πρέπει να αναληφθούν σημαντικές, καταλυτικές πρωτοβουλίες και να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες για να προλάβουμε τα χειρότερα. Γιατί, ενδεχομένως να μας αναμένουν χειρότερα, αν δεν δράσουμε άμεσα.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του Κόμματός μας έχει καλέσει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ να θέσουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που όλοι αναμένουμε.

Λήψη αποφάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και υπερβάσεων που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και τους θεσμούς της, στο σύστημα διοίκησης της χώρας και για να διασωθεί η οικονομία μας, να ικανοποιηθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα και να χαραχθεί μια νέα αντίστοιχη με τις περιστάσεις πορεία της χώρας μέσα από ένα νέο εθνικό ξεκίνημα με σύνεση, συναίνεση, γενναιότητα, και προ πάντων ενότητα.
Καταλήγοντας θέλω να ανακοινώσω ότι σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος θα διαβιβάσει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

source: sigmalive.com

Η Fitch διατήρησε τη βαθμολογία Β- για τις ελληνικές τράπεζες


Η Fitch διατήρησε τη βαθμολογία Β- για τις ελληνικές τράπεζες

Η συμφωνία των Βρυξελλών και η στήριξη της διεθνούς κοινότητας διασώζει βαθμολογικά τις τράπεζες στην αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης Fitch. Οι αναλυτές του οίκου Fitch εκτιμούν ότι οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σημαντικές.

Τη βαθμολογία Β- διατηρεί η Fitch στους έξι ελληνικούς ομίλους Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATEbank και T Bank. Ωστόσο, υποβαθμίζει τη βιωσιμότητά τους (viability) σε «F» από «CCC

» και τις θέτει υπό παρακολούθηση για νέα πιθανή υποβάθμιση.

Συμφωνία

Η διατήρηση της αξιολόγησης «B-» αντανακλά τις αποφάσεις των Βρυξελλών και τη διεθνή στήριξη από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) στη ρευστότητα, την ανακεφαλαιοποίηση και την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για το διάστημα που θα μεσολαβήσει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η έκθεση της Fitch. Η κ. Τορέλα επισημαίνει ότι η «Fitch διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν ρευστότητα, είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα και αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε 'restricted default' καθώς ο κίνδυνος για χρεοκοπία των τραπεζών μειώνεται».

Βιωσιμότητα

Η Fitch θα διατηρήσει την αξιολόγηση «F» όσον αφορά τη βιωσιμότητα (viability) των ελληνικών τραπεζών. Η πιθανή επιδείνωση στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, στην κερδοφορία τους, τις πιθανές περαιτέρω εκροές των καταθέσεων, την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ και την επίδραση στα κεφάλαιά τους που θα έχει η αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός για το οποίο η Fitch εκτιμά ότι οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα αξιολόγησης.

source: stockwatch.com.cy

LVMH: Αύξηση κερδών και εσόδων στο α΄εξάμηνο


LVMH: Αύξηση κερδών και εσόδων στο α΄εξάμηνο


Άλλη μια μεγάλη επιχείρηση πολυτελών προϊόντων κατέθεσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, προσφέροντας μια ακόμη απόδειξη ότι οι διεθνείς οικονομικές ανησυχίες δεν αγγίζουν τον πολυτελή κλάδο.

Η LVMH, μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο, ανακοίνωσε αύξηση εσόδων α΄εξαμήνου της τάξης του 13% στα 10,292 δισ. ευρώ και αύξηση κερδών στα 2,22 δισ. δολάρια.



source: euro2day.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 0,3% του δείκτη Conference Board τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Πτώση 0,3% του δείκτη Conference Board τον Ιούνιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε 0,3% τον Ιούνιο στις 108,5 μονάδες έπειτα από πτώση 0,1% το Μάιο και άνοδο 0,2% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το think tank.

"Η επιβράδυνση του παγκόσμιου μεταποιητικού κύκλου, σε συνδυασμό με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται με βραδείς ρυθμούς μέχρι το τέλος του έτους", σχολίασε ο Jean-Claude Manini, οικονομολόγος του Conference Board.

