Wednesday, September 24, 2008

Διορθωτική πορεία διέγραψε το αργό

Διορθωτική πορεία διέγραψε το αργό

Από τη μία μεριά η ένατη συνεχόμενη πτώση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και από την άλλη η σημαντική πτώση στη ζήτηση του αργού και των προϊόντων του, πίεσαν το αργό να καταγράψει μικρή πτώση, η οποία, μάλλον, χαρακτηρίζεται διόρθωση, αφού δεν ξεπέρασε τη μια ποσοστιαία μονάδα, σε μέρες, μάλιστα, που παρατηρούνται ακραίες μεταβολές.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 0,88% στα 105,73 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το Μπρεντ υποχώρησε κατά 0,4% στην αγορά το Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 102,65 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά για ένατη εβδομάδα κινήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης στη ΗΠΑ, κατά 5,9 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ενέργειας της χώρας, λόγω της διακοπής της λειτουργίας των διυλιστηρίων που προκάλεσαν οι τυφώνες «Gustav» και «Ike». Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν επίσης για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα ήταν μειωμένα κατά 4,2 εκατ. βαρέλια.

Από την άλλη μεριά, στα 19,5 εκατ. βαρέλια διαμορφώθηκε η ημερήσια ζήτηση του αργού στις ΗΠΑ τις τελευταίες 4 εβδομάδες, ήτοι 6,6% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, θυμίζοντας επίπεδα του Οκτωβρίου του 2003.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο πλευρό του Πώλσον η αμερικανική κυβέρνηση

ΗΠΑ: Στο πλευρό του Πώλσον η αμερικανική κυβέρνηση

Σύμφωνη με το σχέδιο διάσωσης του Πώλσον εμφανίζεται σύσσωμη η αμερικανική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, με σκοπό την ενημέρωση του αμερικανικού λαού για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων.

REPORTER.GR

ΔΝΤ: Στα 1,3 τρις δολ. το κόστος της παγκόσμιας κρίσης

ΔΝΤ: Στα 1,3 τρις δολ. το κόστος της παγκόσμιας κρίσης

Περίπου 1,3 τρις δολάρια έχει κοστίσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Σημειώνεται πως η νέα εκτίμηση του επικεφαλής του ΔΝΤ ξεπερνάει σημαντικά τις προηγούμενες, που έκαναν λόγο για συνολικό κόστος ύψους 1 ως 1,1 τρις δολαρίων. Συγκεκριμένα, έξι μήνες νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε αναφέρει ότι οι ζημιές από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ανέρχονται σε 1 τρις δολάρια παγκοσμίως, προβλέποντας παράλληλα ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ακόμα πιο βαθιά το επόμενο διάστημα. Και ενώ τότε είχε επικριθεί το ΔΝΤ, τώρα αποδεικνύεται ότι η εν λόγω έκθεση ήταν αρκετά αισιόδοξη, αναφέρει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Γι΄ αυτό το λόγο, ο Στρος Καν, επισημαίνει τρεις τομείς, στους οποίους θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες ανάκαμψης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Βελτίωση ρευστότητας, διαχείριση προβληματικών κεφαλαίων και «κεφαλαιακές ενέσεις» σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η έρευνα για την άνοδο-ρεκόρ στο αργό

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η έρευνα για την άνοδο-ρεκόρ στο αργό


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)-- Η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) έχει αποστείλει κλητεύσεις, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει με αντικείμενο το άνευ προηγουμένου “άλμα” του πετρελαίου τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μητρικής εταιρείας του Nymex.

Συγκεκριμένα, ο Allan Schoenberg, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Nymex, CME Group Inc. (CME), δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον αριθμό ή την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν λάβει τις κλητεύσεις. Εκπρόσωπος της CFTC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το CFTC έχει ήδη ανακοινώσει πως "παρακολουθεί στενά” το θέμα για τη μεγάλη κίνηση στην τιμή του πετρελαίου, οπότε και το συμβόλαιο Οκτωβρίου (που έληγε τη Δευτέρα) εκτινάχθηκε πάνω από 25 δολάρια έως τα 130 δολάρια εν μέσω φρενήρης συνεδρίασης. Η επιτροπή εξετάζει το αν η άνοδος οφείλεται σε παράνομη χειραγώγηση της αγοράς.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Samuel Bodman, δήλωσε την Τετάρτη πως η άνοδος-ρεκόρ αποδίδεται στη συρροή traders στην αγορά που επέδειξαν λανθασμένη κρίση σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις μετά τα “χτυπήματα” των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Αύγουστο

