Sunday, July 24, 2011

Συμφώνησαν στο πρώτο πακέτο


Συμφώνησαν στο πρώτο πακέτο


Ακόμα ένα βήμα για προώθηση, το συντομότερο, στη Βουλή συμφωνημένων μέτρων για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών έκαναν χθες τα κόμματα και η Κυβέρνηση, αφού στην τρίτη κατά σειρά εθνική σύσκεψη για την οικονομία που έγινε στο Προεδρικό κατέληξαν σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση.Το οποίο, όμως, δεν ανακοινώθηκε επίσημα.
Η συμφωνία επετεύχθη παρά τις εντάσεις και ενστάσεις που υπήρξαν στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία όπως όλα έδειχναν αρχικά θα κατέληγε σε ναυάγιο. Όμως, η πολιτική ηγεσία του τόπου, συναισθανόμενη μάλλον και την κούραση των πολιτών από τις συνεχείς και χωρίς αποτέλεσμα συσκέψεις κατέληξε χθες σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, ενώ κόμματα και Κυβέρνηση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους από βδομάδας για λήψη κι άλλων βραχυπρόθεσμων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις στην οικονομία από την τραγωδία στο Μαρί. Συμφωνία η οποία ουσιαστικά επικύρωσε και την απόφαση για το πρώτο πακέτο μέτρων, αφού η αντιπολίτευση επέμενε και χθες πως τα μέτρα που συζητούνται είναι ανεπαρκή για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας η οποία πλέον πλήττεται και από τις επιπτώσεις της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.



Kλωτσούσε και το ΑΚΕΛ
Διαφωνίες, πάντως, υπήρξαν χθες και από πλευράς του ΑΚΕΛ και όπως πληροφορείται ο «Π» εκτός του ότι το κόμμα επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης στο 65ο έτος της ηλικίας στο δημόσιο, ζήτημα για το οποίο επέμενε και χθες ο ΔΗΣΥ, όπως επίσης και για την ανάγκη μείωσης των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο, ενώ εξέφρασε και επιφυλάξεις για τους δημοσιονομικούς στόχους που συζητούνταν. Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική εντύπωση στη διακομματική επιτροπή που συστάθηκε τη Δευτέρα ήταν ότι θα λαμβάνονταν μέτρα που θα έριχναν το έλλειμμα για φέτος στο 4%, το 2012 στο 2% και το 2013 θα ισοζύγιζαν τα βιβλία του κράτους, το ΑΚΕΛ φαίνεται να υπαναχώρησε επικαλούμενο το επιχείρημα ότι αν γίνει κάτι τέτοιο στην περίοδο που διανύουμε θα επηρεαστούν αρνητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου προκάλεσε σε αυτό το σημείο το κυβερνών κόμμα να πει τι θα κάνει στις 15 Δεκεμβρίου (όταν θα χρειαστεί χρήματα για την καταβολή του 13ου μισθού στο δημόσιο και δεν θα υπάρχουν), ρωτώντας το ΑΚΕΛ εάν θα επικαλεστεί τότε «ότι φταίνε τα κόμματα που δεν συμφωνήσανε (σ.σ. σε μέτρα). Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίας και την «κήρυξη σε αδιέξοδο» όλοι αντιλήφθηκαν, πάντως, ότι αυτό θα προκαλούσε την αρνητική αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά και των αγορών που ανέμεναν, το ελάχιστο, την απόφαση κάποιων μέτρων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν φέρεται να είπε μάλιστα πως «δεν μπορούμε να βγούμε από την αίθουσα χωρίς να πούμε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία». Έτσι δεσμεύτηκαν όλοι να συναινέσουν σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων και να συνεχίσουν τις προσπάθειες την ερχόμενη Τρίτη σε σύσκεψη των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων με τον Χαρίλαο Σταυράκη και για νέα μέτρα.