"Η κρίση του δημόσιου χρέους επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία της ζώνης του ευρώ και θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης εφόσον δεν επιλυθεί στο άμεσο μέλλον", πρόσθεσε.




source: capital.gr

Πουλάει το ποσοστό της στη Rosneft η ρωσική κυβέρνηση


Πουλάει το ποσοστό της στη Rosneft η ρωσική κυβέρνηση


Η Ρωσία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό 15% στην πετρελαϊκή OAO Rosneft τον επόμενο χρόνο, στην μεγαλύτερη πώληση κρατικού assets στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση θα δημοπρατήσει το ποσοστό συμμετοχής της σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πώλησης κρατικών assets και θέλει να βρει επενδυτές για το σύνολο του ποσοστού ύψους 75% μέχρι το 2017, σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Alexei Uvarov σε συνέντευξή του. Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, το ποσοστό κοστίζει 14 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Dmitry Medvedev έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διευρύνει το πρόγραμμα πώλησης assets προκειμένου να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία και να ενισχύει το επενδυτικό κλίμα. Η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγής εταιρεία της Ρωσίας, η OAO Alrosa και η VTB Group, είναι μεταξύ των 14 μεγάλων εταιρειών στις οποίες η κυβέρνηση θα αποεπενδύσει τη συμμετοχή της, συγκεντρώνοντας 1 τρισ. ρούβλια (36,4 δισ. δολάρια).

«Σε σχέση με άλλες εταιρείες, η Rosneft είναι εντελώς έτοιμη για ιδιωτικοποίηση. Οι επενδυτές στο εξωτερικό γνωρίζουν τη Rosneft και περιμένουν για αυτό. Η Rosneft μπορεί να αποτελέσει την κύρια έλξη επενδυτών για τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Uvarov. Η κυβέρνηση ελέγχει το 75,16% της Rosneft μέσω του επενδυτικού της οχήματος OAO Rosneftegaz. Η μετοχή της Rosneft έχει σημειώσει άνοδο 10% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία σε 2,6 τρισ. ρούβλια.



source: capital.gr

Συμφωνία: Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος των ΗΠΑ


Συμφωνία: Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος των ΗΠΑ

Πιο κοντά σε μία καταστροφική στάση πληρωμής του χρέους τους βρίσκονται οι ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» σε ένα πολιτικό αδιέξοδο προτάσσοντας η κάθε πλευρά το δικό της σχέδιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απευθύνει νέα έκκληση για συμφωνία και την επικεφαλής του ΔΝΤ να ζητεί μία λύση.

Σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι μία στάση πληρωμών του χρέους ή μία σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ θα αποτελούσε «πολύ πολύ σοβαρό γεγονός», με μεγάλες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να βρουν τη σωστή λύση. Μία στάση πληρωμών θα ήταν κάτι τρομερό για τις ΗΠΑ και κυρίως για την οικονομία», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και προειδοποιώντας ότι βραχυπρόθεσμες περικοπές στον προϋπολογισμό το μόνο που θα μπορούσαν να επιτύχουν είναι να υπονομεύσουν την αμερικανική οικονομία. Λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μετά τη 2α Αυγούστου, βεβαιώνοντας ότι μία συμβιβαστική λύση είναι εφικτή τις προσεχείς ημέρες.

Επέμεινε δε ότι μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού δεν θα είναι ικανή να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το πιθανότερο είναι ότι μία τέτοια αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση. Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο κ. Ομπάμα.

Ωστόσο, παρ΄ό,τι επέμεινε και χθες στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, δεν επανέλαβε για πρώτη φορά ότι εάν η πρόταση αυτή δεν γίνει αποδεκτή, θα ασκήσει βέτο. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, επανέλαβε ότι το σχέδιό του για μείωση του ελλείμματος σε δύο στάδια θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters θεωρεί πιθανή μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ τουλάχιστον από ένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις έχει ήδη πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Περικοπές σε ταχυδρομεία

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να στερέψει από ρευστό το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να κλείσει 3.700 από το σύνολο των 32.000 ταχυδρομικών γραφείων της.

