Tuesday, December 2, 2008

Ράλι ανόδου στη Wall- Κέρδη και στην Ευρώπη

Ράλι ανόδου στη Wall- Κέρδη και στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν η Wall και η Ευρώπη, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,3% στις 8.421 μονάδες ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.449 μονάδες με άνοδο 3,7% και ο S&P 500 στις 848 μονάδες με κέρδη 4%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,41%, στις 4.122,86 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,35%, στις 3.152,90 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 3,12%, στις 4.531,79 μονάδες. Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές ύστερα από την ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, οι οποίοι έδειχναν ότι ''βρήκαν βηματισμό'' μετά από την μεταβλητότητα στην έναρξη της συνεδρίασης. Μετά από ένα «διάλειμμα» πτώσης την ώρα που ανακοινώθηκαν οι νέες πτώσεις στις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι επενδυτές ξαναβρήκαν την αισιοδοξία τους, αφού το Κογκρέσο εμφανίζεται θετικό έναντι στα σχέδια αναδιάρθρωσης τους των τριών βιομηχανιών του Ντιτρόιτ.

Η κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, General Motors, Ford και Chrysler, αναμφισβήτητα ήταν ο «ανεμοδείκτης» των συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές.

Ράλι Ανόδου στη Wall

Η Citigroup βρέθηκε στο +7,3%, ύστερα από την ανακοίνωση του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι ότι θα χρησιμοποιήσει λιγότερο «συμβατικά» μέσα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Στο +11% κινήθηκαν και οι μετοχές της General Electric, η οποία παρά το γεγονός ότι μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο στο κάτω άκρο των προηγούμενων εκτιμήσεών της, ανακοίνωσε ότι διατηρεί το μέρισμά της στα 1,24 δολάρια και την πιστοληπτική αξιολόγησής της στο ΑΑΑ.

Τα κέρδη στο τρέχον τρίμηνο τοποθετούνται στα 50 με 52 σεντ ανά μετοχή, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για κέρδη 50 με 56 σεντ. Για το σύνολο της χρήσης 2008, η εταιρεία αναμένει υποχώρηση των κερδών της στα 8 δισ. δολάρια, ενώ για τη χρήση 2209 στα 5 δισ. δολάρια το 2009.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street εστιάστηκε στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι General Motors, Ford και Chrysler, οι τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, καταθέτουν στο Κογκρέσο προγράμματα αναδιάρθρωσης, ζητώντας κρατική βοήθεια για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι τρεις εταιρείες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί, επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν δάνειο «διάσωσης» αν οι εταιρείες δεν καταθέσουν πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Συγκεκριμένα, η Ford θα διαθέσει περίπου 14 δισ. δολάρια σε νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας παράλληλα ότι μέχρι το 2010 θα έχουν δώσει σε κυκλοφορία τα νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Επιπλέον, η Ford αναμένει μέχρι το 2011 να έχει επανέλθει στη ζώνη της κερδοφορίας, ενώ το 2009 δεν θα αντιμετωπίζει πλέον τα προβλήματα ρευστότητας που είχε και έχει το 2008. Επιπλέον, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση το ποσό των 9 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

H GM, η Ford και η Chrysler έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πωλήσεις τους μειώνονται κατακόρυφα ενώ οι δείκτες χρέους και το κόστος βάσης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθιστώντας τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές φοβούνται ένα νέο «αιματοκύλισμα» στις αγορές. Μάλιστα, σε έκθεσή της η JP Morgan αναφέρει ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε «βαθιά παγκόσμια ύφεση». Οικονομολόγοι σχολιάζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και τα κέρδη των επιχειρήσεων «μοιραία» θα σημειώσουν πτώση την επόμενη χρονιά.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Ο Πανευρωπαϊκός Δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,5%, διαγράφοντας τις προηγούμενες απώλειες ύψους 2,3%.

Η Allianz σημείωσε κέρδη της τάξεως του 5,5%, ύστερα από την «κατρακύλα» σε χαμηλό 22 ετών του δείκτη τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, που δίνει χώρο για νέα αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ράλι ανόδου της τάξεως του 12% κατέγραψε η μεγαλύτερη εταιρία σούπερ μάρκετ της Αγγλίας, η Tesco, ύστερα από τις καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις.

Ακόμη, άνοδο 13% σημείωσαν οι μετοχές του αγγλικού αερομεταφορέα British Airways, ύστερα από την ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την αυστραλιανή εταιρία Qantas Airways. Ο συνδυασμός των δύο εταιριών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μιας εταιρική δομή με διπλή παρουσία στο χρηματιστήριο , σύμφωνα με ανακοίνωση της British Airways, η οποία παράλληλα διευκρινίζει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και με την Iberia.

