Monday, November 16, 2009

Αλμα 3,3% για το αργό- Κοντά στα 79 δολάρια


Αλμα 3,3% για το αργό- Κοντά στα 79 δολάρια

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά το χαμηλό ενός μηνός που σημειώθηκε την προηγούμενη συνεδρίαση, με κινητήριο μοχλό αφενός τις αναφορές για αύξηση της ζήτησης και σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου την περεταίρω αποδυνάμωση του δολαρίου. Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 2,55 δολάρια ή 3,3% στα 78,90 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοέμβρη η τιμή του αργού μειώθηκε στα 76,35 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Οκτώβρη.

Υποχώρησε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4963 δολάρια από το επίπεδο των 1,4903 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4965 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται με την θετική εικόνα που εμφάνισε η Ιαπωνική οικονομία. Η ανάπτυξη της ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου.

«Ευτυχισμένος» είναι ο ΟΠΕΚ με τα σημερινά επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τα οποία επιτρέπουν στην οικονομία να ανακάμψει, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς οργανισμού κ. Ζοζέ Μαρία Μποτέλο ντε Βασκονσέλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι χρήζει μεγαλύτερης εξέτασης στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού το κατά πόσον το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να τιμολογείται διεθνώς σε δολάρια.

«Η τιμή του πετρελαίου δεν είναι πολύ υψηλή. Νομίζω ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει με την τιμή σε αυτά τα επίπεδα. Ούτε και τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή», είπε ο κ. ντε Βασκονσέλος σε συνέδριο στο Αμπου Ντάμπι.

«Αβεβαιότητα» στην αγορά πετρελαίου διαπιστώνει ο ΟΠΕΚ, τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η διατηρήσιμη επένδυση σε εξερεύνηση και παραγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικής μεταβλητότητας των τιμών.

Ο μέσος βαθμός συμμόρφωσης των χωρών-μελών του οργανισμού στις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή τους κυμαίνεται στο 65% περίπου, «επίπεδο το οποίο είναι καλό για μας», σύμφωνα με τον κ. ντε Βασκονσέλος.

Τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν, σήμερα, για χρήση επί περίπου 62 μέρες, είπε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ιδανικά, θα έπρεπε να επαρκούν για 52 ή 53 μέρες», το οποίο θα βοηθούσε την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση κατά πόσον ο διεθνής οργανισμός θα προχωρήσει σε μεταβολή των επιπέδων της παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, λέγοντας μόνο ότι «πρέπει να περιμένετε». Στις 13 Νοεμβρίου είχε κάνει λόγο για το ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ μπορεί να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τους. Της ίδια γνώμης ήταν και ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ κ. αλ Ατίγια, σε σημερινές δηλώσεις του.

Οπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, ερωτηθείς ο κ. ντε Βασκονσέλος κατά πόσον το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να τιμολογείται διεθνώς σε δολάρια, είπε ότι το θέμα χρήζει μεγαλύτερης εξέτασης από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

reporter.gr

U.S. Postal Service 2009 Loss $3.8 Bln Vs Loss $2.8 Bln

U.S. Postal Service 2009 Loss $3.8 Bln Vs Loss $2.8 Bln

Nov. 16 (Bloomberg) -- The U.S. Postal Service said it posted a net loss of $3.8 billion in fiscal 2009, wider than the $2.8 billion loss the previous year. Operating revenue fell to $68.1 billion, compared to $74.9 billion in 2008, the postal service said in a statement. Total mail volume dropped 12.7 percent to 177.1 billion pieces, it said.

In 2010, the USPS forecast a revenue decline of $2.2 billion and a net loss of $7.8 billion, based on the assumption that there will be no change in the number of delivery days per week, and no change in the current retiree health benefits payment schedule.

bloomberg

Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό- Μια «ανάσα» από τα 1.140 δολάρια


Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό- Μια «ανάσα» από τα 1.140 δολάρια

Νέο ιστορικό υψηλό «άγγιξε» η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων.
Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1.139,20 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 2%. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού σημείωσε κέρδη ύψους 2% την εβδομάδα που μας πέρασε.«Αυτό είναι ένα διαφορετικό ράλι για το χρυσό, με την άνοδο να στηρίζουν και οι επενδύσεις και τα θεμελιώδη», δήλωσε ο Darin Newsom, αναλυτής στο Telvent DTN.

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο στον απόηχο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), κατά το οποίο οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το συνάλλαγμα, ενώ η άνοδος των ευρωαγορών, αλλά και της τιμής του χρυσού δεν βοηθούν στην ανάκαμψη του δολαρίου.

Υποχώρησε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4963 δολάρια από το επίπεδο των 1,4903 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4965 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται με την θετική εικόνα που εμφάνισε η Ιαπωνική οικονομία. Η ανάπτυξη της ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου.

reporter.gr

Fed: Πρόταση νέων κανόνων για την προστασία καταναλωτών πιστωτικών καρτών


Fed: Πρόταση νέων κανόνων για την προστασία καταναλωτών πιστωτικών καρτών

Πρόταση περιορισμού του κόστους συνδρομής και των ημερομηνιών λήξης κατέθεσε η Federal Reserve για τις πιστωτικές κάρτες, σήμερα. Στην πρόταση περιλαμβάνονται κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους μηδενίζεται η συνδρομή σε περίπτωση μη χρήσης της κάρτας, ενώ η ημερομηνία λήξης απαγορεύεται να είναι κάτω από τη συμπλήρωση της 5ετίας. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν προστασία στους καταναλωτές από αναπάντεχα κόστη, ενώ και η παράθεση των όρων των συμβάσεων είναι περισσότερο ξεκάθαροι.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση στα επιχειρηματικά αποθέματα Σεπτεμβρίου




ΗΠΑ: Πτώση 0,4% στα επιχειρηματικά αποθέματα Σεπτεμβρίου

capital.gr

Νέα αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές


Νέα αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές


Νέα αύξηση κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Τειρεσίας από την αρχή του έτους, το ύψος των τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών ανέρχονται σε 267.409 και τα ποσά που αφορούν σε 2.645.226.620 ευρώ. Σε ετήσια βάση τα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών έχουν αυξηθεί κατά 82,58% και των ποσών που αφορούν κατά 47,56%.