Η υπηρεσία, ανεξάρτητος οργανισμός που ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει να κλείσει περισσότερους ταχυδρομικούς σταθμούς και υποκαταστήματα, καθώς οι πελάτες αγοράζουν υπηρεσίες online. Στόχος της ταχυδρομικής υπηρεσίας είναι να μειώσει το κόστος, καθώς προσεγγίζει το όριο δανεισμού της, των 15 δισ. δολ.

source: naftemporiki.gr

Η Deutsche Bank διέγραψε το 21% της αξίας των ελληνικών ομολόγων


Η Deutsche Bank διέγραψε το 21% της αξίας των ελληνικών ομολόγων

Τη «συμφωνία κυρίων» για το ελληνικό χρέος έσπευσε ήδη να εφαρμόσει η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα παρουσίασε χθες τα αναλυτικά στοιχεία για την έκθεση του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, από όπου προκύπτει μείωση της έκθεσης σε ελληνικούς τίτλους, από 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 σε 1,15 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Διαγραφές

Πλην όμως εκπρόσωπος της τράπεζας διευκρίνισε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας δεν υπήρξε πώληση ομολόγων. Προσέθεσε, δε, ότι στα αποτελέσματα υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφές ύψους 155 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο τίτλων «προς διακράτηση», που αντιστοιχεί στη ζημία 21% που αποδέχθηκαν να υποστούν οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας.

Η γερμανική τράπεζα περιόρισε το τελευταίο εξάμηνο σημαντικά την έκθεσή της σε τίτλους των πέντε κρατών της περιφέρειας, με τη σχετική αξία να μειώνεται από 12,1 δισ. ευρώ σε 3,67 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά 70%). Η μεγαλύτερη διόρθωση αφορά τα ιταλικά ομόλογα, καθώς από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 η DB κατέχει πλέον λιγότερα από 1 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα αγόρασε, επίσης, συμβόλαια CDS για να προφυλαχθεί έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ιταλίας. Μεγαλύτερη του 50% είναι και η μείωση της έκθεσης σε ισπανικά ομολόγα, που στα τέλη του 2010 ξεπερνούσε τα 2,25 δισ. ευρώ και πλέον περιορίστηκε σε 1,07 δισ. ευρώ.

Σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι New York Times υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ευνοεί κατά πρώτο λόγο τις τράπεζες, καθώς η ζημία τους θα είναι μερικά δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα τους κόστιζε 200 δισ. ευρώ. Γεγονός είναι ότι ήδη από την αρχή της εβδομάδας φάνηκε να ομαλοποιούνται ελαφρώς οι συνθήκες στη διατραπεζική αγορά. Στη χθεσινή εβδομαδιαία δημοπρασία της ΕΚΤ, οι τράπεζες άντλησαν 164,2 δισ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δανειστεί 197 δισ. ευρώ.

source: stockwatch.com.cy

Μείωση 4,5% στις τιμές αυτοκινήτων


Μείωση 4,5% στις τιμές αυτοκινήτων

Μεγαλύτερη μείωση από ότι στην Ευρώπη κατέγραψαν το 2010 οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% ενώ στην ΕΕ η μείωση ανήλθε στο 2,5% και στην ευρωζώνη στο 1,5%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,5% σε πραγματικούς όρους το 2010 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελαφρά σύγκλιση εμφάνισαν επίσης οι τιμές καταλόγου των καινούργιων αυτοκινήτων. Αυτές οι μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών επιβεβαιώνουν την περσινή απόφαση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογείται πλέον η ύπαρξη ειδικών κανόνων ανταγωνισμού για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων.

Ο Joaquin Almunia, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Είναι θετική η διαπίστωση ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη ωφελούνται από τον ανταγωνισμό στις αγορές πώλησης νέων αυτοκινήτων και ότι οι τιμές που καλούνται να καταβάλουν εξακολουθούν να μειώνονται σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Το γεγονός ότι οι αποκλίσεις των τιμών μεταξύ των κρατών μελών περιορίστηκαν περαιτέρω αποτελεί θετική ένδειξη για την ύπαρξη διασυνοριακού ανταγωνισμού. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι πραγματικές τιμές για υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης στο σύνολο της ΕΕ έπαυσαν να αυξάνονται, πράγμα που φανερώνει ότι ο κλάδος έχει κατανοήσει τους νέους κανόνες του παιγνιδιού».

Συνολικά, οι αποκλίσεις των τιμών των επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ των κρατών μελών, με βάση τους τιμοκαταλόγους των κατασκευαστών, συρρικνώθηκαν.

Ωστόσο, οι αποκλίσεις αυτές παραμένουν σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα προβαίνοντας σε διασυνοριακές αγορές. Εντός της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης των αποκλίσεων των τιμών παρέμεινε αμετάβλητος

Ο δείκτης τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ (ο οποίος αποτυπώνει τις ονομαστικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές, περιλαμβανομένων των εκπτώσεων, του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης) αυξήθηκε κατά μόλις 0,3%, έναντι αυξήσεως 2,8% των τιμών καταναλωτή στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων κατά 2,5%.