Αλμα 9% σημείωσε και η Renault, σαφώς επηρεασμένη από τα θετικά σχόλια που απέσπασε η παρουσία της Ford στο Κογκρέσο, αφού πλέον οι πιθανότητες χορήγησης δανείων στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πολύ περισσότερες. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι BMW και Daimler, με κέρδη 5,3% και 4,1% αντίστοιχα.

REPORTER.GR

Πτωτικά και τον Νοέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Πτωτικά και τον Νοέμβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Περίπου 36,6% πτώση στις πωλήσεις Νοεμβρίου σημείωσε η αυτοκινητοβιομηχανία, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί στις πωλήσεις που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, την ίδια ώρα που καταθέτει τα σχέδια για αναδιάρθρωση της εταιρείας στο Κογκρέσο, προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες χορηγήσεις.Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι πωλήσεις της Toyota, οι οποίες σημείωσαν πτώση 33,9%, της Crysler κατά 47%, καθώς και της Volvo, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά 46,5% χαμηλότερα.

Κατά 41,3% υποχώρησαν οι πωλήσεις της General Motors στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, αφού διαμορφώθηκαν στα 153.404 οχήματα από 261.273 οχήματα την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν βουτιά 44,1% στα 58.786 οχήματα.

Η Chevrolet κατέγραψε πτώση των πωλήσεων κατά 36,9% στα 95.756 οχήματα, ενώ την μεγαλύτερη κάμψη εμφάνισε η Hummer με τις πωλήσεις να υποχωρούν σε ποσοστό 63,9% σε ετήσια βάση στα 1.454 οχήματα.

REPORTER.GR

Παραιτήθηκε ο CFO της Deutsche Telekom

Παραιτήθηκε ο CFO της Deutsche Telekom

O Eick ήταν στη θέση του CFO της DT από το 2000. Την παραίτησή του φέρεται υπέβαλε ο γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) της Deutsche Telekom και θα αποχωρήσει από την εταιρία στις 28 Φεβρουαρίου, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, για να εργαστεί σε κάποια άλλη επιχείρηση.
Το ΔΣ της εταιρίας έκανε δεκτή την παραίτησή του χωρίς να ανακοινώσει όμως ακόμη το όνομα του αντικαταστάτη του. Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό περιοδικό Manager-Magazin η γερμανική εταιρία Arcandor πρόκειται να τοποθετήσει τον Eick στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου σε αντικατάσταση του Thomas Middelhoff.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 47 δολάρια το αργό- Απώλειες 4,7%

Κάτω από τα 47 δολάρια το αργό- Απώλειες 4,7%

Σε χαμηλά πάνω από τριών ετών βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διευρύνοντας τη βουτιά 8,4% που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης από το Δεκέμβριο του 2007, με τους αναλυτές μάλιστα να βλέπουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, δεν στάθηκε ικανό να αντιστρέψει θετικά το κλίμα για το αργό, το οποίο μόλις πριν πέντε μήνες ήταν η υπ΄ αριθμ 1 επιλογή των επενδυτών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,7%, στα 46,96 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2005.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 68% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου. Η «κατρακύλα» του πετρελαίου αποδίδοντας κατά κύριο λόγο στην ύφεση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Επίσης, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε 4,6%, στα 45,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι επικρατεί μια γενικότερη σύμπνοια απόψεων πως ο «πάτος» του πετρελαίου είναι στα 40 δολάρια το βαρέλι, και προσθέτουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δούμε το επόμενο διάστημα κάποιο ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μέχρι να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

REPORTER.GR

Fed: Μέχρι τον Απρίλιο παρατείνεται η ισχύς του σχεδίου διάσωσης

Fed: Μέχρι τον Απρίλιο παρατείνεται η ισχύς του σχεδίου διάσωσης

Μέχρι τον Απρίλιο διευρύνει το χρόνο ισχύος των μέτρων ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας η Federal Reserve, παρέχοντας μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία. Αρχικά το σχέδιο είχε χρόνο υλοποίησης μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση της FED δεν είναι σωστή, αφού ξεφεύγει από τα όρια ασφαλούς πρόβλεψης των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία.