Τα συμφωνημένα
Όπως αναφέρθηκε, το πρώτο πακέτο μέτρων δεν ανακοινώθηκε επίσημα αλλά όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα τα οποία είχαν συμφωνήσει ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κυβέρνηση, καθώς και εισηγήσεις άλλων κομμάτων. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν συγκεκριμένα πως, σε αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από τις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό στον δημόσιο τομέα, η κατάργηση ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών και Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων), η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, από την πώληση του οποίου αναμένονται έσοδα 20 εκατ. ευρώ, η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου κατά 70 εκατ. ευρώ με συνεισφορά των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο, η αύξηση της φορολογίας επί του τόκου των καταθέσεων από 10% σε 15% και η αναθεώρηση των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.
Για το συνταξιοδοτικό συμφωνήθηκε να προωθηθούν τάχιστα η ένταξη των νεοεισερχομένων στο ΤΚΑ, η επιβολή συνεισφοράς για υφιστάμενους υπαλλήλους έως και 4% των απολαβών τους για την κρατική σύνταξη που λαμβάνουν, η αύξηση της συνεισφοράς τους στο ταμείο για χήρες και ορφανά, η αλλαγή του υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης που λαμβάνουν, ώστε να γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών των τελευταίων 30 μηνών, αντί του μισθού του τελευταίου μήνα, και η πρόταση για κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.



Διάλογος με συντεχνίες
Μιλώντας μετά τη χθεσινή σύσκεψη για την οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη συμφωνία για το πρώτο οικονομικό πακέτο και επιβεβαίωσε πως ο διάλογος Κυβέρνησης – κομμάτων θα συνεχιστεί, για τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι χρειάζεται να γίνει νομοτεχνική επεξεργασία διαφόρων προτάσεων, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξει διάλογος και με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ζητήματα που τους αφορούν. Τη χθεσινή συμφωνία χαιρέτισαν και τα κόμματα, τονίζοντας όμως την ανάγκη για δεύτερο πακέτο.
Τα μέτρα είναι μεν θετικά, αλλά χρειάζεται και λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν συνεπεία της έκρηξης στο Μαρί, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο γγ του ΑΚΕΛ, ΄Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι κόμματα και Κυβέρνηση κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα το διάλογο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως υπήρξε ευρύτερη συναίνεση σε ο,τι αφορά την πρώτη δέσμη μέτρων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συναίνεση και στη σύσκεψη των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών την Τρίτη. Από πλευράς του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι χθες έγινε ένα πρώτο βήμα και πως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί πολύ θετική την κατάληξη σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων και ακόμα πιο σημαντική τη δέσμευση όλων ότι αυτό δεν θα είναι το μόνο πακέτο.
Εκ μέρους των Οικολόγων, ο βοηθός γγ του Κινήματος, Άδωνις Γιάγκου τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.


source: politis.com.cy

U.S. Growth Probably Slowed in Second Quarter


U.S. Growth Probably Slowed in Second Quarter

The U.S. economy probably expanded in the second quarter at the slowest pace in a year as higher fuel costs crimped consumer spending and supply disruptions limited production, economists said before a report this week.

Gross domestic product, the sum of all goods and services produced in the nation, rose at a 1.8 percent annual pace after a 1.9 percent gain in the previous three months, according to the median forecast of 69 economists surveyed by Bloomberg News before the Commerce Department’s July 29 report. Home sales languished and consumer confidence dimmed, other data may show.

Americans’ purchases last quarter grew at the weakest pace since the recession ended in 2009, reflecting limited job growth that may keep holding back the world’s largest economy. That is among reasons Chairman Ben S. Bernanke said this month that the Federal Reserve needs to keep all policy options open.

“The soft patch has hung around a little longer than expected,” said Ryan Sweet, a senior economist at Moody’s Analytics Inc. in West Chester, Pennsylvania. “A lot of the slowdown can be blamed on temporary factors, but not all of it. Consumers faced several headwinds, which caused them to ratchet down their spending.”

The GDP estimate is the first of three for the quarter, with the other releases scheduled for August and September when more information becomes available.

Consumer purchases, which account for about 70 percent of the economy, rose at a 0.8 percent annual pace from April through June, the slowest since the same three months in 2009, following a 2.2 percent gain, according to the survey median.

‘More Uncertainty’
“There’s probably more uncertainty right now in many people’s minds about the economy,” Jim Young, chief executive officer of Omaha, Nebraska-based Union Pacific Corp., said in an interview on July 21.