Σε 24 συνολικά χώρες της ΕΕ κατεγράφη μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων. Σε δύο άλλες χώρες οι τιμές παρέμειναν σταθερές (+0,2% στην Ιταλία και στη Μάλτα), ενώ αυξήθηκαν στην Πορτογαλία (+2,6%).

Ωστόσο, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα αυτή είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος μια μεγαλύτερη από το μέσο όρο μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων (-6,7%) προς όφελος των αγοραστών.

Η πτώση των πραγματικών τιμών ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη Σλοβακία (-17,4%), στη Βουλγαρία (-13,5%), στη Σλοβενία (-11,6%) και στην Τσεχική Δημοκρατία (-9,0%). Στην Πολωνία κατεγράφη μείωση κατά 5,6%. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλου μεγέθους αγορές, η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν περισσότερο σημαντική στο Ηνωμένο Βασίλειο ( 3,7%), ενώ οι μειώσεις των τιμών ήταν περισσότερο συγκρατημένες στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Γαλλία (-1,9%, -1,6% και -0,9%, αντιστοίχως).

Μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων στο σύνολο της ΕΕ παρατηρείται σταθερά εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ κατασκευαστών στην αγορά νέων αυτοκινήτων λειτουργεί ικανοποιητικά, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Οι πραγματικές τιμές για υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης, οι οποίες κατά την τελευταία δεκαετία είχαν αυξηθεί σε ποσοστό υψηλότερο από το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού, δεν σημείωσαν αύξηση το 2010.

Η έκθεση σχετικά με τις τιμές των αυτοκινήτων αποτελεί μέρος της παρακολούθησης του τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων από την Επιτροπή. Στην έκθεση αυτή, παρατίθενται οι τιμές καταλόγου των 89 μοντέλων αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που αντιστοιχούν σε 26 κατασκευαστές, στο σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των αυτοκινήτων πανευρωπαϊκά και να αξιοποιούν τα οφέλη που τους παρέχει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση Moody’s μετά το χθεσινό φιάσκο


Υποβάθμιση Moody’s μετά το χθεσινό φιάσκο

Την υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες – από A2 σε Baa1 – ανακοίνωσαν πριν λίγο οι Moody’s, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης για τη λήψη μέτρων, τη δημοσιονομική κατάσταση μετά το Μαρί και την έκθεση κάποιων τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι Moody’s έθεσαν το rating των ομολόγων σε αρνητικό ορίζοντα.

Το βραχυπρόθεσμο rating της Κύπρου επίσης υποβαθμίστηκε από P-1 σε P-2.

Η σημερινή υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης του οίκου στις 16 Μαΐου με την οποία έθεσε την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο οίκος υποβάθμισε το Μάρτιο την Κύπρο κατά 2 βαθμίδες κυρίως λόγω της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Η έκθεση στην Ελλάδα ήταν και ο βασικός λόγος που ο οίκος είχε θέσει την κυπριακή οικονομία υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση το Μάιο.

Με τη σημερινή υποβάθμιση, η Κύπρος βρίσκεται πλέον τρεις βαθμίδες πάνω από το junk.

Οι λόγοι

Η υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τους Moody’ s, σε τρεις βασικούς λόγους:

1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

3. Και τον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά την εκτίμηση των Moody’s ότι το περιβάλλον που ισχύει σήμερα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους.

Η έκρηξη στο Μαρί

Όπως τονίζει ο οίκος, ο πρώτος λόγος της σημερινής υποβάθμισης είναι η ανησυχία για τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου που ενισχύθηκε μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται, «αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών, η θετική επίδραση των μέτρων αυτών για την επόμενη χρονιά θα μειωθεί λόγω της καταστροφής».

Το περιστατικό, προστίθεται, έχει προκαλέσει αναστάτωση για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική θέση της Κύπρου.

Λόγω των τακτικών διακοπών ρεύματος, ο οίκος μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. Για φέτος αναμένει μηδενική ανάπτυξη και για τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη 1%. Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, συνεπάγεται ότι τα έσοδα της κυβέρνησης θα είναι μειωμένα από ότι αναμενόταν αρχικά το 2011 και 2012.