Από την αρχή του έτους, τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών ανέρχονται σε 206.759.821 ευρώ και τα τεμάχια σε 126.306. Σε ετήσια βάση, τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών έχουν αυξηθεί κατά 54,06% και τα τεμάχια κατά 33,19%.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 ωστόσο, καταγράφεται πτώση καθώς τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 224.966.860 ευρώ από 256.088.239 ευρώ τον Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας μείωση κατά -12,15%. Μειωμένα κατά – 18,05% ήταν και τα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών, τα οποία για τον μήνα Οκτώβριο ανήλθαν στα 21.621 από 26.384 τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, τα σχετικά ποσά υποχώρησαν τον Οκτώβριο στα 22.640.870 ευρώ από 24.477.805 τον Σεπτέμβριο, μειωμένα κατά – 7,50% από μήνα σε μήνα. Σε επίπεδο τεμαχίων, παρατηρείται επίσης μείωση από μήνα σε μήνα, της τάξεως του – 14,34% με τα τεμάχια μηνός Οκτωβρίου να ανέρχονται σε 13.264 από 15.485 τον Σεπτέμβριο.

capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο βιομηχανικός Empire State


ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο βιομηχανικός Empire State


Συνεχίστηκε το Νοέμβριο η βελτίωση των συνθηκών στη βιομηχανική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η έρευνα Empire Manufacturing της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξε ότι ο δείκτης γενικών συνθηκών υποχώρησε 11 μονάδες στις 23,51 μονάδες από 34,57 μονάδες τον Οκτώβριο που αποτελούσε υψηλό πενταετίας.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διολίσθησε στις 16,66 μονάδες από 30,82 μονάδες τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης αποστολών επίσης υποχώρησε στις 12,97 μονάδες από 35,08 μονάδες.

Ο δείκτης απασχόλησης επίσης υποχώρησε, ωστόσο κατάφερε να διατηρηθεί σε ανοδικό έδαφος, διολισθαίνοντας στις 1,32 μονάδες από 10,39 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αδύναμες συνθήκες στις αγορές εργασίας αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διατηρησιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας στις -2,63 μονάδες από 2,60 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης παρέμειναν θετικές και ανήλθαν στις 57,00 μονάδες αυτό τον μήνα από 55,69 μονάδες τον Οκτώβριο και 52,29 το Σεπτέμβριο.

capital.gr

GM: Ζημιές 1,15 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο


GM: Ζημιές 1,15 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο


Ζημιές της τάξης των 1,15 δισ. δολαρίων εμφάνισε η General Motors Co., στο γ΄ τρίμηνο, παρέχοντας την πρώτη ένδειξη για την βελτίωση των μεγεθών της μετά την πτώχευση, ενώ τα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων και στη μείωση των αποθεμάτων. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε να επιστρέψει τα χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η εταιρεία επιβεβαίωσε τα σχέδια επιτάχυνσης της αποπληρωμής των κεφαλαίων που έλαβε από την αμερικανική και καναδική κυβέρνηση, λόγω της βελτίωσης παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών και της σταθεροποίησης των πωλήσεων του κλάδου, με την πρώτη καταβολή να υπολογίζεται το Δεκέμβριο.

Τις πρώτες 83 ημέρες μετά την έξοδό της από τον πτωχευτικό νόμο η GM εμφανίζει ζημιές προ εκτάκτων στοιχείων της τάξης των 261 εκατ. δολαρίων, ενώ τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 26,4 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε θετικές λειτουργικές χρηματικές ροές ύψους 3,3 δισ. δολαρίων για την εν λόγω περίοδο – επίσης εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων – ενώ πρόσθεσε ότι η κύρια μονάδα της στη Βόρεια Αμερική εμφάνισε ζημιές 651 εκατ. δολάρια, με τις διεθνής δραστηριότητες να επιστρέφουν στην κερδοφορία με κέρδη 261 εκατ. δολάρια.

Η GM δεν έδωσε συγκριτικά στοιχεία καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα της εταιρείας που εξήλθε από την πτώχευση, καθώς και της Motors Liquidation Co εταιρείας που χρησιμοποιείται για να συγκεντρώνει τα προβληματικά πάγια όπως αδρανή εργοστάσια, εξοπλισμοί και πάγια του real estate.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν βελτίωση από το τρίτο τρίμηνο του 2008 όταν η GM κατέγραψε απώλειες 2,5 δισ. δολαρίων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής των κρατικών κεφαλαίων του προγράμματος ενίσχυσης, η GM σχεδιάζει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. δολ. το κάθε τρίμηνο, ενώ το συνολικό ποσό των 6,7 δισ. δολ. θα αποπληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου



ΗΠΑ: Αύξηση 1,4% στις λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου (εκτ. +0,9%)

capital.gr

Πότε συμφέρει η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας

Πότε συμφέρει η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας


Την ώρα, που ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξετάζουν σοβαρά τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους σε άλλη χώρα, εκτός Ελλάδος, εν αναμονή των οριστικών αλλαγών στη φορολογία – όπως αυτές προαναγγέλθηκαν ήδη από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου -, ειδικοί και φορολογικοί σύμβουλοι εφιστούν την προσοχή, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και το αν πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση. Το Capitaltax κωδικοποίησε τα σημεία-κλειδιά, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για να μεταφέρει κάποιος την έδρα του εκτός Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει ουσιώδης δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι το μέσο κόστος διατήρησης μιας εταιρίας σε άλλη χώρα κυμαίνεται περί τα 4.000-5.000 ΕΥΡΩ το χρόνο, δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση όταν έχει κέρδη 20, 30 ή 50.000 ΕΥΡΩ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κρίσιμο ποσό κερδών – άνω του οποίου συμφέρει η μεταφορά αυτή – είναι τα 100.000 ΕΥΡΩ.

ΕΙΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η μεταφορά σε άλλη χώρα κρίνεται ευκολότερη, όταν αντικείμενο της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών. Κι αυτό, γιατί δεν μπορεί εύκολα να αποδειχθεί αν γίνεται στην Ελλάδα ή εκτός, ώστε να φορολογηθεί ανάλογα. Μπορεί να δείχνει ότι γίνεται έξω, αλλά να πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα τιμολογείται και θα φορολογείται με τη νομοθεσία της άλλης χώρας.