REPORTER.GR

Το τέλος των πιστωτικών καρτών

Το τέλος των πιστωτικών καρτών

Όπως λέει και το αρχαίο ρητό, τα λεφτά δεν είναι το παν. Υπάρχουν επίσης οι πιστωτικές, οι επιταγές και διάφορα άλλα. Η αγορά όμως, τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με την αναλύτρια Meredith Whitney, η βιομηχανία των πιστωτικών καρτών θα περικόψει πάνω από 2 τρισ.δολάρια (συνολικό ποσοστό 45%) των υπαρχόντων πιστωτικών ορίων μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο. Προφανής συνέπεια αυτού θα είναι, όπως σημειώνει, μια τεράστια μείωση ρίσκου για εταιρίες όπως η JPMorgan, Bank of America και η Citigroup,ενώ αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή σε εταιρίες μικρότερης έκτασης όπως οι Visa και MasterCard.

Η μελέτη της Whitney, ωστόσο, έχει μερικά αρκετά «ενοχλητικά» σημεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. Ένα από αυτά είναι το σημείο στο οποίο αναφέρει ότι οι πιστωτικές κάρτες είναι για τους καταναλωτές η δεύτερη πιο σημαντική πηγή «καταναλωτικής ρευστότητας», μετά τους μισθούς τους. Το ενοχλητικό της πρότασης αυτής είναι στην (υψηλή) θέση των καρτών στην κατάταξη αυτή, μιας και, όπως τονίζουν, σε μια υγιή οικονομία θα περίμενε κανείς στη θέση εκείνη να βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών και όχι οι πιστωτικές τους.

Σίγουρα, παραδέχονται οι αναλυτές, αυτή η μείωση των ορίων κατά 45% θα είναι φρικτή για κάποιους, τελικά όμως θα ωθήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν πράγματα που πραγματικά αντέχει η τσέπη τους. Δύσκολο εγχείρημα, είναι η αλήθεια.

Αυτή ακριβώς είναι και η μεγαλύτερη απάτη που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, καταλήγουν οι αναλυτές: Η αντίληψη ότι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη είναι η επιστροφή των καταναλωτών στα προηγούμενα επίπεδα εξόδων, χωρίς τη συνειδητοποίηση ότι τα επίπεδα εκείνα είναι που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση.

Δε σώζεται η κατάσταση έτσι, υπογραμμίζουν. Η μόνη λύση για μια σταθερή οικονομία είναι να πεισθούν οι πολίτες να ξοδεύουν λιγότερο και να αποταμιεύουν περισσότερο. Δυστυχώς βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να προβεί επιζήμιο ακόμα και για το σύνολο της οικονομίας, της οποίας το 70% περίπου αποτελείται από τις καταναλωτικές δαπάνες.

REPORTER.GR

Συγχώνευση με την Qantas εξετάζει η British Airways

Συγχώνευση με την Qantas εξετάζει η British Airways

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την αυστραλιανή εταιρία Qantas Airways εξετάζει η British Airways. Ο συνδυασμός των δύο εταιριών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μιας εταιρική δομή με διπλή παρουσία στο χρηματιστήριο , σύμφωνα με ανακοίνωση της British Airways, η οποία παράλληλα διευκρινίζει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και με την Iberia.


«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πραγματοποιηθεί οποιουδήποτε είδους συναλλαγή και, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση», σημειώνει η βρετανική εταιρία.

REPORTER.GR

General Electric: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για το δ΄ τρίμηνο

General Electric: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για το δ΄ τρίμηνο

Στο κάτω άκρο των προηγούμενων εκτιμήσεών της τοποθετεί τα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο η General Electric καθώς λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου, τη διατήρηση του μερίσματός της ύψους 1,24 δολαρίων και της πιστοληπτικής αξιολόγησής της ΑΑΑ. Τα κέρδη στο τρέχον τρίμηνο τοποθετούνται στα 50 με 52 σεντ ανά μετοχή, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για κέρδη 50 με 56 σεντ. Για το σύνολο της χρήσης 2008, η εταιρεία αναμένει υποχώρηση των κερδών της στα 8 δισ. δολάρια, ενώ για τη χρήση 2209 στα 5 δισ. δολάρια το 2009.

REPORTER.GR

Επιστροφή στην κερδοφορία μέχρι το 2011 εκτιμά η Ford

Το νέο επιχειρηματικό πλάνο της παρουσιάζει η Ford αυτήν την ώρα ενώπιον του Κογκρέσου, με σκοπό να καταφέρει να εξασφαλίσει από την αμερικανική κυβέρνηση να της χορηγήσει δάνεια, που θα τονώσουν τη ρευστότητα της. Συγκεκριμένα, η Ford θα διαθέσει περίπου 14 δισ. δολάρια σε νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας παράλληλα ότι μέχρι το 2010 θα έχουν δώσει σε κυκλοφορία τα νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.Επιπλέον, η Ford αναμένει μέχρι το 2011 να έχει επανέλθει στη ζώνη της κερδοφορίας, ενώ το 2009 δεν θα αντιμετωπίζει πλέον τα προβλήματα ρευστότητας που είχε και έχει το 2008. Επιπλέον, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση το ποσό των 9 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταθέσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler ζητώντας κρατική βοήθεια για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι τρεις εταιρείες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί, επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν δάνειο «διάσωσης» αν οι εταιρείες δεν καταθέσουν πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.