Έλλειψη πολιτικής συναίνεσης

Δεύτερη αιτία για την υποβάθμιση είναι η συνεχώς αυξανόμενη πολιτική ένταση στο νησί στον απόηχο της καταστροφής στο Βασιλικό. «Αυτή η αρνητική εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, πολλά από τα οποία όχι μόνο χρειάζονται κομματική στήριξη αλλά και αποδοχή από τα συνδικάτα».

Ο οίκος εκφράζει ανησυχίες ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν.

Κεφαλαιακή στήριξη τραπεζών

Η τρίτη αιτία για την υποβάθμιση είναι ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να χρειαστεί να επεκτείνει τη στήριξη με κεφάλαια σε κάποιες τράπεζες τα επόμενα λίγα χρόνια, λόγω της σημαντικής έκθεσης των τραπεζών στο μακροοικονομικό στρες της Ελλάδας και τα ελληνικά ομόλογα.

Μια περίοδος παρατεταμένου μακροοικονομικού στρες, προστίθεται, θα αυξήσει την πιθανότητα αυτές οι υποχρεώσεις να μεταφερθούν στον ισολογισμό της κυπριακής κυβέρνησης.

Το πιστωτικό προφίλ της χώρας επηρεάζεται από τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται σε 600% του ΑΕΠ εξαιρουμένων των θυγατρικών/υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών και 860% του ΑΕΠ όταν περιληφθούν.

Το 40% του συνόλου των δανείων των τριών τραπεζών της Κύπρου, χορηγούνται στην Ελλάδα.

Βραχυπρόθεσμα, τονίζεται, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά καλά κεφαλαιοποιημένες παρά τις απώλειες των ιδιωτών πιστωτών που προκύπτουν μετά τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών έχουν ενισχυθεί, βελτιώνοντας την ικανότητας απορρόφησης σοκ.

Η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Κύπρου γινόταν σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τι θα μπορούσε να ανεβάσει το rating

Σύμφωνα με τον οίκο, αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει ευρείας κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό σύστημα και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και επίσης καταγράφει σημαντική και διαρκή μείωση του κόστους, τότε θα εξετάσουν την αναβάθμιση της αξιολόγησης του rating της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια ουσιαστικά μειωμένη πιθανότητα των κυπριακών τραπεζών να ζητούν δημόσια βοήθεια στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα αξίζει επίσης μια αναβάθμιση.

Επιπλέον, μια σταθερή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η οποία έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετική.

Αντίθετα, αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει τα ratings η καθυστέρηση στις αλλαγές στη δομή των δημοσίων οικονομικών. Επίσης, αρνητικά θα επηρεάσει η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και ανάγκη για ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία που αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος.

Επίσης, αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

source: stockwatch.com.cy

Με «χέρι» Χριστόφια κόπηκαν τα μέτρα για την οικονομία


Με «χέρι» Χριστόφια κόπηκαν τα μέτρα για την οικονομία

Ο Πρόεδρος έδωσε εντολές να αποσυρθούν όλα τα μέτρα που αφορούσαν το δημόσιο τομέα – με παραίτηση φέρεται να απείλησε ο Σταυράκης.


Όλα στον αυτόματο. Δύσκολα τα πράγματα για Χριστόφια , Καρογιάν και ΑΚΕΛ. Αναζωπύρωση αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μέτωπο.

Άγριο πόκερ παίχτηκε στο παρασκήνιο από πλευράς κυβέρνησης για την απόσυρση των οικονομικών μέτρων που είχαν να κάνουν με το Δημόσιο Τομέα. Πρωταγωνιστής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεσολάβησε και έδωσε εντολές στον Υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τα μέτρα που επηρέαζαν τους Δημοσίους Υπαλλήλους, έτσι ώστε να του δοθεί ο χρόνος για να διαβουλευθεί ο ίδιος προσωπικά μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους. Μετά όμως και το χθεσινό «φιάσκο» της σύσκεψης για τα μέτρα της οικονομίας, ο Χαρίλαος Σταυράκης ήταν έξω φρενών και απείλησε μέχρι και για παραίτηση ενώ τα πράγματα για Χριστόφια, ΑΚΕΛ και Καρογιάν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, με τον τελευταίο να έχει να αντιμετωπίσει συνάμα ένα «καυτό» ΔΗΚΟ.