Στην περίπτωση, που το αντικείμενο είναι η εμπορία αγαθών, τότε εφαρμόζονται οι γνωστές, τριγωνικές συναλλαγές. Αν π.χ. μια ελληνική εταιρία θέλει να εισάγει εμπόρευμα από τη Γερμανία με 100 ΕΥΡΩ και να το πουλήσει 160 ΕΥΡΩ, τότε το προϊόν πωλείται στα 100 ΕΥΡΩ από τη Γερμανία στην – αντίστοιχη της ελληνικής – εταιρία στην Κύπρο, και από την Κύπρο στα 150 ΕΥΡΩ προς την Ελλάδα. Η ελληνική εταιρία το τιμολογεί στη λιανική στα 160 ΕΥΡΩ. Έτσι, αντί να πληρώσει τον υψηλότερο φόρο στην Ελλάδα για τα 60 ΕΥΡΩ, πληρώνει μόλις 10% για τα 50 ΕΥΡΩ στην Κύπρο, και τον ελληνικό συντελεστή για μόλις 10 ΕΥΡΩ. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, η ελληνική εταιρία εμφανίζει μειωμένα κέρδη, τα περισσότερα των οποίων δηλώνονται στην Κύπρο με χαμηλότερο συντελεστή.

ΜΕΤΡΗΤΑ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διακίνηση των χρημάτων. Αυτή πρέπει να είναι καθ΄ όλα νόμιμη, καθώς οι έλεγχοι και η νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος έχουν γίνει πολύ αυστηροί σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Οι εταιρίες, που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας και ακίνητα στην ιδιοκτησία τους στη χώρα μας, επιβαρύνονται με φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται σκόπιμη η επιλογή για μετεγκατάσταση χώρας, που έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα, ώστε να μη χρειάζεται η καταβολή αυτού του φόρου.

ΑΚΙΝΗΤΑ - ΙΔΙΩΤΕΣ

Ο ιδιώτης μπορεί να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο καθεστώς μόνο για τα ακίνητα, ιδρύοντας εταιρία σε άλλη χώρα. Αυτή θα φέρεται ως η ιδιοκτήτρια του εν Ελλάδι ακινήτου και –όταν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο – μεταβιβάζονται οι μετοχές της εταιρίας στο νέο ιδιοκτήτη χωρίς φορολογική επιβάρυνση, ενώ στην Ελλάδα θα πλήρωνε φόρο μεταβίβασης. Επίσης, απαλλάσσεται και από το ΕΤΑΚ.

capital.gr

Τι δείχνει το πρώτο "κύμα" αποτελεσμάτων εννεαμήνου


Τι δείχνει το πρώτο "κύμα" αποτελεσμάτων εννεαμήνου


Αντοχή της πλειονότητας των ισολογισμών σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό κλίμα, διαπιστώνουν οι αναλυτές από το πρώτο «κύμα» ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Χωρίς να λείπουν οι αρνητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση και το εμπόριο, στους περισσότερους από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα λόγω κρίσης αρχίζουν πλέον να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των 33 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη τους στο εννεάμηνο, οι κυριότερες επισημάνσεις έχουν να κάνουν με ποιοτικές βελτιώσεις όπως η αύξηση της λειτουργικής ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους, καθώς η επίδραση των αναδιαρθρώσεων έχει αρχίσει να αποτυπώνεται όλο και περισσότερο στο κόστος λειτουργίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως με βάση τις αναμενόμενες επιδόσεις των εταιρειών, η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, διαμορφώνοντας τη συνολική καθαρή κερδοφορία του εννεαμήνου στα 4,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, δηλαδή, μείωση της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων κατά περίπου 32%, αφού στο περυσινό εννεάμηνο τα κέρδη μετά φόρων στο σύνολο των επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 6,63 δισ. ευρώ.

Βελτίωση

Καλύτερα περιθώρια παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών παρουσίασε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο όμιλος Μυτιληναίου κυρίως λόγω της ισχυρής απόδοσης της ΜΕΤΚΑ και του Αλουμινίου της Ελλάδος, ενώ βοήθεια υπήρξε και από έκτακτα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για την αντιστάθμιση κινδύνων από την πορεία της τιμής του αλουμινίου και των ισοτιμιών.

Η Marfin Analysis αναφέρει ότι ο κλάδος ενέργειας είχε μικρή συνεισφορά λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει στην εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, ενώ ο δανεισμός του ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου ανήλθε στα 432 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί αναμένουν καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θεωρούν την μέχρι σήμερα εικόνα μη ενδεικτική λόγω των αρνητικών οικονομικών συνθηκών και των καθυστερήσεων σε σημαντικά θέματα για τον όμιλο, όπως στην εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής και σε καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα της ΜΕΤΚΑ.

Στην τελευταία, μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων σε Συρία, Τουρκία το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων άνω του 50% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ μόνο 27% των έργων αφορούν τη ΔΕΗ, το μέχρι πριν λίγα χρόνια μοναδικό πελάτη της ΜΕΤΚΑ. Ο όμιλος εξετάζοντας την πορεία μεταβλητών όπως των τιμών του αλουμινίου, των καυσίμων αλλά και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου ανακοίνωσε ότι η νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη για τα EBITDA του 2009 κινείται μεταξύ 115 και 125 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκαν πολύ καλύτερα των αναμενομένων και συνιστούν για τους αναλυτές την μεγαλύτερη έως τώρα θετική έκπληξη της αγοράς. Το τρίτο τρίμηνο είναι το καλύτερο σε έσοδα και κερδοφορία του 2009 και η εκτιμώμενη πλέον επίδοση κερδοφορίας για το 2009 κινείται στα 862 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη θετική διαφορά οφείλεται, σύμφωνα με την Πήγασος, στο ότι το εννεάμηνο του 2008 το 54,6% των εσόδων της ΔΕΗ δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2 ενώ στο εννεάμηνο του 2009 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε σε 29,2%. Επιπλέον στο φετινό εννεάμηνο, η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν κατά 1.013.000 ΜWH μεγαλύτερη (39,8%) από το αντίστοιχο μέγεθος του εννεαμήνου του 2008, ενώ παράλληλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς αυξήθηκε 6,1%.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την Frigoglass. Η Marfin Analysis εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2009 υπάρχει επίσης δυνατότητα βελτίωσης στα περιθώρια κέρδους αλλά παραμένουν συντηρητικοί σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, καθώς οι οικονομικές συνθήκες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, παραμένουν αρνητικές.