Κατά 2,2% υποχώρησαν οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών τον Αύγουστο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007, οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν κατά 10,7%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μειωμένα τα αποθέματα αργού και βενζίνης

ΗΠΑ: Μειωμένα τα αποθέματα αργού και βενζίνης

Πτωτικά για ένατη εβδομάδα κινήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης στη ΗΠΑ, κατά 5,9 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ενέργειας της χώρας.
Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν επίσης για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα ήταν μειωμένα κατά 4,2 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Bernanke: Σύντομα λύση, λόγω σοβαρών απειλών

Bernanke: Σύντομα λύση, λόγω σοβαρών απειλών

«Σοβαρές απειλές» αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε ο πρόεδρος της FED, Ben S. Bernanke, στο πλαίσιο της κατάθεσης του ενώπιον του Κογκρέσου, προειδοποιώντας ότι η κρίση έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές ζημιές στην κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ο Bernanke έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησης την αποκατάσταση της σταθερότητας, στοιχείο που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη, τονώνοντας και την οικονομική δραστηριότητα, η οποία έχει μπει σε ευρεία φάση επιβράδυνσης.

Ο Bernanke προσπάθησε για δεύτερη μέρα να πείσει το Κογκρέσο ότι το σχέδιο διάσωσης δε θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι δεν ζητά από την κυβέρνηση να υπερπληρώσει τα προβληματικά δάνεια που επιβαρύνουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, ο Bernanke δήλωσε ότι αν οι οικονομικές συνθήκες αποτύχουν να βελτιωθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε οι ενδείξεις της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι «έχθρικές» για οποιαδήποτε απόφαση βελτίωσης.

REPORTER.GR

Πούλησε τη συμμετοχή του στην Proton το IRF

Πούλησε τη συμμετοχή του στην Proton το IRF

Σημαντικό πακέτο που αφορά περίπου το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton bank πραγματοποιήθηκε πριν λίγο και με βάση τις πρώτες ενδείξεις το IRF πουλάει την συμμετοχή του. Με βάση πάντα ενδείξεις και πληροφορίες τις οποίες το Reporter έχει επικαλεστεί πριν εβδομάδες οι βασικοί μέτοχοι της Proton bank θα αγόραζαν το 20% του IRF που ήθελε να πουλήσει.
Παράλληλα κρούση είχε υπάρξει και στον όμιλο της Marfin να αποκτήσει ποσοστό στην Proton bank αλλά ακόμη δεν είναι σαφές αν όντως ενδιαφέρεται η Marfin.

REPORTER.GR

ΕΚ: Ξεσκόνισμα ΚΕΠΕΥ

ΕΚ: Ξεσκόνισμα ΚΕΠΕΥ


Επεκτείνεται ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και καλεί τις ΚΕΠΕΥ να την ενημερώσουν κατά πόσο έχουν διαθέσει χρηματοοικονομικά προϊόντα (περιλαμβανομένων των δομημένων προϊόντων) των οργανισμών Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs και AIG σε πελάτες
τους. Με νέα σημερινή εγκύκλιο καλεί τις ΚΕΠΕΥ να την ενημερώσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Η ενημέρωση που θέλει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε περίπτωση θετικής απάντησης είναι να αναφερθούν:

• Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχουν διατεθεί στους πελάτες.
• Οι κατηγορίες πελατών στους οποίους έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα προϊόντα.
• Εκτιμήσεις των ποσών που έχουν επενδυθεί από τους πελάτες στα συγκεκριμένα προϊόντα τα τελευταία δύο χρόνια.
• Επανεξετάσουν κατά πόσο οι πιστώσεις που έχουν χορηγήσει σε πελάτες τους με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών είναι επαρκώς εξασφαλισμένες και συνάδουν με τις διαδικασίες που έχουν υιοθετήσει για το σκοπό αυτό.

Λόγω της κρίσης στις χρηματαγορές, επισημαίνεται στην εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενδεχομένως να απαιτείται η επανεκτίμηση των εξασφαλίσεων που έχουν δοθεί από τους πελάτες.

Νοείται ότι, όπου απαιτείται, λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, και όλα τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας.