Χέρι Χριστόφια
Τα μέτρα που αφορούσαν το Δημόσιο Τομέα «κόπηκαν» με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους με τους οποίους η «Κ» συνομίλησε, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν σε διάφορες εκτιμήσεις ως προς τους λόγους που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε μια τέτοια ενέργεια.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο μέτρο που θα συζητείτο χθες είχε συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Κομμάτων την περασμένη Παρασκευή ενώ χθες οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ανέμεναν από τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσίαζε περαιτέρω μέτρα, μιας και όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην ίδια σύσκεψη της περασμένης βδομάδας, λόγω της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου και των συνεπειών της, τα αρχικά μέτρα που συμφωνήθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκή. Ωστόσο χθες τελικά ο Υπουργός Οικονομικών εμφάνισε στους εκπροσώπους των κομμάτων λιγότερα μέτρα απ’ ότι είχαν αρχικώς συμφωνηθεί και από το πακέτο απουσίαζαν σχεδόν όλα τα μέτρα που αφορούσαν το Δημόσιο Τομέα.

Σχόλιο
Το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα στη Νήσο των Αγίων είναι η ευθυνοφοβία και αναβλητικότητα. Οι πολιτικοί ταγοί οφείλουν επιτέλους να σοβαρευτούν και να κοιτάξουν μπροστά. Το ποιος θα κυβερνήσει το 2013 ολίγον ενδιαφέρει την κοινωνία. Το κατά πόσο θα βγει νικητής ή όχι και αν θα είναι ή όχι λαβωμένος ο Χριστόφιας μέσα από αυτή την κατάσταση, επίσης δευτερευούσης σημασίας. Οι πολίτες αναμένουν να δουν πολιτική ηγεσία, η οποία επιτέλους να τολμά! Επιτέλους να ανασηκώσει το κεφάλι, να πάρει αποφάσεις και να τις εφαρμόσει αμέσως. Να δημιουργήσει ελπίδες και προοπτικές. Να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι και να καταγγείλει δημόσια αυτούς που αντιτίθενται. Δεν νοείται να παρακολουθούμε την αντιπολίτευση να προχωρά με τολμηρές αποφάσεις και να αποχωρεί από συσκέψεις γιατί η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει αποφάσεις και να κρύβεται. Αυτό δεν είναι νορμάλ. Φυσιολογικό θα ήταν αν γινόταν το αντίθετο. Να βλέπαμε δηλαδή την Κυβέρνηση να σκίζει τα ιμάτια της για μέτρα και την Αντιπολίτευση να το σκάει ή να προβαίνει σε μικροπολιτική εκμετάλλευση. Το τι ζούμε στη Νήσο των Αγίων, πρόκειται για πολιτική ανωμαλία, η οποία και θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο. Με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
Υ.Γ. Είναι δυνατόν, την ώρα που όλοι μιλάμε για την επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης μέχρι και επανίδρυσης του κράτους, με την πρώτη φωνή διαμαρτυρίας, από οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο επειδή πλήττονται τα συμφέροντά του, να γίνεται από Κυβέρνηση ή κόμματα άτακτη υποχώρηση;
Παναγιώτης Τσαγγάρης
Πολιτικοί οι λόγοι
Συνομιλώντας με αξιωματούχους διαφόρων κομμάτων η ενέργεια αυτή του Προέδρου Χριστόφια, να δώσει δηλαδή εντολές στον κ. Σταυράκη να «κόψει» τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουν πολιτικές διαστάσεις και συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι ο ίδιος και το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, πολέμησαν δεκαετίες για την ύπαρξη του Συνδικαλισμού και δεν επρόκειτο να αποδεχτεί την υιοθέτηση μέτρων χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση του με τους Κοινωνικούς Εταίρους. «Δεν πρόκειται επί διακυβέρνησης δικής μου να γίνει κάτι τέτοιο», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε στενούς του συνεργάτες.
Δεύτερον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας διαδηλώσεις πέραν του δεκαημέρου έξω από το Προεδρικό εξ’ αφορμής της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, δεν ήθελε να δει να βγαίνουν στους δρόμους και οι δημόσιοι υπάλληλοι ανοίγοντας έτσι άλλο ένα μέτωπο με την κοινωνία των πολιτών. Ως εκ τούτου προέβη σε αυτή την τακτική, να αποσύρει αρχικώς τα μέτρα που αφορούν τους Δημοσίους Υπαλλήλους έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα προς τους Κοινωνικούς Εταίρους αλλά και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ότι ο ίδιος γνοιάζεται για τα συμφέροντά τους.
Τρίτον. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενήργησε με αυτό τον τρόπο ώστε να υποχρεώσει το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις κάθετες θέσεις του εταίρου του (μιας και το θέμα της Οικονομίας στο ΔΗΚΟ το διαχειρίζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος) επί της Οικονομίας και των μέτρων.
Τέταρτον. Κομματικοί αξιωματούχοι, μη μπορώντας να αιτιολογήσουν την ανεξήγητη στάση της Κυβέρνησης Χριστόφιας σημείωσαν πως «δεν είναι καθόλου απίθανο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας να θέλει να δημιουργήσει τεχνητή κρίση, επί της Οικονομίας, εμφανιζόμενος ως ο υπερασπιστής των εργαζομένων, και γνωρίζοντας τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, να κερδίσει πόντους εντός της κοινής γνώμης». Ή ακόμη, όπως σημείωσαν οι ίδιοι κομματικοί κύκλοι, «ο Πρόεδρος νιώθοντας την υπερβολική πίεση για παραίτηση λόγω της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, να ωθήσει τα πράγματα στην Οικονομία και στα Μέτρα σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος να παραιτηθεί με την αιτιολογία ότι ως Πρόεδρος δεν πρόκειται να θυσιάσει τα συμφέροντα των εργαζομένων ή να αποδεχτεί να πληρώσουν τη ζημιά της κρίσης μόνο οι εργαζόμενοι, κάνοντας ηρωική έξοδο».
Οι εκτιμήσεις των ίδιων αξιωματούχων, συγκλίνουν ωστόσο ότι τα πρώτα δύο είναι και τα πιθανότερα πλαίσια, τα οποία καθόρισαν και τις αποφάσεις του Προέδρου Χριστόφια.