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου ο όμιλος Frigoglass εμφανίζει μείωση 42% στον κύκλο εργασιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης κυρίως των πωλήσεων σε Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη. Παρά την προοδευτική βελτίωση που εμφανίζει ο τζίρος από τρίμηνο σε τρίμηνο το περιθώριο κέρδους παραμένει εξαιρετικά οριακό (0,37% στο τρίτο τρίμηνο), παρά την βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε συγκρίσιμα τρίμηνα (τρίτο τρίμηνο 2008 – 2009). Οι ταμειακές ροές εμφανίζουν βελτίωση, ενώ η εταιρεία έχει μειώσει τις επενδύσεις της στα 9,5 εκατ. ευρώ, από 33,6 εκατ. ευρώ το 2008.

Σε ό,τι αφορά στη Motor Oil, οι αναλυτές προβλέπουν πως οι αρνητικές προοπτικές για τα περιθώρια διύλισης βραχυπρόθεσμα αντισταθμίζονται από τα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία, την λειτουργία της νέας μονάδας διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 και την ενσωμάτωση της Shell. Όπως σημειώνουν, η εμπορική δραστηριότητα είχε οριακά θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά υπήρξε θετική έκπληξη από την Avin που είχε συνεισφορά 5 εκατ. ευρώ στο EBITDA του ομίλου. Τέλος, ο δανεισμός του ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου μειώθηκε στα 634 εκατ. ευρώ από 661 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Για τον ΟΤΕ, η Marfin Analysis τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν αδύναμα, αν και ξεχωρίζει η βελτίωση του περιθωρίου EBITDA για τον όμιλο Cosmote χάρη στις περικοπές εξόδων, τη μείωση των εσόδων στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και την θετική συμβολή των υπόλοιπων θυγατρικών του ομίλου του ΟΤΕ. Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα αφού δεν αναμένουν κάποια ουσιώδη θετική αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο θεωρούν ενθαρρυντική την διατήρηση του περιθωρίου EBITDA στα επίπεδα του 2008. Κατά την άποψή τους, η καθοδική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και για το 2010, συνεπώς η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πλευρά των εξόδων (εξοικονόμηση εξόδων λόγω συνεργιών, νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού), με σκοπό την διατήρηση της κερδοφορίας.

Για την Coca-Cola 3E, τέλος, τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου ήταν μικτά, οδηγούμενα, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, από χαμηλούς όγκους και μειωμένες πωλήσεις ενώ τα περιθώρια κέρδους ενισχύθηκαν και τα χρηματοοικονομικά κόστη περιορίστηκαν. Η βραχυπρόθεσμη απόδοση αναμένεται να επηρεαστεί από το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου παραμένουν ισχυρές.

Όσο για τη ροή ανακοίνωσης ισολογισμών από τους μεγάλους βάσει κεφαλαιοποίησης ισολογισμούς, θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν την Jumbo (16/11) την Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια (19/11), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σειρά παίρνει και η Εθνική Τράπεζα (23/11).

capital.gr

Κίνα: Αύξηση 5,7% των ξένων επενδύσεων τον Οκτώβριο


Κίνα: Αύξηση 5,7% των ξένων επενδύσεων τον Οκτώβριο


Άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν τον Οκτώβριο οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 5,7% στα 7,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 18,9% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Για το δεκάμηνο του έτους, οι ξένες επενδύσεις ανέρχονται σε 70,87 δισ. δολ. μειωμένες κατά 12,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

capital.gr

Cisco: Στα 3,4 δισ. δολάρια αυξάνει την προσφορά για την Tandberg

Cisco: Στα 3,4 δισ. δολάρια αυξάνει την προσφορά για την Tandberg

Κατά 19 δισ. κορόνες ή 170 νορβηγικές κορόνες ανά μετοχή, στα 3,4 δισ. δολάρια αυξάνει την προσφορά της για την εξαγορά της Tandberg η Cisco, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσφορά της Cisco κυμαινόταν στις 17,2 δισ. νορβηγικές κορόνες.

Η τελευταία προσφορά φαίνεται να είναι και η τελική.

Σε περίπτωση που και αυτή απορριφθεί, η Cisco ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει, διερευνώντας διαφορετικούς τρόπους επέκτασης της δραστηριότητάς της.

reporter.gr

Madoff's Mets jacket sells for ... $14,500










Madoff's Mets jacket sells for ... $14,500

Artifacts once owned by Bernie Madoff went on auction in New York on Saturday, pulling in almost a cool million.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- It was a very good day for the victims of Bernie Madoff. Several hundred of his former possessions were auctioned off in New York City on Saturday, and most of them sold for prices that crushed their high estimates.

In total, the auction brought in more than $900,000 from goods seized from Madoff's properties.

Bernie's New York Mets jacket fetched $14,500 -- more than 20 times what was expected. Ruth Madoff's diamond dangle earrings knocked down a cool $70,000, more than three times the high estimate of $21,400. A pair of her onyx-and-diamond earrings also went for $70,000, more than seven times the high estimate of $9,800.

Three duck decoys, which were sold in separate lots for a total of $11,500, had been estimated to sell for $184 -- total.

"This is great for the victims," said Roland Ubaldo, the U.S. Marshal who was supervising the proceedings. "But it's just a fraction of the money they lost."

0:00 /2:13Madoff's loot for sale
But more is expected to be made on Tuesday, when Bernie's boats, including "The Bull," go up for auction in Fort Lauderdale, Fla. Plus, the Manhattan penthouse and Palm Beach house are still for sale. And there are expected to be at least two more auctions of his possession -- including his clothes.

Bidders less satisfied
The bidders were often entertained by the drama that the skyrocketing bids produced, but they were less pleased with the prices. One attendee named Silvio, who didn't want his last name used, came hoping to pick up a watch. But he never made a bid. "Everything was too expensive," he said.

Indeed, almost all the Madoff watches -- Rolexes, Cartiers and others -- went for way more than projected, often double or more the high estimate.

The watches did, however, account for some of the only disappointments. One Rolex, a vintage Oyster Chronograph from 1931, did not sell at all, missing its minimum $35,000 bid.

The item with the highest estimate, a Rolex "Prisoner Watch" sold for less than $65,000, less than the $87,500 that was hoped. The watch was named because the company sold them, on credit, to British POWs during World War II to boost their morale. The prisoners could pay for the watches after war's end.

Madoff premium
The crowd was there to purchase pieces of Madoff, of that there's no doubt. Alan Richardson, an attendee who runs Estatebuyer.com, expressed consternation at the offers on many of Madoff's merchandise.

"It's ridiculous," said Richards, who bid on, and won, several items. "You can go on eBay and buy these things for less. The estimates are right but people are bidding five times the estimate. It's only because of Madoff."