STOCKWATCH.COM.CY

Άντλησε €18,5 εκ. η OCT

Άντλησε €18,5 εκ. η OCT


Την άντληση €18,45 εκ. πέτυχε η Ocean Tankers μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης, παρά τις αντίξοες χρηματοοικονομικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες και την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία για τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ασκήθηκαν περίπου τα μισά από τα 162 εκ. rights που εξέδωσε η εταιρεία. Ασκήθηκαν, συγκεκριμένα, 83,9 εκ. rights που αντιστοιχούν σε 33,5 εκ. μετοχές της OCT με τιμή άσκησης €0,55. Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, Μιχάλης Ιωαννίδης, στον οποίο ανήκουν τα δύο τρίτα του εκδομένου κεφαλαίου της Ocean Tankers, άσκησε 20,1 εκ. rights, με την κεφαλαιοποίηση μέρος του δανείου που έχει παραχωρήσει στην εταιρεία.

Τον Ιούλιο ο κ. Ιωαννίδης πώλησε 28 εκ. rights του σε εφοπλιστικούς κύκλους και σε θεσμικούς επενδυτές.

Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από τα rights θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Ocean παρουσίασε κέρδη $1,4 εκ. το 2007 και αναμένει ότι η καθαρή κερδοφορία της για το 2008 θα είναι κοντά στα $20 εκ. Στην αύξηση των κερδών θα συμβάλει η ραγδαία επέκταση του στόλου της σε 16 πλοία μέχρι το τέλος του 2008. Η OCT έχει, επίσης, συμβόλαιο με το κράτος ύψους €35 εκ. για μεταφορά νερού από την Ελλάδα. Το συμβόλαιο λήγει το Φεβρουάριο.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
832.44 ( 1.93%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2428.51 ( 1.98%)

Όγκος: € 3,314,230

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
3062.83 ( 0.00%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1682.04 ( 0.42%)

===================

FTSE 100 INDEX 5,095.57 -40.55 -0.79%
CAC 40 INDEX 4,114.54 -25.28 -0.61%
DAX INDEX 6,052.87 -15.66 -0.26%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 10,825.17 -29.00 -0.27%
S&P 500 INDEX 1,185.87 -2.35 -0.20%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,155.68 2.35 0.11%

Η Citigroup για τα προϊόντα της Lehman Brothers

Η Citigroup για τα προϊόντα της Lehman Brothers

Ρευστή παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τα προϊόντα της Lehman Brothers αναφέρει σε ανακοίνωση της η Citibank.


«Η Citi διαθέτει στην αγορά ευρεία γκάμα επενδυτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων, τίτλους που εκδόθηκαν από συγκεκριμένες θυγατρικές της Lehman Brothers και ήταν εγγυημένοι από την Lehman Brothers Holdings Inc. Η Lehman Brothers Holdings Inc. βρίσκεται τώρα υπό καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Βιώνουμε πρωτόγνωρα γεγονότα και μια πολύ δύσκολη εποχή για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με αυτούς τους τίτλους, γνωρίζουμε ότι η Lehman δεν έχει καθορίσει τιμές για πρόωρη εξαγορά. Διεθνώς, η Citi συνεργάζεται με κυβερνήσεις, ελεγκτικές αρχές και άλλους φορείς με στόχο την εξομάλυνση του οικονομικού περιβάλλοντος. Έχουμε άμεσα ενημερώσει τους πελάτες μας που έχουν τέτοια προϊόντα για την τρέχουσα κατάσταση. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους και βρισκόμαστε σ' επαφή μαζί τους, ώστε να τους μεταφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς», καταλήγει η ανακοίνωση.

REPORTER.GR

Κοντά στα 109 δολάρια το αργό

Κοντά στα 109 δολάρια το αργό

Κοντά στα 109 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται η τιμή του αργού στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς εκτιμάται ότι τα σημερινά στοιχεία θα δείξουν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν, λόγω της διακοπής της λειτουργίας των διυλιστηρίων που προκάλεσαν οι τυφώνες «Gustav» και «Ike».


Επίσης, ανησυχία προκάλεσε η έκρηξη σε εγκατάσταση αποθήκευσης της Kinder Morgan Energy Partners στο Τέξας, που οδήγησε σε διακοπή των εργασιών.