H GM, η Ford και η Chrysler έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πωλήσεις τους μειώνονται κατακόρυφα ενώ οι δείκτες χρέους και το κόστος βάσης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθιστώντας τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά.

REPORTER.GR

Φήμες για παραίτηση του CFO της Deutsche Telekom

Φήμες για παραίτηση του CFO της Deutsche Telekom

Την παραίτησή του φέρεται να έχει υποβάλλει ο γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) της Deutsche Telekom, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters. O Eick ήταν στη θέση του CFO της DT από το 2000. Οι μετοχές της εταιρίας καταγράφουν απώλειες ύψους 3% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
402.47 ( -2.18%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1172.58 ( -2.34%)

Όγκος: € 3,464,237

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1837.98 ( -1.21%)

FTSE®/Χ.Α. 20
951.38 ( -1.22%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,122.86 57.37 1.41%
CAC 40 INDEX 3,152.90 72.47 2.35%
DAX INDEX 4,531.79 137.00 3.12%

======================

DOW JONES INDUS. AVG 8,419.09 270.00 3.31%
S&P 500 INDEX 848.81 32.60 3.99%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,449.80 51.73 3.70%

Paulson: Feds to expand rescue

Paulson: Feds to expand rescue

Treasury Secretary Henry Paulson said more needs to be done. The agency is 'actively' developing additional programs to boost lending.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The federal government is reviewing applications from hundreds of banks seeking rescue funding and is "actively" developing new programs to right the nation's unsettled financial system, Treasury Secretary Henry Paulson said Monday.

"Today we continue to work through a severe financial crisis," Paulson said, speaking in Washington, D.C., at the Fortune 500 Forum, a conference of executives and policymakers. "While we are making progress, the journey ahead will continue to be a difficult one."

The Treasury Department so far has injected $150 billion in capital into the financial system by buying preferred shares in 52 institutions. "Hundreds more" applications are under review, Paulson said.

Paulson, addressing one of the key criticisms of the government's massive $700 bailout effort, said that officials are hopeful that banks will begin lending more to consumers and businesses.

"We expect banks to increase their lending as a result of these efforts and it is important that they do so," Paulson said. "This lending won't materialize as fast as any of us would like, but it will happen much, much faster as confidence is restored."

After announcing a massive effort last week to jumpstart consumer lending, Paulson Monday said the program may be expanded to include other assets, such as securities backed by commercial mortgages and by residential mortgages not guaranteed by Fannie or Freddie.

"We are actively engaged in developing additional programs to strengthen our financial system so that lending flows into our economy," Paulson said.

Supporting the financial system is also the best way to pull America out of a recession, he said. The National Bureau of Economic Research said Monday that the nation has been in a recession since December 2007, one of the longest downturns it has faced since the Great Depression.

"This is not going to be big news," Paulson said. "One of the most effective things we can do is strengthen that financial system and get credit flowing again."

Paulson's comments come a week after the government announced another round of dramatic measures to prop up the financial system.

Last Tuesday, the Treasury Department and the Federal Reserve unveiled a joint program to spur purchases of consumer loans bundled into securities. The effort calls for the Federal Reserve of New York to lend $200 billion to investors in securities backed by consumer debt, such as student loans, car loans and credit cards. The Treasury Department will allocate $20 billion to cover any losses that the New York Fed might suffer if that debt defaults.

In addition, the Federal Reserve, announced it will purchase up to $500 billion in mortgage backed securities that have been backed by Fannie Mae (FNM, Fortune 500), Freddie Mac (FRE, Fortune 500) and Ginnie Mae, the three government-sponsored mortgage finance firms set up to promote home ownership. It will also buy another $100 billion in direct debt issued by those firms.

A day earlier, the Treasury and the Federal Deposit Insurance Corp. said it would rescue faltering Citigroup (C, Fortune 500). It agreed to guarantee some of the firm's losses in its $300 billion portfolio of troubled assets. Also, Treasury will make a fresh $20 billion investment in the bank on top of the $25 billion it already injected into the Wall Street bank.

Paulson has used nearly half of the $700 billion in funds Congress allocated to stabilize the financial markets. He has said he would not ask lawmakers for the remaining $350 billion, leaving it for the administration of incoming president Barack Obama to use.