Still, Richardson might be guilty himself of overbidding on one item: the Mets jacket. He helped drive the price all the way to $14,000 before dropping out. But according to him, the satin jacket is a real collectible and worth that price.

Richardson and the auctioneer, Bob Sheehan, had a bit of interplay during the jacket bidding bidding. The auctioneer urged him to stay in the bidding, whereupon Richardson quipped, "What size is the jacket?"

"One size fits all," was Sheehan's response.

Other goods
The Madoff lots were part of a larger auction filled with seized goods from all around the country, but Madoff was the only well-known name and easily the star.

The lots sold before Madoff did not command the premiums above the estimates that Madoff's good did, and the proceedings had a different feel.

As the time neared for the Madoff merchandise to go before the bidders, the room got more crowed -- and more tense. People started sitting up in their chairs. They yelled out their bids. The momentum carried right through to the end of the Madoff lots and the prices the last Madoff items fetched were no less astounding.

Lot 347, which included a couple of boogie boards with the name MADOFF hand printed in black marker, carried a high estimate of $90 and sold for $1,000. An address sign from the beach house on Montauk with his initials on it, the lowest estimate in the catalog at $20, went for, get this, $2,000.

Finally, there was Lot 346, a life preserver from one of Bernie's boats. The white ring with "Bullship NY" emblazoned on it was expected to bring as much as $160. It instead attracted a bid of $7,500.

That's pretty hard to top.

cnn

UBS Account Criteria Release May Unveil Model for IRS Crusade


UBS Account Criteria Release May Unveil Model for IRS Crusade

Nov. 16 (Bloomberg) -- Switzerland will release the criteria used to turn over details of an estimated 4,450 UBS AG accounts to the Internal Revenue Service tomorrow, revealing the U.S. model for chasing tax evaders in other banks and jurisdictions.

There may be as many as a dozen criteria, said William Sharp, a lawyer at Sharp & Associates in Tampa, Florida, based on the profiles of clients who were notified their account details may be turned over. They probably include accounts with more than 1 million Swiss francs ($988,000) and those set up through structures such as foreign trusts or foundations, he said.

“It’s already the template on which the IRS is pursuing banks in other countries,” Sharp said. “It will serve as a big wake up call for any taxpayer found in one of those disjunctive positions.”

Switzerland agreed in August to pass on data on some UBS accounts to the U.S. to settle a lawsuit related to suspected tax evasion. Swiss authorities withheld details of how the accounts were selected for 90 days so the information didn’t interfere with the IRS’s voluntary disclosure program. The Justice Ministry has scheduled a news conference at 11:15 a.m. tomorrow in Bern to discuss the UBS settlement.

“The current administration has made it clear that offshore and undisclosed accounts are high on the agenda,” said Greg Dean, a lawyer at U.S. Tax and Financial Service Ltd. in Geneva. “Pressure will continue on Switzerland and other jurisdictions as well.”

‘Hold Mail’

Red flags at UBS may have included accounts opened with non- U.S. passports, customers who were visited in the U.S. by UBS bankers, and accounts annotated “hold mail,” indicating clients who didn’t want to receive possibly incriminating correspondence, according to interviews with lawyers whose clients were notified that their account details may be turned over to the IRS.

Switzerland and the U.S. probably used a point system under which the most important criteria, such as a having $50 million in an account, were enough to trigger disclosure by themselves while it required several less important measures to do so, the lawyers said.

“There’s an element of pure numbers and then analysis of the kind of action and elaborate structures used to avoid paying tax,” Dean said.

Dominique Scheiwiller, a spokeswoman at UBS in Zurich, declined to comment, referring questions to the Swiss government.

Switzerland agreed to turn over the details of accounts related to “tax fraud and the like,” according to the Aug. 19 UBS settlement. UBS will give account information to a Swiss government task force, which will decide what it can relay to the IRS without violating Swiss law. The entire process is expected to take about a year.

Voluntary Disclosure

Under the IRS’s voluntary disclosure program, taxpayers must pay any tax owed, plus interest and a 20 percent penalty on the highest balance during the preceding six years. In return, they avoid possible criminal prosecution that could result in as much as 10 years in prison and $500,000 in penalties.

About 7,500 Americans with undeclared assets overseas disclosed those holdings to the IRS by the Oct. 15 deadline, according to the U.S. Justice Department.

The IRS may hope the publication of the Swiss criteria will persuade more people to disclose their accounts as the U.S. is joined in its search for undeclared money by authorities in the U.K., France and Italy, said Stephanie Jarrett, a partner at Baker & McKenzie in Geneva.

“There are quite a lot of governments out there on the prowl,” Jarrett said. “The U.S. and other countries are looking to fill their coffers, and they will try to find money wherever they can.”

‘Number of Ostriches’

The revenue services of the U.K., Australia and other countries have asked for information on UBS’s cross-border wealth management businesses, the bank said in its third-quarter earnings report on Nov. 3. Zurich-based UBS said it’s cooperating with these requests “within the limits of financial privacy obligations under Swiss law.”

The U.S. sued UBS on Feb. 19 to force disclosure of additional client details. That came a day after the bank agreed to provide the names of 250 account holders and pay $780 million to avoid prosecution for helping wealthy Americans evade taxes.

Since the February settlement, prosecutors have won guilty pleas from six UBS clients who described a web of bankers, lawyers and advisers who helped conceal income and assets. All six hid money in shell companies outside Switzerland.

As the IRS analyzes information from voluntary disclosures and opens new offices from Beijing to Panama City, banks will pour over the UBS criteria tomorrow, the lawyers said.

“Some Swiss banks have woken up, but there are still a number of ostriches around and they may not be there in five years,” she said. “Things are going to move very quickly, and UBS may emerge stronger because it has been forced to adjust so rapidly to the new regime.”

bloomberg

JPMorgan Said to Be in Talks to Buy Remainder of Cazenove Stake


JPMorgan Said to Be in Talks to Buy Remainder of Cazenove Stake


Nov. 16 (Bloomberg) -- JPMorgan Chase & Co., the U.S. bank that remained profitable during the financial crisis, is in talks to buy the half of Cazenove Group it doesn’t already own for about 1 billion pounds ($1.7 billion), said a person familiar with the matter, helping expand its business in Europe.

The price equates to about 530 pence a share, said the person, who declined to be identified because negotiations are still in progress. The proceeds will be split among Cazenove’s 1,500 shareholders and a deal is likely to be announced before the end of this month, the person said.

“This makes sense from a geographic diversity and a revenue diversity perspective,” said Douglas Ciocca, managing director at Renaissance Financial Corp. in Leawood, Kansas, which manages $1.9 billion, including shares of New York-based JPMorgan. Cazenove will help deepen the bank’s international client relationships and provide steady income, he said.