Αυτή την ώρα το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 1,96% στα 108,70 δολάρια το βαρέλι. Χθες έκλεισε με απώλειες 2,5% στα 106,61 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το Μπρεντ ενισχύεται κατά 2,30% στην αγορά το Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώνεται στα 104,04 δολάρια το βαρέλι. Χθες υποχώρησε κατά 2,7% στα 103,16 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα αποθέματα αργού συνέχισαν την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, και μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Τα pension funds από Ευρώπη και Ιαπωνία αγοράζουν MIG

Τα pension funds από Ευρώπη και Ιαπωνία αγοράζουν MIG

Μια σημαντική μετοχική ανατροπή έχει σημειωθεί στην Marfin Invemsnet Group και η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της μετοχής το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ έως πρόσφατα Marfin Popular Bank και MIG εμφάνιζαν περίπου παραπλήσια τιμή το τελευταίο διάστημα η μετοχή της MIG διαφοροποιήθηκε και πλέον διαπραγματεύεται στα 4,7 ευρώ δηλαδή 1 ευρώ υψηλότερα της τράπεζας.
Η βασική αιτία για την ανάκαμψη της μετοχής είναι ότι pension funds (ασφαλιστικά ταμεία)από την Ιρλανδία, Αγγλία, Σουηδία , Δανία και Ιαπωνία έχουν αγοράσει αξιόλογα ποσοστά στην MIG ενώ αντιθέτως ο κύριος όγκος των hedge funds αυτά δηλαδή που επηρέασαν αρνητικά την μετοχή όλους τους προηγούμενους μήνες σε μεγάλο βαθμό έχουν αποχωρήσει. Ταυτόχρονα έχουν αυξήσει την συμμετοχή τους και τα index funds τα οποία παρακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.

Με βάση πληροφορίες τα pension fund τα οποία τοποθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην μετοχή έχουν αποκτήσει περίπου το 3% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ενώ το momentum παραμένει θετικό.

Συνολικά οι ξένοι που αριθμούν σε 350 με 400 μετόχους επί συνόλου 43 χιλιάδων κατέχουν συνολικά το 27% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το IRF ελέγχει το 10% της MIG και βεβαίως η Dubai Investment Group με ποσοστό 16,5% με 17%.

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες οι ξένοι μακροπρόθεσμοι και σαφώς πιο σταθεροί επενδυτές τοποθετούνται στην MIG είναι

1) Η ρευστότητα ύψους 800 εκατ ευρώ η οποία αντιστοιχεί στο 25% της κεφαλαιοποίησης. Η σχέση αυτή είναι μια από τις καλύτερες μεταξύ ομοειδών εταιριών παγκοσμίως.

2) Υπάρχει προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις

3) Οι εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί προέρχονται από αμυντικούς κλάδους

4) Τα pension fund αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες παγκοσμίως.

5) Η εσωτερική αξία της MIG διαμορφώνεται στο 5,80 ευρώ ενώ αν συμπεριληφθεί και η επιστροφή κεφαλαίου 0,38 ευρώ τότε αγγίζει τα 6,2 ευρώ

REPORTER.GR

ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 90 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Real Estate: Σε ύψη - ρεκόρ η αγορά γης

Real Estate: Σε ύψη - ρεκόρ η αγορά γης


Με τις τιμές στέγης, ακινήτων για επαγγελματική χρήση και εμπορικών κέντρων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές να έχουν υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για παρατεταμένη οικονομική κρίση, το κόστος αγοράς γης έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ.

Οι επενδυτές στην αγορά real estate που αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετήσουν αποδοτικά τα χρήματά τους σε αγορές όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ανατολική Γερμανία, ευελπιστούν να ωφεληθούν από την κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε είδη διατροφής και βιοκαύσιμα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας αναφέρει ότι ουδέποτε γνώρισε μία τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Ειδικά στη Γερμανία οι ιδιοκτήτες αγροτικής γης είδαν την τιμή ανά εκτάριο να αυξάνεται 25% μέσα σε ένα χρόνο στις 8.000 ευρώ, την ίδια περίοδο που οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχουν χάσει περίπου ένα-τρίτο της αξίας τους, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών Real Estate.