CNN

Αυστραλία: Νέα μείωση του επιτοκίου κατά 1%

Αυστραλία: Νέα μείωση του επιτοκίου κατά 1%

Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα «έκοψε» κατά 100 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από το 1991.Ο Διοικητής της τράπεζας, Glenn Stevens, μείωσε στο 4,25% το βασικό επιτόκιο του δολαρίου Αυστραλίας, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, εκπλήσσοντας την πλειοψηφία των αναλυτών. Πρόκειται για την τέταρτη μείωση σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο Stevens δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στους κόλπους των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών.

REPORTER.GR

WSJ: Αντιμέτωπη με ζημιές δύο δισ. δολ. η Goldman

WSJ: Αντιμέτωπη με ζημιές δύο δισ. δολ. η Goldman


Καθαρές ζημίες έως δύο δισ. δολαρίων ενδεχομένως να εμφανίσει η Goldman Sachs στο τέταρτο τρίμηνο, όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι τριμηνιαίες ζημίες, οι οποίες ισοδυναμούν με περίπου πέντε ευρώ ανά μετοχή, θα είναι οι πρώτες που ανακοινώνει η Goldman ως εισηγμένη εταιρεία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με διαγραφές, από το τμήμα ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ως τη μονάδα real estate.

Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο ζημίες 1,27 δολαρίων ανά μετοχή, εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων αποτελεσμάτων, για το τρίμηνο που έληξε στις 28 Νοεμβρίου.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Κάμψη 0,8% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Ευρωζώνη: Κάμψη 0,8% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο



Κάμψη μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας τις αποπληθωριστικές τάσεις και εντείνοντας τις εικασίες περί μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat οι τιμές παραγωγού στα 15 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ υποχώρησαν κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 6,3%.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση της τάξεως του 0,3% και ετήσια άνοδο 7%.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού Σεπτεμβρίου σε πτώση 0,3% έναντι 0,2% που είχε αρχικά ανακοινώσει.


NAFTEMPORIKI

Mega Equity-Cisco στην πρωτιά ΕΠΕΥ

Mega Equity-Cisco στην πρωτιά ΕΠΕΥ


Στις δύο πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα μερίδια των χρηματιστηριακών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο ΧΑΚ, βρίσκονται η Mega Equity και η Cisco. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Mega Equity ανέβασε το μερίδιο της το εντεκάμηνο του 2008 κατά 5,76% στο 15,01%, έναντι 9,249% πέρσι και βρίσκεται στην πρώτη θέση των μελών του ΧΑΚ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Cisco που ανέβασε το μερίδιο της κατά 0,45% στο 14,22%.

Αύξηση 2,56% στο μερίδιο της παρουσίασε και η Λαϊκή Χρηματιστηριακή ανεβάζοντας το στο 12,78% από 10,22%. Εντούτοις, τα μερίδια των CLR, Εγνατία και Επενδυτική Τράπεζα, που συνδέονται με τη θυγατρική της Marfin, έχουν συρρικνωθεί. Η Λαϊκή Χρηματιστηριακή βρίσκεται στην τρίτη θέση.


Αύξηση 2,52% στο μερίδιο της παρουσίασε επίσης η EFG Eurobank Securities φθάνοντας το 6,242%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Atlantic Securities που μείωσε οριακά το μερίδιο της (-0,06%) στο 10%. Η CLR έχασε ποσοστό 2,68%, η Sharelink -3,08% και η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις 0,75%.

Στον αντίποδα με τις ΕΠΕΥ που είχαν το εντεκάμηνο τα μικρότερα μερίδια αγοράς βρίσκονται οι Solidus Security με ποσοστό 0,013% και Beta Securities με μερίδιο αγοράς 0,020%.

Συνολικά, δραστηριοποιούνταν ως ΕΠΕΥ την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 25 επιχειρήσεις-μέλη του ΧΑΚ, με τις τέσσερις μεγαλύτερες (Mega Equity, Cisco, Λαϊκή Χρηματιστηριακή και CLR ) να κατέχουν από κοινού ποσοστό αγοράς της τάξης του 52,2%.

Όσον αφορά τα μερίδια του φετινού Νοεμβρίου, την πρώτη θέση κατέχει η Mega Equity (20,123%), τη δεύτερη η Cisco (16,992%) και την τρίτη η Λαϊκή Χρηματιστηριακή (14,476%).

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,863.69 -533.53 -6.35%
HANG SENG INDEX 13,405.85 -702.99 -4.98%
CSI 300 INDEX 1,868.63 4.43 0.24%

JPMorgan Chase to cut 9,200 WaMu jobs

JPMorgan Chase to cut 9,200 WaMu jobs

The New York City-based bank, which acquired the collapsed bank, is eliminating more than 20% of WaMu's work force.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- JPMorgan Chase said Monday it plans to lay off 9,200 employees at Washington Mutual, the failed savings and loan that the New York City-based banking giant bought in September.