JPMorgan forged its venture with London-based Cazenove, whose clients include Queen Elizabeth II, in November 2004 to improve its relations with corporate clients. JPMorgan Chief Executive Officer Jamie Dimon, 53, led the No. 2 U.S. bank to a $3.6 billion third-quarter profit and has completed deals while rivals including Morgan Stanley and Citigroup Inc. had losses.

In June, JPMorgan bought the majority of the shares of New York-based hedge fund Highbridge Capital Management LLC it didn’t already own after co-founder Henry Swieca announced his departure. The bank completed the purchase ahead of schedule.

JPMorgan Cazenove Holdings has reported profits every year since it began, even as markets crumbled in 2007 and 2008. Cazenove gained this year as European companies raised $108 billion in rights offerings amid a dearth of mergers.

HSBC, Rio Tinto

The firm advised on HSBC Holdings Plc’s record 12.5 billion-pound fundraising in April and mining company Rio Tinto Group’s $15.1 billion-pound offer in June, which propelled JPMorgan to the No. 1 rank among advisers on European rights offers, according to data compiled by Bloomberg. The firm is advising Lloyds Banking Group Plc, Britain’s biggest mortgage lender, on a planned 13.5 billion-pound rights offering.

The firm also worked with insurer Friends Provident Group Plc on its 1.9 billion-pound takeover by Clive Cowdery’s Resolution Ltd. in August and Xstrata Plc on a planned 29.2 billion-pound merger with Anglo American Plc. Xstrata in October ended the deal to create one of the world’s largest mining companies five months after Anglo American rejected the offer.

The joint venture was among the first deals arranged by William Winters after taking over as co-CEO of JPMorgan’s investment bank in early 2004. Dimon ousted Winters, 48, in September.

Under the terms of the joint venture, after five years, JPMorgan had an option to buy the remaining half from Cazenove, and the U.K. broker had the right to sell to JPMorgan. The companies have until February to exercise their options.

Mayhew’s Payout

David Wells, a London-based JPMorgan spokesman, and Cazenove spokeswoman Tessa Murray declined to comment. The pending transaction was reported yesterday by the Sunday Telegraph and the Sunday Times in London.

Eighty Cazenove partners will split about 650 million pounds, the Sunday Times reported, without specifying where it obtained the information. Chairman David Mayhew may earn as much as 20 million pounds in the deal, the Times said.

JPMorgan’s investment bank had third-quarter revenue of $2.86 billion from Europe, the Middle East and Africa, according to a regulatory filing. Total net revenue for the unit was $7.51 billion.

JPMorgan paid 110 million pounds to Cazenove executives and investors and pumped 50 million pounds into the venture when it started. Cazenove also contributed 50 million pounds.

The firm was founded in London by the Cazenove family, who were descendents of French Hugenots in 1819, according to the company’s Web site.

Cazenove stock isn’t publicly traded.

bloomberg

H MPB απορροφά την Marfin Egnatia


H MPB απορροφά την Marfin Egnatia


Το σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της Marfin Egnatia από την Marfin Popular Bank ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΜΡΒ, σε συνεδρίασή της στις 13.11

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Marfin Popular Bank, η σχέση ανταλλαγής των μετοχών της απορροφώμενης εταιρίας που προτείνεται να εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των συγχωνευομένων εταιριών είναι η ακόλουθη:

0,6726990008 νέες συνήθεις (κοινές) ονομαστικές μετοχές της Marfin Popular BANK PUBLIC CO LTD ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ για κάθε 1 παλαιά κοινή μετοχή της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ονομαστικής αξίας 1,27 ευρώ.

Συνεπεία της έκδοσης νέων μετοχών το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Popular Bank PUBLIC CO LTD θα αυξηθεί κατά το ποσό των 4.913.952,85 ευρώ διαιρούμενο σε 5.781.121 νέες συνήθεις (κοινές) ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ.


Οι μέτοχοι της Marfin Popular BANK PUBLIC CO LTD εξακολουθούν να κατέχουν το ίδιο αριθμό μετοχών που κατείχαν και πριν από την έναρξη των αποτελεσμάτων της συγχώνευσης.

Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής και εν γένει οι όροι του Κοινού Σχεδίου Διασυνοριακής Συγχώνευσης τελούν υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των συγχωνευομένων εταιριών και την προϋπόθεση χορηγήσεως των κατά νόμον προβλεπόμενων αδειών ή εγκρίσεων των αρμοδίων Αρχών.

euro2day.gr

EADS: 'Βουτιά' 77% στην κερδοφορία γ' τριμήνου

EADS: 'Βουτιά' 77% στην κερδοφορία γ' τριμήνου

Σημαντική κάμψη - της τάξης του 77% - σημείωσαν τα κέρδη της European Aeronautic, Defence & Space & Co, μητρικής της Airbus SAS κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους. Αιτίες της εν λόγω μείωσης κερδών η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος και η αύξηση στις δαπάνες της εταιρείας για ερευνητικούς σκοπούς. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 201 εκατ. ευρώ (301 εκατ. δολάρια), έναντι των 860 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

reporter.gr

Ιαπωνία: Στο 4,8% η οικονομική ανάπτυξη


Ιαπωνία: Στο 4,8% η οικονομική ανάπτυξη


Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας μετά την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης η οποία ενδέχεται να περιορίσει τις ανησυχίες για επιστροφή σε ύφεση το επόμενο έτος.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8%, περισσότερο των προβλέψεων και των 20 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, μετά από αύξηση 2,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία αύξηση του ΑΠΕ μετά από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση της χώρας.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, καταδεικνύει την ισχυροποίηση της παγκόσμιας ανάκαμψης, μετά και της εκθέσεις την εβδομάδα που πέρασε για επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής και επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη. Την ίδια ώρα η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας πρέπει να διατηρηθεί.

Το γιέν [JPY=X] αρχικά κινήθηκε ανοδικά πριν περιορίσει τα κέρδη του και διαπραγματευθείς στα 89,65 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:44 μ.μ. στο Τόκιο από 89,60 που ήταν πριν από την ανακοίνωση. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,2%.

