Monday, May 7, 2012

Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας μέχρι το 2016

Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας μέχρι το 2016

Στο Λονδίνο, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 10,7% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2016, από 10,3% που είναι σήμερα. Αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), επικαλούμενη τις βαθιές περικοπές δαπανών οι οποίες ασκούν πιέσεις στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEBR, το ποσοστό ανεργίας στη βορειοανατολική Βρετανία θα αυξηθεί στο 13% το 2016 από 12% το 2012, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Ιρλανδία θα αυξηθεί στο 10,7% από 8,8%. Στο Λονδίνο, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 10,7% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2016, από 10,3% που είναι σήμερα. «Αναμένονται άλλα πέντε επίπονα χρόνια για το μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας», σχολίασε ο οικονομολόγος του CEBR, Ρομπ Χάρμπρον.

 source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πώληση μετοχών της AIG αξίας $5 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών

ΗΠΑ: Πώληση μετοχών της AIG αξίας $5 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών

Στην πώληση 163,9 εκατ. μετοχών της AIG μέσω δημόσιας προσφοράς θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί στα 30,5 δολ. και το υπουργείο έχει στόχο την άντληση περίπου 5 δισ. δολ. με την AIG να έχει συμφωνήσει να αγοράσει 65,5 εκατ. μετοχές αξίας 2 δισ. δολ. Με την πώληση αυτή το υπουργείο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην ασφαλιστική εταιρεία στο 63% από 70% περίπου. Το τίμημα των 30,5 δολ. περιέχει discount 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής των 32,83 δολ.

source: capital.gr

Thomas Cook: Συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων

Thomas Cook: Συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων

Τριετή χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. στερλινών εξασφάλισε σήμερα από τους πιστωτές της η Thomas Cook, κερδίζοντας χρόνο στην προσπάθειά της να ανακάμψει. Το παλαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον κόσμο εξέδωσε πέρυσι τρεις προειδοποιήσεις κερδοφορίας και βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καθώς οι οικογένειες μεσαίου εισοδήματος στη Βρετανία περιόρισαν τις διακοπές τους. Με το χρέος της να ανέρχεται στα 890 εκατ. στερλίνες, η εταιρεία εξασφάλισε τον περασμένο Νοέμβριο δάνειο ύψους 200 εκατ. στερλινών, ενώ άρχισε να πωλεί και περιουσιακά της στοιχεία. Βάσει της νέας συμφωνίας, οι πιστωτές της Thomas Cook θα επιμηκύνουν δάνεια ύψους 2,26 δισ. δολαρίων μέχρι τις 31 Μαΐου 2015.

source: naftemporiki.gr

Απώλειες σχεδόν 3% στο Τόκιο

Απώλειες σχεδόν 3% στο Τόκιο

Απώλειες σχεδόν 3% κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη πυροδότησαν ανησυχίες σχετικά με την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 2,8% στις 9.119,14 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Νοεμβρίου. Απώλειες 2,6% κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, κλείνοντας στις 772,06 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Ο Φρανσουά Ολάντ νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Φρανσουά Ολάντ νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε μια ψηφοφορία αποδοκιμασίας της πολιτικής του Νικολά Σαρκοζί, με την κεντροαριστερά να επιστρέφει στα Ηλύσια Πεδία ύστερα από 17 χρόνια απουσίας. Ο Ολάντ γίνεται ο έβδομος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας ο οποίος θα παραμείνει για πέντε χρόνια αρχηγός του γαλλικού κράτους, μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις. Η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μοχλός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ο Ολάντ θα είναι πρώτος πρόεδρος του κεντροαριστερού στρατοπέδου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ο 57χρονος Ολάντ εξελέγη με ποσοστό 52% έως 53,3% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, επικρατώντας του συντηρητικού αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί, του τελευταίου χρονικά των ευρωπαίων ηγετών τους που αποδοκιμάστηκαν λόγω της κρίσης μετά τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η νίκη Ολάντ είναι «μεγάλη ευτυχία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν.

Ο Φρανσουά Ολάντ γίνεται ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος που ηττάται στο τέλος της θητείας του, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1981. Η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007. «Είμαι έτοιμος να ηγηθώ της χώρας», είχε επαναλάβει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα μιας τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας, καλώντας τους Γάλλους να του δώσουν μια ευρεία νίκη. Πριν καν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι οπαδοί του απόψε ετοιμάζουν εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Βαστίλης, το συμβολικό τόπο για την αριστερά, στο Παρίσι.

 Στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ολάντ έλαβε 28,6% έναντι 27,2% του Σαρκοζί. Σήμερα εξελέγη με φόντο την οικονομική κρίση με την «έκρηξη» των ελλειμμάτων, ένα ποσοστό ανεργίας ρεκόρ (τουλάχιστον 10%), την αποβιομηχάνιση της χώρας και μια κάποια απαισιοδοξία των Γάλλων που φοβούνται ότι θα τους επιβληθεί αυστηρότατη λιτότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το στρατόπεδό του ανακοίνωσε ότι από απόψε θα επικοινωνήσει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ολάντ θα ορκιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου. Μετά μια πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο θα έχει πολλές διεθνείς συναντήσεις με τις ΗΠΑ, τη G8, τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να εξηγήσει την απόφασή του να αποσύρει εσπευσμένα τις γαλλικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν πριν από το τέλος της χρονιάς. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ολάντ θα συμμετέχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο ηττημένος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος UMP να παραμείνουν ενωμένα και επιβεβαίωσε ότι δεν θα οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών. Είναι δυνατόν να την κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα είναι τιμητικά. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία». Είπε ο Σαρκοζί σύμφωνα με μέλη του κόμματος που συναντήθηκαν μαζί του.

source: stockwatch.com.cy

Ελλάδα: Ανατροπή πολιτικού σκηνικού

Ελλάδα: Ανατροπή πολιτικού σκηνικού

Οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου επέφεραν ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Πιο συγκεκριμένα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γνώρισαν μεγάλες απώλειες, με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά πάντως, να προηγείται των αντιπάλων του. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, με πολύ χαμηλά ποσοστά. Στη Βουλή εισέρχεται το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όπως και το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά. Αντίθετα, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται κάτω από το 3%, όριο για την είσοδο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια κόμματα θα συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως τυχόν συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες (δηλαδή 151). Εκτιμήσεις και ποσοστά Η εκτίμηση από τη εταιρεία Singular Logic που έγινε περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έφερνε τη ΝΔ να λαμβάνει ποσοστό 19% και 108 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 16,7% (52 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 13,2% (41 έδρες), τους Ανεξάρτητους Έλληνες 10,6% (33 έδρες), το ΚΚΕ 8,4% (26 έδρες), τη Χρυσή Αυγή 7% (21 έδρες) και τη Δημοκρατική Αριστερά 6,1% (19 έδρες).

 Νωρίτερα, με καταμετρημένα περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα (2.500 περίπου) στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης, η εταιρεία Singular Logic είχε εκτιμήσει πως η ΝΔ θα λάβει το 19,18% των ψήφων και 109 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16,3% και 50 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,63% και 42 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,5% των ψήφων και 32 έδρες, το ΚΚΕ 8,46% των ψήφων και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 7,04% των ψήφων και 22 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 6% και 19 έδρες. Πρωτόγνωρο το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής Εκπλήξεις είχαμε και στα μικρότερα κόμματα, κάποια απ' τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Όπως το κόμμα «Δημιουργία Ξανά», που φαίνεται να λαμβάνει το 2% και η Δράση του Στέφανου Μάνου, που αγγίζει το 1,7%.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τριπλασιάζει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2009 λαμβάνοντας το 1,2% (το 2009 είχε λάβει 0,36%), ενώ η Κοινωνική Συμφωνία των Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη, δύο πρώην επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μάλλον δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των ιδρυτών του, καθώς βρίσκεται στο 0,9%. Επίσης, το Κίνημα Δεν Πληρώνω «φλερτάρει» με το 1%, ενώ ο βετεράνος πλέον Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων διπλασιάζει τα ποσοστά του, λαμβάνοντας το 0,58%. Το 18,70% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός βουλής είναι πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30% και για το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%. Το εκλογικό σώμα δείχνει ότι για πρώτη φορά δεν «εγκλωβίστηκε» στη λογική της «χαμένης ψήφου» και σε μεγάλο ποσοστό ψήφισε είτε κόμματα με ελάχιστες πιθανότητες να μπουν στη βουλή είτε πρωτοεμφανιζόμενα που «δούλεψαν» κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Να σημειωθεί ότι το μεγάλο ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής, διαμορφώνει και το αποτέλεσμα στις έδρες και κυρίως προς όφελος του πρώτου κόμματος. Στο 38% η αποχή Σε 38% ανήλθε η αποχή από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους και καταμετρημένο το 47,12% των εκλογικών τμημάτων. Η υψηλότερη αποχή σημειώθηκε σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λακωνία, Ευρυτανία, Χίο, Αρκαδία και Σάμο με ποσοστά που ανέρχονται από 64,36% στη Φλώρινα και φθάνουν το 51,10% στη Σάμο. Αντιθέτως τα μικρότερα ποσοστά αποχής παρουσιάσθηκαν σε Αττική, Β' Θεσσαλονίκης, Β' Αθηνών, Ημαθία, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Λάρισα με τα ποσοστά αποχής να ανέρχονται από 25,05% στην Αττική έως 30% στη Λάρισα. Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας Τρεις βουλευτές επικρατείας εκλέγει η ΝΔ και από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ από έναν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ, με καταμετρημένο το 47% των εκλογικών τμημάτων.

Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν οι συσχετισμοί, δεδομένου ότι και ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να εισέλθουν τελικά στη Βουλή, αυτό θα γίνει οριακά και δεν τους εξασφαλίζει την εκλογή βουλευτή επικρατείας. Συγκεκριμένα, εκλέγονται: Από τη ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης. Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Μανώλης Γλέζος και Θεανώ Φωτίου. Από το ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Τέρενς Κουίκ και Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης. Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών Έντεκα κρίσιμες ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαϊου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή.

Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή. Τι γίνεται αν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές;

Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαϊου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

source: kathimerini.com.cy
Share |