Once the largest savings and loan in the country, Seattle-based WaMu collapsed due to bad bets on mortgages, resulting in the largest bank failure in U.S. history.

As of the end of the third quarter, JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500) reported that Washington Mutual had nearly 42,000 employees. So the 9,200 job cuts represent more than 20% of WaMu's headcount at the time that it failed.

JPMorgan will slash 3,400 WaMu employees in Seattle, according to JPMorgan Chase spokeswoman Christine Holevas. That comes on top of the 1,600 job cuts in Pleasanton and San Francisco, CA, which the company announced last week.

The remaining 4,200 WaMu positions will come from offices nationwide, Holevas said. She added that most branch workers will keep their jobs since the layoffs are mostly at the corporate level.

CNN

Γερμανία: Σωσίβιο 30 δισ. ευρώ στην BayernLB

Γερμανία: Σωσίβιο 30 δισ. ευρώ στην BayernLB


Κρατική σανίδα σωτηρίας, αξίας 30 δισ. ευρώ, θα δεχθεί ακόμη μία γερμανική τράπεζα, η BayernLB. Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια στήριξης πιστωτικού ομίλου, που έχουν προωθηθεί στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης, το κρατίδιο της Βαυαρίας θα τροφοδοτήσει με 10 δισ. ευρώ την BayernLB -στην οποία και έχει ήδη μετοχικό μερίδιο.

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη μορφή κρατικών εγγυήσεων, που θα διευκολύνουν το δανεισμό της τράπεζας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε «ένεση» κεφαλαίων, ύψους 3 δισ. ευρώ, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας, Γκέοργκ Φάρενσον, ωστόσο, σημείωσε ότι το κρατίδιο δεν μπορούσε να δεχθεί τους όρους που έθετε το Βερολίνο για την παροχή των κεφαλαίων αυτών. Παρά το κρατικό σωσίβιο, η BayernLB ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 5.600 θέσεις εργασίας -το 29% του ανθρώπινου δυναμικού της-, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει «σωσίβιο» στην IKB (που ειδικεύεται στη χορήγηση δανείων προς μικρές επιχειρήσεις), στην επενδυτική τράπεζα Hypo Real Estate και στην Commerzbank ενώ προωθεί σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, το οποίο αρκετοί επικρίνουν ως «πολύ φτωχό».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε, χθες, ότι το «2009 θα είναι μία χρονιά κακών ειδήσεων για την οικονομία». Διεμήνυσε ωστόσο για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε έναν «παράλογο», όπως τον χαρακτήρισε, διαγωνισμό διάθεσης δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομίας.

Αμφισβήτησε επίσης την αποτελεσματικότητα της πρακτικής των φοροελαφρύνσεων, τονίζοντας ότι, πιθανότατα, οι πολίτες θα αποταμιεύσουν τα χρήματα αυτά και δεν θα τα δαπανήσουν, ενισχύοντας την κατανάλωση και, κατά συνέπεια, και την ανάπτυξη. Ηδη το ποσοστό των αποταμιεύσεων βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών.

Οι λιανικές πωλήσεις, εν τω μεταξύ, ενισχύθηκαν ελαφρά τον Οκτώβριο, αν και οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά παραμένουν δυσμενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, κατεγράφη άνοδος 0,4% σχέση με το Σεπτέμβριο και 1,7% σε ετήσια βάση -κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν εν μέρει στην κάμψη των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης.


NAFTEMPORIKI

Εξαγορά από τη MIG της Flight Ambulance International

Εξαγορά από τη MIG της Flight Ambulance International



Ποσοστό 49,99% στην εταιρεία Flight Ambulance International που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροπορικής μεταφοράς ασθενών σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέκτησε η Marfin Investment Group.

Το τίμημα ανήλθε σε 15 εκ. ευρώ και η συμφωνία προβλέπει ότι η MIG διατηρεί το δικαίωμα σε περίοδο δύο ετών να αυξήσει την συμμετοχή της σε 51% του μετοχικού κεφαλαίου, με τίμημα επιπλέον ποσό 2,5 εκ. ευρώ.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, η εταιρεία πραγματοποιεί επένδυση σε πολύ ελκυστικό κλάδο, η οποία ανταποκρίνεται στα επενδυτικά κριτήρια της MIG και δίνει τη δυνατότητα συνεργειών με δραστηριότητες στον τομέα της υγείας.