Έξω φρενών ο Σταυράκης
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Υπουργός Οικονομικών μετά και το ναυάγιο της χθεσινής σύσκεψης για την Οικονομία ήταν έξω φρενών ενώ φέρεται να απείλησε μέχρι και για παραίτηση αν δεν υπάρξει διόρθωση από πλευράς Κυβέρνησης ως προς τα οικονομικά μέτρα μετά και την αντίδραση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.

Τούτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαμόρφωσε και το λεκτικό των δηλώσεων του κ. Σταυράκη, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται πως η Κυβέρνηση αναδιπλώνεται και πάλι και καθησυχάζει πως τα μέτρα ισχύουν.

«Η Κυβέρνηση τονίζει ότι το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί ισχύει. Η διάθεση της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί. Μέρος των όσων έχουν συμφωνηθεί, είναι η διαβούλευση που ο Πρόεδρος θα έχει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα για τα μέτρα που περιλαμβάνει το συμφωνημένο πακέτο και αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό θα γίνει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών χθες το απόγευμα, και αφού όλα τα κόμματα προέβησαν ήδη σε δηλώσεις επί του προκειμένου.

Όλα στον αυτόματο
Ανεξαρτήτως εξέλιξης, τα πράγματα κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολα για την συγκυβέρνηση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ αφού εκκρεμούντος του κυβερνητικού ανασχηματισμού το μέτωπο της Οικονομίας όχι μόνο δεν κλείνει αλλά και οξύνεται. Παράλληλα αντιπαραθέσεις ξέσπασαν στο εσωτερικό εξ’ αφορμής των δηλώσεων Αναστασιάδη, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

Τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της άλλης αναμενόταν να γίνει ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο Προεδρικό. Ωστόσο τα πράγματα ολοένα και δυσκολεύουν αφού από τη μια το εσωτερικό του ΔΗΚΟ «φλέγεται» με όλο και περισσότερα στελέχη να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο συνέχισης της συγκυβέρνησης σε δικομματικό επίπεδο.
Από την άλλη, στο θέμα της οικονομίας, εκεί που αναμενόταν η συμφωνία και νηνεμία, χθες προέκυψαν τεραστίων διαστάσεων διαφωνίες και μεταξύ των εταίρων ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ. Ακόμη, ανοικτό μέτωπο όπου αργά ή γρήγορα οι διαφωνίες μεταξύ ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης θα έρθουν και πάλι στην επιφάνεια είναι το κυπριακό.