Στη Βρετανία, οι τιμές αγροτικών εκτάσεων αυξήθηκαν 24% το πρώτο φετινό εξάμηνο στις 13.000 στερλίνες (24.200 δολάρια) ανά εκτάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Εποπτών - πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1995, όταν άρχισαν να συλλέγοντα τα εν λόγω στοιχεία. Τριπλάσια αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν ωστόσο ότι η αγορά κινδυνεύει από υπερθέρμανση, κίνδυνος που καθιστά τα πιθανά οφέλη λιγότερο ελκυστικά απ΄ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι επενδυτές, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους ειδών διατροφής και βιοκαυσίμων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πάντως που έχουν πληγεί λιγότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες που αφορούν αγορά αγροτικής γης.

Ομως, η ιδιοκτησία αγροτικής γης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την πρόκληση του αυξανόμενου πληθυσμού και των υψηλότερων τιμών ειδών διατροφής, αλλά και το συγκεντρωτισμό της αποσπασματικής αγοράς, τη μετατροπή δηλ. μικρών τεμαχίων γης σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εκτάσεις μαζί με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκτάσεων.


NAFTEMPORIKI

Μπάφετ: «Απαραίτητο» το σχέδιο Πόλσον

Μπάφετ: «Απαραίτητο» το σχέδιο Πόλσον



Την υποστήριξη του Ουόρεν Μπάφετ κέρδισε η Goldman Sachs που, απεγνωσμένα, αναζητά κεφάλαια από επενδυτές των οποίων η εμπιστοσύνη στο μοντέλο επενδυτικής τραπεζικής κλονίστηκε σημαντικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Η Berkshire Hathaway Inc., με επικεφαλής τον Μπάφετ, αγοράζει προνομιούχες μετοχές της Goldman αξίας 5 δισ. δολαρίων, με μέρισμα 10%. Παράλληλα, εγγυάται την αγορά κοινών μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων, τα επόμενα τρία χρόνια, στην τιμή των 115 δολαρίων ανά μετοχή.

Υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου που πρότεινε ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τάχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ, σε συνέντευξή του στο CNBC, υποστηρίζοντας πως ειναι «απαραίτητο».

Αναφερόμενος στην επένδυση της εταιρείας του Berkshire Hathaway στην Goldman Sachs, ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής τόνισε ότι τόσο οι τιμές όσο και οι όροι της συμφωνίας ήταν οι «κατάλληλοι». Όπως διευκρίνισε, άλλωστε, δεν θα προχωρούσε στη σύναψη της συμφωνίας, αν δεν ήταν σίγουρος ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Όπως τόνισε ο Μπάφετ, το χρηματοοικονομικό σύστημα βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα, προτού ο Χένρι Πόλσον και ο Μπεν Μπερνάνκι θέσουν το σχέδιό τους προς έγκριση. Η τρέχουσα κρίση είναι πρόβλημα όλων, δήλωσε ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, επισημαίνοντας ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια «πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο Μπάφετ αποκάλυψε επίσης ότι ενδιαφέρεται και για την απόκτηση ενεργητικού της American International Group, η οποία διεσώθη πρόσφατα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

Tράπεζα Πειραιώς: Ενδιαφέρον για εξαγορά μικρής τράπεζας στη Ρωσία

Tράπεζα Πειραιώς: Ενδιαφέρον για εξαγορά μικρής τράπεζας στη Ρωσία


Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου περί ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει ρωσική τράπεζα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε κατά το παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για επέκταση στη Ρωσία, στο πλαίσιο πάντοτε της δημοσιοποιημένης στρατηγικής της για επέκταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] διερευνά στη Ρωσία περιπτώσεις μικρών τραπεζών (με κόστος εξαγοράς μικρότερο των 100 εκ. ευρώ), που διαθέτουν ικανό μάνατζμεντ, έμφαση στην επιχειρηματική πίστη, ικανοποιητική κερδοφορία και ισχυρή καταθετική βάση.

Εάν και όταν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία για εξαγορά τέτοιου τραπεζικού ιδρύματος, θα αποτελέσει αντικείμενο ανακοίνωσης της Τράπεζας προς το επενδυτικό κοινό και τις χρηματιστηριακές αρχές, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,115.03 24.44 0.20%
HANG SENG INDEX 18,961.99 89.14 0.47%
CSI 300 INDEX 2,138.85 15.38 0.72%

Fed: Συμφωνία 30 δισ. δολαρίων με τέσσερις τράπεζες

Fed: Συμφωνία 30 δισ. δολαρίων με τέσσερις τράπεζες

Ποσό ύψους 30 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συνάπτοντας συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap currency lines) με τέσσερις κεντρικές τράπεζες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Fed και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συμφώνησαν στην ανταλλαγή νομισμάτων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις «αυξημένες πιέσεις» που δέχεται το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές.