Η FAI περιλαμβάνεται στις τρεις κορυφαίες εταιρείες αεροδιακομιδών στην Ευρώπη, στις πέντε κορυφαίες στον κόσμο, και είναι μία από τις λίγες εγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG. Εχει έδρα τη Νυρεμβέργη και προσφέρει ιδιωτικές αεροπορικές υπηρεσίες, ως επί το πλείστον ειδικευμένες στη διακομιδή ασθενών σε εταιρείες, κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Περισσότερο από το 75% του κύκλου εργασιών της FAI προέρχεται από δραστηριότητες διακομιδής ασθενών, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από μακροχρόνιες σχέσεις και συμφωνίες με τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες ή εταιρείες παροχής βοήθειας του κόσμου. Ο τομέας αυτός δεν επηρεάζεται από το κόστος καυσίμων καθώς το κόστος αυτό επιβαρύνει τους πελάτες. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από δραστηριότητες εταιρικών και ιδιωτικών πτήσεων κυρίως από τα τέσσερα συμβόλαια που αφορούν τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου.

Η FAI ελέγχει στόλο επτά Lear jets και διαχειρίζεται επιπλέον δύο αεροσκάφη. Η έδρα του στόλου είναι το χαμηλού κόστους Διεθνές Αεροδρόμιο Νυρεμβέργης που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στο οποίο η FAI διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διοίκησης και συντήρησης. Για το 2008 αναμένονται έσοδα 26 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,6 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν όσον αφορά την εξαγορά σε πολλαπλάσιο EBITDA 4,9 με βάση τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2008 και 3,2 όσον αφορά τα αναμενόμενα αποτελέσματα του 2009.

Αύξηση μ/κ

Στο πρώτο τρίμηνο «βλέπει» την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων από την εταιρεία ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος. Οπως σημείωσε κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που έγινε χθες για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της MIG, τα 5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κινήσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

O κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε «καταπληκτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Οσο αφορά την αύξηση της συμμετοχής στη Marfin Popular, αναμένεται η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, από την οποία η ΜΙG έχει ζητήσει επίσης την άδεια να κάνει αγορές μετοχών της τράπεζας τη λεγόμενη «κλειστή» αγορά.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Προσωρινά μέτρα στήριξης των εταιρειών

Ιαπωνία: Προσωρινά μέτρα στήριξης των εταιρειών



Προσωρινά μέτρα για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν κεφάλαια αποφάσισε να υιοθετήσει η Bank of Japan καθώς η επιδείνωση της ύφεσης καθιστά τις τράπεζες πιο διστακτικές στον δανεισμό.

Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται εταιρικά ομόλογα ΒΒΒ ως επιβοηθητική εγγύηση από τις τράπεζες στις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της στο Τόκιο. Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,3%.

Χθες ο διοικητής της τράπεζας, Μασαάκι Σιρακάουα είπε ότι η πρόσβαση των εταιρειών στη χρηματοδότηση περιορίζεται με «γρήγορο ρυθμό». Τα επιτόκια που χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δάνεια διάρκειας τριών μηνών στο Τόκιο αυξήθηκαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε σήμερα κατά 1% τα επιτόκια στο 4,25%, διευρύνοντας τον μεγαλύτερο κύκλο μείωσης επιτοκίων από την ύφεση του 1991. Χθες ο διοικητής της Federal Reserve των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, είπε ότι το περιθώριο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι «φανερά περιορισμένο» και ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Στην Ιαπωνία οι τράπεζες γίνονται λιγότερο πρόθυμες να δανειστούν μεταξύ τους, αλλά και να δανείσουν τις εταιρείες εν μέσω ανησυχιών ότι οι υποχρεώσεις αυτές δεν θα αποπληρωθούν.


NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 6,35% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 6,35% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei



Με σημαντικές απώλειες 533,53 μονάδων, ποσοστό 6,35%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.863,69 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

EU Said to Be Revising Guidelines in Boost for French Bank Plan

EU Said to Be Revising Guidelines in Boost for French Bank Plan


Dec. 2 (Bloomberg) -- The European Commission and the European Central Bank are working on state-aid guidelines in a move that would pave the way for approval of France’s 10.5 billion-euro ($13 billion) bank-rescue plan, two officials familiar with the matter said.

European Union Competition Commissioner Neelie Kroes will discuss the proposed recapitalization measures at a meeting of EU finance ministers in Brussels today, according to the officials, who requested anonymity because they are not authorized to discuss the negotiations. The revised policy would clarify when governments’ can give new capital to “fundamentally sound” banks, said the officials.

Governments across Europe are seeking to shore up the financial system after the credit crisis froze inter-bank lending over the past two months. Some European governments, such as Spain, are worried that bank rescues could distort competition and break antitrust rules by leaving lenders better capitalized than institutions in other countries.

