Monday, February 1, 2010

Κοινοπραξία Shell με τη βραζιλιάνικη Cosan αξίας $12 δισ.

Κοινοπραξία Shell με τη βραζιλιάνικη Cosan αξίας $12 δισ.

Στην υπογραφή μνημονίου κατανόηση για τη δημιουργία κοινοπραξίας αξίας 12 δισ. δολ. για την παραγωγή αιθανόλης, ζάχαρης και ενέργειας στη Βραζιλία υπέγραψαν η μεγαλύτερη εταιρεία σε παραγωγή αιθανόλης στη χώρα της Λ. Αμερικής Cosan Ltd και η Royal Dutch Shell.



Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με τη συμφωνία αυτή δημιουργείται τοπ μεγαλύτερο δίκτυο διανομής καυσίμων στη Βραζιλία.


Η Cosan θα επεκτείνει το τμήμα διανομής ενώ η Shell θα αποκτήσει μερίδιο στη βραζιλιάνικη εταιρεία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα δημιουργηθούν δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αιθανόλης και ενέργειας και η άλλη στη διανομή του καυσίμου μέσω 4.500 σταθμών σε όλη τη χώρα.


Η Shell θα καταβάλει 1,625 δισ. δολ. στην Cosan σε μετρητά εντός των επόμενων δύο ετών ενώ θα συνεισφέρει το μερίδιο 50% που κατέχει στην Iogen και το 14,7% που κατέχει στην Codexis.

capital.gr

ΗΠΑ: Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010


ΗΠΑ: Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανίσουν έλλειμμα 1,556 τρισ. δολ. αυτό το δημοσιονομικό έτος και 1,267 τρισ. δολ. το 2011, όπως εκτιμά ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των 3,834 τρισ. δολ. που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα προβλέπει περικοπές δαπανών 1,2 τρισ. δολ. στα επόμενα δέκα χρόνια, μέσω νέων εισφορών από τις τράπεζες, την κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, το πάγωμα ομοσπονδιακών δαπανών (εκτός του τομέα της άμυνας) και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος.

Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος προβλέπει το έλλειμμα να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,6 τρισ. δολ. ή 10,6% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,413 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έτος του 2009 ή 9,9% του ΑΕΠ. Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Για το επόμενο έτος, το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει τα 1,267 τρισ. δολ. -που αναλογεί στο 8,3% του ΑΕΠ- ενώ ο Λευκός Οίκος αναμένεται σταδιακή μείωση στο 3,9% του ΑΕΠ έως το 2014.

Το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στα 706 δισ. δολ. το 2014 πριν αρχίσει και πάλι να αυξάνεται, φτάνοντας τα 1,003 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό 2020.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση το έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο της ύφεσης στα κυβερνητικά έσοδα, στις φορολογικές περικοπές αλλά και στα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έφτασαν τα 1 τρισ. δολ.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα περιλαμβάνεται πακέτο 100 δισ. δολ. για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με φοροαπαλλαγές στις μικρές επιχειρήσεις και επενδύσεις στις υποδομές και τα έργα καθαρής ενέργειας. Περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές 33 δισ. δολ. με στόχο την ενίσχυση των προσλήψεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση των μισθών και άλλα 25,5 δισ. δολ. σε βοήθεια προς τις πολιτείες.

Στο σκέλος των περικοπών περιλαμβάνονται περισσότερα από 120 ομοσπονδιακά προγράμματα με στόχο την εξοικονόμηση έως 20 δισ. δολ.

Ομπάμα: Ο προϋπολογισμός αντανακλά τις σημαντικές προκλήσεις της οικονομίας

Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αμερικανική οικονομία αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός των 3,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Σε ομιλία του από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε πιστεύοντας πως τα ελλείμματα δεν θα έχουν έχουν συνέπειες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις καλωσορίζω κάθε πρόταση από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό που δεν θα δεχθώ είναι οι ίδιες ανεύθυνες πολιτικές όταν οι κάμερες είναι κλειστές.”