Τούτο δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στο μέλλον της συγκυβέρνησης αλλά και στην εικόνα της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία αυτή τη στιγμή υπολείπεται τρία βασικά στελέχη, για να μπορεί να εμφανίζεται και να λειτουργεί ως αρτιμελής. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις αφού αυτές αφορούν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και τον Επικεφαλής για την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ.

Άγνωστο παραμένει τελικά κατά πόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αποδεχτεί τους όρους του ΔΗΚΟ έτσι ώστε να γίνει κατορθωτός ο από κοινού σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός ή αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ προχωρήσουν από μόνοι τους στον καταρτισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Χθες άναψε φωτιές το εσωτερικό μέτωπο εξ’ αφορμής των δηλώσεων του Νίκου Αναστασιάδη (το βράδυ της Δευτέρας, 25 Ιουλίου), ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ακολουθήσουν σκληρές απαντήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης.



source: kathimerini.com.cy

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Οι περιοχές και η ώρα που θα γίνονται οι διακοπές ρεύματος έχουν ομαδοποιηθεί όπως φαίνονται στoυς Πίνακες Περιοχών στο πιο κάτω link:

http://news.eac.com.cy/

Ενημέρωση του κοινού για τις διακοπές ρεύματος μέσω... sms


Ενημέρωση του κοινού για τις διακοπές ρεύματος μέσω... sms


Από την Τετάρτη οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποίηση με SMS για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε η ΑΗΚ. Το μήνυμα θα λαμβάνεται μερικά λεπτά πριν από τη διακοπή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «μετά από ευγενική προσφορά της CYTA έχει αναπτυχθεί σύστημα για ενημέρωση του κοινού μέσω δωρεάν SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, για τις ώρες διακοπής ηλεκτρισμού σύμφωνα με την ομάδα που βρίσκονται τα υποστατικά». Αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι και η ΜΤΝ θα είναι έτοιμη να προσφέρει την ίδια υπηρεσία εντός της εβδομάδας.

Η ΑΗΚ έχει γνωστοποιήσει μέσω διαδικτύου και μέσω του Ημερήσιου Τύπου, τις 22 ομάδες στις οποίες έχει χωρίσει τους πελάτες της και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πελάτη να αναζητήσει τον αριθμό της ομάδας στην οποία βρίσκονται τα υποστατικά του.

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, αφού ο πελάτης εντοπίσει τον αριθμό της ομάδας που βρίσκεται το υποστατικό του, θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία αυτή στέλνοντας SMS στον αριθμό 8011 μαζί με τον αριθμό της ομάδας του, ώστε να λαμβάνει τα μηνύματα. Ο πελάτης πρέπει να γράψει το μήνυμα ON EAC και τον αριθμό της ομάδας στην οποία εμπίπτει το υποστατικό του.

Σε περίπτωση που συνδρομητής δεν επιθυμεί τη λήψη περαιτέρω μηνυμάτων ή σε περίπτωση λάθους στη συγκεκριμένη ομάδα περιοχής, τότε δύναται να σταλεί μήνυμα διαγραφής από την υπηρεσία μηνυμάτων. Συγκεκριμένα πρέπει να γράψει ΟFF EAC και τον αριθμό ομάδας υποστατικού.

Εξάλλου, δεύτερη ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρει ότι στα πλαίσια καλύτερης ενημέρωσης του κοινού έχει δημιουργηθεί νέα ιστοσελίδα της Αρχής στη διεύθυνση: www.news.eac.com.cy, λόγω υπερφόρτωσης της υφιστάμενης ιστοσελίδας της ΑΗΚ.

Και οι δύο ιστοσελίδες θα ενημερώνονται καθημερινά για οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα διακοπών στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

source: kathimerini.com.cy

Ομπάμα: Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε


Ομπάμα: Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε

Μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν θα είναι ικανή να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το πιθανότερο είναι πως μία τέτοια αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επανέλαβε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ένα μόλις εξάμηνο, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε προεπιλογή κρατικών ομολόγων. "Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να βρουν λύση συμβιβασμού αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια, ή, εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό" είπε ο Ομπάμα, ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ωστόσο, παρ' ότι επέμεινε και την Δευτέρα (25 Ιουλίου) στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, δεν επανέλαβε ότι εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά αποδεκτή, θα ασκήσει βέτο.

source: sigmalive.com
Share |