Η ιαπωνική οικονομία το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, περισσότερο από τις προβλέψεις 0,7% των οικονομικών αναλυτών. Η εσωτερική ζήτηση αποτέλεσε πλέον του ημίσεως αυτής της αύξησης.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες αναρριχήθηκαν 1,6%, τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων των αναλυτών. Οι εταιρικές επενδύσεις αποτελούν περίπου το 15% της οικονομίας και οδήγησε περισσότερο από το 1/3 την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας τη χρονική περίοδο από το 2002 έως και το 2007.

naftemporiki

Αυξημένες κατά 11,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αυξημένες κατά 11,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη


Αύξηση 11,2% παρουσίασαν οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Συνολικά, ταξινομήθηκαν 12.206.381 νέα οχήματα τους 10 μήνες του 2009, 5% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης, παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αγορών της δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αναπτύχθηκαν σημαντικά, και των αγορών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες συρρικνώθηκαν.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 15,8%, χάρη στα προγράμματα απόσυρσης παλαιών οχημάτων, τα οποία προσέφεραν στήριγμα στην ταλαιπωρημένη αγορά.

Αντιθέτως, η εικόνα στη δυτική Ευρώπη δεν ήταν καλή, με τις πωλήσεις οχημάτων να μειώνονται κατά 36,9%. Η μοναδική αγορά στην οποία καταγράφηκε ανάπτυξη ήταν η τσεχική.

naftemporiki

Τα hedge funds ίσως αποδεχτούν την πρόταση της Kraft ως έχει


Τα hedge funds ίσως αποδεχτούν την πρόταση της Kraft ως έχει


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Τα hedge funds και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές βασίζονται στην προοπτική η Kraft Foods να βελτιώσει την προσφορά της για την Cadbury, ωστόσο αν η Kraft δεν το κάνει ίσως πρέπει να την αποδεχτούν ως έχει.

Καθώς ορισμένα hedge funds όπως η Paulson & Co αυξάνουν καθημερινά τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Cadbury, φαίνεται ότι τόσο τα hedge funds όσο και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην απόφαση για το μέλλον της βρετανικής εταιρείας ζαχαροειδών.

Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος αγοράζει μετοχές της Cadbury αυτή τη στιγμή το κάνει με την προσδοκία ότι η Kraft Foods θα αυξήσει την πρόταση ύψους 9,8 δισ. λιρών. Ωστόσο, τα άσχημα νέα για την διοίκηση της Cadbury είναι ότι δεν επενδύουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμα ενώ αναμένεται να πουλήσουν τα ποσοστά τους στην Kraft οποιαδήποτε και αν είναι η τελική προσφορά.

“Προφανώς όσο λιγότεροι είναι οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι μετοχών, τόσο πιο δύσκολο είναι για τη διοίκηση της Cadbury να πείσουν τον κόσμο να διατηρήσει τις μετοχές σε ορίζοντα πέντε ετών”, σχολίασε ο Graham Jones, αναλυτής της Panmure Gordon.

Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Paulson & Co, με επικεφαλής τον John Paulson, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αύξησε το ποσοστό της στην Cadbury στο 2,54%, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε διπλασιάσει το ποσοστό της στο 2,08% - την ίδια ημέρα που η Kraft κατέθεσε την πρόταση ύψους 9,8 δισ. λιρών για την εταιρεία.

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό των μετοχών της Cadbury που βρίσκεται στα χέρια των hedge funds και των βγραχυπρόθεσμων επενδυτών – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 14% με 40% - η Paulson είναι σίγουρο ότι δεν είναι η μόνη. Ακόμη ένα hedge fund, η Eton Park International ενίσχυσε το ποσοστό της στο 2,4% την περασμένη Τρίτη, αγοράζοντας μετοχές στις 757 πέννες ανά μετοχή, ενώ αναφορικά με τους υπόλοιπους μετόχους, ο επενδυτής Nelson Peltz κατέχει ποσοστό της τάξης του 3,4%.

Οι εν λόγω αυξήσεις των ποσοστών πραγματοποιούνται παρά την απόρριψη από την Cadbury, της πρότασης της Kraft την περασμένη Δευτέρα, που αφορούσε 300 πέννες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft. Βάσει της πρότασης η εταιρεία αποτιμάται στις 9,8 δισ. λίρες, ή περίπου 717 πέννες ανά μετοχή.

Αγοράζοντας μετοχές της Cadbury στις 760 πέννες ανά μετοχή, επενδυτές όπως ο Paulson είναι προφανές ότι δεν προτίθενται να πουλήσουν στην Kraft στις 717 πέννες, ή ακόμη και στις 761 πέννες. Για να είναι αξιόλογη η προσφορά, ο Paulson θα ελπίζει σε νέα πρόταση που θα πλησιάζει στις 800 πέννες.

“Έχουν αγοράσει με την προσδοκία μίας αυξημένης προσφοράς”, δήλωσε ο Jones της Panmure. “εν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα η Kraft να καταθέσει τελική πρόταση που το πρώτο της ψηφίο θα είναι το επτά”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρόκειται για ικανοποιητική συναλλαγή αν η Kraft αυξήσει την προσφορά της και το deal προχωρήσει στις 760-800 πέννες”, σχολίασε ο Jacob Schmidt, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Schmidt Research Partners, προσθέτοντας ότι “μπορεί τα hedge funds να ξέρουν κάτι που εμείς δεν γνωρίσουμε. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις στο τραπέζι, τα hedge funds που έχουν αγοράσει τη μετοχή κοντά στις 760 πέννες οδηγούνται σε μία και μόνο απλή επιλογή: να αποδεχτούν τη χαμηλή προσφορά της Kraft καταγράφοντας απώλειες, ή να επιτρέψουν στην Kraft να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να δουν τις μετοχές της Cadbury να διολισθαίνουν σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Δεδομένου ότι η Kraft εμφανίζεται αποφασισμένη να δείξει υπομονή και να μην πληρώσει περισσότερα του κανονικού, η ανωτέρω κατάσταση πιθανώς να είναι αυτή που αντιμετωπίζουν τα hedge funds. Από τη φύση τους, δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και ενδεχομένως να μην περιμένουν τις μετοχές της Cadbury να φτάσουν στις 760 πέννες με την εταιρεία να λειτουργεί αυτόνομα. Το δέλεαρ της μείωσης των απωλειών και της πώλησης των μετοχών στην Kraft θα έιναι συνεπώς μεγάλο.

Ωστόσο η τελική απόφαση δεν ενδέχεται να ληφθεί από τους βραχυπρόθεσμους μετόχους. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες συναλλαγές μετοχών της Cadbury από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε η αρχική πρόταση – η JPMorgan εκτιμά ότι σχεδόν το 50% των μετοχών της Cadbury άλλαξαν χέρια – οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές ήταν το ίδιο ενεργοί στην αύξηση του ποσοστού τους όσο και τα hedge funds.