Ο Ομπάμα κάλεσε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων να στηρίξουν την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής που θα προτείνει τρόπους μείωσης του ελλείμματος, ιδέα για την οποία το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.“Εάν είχαμε αναλάβει τη διοίκηση σε συνηθισμένους καιρούς, θα είχαμε αρχίσει τις προσπάθειες μείωσης αυτών των ελλειμμάτων αμέσως,” τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Δεν μπορούμε να κινηθούμε πέρα από την κρίση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανευθυνότητα που οδήγησε σε αυτήν.” “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό αντανακλάται στον προϋπολογισμό.,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

capital.gr

Fed: Οι τράπεζες ουδέποτε έχασαν τη ρευστότητα τους


Fed: Οι τράπεζες ουδέποτε έχασαν τη ρευστότητα τους

Οι τράπεζες ουδέποτε έχασαν τη ρευστότητα που απολάμβαναν δύο χρόνια πριν, δήλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του κλάδου, δήλωσε σε έκθεση της η Federal Reserve, προσθέτοντας ότι αυτή τη ρευστότητα δεν τη διοχέτευσαν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών οι οποίες «έκλεισαν» τις «στρόφιγγες» των χορηγήσεων, μπορεί να ήταν κοντά στο μηδέν, αλλά πάντοτε βρίσκονταν σε θετικό έδαφος, για τους περισσότερους τύπους δανείων, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση της Fed, στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία από τα τμήματα χορηγήσεων 55 αμερικανικών τραπεζών και 23 ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Σημειώνεται εδώ, ότι τον Ιανουάριο η ζήτηση των δανείων υποχώρησε περεταίρω, σύμφωνα πάλι με την εν λόγω έκθεση.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 392 δισ. δολάρια ο δανεισμός το α' 3μηνο του 2010


ΗΠΑ: Στα 392 δισ. δολάρια ο δανεισμός το α' 3μηνο του 2010

Το ποσό των 392 δισ. δολαρίων αναμένει να δανειστεί η αμερικανική κυβέρνηση το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Το ποσό που ανακοινώθηκε είναι κατά 86 δισ. δολάρια λιγότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ είναι μεγαλύτερο από τα 260 δισ. δολάρια που είχε δανειστεί η αμερικανική κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι στο τέλος του προσεχούς Μαρτίου η ρευστότητα που θα διαθέτει θα φτάνει τα 95 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με το τέλος του 2009 όταν και η ρευστότητα είχε αγγίξει τα 194 δισ. δολάρια, εξαιτίας της αποπληρωμής των κεφαλαίων TARP που είχαν προβεί ορισμένες μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα δανειστεί το ποσό των 268 δισ. δολαρίων, ξεκινώντας από τότε το σχέδιο περιορισμού του δανεισμού.

reporter.gr

Κέρδη 1,9% για το χρυσό


Κέρδη 1,9% για το χρυσό

Με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού η «αναδίπλωση» του δολαρίου έναντι του ευρώ, λειτούργησε για ακόμη μία φορά υπέρ των μετάλλων και των εμπορευμάτων. Σημαντική συμβολή είχε και άνοδος του δείκτη ISM τον Ιανουάριο, ο οποίος προκαλεί τις προσδοκίες για επιτάχυνση της ανάκαμψης, άρα και της ζήτησης του χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 1.105 δολάρια, ανακάμπτοντας έτσι πλήρως από τις απώλειες του 1,2% του Ιανουαρίου.

Άνοδο σημείωσε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3922 δολάρια από το επίπεδο των 1,3863 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται στην σημαντική βελτίωση που εμφάνισε στην ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3913 δολάρια.

Στις 58,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, από 54,9 μονάδες που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 56 μονάδες. Σημειώνεται ότι πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

reporter.gr

Citigroup Said to Plan Sale of $10 Billion Private-Equity Unit


Citigroup Said to Plan Sale of $10 Billion Private-Equity Unit


Feb. 1 (Bloomberg) -- Citigroup Inc. plans to sell or split off its $10 billion Citi Private Equity unit, expanding the list of money-management businesses the U.S. bank is disposing of to reduce debt, people familiar with the matter said.

Citi Private Equity, which takes minority stakes in companies and invests in other buyout funds, oversees about $2 billion of Citigroup’s money, said the people, who declined to be identified because the sale talks are private. The rest is from outside investors. Managers of the decade-old unit, led by Todd Benson and Darren Friedman, have discussed buying it for themselves alongside new partners or with other financing, one person said.

Citigroup, 27 percent owned by the government following a bailout in 2008, is selling almost a third of its $1.86 trillion of assets under regulatory pressure to shrink. Chief Executive Officer Vikram Pandit plans to keep a smaller buyout unit the bank bought in late 2007, a few months after he joined, the people said.

“Citi has been going in and out of these different investing vehicles, both private equity and hedge funds,” said Steven Kaplan, a professor at the University of Chicago Booth School of Business who studies the private-equity industry. “It’s been a game of musical chairs.”

Benson and Friedman stepped in as co-heads of Citi Private Equity after the January 2009 departure of John Barber, who had led the unit for nine years. Neither of the co-heads returned calls for comment, and Citigroup spokeswoman Shannon Bell declined to comment.

