Monday, February 1, 2010

ΗΠΑ: Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010


ΗΠΑ: Στο 10,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2010

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανίσουν έλλειμμα 1,556 τρισ. δολ. αυτό το δημοσιονομικό έτος και 1,267 τρισ. δολ. το 2011, όπως εκτιμά ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των 3,834 τρισ. δολ. που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα προβλέπει περικοπές δαπανών 1,2 τρισ. δολ. στα επόμενα δέκα χρόνια, μέσω νέων εισφορών από τις τράπεζες, την κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, το πάγωμα ομοσπονδιακών δαπανών (εκτός του τομέα της άμυνας) και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος.

Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος προβλέπει το έλλειμμα να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,6 τρισ. δολ. ή 10,6% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,413 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έτος του 2009 ή 9,9% του ΑΕΠ. Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Για το επόμενο έτος, το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει τα 1,267 τρισ. δολ. -που αναλογεί στο 8,3% του ΑΕΠ- ενώ ο Λευκός Οίκος αναμένεται σταδιακή μείωση στο 3,9% του ΑΕΠ έως το 2014.

Το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στα 706 δισ. δολ. το 2014 πριν αρχίσει και πάλι να αυξάνεται, φτάνοντας τα 1,003 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό 2020.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση το έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο της ύφεσης στα κυβερνητικά έσοδα, στις φορολογικές περικοπές αλλά και στα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έφτασαν τα 1 τρισ. δολ.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα περιλαμβάνεται πακέτο 100 δισ. δολ. για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με φοροαπαλλαγές στις μικρές επιχειρήσεις και επενδύσεις στις υποδομές και τα έργα καθαρής ενέργειας. Περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές 33 δισ. δολ. με στόχο την ενίσχυση των προσλήψεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση των μισθών και άλλα 25,5 δισ. δολ. σε βοήθεια προς τις πολιτείες.

Στο σκέλος των περικοπών περιλαμβάνονται περισσότερα από 120 ομοσπονδιακά προγράμματα με στόχο την εξοικονόμηση έως 20 δισ. δολ.

Ομπάμα: Ο προϋπολογισμός αντανακλά τις σημαντικές προκλήσεις της οικονομίας

Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αμερικανική οικονομία αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός των 3,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Σε ομιλία του από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε πιστεύοντας πως τα ελλείμματα δεν θα έχουν έχουν συνέπειες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις καλωσορίζω κάθε πρόταση από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό που δεν θα δεχθώ είναι οι ίδιες ανεύθυνες πολιτικές όταν οι κάμερες είναι κλειστές.”

Ο Ομπάμα κάλεσε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων να στηρίξουν την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής που θα προτείνει τρόπους μείωσης του ελλείμματος, ιδέα για την οποία το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.“Εάν είχαμε αναλάβει τη διοίκηση σε συνηθισμένους καιρούς, θα είχαμε αρχίσει τις προσπάθειες μείωσης αυτών των ελλειμμάτων αμέσως,” τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Δεν μπορούμε να κινηθούμε πέρα από την κρίση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανευθυνότητα που οδήγησε σε αυτήν.” “Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό αντανακλάται στον προϋπολογισμό.,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

capital.gr

No comments:

Share |