Thursday, October 25, 2012

Βγήκε από την ύφεση η Βρετανία



Με τον ισχυρότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2012 η βρετανική οικονομία έπειτα από εννέα μήνες συρρίκνωσης σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Στις αρχικές εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,0% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Είναι ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2007. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires για ανάπτυξη 0,6% σε τριμηνιαία βάση και συρρίκνωση 0,4% σε ετήσια βάση.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου ενισχύθηκε από τις επιπλέον αργίες τον Ιούνιο για τον εορτασμό του αδαμάντινου ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Οι αργίες χαμήλωσαν το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου καθώς εργοστάσια και γραφεία έκλεισαν για τους εορτασμούς με αποτέλεσμα να καταγραφεί αυξημένη δραστηριότητα το γ΄ τρίμηνο.

Τα στοιχεία ενισχύθηκαν επίσης από τα επιπλέον έσοδα από τα εισιτήρια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία συνέβαλαν περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Share |