One area of weakness was auto purchases. Cars and light trucks sold at an average 12.1 annual rate in the quarter, down from a 13 million pace in the first three months of the year, according to industry data.

Higher expenses for necessities like food and energy may have curtailed spending on less essential items. The cost of a gallon of regular gasoline climbed in May to about $4 a gallon, the highest in almost three years, according to AAA, the nation’s biggest auto group.

The absence of faster job growth is also discouraging shoppers. The unemployment rate climbed to 9.2 percent in June while payrolls grew by 18,000, the smallest gain in nine months, Labor Department figures showed on July 8.

Consumer Sentiment
A July 29 report may show the Thomson Reuters/University of Michigan final index of consumer sentiment fell in July to the lowest level since March 2009, when the economy was still in a recession, economists predicted. A similar measure from the New York-based Conference Board dropped this month to the lowest level since October, according to economists surveyed.

The pessimism is consistent with the dim outlook for employment at the start of this quarter. San Jose, California- based Cisco Systems Inc. (CSCO), the world’s largest networking- equipment maker, on July 18 said it plans to cut about 6,500 jobs worldwide. Also last week, Goldman Sachs Group Inc. (GS) announced it will reduce about 1,000 jobs, and Lockheed Martin Corp. (LMT) said it’ll offer a voluntary separation plan to 6,500 employees.

“Recent economic data are clear -- the U.S. economy is still struggling to emerge from the Great Recession and unable to move to a path of vibrant and sustainable growth,” Dan DiMicco, chairman and chief executive officer at steelmaker Nucor Corp. (NUE), said on a July 21 teleconference with analysts.

Parts Shortages
A shortage of Japanese-made parts after the earthquake and tsunami in March also caused supply disruptions for U.S. companies, restraining production. In addition, the government’s inability to agree on a budget and debt-limit increase may also be making companies reluctant to order new equipment and hire.

Demand for durable goods in June increased 0.3 percent, after a 2.1 percent gain, economists forecast Commerce Department figures will show on July 27.

Caterpillar Inc. (CAT), the world’s largest construction and mining-equipment maker, posted lower-than-expected profit for the first time in 10 quarters after the Japanese earthquake reduced sales, demand slowed in China and manufacturing costs rose.

Shares of manufacturers have trailed the broader market since the beginning of the year. The Standard & Poor’s Supercomposite Machinery Index has risen 4.9 percent this year, while the broader S&P gauge is up 6.9 percent.

Housing remains the economy’s weak link as foreclosures mount. The Commerce Department may report on July 26 that sales of new homes ran at a 322,000 annual pace in June, little changed from 319,000 a month earlier, according to economists surveyed by Bloomberg.

“In the very near term, the recovery is rather fragile,” Fed Chairman Bernanke told lawmakers on July 14. “We just want to make sure that we have the options when they become necessary” to stimulate the economy.

Bloomberg Survey

================================================================
==
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
==
Case Shiller Monthly MO 7/26 May -0.1% 0.0%
Case Shiller Monthly YO 7/26 May -4.0% -4.6%
Case Shiller Monthly In 7/26 May 138.8 140.2
Consumer Conf Index 7/26 July 58.5 56.0
New Home Sales ,000’s 7/26 June 319 322
New Home Sales MOM% 7/26 June -2.1% 0.8%
Durables Orders MOM% 7/27 June 2.1% 0.3%
Durables Ex-Trans MOM% 7/27 June 0.7% 0.5%
Cap Goods Core MOM% 7/27 June 1.6% 0.9%
Initial Claims ,000’s 7/28 23-Jul 418 410
Cont. Claims ,000’s 7/28 16-Jul 3698 3700
Pending Homes MOM% 7/28 June 8.2% -2.0%
GDP Annual QOQ% 7/29 2Q A 1.9% 1.8%
Personal Consump. QOQ% 7/29 2Q A 2.2% 0.8%
GDP Prices QOQ% 7/29 2Q A 2.0% 2.0%
Core PCE Prices QOQ% 7/29 2Q A 1.6% 2.3%
Employ Costs QOQ% 7/29 2Q 0.6% 0.5%
Chicago PM Index 7/29 July 61.1 60.0
U of Mich Conf. Index 7/29 July F 63.8 64.0
================================================================
==

source: bloomberg.com
Share |