Metalmark to Stay

Other money-management units marked for sale or closure include the Citi Property Investors real-estate unit, which oversees $12.5 billion; and the Hedge Fund Management Group, which allocates money to hedge funds on behalf of its own investors, the people said.

Citigroup plans to keep Metalmark Capital LLC, a buyout firm the bank agreed to buy for an undisclosed sum in December 2007. Headed by former Morgan Stanley executive Howard Hoffen, Metalmark oversees almost $3.8 billion in several funds, one person said. It invests in energy, health care, financial and industrial companies, according to Metalmark’s Web site.

Pandit, 53, decided to keep Metalmark because he preferred its management and strategy to those of Citi Private Equity, three people said. Both Pandit and John Havens, who heads Citigroup’s trading- and investment-banking division, worked with Hoffen at Morgan Stanley from the late 1980s through the early 2000s.

Dorfman, O’Brien

The bank also is keeping another fund, Citi Venture Capital International, which focuses on China, India, Central and Eastern Europe and Latin America.

Citigroup’s hedge-fund and buyout division, Citi Capital Advisors, is run by Jonathan Dorfman and James O’Brien, another pair of former Morgan Stanley executives who joined Citigroup when it bought their hedge fund in October 2007. Four of Citigroup’s most senior executives previously took turns leading the division, including Pandit, Havens and Vice Chairmen Lewis Kaden and Edward “Ned” Kelly.

Citi Capital Advisors has about $14 billion under management, a figure that excludes the funds earmarked for disposal, people familiar with the matter said. At the end of 2007, the division oversaw $73 billion. More than a dozen funds were shuttered or frozen, including Pandit’s Old Lane Partners fund, which Citigroup bought in 2007 for $800 million. The bank stopped reporting the alternative-investing division’s results after the first quarter of 2008, when it had a net loss of $509 million.

Decision in 2009

The decision to sell Citi Private Equity was made last year, before President Barack Obama on Jan. 21 proposed banks be forced to divest their private-equity firms and hedge funds, the people familiar with the matter said. Ownership of such businesses can expose taxpayers to the risk of further bank bailouts, according to the White House.

A person close to Citigroup said its private-equity business doesn’t conflict with the proposal, since most investing is done on behalf of customers and little of the bank’s own capital is put at risk. Citigroup counts its remaining buyout and hedge funds among “core” operations that also include banking, trading, securities underwriting and credit cards.

Depending on how the new laws or regulations are written, Citigroup may have to overhaul its private-equity business again, said Calyon Securities USA analyst Michael Mayo, who rates Citigroup shares “underperform.”

Dollar General, GMAC

“None of this is set in stone,” Mayo said in an interview.

Citi Private Equity was formed in 2000. Early in the decade, the unit was used partly to consolidate investments inherited from the 1998 merger of Citicorp and Travelers Group Inc., people familiar with the matter said. In February 2007, Citi Private Equity raised about $3.3 billion of new funding.

Citigroup doesn’t publicly disclose the performance of Citi Private Equity. Managers of such funds typically charge fees for overseeing investors’ money and take a fixed cut of any capital gains.

The unit was a secondary investor on New York-based buyout firm KKR & Co.’s $7.3 billion takeover of discount retailer Dollar General Corp. in July 2007. Goodlettsville, Tennessee- based Dollar General went public through an initial stock offering last November, and now has a market value of about $8 billion.

Not as profitable was a supporting equity investment in New York-based Cerberus Capital Management LP’s takeover of auto- finance company GMAC LLC, people familiar with the matter say. Like Citigroup, GMAC had to get a series of infusions from the U.S. government as surging unemployment drove up consumer-loan defaults. In November, Michael Carpenter, who ran Citigroup’s hedge fund and buyout unit before he quit in 2006, was tapped as GMAC’s new CEO.

bloomberg

ΗΠΑ: Πτώση άνω των εκτιμήσεων των κατασκευαστικών δαπανών το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση άνω των εκτιμήσεων των κατασκευαστικών δαπανών το Δεκέμβριο

Πτώση 1,2% στα 902,55 δισ. δολ. σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο καθώς η τόσο οι δαπάνες για την ανέγερση κατοικιών όσο και αυτές για τα δημόσια έργα υποχώρησαν.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, τα οποία αρχικώς έδειχναν πτώση των δαπανών κατά 0,6%, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω δείχνοντας μείωση κατά 1,2%.

