Monday, February 1, 2010

ΗΠΑ: Στα $1,6 τρισ. εκτιμάται το έλλειμμα του 2010


ΗΠΑ: Στα $1,6 τρισ. εκτιμάται το έλλειμμα του 2010


Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, με το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού να προβλέπεται στα 1,6 τρισ. δολ. για αυτό το έτος, πριν υποχωρήσει το 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 3,8 τρισ. δολ. θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό φορολογικών περικοπών και δαπανών για την ενίσχυση της οικονομίας καθώς και οικονομική βοήθεια προς τις πολιτείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Θα περιλαμβάνει επίσης σειρά μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχει εκτοξευθεί καθώς η οικονομική ύφεση μειώνει τα φορολογική έσοδα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάστηκε να αναλάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ελλείμματος από τα 1,6 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου στα 1,3 τρισ. δολ. το οικονομικό έτος του 2011, σύμφωνα με το Bllomberg που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Σημείο κλειδί στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι η ενίσχυση των δαπανών σε έργα υποδομής και περισσότερα από 33 δισ. δολ. σε φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προς τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις και αυξήσεις των μισθών.

Στις εκτιμήσεις του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τοποθετεί το έλλειμμα στα 1,35 τρισ. δολ. αυτό το έτος. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg News κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 1,37 τρισ. δολ. αυτό το έτος και 1,10 τρισ. δολ. το επόμενο.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,417 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έτος του 2009. Το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

capital.gr

No comments:

Share |