Η Franklin Resources παραμένει η μεγαλύτερη μέτοχος της Cadbury με ποσοστό 7%, ενώ οι υπόλοιποι στη λίστα με τους 20 μεγαλύτερους μετόχους είναι index funds και μεγάλοι θεσμικοί όπως οι Legal & General Investment Management, Barclays Global Investors, Morgan Stanley και Standard Life Investments. Η Credit Suisse αυτή την εβδομάδα αύξησε το ποσοστό της στο 6,3% από 5,99%.

Ο Jones της Panmure τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τελικά για τη μοίρα της Cadbury. “Αυτό δεν αλλάζει κατά πολύ το παιχνίδι”, σχολίασε.

Οι θεσμικοί επενδυτές της Cadbury είναι προφανές ότι καλοδέχονταν μία αυξημένη πρόταση από την Kraft ωστόσο δεν εξαρτώνται από αυτήν. Πολλοί εξ αυτών ήταν μέτοχοι πριν την πρόταση της Kraft και είναι πιθανό να συνεχίσουν να διατηρούν στην κατοχή τους μετοχές της Cadbury αν η Kraft εγκαταλείψει την προσπάθεια. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν οποιαδήποτε πρόταση της Kraft ενώ θα στηρίξουν τη διοίκηση της Cadbury μέχρις ότου κατατεθεί μία αποδεκτή προσφορά.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος θεσμικός επενδυτής που έχει τοποθετηθεί για την πρόταση της Kraft είναι η Legal & General. Υποστήριξε τη διοίκηση της Cadbury και τόνισε ότι η προσφορά “υποτιμά σε μεγάλο βαθμό την Cadbury”.

Ο Jones της Panmure δεν πιστεύει ότι τα hedge funds έχουν αναλάβει πολύ μεγάλο ρίσκο. Είναι απίθανο η Kraft να εγκαταλείψει τη σημαντική επένδυση που έχει κάνει μέχρι στιγμής, υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν αποτύχει, εκτιμά ότι οι μετοχές της Cadbury θα διαμορφωθούν περίπου στις 700 πέννες ανά μετοχή.

Άλλοι εκτιμούν ότι η αξία της Cadbury κυμαίνεται στις 780 πέννες ανά μετοχή, λειτουργόντας αυτόνομα, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που “βλέπουν” τις μετοχές να υποχωρούν κάτω από τις 600 πέννες.


capital.gr

GM: Σχεδιάζει να αποπληρώσει 6,7 δισ. δολ.


GM: Σχεδιάζει να αποπληρώσει 6,7 δισ. δολ.


Η General Motors Co. σχεδιάζει να προχωρήσει στην αποπληρωμή αρχικά 6,7 δισ. δολ. από τα 49,9 δισ. δολ. σε κυβερνητική βοήθεια που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ θα αρχίσει τις πληρωμές από τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η GM σχεδιάζει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. δολ. το κάθε τρίμηνο, με την πρώτη δόση στις 31 Δεκεμβρίου.

Με ρυθμό 1 δισ. δολ. το τρίμηνο, το συνολικό ποσό των 6,7 δισ. δολ. θα αποπληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να ανακτήσει το σύνολο των ενισχύσεων που διέθεσε προς την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η GM συνεχίζει παράλληλα την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της μετά την υποβολή αίτηση προστασίας στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, έχοντας καταγράψει σωρευτικές ζημιές 88 δισ. δολ. από το 2004.

capital.gr

Κατ΄ αρχήν συμφωνία Ρέστη για Aspis Bank


Κατ΄ αρχήν συμφωνία Ρέστη για Aspis Bank


Κατ’ αρχήν συμφωνία για την Aspis Bank σύναψε ο όμιλος Ρέστη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Advantage Capital Holdings Plc (πρώην Aspis Holdings Public Company) η θυγατρική της, Commercial Value ΑΑΕ, θα εκχωρήσει στον όμιλο Ρέστη τα δικαιώματα προτίμησης που κατέχει στην Aspis Bank.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση ο όμιλος Ρέστη θα καταβάλλει ποσό ύψους 65 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στο κεφάλαιο της Τράπεζας και την απόκτηση 65.000.000 μετοχών.

Σημειώνεται ότι η Commercial Value θα συνάψει εικοσαετή συμφωνία Bankassurance με την Aspis Bank.

Η τελική συμφωνία και οι λεπτομερείς όροι αναμένεται να διατυπωθούν εντός των επόμενων επτά ημερών.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι όροι της τελικής συμφωνίας απαιτούν την έγκριση των αρμοδίων αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το Capital.gr την Παρασκευή σε δημοσίευμά του με τίτλο "Μια ανάσα από την Aspis Bank ο Β. Ρέστης" είχε μεταδώσει τα εξής:


Σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων με αντικείμενο την είσοδο του στο μετοχικό κεφάλαιο της Aspis Bank βρίσκεται ο όμιλος Ρέστη.

Σημερινές πληροφορίες ανέφεραν πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Aspis Bank, ο εφοπλιστής εκδήλωσε το ενδιαφέρον να καλύψει μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η τράπεζα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου της Aspis Bank από την οικογένεια Ρέστη. Το ενδιαφέρον συνοδεύτηκε από σειρά αιρέσεων, για τις οποίες υπήρξαν επαφές μεταξύ της διοίκηση της τράπεζας, του χρηματοοικονομικού συμβούλου και του ομίλου Ρέστη.

Από το περιβάλλον του εφοπλιστή τονίστηκε στο Capital.gr ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται οριστικές, αποφεύγοντας τουλάχιστον δημοσίως, να δεσμευτούν για το αποτέλεσμά τους.

Η Attica Bank, η οποία έγινε γνωστό χθες ότι εξέταζε το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Aspis Bank, με σημερινή επίσημη ανακοίνωσή της δηλώνει ότι "το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Aspis Bank δεν υφίσταται πλέον". Από την πλευρά της η Aspis Bank σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: "ενημερώθηκε ότι οι συζητήσεις / διαπραγματεύσεις μεταξύ του βασικού της μετόχου Commercial Value και της Attica Bank για ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία των δυο Τραπεζών, δεν τελεσφόρησαν".

Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Aspis Bank

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος αποφάσισε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την άμεση αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., "για την προστασία του επενδυτικού κοινού και μέχρι να υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις στην τράπεζα".

capital.gr
Share |