Σε ετήσια βάση ωστόσο οι δαπάνες είναι κατά 12,4% μικρότερες. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν το Νοέμβριο πτώση των δαπανών κατά 0,7%.

Οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν 1,2% στα 592,96 δισ. δολ. ενώ οι δαπάνες του δημοσίου υποχώρησαν 1,2% στα 309,59 δισ. δολ.

capital.gr

Κερδισμένες οι HSBC, Santander στα ενυπόθηκα δάνεια

Κερδισμένες οι HSBC, Santander στα ενυπόθηκα δάνεια


Η HSBC Holdings Plc και η Banco Santander SA είναι μεταξύ των τραπεζών που κέρδισαν μερίδιο αγοράς στην αγορά ενυπόθηκων τίτλων, την ώρα που οι μεγαλύτερες στεγαστικές τράπεζες τη Βρετανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δανεισμού μετά το 1987.

H HSBC και η Santander, ωστόσο, δήλωσαν και οι δύο ότι το περσινό έτος παρατηρήθηκε αύξηση των στεγαστικών δανείων που εκταμίευσαν, παρότι ο δανεισμός ως σύνολο συρρικνώθηκε.

Η Abbey National –τμήμα της Santander– ανέφερε αύξηση του μεριδίου αγοράς της κατά 20,5% το τρίτο τρίμηνο του 2009, από 12,5% το περασμένο έτος. Διεύρυνση του μεριδίου αγοράς ανακοίνωσε και η HSBC, κατά 9,9% το τρίτο τρίμηνο, από 4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2008.

«Οι στεγαστικές τράπεζες ενδεχομένως να δυσκολευτούν να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που έχασαν τους τελευταίους μήνες», επισημαίνει ο Κρις Άμνετ, καθηγητής του King’s College London.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ένωσης Στεγαστικών Τραπεζών της Βρετανίας, οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι υποχρεώσεις που αποπληρώθηκαν έναντι ενυπόθηκων δανείων δεν ξεπέρασαν τα 7,4 δισ. λίρες το 2009, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τότε που άρχισαν να υπολογίζονται τα αντίστοιχα μεγέθη.

naftemporiki

Τουρκία: Ανάπτυξη 4,5% βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2010


Τουρκία: Ανάπτυξη 4,5% βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2010

ΑΓΚΥΡΑ (Dow Jones) – Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% με 4,5% το 2010, εκτίμησε ο Ulrich Zachau, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas News Agency.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 3,5% το 2010 στο πλαίσιο του τελευταίου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Τουρκίας συρρικνώθηκε σε ποσοστό 14% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και κατά 7% το φεύτερο τρίμηνο, ενώ το τρίτο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε 3,3%.

capital.gr

Πτώση 0,8% στις τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο για Βρετανία και Ουαλία


Πτώση 0,8% στις τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο για Βρετανία και Ουαλία

Πτώση κατά 0,8% σημείωσαν οι τιμές κατοικιών σε Βρετανία και Ουαλία, τον Ιανουάριο. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη χαμηλότερη πτώση από το Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Hometrack, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, όμως ήταν 0,8% χαμηλότερες από πέρυσι. Το Δεκέμβριο η πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν στο 1,9%.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις προσωπικές δαπάνες Δεκεμβρίου


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις προσωπικές δαπάνες Δεκεμβρίου

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Δεκέμβριο παρά την αύξηση των εισοδημάτων, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές παρέμειναν επιφυλακτικοί στο τέλος του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο, ενώ οι προσωπικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,2%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Η άνοδος των εισοδημάτων ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων, ενώ η αύξηση των δαπανών ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Τα μεγέθη του προηγούμενη μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά. Το υπουργείο Εμπορείου ανακοίνωσε ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% το Νοέμβριο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση που έδειξε αύξηση 0,4%. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,7% από άνοδο 0,5% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Για το σύνολο του 2009 οι δαπάνες υποχώρησαν 0,4%.

naftemporiki

HΠΑ: Στις 58,4 ο δείκτης ISM τον Ιανουάριο


HΠΑ: Στις 58,4 ο δείκτης ISM τον Ιανουάριο

Στις 58,4 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009 ανήλθε τον Ιανουάριο ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, έναντι 54,9 μονάδων το Δεκέμβριο.

Η άνοδος αυτή είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Αντιθέτως, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν το Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,2% έναντι μείωσης κατά 1,2% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το Νοέμβριο.

naftemporiki

Roubini: "Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη των ΗΠΑ"


Roubini: "Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη των ΗΠΑ"

Το outlook για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει «πολύ κατώτερο των προσδοκιών» σύμφωνα με όσα δήλωσε από το Νταβός ο Nouriel Roubini.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο καθηγητής που προέβλεψε την κρίση, σχολίασε τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομία των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας την ανησυχία του ότι τα έκτακτα μέτρα για τη διάσωση των τραπεζών και την αντιμετώπιση της ύφεσης μπορεί να αποσυρθούν πρόωρα.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ φαίνονται ισχυρά και υψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα αν τα εξετάσουμε προσεχτικά, είναι κατώτερα των προσδοκιών και φτωχά», τόνισε ο Rooubini στο αμερικανικό δίκτυο και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Roubini πάνω από το μισό της ανάπτυξης οφείλεται στην ανανέωση των μειωμένων αποθεμάτων και η κατανάλωση εξαρτάται από τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Όσο οι δυνάμεις αυτές υποχωρούν, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 1,5% στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σημείωσε ο Roubini.

«Θα είναι σαν να βρισκόμαστε σε ύφεση αν και τεχνικά δεν θα είμαστε σε ύφεση», συμπλήρωσε.

capital.gr

Γερμανία: Άρση της απαγόρευσης του short-selling


Γερμανία: Άρση της απαγόρευσης του short-selling

Τέλος στη μερική απαγόρευση του short selling των χρηματοοικονομικών μετοχών έδωσε η Γερμανία, αποσύροντας το μέτρο που εφαρμόστηκε με σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία επικαλούμενα ανακοίνωση της αρμόδιας ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής.

«Η κατάσταση στις χρηματαγορές έχει βελτιωθεί τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες που η περαιτέρω διατήρηση του έκτακτου μέτρου, το οποίο εφάρμοσε η Bafin στο αποκορύφωμα της κρίσης, δεν είναι πλέον απαραίτητη», ανέφερε η εποπτική χρηματιστηριακή αρχή σε ανακοίνωσή της.

«Ωστόσο, η Bafin παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και στην περίπτωση νέας επιδείνωσης των συνθηκών θα προχωρήσει στην εφαρμογή νέων περιορισμών του short-selling», προσθέτει η Bafin.

Η απαγόρευση αφορούσε το εξαιρετικά υψηλού κινδύνου είδος συναλλαγών που ονομάζεται «naked short selling», όπου ο trader πουλάει μετοχές που δεν έχει ακόμη δανειστεί. Σημειώνεται ότι η Bafin έχει επεκτείνει την απαγόρευση τρεις φορές από τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

capital.gr

Saab: Επιστροφή στις ρίζες με δύναμη...


Saab: Επιστροφή στις ρίζες με δύναμη...

Νέα εποχή αρχίζει για τη Saab, μια εταιρία με «όνομα βαρύ σαν ιστορία» στη σύγχρονη αυτοκίνηση, που, ευτυχώς, διασώθηκε...

Η επιτυχής κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της από την ολλανδική Spyker Cars NV θα γεμίσει τα ταμεία της General Motors με 400 εκατομμύρια δολάρια, αλλά -το σημαντικότερο- θα δώσει και την ευκαιρία σε έναν κατασκευαστή με φήμη και υπόληψη να αναγεννηθεί κυριολεκτικά.

Το ό,τι αποκόπτεται μάλιστα σε αυτή τη φάση από την GM λειτουργεί μάλλον «απελευθερωτικά» για τη σουηδική φίρμα.


Στις πρώτες προτεραιότητες της νέας ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται το λανσάρισμα της πολυτελούς ναυαρχίδας, του νέου Saab 9-5. Θα ακολουθήσουν το SUV 9-4X και το Saab 9-5 Station Wagon.

«Γλίτωσε από τα κοράκια και τους απρόσωπους διαχειριστές των διεθνών funds», εκτιμούν αναλυτές του χώρου, που παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τον τελευταίο καιρό το «θρίλερ» για την τύχη της Saab.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε και η διοίκηση της εν Ελλάδι εισαγωγικής αντιπροσωπείας ΒΑΚΑΡ ΑΒΕΕ την είδηση της πώλησης. Από καιρό, άλλωστε, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Γιώργος Βασιλάκης, όσο και οι συνεργάτες του, δήλωναν αισιόδοξοι πως θα εξευρεθεί θετική λύση. Οπερ και εγένετο.


Το 9-Χ Biohybrid. Ενα πολύ προχωρημένο concept car από τα πολλά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα περίπτερα της Saab.

Οι ίδιοι τόνιζαν πως η αξία της μάρκας Saab, η ιστορία της, αλλά και η βιωσιμότητά της ως ανεξάρτητη επιχειρησιακή οντότητα είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός που εκφράστηκε όχι μόνο από το έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, αλλά και από τις αντιδράσεις του κόσμου στην υποψία και μόνο της μη πώλησής της από την GM, καθώς και από την έντονη κάλυψη που έλαβε από τα διεθνή και τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τώρα, λοιπόν, η μάρκα επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, στις σκανδιναβικές της ρίζες, αλλά και στις αξίες που την ανέδειξαν: αεροναυπηγική κληρονομιά, σκανδιναβικό συνειδητό design, τεχνολογία turbo, καινοτομία και σεβασμός στο περιβάλλον, ξεχωριστή εμπειρία οδήγησης -αυτά όλα ήταν γνωστά επί δεκαετίες όμως εδώ και 20 χρόνια, οι πέραν του Ατλαντικού «κτήτορες» δεν έκαναν κάτι σημαντικό για τα επαναδιατυπώσουν.


Αυτό το σχέδιο του 1947 (ur) έγινε πράξη λίγο αργότερα. Ακρως αεροδυναμικό για την εποχή, καθόρισε το μέλλον της Saab.

Να σημειωθεί ότι βάσει της συμφωνίας με την GM από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. δολ. τα 74 θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές.

Για να συμβεί αυτό θα υπάρξει δανειοδότηση ύψους 564 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυήτρια την κυβέρνηση της Σουηδίας, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου εβδομάδες.

Κατόπιν τούτου, η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχει την επωνυμία Saab Spyker Automobiles.

Και λίγα λόγια για την ιστορία. Η Saab ξεκίνησε την επιχειρηματική της πορεία στην αυτοκινητοβιομηχανία το 1949 με πρώτο μοντέλο το 92.

Το αεροδυναμικό σχήμα του και η προηγμένη τεχνολογία αντλήθηκαν από τις ρίζες της μάρκας ως κατασκευαστή μαχητικών αεροσκαφών και βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό που θα γινόταν, αργότερα, μια πιστή και παθιασμένη πελατειακή βάση.

Οι αξίες που την ανέδειξαν και που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να την εμπνέουν είναι η αεροναυπηγική της κληρονομιά, ο σκανδιναβικός σχεδιασμός, η τεχνολογία turbo (1oς κατασκευαστής παγκοσμίως), η ασφάλεια, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης.

H GM αγόρασε ποσοστό 50% στη Saab το 1990 και προχώρησε σε πλήρη εξαγορά της το 2000.

Η στρατηγική απόφαση της GM να επικεντρωθεί τελικά σε 4 από τις συνολικά 8 μάρκες, που μέχρι πρόσφατα κατείχε μετά την πρόσφατη πτωχευτική διαδικασία στην οποία υπεβλήθη, άνοιξε τον κύκλο των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Saab.

naftemporiki

Κοντά στην εξαγορά του δείκτη Dow Jones το CME

Κοντά στην εξαγορά του δείκτη Dow Jones το CME


Ο αμερικανικός όμιλος διαχείρισης του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου, CME, προβάλλει ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την εξαγορά του ιστορικού αμερικανικού δείκτη Dow Jones [.DJI] και άλλων δραστηριοτήτων, που ελέγχονται από τη News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και καιρό σε συνομιλίες για τις δραστηριότητες χρηματιστηριακών δεικτών της Dow Jones & Co, μονάδας τoυ ομίλου του Μέρντοχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal (η οποία επίσης ανήκει στον όμιλο News Corp. οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, με ορισμένους μάλιστα να εκτιμούν ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μία συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με την WSJ η News Corp πιέζει για καλύτερους όρους και κυρίως για ένα υψηλότερο αντίτιμο κοντά στα 700 εκατ. δολάρια. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία προκειμένου να περάσουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες στα χέρια του CME Group, που έχει ισχυρότατη παρουσία στις συναλλαγές εμπορευμάτων, προθεσμιακών συμβολαίων και οψιόν.

Πιθανότητες -έστω και μικρότερες- για την εξαγορά διατηρεί και η MSCI Inc, η οποία φέρεται επίσης να βρίσκεται εδώ και μήνες σε επαφή με τη News Corp. Εκπρόσωποι και των τριών επιχειρήσεων αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

naftemporiki

Ανάκληση 97.000 Peugeot 107 - Citroen C1 από την Ευρώπη


Ανάκληση 97.000 Peugeot 107 - Citroen C1 από την Ευρώπη

Την προληπτική ανάκληση 97.000 αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τύπου Peugeot 107 και Citroen C1, τα οποία κατασκευάστηκαν σε κοινό εργοστάσιο με την Toyota ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA.

Σημειώνεται ότι η Toyota έχει ανακοινώσει την απόσυρση 1,8 εκατομμυρίου αυτοκινήτων, στα οποία διαπιστώθηκε ελάττωμα στο πεντάλ του γκαζιού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ομίλου PSA, η ανάκληση αφορά στα «μοντέλα του ομίλου που προέρχονται από συνεργασία» με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία και «κατασκευάστηκαν σε κοινό εργοστάσιο» στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

naftemporiki

Ρωσία: Κατά 7,9% συρρικνώθηκε η οικονομία το 2009


Ρωσία: Κατά 7,9% συρρικνώθηκε η οικονομία το 2009

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 7,9% το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Rosstat.

Το μέγεθος, αν και μικρότερο από την πτώση του 8,7% που είχαν προβλέψει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα τέλη του περασμένου έτους, αποτελεί την χειρότερη οικονομική ύφεση από το 1994.

Τα στοιχεία έδειξαν σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών κλάδων, από τις κατασκευές που υποχώρησαν σε ποσοστό 16,4% έχοντας γνωρίσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10% το προγούμενο έτους, μέχρι την μεταποίηση που υποχώρησε 13,9% μετά από μικρή άνοδο 0,2% το 2008.

Η Ρωσία εξήλθε από την ύφεση σε τεχνική βάση το περασμένο έτος, αν και ο κλάδος της μεταποίησης συνεχίζει να αγωνίζεται και η ανεργία παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ρωσική οικονομία ενδεχομένως να αναπτυχθεί έως 5% αυτό το έτος.

capital.gr

ΕΚΤ: Στα €33,533 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €33,533 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 33,533 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 429 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Παρασκευή, από 168 εκατ. ευρώ την Πέμπτη.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή χορηγήσεων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένα ομόλογα έως 60 δισ. ευρώ τόσο στη πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα στο 2010".

capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών ο μεταποιητικός δείκτης PMI



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Συνέχισε τη σημαντική του αύξηση ο μεταποιητικός κλάδος της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, καταγράφοντας υψηλό άνω των 15 ετών στις 56,7 μονάδες, ωθούμενος από την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες εξαγωγών ενώ η απασχόληση ενισχύθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δέικτης PMI για το μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1994. Σημείωσε αύξηση από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 54,6 μονάδων το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Markit και το Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Το Markit είχε προηγουμένων ανακοινώσει ότι ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες το Δεκέμβριο.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε τους αναλυτές, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα προέβλεψαν ότι θα υποχωρούσε στις 54 μονάδες.

Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση.

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα και εξαιρετικό ξεκίνημα στο νέο έτος», σχολίασε ο David Noble, διευθύνων σύμβουλος του CIPS.

“Παρά το γεγονός ότι ο μεταποιητικός αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας σε σύγκριση με πριν από 10 ή 20 χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας. Είναι συνεπώς ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσο ισχυρή ανάπτυξη που υποδηλώνει ότι αναδυόμαστε από την ύφεση πολύ πιο γρήγορα από ότι προηγουμένως φοβόμασταν», συμπλήρωσε.


capital.gr

ΗΠΑ: Στα $1,6 τρισ. εκτιμάται το έλλειμμα του 2010


ΗΠΑ: Στα $1,6 τρισ. εκτιμάται το έλλειμμα του 2010


Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, με το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού να προβλέπεται στα 1,6 τρισ. δολ. για αυτό το έτος, πριν υποχωρήσει το 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 3,8 τρισ. δολ. θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό φορολογικών περικοπών και δαπανών για την ενίσχυση της οικονομίας καθώς και οικονομική βοήθεια προς τις πολιτείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Θα περιλαμβάνει επίσης σειρά μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχει εκτοξευθεί καθώς η οικονομική ύφεση μειώνει τα φορολογική έσοδα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάστηκε να αναλάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ελλείμματος από τα 1,6 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου στα 1,3 τρισ. δολ. το οικονομικό έτος του 2011, σύμφωνα με το Bllomberg που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Σημείο κλειδί στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι η ενίσχυση των δαπανών σε έργα υποδομής και περισσότερα από 33 δισ. δολ. σε φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προς τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις και αυξήσεις των μισθών.

Στις εκτιμήσεις του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τοποθετεί το έλλειμμα στα 1,35 τρισ. δολ. αυτό το έτος. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg News κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 1,37 τρισ. δολ. αυτό το έτος και 1,10 τρισ. δολ. το επόμενο.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,417 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έτος του 2009. Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 24 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 24 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Σε υψηλά 24 μηνών αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ήταν καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit Economics ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 51,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

Η προηγούμενη εκτίμηση τοποθετούσε τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

capital.gr

Καθησυχάζει η Toyota στην Κύπρο


Καθησυχάζει η Toyota στην Κύπρο


Καθησυχάζει τους κύπριους οδηγούς η αντιπροσωπεία της Toyota στην Κύπρο, σε σχέση με την ανάκληση οχημάτων στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο διευθυντής marketing της εταιρείας, Δημήτρης Μελανθίου ακόμη δεν υπολογίστηκε ο αριθμός των κυπριακών αυτοκινήτων Toyota που θα ανακληθούν. «Πρόκειται για ανάκληση και όχι απόσυρση και γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους. Αναμένουμε από το εργοστάσιο να μας αναφέρει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που επηρεάζονται εάν επηρεάζονται», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μελανθίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όταν εντοπιστεί ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζονται, θα σταλούν επιστολές στους ιδιοκτήτες στις οποίες θα αναφέρεται το πρόβλημα και θα τους ζητείται η επικοινωνία με την εταιρεία. «Θα ορίζεται μέρα και ώρα όπου οι ιδιοκτήτές θα μπορούν να αλλάζουν το μηχάνημα των αυτοκινήτων», είπε.

«Η Toyota είναι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανάκληση οχημάτων για προληπτικούς ρόλους εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Μελανθίου.

stockwatch.com.cy

Τράπεζες: Πως μοιράστηκε η πίττα το 2009


Τράπεζες: Πως μοιράστηκε η πίττα το 2009



Με τις μεγάλες τράπεζες να κερδίζουν έδαφος στις πιστώσεις αλλά να χάνουν τη μάχη των καταθέσεων από τα ΣΠΙ έκλεισε το 2009.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο μεγάλες τράπεζες καταγράφουν αύξηση των μεριδίων τους στις χορηγήσεις. Αντίθετα, σημαντικά μερίδια χάνουν οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις δύο πρώτες θέσεις στις χορηγήσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin Popular. Το μερίδιο αγοράς της Τρ. Κύπρου στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 ανήλθε στο 23,83% από 23,65% το Δεκέμβριο του 2008 (+0,18%), ενώ το μερίδιο αγοράς της Marfin έφθασε το 16,14% από 15,70% (+0,44%) που ήταν τον τελευταία μήνα του 2008.

Το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,97% από 7,08%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο μειώθηκε κατά 0,69% στο 7,79% από 8,48%.

Στις χορηγήσεις οι ξένες τράπεζες μείωσαν το μερίδιο αγοράς τους στο 13,28% από 17,11% το Δεκέμβριο του 2008 (-3,83%). Στο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνονται τα ποσοστά τραπεζών από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τα ΣΠΙ, κέρδισαν σε ένα χρόνο μερίδιο 0,66% στις χορηγήσεις. Από 18,80% που κατείχαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 τώρα κατέχουν 19,46%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν τα €57,88 δισ. τέλος Δεκεμβρίου 2009.

Καταθέσεις

Όσον αφορά τις καταθέσεις, από τις τράπεζες μερίδιο αγοράς χάνουν η Τρ. Κύπρου και η Marfin, ενώ κερδίζει η Ελληνική.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τρ. Κύπρου περιόρισε το μερίδιο της στο 25,32% από 26,84% (-1,52%). Μείωση της τάξης του 1,58% κατέγραψε και το μερίδιο της Marfin που περιορίστηκε στο 18,81% από 20,39% πέρσι. Η Ελληνική Τράπεζα ανέβασε το μερίδιο της στην πίτα των καταθέσεων στο 9,52% από 9,41% ένα χρόνο πριν.

Η Alpha Bank περιόρισε το μερίδιο αγοράς της κατά 0,48% στο 5,58%.

Μικρές μειώσεις καταγράφονται και στα μερίδια της Τράπεζας Πειραιώς, της USB και της Societe αλλά και στις ξένες τράπεζες.

Τα Συνεργατικά μέσα σε ένα χρόνο κέρδισαν 2,86% με το μερίδιο αγοράς τους να διαμορφώνεται στο 21,97% από 19,11%. Μερίδιο 1,08% κέρδισε και η Eurobank με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 2,71% από 1,63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έφθασαν τέλος Δεκεμβρίου τα €58,16 δισ.

stockwatch.com.cy
Share |