Η αμερικανική κυβέρνηση διευρύνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, εν μέσω προβληματισμού όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε το όριο της ανταλλαγής νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Swiss National Bank, ενώ προέβη και σε συμφωνίες 110 δισ. δολαρίων με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Τα προγράμματα «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συνεργάζονται και είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί.


NAFTEMPORIKI

Νέες δηλώσεις για exposure τραπεζών

Νέες δηλώσεις για exposure τραπεζών


Μικρές και περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Στο πλαίσιο ομιλίας του στο CIIM, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, εστιάζοντας την προσοχή του στις χρηματοοικονομικές επιδράσεις και παρουσιάζοντας πρόσθετα στοιχεία για το ύψος των επενδύσεων τραπεζών σε χρεόγραφα επίφοβων αμερικανικών.

Ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες ασχολούνται περισσότερο με παραδοσιακά προϊόντα όπως η δανειοδότηση και οι καταθέσεις άρα δεν αναμένονται shock effects, ενώ αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών ενεργητικού στην εγχώρια αγορά αλλά και παγκοσμίως, λόγω ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αβεβαιότητα που υπάρχει ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα αύξησης κεφαλαίου.

Η έκθεση των τραπεζών στη Lehman Brothers και σε χρεόγραφα των ΗΠΑ, είναι μικρή, επανέλαβε. Οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά €15 εκ., οι θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών κατά €35 εκ. και τα παραρτήματα τραπεζών τρίτων χωρών κατά μόλις €1 εκ. Τα ΣΠΙ δεν έχουν έκθεση στη Lehman Brothers ενώ οι ασφαλιστικές έχουν μικρή έκθεση σε θέματα ρευστότητας με τα προβλήματα λόγω της AIG να είναι περιορισμένα.

Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε και στην έκθεση των ταμείων προνοίας σε προϊόντα υψηλού κινδύνου και την έρευνα που διεξαγάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις, σημείωσε και την υποχώρηση του ΧΑΚ κατά 15% το Σεπτέμβριο (και 50% από τις αρχές του έτους), ενώ σημείωσε και τη συνεργασία των εποπτικών αρχών της Κύπρου.

Έμμεσες επιπτώσεις

Αναφορικά με τις έμμεσες επιπτώσεις, ο υπουργός στάθηκε στην αναμενόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας (ειδικότερα του Ηνωμένου Βασιλείου) και τις αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό, την αγορά ακινήτων αλλά και στις επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση που παρουσιάζεται στη Ρωσία. Ακόμη, στάθηκε στην αύξηση του κόστους δανεισμού. «Κάποιες επιπτώσεις αναμένονται στην οικονομία, αλλά όχι δραματικές», υπογράμμισε.

STOCKWATCH.COM.CY

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

FBI probing bailout firms

FBI probing bailout firms
Investigators start search for fraud at Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers and AIG, sources say.

WASHINGTON (CNN) -- The FBI is investigating Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers and AIG - and their executives - as part of a broad look into possible mortgage fraud, sources with knowledge of the investigation told CNN Tuesday.

The sources would not speak on the record because the investigation is ongoing.

FBI spokesman Special Agent Richard Kelko had no comment on that information, but said that 26 firms were currently under investigation as part of the bureau's mortgage fraud inquiry.

Earlier this month, FBI director Robert Mueller told Congress that 1,400 individual real estate lenders, brokers and appraisers were now under investigation in addition to two dozen corporations.

"The FBI currently has 26 pending corporate fraud investigations involving subprime lenders," Kelko said. "As we have seen, this number can fluctuate over time, however we do not discuss which companies may or may not be the subject of an investigation."

Previously, CNN has reported that Countrywide is part of the investigation.

The Crisis: A timeline
The sources said the probes of Fannie (FNM, Fortune 500), Freddie (FRE, Fortune 500), Lehman (LEHMQ) and AIG (AIG, Fortune 500) are believed to be in the early stages. One source said the government would be "remiss" if it didn't look into what happened at these companies because of the financial problems they are involved in and the actions of individuals running them.

The United States is in the midst of a spiraling economic crisis fueled largely by the housing market. Earlier this decade, mortgage lenders relaxed restrictions on obtaining mortgages as home prices soared about 85 percent from 1996 through 2006 in inflation-adjusted dollars, creating a bubble. Then the bubble popped, and lenders - as well as mortgagees - took the hit.

Last week, mortgage insurer AIG narrowly avoided bankruptcy when the federal government took 80 percent of its equity in exchange for an $85 billion loan from the Federal Reserve while Lehman filed the largest bankruptcy in American history. Earlier this month, the government took over mortgage giants Fannie and Freddie.

Money Crisis: Your questions answered
Bank of America (BAC, Fortune 500) bought Countrywide in July. Other bank failures and takeovers have led to the Bush administration's current proposal to spend $700 billion to shore up the financial markets. The proposal is under consideration by Congress, where lawmakers from both sides of the aisle have balked at the proposal's lack of oversight provisions, among other issues.

As the mortgage industry began to unravel, the FBI, with assistance from the IRS, launched a broad investigation into mortgage fraud. In June, its Mortgage Fraud Task Force arrested more than 400 mortgage brokers, lenders, appraisers and other industry insiders who, the it said, were responsible for more than $1 billion in losses.

Last month, a Mortgage Asset Research Institute (MARI) study found that the number of fraudulent loans issued during the first three months of 2008 skyrocketed 42 percent compared with the same period in 2007.

CNN

Κίνηση Buffett κόντρα στην κρίση

Κίνηση Buffett κόντρα στην κρίση


Σε επένδυση $5 δισ. στην Goldman Sachs προχώρησε τις πρωινές ώρες ο μεγαλοεπενδυτής και δεύτερος πλουσιότερος αμερικανός, Warren Buffett, ενισχύοντας τη κεφαλαιακή βάση της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας στην πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Η επένδυση της εταιρείας που ελέγχει ο Buffett, Berkshire Hathaway (BH), διαφοροποιεί τη γενική του αποστροφή από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, τις οποίες αποφεύγει μετά τη συμβολή του στη διάσωση της Salomon Brothers πριν δύο περίπου δεκαετίες. Ενισχύει, δε, τις εκτιμήσεις ότι σε αυτά τα επίπεδα κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στον ευάλωτο χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πέραν των $5 δισ. που θα επενδύσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε μετοχές προτίμησης (preferred stock) της Goldman, η ΒΗ θα λάβει warrants ύψους άλλων $5 δισ. που θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές. Οι μετοχές προτίμησης θα λαμβάνουν μέρισμα 10% και θα μπορούν να εξαγοραστούν από την Goldman με premium 10%. Σε περίπτωση εξάσκησης των warrants, η BH θα αποκτήσει σημαντικό ποσοστό 9% στην αμερικανική τράπεζα.

Πέραν της επένδυσης του Buffett, η Goldman ανακοίνωσε την προσφορά μετοχών ύψους $2.5 δισ. μέσω δημόσιας προσφοράς.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Goldman ανέβηκαν 6.5% στη μετασυνεδρία, ενώ τα futures του S&P κέρδισαν 16 μονάδες. Αν και η Goldman είχε δεχθεί τις τελευταίες βδομάδες έντονες πιέσεις από την αγορά, δεν έχει ανακοινώσει ζημιές καμία φορά από το 1999, όταν πρωτοεισήχθηκε στο χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση της Goldman ακολουθεί την κίνηση της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, Morgan Stanley, να κάνει deal με την Ιαπωνική Mitsubishi Financial για εξαγορά της.

Οι Morgan (ενεργητικό $1 τρισ.) και Goldman ($1.1 τρισ.) έλαβαν πρόσφατα άδεια για μετατροπή τους σε κανονικές τράπεζες μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά την κατάρρευση της Bear Stearns, που διασώθηκε με κρατική βοήθεια μέσω εξαγοράς, τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την απρόσμενη εξαγορά της Merrill Lynch. Η μετατροπή τους τις καθιστά τις μεγαλύτερες τράπεζες σε ενεργητικό, μετά τις Citigroup (ενεργητικό $2.1 τρισ.), Bank of America ($1.88 τρισ.) και JP Morgan Chase ($1.78 τρισ.).

Τις πρωινές ώρες που γραφόταν το κείμενο, η κίνηση του Buffett δεν φαίνεται να επηρέασε τις ασιατικές αγορές, που κινούνταν με σημαντικές απώλειες, ακολουθώντας τη σημαντική πτώση που κατέγραψαν την Τρίτη τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο S&P έκλεισε με ζημιές 1.6%, ο Dow με απώλειες 1.5% και ο Nasdaq έχασε 1.2%

Οι απώλειες προέκυψαν μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει την πρόταση εξαγοράς των τοξικών τραπεζικών δανείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αναμένεται να στοιχίσει $700 δισ. Το κόστος του σχεδίου, που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής εν μέσω προτροπών του υπουργού Οικονομικών της χώρας και του διοικητή της Fed για τάχιστη ψήφιση του.

Οι χθεσινές εξελίξεις δημιούργησαν ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο ΧΑΚ που παρουσίασε έντονη πτώση 5,5%, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων για τις επιδράσεις της κρίσης στην εγχώρια οικονομία. Στις δηλώσεις αυτές προστέθηκαν χθες βράδυ και αυτές του αντιπροέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει αλώβητο, και ενδεχομένως να ενισχυθεί από την κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

WSJ: Την British Energy εξαγοράζει η Edf

WSJ: Την British Energy εξαγοράζει η Edf


Σε συμφωνία για την εξαγορά της British Energy έναντι 23 δισ. δολαρίων κατέληξε η γαλλική εταιρείας κοινής ωφέλειας Edf, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Wall Street Journal.

Η επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη.

NAFTEMPORIKI

Κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων με αυτό των ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ

Κατάρτιση αντίστοιχων σχεδίων με αυτό των ΗΠΑ ζητεί το ΔΝΤ


Κατεπείγουσα θεωρούν την ανάγκη έγκρισης από το Κογκρέσο του αμερικανικού σχεδίου 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ Μπεν Μπερνάνκι, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρας-Καν να καλεί και άλλες κυβερνήσεις να καταρτίσουν αντίστοιχα σχέδια, την ώρα που διατυπώνονται αρκετά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα του εν λόγω σχεδίου.


Να μην καθυστερήσει το προτεινόμενο σχέδιο αγοράς του «τοξικού» ενεργητικού ζητεί ο Πόλσον από το Κογκρέσο.
Ο Πόλσον κάλεσε το Κογκρέσο να μην καθυστερήσει το προτεινόμενο σχέδιο αγοράς του «τοξικού» ενεργητικού με άσχετες προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση της κρίσης απαιτεί άμεσους και αποφασιστικούς χειρισμούς.

Πολλοί φοβούνται όμως ότι η πρόταση αυτή ίσως εκτινάξει το αμερικανικό χρέος στα υψηλότερα επίπεδα από το 1954, πάνω από το 70% του ΑΕΠ, και να υπονομεύσει την όρεξη των ξένων επενδυτών για αμερικανικά ομόλογα.



Εκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, του υπουργείου Οικονομικών και άλλων οργανισμών, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναταραχή. Και εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, οι επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία θα επιδεινωθούν, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρας-Καν, χαιρέτισε τις αμερικανικές κινήσεις και προέτρεψε άλλες κυβερνήσεις να καταρτίσουν αντίστοιχα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι μία συστηματική λύση απαιτεί παροχή ρευστότητας, αγορά προβληματικού ενεργητικού και ενέσεις κεφαλαίου.

Ετσι, κάλεσε τα υπουργεία Οικονομικών άλλων χωρών να συστήσουν κυβερνητικούς οργανισμούς για την αγορά «τοξικού» ενεργητικού, το οποίο και θα πρέπει να κρατήσουν έως ότου είναι σε θέση να μεταπωληθεί με ασφάλεια. Οσο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο Στρας-Καν προβλέπει ότι θα επιβραδυνθούν περαιτέρω εξαιτίας της κρίσης.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους έκτακτη διεθνής σύνοδος για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Μέτρα και εκτιμήσεις

Η Fed χαλάρωσε επίσης τους κανονισμούς που αφορούν στους κατόχους μειοψηφικών μεριδίων τραπεζών, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να προωθήσει νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς συμβολαίων έναντι πιστωτικών κινδύνων (credit swap market) αξίας 58 τρισ. δολαρίων.

Ακόμη, η Αμερικανική Ενωση Τραπεζών εκτιμά ότι οι τράπεζες ίσως μειώσουν το δανεισμό τους κατά 114 δισ. δολάρια εξαιτίας ζημιών τους που συνδέονται με την εθνικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το δολάριο θα ανακάμψει από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης.


NAFTEMPORIKI
Share |