French President Nicholas Sarkozy’s administration said on Oct. 20 it would give the country’s six biggest banks as much as 10.5 billion euros as part of a 360 billion-euro rescue package. The decision was made on the condition that the banks, including BNP Paribas SA and Societe Generale SA, increase lending to companies and households by between 3 percent and 4 percent.

The European Central Bank and several EU governments asked the commission to provide clarity on what is considered a “fundamentally sound” institution, one of the officials said.

More Guidance

The commission needs to give more guidance to governments because it is not clear that all the banks that would get capital are fundamentally sound, the person said. The analysis is moving more to a case-by-case basis that’s linked with a bank’s risk profile, one of the people said, without specifying whether any particular bank is in trouble.

Several governments asked the commission to impose less stringent conditions on fundamentally sound banks. These countries wanted their banks to be able to issue dividends to shareholders, one person said.

Following the initial response to the crisis in which governments provided banks with deposit and credit guarantees, countries are focusing on lending, particularly to avoid credit problems hurting small businesses. The commission wants governments to help avoid such “systemic” problems that will hurt the region’s chances of recovering from the economic downturn.

“The commission wants to make sure that the money will be used to give loans to the real economy,” Jonathan Todd, spokesman for Kroes, told journalists yesterday at a regular briefing in Brussels. The money has to be used to “improve the competitive situation of the banks receiving the loans.”

BLOOMBERG

Α. Λοϊζου: Τα χείριστα έπονται στα ακίνητα

Α. Λοϊζου: Τα χείριστα έπονται στα ακίνητα


Σε περίοδο μακράς ύφεσης φαίνεται να εισέρχεται ο κλάδος των ακινήτων, με τις τιμές να παρουσιάζουν ήδη σημαντικές μειώσεις, χωρίς να αποκλείεται χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη τριετία. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο εκτιμητής και σύμβουλος ακινήτων Αντώνης Λοϊζου, παραθέτει τις εκτιμήσεις του για την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας ότι άρχισαν ήδη σημαντικές μειώσεις τιμών στα τουριστικά ακίνητα, μέχρι 20%, και μειώσεις μέχρι 10% στην ντόπια αγορά, αναλόγως της τοποθεσίας.

Οι προβλέψεις του κ. Λοίζου είναι συμβατές με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεκάδων επιχειρηματιών που περιλήφθηκαν στις τρεις σφυγμομετρήσεις της αγοράς που παρουσίασε η StockWatch τους τελευταίους μήνες, και διαφέρουν από τα στοιχεία που καταρτίζονται για λογαριασμό του μεσιτικού γραφείου BuySell, βάσει των οποίων υπάρχει ετήσια αύξηση στις τιμές της τάξης του 10%. Η δημοσίευση των δηλώσεων του κ. Λοϊζου, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις ιστορικών δεδομένων για την εγχώρια αγορά, ακολουθούν τη χθεσινή κοινοποίηση προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας θα περιοριστεί στο 2% το 2009, στο χαμηλότερο σημείο από το 2003.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λοϊζου εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα ξεκαθαρίσει όταν αρχίσουν να φαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον τουρισμό. Εκείνη είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για αγορές, υποστηρίζει.

Από την άλλη, όμως, διαβλέπει ότι η κρίση θα έχει μακρύτερη διάρκεια και μεγαλύτερος βάθος. «Επειδή όμως θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγω για κρίση, οπωσδήποτε το 2009 και πολύ πιθανώς το 2010 και ίσως και το 2011, σίγουρα θα δούμε μειώσεις των τιμών σε αυξανόμενο ρυθμό διότι αυτοί που βρίσκονται κάτω από δάνεια δεν θα αντέξουν», αναφέρει.

Όσο αφορά τους developers, ο κ. Λοίζου λέει ότι πάγωσαν τα νέα τους projects. «Θα πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να κτίζει αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο διότι οι τράπεζες δεν δανείζουν αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων παραμένει στα αζήτητα».

Οι developers, σημειώνει, στην προσπάθεια τους να δελεάσουν τους αγοραστές προσφέρουν διάφορα «μπιχλιμπίδια» όπως έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό, μια τακτική η οποία δεν θα αποδώσει στην πράξη, σημειώνει, έτσι σύντομα οι developers θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, συμφωνεί με τους οικοδόμους οι οποίοι δήλωσαν πρόσφατα ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μειώσουμε το μέγεθος της κρίσης, με 20 χιλ. εργαζόμενους στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα να βρίσκονται στη λίστα των υποψήφιων ανέργων. Ήδη υπογραμμίζει στις παράλιες πόλεις ξεκίνησαν οι απολύσεις.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της φορολόγησης των κενών οικοπέδων ως ένα μέτρο συγκράτησης των τιμών.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |